EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020AR3318

Yttrande från Europeiska regionkommittén – React-EU-paketet

COR 2020/03318

EUT C 440, 18.12.2020, p. 191–212 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.12.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 440/191


Yttrande från Europeiska regionkommittén – React-EU-paketet

(2020/C 440/26)

Föredragande:

Mieczysław STRUK (PL–EPP), regionpresident, Pomorskie (Pommern)

Referensdokument:

COM(2020) 451 final

COM(2020) 450 final

COM(2020) 452 final

COM(2020) 447 final

I.   ÄNDRINGSREKOMMENDATIONER

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) nr 1303/2013 vad gäller exceptionella ytterligare medel och genomförandebestämmelser inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning för att tillhandahålla stöd för främjande av krisreparation i samband med covid-19-pandemin och förberedande av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin (React-EU)

COM(2020) 451 final

Ändringsrekommendation 1

COM(2020) 451 final – del 1

Aktens titel

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) nr 1303/2013 vad gäller exceptionella ytterligare medel och genomförandebestämmelser inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning för att tillhandahålla stöd för främjande av krisreparation i samband med covid-19-pandemin och förberedande av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin (React-EU)

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) nr 1303/2013 vad gäller exceptionella ytterligare medel och genomförandebestämmelser inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning och målet Europeiskt territoriellt samarbete för att tillhandahålla stöd för främjande av krisreparation i samband med covid-19-pandemin och förberedande av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin (React-EU)

Motivering

Covid-19-pandemin och den ensidiga stängningen av de inre gränserna i ett antal medlemsstater har orsakat stor skada i gränsregioner som måste åtgärdas på lämpligt sätt.

Ändringsrekommendation 2

COM(2020) 451 final – del 1

Skäl 1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Medlemsstaterna har drabbats av krisen på grund av följderna av covid-19-pandemin på ett aldrig tidigare skådat sätt. Krisen hämmar tillväxten i medlemsstaterna, vilket i sin tur förvärrar de allvarliga likviditetsbristerna på grund av den plötsliga och betydande ökningen av nödvändiga investeringar i hälso- och sjukvårdssystem och andra sektorer i deras ekonomi. Detta har skapat en extraordinär situation som kräver särskilda åtgärder.

Medlemsstaterna har drabbats av krisen på grund av följderna av covid-19-pandemin på ett aldrig tidigare skådat sätt. Krisen har ökat risken för fattigdom liksom samhällsklyftorna i EU och hämmar tillväxten i medlemsstaterna, vilket i sin tur förvärrar de allvarliga likviditetsbristerna på grund av den plötsliga och betydande ökningen av nödvändiga investeringar i hälso- och sjukvårdssystem och andra sektorer i deras ekonomi. Detta har skapat en extraordinär situation som kräver särskilda åtgärder.

Ändringsrekommendation 3

COM(2020) 451 final – del 1

Skäl 4

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

I enlighet med förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument] och inom ramen för de medel som anslagits i den bör åtgärder för återhämtning och resiliens inom de europeiska investerings- och strukturfonderna genomföras för att hantera de aldrig tidigare skådade effekterna av covid-19-krisen. Sådana ytterligare medel bör användas på ett sådant sätt som säkerställer överensstämmelse med de tidsfrister som finns i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument]. Dessutom bör ytterligare medel för ekonomisk, social och territoriell sammanhållning göras tillgängliga genom en revidering av den fleråriga budgetramen för 2014–2020.

I enlighet med förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument] och inom ramen för de medel som anslagits i den bör åtgärder för återhämtning och resiliens inom de europeiska investerings- och strukturfonderna genomföras för att hantera de aldrig tidigare skådade effekterna av covid-19-krisen. Dessutom bör ytterligare medel för ekonomisk, social och territoriell sammanhållning göras tillgängliga genom en revidering av den fleråriga budgetramen för 2014–2020.

Motivering

Det bör finnas större flexibilitet.

Ändringsrekommendation 4

COM(2020) 451 final – del 1

Skäl 5

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Ett ytterligare exceptionellt belopp på 58 272 800 000 EUR (i löpande priser) för budgetåtaganden från strukturfonderna inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning för åren 2020, 2021 och 2022 bör göras tillgängligt för att stödja de mest drabbade medlemsstaterna och regionerna i krisreparationen i samband med covid-19-pandemin eller i förberedandet av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin, i syfte att snabbt sprida medel till den reala ekonomin genom de befintliga operativa programmen. Medlen för 2020 härrör från en ökning av de tillgängliga medlen för ekonomisk, social och territoriell sammanhållning i den fleråriga budgetramen för 2014–2020, medan medlen för 2021 och 2022 härrör från Europeiska unionens återhämtningsinstrument. Delar av de ytterligare medlen bör anslås till tekniskt stöd på kommissionens initiativ. Kommissionen bör fastställa fördelningen av de återstående ytterligare medlen för varje medlemsstat på grundval av en tilldelningsmetod som bygger på senast tillgängliga objektiva statistiska uppgifter om medlemsstaternas relativa välstånd och omfattningen av den nuvarande krisens konsekvenser på deras ekonomier och samhällen. Tilldelningsmetoden bör omfatta ett särskilt avsatt ytterligare belopp för de yttersta randområdena, med tanke på den särskilda sårbarheten i deras ekonomier och samhällen. För att ta hänsyn till den föränderliga karaktären hos krisens effekter bör fördelningen revideras 2021 på grundval av samma tilldelningsmetod med hjälp av de senaste statistiska uppgifter som finns tillgängliga den 19 oktober 2021 för att tilldela 2022 års del av de ytterligare medlen.

Ett ytterligare exceptionellt belopp på 58 272 800 000 EUR (i löpande priser) för budgetåtaganden från strukturfonderna inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning och målet Europeisk territoriell sammanhållning för åren 2020, 2021 och 2022 , och om så begärs av en förvaltande myndighet och motiveras av en medlemsstat även för åren 2023 och 2024, bör göras tillgängligt för att stödja de mest drabbade medlemsstaterna och regionerna i krisreparationen i samband med covid-19-pandemin eller i förberedandet av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin, i syfte att snabbt sprida medel till den reala ekonomin genom de befintliga operativa programmen. Medlen för 2020 härrör från en ökning av de tillgängliga medlen för ekonomisk, social och territoriell sammanhållning i den fleråriga budgetramen för 2014–2020, medan medlen för 2021 och 2022 , och i tillämpliga fall för 2023 och 2024, härrör från Europeiska unionens återhämtningsinstrument. Delar av de ytterligare medlen bör anslås till tekniskt stöd på kommissionens initiativ. Kommissionen bör fastställa fördelningen av de återstående ytterligare medlen för varje medlemsstat på grundval av en tilldelningsmetod som bygger på senast tillgängliga objektiva statistiska uppgifter om medlemsstaternas relativa välstånd och omfattningen av den nuvarande krisens konsekvenser på deras ekonomier och samhällen. Tilldelningsmetoden bör omfatta ett särskilt avsatt ytterligare belopp för de yttersta randområdena, med tanke på den särskilda sårbarheten i deras ekonomier och samhällen. För att ta hänsyn till den föränderliga karaktären hos krisens effekter bör fördelningen revideras 2021 på grundval av samma tilldelningsmetod med hjälp av de senaste statistiska uppgifter som finns tillgängliga den 19 oktober 2021 för att tilldela 2022 års del , och i tillämpliga fall 2023 och 2024 års del, av de ytterligare medlen.

Motivering

De förvaltande myndigheterna behöver mer tid och flexibilitet för att genomföra ett nytt program i denna storleksordning.

Ändringsrekommendation 5

COM(2020) 451 final – del 1

Skäl 7

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

För att medlemsstaterna ska få så stor flexibilitet som möjligt för att skräddarsy krisreparationsåtgärder i samband med covid-19-pandemin eller förberedandet av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin bör kommissionen fastställa anslagen på medlemsstatsnivå. Möjligheten att använda ytterligare medel för att ge stöd till dem som har det sämst ställt bör också föreskrivas. Det är dessutom nödvändigt att fastställa tak för anslaget till tekniskt stöd på medlemsstaternas initiativ, samtidigt som medlemsstaterna ges största möjliga flexibilitet i fråga om tilldelning inom operativa program som får stöd från Eruf eller ESF . Det bör klargöras att det inte finns något behov att iaktta ESF:s minimiandel för de ytterligare medlen. Med tanke på det förväntade snabba utnyttjandet av de ytterligare medlen bör de åtaganden som är kopplade till dessa ytterligare medel endast dras tillbaka när de operativa programmen avslutas.

För att medlemsstaterna ska få så stor flexibilitet som möjligt för att skräddarsy krisreparationsåtgärder i samband med covid-19-pandemin eller förberedandet av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin bör kommissionen fastställa anslagen på medlemsstatsnivå. De regionala och lokala myndigheterna bör dock vara högst delaktiga i utformningen och genomförandet av projekt, och flernivåstyre bör vara ett starkt ledord. Möjligheten att använda ytterligare medel för att ge stöd till dem som har det sämst ställt bör också föreskrivas. Det är dessutom nödvändigt att fastställa tak för anslaget till tekniskt stöd på medlemsstaternas initiativ, samtidigt som medlemsstaterna ges största möjliga flexibilitet i fråga om tilldelning inom operativa program som får stöd från Eruf eller ESF. Med tanke på det förväntade snabba utnyttjandet av de ytterligare medlen bör de åtaganden som är kopplade till dessa ytterligare medel endast dras tillbaka när de operativa programmen avslutas.

Motivering

ESF bör inte försvagas.

Ändringsrekommendation 6

COM(2020) 451 final – del 1

Skäl 14

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

För att göra det möjligt för medlemsstaterna att snabbt sätta in de ytterligare medlen för krisreparation i samband med covid-19-pandemin och förberedandet av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin inom den nuvarande programperioden, är det berättigat att undantagsvis befria medlemsstaterna från skyldigheten att följa förhandsvillkor och att uppfylla kraven på resultatreserven och tillämpningen av resultatramen, på tematisk koncentration, även i förhållande till de trösklar som fastställts för hållbar stadsutveckling för Eruf, samt på utarbetande av en kommunikationsstrategi för de ytterligare medlen. Det är dock nödvändigt att medlemsstaterna genomför minst en utvärdering senast den 31 december 2024 för att bedöma de ytterligare medlens ändamålsenlighet, effektivitet och verkan samt hur de bidragit till att uppnå det nya särskilda tematiska målet. För att göra det lättare att få tillgång till jämförbar information på unionsnivå uppmuntras medlemsstaterna att använda de programspecifika indikatorer som kommissionen tillhandahåller. Dessutom bör medlemsstaterna och förvaltande myndigheter vid fullgörandet av sina skyldigheter i fråga om information, kommunikation och synliggörande göra de exceptionella åtgärder och medel som unionen inför synligare, särskilt genom att säkerställa att potentiella stödmottagare, stödmottagare, deltagare, slutmottagare av finansiella instrument och allmänheten är medvetna om förekomsten, omfattningen och det ytterligare stödet härrörande från de ytterligare medlen.

För att göra det möjligt för medlemsstaterna att snabbt sätta in de ytterligare medlen för krisreparation i samband med covid-19-pandemin och förberedandet av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin inom den nuvarande programperioden, är det berättigat att undantagsvis befria medlemsstaterna från skyldigheten att följa förhandsvillkor och att uppfylla kraven på resultatreserven och tillämpningen av resultatramen, på tematisk koncentration, även i förhållande till de trösklar som fastställts för hållbar stadsutveckling för Eruf, samt på utarbetande av en kommunikationsstrategi för de ytterligare medlen. Det är dock nödvändigt att medlemsstaterna genomför minst en utvärdering senast den 31 december 2024 , eller senast den 31 december 2026 om ytterligare medel görs tillgängliga för budgetåtaganden under 2023 och 2024, för att bedöma de ytterligare medlens ändamålsenlighet, effektivitet och verkan samt hur de bidragit till att uppnå det nya särskilda tematiska målet. För att göra det lättare att få tillgång till jämförbar information på unionsnivå uppmuntras medlemsstaterna att använda de programspecifika indikatorer som kommissionen tillhandahåller. Dessutom bör medlemsstaterna och förvaltande myndigheter vid fullgörandet av sina skyldigheter i fråga om information, kommunikation och synliggörande göra de exceptionella åtgärder och medel som unionen inför synligare, särskilt genom att säkerställa att potentiella stödmottagare, stödmottagare, deltagare, slutmottagare av finansiella instrument och allmänheten är medvetna om förekomsten, omfattningen och det ytterligare stödet härrörande från de ytterligare medlen.

Motivering

De förvaltande myndigheterna behöver mer tid och flexibilitet för att genomföra ett nytt program i denna storleksordning.

Ändringsrekommendation 7

COM(2020) 451 final – del 1

Skäl 21

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

I artikel 135.2 i avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen föreskrivs att ändringar av rådets förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 eller rådets beslut 2014/335/EU, Euratom som antas på eller efter dagen för det avtalets ikraftträdande inte ska tillämpas på Förenade kungariket, i den utsträckning ändringarna påverkar Förenade kungarikets ekonomiska skyldigheter. Stödet enligt denna förordning för 2020 finansieras genom en ökning av taket för den fleråriga budgetramen, och för 2021 och 2022 genom en ökning av unionens tak för egna medel, vilket skulle påverka Förenade kungarikets ekonomiska skyldigheter. Denna förordning bör därför inte tillämpas på eller i Förenade kungariket.

I artikel 135.2 i avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen (1) föreskrivs att ändringar av rådets förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 (2) eller rådets beslut 2014/335/EU, Euratom (3) som antas på eller efter dagen för det avtalets ikraftträdande inte ska tillämpas på Förenade kungariket, i den utsträckning ändringarna påverkar Förenade kungarikets ekonomiska skyldigheter. Stödet enligt denna förordning för 2020 finansieras genom en ökning av taket för den fleråriga budgetramen, och för 2021 och 2022 , och i tillämpliga fall för 2023 och 2024, genom en ökning av unionens tak för egna medel, vilket skulle påverka Förenade kungarikets ekonomiska skyldigheter. Denna förordning bör därför inte tillämpas på eller i Förenade kungariket.

Motivering

De förvaltande myndigheterna behöver mer tid och flexibilitet för att genomföra ett nytt program i denna storleksordning.

Ändringsrekommendation 8

COM(2020) 451 final – del 1

Ändra artikel 1.1.1

Förordning (EU) nr 1303/2013

Artikel 91.1a

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

I artikel 91 ska en ny punkt införas som punkt 1a:

I artikel 91 ska en ny punkt införas som punkt 1a:

”1a.   Utöver de samlade medel som anges i punkt 1 ska ytterligare medel på 5 000 000 000 EUR i löpande priser göras tillgängliga för ekonomisk, social och territoriell sammanhållning för budgetåtaganden för 2020 och tilldelas Eruf och ESF.”

”1a.   Utöver de samlade medel som anges i punkt 1 ska ytterligare medel på 5 000 000 000 EUR i fasta priser 2018 göras tillgängliga för ekonomisk, social och territoriell sammanhållning för budgetåtaganden för 2020 och tilldelas Eruf och ESF.”

Motivering

Att använda fasta priser 2018 är i linje med slutsatserna från Europeiska rådets extra möte den 17–21 juli 2020 (1).

Ändringsrekommendation 9

COM(2020) 451 final – del 1

Ändra artikel 1.1.2

Förordning (EU) nr 1303/2013

Artikel 92a, första och andra styckena

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

De åtgärder som avses i artikel 2 i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument] ska genomföras inom ramen för strukturfonderna till ett belopp på 53 272 800 000 EUR i löpande priser av det belopp som anges i artikel 3.2 a i i den förordningen, om inte annat följer av artikel 4.3, 4.4 och 4.8 i samma förordning.

De åtgärder som avses i artikel 2 i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument] ska genomföras inom ramen för strukturfonderna till ett belopp på 53 272 800 000 EUR i löpande priser av det belopp som anges i artikel 3.2 a i i den förordningen, om inte annat följer av artikel 4.3, 4.4 och 4.8 i samma förordning.

Dessa ytterligare medel för 2021 och 2022 ska utgöra externa inkomster avsatta för särskilda åtgärder i enlighet med artikel 21.5 i budgetförordningen.

Dessa ytterligare medel för 2021 och 2022 ska utgöra externa inkomster avsatta för särskilda åtgärder i enlighet med artikel 21.5 i budgetförordningen. Beslut om att förlänga åtgärderna för ökad flexibilitet i React-EU till 2023 och 2024 kan fattas genom en delegerad akt.

Motivering

De förvaltande myndigheterna behöver mer tid och flexibilitet för att genomföra ett nytt program i denna storleksordning.

Ändringsrekommendation 10

COM(2020) 451 final – del 1

Förordning (EU) nr 1303/2013

Ändra en rubrik

Artikel 92b

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Exceptionella ytterligare medel och genomförandebestämmelser inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning för att tillhandahålla stöd för främjande av krisreparation i samband med covid-19-pandemin och förberedande av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin (React-EU)

Exceptionella ytterligare medel och genomförandebestämmelser inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning och målet Europeiskt territoriellt samarbete för att tillhandahålla stöd för främjande av krisreparation i samband med covid-19-pandemin och förberedande av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin (React-EU)

Motivering

Covid-19-pandemin och den ensidiga stängningen av de inre gränserna i ett antal medlemsstater har orsakat stor skada i gränsregioner som måste åtgärdas på lämpligt sätt.

Ändringsrekommendation 11

COM(2020) 451 final – del 1

Förordning (EU) nr 1303/2013

Artikel 92b.1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

De ytterligare medel som avses i artiklarna 91.1a och 92a (nedan kallade de ytterligare medlen) ska göras tillgängliga inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning för att tillhandahålla stöd för främjande av krisreparation i samband med covid-19-pandemin och förberedande av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin (React-EU). De ytterligare medlen ska användas för att genomföra tekniskt stöd i enlighet med punkt 6 i denna artikel och de insatser som genomför det tematiska målet i punkt 10 i denna artikel.

De ytterligare medel som avses i artiklarna 91.1a och 92a (nedan kallade de ytterligare medlen) ska göras tillgängliga inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning och målet Europeisk territoriell sammanhållning för att tillhandahålla stöd för främjande av krisreparation i samband med covid-19-pandemin och förberedande av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin (React-EU). De ytterligare medlen ska användas för att genomföra tekniskt stöd i enlighet med punkt 6 i denna artikel och de insatser som genomför det tematiska målet i punkt 10 i denna artikel.

Motivering

Covid-19-pandemin och de tidiga nedstängningarna fick förödande konsekvenser för det gränsöverskridande samarbetet. Projekt inom målet för europeisk territoriell sammanhållning, där gränsöverskridande samarbete ingår, bör kunna få stöd.

Ändringsrekommendation 12

COM(2020) 451 final – del 1

Ändra artikel 1.1.2

Förordning (EU) nr 1303/2013

Artikel 92b.2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Ytterligare medel ska göras tillgängliga för budgetåtaganden för åren 2020 och 2022 utöver de samlade medel som anges i artikel 91 enligt följande:

Ytterligare medel ska göras tillgängliga för budgetåtaganden för åren 2020 och 2022 utöver de samlade medel som anges i artikel 91 enligt följande:

2020: 5 000 000 000 EUR.

2021: 42 434 400 000 EUR.

2022: 10 820 400 000 EUR.

2020: 5 000 000 000 EUR.

2021: 34 615 620 000 EUR.

2022: 18 639 180 000 EUR.

De ytterligare medlen för 2020 ska göras tillgängliga från de ytterligare medel som anges i artikel 91.1a.

De ytterligare medlen för 2020 ska göras tillgängliga från de ytterligare medel som anges i artikel 91.1a.

De ytterligare medlen för 2021 och 2022 ska göras tillgängliga från de ytterligare medel som anges i artikel 92a. De ytterligare medel som anges i artikel 92a ska också stödja administrativa utgifter på upp till 18 000 000 EUR i löpande priser.

De ytterligare medlen för 2021 och 2022 ska göras tillgängliga från de ytterligare medel som anges i artikel 92a. Genom en delegerad akt som ändrar denna förordning kan även ytterligare medel göras tillgängliga för budgetåtaganden 2023 och 2024 om det begärs av en förvaltande myndighet och motiveras av en medlemsstat. De ytterligare medel som anges i artikel 92a ska också stödja administrativa utgifter på upp till 18 000 000 EUR i fasta priser 2018 .

Motivering

Åtagandena för de tillgängliga medlen bör fördelas mer jämnt över 2021 och 2022 (65 % respektive 35 %) för att mildra den administrativa bördan för förvaltande myndigheter och stödmottagare vid avslutandet av de operativa programmen för 2014–2020 och inledningen av de operativa programmen för 2021–2027. De ytterligare medlen för att stödja administrativa utgifter bör uttryckas i fasta priser. De förvaltande myndigheterna behöver mer tid och flexibilitet för att genomföra ett nytt program i denna storleksordning.

Ändringsrekommendation 13

COM(2020) 451 final – del 1

Ändra artikel 1.1.2

Förordning (EU) nr 1303/2013

Artikel 92b.4

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Kommissionen ska genom genomförandeakter anta ett beslut om fördelningen av de ytterligare medlen som anslag från strukturfonderna för 2020 och 2021 för varje medlemsstat i enlighet med de kriterier och den metod som anges i bilaga VIIa. Det beslutet ska ses över 2021 för att fastställa fördelningen av de ytterligare medlen för 2022 på grundval av uppgifter som är tillgängliga den 19 oktober 2021.

Kommissionen ska genom genomförandeakter anta ett beslut om fördelningen av de ytterligare medlen som anslag från strukturfonderna för 2020 och 2021 för varje medlemsstat i enlighet med de kriterier och den metod som anges i bilaga VIIa. Det beslutet ska ses över 2021 för att fastställa fördelningen av de ytterligare medlen för 2022 på grundval av uppgifter som är tillgängliga den 19 oktober 2021. I tillämpliga fall ska beslutet även ses över 2022 angående budgetåtagandena för 2023 och 2024. Dessa beslutsöversyner bör även omfatta en kontroll av att de operativa programmen inte påverkas negativt.

Motivering

De förvaltande myndigheterna behöver mer tid och flexibilitet för att genomföra ett nytt program i denna storleksordning.

Ändringsrekommendation 14

COM(2020) 451 final – del 1

Ändra artikel 1.1.2

Förordning (EU) nr 1303/2013

Artikel 92b.5

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Genom undantag från artikel 76 första stycket ska budgetåtagandena för de ytterligare medlen avseende varje operativt program göras för varje fond för åren 2020, 2021 och 2022.

Genom undantag från artikel 76 första stycket ska budgetåtagandena för de ytterligare medlen avseende varje operativt program göras för varje fond för åren 2020, 2021 och 2022.

Det rättsliga åtagande som avses i artikel 76 andra stycket för åren 2021 och 2022 ska träda i kraft den dag som avses i artikel 4.3 i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument].

Det rättsliga åtagande som avses i artikel 76 andra stycket för åren 2021 och 2022 ska träda i kraft den dag som avses i artikel 4.3 i förordning [Europeiska unionens återhämtningsinstrument].

Artikel 76 tredje och fjärde styckena ska inte tillämpas med avseende på de ytterligare medlen.

Artikel 76 tredje och fjärde styckena ska inte tillämpas med avseende på de ytterligare medlen.

Genom undantag från artikel 14.3 i budgetförordningen ska de regler om återkrav som anges i del II avdelning IX kapitel IV och i artikel 136 tillämpas på de budgetåtaganden som grundas på de ytterligare medel som avses i artikel 92a. Genom undantag från artikel 12.4 c i budgetförordningen får de ytterligare medlen inte användas för efterföljande program eller åtgärd.

Genom undantag från artikel 14.3 i budgetförordningen ska de regler om återkrav som anges i del II avdelning IX kapitel IV och i artikel 136 tillämpas på de budgetåtaganden som grundas på de ytterligare medel som avses i artikel 92a. Genom undantag från artikel 12.4 c i budgetförordningen får de ytterligare medlen inte användas för efterföljande program eller åtgärd.

Genom undantag från artiklarna 86.2 och 136.1 ska åtagandena för ytterligare medel återkrävas i enlighet med reglerna för avslutande av programmen.

Genom undantag från artiklarna 86.2 och 136.1 ska åtagandena för ytterligare medel återkrävas i enlighet med reglerna för avslutande av programmen.

Varje medlemsstat ska anslå de ytterligare medel som är tillgängliga för programplanering inom Eruf och ESF till operativa program.

Varje medlemsstat ska anslå de ytterligare medel som är tillgängliga för programplanering inom Eruf och ESF till operativa program.

Genom undantag från artikel 92.7 får en andel av de ytterligare medlen också föreslås att användas till att öka stödet till fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (Fead) innan eller samtidigt som tilldelningen till Eruf och ESF görs.

Genom undantag från artikel 92.7 får en andel av de ytterligare medlen också föreslås att användas till att öka stödet till fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (Fead) och sysselsättningsinitiativet för unga innan eller samtidigt som tilldelningen till Eruf och ESF görs.

Efter den ursprungliga tilldelningen får de ytterligare medlen genom en medlemsstats ansökan om ändring av ett operativt program enligt artikel 30.1 överföras mellan Eruf och ESF, oaktat de procentsatser som anges i artikel 92.1 a, b och c.

Efter den ursprungliga tilldelningen får de ytterligare medlen genom en medlemsstats ansökan om ändring av ett operativt program enligt artikel 30.1 överföras mellan Eruf och ESF, oaktat de procentsatser som anges i artikel 92.1 a, b och c.

Artikel 30.5 ska inte vara tillämplig på de ytterligare medlen. Dessa medel ska undantas från beräkningsgrunden vid tillämpning av de tak som fastställs i den punkten.

Artikel 30.5 ska inte vara tillämplig på de ytterligare medlen. Dessa medel ska undantas från beräkningsgrunden vid tillämpning av de tak som fastställs i den punkten.

Vid tillämpning av artikel 30.1 f i budgetförordningen ska villkoret att anslag ska ha samma ändamål inte gälla för dessa överföringar. Överföringar kan endast gälla innevarande år eller kommande år i finansieringsplanen.

Vid tillämpning av artikel 30.1 f i budgetförordningen ska villkoret att anslag ska ha samma ändamål inte gälla för dessa överföringar. Överföringar kan endast gälla innevarande år eller kommande år i finansieringsplanen.

De krav som fastställs i artikel 92.4 ska inte tillämpas på den ursprungliga tilldelningen eller efterföljande överföringar.

De krav som fastställs i artikel 92.4 ska inte tillämpas på den ursprungliga tilldelningen eller efterföljande överföringar.

Belopp som anslagits till sysselsättningsinitiativet för unga i enlighet med artikel 92.5 inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning ska inte påverkas.

Belopp som anslagits till sysselsättningsinitiativet för unga i enlighet med artikel 92.5 inom målet Investering för tillväxt och sysselsättning ska inte påverkas.

De ytterligare medlen ska användas i enlighet med reglerna för den fond till vilken de tilldelas eller överförs.

De ytterligare medlen ska användas i enlighet med reglerna för den fond till vilken de tilldelas eller överförs.

Ändringsrekommendation 15

COM(2020) 451 final – del 1

Ändra artikel 1.1.2

Förordning (EU) nr 1303/2013

Artikel 92b.5 sjätte stycket

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Varje medlemsstat ska anslå de ytterligare medel som är tillgängliga för programplanering inom Eruf och ESF till operativa program.

Varje medlemsstat ska , i överensstämmelse med principerna om partnerskap och flernivåstyre enligt artikel 5, anslå de ytterligare medel som är tillgängliga för programplanering inom Eruf och ESF till operativa program.

Motivering

Regionala och lokala myndigheter samt andra berörda parter måste spela en aktiv roll i beslutsfattandet om tilldelningen av de ytterligare medlen.

Ändringsrekommendation 16

COM(2020) 451 final – del 1

Ändra artikel 1.1.2

Förordning (EU) nr 1303/2013

Artikel 92b.7 andra och tredje styckena

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Vid tillämpning av artikel 134.2 för det årliga förskottet under åren 2021, 2022 och 2023 ska stödbeloppet från fonderna för hela programperioden till det operativa programmet innefatta de ytterligare medlen.

Vid tillämpning av artikel 134.2 för det årliga förskottet under åren 2021, 2022, 2023 och 2024 ska stödbeloppet från fonderna för hela programperioden till det operativa programmet innefatta de ytterligare medlen.

Det belopp som betalats ut som det ytterligare inledande förskott som avses i första stycket ska vara helt avräknat i kommissionens räkenskaper senast när det operativa programmet avslutas.

Det belopp som betalats ut som det ytterligare inledande förskott som avses i första stycket ska vara helt avräknat i kommissionens räkenskaper senast när det operativa programmet avslutas.

Motivering

De förvaltande myndigheterna behöver mer tid och flexibilitet för att genomföra ett nytt program i denna storleksordning. Därför föreslås att kommissionens förslag behålls, eftersom det ligger i linje med det betänkande från utskottet för regional utveckling som antagits i Europaparlamentet.

Ändringsrekommendation 17

COM(2020) 451 final – del 1

Ändra artikel 1.1.2

Förordning (EU) nr 1303/2013

Artikel 92b.8

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

De ytterligare medel som inte anslagits till tekniskt stöd ska användas inom det tematiska mål som anges i punkt 10 för att stödja insatser för främjande av krisreparation i samband med covid-19-pandemin eller förberedande av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin.

De ytterligare medel som inte anslagits till tekniskt stöd ska användas inom det tematiska mål som anges i punkt 10 för att stödja insatser för främjande av krisreparation i samband med covid-19-pandemin eller förberedande av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin.

Medlemsstaterna får anslå de ytterligare medlen antingen till ett eller flera separata prioriterade områden inom ett eller flera befintliga operativa program eller till ett nytt operativt program enligt punkt 11. Genom undantag från artikel 26.1 ska programmet omfatta perioden till och med den 31 december 2022, med förbehåll för punkt 4 ovan .

Medlemsstaterna får anslå de ytterligare medlen antingen till ett eller flera separata prioriterade områden inom ett eller flera befintliga operativa program eller till ett nytt operativt program enligt punkt 11. Genom undantag från artikel 26.1 ska programmet omfatta perioden till och med den 31 december 2022, eller den 31 december 2024, i de fall då det undantag som avses i punkt 2 är tillämpligt, med förbehåll för punkt 4 i denna artikel .

För Eruf ska de ytterligare medlen i första hand användas för att stödja investeringar i produkter och tjänster för hälso- och sjukvårdstjänster, för att tillhandahålla stöd i form av rörelsekapital eller investeringsstöd till små och medelstora företag, investeringar som bidrar till omställningen till en digital och grön ekonomi, investeringar i infrastruktur som tillhandahåller grundläggande tjänster till medborgarna och ekonomiska åtgärder i de regioner som är mest beroende av de sektorer som drabbats hårdast av krisen.

För Eruf ska de ytterligare medlen i första hand användas för att stödja investeringar i produkter och tjänster för hälso- och sjukvårdstjänster, för att tillhandahålla stöd i form av rörelsekapital eller investeringsstöd till små och medelstora företag, investeringar som bidrar till omställningen till en digital och grön ekonomi, investeringar i infrastruktur som tillhandahåller grundläggande tjänster till medborgarna och ekonomiska åtgärder i de regioner som är mest beroende av de sektorer som drabbats hårdast av krisen.

För ESF ska de ytterligare medlen i första hand användas för att stödja bibehållande av arbetstillfällen, inbegripet genom system för korttidsarbete och stöd till egenföretagare, även när stödet inte kombineras med aktiva arbetsmarknadsåtgärder, såvida inte sådana åtgärder föreskrivs i nationell lagstiftning. De ytterligare medlen ska också stödja skapandet av arbetstillfällen, särskilt för personer i utsatta situationer, sysselsättningsåtgärder för unga, utbildning, kompetensutveckling, särskilt för att stödja den gröna och digitala omställningen, och förbättrad tillgång till sociala tjänster av allmänt intresse, inbegripet för barn.

För ESF ska de ytterligare medlen i första hand användas för att stödja bibehållande av arbetstillfällen, inbegripet genom system för korttidsarbete och stöd till egenföretagare, även när stödet inte kombineras med aktiva arbetsmarknadsåtgärder, såvida inte sådana åtgärder föreskrivs i nationell lagstiftning. De ytterligare medlen ska också stödja skapandet av arbetstillfällen, särskilt för personer i utsatta situationer, sysselsättningsåtgärder för unga, utbildning, kompetensutveckling, särskilt för att stödja den gröna och digitala omställningen, och förbättrad tillgång till sociala tjänster av allmänt intresse, inbegripet för barn.

Motivering

De förvaltande myndigheterna behöver mer tid och flexibilitet för att genomföra ett nytt program i denna storleksordning.

Ändringsrekommendation 18

COM(2020) 451 final – del 1

Ändra artikel 1.1.2

Förordning (EU) nr 1303/2013

Artikel 92b.9

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Med undantag för det tekniska stöd som avses i punkt 6 och de ytterligare medel som används för Fead som avses i punkt 5 sjunde stycket, ska de ytterligare medlen stödja insatser inom det nya tematiska målet Främjande av krisreparation i samband med covid-19-pandemin och förberedande av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin, som kompletterar de tematiska mål som anges i artikel 9.

Med undantag för det tekniska stöd som avses i punkt 6 och de ytterligare medel som används för Fead eller sysselsättningsinitiativet för unga som avses i punkt 5 sjunde stycket, ska de ytterligare medlen stödja insatser inom det nya tematiska målet Främjande av krisreparation i samband med covid-19-pandemin och förberedande av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin, som kompletterar de tematiska mål som anges i artikel 9.

Det tematiska mål som avses i första stycket ska uteslutande vara tillgängligt för programplaneringen av de ytterligare medlen. Genom undantag från artikel 96.1 b, c och d ska det inte kombineras med andra investeringsprioriteringar.

Det tematiska mål som avses i första stycket ska uteslutande vara tillgängligt för programplaneringen av de ytterligare medlen. Genom undantag från artikel 96.1 b, c och d ska det inte kombineras med andra investeringsprioriteringar.

Det tematiska mål som avses i första stycket ska också utgöra den enda investeringsprioriteringen för programplaneringen och användningen av de ytterligare medlen från Eruf och ESF.

Det tematiska mål som avses i första stycket ska också utgöra den enda investeringsprioriteringen för programplaneringen och användningen av de ytterligare medlen från Eruf och ESF.

Om ett eller flera separata prioriterade områden fastställs motsvarande det tematiska mål som avses i första stycket inom ett befintligt operativt program, ska de uppgifter som anges i artikel 96.2 b v och vii inte krävas för beskrivningen av det prioriterade området i det reviderade operativa programmet.

Om ett eller flera separata prioriterade områden fastställs motsvarande det tematiska mål som avses i första stycket inom ett befintligt operativt program, ska de uppgifter som anges i artikel 96.2 b v och vii inte krävas för beskrivningen av det prioriterade området i det reviderade operativa programmet.

Den reviderade finansieringsplan som föreskrivs i artikel 96.2 d ska ange tilldelningen av de ytterligare medlen för åren 2020, 2021 och, i tillämpliga fall, 2022 utan att ange belopp för resultatreserven och utan fördelning per regionkategori.

Den reviderade finansieringsplan som föreskrivs i artikel 96.2 d ska ange tilldelningen av de ytterligare medlen för åren 2020, 2021 och, i tillämpliga fall, 2022 utan att ange belopp för resultatreserven och utan fördelning per regionkategori.

Genom undantag från artikel 30.1 ska ansökningar om ändring av program som lämnats in av en medlemsstat vederbörligen motiveras och ska särskilt ange de förväntade effekterna av ändringarna av programmet avseende främjande av krisreparation i samband med covid-19-pandemin och förberedande av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin. Ansökningarna ska åtföljas av det ändrade programmet.

Genom undantag från artikel 30.1 ska ansökningar om ändring av program som lämnats in av en medlemsstat vederbörligen motiveras och ska särskilt ange de förväntade effekterna av ändringarna av programmet avseende främjande av krisreparation i samband med covid-19-pandemin och förberedande av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin. Ansökningarna ska åtföljas av det ändrade programmet.

Ändringsrekommendation 19

COM(2020) 451 final – del 1

Ändra artikel 1.1.2

Förordning (EU) nr 1303/2013

Artikel 92b.10, nytt stycke efter fjärde stycket

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

 

Genom undantag från artiklarna 29.3, 29.4 och 30.2 ska kommissionen godkänna en ändring av ett befintligt operativt program eller ett nytt särskilt operativt program senast tio arbetsdagar efter inlämnandet av en medlemsstat.

Motivering

Ändrade eller nya operativa program bör godkännas så snabbt som möjligt inom ramen för React-EU-målen.

Ändringsrekommendation 20

COM(2020) 451 final – del 1

Ändra artikel 1.1.2

Förordning (EU) nr 1303/2013

Artikel 92b.11 andra stycket

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Genom undantag från artiklarna 56.3 och 114.2 ska medlemsstaterna säkerställa att minst en utvärdering av användningen av de ytterligare medlen genomförs senast den 31 december 2024 för att bedöma deras ändamålsenlighet, effektivitet och verkan samt hur de har bidragit till det tematiska mål som avses i punkt 10 i den här artikeln.

Genom undantag från artiklarna 56.3 och 114.2 ska medlemsstaterna säkerställa att minst en utvärdering av användningen av de ytterligare medlen genomförs senast den 31 december 2024 , eller den 31 december 2026 i de fall då det undantag som avses i punkt 2 tredje stycket i denna artikel är tillämpligt, för att bedöma deras ändamålsenlighet, effektivitet och verkan samt hur de har bidragit till det tematiska mål som avses i punkt 10 i den här artikeln.

Motivering

De förvaltande myndigheterna behöver mer tid och flexibilitet för att genomföra ett nytt program i denna storleksordning. Därför föreslås att kommissionens förslag behålls vad gäller återkravsregeln och förlängningen till 2024, eftersom det ligger i linje med det betänkande från utskottet för regional utveckling som antagits i Europaparlamentet.

Ändringsrekommendation 21

COM(2020) 451 final – del 2

Förordning (EU) nr 1303/2013

Bilaga – punkt 2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

De regler som fastställts i punkt 1 får inte leda till att anslagen per medlemsstat för hela perioden 2020–2022 överstiger följande:

De regler som fastställts i punkt 1 får inte leda till att anslagen per medlemsstat för hela perioden 2020–2024 överstiger följande:

a)

För medlemsstater vars genomsnittliga BNI per capita (i köpkraftsstandard) för perioden 2015–2017 är över 109 % av genomsnittet för EU-27: 0,07  % av deras BNP i fasta priser 2019.

a)

För medlemsstater vars genomsnittliga BNI per capita (i köpkraftsstandard) för perioden 2015–2017 är över 109 % av genomsnittet för EU-27: 0,07  % av deras BNP i fasta priser 2019.

b)

För medlemsstater vars genomsnittliga BNI per capita (i köpkraftsstandard) för perioden 2015–2017 är lika med eller under 90 % av genomsnittet för EU-27: 2,60  % av deras BNP i fasta priser 2019.

b)

För medlemsstater vars genomsnittliga BNI per capita (i köpkraftsstandard) för perioden 2015–2017 är lika med eller under 90 % av genomsnittet för EU-27: 2,60  % av deras BNP i fasta priser 2019.

c)

För medlemsstater vars genomsnittliga BNI per capita (i köpkraftsstandard) för perioden 2015–2017 är över 90 % och lika med eller under 109 % av genomsnittet för EU-27: procentandelen erhålls genom en linjär interpolering mellan 0,07  % och 2,60  % av deras BNP i fasta priser 2019, vilket leder till en proportionell minskning av den övre gränsen i linje med ökningen i välstånd.

c)

För medlemsstater vars genomsnittliga BNI per capita (i köpkraftsstandard) för perioden 2015–2017 är över 90 % och lika med eller under 109 % av genomsnittet för EU-27: procentandelen erhålls genom en linjär interpolering mellan 0,07  % och 2,60  % av deras BNP i fasta priser 2019, vilket leder till en proportionell minskning av den övre gränsen i linje med ökningen i välstånd.

De belopp som överstiger den nivå som föreskrivs i leden a–c per medlemsstat omfördelas proportionellt till anslagen för alla andra medlemsstater vars genomsnittliga BNI per capita (i köpkraftsstandard) är under 100 % av genomsnittet för EU-27. BNI per capita (i köpkraftsstandard) för perioden 2015–2017 är den som används för sammanhållningspolitiken i förhandlingarna om den fleråriga budgetramen för 2021–2027.

De belopp som överstiger den nivå som föreskrivs i leden a–c per medlemsstat omfördelas proportionellt till anslagen för alla andra medlemsstater vars genomsnittliga BNI per capita (i köpkraftsstandard) är under 100 % av genomsnittet för EU-27. BNI per capita (i köpkraftsstandard) för perioden 2015–2017 är den som används för sammanhållningspolitiken i förhandlingarna om den fleråriga budgetramen för 2021–2027.

Motivering

De förvaltande myndigheterna behöver mer tid och flexibilitet för att genomföra ett nytt program i denna storleksordning.

Ändringsrekommendation 22

COM(2020) 451 final – del 2

Förordning (EU) nr 1303/2013

Bilaga – punkt 3

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Vid beräkning av fördelningen av de exceptionella ytterligare medlen för 2020 och 2021 gäller följande:

Vid beräkning av fördelningen av de exceptionella ytterligare medlen för 2020 och 2021 gäller följande:

a)

För BNP ska referensperioden vara första halvåret 2020.

a)

För BNP ska referensperioden vara första halvåret 2020.

b)

För antalet arbetslösa och antalet unga arbetslösa ska referensperioden vara genomsnittet av juni–augusti 2020.

b)

För antalet arbetslösa och antalet unga arbetslösa ska referensperioden vara genomsnittet av juni–augusti 2020.

c)

Det högsta anslag som beräknats genom tillämpning av punkt 2 multipliceras med den andel som de ytterligare medlen för 2020 och 2021 utgör av de totala ytterligare medlen för 2020, 2021 och 2022.

c)

Det högsta anslag som beräknats genom tillämpning av punkt 2 multipliceras med den andel som de ytterligare medlen för 2020 och 2021 utgör av de totala ytterligare medlen för 2020, 2021, 2022 och i tillämpliga fall 2023 och 2024 .

Innan den metod som föreskrivs i punkterna 1 och 2 avseende ytterligare medel för 2020 tillämpas, ska ett belopp motsvarande en stödintensitet på 30 EUR per invånare tilldelas de yttersta Nuts 2-områdena från anslaget. Det anslaget kommer att fördelas per region och medlemsstat på ett sätt som står i proportion till den totala befolkningen i dessa regioner. Det återstående beloppet för 2020 ska fördelas mellan medlemsstaterna i enlighet med den metod som beskrivs i punkterna 1 och 2.

Innan den metod som föreskrivs i punkterna 1 och 2 avseende ytterligare medel för 2020 tillämpas, ska ett belopp motsvarande en stödintensitet på 30 EUR per invånare tilldelas de yttersta Nuts 2-områdena från anslaget. Det anslaget kommer att fördelas per region och medlemsstat på ett sätt som står i proportion till den totala befolkningen i dessa regioner. Det återstående beloppet för 2020 ska fördelas mellan medlemsstaterna i enlighet med den metod som beskrivs i punkterna 1 och 2.

Motivering

De förvaltande myndigheterna behöver mer tid och flexibilitet för att genomföra ett nytt program i denna storleksordning.

Ändringsrekommendation 23

COM(2020) 451 final – del 2

Förordning (EU) nr 1303/2013

Bilaga – punkt 4

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Vid beräkning av fördelningen av de exceptionella ytterligare medlen för 2022 gäller följande:

Vid beräkning av fördelningen av de exceptionella ytterligare medlen för 2022 , och i tillämpliga fall 2023 och 2024, gäller följande:

a)

För BNP ska referensperioden vara första halvåret 2021.

a)

För BNP ska referensperioden vara första halvåret 2021.

b)

För antalet arbetslösa och antalet unga arbetslösa ska referensperioden vara genomsnittet av juni–augusti 2021.

b)

För antalet arbetslösa och antalet unga arbetslösa ska referensperioden vara genomsnittet av juni–augusti 2021.

c)

Det högsta anslag som beräknats genom tillämpning av punkt 2 multipliceras med den andel som de ytterligare medlen för 2022 utgör av de totala ytterligare medlen för 2020, 2021 och 2022.”

c)

Det högsta anslag som beräknats genom tillämpning av punkt 2 multipliceras med den andel som de ytterligare medlen för 2022 utgör av de totala ytterligare medlen för 2020, 2021, 2022 , 2023 och 2024 .”

Motivering

De förvaltande myndigheterna behöver mer tid och flexibilitet för att genomföra ett nytt program i denna storleksordning.

Ändrat förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden+, Sammanhållningsfonden, Fonden för en rättvis omställning samt Europeiska havs- och fiskerifonden, och om finansiella regler för dessa fonder och för Asyl- och migrationsfonden, Fonden för inre säkerhet samt instrumentet för gränsförvaltning och visering

COM(2020) 450 final

Ändringsrekommendation 24

COM(2020) 450 final

Ändra punkt 1

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Följande skäl ska införas som skäl 15 a:

”(15a)

För att ge medlemsstaterna flexibilitet att fördela och anpassa fördelningen av de ekonomiska medlen i enlighet med sina särskilda behov är det nödvändigt att ge dem möjlighet att begära begränsade överföringar från fonderna till något annat instrument under direkt eller indirekt förvaltning eller mellan fonderna i början av programperioden eller under genomförandefasen.”

Följande skäl ska införas som skäl 15 a:

”(15a)

För att ge medlemsstaterna flexibilitet att fördela och anpassa fördelningen av de ekonomiska medlen som svar på omedelbara effekter av en större kris och i enlighet med sina särskilda behov är det nödvändigt att – i enlighet med uppförandekoden för partnerskap och flernivåstyre – ge dem möjlighet att begära tematiskt begränsade och tillfälliga överföringar från fonderna till något annat instrument under direkt eller indirekt förvaltning eller mellan fonderna i början av programperioden eller under genomförandefasen.”

Motivering

Varje omfördelning av medel från och/eller mellan fonderna bör göras som svar på en större kris och vara helt förenlig med principerna om partnerskap och flernivåstyre.

Ändringsrekommendation 25

COM(2020) 450 final

Ändra punkt 6

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Artikel 21 ska ändras på följande sätt:

Artikel 21 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 1 ska ersättas med följande:

”1.   Medlemsstaterna får, i partnerskapsöverenskommelsen eller i begäran om ändring av ett program, begära en överföring av upp till 5 % totalt av det ursprungliga nationella anslaget från någon av fonderna till ett instrument med direkt eller indirekt förvaltning.

a)

Punkt 1 ska ersättas med följande:

”1.   Medlemsstaterna får – i samförstånd med sina respektive förvaltande myndigheter och i enlighet med uppförandekoden för partnerskap och flernivåstyre –, som svar på en större kris som erkänts av rådet, i partnerskapsöverenskommelsen eller i begäran om ändring av ett program, begära en överföring av upp till 5 % totalt av det ursprungliga nationella anslaget från någon av fonderna till ett instrument med direkt eller indirekt förvaltning uteslutande för insatser i linje med de sammanhållningspolitiska målen .

 

Medlemsstaterna får också, i partnerskapsöverenskommelsen eller i begäran om ändring av ett program, begära en överföring av upp till 5 % totalt av det ursprungliga nationella anslaget från någon av fonderna till en eller flera andra fonder. Medlemsstaterna får begära en ytterligare överföring av upp till 5 % totalt av det ursprungliga nationella anslaget per fond mellan Eruf, ESF+ eller Sammanhållningsfonden inom ramen för medlemsstatens samlade medel inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt.”

 

Medlemsstaterna får också – i samförstånd med sina respektive förvaltande myndigheter och i enlighet med uppförandekoden för partnerskap och flernivåstyre – , som svar på en större kris som erkänts av rådet, i partnerskapsöverenskommelsen eller i begäran om ändring av ett program, begära en överföring av upp till 7 % totalt av det ursprungliga nationella anslaget från någon av fonderna till en eller flera andra fonder Medlemsstaterna får begära en ytterligare överföring av upp till 7 % totalt av det ursprungliga nationella anslaget per fond mellan Eruf, ESF+ eller Sammanhållningsfonden inom ramen för medlemsstatens samlade medel inom målet Investering för sysselsättning och tillväxt.”

Motivering

Trots de negativa konsekvenserna av en större kris, inklusive covid-19-pandemin, bör medlemsstaterna inte uppmuntras i alltför hög grad att dra tillbaka medel från sammanhållningspolitiken. Samtidigt bör sammanhållningspolitiken bli mer flexibel för att kunna absorbera potentiella negativa chocker såsom den rådande pandemin.

Ändringsrekommendation 26

COM(2020) 450 final

Ändra punkt 8, ny artikel 15a, nytt (sista) stycke

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

 

Ovannämnda åtgärder ska tillämpas inom 24 månader eller i tillämpliga fall 48 månader från rådets beslut enligt första stycket. Varje förlängning av dessa åtgärder ska kräva ett nytt rådsbeslut om erkännande av en större kris.

Motivering

Alla extraordinära åtgärder som vidtas som svar på de exceptionella omständigheterna måste begränsas till en tydligt fastställd tidsperiod. Dessa åtgärder bör endast förlängas av rådet om en större kris kvarstår. De förvaltande myndigheterna behöver mer tid och flexibilitet för att genomföra ett nytt program i denna storleksordning.

Ändrat förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska regionala utvecklingsfonden och Sammanhållningsfonden

COM(2020) 452 final

Ändringsrekommendation 27

COM(2020) 452 final

Ändra punkt 2

Kommissionens textförslag

ReK:s ändringsförslag

Följande skäl ska införas som skäl 10b:

”(10b)

För att stärka de offentliga hälso- och sjukvårdssystemens förmåga att förebygga, snabbt reagera på och återhämta sig från hälsokriser bör Eruf också bidra till hälso- och sjukvårdssystemens resiliens. Covid-19-pandemin är exceptionell och har gjort det tydligt hur viktigt det är med omedelbar tillgång till viktiga förnödenheter för att man effektivt ska kunna hantera en nödsituation, och därför bör också tillämpningsområdet för stödet från Eruf utvidgas för att möjliggöra inköp av förnödenheter som behövs för att stärka katastrofresiliensen och hälso- och sjukvårdssystemens resiliens. Vid inköp av förnödenheter för att stärka hälso- och sjukvårdssystemens resiliens bör dessa vara förenliga med och inte gå utöver den nationella hälso- och sjukvårdsstrategin och säkerställa komplementaritet med [hälsoprogrammet], samt med rescEU-kapacitet inom unionens civilskyddsmekanism.”

Följande skäl ska införas som skäl 10b:

”(10b)

För att stärka de offentliga hälso- och sjukvårdssystemens förmåga att förebygga, snabbt reagera på och återhämta sig från hälsokriser bör Eruf också bidra till hälso- och sjukvårdssystemens resiliens. Covid-19-pandemin är exceptionell och har gjort det tydligt hur viktigt det är med omedelbar tillgång till viktiga förnödenheter för att man effektivt ska kunna hantera en nödsituation, och därför bör också tillämpningsområdet för stödet från Eruf utvidgas för att möjliggöra inköp av förnödenheter som behövs för att stärka katastrofresiliensen och hälso- och sjukvårdssystemens resiliens. Vid inköp av förnödenheter för att stärka hälso- och sjukvårdssystemens resiliens bör dessa vara förenliga med och inte gå utöver de nationella och, i förekommande fall, regionala hälso- och sjukvårdsstrategierna och säkerställa komplementaritet med [hälsoprogrammet], samt med rescEU-kapacitet inom unionens civilskyddsmekanism.”

Motivering

Självförklarande.

II.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Allmänna kommentarer

1.

Europeiska regionkommittén välkomnar de riktade React-EU-förslagen, som syftar till att ta itu med de direkta negativa socioekonomiska effekterna av den rådande pandemin och andra större framtida kriser, inbegripet ytterligare ekonomiska medel för att främja krisreparation och underlätta en grön, digital och resilient återhämtning.

2.

Kommittén framhåller sammanhållningspolitikens betydelse och dess förmåga att stödja städer och regioner i kristider, bland annat genom att använda befintliga operativa program. ReK betonar i detta sammanhang att de utmaningar som tas upp av React-EU, dvs. att mildra en negativ covid-19-effekt och förbereda en långsiktig återhämtning, kräver skräddarsydda och territoriellt anpassade strategier, eftersom de territoriella effekter och möjligheter som dessa utmaningar ger upphov till inte är jämnt fördelade över EU.

3.

ReK understryker behovet av att hitta en balans mellan snabb utbetalning av nyligen tillgängliga medel, ändamålsenliga och effektiva investeringar samt behovet av att undvika oriktigheter, systemfel eller bedrägerier.

4.

Kommittén upprepar sin oro över den tillfälliga karaktären hos vissa ekonomiska förstärkningar inom sammanhållningspolitiken, som inte kommer att kompensera för de ursprungliga nedskärningar som kommissionen föreslog 2018. ReK insisterar i detta sammanhang på att sammanhållningspolitikens långsiktiga mål och utvecklingsbehov inte får glömmas bort när kortsiktiga prioriteringar genomförs.

5.

ReK välkomnar åtgärderna för att minska den administrativa bördan vid genomförandet av programmen.

6.

Kommittén noterar undantaget från kravet på tematisk koncentration i React-EU men rekommenderar ett minimikrav på tematisk koncentration för att säkerställa att de medel som läggs på krisreparation är förenliga med EU:s mål om att uppnå klimatneutralitet senast 2050. ReK uppmanar medlemsstaterna att utnyttja de ytterligare medlen på ett innovativt sätt för att föra sina ekonomier närmare en grön, digital och resilient utvecklingsväg som säkerställer långsiktig återhämtning.

7.

För att se till att pengarna används i de områden som har störst behov bör principerna om partnerskap och flernivåstyre användas när man omformar eller skapar nya operativa program för att täcka React-EU-anslagen eller när man omfördelar medel och ändrar sammanhållningspolitiska program för perioden efter 2020.

8.

Kommittén betonar att ett stort antal projekt på olika områden skyndsamt måste förberedas och genomföras effektivt för att främja en övergripande återhämtning från krisen. Ett möjligt hinder för detta är dock bristen på medel i de lokala och regionala budgetarna. Därför finns det ett behov av att använda tillgängliga källor för tekniskt bistånd på nationell nivå och EU-nivå för att stödja en snabb lansering av de viktigaste projekten som syftar till att få igång ekonomin på nytt.

9.

Kommittén betonar att covid-19-pandemin och den ensidiga stängningen av gränser i ett antal medlemsstater har orsakat massiva skador i gränsregioner som man måste åtgärda på lämpligt sätt, bland annat genom finansiering av gränsöverskridande projekt. Kommittén understryker dessutom att man vid eventuella framtida nedstängningar måste undvika att stängda gränser leder till oproportionerliga störningar i livet för de som bor i gränsområden.

När det gäller React-EU-förordningen:

10.

Kommittén välkomnar införandet av ett nytt tematiskt mål, ”Främjande av krisreparation i samband med covid-19-pandemin och förberedande av en grön, digital och resilient återhämtning av ekonomin”, för de ytterligare medlen, vilket bör underlätta programplaneringen och efterhandsutvärderingen av de insatser som genomförs inom React-EU.

11.

ReK välkomnar möjligheten att begära en medfinansieringsgrad på upp till 100 % vid ytterligare medel enligt React-EU, men efterlyser samtidigt ett adekvat investeringsflöde och ökad vaksamhet när det gäller eventuella oriktigheter.

12.

Kommittén välkomnar den högre nivån av förfinansiering för åtgärder som stöds av de ytterligare React-EU-medlen, vilket bör göra det möjligt att snabbt betala ut de åtaganden som gjorts.

13.

ReK anser att de ytterligare medlen bör spridas ut under tiden fram till 2024 så att de förvaltande myndigheterna får den tid och den flexibilitet de behöver för att genomföra ett nytt program i denna storleksordning och för att främja utgifternas effektivitet och ändamålsenlighet samt för att mildra den administrativa bördan.

14.

Kommittén understryker att möjligheten till överföringar mellan regionkategorierna enbart bör användas när det inte finns några andra finansieringsmöjligheter och enbart i den utsträckning som är nödvändig för det omedelbara svaret på covid-19-utbrottet, samtidigt som man tar hänsyn till det övergripande målet om ekonomisk, social och territoriell sammanhållning.

När det gäller ändringen av förslaget till förordning om gemensamma bestämmelser 2021–2027:

15.

Kommittén noterar den extra flexibiliteten för att överföra ekonomiska medel från sammanhållningspolitiska program till instrument med direkt eller indirekt förvaltning som svar på en större kris.

16.

ReK upprepar att sådana extra åtgärder bör begränsas i tid och omfattning, med tanke på att eventuella överföringar inte bör hämma, i synnerhet, genomförandet eller slutförandet av nödvändiga investeringar i de regioner som berörs av dessa överföringar.

17.

Kommittén understryker samtidigt att sammanhållningspolitiken efter 2020 bör bli mer flexibel för att kunna absorbera potentiella negativa chocker såsom den rådande pandemin.

18.

ReK välkomnar de lägre trösklarna för att fasa ut insatser under den kommande programperioden.

19.

Kommittén rekommenderar att man förtydligar bestämmelserna för urval av insatser som har byggts färdigt eller genomförts fullt ut som ett direkt svar på negativa effekter av krissituationer.

När det gäller ändringen av förordningen om Eruf och Sammanhållningsfonden för 2021–2027:

20.

Kommittén välkomnar utvidgningen av stödets tillämpningsområde, vilket gör medlemsstaterna mer resilienta mot potentiella framtida kriser. ReK betonar i detta sammanhang vikten av bättre tillgång till medel för de företag som drabbats hårdast av krisen, utan att tappa fokus på tillämpningen av reglerna för statligt stöd.

21.

ReK välkomnar utökningen av stödet genom finansiering av rörelsekapital för små och medelstora företag, vilket bör göra att de kan reagera snabbt på eventuella större kriser som uppstår.

22.

Kommittén noterar undantaget från kraven på tematisk koncentration och minsta anslag till hållbar stadsutveckling som svar på exceptionella omständigheter. ReK efterlyser samtidigt större ambitioner och utarbetande av territoriella instrument på lokal och regional nivå under perioden efter 2020.

När det gäller ändringen av ESF-förordningen för 2021–2027:

23.

Kommittén välkomnar förslagen om att ta itu med barnfattigdom och öka den tematiska koncentrationen på ungdomssysselsättning, eftersom dessa grupper har visat sig vara särskilt sårbara för de negativa effekterna av covid-19-pandemin och därför förtjänar mycket mer uppmärksamhet.

24.

ReK välkomnar möjligheten att ansöka om tillfälliga åtgärder för användning av ESF+.

25.

Kommittén varnar för att nedskärningar i EU:s hälsoprogram kan sänka EU:s beredskap för framtida pandemier betydligt, och framhäver synergieffekterna mellan det programmet och ESF+.

Till sist:

26.

Kommittén betonar att regionerna och städerna stod i frontlinjen under covid-19-pandemin och att de har de bästa förutsättningarna att sörja för återhämtning från asymmetriska chocker såsom krisen.

27.

ReK betonar därför att de åtgärder som motiveras av covid-19-krisen inte under några omständigheter bör leda till försök att centralisera genomförandet av sammanhållningspolitiken under perioden efter 2020.

28.

Kommittén understryker följaktligen att decentraliserade EU-medel för regioner och städer inte bara är ett ändamålsenligt sätt att ta itu med negativa kortsiktiga hälsochocker, utan också för att lägga grunden till en hållbar återhämtning på medellång och lång sikt.

29.

ReK efterlyser i detta avseende en fullständig samordning mellan de sammanhållningspolitiska instrumenten och övriga EU-ordningar, däribland Fonden för en rättvis omställning och faciliteten för återhämtning och resiliens, för att maximera deras positiva effekt på medellång och lång sikt och utforma deras effektiva genomförandesystem.

30.

Kommittén noterar att de fyra lagstiftningsförslagen är förenliga med subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna.

31.

Vi stöder kraftfullt en EU-mekanism för att skydda demokratin, rättsstatsprincipen och de grundläggande rättigheterna, och anser att denna mekanism måste värna alla EU:s grundläggande värden, inbegripet respekten för människans värdighet och mänskliga rättigheter, frihet och jämlikhet, i alla medlemsstater, regioner och kommuner.

Bryssel den 14 oktober 2020.

Apostolos TZITZIKOSTAS

Europeiska regionkommitténs ordförande


(1)   EUT L 29, 31.1.2020, s. 7.

(2)   Rådets förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 av den 2 december 2013 om den fleråriga budgetramen för 2014–2020 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 884).

(3)   Rådets beslut 2014/335/EU, Euratom av den 26 maj 2014 om systemet för Europeiska unionens egna medel (EUT L 168, 7.6.2014, s. 105).

(1)  https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-10-2020-INIT/sv/pdf


Top