Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019IR0974

    Yttrande från Europeiska regionkommittén ‒ Afrikansk svinpest och EU:s fläskmarknad

    EUT C 39, 5.2.2020, p. 62–64 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    5.2.2020   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 39/62


    Yttrande från Europeiska regionkommittén ‒ Afrikansk svinpest och EU:s fläskmarknad

    (2020/C 39/13)

    Föredragande

    :

    Sławomir SOSNOWSKI (PL–EPP), ledamot, regionfullmäktige, Lubelskie (Lublin)

    EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    Politisk bakgrund

    1.

    Den afrikanska svinpesten är ett hot och en utmaning på lokal, regional, nationell och europeisk nivå och Europeiska regionkommittén måste därför, som den institution som fungerar som språkrör för de regionala och lokala myndigheterna i Europeiska unionen, ta ställning till detta problem och delta i mobiliseringen av alla de berörda aktörer som är måna om att bekämpa detta mycket farliga virus.

    2.

    Kommittén betonar att epidemin av afrikansk svinpest är ett hot mot miljön, ekonomin och framför allt mot de människor som lever på landsbygden och ägnar sig åt svinproduktion huvudsakligen i Central- och Östeuropa.

    3.

    Kommittén anser att vid bekämpningen av den afrikanska svinpesten kombineras politiska mål på den gemensamma jordbrukspolitikens och miljöns område samt inom annan politik och andra finansieringsprogram som bland annat rör samhällsutmaningar och regional utveckling och därigenom säkerställs en enhetlig strategi inom olika sektorer. Inom budgetprognoserna för 2020 för stödåtgärder inom jordbruket mot afrikansk svinpest stöder kommittén förslaget om att anslå 50 miljoner euro för nödåtgärder och 28 miljoner euro för utveckling av ett vaccin/läkemedel mot afrikansk svinpest.

    4.

    ReK noterar att den afrikanska svinpesten är en internationell utmaning. De europeiska regionerna bör vara solidariska inför den risk som den afrikanska svinpesten innebär för landsbygdsområden, jordbruket och bearbetningen av jordbruksprodukter. Det tempo med vilket viruset för närvarande sprider sig kan leda till att den europeiska fläskmarknaden kollapsar och att hundratusentals jordbrukare berövas sin inkomstkälla. Detta är inte längre ett lokalt eller regionalt problem utan har blivit en risk för hela Europa. Sjukdomen har hittills brutit ut i ett antal europeiska länder:

    Polen (1 492 fall och 1 utbrott).

    Litauen (728 fall hos vildsvin).

    Lettland (286 fall).

    Estland (150 fall).

    Ukraina (26 fall och 22 utbrott hos grisar).

    Tjeckien (25 fall).

    Italien (24 fall och 2 utbrott).

    Rumänien (3 utbrott).

    * Uppgifter för perioden 1.1–15.4.2018.

    5.

    Kommittén anser att stödet enligt artikel 5.3 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 652/2014 (1) i de fall där afrikansk svinpest påvisats hur som helst bör uppgå till 100 %, eftersom afrikansk svinpest är en fara som har en stor inverkan på folkhälsan och omvälvande effekter för ekonomin.

    6.

    ReK vill särskilt uppmärksamma behovet av gränsöverskridande samarbete, i samma utsträckning som vid naturkatastrofer. Problemet handlar även om områdena vid EU:s yttre gränser men vi anser att ett stärkt gränsöverskridande samarbete är absolut nödvändigt. Kommittén framhåller att det behövs ett mer långtgående och kontinuerligt gränsöverskridande samarbete för att stabilisera situationen i EU:s grannländer (Ryska federationen, Ukraina, Vitryssland och Moldavien).

    7.

    ReK noterar att den kris som den afrikanska svinpesten har framkallat kan medföra en rad socioekonomiska risker. Utöver oron för folkhälsan och inverkan på EU:s fläskmarknad samt andra stora strukturella förändringar i anslutning till grisköttsproduktion kan även andra branscher bli lidande, t.ex. turism, skogsbruk, köttbearbetning och handel. Afrikansk svinpest påverkar också bilden inte bara av enskilda länder utan även av EU som helhet.

    Föreslagna åtgärder

    8.

    ReK välkomnar de åtgärder som Europaparlamentet och kommissionen har vidtagit inom den nuvarande budgetramen för att bekämpa den afrikanska svinpesten. Kommittén anser dock att det bör avsättas ytterligare medel i nästa fleråriga budgetram, bland annat betydande stöd till forskning som syftar till att ta fram ett effektivt vaccin mot detta virus.

    9.

    Vi anser att det bör anslås ett särskilt gränsöverskridande bidrag för att bekämpa den afrikanska svinpesten inom ramen för projekt som genomförs gemensamt av åtminstone två länder.

    10.

    Kommittén anser att man på medlemsstats- och kommissionsnivå bör föra intensiva samtal med ovan nämnda tredjeländer om en gemensam och samstämmig bekämpning av den afrikanska svinpesten och att man bör överväga möjligheten att stödja dessa åtgärder genom gränsöverskridande program på livsmedelssäkerhetsområdet. Corleap kan utgöra ett lämpligt forum för att diskutera sådana gränsöverskridande åtgärder.

    11.

    Kommittén uppmanar alla berörda aktörer

    a)

    lokala och regionala myndigheter,

    b)

    jägare och lantbrukare,

    c)

    veterinärtjänster,

    d)

    myndigheter i de enskilda medlemsstaterna,

    e)

    medier

    att aktivt engagera sig i bekämpningen av den afrikanska svinpesten under kommissionens och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhets (Efsa) ledning.

    12.

    Kommittén efterlyser utökade finansiella medel till åtgärder för att utbilda och informera berörda aktörer i syfte att öka allmänhetens medvetenhet om sjukdomen och om hur den kan förebyggas och bekämpas, med tanke på att den afrikanska svinpesten utgör ett enormt hot mot landsbygdsutvecklingen, den lokala och regionala ekonomin, miljön, djurhållningen och följaktligen även mot människor och folkhälsa i synnerhet.

    13.

    ReK uppmanar de lokala och regionala myndigheterna att sprida information om hur man iakttar tillbörlig aktsamhet för att förhindra att sjukdomen sprids, att i nära samarbete främja biosäkerhet, särskilt på små jordbruksföretag, och att samarbeta mer i de fall där ett utbrott uppstår i ett gränsområde. Denna information bör riktas till alla svinuppfödare och till alla andra personer som kommer i kontakt med vildsvin.

    14.

    Vi uppmanar jägarna att stärka den epidemiologiska övervakningen av vilda djur i de smittade områdena och att öka jakten i de fall där vildsvinen blir alltför många. Kommittén noterar att människor, framför allt jägare, även om de inte smittas av sjukdomen, kan bidra till att sjukdomen sprids genom

    varje form av kontakt med smittade levande och döda djur (kadaver),

    kontakt med föremål som kontaminerats med viruset (t.ex. kläder, fordon eller annan utrustning),

    utfodring av djur med kött eller köttprodukter från smittade djur (t.ex. korv eller kött som inte värmebehandlats) eller med avfall som innehåller smittat kött (t.ex. köksavfall och skulor, inbegripet slaktbiprodukter).

    15.

    ReK anser att effektiviteten i bekämpningen av sjukdomen framför allt beror på vildsvinspopulationens storlek. Därför bör man också vidta åtgärder som syftar till att minska vildsvinspopulationen i de berörda regionerna till ett antal som är lämpligt för regionerna. Man bör dessutom främja program för samarbete mellan jordbruks- och miljösektorerna (viltförvaltning, förbud mot tillskottsutfodring om det inte är nödvändigt för jakt (lockbete) och jordbruksmetoder) som är avpassade för den specifika situationen i medlemsstaterna.

    16.

    Kommittén uppskattar de åtgärder som kommissionen hittills vidtagit i syfte att bekämpa den afrikanska svinpesten men föreslår samtidigt att kommissionen avsätter ytterligare medel för åtgärder på detta område, även i det nya Horisont Europa-programmet, eftersom alla ansökningsomgångar som rör afrikansk svinpest inom ramen för Horisont 2020 har avslutats.

    17.

    ReK anser att de jordbruksföretag som åsamkats skada av den afrikanska svinpesten bör tilldelas särskilt stöd av EU i form av

    a)

    kompensation motsvarande värdet på de avlivade djuren, utan ytterligare villkor,

    b)

    tillämpning av mekanismen med historiska subventioner under en period av 5 år efter det att produktionen upphörde till följd av att kreatursbesättningen avlivades,

    c)

    ekonomiskt stöd när ett jordbruksföretag övergår till annan produktion,

    d)

    stöd vid införande av fullständig biosäkerhet för de jordbruksföretag som fortsätter med svinproduktion och svinuppfödning samt även i händelse av krisrelaterade ekonomiska bördor pga. de föreskrivna åtgärderna (t.ex. undersökningar och transportkrav),

    e)

    stöd för svinproducenter och svinuppfödare vid inkomstbortfall som beror på den destabiliserade fläskmarknaden,

    f)

    stöd till de jordbruksföretag som vill öka svinproduktionen och tillämpa biosäkerhet inom sina företag,

    g)

    stöd till de jordbruksföretag som drabbas av begränsningsåtgärder för växtodling till följd av afrikansk svinpest,

    h)

    stöd till jordbruksföretag som har utfört slakt på gården och som har producerat i mindre skala,

    i)

    avlägsnande av alla döda vildsvin på statens bekostnad.

    18.

    Kommittén är bekymrad över att den afrikanska svinpesten fortsätter att sprida sig och uppmanar kommissionen att fortsätta sina insatser och att övervaka och utvärdera de åtgärder för bekämpning av den afrikanska svinpesten som vidtas på EU-nivå i samarbete med de regionala och lokala myndigheterna.

    Bryssel den 9 oktober 2019.

    Karl-Heinz LAMBERTZ

    Europeiska regionkommitténs

    ordförande


    (1)  EUT L 189, 27.6.2014, s. 1.


    Top