Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017XR1049

Resolution från Europeiska regionkommittén – Konsekvenserna för lokala och regionala myndigheter av Förenade kungarikets avsikt att lämna Europeiska unionen

EUT C 272, 17.8.2017, p. 11–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

17.8.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 272/11


Resolution från Europeiska regionkommittén – Konsekvenserna för lokala och regionala myndigheter av Förenade kungarikets avsikt att lämna Europeiska unionen

(2017/C 272/03)

EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

med beaktande av resultatet av den folkomröstning som ägde rum i Förenade kungariket den 23 juni 2016.

1.

Kommittén påminner om att Europeiska unionen (EU) genom att garantera fred, demokrati och välstånd för sina medborgare är historiens största politiska landvinning, och fortfarande är medlemsstaternas bästa redskap för att ta itu med nya utmaningar. Att stärka sammanhållningen inom EU och främja EU:s intressen bör vara vår prioritet.

2.

ReK påminner om att Förenade kungarikets utträdesavtal måste vara fullt förenligt med EU:s fördrag och EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna och uppmanar de återstående medlemsstaterna och EU:s institutioner att betrakta Förenade kungarikets utträde ur EU som en möjlighet att bygga upp ett rättvisare, bättre och mer inkluderande EU grundat på en högre grad av flernivåstyre mellan den europeiska, nationella, regionala och lokala nivån.

3.

Kommittén konstaterar att EU kommer att behöva arbeta tillsammans med Förenade kungarikets regering och landets decentraliserade förvaltningar och lokala myndigheter i syfte att med utgångspunkt i konkreta framgångshistorier identifiera områden där ett samarbete kan ge ömsesidiga fördelar.

4.

De regionala och lokala myndigheterna kan bidra positivt till ett konstruktivt och varaktigt framtida samarbete mellan Förenade kungariket och EU.

5.

I egenskap av EU:s ledamotsförsamling för regionala och lokala företrädare har ReK för avsikt att spela en roll genom att följa med i förhandlingsprocessen och ta itu med de förväntade konsekvenserna av Förenade kungarikets utträde i alla aspekter av sitt politiska arbete. I detta avseende kommer kommittén aktivt att förstärka sin dialog med de lokala och regionala myndigheter som mest berörs av denna process för att kunna ge EU:s förhandlare en fullständig bild av hur situationen utvecklas på lokal och regional nivå.

6.

Kommittén anser att en överenskommelse om principerna för ett ordnat utträde bör uppnås så snart som möjligt, eftersom den skulle ge medborgarna, de lokala och regionala myndigheterna och företagen den säkerhet de förtjänar, och eftersom det i detta avseende är en förutsättning för det framtida förhållandet mellan EU och Förenade kungariket. Vi vill dock framhålla att artikel 50 i EU-fördraget inte hindrar en medlemsstat från att dra tillbaka sin anmälan om sin avsikt att utträda, förutsatt att dess avsikter är uppriktiga och inte en förfarandemässig manöver för att starta om tvåårsperioden, eller används som en bricka i förhandlingarna för att uppnå eftergifter.

7.

ReK noterar att det formella tillkännagivandet om att aktivera artikel 50 och den anknutna tvåårsperioden kommer att göras den 29 mars 2017. Kommittén understryker i detta sammanhang att resultaten av de svåra förhandlingarna om såväl utträdet från EU som Förenade kungarikets framtida förhållande till unionen måste förankras demokratiskt på lämpligt sätt innan de träder i kraft.

8.

De framtida förbindelserna mellan EU och Förenade kungariket bör bygga på en avvägning mellan rättigheter och skyldigheter, lika villkor samt effektiva tillsynsmekanismer, och detta får inte leda till en avveckling av den inre marknaden och den fria rörlighetens fyra områden.

9.

ReK framhåller att det inte kan ingås något avtal mellan ett tredjeland och EU som är bättre än ett EU-medlemskap.

10.

Kommittén uppmanar de parter som ska förhandla om avtalet om utträde att prioritera konkreta åtgärder för att skydda de rättigheter som förvärvats av EU-medborgare som bor i Förenade kungariket, liksom för brittiska medborgare som bor och arbetar i andra EU-medlemsstater på grundval av ömsesidighet och icke-diskriminering.

11.

ReK understryker att man måste hitta en godtagbar lösning när det gäller den framtida relationen mellan Förenade kungariket och EU för att förhindra att gränsarrangemang försvårar de sociala, ekonomiska, kulturella och politiska förbindelserna.

12.

Kommittén betonar att programmen för territoriellt samarbete bör fortsätta att vara öppna för Förenade kungarikets decentraliserade förvaltningar och lokala myndigheter efter 2020. Den europeiska grupperingen för territoriellt samarbete (EGTS) skulle kunna vara ett användbart instrument i detta sammanhang.

13.

Samarbetet mellan lokala och regionala myndigheter i områdena kring Irländska sjön, Engelska kanalen och Nordsjön förtjänar särskild uppmärksamhet.

14.

ReK hoppas på en praktisk lösning som tar hänsyn till de mycket speciella förhållandena omkring landgränsen mellan Nordirland och Irland. Vi vill framhålla att EU i mer än 25 år har spelat en viktig roll i det gränsöverskridande samarbetet, inte minst mellan de lokala myndigheterna i Irland och Nordirland, särskilt genom Interreg- och Peaceprogrammen. Vi uppmanar Nordirlands parlament och de lokala myndigheterna på båda sidor av gränsen att fortsätta verka för att säkra fred och välstånd.

15.

Vi hoppas att regionen Andalusien, och framför allt arbetstagarna i området Campo de Gibraltar, inte kommer att drabbas negativt av Förenade kungarikets utträde ur Europeiska unionen, mot bakgrund av det mycket omfattande ömsesidiga sociala och ekonomiska beroendet i detta område.

16.

Kommittén förväntar sig att alla rättsliga åtaganden som gjorts av Förenade kungariket i dess egenskap av medlemsstat kommer att medtagas i den finansiella avräkning som ska genomföras på grundval av EU:s officiella räkenskaper och slutgiltigt fastställas i avtalet om utträde. Mot denna bakgrund måste de budgetmässiga konsekvenserna av Förenade kungarikets utträde för de lokala och regionala myndigheterna i de övriga medlemsstaterna bedömas inom varje enskilt politikområde.

17.

Förenade kungarikets utträde kommer att påverka EU:s budget med avseende på nästa fleråriga budgetram, och kommittén föreslår därför att denna ändring av budgeten bör betraktas som en möjlighet till en genomgripande reform av EU:s budget, där man tar hänsyn till de lokala och regionala myndigheternas behov.

18.

Konsekvenserna för sammanhållningspolitiken av Förenade kungarikets utträde ur EU kommer att bero på när landets utträde träder i kraft och hur de framtida förbindelserna med Förenade kungariket kommer att utvecklas, framför allt när det gäller eventuella ändringar i regionkategorierna. Man bör undvika att nedgången i EU:s genomsnittliga BNP per capita skadar vissa regioner bara av den anledningen att deras BNP per capita ökat artificiellt jämfört med det europeiska genomsnittet.

19.

De 27 medlemsstaterna bör noggrant följa utarbetandet av Great Repeal Bill, lagen om upphävande av EU-rätten, eftersom avvecklingen av EU:s lagstiftning i Förenade kungariket handlar om både flernivåstyre och bevarandet av rättvisa bestämmelser om standarder och konkurrens.

20.

Kommittén framhåller att den europeiska havs- och fiskeripolitiken kommer att vara ett av de EU-politikområden som påverkas mest av Förenade kungarikets utträde, och att särskild uppmärksamhet bör ägnas åt eventuella arrangemang för att mildra konsekvenserna för alla berörda regioner och lokala myndigheter. Vi förordar att man i samband med alla åtgärder tar hänsyn till den historiska rätten att bedriva fiske i närliggande hamnar, regioner och länder, och skapar säkerhet för det lokala fisket, som har en central betydelse i kustsamhällena.

21.

Kommittén är bekymrad över att en minskning av anslagen till den gemensamma jordbrukspolitiken kommer att få negativa konsekvenser för jordbrukare och landsbygdsområden i hela EU, och eventuellt även för skyddet av den biologiska mångfalden. Förenade kungarikets utträde kan få betydande effekter för jordbruks- och livsmedelsproduktionen, och följaktligen för lokalsamhällena, särskilt på ön Irland, och kommittén önskar att dessa frågor beaktas i tillräckligt hög grad vid förhandlingarna.

22.

Parterna till avtalet om utträde uppmanas att överväga tillfälliga arrangemang för att minimera störningar när det gäller pågående långvariga FoU-projekt, och i förlängningen de lokala ekonomierna.

23.

Det bör klargöras om aktuella brittiska energiprojekt, särskilt de som lanserats av eller är inriktade på lokala och regionala myndigheter och som syftar till att minska koldioxidutsläppen och sörja för en hållbar energiförsörjning, kommer att kunna fortsätta att erhålla stöd från fonden för ett sammanlänkat Europa, Efsi och EIB, och vilka övergångsbestämmelser som kommer att bli nödvändiga som ett resultat av Förenade kungarikets utträde ur EU.

24.

Kommittén uppmanar parterna till avtalet att beakta de potentiella konsekvenserna av det brittiska utträdet för EU:s program för ungdomar, utbildning och FoU, och uppmanar dem att överväga lämpliga lösningar genom användning av den så kallade ”partnerlandsstrategin”, som gör det möjligt för tredjeländer att delta genom bilaterala avtal med EU. ReK uppmanar i detta hänseende parterna att underlätta för Förenade kungarikets lokala och decentraliserade myndigheter att delta i framtida EU-program, inklusive program för forskning, konkurrenskraft och innovation, kultur, livslångt lärande, ungdomar, e-förvaltning och reformer av den offentliga sektorn, på ett liknande sätt som exempelvis Norge och Island gör i dag. Studentutbytesprogram (med eller utan Erasmus) har varit en av de största framgångarna för den europeiska integrationen, och universiteten både i EU och i Förenade kungariket har i mycket hög grad kunnat dra fördel av detta. I alla framtida avtal måste man därför försöka bevara de brittiska universitetens aktiva roll i detta avseende, vilket också i stor utsträckning gynnar de lokala och regionala ekonomierna.

25.

Kommittén påpekar att det ligger i EU:s lokala och regionala myndigheters intresse att införa ett permanent och strukturerat samarbete med de lokala och regionala myndigheterna i Förenade kungariket efter det brittiska utträdet. ReK konstaterar i detta avseende att kommittén är den som är bäst lämpad att utarbeta och genomföra institutionella mekanismer för att främja regelbundna samråd och regelbunden samverkan med lokala myndigheter och decentraliserade förvaltningar och församlingar i Förenade kungariket. Kommittén betonar även behovet av att ytterligare utveckla partnerskap med Europarådets kongress och relevanta nätverk av lokala och regionala myndigheter på platser där brittiska lokala myndigheter även i fortsättningen kommer att vara representerade.

26.

ReK påminner om att även om kommittén inte har någon formell roll i förhandlingarna kommer vissa av dess ledamöter – i enlighet med sina nationella rättsliga ramar – att ha möjlighet att anta formella ståndpunkter, åtminstone när det gäller formerna för de framtida förbindelserna mellan Förenade kungariket och EU, inbegripet handel.

27.

Europeiska regionkommittén uppdrar åt ordföranden att översända denna resolution till Europeiska kommissionens chefsförhandlare, Europaparlamentets och Europeiska rådets samordnare för brexit, Förenade kungarikets regering, de brittiska decentraliserade förvaltningarnas och lokala myndigheternas församlingar och myndigheter, samt det maltesiska ordförandeskapet för Europeiska unionens råd.

Bryssel den 24 mars 2017.

Markku MARKKULA

Europeiska regionkommitténs ordförande


Top