EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019IR4764

Yttrande från Europeiska regionkommittén – Genomförandet av frihandelsavtalen: det regionala och lokala perspektivet

COR 2019/04764

EUT C 324, 1.10.2020, p. 21–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.10.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 324/21


Yttrande från Europeiska regionkommittén – Genomförandet av frihandelsavtalen: det regionala och lokala perspektivet

(2020/C 324/04)

Föredragande:

Michael MURPHY (IE-EPP), ledamot, Tipperary County Council

Referensdokument:

Rapport från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om genomförandet av frihandelsavtalen 1 januari 2018–31 december 2018

COM(2019) 455 final

POLITISKA REKOMMENDATIONER

EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

Allmänna kommentarer

1.

ReK välkomnar kommissionens årsrapport om genomförandet av frihandelsavtalen. Med denna rapport tas inte bara ett viktigt steg mot ökad insyn, den är också ett ändamålsenligt verktyg för att ge allmänheten sakliga bakgrundsfakta om de handelsavtal som EU förhandlat fram.

2.

Kommittén betonar de stora möjligheter som EU:s handelspolitik medför för genomförandet av EU:s målsättningar, framför allt i fråga om hållbar tillväxt, genomförandet av målen för hållbar utveckling, sysselsättning, nya arbetstillfällen och investeringar i EU. Kommittén förstår dock samtidigt att covid-19-krisen är en stor chock för de europeiska och globala ekonomierna och kommer att snedvrida de möjligheter som global handel medför för europeiska små och medelstora företag. Enligt en nyligen genomförd undersökning från GD Handel förväntas den globala handeln minska med mellan 10 % och 16 % under 2020. För EU-27 förväntas den beräknade minskningen uppgå till mellan 9 % och 15 % för export utanför EU-27, vilket innebär en minskning av exporten utanför EU-27 på 282–470 miljarder euro (1).

3.

ReK påminner om att 36 miljoner arbetstillfällen i EU är beroende av export utanför EU, varav 13,7 miljoner innehas av kvinnor. Mellan år 2000 och 2017 ökade andelen arbetstillfällen med koppling till export till resten av världen med 66 %, vilket innebar 14,3 miljoner nya arbetstillfällen. Andelen arbetstillfällen i EU med koppling till försäljning av varor och tjänster till resten av världen ökade från 10,1 % år 2000 till 15,3 % år 2017 (2). Kommittén noterar med oro att ILO uppskattar att 12 miljoner arbetstillfällen kommer att gå förlorade enbart i Europa under 2020 på grund av covid-19-pandemin.

4.

ReK understryker vikten av fri, regelbaserad internationell handel som gynnar alla handelspartner. Kommittén uppmanar kommissionen att fortsätta att försvara EU:s handelsintressen och bekämpa den allt större tendensen till protektionism.

5.

ReK noterar att frihandelsavtalen i EU får återverkningar på regional nivå. ReK uppmanar därför kommissionen att systematiskt hålla kommittén underrättad och att i ett tidigt skede av förhandlingarna ta hänsyn till handelns eventuella lokala och regionala återverkningar.

6.

Vi anser att frihandelsavtalen bör anpassas till de små och medelstora företagen i samma utsträckning som dessa bör anpassa sig till frihandelsavtalen. De lokala och regionala myndigheterna har en väsentlig roll när det handlar om att förklara frihandelsavtalen för de små och medelstora företagen på fältet.

7.

Kommittén betonar att alla styresnivåer har ett gemensamt ansvar att se till att globaliseringens fördelar fördelas rättvist och att de negativa effekterna begränsas.

8.

Det är oroväckande att allt fler åtgärder vidtas som strider mot WTO:s bestämmelser och att hot om en ökad ömsesidig lagstiftningsbörda uppstår till följd av nya diskriminerande icke-tariffära arrangemang och på så sätt är på väg att bli det nya normala i den globala handeln. ReK anser att EU:s befintliga stödprogram och kontrollen av dessa bör utvärderas på nytt mot bakgrund av EU:s konkurrensregler för att med lättnader stödja regioner som påverkas negativt av handelskrig.

9.

Vi ställer oss positiva till att kommissionen den 22 december 2017 inrättade en rådgivande grupp för handelsavtal som ska öka graden av öppenhet och inkludering i EU:s handelspolitik. ReK noterar att ingen av de 28 sakkunniga i denna grupp (3) företräder en lokal eller regional myndighet eller någon sammanslutning av sådana. Kommissionen uppmanas att bibehålla expertgruppen i dess nuvarande form och att låta kommittén bibehålla sin status som observatör. Om expertgruppens allmänna struktur ändras förväntar sig ReK att kommittén bjuds in som medlem.

10.

ReK välkomnar att 29 %–31 % av EU:s handel omfattas av förmånshandelsavtal.

Covid-19-relaterade rekommendationer

11.

Kommittén välkomnar kommissionens tillkännagivande om att inleda förfaranden för en översyn av handelspolitiken, som ska leda till en ny strategi i slutet av året. ReK uppmanar dock kommissionen att se till att man vid denna översyn ägnar tillbörlig aktsamhet och uppmärksamhet åt frågan om genomförandet av frihandelsavtal i medlemsstaternas regioner och städer.

12.

Covid-19-pandemin har belyst att de globala ekonomierna är starkt sammanlänkade och att inget land i kristider självt kan tillverka allt det som landet behöver. För att säkerställa ett rättvist, öppet och regelbaserat globalt handelssystem uppmanar ReK därför kommissionen att fortsätta sitt arbete med WTO-reformen. Kommittén noterar på samma sätt att EU i fall där den globala konkurrensen snedvrids fullt ut måste utnyttja sina handelspolitiska skyddsinstrument och utveckla nya verktyg för att hantera tredjeländers marknadssnedvridande metoder.

13.

Kommittén uppmanar kommissionen att fortsätta sitt arbete med att ta itu med konkurrenssnedvridningar på den inre marknaden till följd av utländska subventioner. I detta avseende väntar ReK på att kommissionens vitbok om ett instrument om utländska subventioner offentliggörs. Framsteg på detta arbetsområde är särskilt viktiga för att säkerställa lika villkor för företag i EU på sådana områden som offentlig upphandling.

14.

ReK noterar att regionerna och deras myndigheter i slutändan står i främsta ledet i hanteringen av krisen och dess hälsoeffekter och ekonomiska konsekvenser. Kommittén anser därför att EU måste arbeta med att bygga upp strategiska lager av viktig utrustning för att förbereda regionerna för framtida pandemier. Kommittén välkomnar i detta avseende kommissionens koncept ”öppet strategiskt oberoende” för att diversifiera de globala leveranskedjorna samt flytta hem viss produktion av viktigt material.

15.

ReK välkomnar det nya förslaget till flerårig budgetram av den 27 maj, inbegripet nya React-EU och den tillfälliga förstärkningen inom Next Generation EU. I detta sammanhang välkomnar ReK de ytterligare medel som anslagits för sammanhållningspolitiken, som kan användas för att bekämpa krisens ekonomiska konsekvenser, bland annat genom investeringar i och likviditet till drabbade små och medelstora företag lokalt, särskilt i de svåraste drabbade sektorerna. Detta kommer att leda till att många företag och arbetstillfällen räddas.

16.

ReK välkomnar förenklingen av tillämpningen av ett antal EU-finansieringsprogram, däribland InvestEU, mot bakgrund av covid-19-krisen. Kommittén uppmanar dock med kraft kommissionen att fortsätta med systemet med förbättrad tillgång till finansiering inom en rad program efter pandemin i syfte att göra det möjligt för europeiska små och medelstora företag att omvandla teknik för digitalisering och minskade koldioxidutsläpp till lönsamma möjligheter att skapa hållbar ekonomisk tillväxt och sysselsättning.

Förverkliga handelsavtalens fulla potential – regionernas och näringslivets perspektiv

17.

ReK ställer sig helhjärtat bakom kommissionens uppfattning att företag i EU bara gynnas av EU:s handelsavtal om de har relevant information om innehållet i dessa avtal och förstår hur de fungerar i praktiken. Kommittén betonar behovet av att involvera regionala företrädare i arbetet med att förbättra genomförandet av frihandelsavtalen och understryker därför att det är viktigt att utarbeta handlingsplaner för genomförande av frihandelsavtalen som är skräddarsydda för varje medlemsstat, deras respektive regioner och regionala affärsintressen.

18.

Vi finner det oroväckande att komplexiteten kring ursprungsregler och de administrativa formulär som EU:s handelspartner kräver för att bevilja förmånsbehandling för företag i EU, liksom den ansträngning som krävs för att bevisa förmånsberättigande ursprung, framstår som oproportionerlig för EU:s små och medelstora företag, eftersom de inte har samma resurser som stora företag.

19.

Kommittén upprepar sin ståndpunkt sedan länge att EU:s framtida handelsavtal inte får hindra förvaltningar på några nivåer från att tillhandahålla, stödja eller reglera offentliga tjänster, eller hindra dem från att utöka det utbud av tjänster som de erbjuder allmänheten.

20.

ReK påminner om att merparten av de små och medelstora företagens exportverksamhet i huvudsak äger rum på den inre marknaden (4), och att endast omkring hälften av dem säljer sina varor utanför EU-28 (5). Kommittén konstaterar också att de små och medelstora företagens exportverksamhet är ytterst koncentrerad i och med att sex medlemsstater (6) står för mer än två tredjedelar av den totala exporten från små och medelstora företag i EU.

21.

Enligt en undersökning som nyligen genomfördes av ReK och Eurochambres krävs följande åtgärder för ett ändamålsenligt genomförande av handeln: (7)

a)

Ta itu med kunskapsluckan kring EU:s frihandelsavtal genom att ge praktisk information om hur små och medelstora företag kan utnyttja ett visst frihandelsavtal i praktiken och genom mer informationsverksamhet riktad till näringslivet på regional och lokal nivå (utbildning, seminarier, workshoppar, kampanjturnéer osv.).

b)

Förbättra användarvänligheten hos de kostnadsfria verktyg som finns till stöd för företag och små och medelstora företag samt allmänhetens medvetenhet om deras existens.

c)

Ta itu med komplexiteten och den bristande samstämmigheten i ursprungsregler och tullförfaranden.

d)

Snabbt införa en kostnadsfri kalkylator för ursprungsregler online som ett extra förstahandsstöd till små och medelstora företag i EU för att hjälpa dem att hantera komplexiteten kring dessa regler i EU:s handelsavtal.

22.

ReK anser att mer måste göras för att sprida information om hur den internationella handeln fungerar, särskilt på medlemsstatsnivå och nivån för deras lokala och regionala myndigheter, som har en viktig roll att spela tack vare sin kunskap om och närhet till små och medelstora företag på fältet. Här ser vi en möjlighet för ReK och kommissionen att systematiskt arbeta tillsammans för att sprida relevant information och utveckla relevanta, interaktiva verktyg, t.ex. en kalkylator för ursprungsregler för små och medelstora företag.

23.

Kommittén välkomnar kommissionens framskridna arbete med den internetportal som kommer att integrera två databaser, databasen över marknadstillträde och handelsrådgivningstjänsten.

24.

Vi välkomnar också kommissionens befintliga verktyg för att främja och stödja små och medelstora företag i EU i deras internationaliseringsansträngningar för att bli mer konkurrenskraftiga globalt, och understryker behovet av att se till att dessa verktyg tillämpas nedifrån och upp.

25.

ReK bekymras över de kvarstående problem med handelspartner som tas upp i kommissionens rapport, särskilt över att EU:s produkter fortfarande stöter på hinder när det gäller tillträdet till ett antal marknader i partnerländer. Ett ömsesidigt obyråkratiskt erkännande av tekniska standarder bör ges hög prioritet.

Se till att det globala ekonomiska engagemanget inte leder till ojämlikhet bland EU:s regioner

26.

ReK menar att vissa ekonomiska sektorer, och därmed även de regioner där de är belägna, sannolikt kommer att påverkas negativt, trots den övergripande ekonomiska tillväxt som frihandelsavtalen ger upphov till.

27.

Kommittén delar kommissionens åsikt att EU:s handelsavtal skapar en stor potential för export av jordbruksprodukter från EU men är bekymrad över att utkastet till interimsrapport om bedömningen av konsekvenserna för den hållbara utvecklingen av handelsavtalet med Mercosur antyder att EU:s jordbruk och landsbygdsområden förväntas drabbas av negativa effekter, och detta är orsaken till att avtalet i sin nuvarande form förkastats av vissa medlemsstater. ReK insisterar även på att Mercosuravtalet ska bedömas mot målet att minska utsläppen av växthusgaser. I detta avseende bör ratificeringen av avtalet mellan EU och Mercosur förbindas med villkor om åtgärder för att vända den nuvarande rekordstora avskogningen i brasilianska Amazonas.

28.

Enligt den enkät som ReK i samarbete med Eurochambres genomfört om genomförandet av frihandelsavtal ses också det allt större konkurrenstrycket från utländska företag som ett betydande problem för regionerna när EU:s handelsavtal träder i kraft (8).

29.

Såsom påpekas i en EPRS-studie (9) som bygger på en analys av handelsflödena i vissa medlemsstater är regionernas exportresultat positivt och starkt korrelerade till BNP, och handeln är starkt koncentrerad till ett fåtal regioner i varje medlemsstat.

30.

ReK påminner om att kommissionen uppmärksammat globaliseringens ojämna territoriella konsekvenser i diskussionsunderlagen ”Hur vi bemöter globaliseringen” och ”Framtiden för EU:s finanser”, och understrukit att globaliseringens vinster visserligen har stor spridning, men att kostnaderna ofta är lokala.

31.

För att få bukt med de ojämlikheter som beskrivs ovan krävs en EU-omfattande lösning för att se till att inga människor eller regioner hamnar på efterkälken.

32.

Kommittén är fast övertygad om att territoriella konsekvensbedömningar kan bli kraftfulla verktyg för att i ett tidigt skede kartlägga och kvantifiera handelsavtalens eventuella asymmetriska effekter på europeiska regioner, så att de berörda regionerna kan införa rätt typ av offentliga strategier för att hantera effekterna. Detta är ett avgörande inslag i utformningen av en sund, insynsvänlig och evidensbaserad handelspolitik.

33.

ReK lägger särskild vikt vid sammanhållningspolitikens roll för att förbättra EU-regionernas konkurrenskraft genom riktade investeringar anpassade till ett specifikt territoriums behov inom sådana nyckelsektorer som nätverksinfrastruktur, forskning och innovation, små och medelstora företag, it-tjänster, miljö- och klimatåtgärder, arbetstillfällen av god kvalitet och social inkludering.

34.

Mot bakgrund av de starka beläggen för att det finns regionala mönster i den internationella handeln påminner ReK om att det, om EU ytterligare ska liberalisera handeln, är absolut nödvändigt att alla viktiga initiativ på området föregås av konsekvensbedömningar med fokus på eventuella effekter på den nationella nivån och i synnerhet nivåerna under den nationella.

35.

Kommittén välkomnar att kommissionen, i sin återhämtningsplan från maj 2020, har föreslagit att stärka dess nödinsatser, inbegripet Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter, och göra dem flexiblare så att resurser vid behov kan sättas in snabbt och i stor omfattning. ReK förväntar sig att kommissionen snabbt anger huvuddragen i sitt förslag och upprepar (10) mot denna bakgrund att det i det föregående förslaget om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för finansieringsperioden 2021–2027 fastställdes relativt höga tröskelvärden för stödberättigande (minst 250 uppsägningar) (11) och ett lågt budgetanslag på 225 miljoner euro per år.

Handelspolitik som ett nyckelinstrument för att öka hållbarheten

36.

Kommittén är fast övertygad om att handelspolitiken har en viktig roll att spela när det gäller att se till att globaliseringen får positiva ekonomiska, sociala, territoriella och miljömässiga konsekvenser för människor och företag i och utanför Europa.

37.

Kommittén påminner om att det enligt en särskild Eurobarometerundersökning från 2019 (12) har skett en ökning i andelen svar där det talas om farhågor angående den internationella handelns negativa miljöpåverkan, och samma undersökning visar att det har skett en ökning i andelen svar där de tillfrågade anser att de inte drar nytta av den internationella handeln på grund av dess miljöpåverkan.

38.

ReK påminner om att den gröna given bör integrera handelspolitiken med ekonomi-, reglerings- och konkurrenspolitiken i en omfattande insats för att hjälpa miljön och sätta upp höga miljöambitioner för industrin som helhet.

39.

ReK anser att en mekanism för att hantera ”koldioxidläckage” skulle kunna användas för att skapa konkurrens på lika villkor. Kommittén noterar dock att åtgärden måste balansera miljö-, handels- och rättviseaspekter, så att man undviker att repressalier utlöses mot export från EU-länderna, vilket skadar EU:s industri.

40.

Kommittén stöder helhjärtat kommissionens handlingsplan med 15 punkter som ett viktigt instrument för att göra kapitlen om handel och hållbar utveckling, som ingår i alla moderna EU-handelsavtal, mer verkningsfulla. Detta kan dock endast genomföras med lämpliga klausuler som gör hållbarhetskraven verkställ-, kontroller- och sanktionerbara.

41.

När det gäller frågan om huruvida överträdelser av en bestämmelse i kapitlet om handel och hållbar utveckling bör leda till vissa handelskonsekvenser (handelsrelaterade konsekvenser) stöder ReK uppfattningen att det också bör införas sanktionsmekanismer för det fall att handelspartner ägnar sig åt illojal konkurrens genom att t.ex. undergräva grundläggande ILO-normer eller hållbarhetsnormer.

42.

Vi framhåller behovet av ett bättre genomförande av kapitlen om handel och hållbar utveckling i EU:s handelsavtal, genom mjuka åtgärder och bättre utnyttjande av EU:s och medlemsstaternas egna diplomatiska resurser.

43.

Kommittén begär dessutom att EU:s handelsavtal ska innehålla strikta bestämmelser om felaktig eller orättmätig internprissättning och om börsnoterade företags skatteflykt.

44.

Kommittén instämmer i att kapitel om handel och hållbar utveckling, genom handel, kan förbättra förhållandena i fråga om anständiga arbetsvillkor, miljöskydd och bekämpning av klimatförändringar i syfte att uppnå en faktisk och hållbar politisk förändring (13) i tredjeländer. Vi noterar dock samtidigt att dessa frågor per definition är avhängiga av demokratiska processer inom ett visst lands konstitutionella ordning.

45.

ReK välkomnar i anslutning till detta kommissionens beslut att utse en ansvarig för efterlevnaden av handelsavtal, som nära ska övervaka genomförandet av de klimat-, miljö- och arbetarskyddsbestämmelser som är förankrade i EU:s handelsavtal. Kommittén är övertygad om att den ansvariga för efterlevnaden av handelsavtal kommer att upprätta solida kommunikationskanaler med det civila samhället och de lokala och regionala myndigheterna. Vi uppmanar kommissionen att se till att denna tjänst tilldelas de medel som behövs för att dessa mål ska kunna uppnås.

46.

I detta sammanhang hänvisar ReK dock till sin studie om den demokratiska dimensionen av EU:s förhandlingar om handelsavtal: medborgarnas och de lokala och regionala myndigheternas roll och ansvar, där det betonas att tillgång till information inte i sig är tillräckligt för att säkerställa en öppen och inkluderande process och att man bör ägna särskild uppmärksamhet åt mekanismer på nationell och lokal nivå för att trygga tillgången till denna information. I synnerhet framhåller de lokala och regionala myndigheterna att det ofta saknas formella mekanismer för dialog med den relevanta nationella nivån i fråga om handelspolitik, en brist som är ännu mer kännbar på EU-nivå.

47.

Vi anser samtidigt att EU:s handelspolitik inte får undergräva EU:s utvecklingsbiståndsinsatser i tredjeländer och efterlyser en balanserad strategi för frihandel när det gäller bräckligare ekonomier. Vi påminner om vikten av både fri och rättvis handel och framhåller möjligheten att minska fattigdomen genom interregional och intraregional ekonomisk integration. Kommittén efterlyser större politisk samstämmighet inom de internationella handels- och utvecklingssektorerna. Vi noterar EU:s övergång från internationellt utvecklingsbistånd till en strategi som bygger på mer jämlika partnerskap.

Mildra de negativa effekterna av den unika utvecklingen på vissa sektorer och regioner

48.

ReK uppmanar alla institutionella nyckelaktörer att lägga särskild vikt vid de befintliga handelsförbindelserna mellan regioner i EU-27 och Förenade kungariket, eftersom konsekvenserna av Förenade kungarikets utträde för de respektive ekonomierna i hög grad kommer att avgöras av dessa. Lämpliga åtgärder bör tas fram för sektorer och territorier som skulle drabbas särskilt hårt.

49.

Vi välkomnar kommissionens rekommendationer till rådet av den 3 februari 2020 om att inleda förhandlingar om ett nytt partnerskap med Förenade kungariket, och anser att kommissionen måste säkerställa att det framförhandlade avtalet försvarar EU:s intressen.

50.

ReK hänvisar till ståndpunktsdokumentet från den spanska delegationen vid Europeiska regionkommittén (14) och finner det beklagligt att Förenta staternas beslut att införa ytterligare tullar på europeiska produkter, vilka uppgår till 7,496 miljarder US-dollar, som en motåtgärd på grund av det stöd till flygplanstillverkaren Airbus som beviljats av EU och vissa av medlemsstaternas regeringar, huvudsakligen kommer att drabba jordbruksprodukter och jordbruksbaserade livsmedelsprodukter som produceras i EU:s medlemsstater.

51.

Kommittén betonar att de amerikanska ståltullarna har lett till allvarliga omläggningar av handeln med stålprodukter från tredjeländer, som i allt högre grad kommer in på den europeiska marknaden. Effektiviteten i EU:s skyddsåtgärder inom stålsektorn bör ses över på nytt mot bakgrund av den försämrade konjunkturen för stålindustrin, så att ytterligare skada för de inhemska stålföretagen undviks. Ett återkallande av de höjningar av tullkvoterna som hittills gjorts bör uttryckligen tas upp i denna översyn.

Säkerställa lika villkor för EU:s företag i ett regelbaserat handelssystem

52.

Vi erinrar om att EU-sanktioner som införs mot tredjeländer av olika geopolitiska skäl och som inte är kopplade till handel möter motsanktioner som slår oproportionerligt mot vissa regioner som har etablerade handelsförbindelser med dessa tredjeländer. Kommittén anser att rätt balans måste säkerställas mellan att vidta kompensationsåtgärder och att bevara konkurrensen, samt att EU:s befintliga stödprogram bör utvärderas på nytt för att stödja regioner som påverkas negativt av handelskrig.

53.

Kommittén uppmärksammar den senaste tidens krav på en mer bestämd EU-handelspolitik som försvarar teknik, företag och marknader mot illojala handelsmetoder från länder utanför EU, och anser att EU behöver en mer proaktiv handelspolitik där man är beredd att skydda sina företag genom lämpliga utjämningsåtgärder som håller jämna steg med värdekedjans utveckling på senare tid och genom en bindande rättslig ram för handelskonflikter. ReK lovordar EU:s stöd för multilateralism och de många förslag på WTO-reformer som man lagt fram, liksom kommissionens proaktiva inställning till dödläget i WTO:s överprövningsorgan, dvs. det tillfälliga arrangemanget med Kanada och Norge.

54.

Även om det rimligen kan förväntas att inget land kan isolera sig från globaliseringen utan att ådra sig enorma kostnader är risken för ett sammanbrott i det multilaterala handelssystemet reell, och därför måste EU överväga en plan B.

55.

Vi stöder helhjärtat kommissionens förslag till ändring av genomdrivandeförordningen för att göra det möjligt för kommissionen att vidta motåtgärder i situationer där en partner förhindrar att en tvist når den punkt där ett sådant godkännande kan beviljas.

56.

Kommittén delar uppfattningen att EU måste lägga i en kraftigare växel för att säkerställa ömsesidighet och bekämpa protektionism när det gäller tillträdet till upphandlingsmarknader i tredjeländer.

57.

Vi beklagar därför bristen på framsteg i de interinstitutionella förhandlingarna om det reviderade förslaget om ett instrument för internationell upphandling (15), som kommissionen lade fram 2016.

Bryssel den 2 juli 2020.

Apostolos TZITZIKOSTAS

Europeiska regionkommitténs ordförande


(1)  https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2020/may/tradoc_158764.pdf

(2)  http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2018/november/tradoc_157516.pdf

(3)  http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2017/december/tradoc_156487.pdf

(4)  EPRS, ”CETA implementation: SMEs and regions in focus”, studie på uppdrag av ReK av den 18 november 2019, finns på http://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=EPRS_IDA(2019)644179

(5)  Flash Eurobarometer 421, ”Internationalisation of Small and Medium-sized Enterprises”, oktober 2015.

(6)  Belgien, Tyskland, Spanien, Italien, Nederländerna och Förenade kungariket.

(7)  Eurochambres och ReK:s enkät ”Implementation of Free Trade Agreements – challenges and opportunities for businesses and regions”, https://cor.europa.eu/en/events/Documents/ECON/Survey_Note_CoR-Eurochambres_Survey_15_November_2019.pdf

(8)  Europeiska regionkommitténs och Eurochambres enkät om genomförandet av frihandelsavtal, augusti–oktober 2019.

(9)  EPRS, ”Interactions between trade, investment and trends in EU industry: EU regions and international trade”, studie på uppdrag av ReK av den 27 oktober 2017, finns på http://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=EPRS_STU(2017)608695

(10)  Yttrande från Europeiska regionkommittén – Att stärka den territoriella motståndskraften: Förbättra regionernas och kommunernas möjligheter att bemöta globaliseringen (EUT C 54, 13.2.2018, s. 32).

(11)  Särskilt med tanke på att USA:s motsvarande program (Trade Adjustment Assistance, TAA) inte innehåller någon bestämmelse om ett minsta antal uppsägningar.

(12)  https://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/survey/getsurveydetail/instruments/special/surveyky/2246

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_19_6294

(13)  Europaparlamentet, ”Free trade or geo-economics? Trends in world trade”, Utredningsavdelningen för yttre förbindelser, generaldirektoratet för unionens externa politik, september 2019.

(14)  Ståndpunktsdokument från den spanska delegationen vid Europeiska regionkommittén om inverkan av handelstvister och införandet av nya tullar på jordbruksprodukter och jordbruksbaserade livsmedelsprodukter på de regionala och lokala ekonomierna i EU, https://cor.europa.eu/sv/news/Pages/US-tariffs-on-EU-agri-food-products.aspx

(15)  https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2019/march/tradoc_157728.pdf


Top