Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE4796

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 391/2009 med anledning av Förenade kungarikets utträde ur Europeiska unionen (COM(2018) 567 final – 2018/0298 (COD))

    EESC 2018/04796

    EUT C 62, 15.2.2019, p. 298–300 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.2.2019   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 62/298


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 391/2009 med anledning av Förenade kungarikets utträde ur Europeiska unionen

    (COM(2018) 567 final – 2018/0298 (COD))

    (2019/C 62/47)

    Huvudföredragande:

    Séamus BOLAND

    Remiss

    Europaparlamentet, 10.9.2018

    Europeiska unionens råd, 10.9.2018

    Rättslig grund

    Artikel 100.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

    Ansvarig facksektion

    Transporter, energi, infrastruktur och informationssamhället

    Presidiets beslut

    18.9.2018

    Antagande vid plenarsessionen

    17.10.2018

    Plenarsession nr

    538

    Resultat av omröstningen

    (för/emot/nedlagda röster)

    122/0/0

    1.   Slutsatser och rekommendationer

    1.1

    EESK instämmer i kommissionens förslag om att ändra förordning (EG) nr 391/2009 om inspektioner och certifiering av fartyg, vilket är nödvändigt till följd av Förenade kungarikets utträde ur Europeiska unionen (EU).

    1.2

    EESK anser att de föreslagna ändringarna kommer att skapa möjligheter, och rekommenderar kommissionen att främja närmare samarbete mellan alla berörda europeiska och nationella institutioner och de erkända organisationer med vilka medlemsstaterna har undertecknat avtal om bemyndigande.

    1.3

    EESK välkomnar att förslaget skapar rättssäkerhet för en bransch som det finns ett mycket stort beroende av när det gäller smidig transport av varor på villkor som bevisligen uppfyller högsta möjliga säkerhetsnormer. Kommittén rekommenderar därför att förslaget antas snarast.

    1.4

    EESK välkomnar kommissionens avsikt att rapportera om dess effekter efter en lämplig tillämpningsperiod, och rekommenderar att tillräckliga åtgärder ska vidtas, i synnerhet där regleringsändringen har fått oförutsedda konsekvenser.

    2.   Allmänna kommentarer

    2.1

    Den 23 juni 2016 röstade Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland i en folkomröstning om EU-medlemskapet för att lämna EU. Detta beslut omfattar Gibraltar.

    2.2

    Den 29 mars 2017 anmälde Förenade kungariket sin avsikt att utträda ur unionen. Detta innebär att unionens hela primär- och sekundärrätt kommer att upphöra att gälla för Förenade kungariket från och med den 30 mars 2019 (datumet för utträdet). Förenade kungariket kommer då att bli ett tredjeland.

    2.3

    Beroende på innehållet i det avtal om utträde som för närvarande förhandlas fram är det tydligt att EU:s lagstiftning om sjötransporter inte längre kommer att gälla för Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland (inklusive Gibraltar). I unionslagstiftningen kan erkännandet på unionsnivå av organisationer som utför inspektioner och utövar tillsyn av fartyg som för en medlemsstats flagg enbart fortsätta under förutsättning att man enas om förslaget.

    2.4

    Enligt artikel 8.1 i förordning (EG) nr 391/2009 (nedan kallad ”förordningen”) ska de ”erkända organisationer” som ansvarar för inspektion och tillsyn av fartyg vartannat år bedömas av kommissionen i samverkan med den medlemsstat som begär att organisationen ska erkännas. Efter Förenade kungarikets utträde kan landet dock inte längre delta i de bedömningar som utförs i enlighet med artikel 8.1 i förordningen med avseende på de organisationer för vilka det fungerar som sponsormedlemsstat.

    2.5

    Eftersom de ”organisationer” som sponsras av Förenade kungariket förväntas förlora sitt EU-erkännande är det logiskt att anta att det kommer att uppstå negativa konsekvenser för konkurrens- och attraktionskraften hos de av EU-27-medlemsstaternas flagg som har bemyndigat dessa erkända organisationer att agera för deras räkning för att utföra lagstadgad inspektion, tillsyn och certifiering av fartyg. Många av de berörda organisationerna har avtal om bemyndigande med de återstående 27 medlemsstaterna, som skulle bli ogiltiga efter det brittiska utträdet.

    2.6

    Därför syftar kommissionens förslag till att öka rättssäkerheten, säkerställa kontinuiteten i verksamheten för de berörda fartygsägarna och upprätthålla konkurrenskraften hos EU-27-medlemsstaternas flagg.

    2.7

    När Förenade kungariket utträder som medlem i unionen, kommer landets deltagande i allt arbete enligt artikel 8.1 i förordning (EG) nr 391/2009 att upphöra. Förutsatt att man enas om förslaget kommer dock organisationerna att kunna fortsätta sitt arbete.

    3.   Sammanfattning av kommissionens förslag

    3.1

    Kommissionens förslag syftar till att återställa rättssäkerheten i regleringen av sjöfartsfrågor, som kommer att störas till följd av Förenade kungarikets utträde ur unionen.

    3.2

    I praktiken kommer förslaget, genom att undanröja behovet av en sponsrande stat, att tillåta organisationer att arbeta vid sidan av kommissionen tillsammans med medlemsstater som har avtal om bemyndigande med dem för att fortsätta med certifiering och inspektioner av fartyg.

    3.3

    Det skulle syfta till att ge erkännande till ”organisationer” som tidigare agerade under Förenade kungarikets överinseende i dess roll som sponsormedlemsstat för kommissionens räkning. Syftet skulle vara att se till att de befintliga arrangemangen mellan dessa organisationer och de återstående EU-27-medlemsstaterna kan fortsätta. Dessa omfattar utförande av tillsyn och inspektioner av fartyg, i syfte att säkerställa oavbruten säkerhet.

    3.4

    För att uppnå detta skulle förslaget ändra artikel 8.1 i förordningen. Detta skulle ändra kravet enligt vilket enbart sponsormedlemsstaten deltar i processen för regelbunden bedömning för kommissionens räkning. I praktiken skulle det innebära att bedömningar kan utföras av erkända organisationer som arbetar på uppdrag av kommissionen.

    3.5

    Det är avsett att säkerställa kontinuiteten i verksamheten och konkurrenskraften hos flaggen i de 27 medlemsstater som kommer att arbeta med de berörda organisationerna.

    3.6

    Förordningens tillämpningsområde begränsas till att lösa ”negativa konsekvenser” som orsakas av Förenade kungarikets utträde ur unionen.

    4.   EESK:s synpunkter

    4.1

    EESK noterar att de bestämmelser som reglerar sjöfart, särskilt sjötransporter, har utvecklats på ett sätt som säkerställer att all handel och alla affärer harmonierar i hela EU, inklusive Förenade kungariket.

    4.2

    EESK stöder huvudinriktningen på förslaget, att det är nödvändigt att skydda EU:s flagg och se till att ingen rättslig osäkerhet råder efter brexit.

    4.3

    EESK noterar att de tre viktigaste enheter som för närvarande berörs är Emsa (Europeiska sjösäkerhetsbyrån), ABS (American Bureau of Shipping) och Lloyds.

    4.4

    EESK konstaterar att utan detta förslag skulle medlemsstaterna inte kunna fortsätta att arbeta med de erkända organisationerna för de flottor som för deras flagg. I stället skulle de behöva flagga ut sina fartyg till ett land utanför EU. Sådana åtgärder skulle få allvarliga konsekvenser för de löpande avtalen med organisationerna och kontinuiteten i branschen.

    4.5

    EESK anser att sjöfartsnäringen är av central betydelse för världshandeln och förflyttningen av varor. Det är också viktigt att regleringssystemen säkerställer största möjliga säkerhet för alla berörda.

    4.6

    EESK påpekar att om förslaget inte skulle antas skulle det kunna störa de globala transporterna av varor och utsätta ekonomin i EU för allvarlig fara. Det är därför ytterst viktigt att det antas omedelbart.

    4.7

    EESK noterar kommissionens anmärkning att man kommer att rapportera om konsekvenser som ännu inte identifierats efter en viss tillämpningsperiod.

    Bryssel den 17 oktober 2018.

    Luca JAHIER

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


    Top