EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0138

Rekommendation till RÅDETS BESLUT om bemyndigande att inleda förhandlingar om en global pakt för miljön

COM/2018/0138 final

Bryssel den 19.3.2018

COM(2018) 138 final

Rekommendation till

RÅDETS BESLUT

om bemyndigande att inleda förhandlingar om en global pakt för miljön


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL REKOMMENDATIONEN

En internationell grupp bestående av juridiskt sakkunniga har, med stöd av den franska regeringen, inlett arbetet med att ta fram ett nytt instrument inom internationell miljörätt, som syftar till att komplettera och förbättra den internationella miljörättens samstämmighet och underlätta genomförandet av befintliga skyldigheter enligt internationell miljörätt. Den 24 juni 2017 presenterades ett utkast till text om en ”global pakt för miljön” (nedan kallad pakten) vid Sorbonne-universitetet i Paris. Frankrikes president åtog sig vid detta tillfälle att lansera projektet avseende pakten vid FN:s generalförsamling, och projektet presenterades för FN den 19 september 2017, i anslutning till ministerveckan under generalförsamlingens 72:a session.

De viktigaste målen med pakten är, enligt förslagsställarna, följande:

·Att i ett rättsligt bindande fördrag införa miljörättens grundläggande principer, som redan ingår i allmänna politiska förklaringar, så att de ska kunna göras gällande vid nationella domstolar.

·Att se till att centrala bestämmelser i rättsligt bindande konventioner görs allmänt tillämpliga, om de inte redan är det.

·Att lägga till nya principer, mot bakgrund av nya utmaningar – det utkast till text som utarbetats av jurister omfattar till exempel principerna om icke-regression och resiliens samt ett krav på miljöhänsyn.

[Ska uppdateras när resolutionen formellt har lagts fram och/eller antagits] Efter mötet den 19 september 2017 i New York, utarbetade en särskild grupp av länder under Frankrikes ledning en procedurresolution för antagande av generalförsamlingen. Utkastet till resolution gjordes tillgängligt elektroniskt för medförslagsställare den 20 december 2017 [och lades officiellt fram för generalförsamlingen den [för in datum] 2018]. Förslagsställarna strävar efter att resolutionen ska antas i mars 2018, så att de formella förhandlingarna om pakten kan inledas under våren 2018. Genom resolutionen, som fortfarande är föremål för informella diskussioner i New York och ännu inte har lagts fram formellt, skulle generalförsamlingen

·fatta beslut om att ta fram ett internationellt instrument, dvs. den globala pakten för miljön, som syftar till att komplettera och förbättra den internationella miljörättens samstämmighet och underlätta genomförandet av befintliga skyldigheter enligt internationell miljörätt,

·besluta att, innan det anordnas en mellanstatlig konferens, inrätta en öppen mellanstatlig arbetsgrupp som ska förhandla om en global pakt för miljön och sammanträda i New York, från 2018 till, företrädesvis, 2020,

·begära att generalförsamlingens ordförande utser två personer som ska leda samråden och förhandlingarna i arbetsgruppen, med regelbunden samordning och regelbundna samråd med alla medlemsstater, regionala grupper och alla berörda parter,

·besluta att arbetsgruppens första möte ska behandla frågor som rör hur arbetet organiseras mellan gruppens medlemmar,

·uppmana generalsekreteraren att se till att stöd ges från FN:s miljöprogram (Unep), för utförandet av arbetet, sekretariatstjänster samt tillhandahållandet av nödvändig bakgrundsinformation och relevanta dokument,

·begära att Unep tillhandahåller nödvändigt bistånd för samråd med många olika parter, för att samla in synpunkter på de viktigaste beståndsdelarna i en global pakt för miljön,

·rekommendera att den öppna mellanstatliga arbetsgruppen avslutar sitt arbete senast 2020.

Paktens förslagsställare har klargjort att det arbete som utförts av de juridiskt sakkunniga inte ska betraktas som ett ”första utkast” under förhandlingsprocessen.

Den franska delegationen informerade Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om detta initiativ vid möten i arbetsgruppen för internationella miljöfrågor (globala frågor), med början i september 2017.

2.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Eftersom endast initiativets allmänna mål är kända och de juridiskt sakkunnigas befintliga utkast till text om pakten inte har någon officiell status, skulle samråd om initiativet vid denna tidpunkt vara av begränsat värde. En färdplan offentliggjordes den 15 februari 2018 för att förklara för berörda parter varför denna rekommendation till rådets beslut utarbetats och vad den syftar till. Berörda parter har haft möjlighet att lämna synpunkter under en period av fyra veckor efter det att färdplanen offentliggjordes. Medborgare och berörda parter kommer att rådfrågas efter det att förfarandet formellt har inletts av generalförsamlingen. Alla lämpliga samrådsformer kommer att användas så snart det nya internationella instrumentet börjar ta form inom FN:s arbetsgrupp. Bland de berörda parterna återfinns företrädare för medlemsstaternas förvaltningar, icke-statliga organisationer, EU-medborgare och allmänheten. Det kan även finnas andra berörda parter beroende på hur förhandlingsprocessen utvecklar sig.

Det har inte heller gjorts någon konsekvensbedömning, eftersom förhandlingarnas exakta omfattning och innehåll ännu inte har fastställts. Syftet med EU:s deltagande i förhandlingarna är att maximera det internationella instrumentets anpassning till relevant EU-rätt och annan internationell rätt.

3.REKOMMENDATIONENS RÄTTSLIGA UTFORMNING

Syftet med denna rekommendation är att från rådet erhålla ett bemyndigande för kommissionen att förhandla om den framtida globala pakten på EU:s vägnar. Den rättsliga grunden för rådets bemyndigande att inleda förhandlingar är artikel 218.3 och 218.4 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Paktens syfte skulle huvudsakligen falla inom EU:s politik och befogenheter, särskilt när det gäller miljöskydd (artikel 192.1), och enligt EU-rätten kan förhandlingar inte föras utan EU:s medverkan.

Bestämmelserna i internationell rätt och EU-rätten om miljöskydd måste fortfarande vara samstämmiga och det behöver således vidtas åtgärder i enlighet med artikel 216.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt för att skydda EU-rättens integritet.

Rekommendation till

RÅDETS BESLUT

om bemyndigande att inleda förhandlingar om en global pakt för miljön

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 218.3 och 218.4,

med beaktande av Europeiska kommissionens rekommendation, och

av följande skäl:

(1)Unionen är part i många multilaterala miljöavtal och bidrar till ett effektivt genomförande av avtalen genom sin interna och externa politik och lagstiftning.

(2)Den [planerad till mars 2018 – för in faktiskt datum] antog Förenta nationernas generalförsamling resolutionen Development of a Global Pact for the Environment to strengthen the implementation of international environmental law [kontrollera den slutgiltiga titeln, lägg till hänvisning] som inrättar en öppen [mellanstatlig] arbetsgrupp för förhandlingar om en global pakt för miljön (nedan kallad pakten) och fastställer att den öppna [mellanstatliga] arbetsgruppen kommer att sammanträda från och med 2018.

(3)I artikel 191 i fördraget fastställs unionens befogenheter i fråga om miljön. För att skydda unionsrättens integritet och säkerställa att bestämmelserna i internationell rätt och i unionsrätten om miljöskydd förblir samstämmiga måste unionen delta i förhandlingarna om pakten.

(4)Kommissionen bör därför bemyndigas att inleda förhandlingar på unionens vägnar.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Kommissionen bemyndigas härmed att, på unionens vägnar, förhandla om en global pakt för miljön. 

Artikel 2

Förhandlingsdirektiven anges i bilagan.

Artikel 3

Förhandlingarna ska föras i samråd med [rådet för in namnet på den särskilda kommittén].

Artikel 4

Detta beslut riktar sig till kommissionen.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

Top

Bryssel den19.3.2018

COM(2018) 138 final

BILAGA

till

rekommendation till RÅDETS BESLUT

om bemyndigande att inleda förhandlingar om en global pakt för miljön


BILAGA

Inom ramen för förhandlingarna om en global pakt för miljön (nedan kallad pakten) ska kommissionen sträva efter att säkerställa att

   pakten tillför ett betydande mervärde till och underlättar genomförandet av den befintliga internationella miljörätten,

   bestämmelserna i pakten är förenliga med relevant unionsrätt och relevanta multilaterala avtal i vilka unionen är part,

   arbetsmetoderna i den öppna [mellanstatliga] arbetsgruppen gör det möjligt för unionen att delta i dess överläggningar,

   pakten innehåller lämpliga bestämmelser som gör det möjligt för unionen att bli part i pakten och till fullo delta i alla mekanismer som införs för dess genomförande.

Kommissionen ska se till att förhandlingarna förs i samråd med [namnet på den särskilda kommittén ska införas av rådet]. Kommissionen ska regelbundet lämna rapporter till rådet om resultatet av förhandlingarna.

Top