Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0783

    Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt vad gäller skyldigheten att efterleva den lägsta normalskattesatsen

    COM/2017/0783 final - 2017/0349 (CNS)

    Bryssel den 19.12.2017

    COM(2017) 783 final

    2017/0349(CNS)

    Förslag till

    RÅDETS DIREKTIV

    om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt vad gäller skyldigheten att efterleva den lägsta normalskattesatsen


    MOTIVERING

    1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

    Motiv och syfte med förslaget

    Mervärdesskatt (moms) är Europas äldsta konsumtionsskatt. 1967 gjordes ett åtagande att inrätta ett slutgiltigt mervärdesskattesystem som skulle fungera inom Europeiska gemenskapen på samma sätt som inom ett och samma land 1 utan att man enades om särskilda bestämmelser om mervärdesskattesatser bortsett från tillämpningen av en normalskattesats för mervärdesskatt, men inga undre eller övre skattesatser infördes 2 .

    Avskaffandet av de fiskala gränserna mellan medlemsstaterna i slutet av 1992 gjorde det nödvändigt att ompröva det sätt på vilket handeln med varor beskattades i Europeiska gemenskapen. Målet var att varor skulle beskattas i ursprungslandet, vilket fullt ut skulle återspegla tanken på en verklig inre marknad. Eftersom de politiska och tekniska förhållandena inte var mogna för ett sådant system, antogs en övergångsordning för mervärdesskatt 3 .

    Övergångssystemet innehöll krav på regler om mervärdesskattesatser för att undvika snedvridningar av den gränsöverskridande handeln till följd av avskaffandet av de fiskala gränserna. I oktober 1992 kom rådet överens om regler som begränsar medlemsstaternas befogenhet att fastställa mervärdesskattesatser 4 . Medlemsstaterna ålades att tillämpa en normalskattesats för mervärdesskatt på minst 15 % fram till och med den 31 december 1996.

    Miniminivån på 15 % för normalskattesatsen för mervärdesskatt har förlängts sex gånger sedan dess. För närvarande föreskrivs i artikel 97 i direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt 5 (nedan kallat mervärdesskattedirektivet) att normalskattesatsen under perioden 1 januari 2016–31 december 2017 inte får vara lägre än 15 %.

    I 2016 års handlingsplan för mervärdesskatt 6 föreslog kommissionen att man skulle ersätta det nuvarande övergångssystemet för beskattning av handeln mellan medlemsstaterna med ett slutgiltigt system som grundar sig på principen om beskattning i bestämmelsemedlemsstaten för att skapa ett stabilt, gemensamt mervärdesskatteområde i Europa. Samtidigt har den skattemässiga hemvisten för tjänster sedan 2010 gradvis ändrats till bestämmelselandet. Detta beslut fattades 2008 när rådet antog ett förslag i syfte att förhindra snedvridning av konkurrensen mellan medlemsstater med olika mervärdesskattesystem 7 .

    Den 4 oktober 2017 antog kommissionen det första förslaget om införande av ett slutgiltigt system för beskattning av handel mellan medlemsstaterna 8 och skisserade på steg och delsteg för införandet av detta system som uppföljning av handlingsplanen för mervärdesskatt 9 . Kommissionen tillkännagav också att man tänkte lägga fram ett förslag till reform av mervärdesskattesatserna, vilket skulle överensstämma med ett slutgiltigt system grundat på principen om beskattning på bestämmelseorten, som gradvis kommer att ersätta dagens övergångssystem.

    Även om ett slutgiltigt mervärdesskattesystem grundat på principen om beskattning i bestämmelsemedlemsstaten skulle göra det möjligt att ge medlemsstaterna större flexibilitet vid fastställandet av mervärdesskattesatserna, bör en miniminivå för normalskattesatsen behållas i ett sådant slutgiltigt mervärdesskattesystem och bör därför permanentas.

    Med tanke på att samtliga medlemsstater för närvarande tillämpar en normalskattesats på minst 17 % är det nuvarande systemet med en lägsta normalskattesats på 15 % fortfarande lämpligt. På så vis kommer en överenskommen gräns att tillämpas som säkerställer en väl fungerande inre marknad samtidigt som den ger medlemsstaterna flexibilitet när de ska fastställa den normala mervärdesskattesatsen.

    Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

    Genom att det permanentar en befintlig, tillfällig bestämmelse (artikel 97 i mervärdesskattedirektivet), är förslaget förenligt med gällande lagstiftning.

    Förenlighet med unionens politik inom andra områden

    Ej tillämpligt.

    2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

    Rättslig grund

    Genom direktivet ändras mervärdesskattedirektivet. Den rättsliga grunden är artikel 113 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. I denna artikel föreskrivs att rådet enhälligt, i enlighet med ett särskilt lagstiftningsförfarande och efter att ha hört Europaparlamentet och Ekonomiska och sociala kommittén, ska anta bestämmelser om harmonisering av medlemsstaternas regler på området för indirekt beskattning.

    Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv behörighet)

    Subsidiaritetsprincipen är tillämplig i den mån förslaget inte avser ett område där Europeiska unionen är ensam behörig. Medlemsstaterna kan av följande skäl inte i tillräcklig utsträckning uppnå målen med förslaget:

    I mervärdesskattedirektivet har unionen redan fastställt harmoniserade bestämmelser om tillämpningen av mervärdesskattesatser. Dessa bestämmelser får bara ändras eller förlängas genom en unionsrättsakt, och medlemsstaternas lagstiftning får inte avvika från de harmoniserade bestämmelserna.

    Därför är det bara en åtgärd på EU-nivå som kan uppnå förslagets mål och säkerställa likabehandling av EU:s invånare. Förslaget är därför förenligt med subsidiaritetsprincipen.

    Proportionalitetsprincipen

    Förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen, eftersom det upprätthåller den nuvarande situationen, där medlemsstaterna tillämpar en normalskattesats för mervärdesskatt som inte får vara lägre än 15 %.

    Val av instrument

    Det behövs ett direktiv för att ändra det nuvarande mervärdesskattedirektivet.

    3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

    Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

    Ej tillämpligt.

    Samråd med berörda parter

    Ett öppet offentligt samråd om mervärdesskattesatser organiserades under en tolvveckorsperiod (21 december 2016–21 mars 2017). Under samrådet inkom 327 bidrag. Mer än hälften av svaren (52 %) stödde förslaget att behålla den nuvarande miniminivån på 15 %, medan 16 % var emot att behålla den. 32% uttryckte ingen åsikt i frågan 10 .

    Konsekvensbedömning

    Förslaget har inga ekonomiska, sociala, regionala eller miljömässiga konsekvenser, eftersom alla medlemsstater uppfyller minimikravet och inga ändringar av nationell lagstiftning krävs.

    Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

    Förslaget är inte knutet till Refit och innebär ingen regelbörda.

    Grundläggande rättigheter

    Ej tillämpligt.

    4.BUDGETKONSEKVENSER

    Förslaget påverkar inte Europeiska unionens budget.

    5.ÖVRIGA INSLAG

    Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

    Kommissionen kommer att fortsätta att övervaka att medlemsstaterna respekterar miniminivån på 15 % för normalskattesatsen för mervärdesskatt.

    Förklarande dokument (för direktiv)

    För närvarande uppfyller alla medlemsstater den lägsta mervärdesskattesatsen på 15 %. Det behövs inga förklarande dokument om införlivande.

    Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

    Genom artikel 97 förhindras att miniminivån på 15 % för normalskattesatsen löper ut den 1 januari 2018 och säkerställs att alla medlemsstater tillämpar en normalskattesats på minst 15 % på permanent basis.

    2017/0349 (CNS)

    Förslag till

    RÅDETS DIREKTIV

    om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt vad gäller skyldigheten att efterleva den lägsta normalskattesatsen

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 113,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

    efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

    med beaktande av Europaparlamentets yttrande 11 ,

    med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 12 ,

    i enlighet med ett särskilt lagstiftningsförfarande, och

    av följande skäl:

    1)I artikel 97 i rådets direktiv 2006/112/EG 13 föreskrivs att normalskattesatsen under perioden 1 januari 2016–31 december 2017 inte får vara lägre än 15 %. 

    2)Tillämpningen av en normalskattesats för mervärdesskatt säkerställer en smidig funktion av det gemensamma systemet för mervärdesskatt och bör därför behållas.

    3)Det är lämpligt att behålla gällande lägsta normalskattesats på 15 % även i ett slutgiltigt mervärdesskattesystem grundat på principen om beskattning i bestämmelsemedlemsstaten och att permanenta den.

    4)Direktiv 2006/112/EG bör därför ändras i enlighet med detta.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Artikel 97 i direktiv 2006/112/EG ska ersättas med följande:

    ”Artikel 97

    Normalskattesatsen ska inte vara lägre än 15 %.”

    Artikel 2

    1.Medlemsstaterna ska senast den 1 januari 2018 sätta i kraft de bestämmelser i lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv. De ska till kommissionen genast överlämna texten till dessa bestämmelser.

    När en medlemsstat antar dessa bestämmelser ska de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen ska göras ska varje medlemsstat själv utfärda.

    2.Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna texten till de centrala bestämmelser i nationell rätt som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

    Artikel 3

    Detta direktiv träder i kraft dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Artikel 4

    Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

    Utfärdat i Bryssel den

       På rådets vägnar

       Ordförande

    (1)    Rådets första direktiv 67/227/EEG av den 11 april 1967 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om omsättningsskatter.
    (2)    Rådets andra direktiv 67/228/EEG av den 11 april 1967 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning rörande omsättningsskatter - Struktur och tillämpningsföreskrifter för det gemensamma mervärdesskattesystemet.
    (3)    Rådets direktiv 91/680/EEG av den 16 december 1991 med tillägg till det gemensamma systemet för mervärdesskatt och med ändring av direktiv 77/388/EEG med sikte på avskaffandet av fiskala gränser, EGT L 376, 31.12.1991, s. 1.
    (4)    Rådets direktiv 92/77/EEG av den 19 oktober 1992 med tillägg till det gemensamma systemet för mervärdesskatt och med ändring av direktiv 77/388/EEG (harmonisering av mervärdesskattesatser), EGT L 316, 31.10.1992, s. 1.
    (5)    EUT L 347, 11.12.2006, s. 1.
    (6)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om en handlingsplan för mervärdesskatt - Mot ett gemensamt mervärdesskatteområde i EU - Dags för beslut (COM(2016)148 final).
    (7)    Rådets direktiv 2008/8/EG av den 12 februari 2008 om ändring av direktiv 2006/112/EG med avseende på platsen för tillhandahållande av tjänster (EUT L 44, 20.2.2008, s. 11).
    (8)    Förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 2006/112/EG vad gäller harmonisering och förenkling av vissa regler i mervärdesskattesystemet och om införande av ett slutgiltigt system för beskattning av handel mellan medlemsstaterna (COM(2017) 569 final).
    (9)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén Uppföljning av handlingsplanen för mervärdesskatt: Mot ett gemensamt mervärdesskatteområde i EU - Dags för beslut (COM(2017)566 final).
    (10)    Information om samrådet finns på följande webbplats: https://ec.europa.eu/taxation_customs/consultations-get-involved/tax-consultations/review-existing-legislation-vat-reduced-rates_en
    (11)    EUT C , , s. .
    (12)    EUT C , , s. .
    (13)    Rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt (EUT L 347, 11.12.2006, s. 1).
    Top