EUROPEISKA KOMMISSIONEN
Bryssel den 7.2.2018
COM(2018) 57 final
RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET
om utövandet av befogenheten att anta delegerade akter som ges till kommissionen i enlighet med rådets förordning (EG) nr 1217/2009 av den 30 november 2009 om upprättandet av ett informationssystem för jordbruksföretagens redovisningsuppgifter för att belysa inkomstförhållanden och andra ekonomiska förhållanden i jordbruksföretag inom Europeiska unionen
1.
INLEDNING
Rådets förordning (EG) nr 1217/2009
innehåller bestämmelser om upprättandet av ett informationssystem för jordbruksföretagens redovisningsuppgifter för att belysa inkomstförhållanden och andra ekonomiska förhållanden i jordbruksföretag inom Europeiska unionen.
Genom artikel 19a i förordningen ges kommissionen befogenhet att anta delegerade akter för att specificera innehållet i den ytterligare rapportering som medlemsstaterna ska inge till kommissionen om särskilda aspekter av upprättandet av ett informationssystem för jordbruksföretagens redovisningsuppgifter för att belysa inkomstförhållanden och andra ekonomiska förhållanden i jordbruksföretag inom Europeiska unionen. Sådana särskilda aspekter avser till exempel förteckningen över ISJR-områden, regler för tröskelvärden och planer, referensperioden för standardresultat, driftsinriktning och insamling av uppgifter.
2.
RÄTTSLIG GRUND
Denna rapport krävs enligt artikel 19a i rådets förordning (EG) nr 1217/2009. Enligt denna bestämmelse ges kommissionen befogenhet att anta delegerade akter för en period av fem år från och med den 20 december 2013, och kommissionen ska utarbeta en rapport om delegeringen av befogenhet.
3.
UTÖVANDE AV DELEGERINGEN
Sedan rådets förordning (EG) nr 1217/2009 trädde i kraft har kommissionen antagit två delegerade akter: kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1198/2014 och kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/2278.
Genom rådets förordning (EG) nr 1217/2009 ges kommissionen befogenhet att anta delegerade förordningar om de regler som gäller för uppgifter för fastställande av inkomster och för analys av de ekonomiska förhållandena i jordbruksföretagen, i syfte att säkerställa en harmoniserad ram för den information som ska rapporteras av medlemsstaterna.
Enligt vad som föreskrivs i artiklarna 3, 5.1, 5a.1, 5b.2, 5b.3 och 8.3 i förordningen bör man genom de delegerade akterna främst fastställa regler
a) för uppdatering av förteckningen över ISJR-områden,
b) för fastställande av tröskelvärden för att avgränsa undersökningsområdet,
c) för upprättande av planer för urval av rapporterande företag,
d) för fastställande av referensperioden för standardresultat och för fastställande av de allmänna och huvudsakliga driftsinriktningarna, samt
e) för fastställande av huvudgrupperna av de redovisningsuppgifter som ska samlas in samt av de allmänna regler som ska följas i detta hänseende.
3.a
Delegering av befogenheter med avseende på artikel 3 i förordning (EG) nr 1217/2009 om förteckningen över ISJR-områden per medlemsstat.
ISJR-områden definieras i artikel 2 i rådets förordning (EG) nr 1217/2009 som en medlemsstats territorium eller en del i ett sådant område, som är avgränsat med tanke på urvalet av rapporterande företag. En förteckning över sådana områden finns i bilaga I till förordningen.
Genom artikel 3 säkerställs att förteckningen över ISJR-områden kan uppdateras på begäran av en medlemsstat och kommissionen ges befogenheter att anta delegerade akter i enlighet med artikel 19a för att ändra förteckningen i bilaga I.
Den 31 maj 2017 begärde Tyskland att områdena Schleswig-Holstein och Hamburg skulle slås samman till ett ISJR-område, nämligen Schleswig-Holstein/Hamburg.
Kommissionen har använt denna befogenhet, genom att anta kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/2278 om ändring av bilaga I med avseende på förteckningen över ISJR-områden per medlemsstat, genom att slå samman de tyska områdena Schleswig-Holstein och Hamburg till ett enda ISJR-område, Schleswig-Holstein/Hamburg.
I bilaga I har förteckningen över de ISJR-områden som gäller Tyskland ersatts med följande:
”Tyskland
1. Schleswig-Holstein/Hamburg
2. Niedersachsen
3. Bremen
4. Nordrhein-Westfalen
5. Hessen
6. Rheinland-Pfalz
7. Baden-Württemberg
8. Bayern
9. Saarland
10. Berlin
11. Brandenburg
12. Mecklenburg-Vorpommern
13. Sachsen
14. Sachsen-Anhalt
15. Thüringen”
Kommissionen antog den delegerade förordningen den 4 september 2017 och den trädde i kraft den sjunde dagen efter det att den offentliggjordes i Europeiska unionens officiella tidning den 12 december 2017. Förordningen kommer att tillämpas från och med räkenskapsåret 2018 när det gäller informationssystemet för jordbruksföretagens redovisningsuppgifter.
3.b
Delegering av befogenheter med avseende på artikel 5 i förordning (EG) nr 1217/2009 om reglerna för tröskelvärdet för ekonomisk storlek.
De tröskelvärden som avgränsar undersökningsområdet bör leda till att representativa resultat för undersökningsområdet erhålls. Genom tröskelvärdena bör kostnads–nyttoförhållandet maximeras och tröskelvärdena bör bestämmas så att undersökningsområdet omfattar företag som står för största möjliga andel av jordbruksproduktionen, jordbruksarealen och arbetskraften när det gäller de företag som drivs på ett marknadsorienterat sätt.
Genom artikel 5 i rådets förordning (EG) nr 1217/2009 ges kommissionen befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 19a om fastställande av regler för det tröskelvärde uttryckt i euro som motsvarar en av de lägre gränserna för de ekonomiska storleksklasserna inom unionens typologi för jordbruksföretag, vilken anges i artikel 5b i samma förordning, eftersom det undersökningsområde som avses i artikel 1.2 ska omfatta jordbruksföretag som har en ekonomisk storlek som är lika med eller större än ovannämnda tröskelvärde.
Kommissionen har använt denna befogenhet genom att anta kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1198/2014 för att ange följande:
Det tröskelvärde som avses i artikel 5.1 i förordning (EG) nr 1217/2009 ska garantera att undersökningsområdet omfattar största möjliga andel av jordbruksproduktionen, jordbruksarealen och arbetskraften för de företag som drivs på ett marknadsorienterat sätt.
Kommissionen antog den delegerade förordningen den 1 augusti 2014 och den trädde i kraft den sjunde dagen efter det att den offentliggjordes i Europeiska unionens officiella tidning den 7 november 2014. Förordningen tillämpas från och med räkenskapsåret 2015 när det gäller informationssystemet för jordbruksföretagens redovisningsuppgifter.
3.c
Delegering av befogenheter med avseende på artikel 5a i förordning (EG) nr 1217/2009 om reglerna för att upprätta en plan för urval av rapporterande företag för varje medlemsstat.
Urvalsplanen bör omfatta ett lägsta antal uppgifter som visar hur ett representativt urval görs, så att undersökningen uppfyller målen för informationssystemet för jordbruksföretagens redovisningsuppgifter.
Genom artikel 5a i rådets förordning (EG) nr 1217/2009 ges kommissionen befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 19a om fastställande av regler för hur varje medlemsstat ska upprätta en plan för urval av rapporterande företag som säkerställer att ett representativt räkenskapsurval erhålls för undersökningsområdet. Dessa regler ska säkerställa att planerna för urval av rapporterande företag
– upprättas på grundval av de senaste statistiska uppgifterna,
– presenteras i enlighet med unionens typologi för jordbruksföretag, och
– särskilt anger hur de rapporterande företagen ska vara fördelade per företagskategori och innehåller närmare föreskrifter för hur urvalet ska gå till.
Kommissionen har använt denna befogenhet, genom att anta kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1198/2014, för att ange att den plan för urval av rapporterande företag som ska upprättas av varje medlemsstat ska vara utformad så att den garanterar att ett representativt räkenskapsurval erhålls för undersökningsområdet. Planen ska framför allt
a) baseras på de mest aktuella statistiska referenskällorna,
b) förklara förfarandet för stratifiering av undersökningsområdet i enlighet med de områden som förtecknas i bilaga I till förordning (EG) nr 1217/2009 samt i enlighet med de driftsinriktningar och de ekonomiska storleksklasser som avses i artikel 5b.1 i förordning (EG) nr 1217/2009,
c) innehålla en uppdelning av företag inom undersökningsområdet baserad på driftsinriktning och ekonomisk storleksklass enligt artikel 5b.1 i förordning (EG) nr 1217/2009 som minst motsvarar de huvudsakliga typerna,
d) ange de statistiska metoderna för bestämmande av det urvalsskikt som ska väljas i varje stratum, metoderna för urval av rapporterande företag, och antalet rapporterande företag som kommer att väljas ut i varje stratum.
Kommissionen antog den delegerade förordningen den 1 augusti 2014 och den trädde i kraft den sjunde dagen efter det att den offentliggjordes i Europeiska unionens officiella tidning den 7 november 2014. Förordningen tillämpas från och med räkenskapsåret 2015 när det gäller informationssystemet för jordbruksföretagens redovisningsuppgifter.
3.d
Delegering av befogenheter med avseende på artikel 5b i förordning (EG) nr 1217/2009 om fastställande av referensperioden för standardresultatet liksom de allmänna och huvudsakliga driftsinriktningarna.
Standardresultaten baseras på genomsnittliga uppgifter under en viss referensperiod. De bör uppdateras regelbundet mot bakgrund av den ekonomiska utvecklingen så att typologin fortlöpande kan tillämpas på ett ändamålsenligt sätt. Aktualiseringen bör göras lika ofta, dvs. samma år, som det görs undersökningar i unionen om företagsstrukturen i jordbruket.
De allmänna och huvudsakliga driftsinriktningarna måste vara utformade så att homogena grupper av företag kan samlas på en högre eller lägre aggregeringsnivå och så att jämförelser mellan situationer för olika företagsgrupper kan göras.
Genom artikel 5b i rådets förordning (EG) nr 1217/2009 ges kommissionen befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 19a om fastställande av referensperioden för standardresultatet liksom de allmänna och huvudsakliga driftsinriktningarna.
Ett företags ”driftsinriktning” ska fastställas genom standardresultatets relativa bidrag från företagets olika karaktärer till företagets totala standardresultat. Jordbruksföretag ska klassificeras på enhetligt sätt i enlighet med unionens typologi för jordbruksföretag, beroende på deras driftsinriktning, deras ekonomiska storlek och betydelsen av annan inkomstbringande verksamhet som är direkt relaterad till företagen. Typologin ska särskilt tillämpas för redovisning, per driftsinriktning och ekonomisk storleksklass, av de uppgifter som insamlas inom unionens undersökningar om jordbrukets struktur och ISJR.
Förhållandet mellan allmänna och huvudsakliga driftsinriktningar och specialiseringar inom särskilda driftsinriktningar som motsvarar de huvudsakliga driftsinriktningarna ska anges. Företagets ekonomiska storlek ska fastställas på grundval av företagets totala standardresultat. Standardresultatet och uppgifterna för dess fastställande ska översändas till kommissionen av det samordningsorgan som utsetts av varje medlemsstat i enlighet med artikel 7 i samma förordning eller av det organ till vilket denna funktion har delegerats.
Kommissionen har använt denna befogenhet, genom att anta kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1198/2014, för att ange referensperioden för standardresultatet, enligt följande:
För beräkning av standardresultat för användning inom unionens undersökning om företagsstrukturen i jordbruket år n (...) ska referensperioden bestå av de fem åren från år n-5 till n-1. Standardresultat ska fastställas på grundval av genomsnittliga basvärden som räknas fram under referensperioden enligt första stycket, så kallade n-3-standardresultat. Dessa n-3-standardresultat ska uppdateras mot bakgrund av den ekonomiska utvecklingen minst varje gång som det görs en undersökning i unionen om företagsstrukturen i jordbruket.
I bilaga I till kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1198/2014 återfinns en översikt över de allmänna och huvudsakliga driftsinriktningarna och sambanden mellan dem, enligt följande:
Allmän driftsinriktning
|
Varuslag
|
Huvudsaklig driftsinriktning
|
Varuslag
|
1.
|
Åkergrödor
|
15.
|
Spannmål, oljeväxtfrön och proteingrödor
|
|
|
16.
|
Åkergrödor, allmän produktion
|
2.
|
Trädgårdsodling
|
21.
|
Trädgårdsodling i växthus
|
|
|
22.
|
Trädgårdsodling på friland
|
|
|
23.
|
Annan trädgårdsodling
|
3.
|
Fleråriga grödor
|
35.
|
Vinodling
|
|
|
36.
|
Frukt och citrusfrukter
|
|
|
37.
|
Oliver
|
|
|
38.
|
En kombination av olika fleråriga grödor
|
4.
|
Betesdjur
|
45.
|
Mjölkboskap
|
|
|
46.
|
Nötkreatur – avel och uppfödning
|
|
|
47.
|
Nötkreatur – en kombination av mjölkboskap, avel och uppfödning
|
|
|
48.
|
Får, getter och andra betesdjur
|
5.
|
Djur som föds upp med spannmål
|
51.
|
Grisar
|
|
|
52.
|
Fjäderfän
|
|
|
53.
|
En kombination av olika djur som föds upp med spannmål
|
6.
|
Blandad vegetabilieproduktion
|
61.
|
Blandad vegetabilieproduktion
|
7.
|
Blandad animalieproduktion
|
73.
|
Blandad animalieproduktion, huvudsakligen betesdjur
|
|
|
74.
|
Blandad animalieproduktion, huvudsakligen djur som föds upp med spannmål
|
8.
|
Blandad vegetabilie- och animalieproduktion
|
83.
|
En kombination av åkergrödor och betesdjur
|
|
|
84.
|
En kombination av vegetabilie- och animalieproduktion
|
9.
|
Övriga
|
90.
|
Övriga
|
Kommissionen antog den delegerade förordningen den 1 augusti 2014 och den trädde i kraft den sjunde dagen efter det att den offentliggjordes i Europeiska unionens officiella tidning den 7 november 2014. Förordningen tillämpas från och med räkenskapsåret 2015 när det gäller informationssystemet för jordbruksföretagens redovisningsuppgifter.
3.e
Delegering av befogenheter med avseende på artikel 8 i förordning (EG) nr 1217/2009 när det gäller att fastställa huvudgruppen av de redovisningsuppgifter som ska insamlas samt de allmänna reglerna för insamlingen av uppgifter.
Uppgifterna i företagsredovisningen bör göra det möjligt att få en översyn över de rapporterande företagen vad gäller produktionsfaktorer, bedöma nivån på jordbruksinkomsterna, samt återge tekniska, ekonomiska och sociala förhållanden i de aktuella företagen. I detta syfte bör huvudgrupperna av de redovisningsuppgifter som ska samlas in och de allmänna reglerna för insamling av uppgifter fastställas.
Genom artikel 8 i rådets förordning (EG) nr 1217/2009 ges kommissionen befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 19a när det gäller att fastställa huvudgruppen av de redovisningsuppgifter som ska insamlas samt de allmänna reglerna för insamlingen av uppgifter.
Uppgifterna ska avse ett enda jordbruksföretag och ett enda räkenskapsår om tolv på varandra följande månader och ska uteslutande avse det jordbruksföretaget. De uppgifterna ska avse företagets jordbruksaktiviteter och annan inkomstbringande verksamhet som är direkt relaterad till företaget.
Kommissionen har använt denna befogenhet, genom att anta kommissionens delegerade förordning (EU) 1198/2014, för att ange att de allmänna och huvudsakliga driftsinriktningarna och sambanden mellan dem fastställs i dess bilaga I. Vidare, vad gäller företagsredovisningen, anges huvudgruppen av de redovisningsuppgifter som ska insamlas och de allmänna reglerna för insamling av uppgifter i bilaga II till förordningen.
I bilaga II till kommissionens delegerade förordning (EU) 1198/2014 återfinns en översikt över huvudgrupperna av de redovisningsuppgifter som ska insamlas för företagsredovisningen och de allmänna reglerna för insamling av uppgifter, enligt följande:
Företagsredovisning – huvudgrupper av redovisningsuppgifter som ska samlas in
– Allmän information om företaget, såsom uppgifter om dess lokalisering, ställning, typ och klassificering.
– Brukningsform: sammanfattande information gällande bruket av den jordbruksmark som nyttjas av företaget.
– Arbetskraft: uppgifter om företagets arbetskraft, till exempel antalet personer som arbetar på jordbruket, arbetstid och anställningsform.
– Tillgångar: uppgifter om företagets tillgångar, uppdelat på kategorier, som använts i driften under räkenskapsåret.
– Kvoter och andra rättigheter: uppgifter om kvoter och andra rättigheter i samband med företagets drift under räkenskapsåret.
– Skulder: uppgifter om företagets skuldsättning under räkenskapsåret.
– Mervärdesskatt: uppgifter om det system för mervärdesskatt (moms) som tillämpas på företaget.
– Kostnader: uppgifter om resurser som använts i driften av företaget, såsom särskilda kostnader och omkostnader, för produktionen under räkenskapsåret.
– Grödor: uppgifter som anger produktion och användning av grödor i företaget.
– Animalieproduktion: uppgifter som anger produktion och användning av djur i företaget.
– Animalieprodukter och animalietjänster: uppgifter som anger produktion och användning av animalieprodukter och animalietjänster i företaget.
– Annan inkomstbringande verksamhet med direkt anknytning till företaget: uppgifter om all annan verksamhet än jordbruk som är direkt knuten till företaget och som har ekonomiska konsekvenser för företaget och för vilken antingen företagets resurser (mark, byggnader, maskiner, jordbruksprodukter osv) eller företagets produkter används.
– Subventioner: uppgifter om subventioner som företaget har erhållit under räkenskapsåret.
Företagsredovisning – allmänna regler för insamling av uppgifter
a) Det räkenskapsår bestående av tolv på varandra följande månader som avses i artikel 8.3 i förordning (EG) nr 1217/2009 ska sluta under tiden 31 december till och med 30 juni.
b) De uppgifter som förs in i företagsredovisningen ska tas från räkenskaper bestående av poster som bokförts systematiskt och regelbundet under räkenskapsåret.
c) Uppgifterna i företagsredovisningen ska anges i finansiella värden i euro eller i nationella monetära enheter, i fysiska mått för vikt, volym, område och antal samt i andra motsvarande enheter eller angivelser.
d) Redovisningsuppgifterna uttrycks i monetära värden utan mervärdesskatt.
e) Redovisningsuppgifter i monetära värden anges utan beaktande av bidrag och subventioner, vilka bokförs separat. Med bidrag och subventioner förstås varje direkt stöd från allmänna medel som har givit upphov till en särskild intäkt.
Kommissionen antog den delegerade förordningen den 1 augusti 2014 och den trädde i kraft den sjunde dagen efter det att den offentliggjordes i Europeiska unionens officiella tidning den 7 november 2014. Förordningen tillämpas från och med räkenskapsåret 2015 när det gäller informationssystemet för jordbruksföretagens redovisningsuppgifter.
4.
SLUTSATS
Kommissionen har utövat sina delegerade befogenheter på ett korrekt sätt och uppmanar Europaparlamentet och rådet att ta del av denna rapport.