EUROPEISKA KOMMISSIONEN
Bryssel den 24.3.2017
COM(2017) 137 final
2017/0062(NLE)
Förslag till
RÅDETS BESLUT
om att fastställa den ståndpunkt som Europeiska unionen ska inta inom Världshandelsorganisationen (WTO) vad gäller ändringen av hur ofta man ska utföra WTO:s handelspolitiska granskningar som anges i punkt C ii i bilaga 3 till WTO-avtalet och arbetsordningen i det handelspolitiska granskningsorganet
MOTIVERING
1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET
•Motiv och syfte med förslaget
Syftet med detta förslag är att fastställa den ståndpunkt som Europeiska unionen ska inta inom Världshandelsorganisationen (WTO) för att anpassa hur ofta man ska utföra de handelspolitiska granskningarna av medlemmarna i WTO som anges i punkt C ii (”Förfaranden för granskning”) i bilaga 3 till WTO-avtalet och arbetsordningen i det handelspolitiska granskningsorganet.
Utvidgningen av medlemskapet i WTO sedan 1995 har också ökat antalet granskningar som är nödvändiga för att följa punkt C ii i bilaga 3. Detta har ökat arbetsbördan för medlemmarna och WTO:s sekretariat och nuvarande omgång av handelspolitiska granskningar har därmed blivit ohållbar.
Diskussionerna mellan medlemmarna i WTO inom ramen för den sjätte bedömningen av avtalet om handelspolitisk granskning har i synnerhet lett till att det handelspolitiska organet föreslår
en anpassning av de handelspolitiska granskningarna genom att förlänga de omgångar som för närvarande fastställs i punkt C ii i bilaga 3 med ett år, och
ändrar arbetsordningen något i det handelspolitiska granskningsorganet för att underlätta granskningsprocessen.
Hur ofta de handelspolitiska granskningarna ska utföras (punkt C ii i bilaga 3 till WTO-avtalet)
Hur ofta medlemmarnas handelspolitik för närvarande granskas beror på deras relativa andel av världshandeln. De fyra medlemmar som har störst andel av världshandeln ses för närvarande över vartannat år (EU, USA, Kina och Japan). De följande sexton medlemmarna (t.ex. Ryska federationen, Australien, Kanada och Schweiz) granskas vart fjärde år och resten av medlemmarna granskas i praktiken vart sjätte till vart sjunde år. Det handelspolitiska granskningsorganet anser att man från och med 2019 bör ändra tiden för hur ofta granskningarna ska utföras till tre, fem respektive sju år.
Beslutet om att anpassa granskningsomgångarna kommer att fattas av WTO:s ministerkonferens i enlighet med artikel X:8 i WTO-avtalet, eller i WTO:s allmänna råd (under perioderna mellan ministerkonferensens sammanträden i enlighet med artikel IV:2 i WTO-avtalet) och ska träda i kraft för alla medlemmar efter godkännande.
Kommissionen bör vara bemyndigad att inta en ståndpunkt på Europeiska unionens vägnar för att ansluta sig till konsensus i syfte att stödja antagandet av ministerkonferensens beslut (eller det allmänna rådet, i intervallet mellan ministerkonferensens möten) om en förlängning med ett år av nuvarande granskningsomgångar enligt punkt C ii i bilaga 3 till WTO-avtalet.
Ändring av arbetsordningen för det handelspolitiska granskningsorganet
Till följd av den sjätte bedömningen av avtalet om handelspolitisk granskning rekommenderar också det handelspolitiska organet att ändra sin arbetsordning. Ändringarna avser mindre ändringar för att underlätta genomförandet av granskningarna, som att exempelvis bevilja fyra veckor i stället för som i nuläget tre veckor till de medlemmar som granskas för att besvara de frågor som lämnats i förväg när de använder den alternativa tidsplanen. Andra ändringar i arbetsordningen inbegriper till exempel möjligheten för en medlem i WTO att lägga fram avsevärda ändringar av sin handelspolitik vid ett möte i det handelspolitiska organet mellan två handelspolitiska granskningar eller möjligheten att, på begäran av en medlem, göra den andra granskningen mer interaktiv, med hjälp av paneler eller att WTO:s sekretariat utfärdar en förteckning över talare för inlägg från medlemmar i WTO på granskningens första dag.
Kommissionen bör också vara bemyndigad att inta en ståndpunkt på Europeiska unionens vägnar i det handelspolitiska organet om att ansluta sig till konsensus i syfte att stödja ändringen av arbetsordningen för det handelspolitiska granskningsorganet.
Det handelspolitiska organet fattar beslut om att uppdatera sin arbetsordning.
•Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området
Initiativet är helt förenligt med EU:s befintliga bestämmelser.
•Förenlighet med unionens politik inom andra områden
Den handelspolitiska granskningen syftar till att inte bara redovisa EU:s handelspolitik, utan EU:s alla övriga politikområden som inverkar på handeln. De handelspolitiska granskningarna av andra medlemmar gör det möjligt för EU att ställa frågor till de granskade medlemsstaterna och öka transparensen.
2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN
•Rättslig grund
Enligt artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) ska rådet, när ett beslut med rättslig verkan ska fattas av ett organ som inrättats genom ett internationellt avtal, på förslag av kommissionen eller unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, anta ett beslut om vilken ståndpunkt som ska antas på unionens vägnar.
Alla berörda frågor faller inom tillämpningsområdet för den gemensamma handelspolitiken (artikel 207 i EUF-fördraget).
•Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)
Europeiska unionen har exklusiv behörighet när det gäller frågor som omfattas av detta beslut i enlighet med artikel 3 i EUF-fördraget. Subsidiaritetsprincipen är därför inte tillämplig.
Proportionalitetsprincipen
Ej tillämpligt
•Val av instrument
Detta förslag är förenligt med artikel 218.9 i EUF-fördraget. Inget annat rättsligt instrument kan användas för att nå målet för detta förslag.
3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR
Ej tillämpligt
4.BUDGETKONSEKVENSER
Ej tillämpligt
5.ÖVRIGA INSLAG
I enlighet med artikel 218.10 i EUF-fördraget kommer Europaparlamentet att informeras omedelbart och fullständigt.
2017/0062 (NLE)
Förslag till
RÅDETS BESLUT
om att fastställa den ståndpunkt som Europeiska unionen ska inta inom Världshandelsorganisationen (WTO) vad gäller ändringen av hur ofta man ska utföra WTO:s handelspolitiska granskningar som anges i punkt C ii i bilaga 3 till WTO-avtalet och arbetsordningen i det handelspolitiska granskningsorganet
EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT
med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 207.4 första stycket jämfört med artikel 218.9,
med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,och
av följande skäl:
1.I punkt C ii i bilaga 3 till Marrakechavtalet om upprättande av Världshandelsorganisationen (nedan kallat WTO-avtalet) fastställs hur ofta man ska granska WTO-medlemmarnas handelspolitik och handelspolitiska åtgärder. Hur ofta granskningarna av varje medlems handelspolitik utförs beror på dess andel av världshandeln. De fyra största handelsmedlemmarna granskas för närvarande vartannat år. De sexton följande medlemmarna i fråga om andelen av världshandeln granskas vart fjärde år, medan andra medlemmar för närvarande granskas vart sjätte år.
2.Utvidgningen av medlemskapet i WTO sedan 1995 har också ökat antalet granskningar som krävs för att följa bilaga 3 till WTO-avtalet och har ökat bördan för medlemmarna och WTO-sekretariatet. För att säkerställa effektiviteten i granskningssystemet föreslår WTO:s handelspolitiska granskningsorgan att man förlänger de granskningsomgångar som nu gäller med ett år. Därigenom skulle medlemmarna i WTO granskas vart tredje, femte och sjunde år, beroende på deras andel av världshandeln.
3.I enlighet med artikel X:8 i WTO-avtalet ska beslut om att godkänna ändringar i bilaga 3 till WTO-avtalet fattas enhälligt av ministerkonferensen eller i enlighet med artikel IV: 2 i WTO-avtalet, av allmänna rådet under perioderna mellan ministerkonferensens sammanträden och ska träda i kraft för alla medlemmar i WTO efter godkännande.
4.För att bevara granskningssystemets effektivitet rekommenderade det handelspolitiska granskningsorganet också att ändra sin arbetsordning för att införa smärre ändringar som skulle underlätta genomförandet av granskningarna, som till exempel att bevilja fyra veckor i stället för som i nuläget tre veckor för medlemmar som granskas för att besvara frågor som lämnats i förväg när granskningsorganet använder den alternativa tidsplanen. Andra ändringar i arbetsordningen inbegriper till exempel möjligheten för en medlem i WTO att lägga fram avsevärda ändringar av sin handelspolitik vid ett möte i det handelspolitiska organet mellan två handelspolitiska granskningar eller möjligheten att, på begäran av en medlem, göra den andra granskningen mer interaktiv, med hjälp av paneler, eller att WTO:s sekretariat utfärdar en förteckning över de talare som är medlemmar i WTO som gör inlägg på granskningens första dag. Det handelspolitiska granskningsorganet kan fatta beslut om att ändra sin arbetsordning i enlighet med artikel IV: 4 i WTO-avtalet.
5.Det ligger i unionens intresse att säkerställa ett väl fungerande avtal om handelspolisk granskning så att alla medlemmar i WTO kan fortsätta att regelbundet granskas och mötena i det handelspolitiska granskningsorganet vara så effektiva och så väl förberedda som möjligt.
6.Det är därför lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar inom WTO för att med ett år förlänga hur ofta de handelspolitiska granskningsomgångarna av medlemmarna i WTO ska utföras och ändra arbetsordningen i det handelspolitiska granskningsorganet för att underlätta genomförandet av granskningarna.
HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.
Artikel 1
Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid Världshandelsorganisationens ministerkonferens eller allmänna råd ska vara att ansluta sig till konsensus om att ändra punkt C ii i bilaga 3 till WTO-avtalet för att med ett år förlänga de handelspolitiska granskningsomgångarna av medlemmarna i WTO. De regelbundna granskningsomgångarna i punkt C ii i bilaga 3 till WTO-avtalet beror på andelen av världshandeln och uppgår nu till två, fyra och sex år. De kommer att ersättas av omgångar på tre, fem och sju år.
Denna ståndpunkt ska framföras av kommissionen vid det kommande mötet i ministerkonferensen eller allmänna rådet, beroende på vilket som inträffar först.
Artikel 2
Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar inom det handelspolitiska granskningsorganet ska vara att ansluta sig till konsensus om att ändra reglerna för det handelspolitiska granskningsorganet – i enlighet med dokument WT/RD/TPR/745.
Denna ståndpunkt ska framföras av kommissionen vid ett kommande möte i det handelspolitiska granskningsorganet.
Artikel 3
Efter antagandet ska beslutet om att förlänga de handelspolitiska granskningsomgångarna offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.
Artikel 4
Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.
Utfärdat i Bryssel den
På rådets vägnar
Ordförande