Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0372

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET Elfte årsrapporten 2016 om genomförandet av gemenskapsstödet enligt rådets förordning (EG) nr 389/2006 av den 27 februari 2006 om införande av en stödordning för att stimulera den ekonomiska utvecklingen inom den turkcypriotiska befolkningsgruppen

COM/2017/0372 final

Bryssel den 7.7.2017

COM(2017) 372 final

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET

Elfte årsrapporten 2016 om genomförandet av gemenskapsstödet enligt rådets förordning (EG) nr 389/2006 av den 27 februari 2006 om införande av en stödordning för att stimulera den ekonomiska utvecklingen inom den turkcypriotiska befolkningsgruppen


RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET

Elfte årsrapporten 2016 om genomförandet av gemenskapsstödet enligt rådets förordning (EG) nr 389/2006 av den 27 februari 2006 om införande av en stödordning för att stimulera den ekonomiska utvecklingen inom den turkcypriotiska befolkningsgruppen

1.Inledning

Rådets förordning (EG) nr 389/2006 1 (nedan kallad stödförordningen) utgör grunden för stödet till den turkcypriotiska befolkningsgruppen. Enligt stödförordningen ska kommissionen varje år överlämna en rapport till rådet och Europaparlamentet. Denna rapport avser år 2016.

2.Programplanering av stödet

Mellan 2006 och utgången av 2016 avsattes 450,2 miljoner euro för åtgärder inom ramen för stödförordningen. Beloppet som anslogs i december 2016 för det årliga programmet för 2016 var 33 408 392 euro 2 . Den fleråriga budgetramen 2014–2020 ger programmet långsiktighet och innehåller en bestämmelse om en årlig och stabil finansiering. Stödprogrammet är dock tillfälligt och syftar till att underlätta Cyperns återförening. Både i stödförordningen och i rådets förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 3 om den fleråriga budgetramen 2014–2020 föreskrivs att budgetramen ska revideras om en återförening uppnås.

3.Genomförandemekanismer

Programmet genomförs i de delar av Republiken Cypern där den cypriotiska regeringen inte utövar den faktiska kontrollen och där tillämpningen av EU:s regelverk tillfälligt har skjutits upp i enlighet med protokoll 10 till anslutningsfördraget. Stödet genomförs i huvudsak av Europeiska kommissionen genom direkt förvaltning, men vissa projekt förvaltas indirekt av FN:s utvecklingsprogram (UNDP), Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) och British Council.

Kommissionen är verksam i ett unikt politiskt, rättsligt och diplomatiskt sammanhang. Det krävs särskilda åtgärder för att genomföra stödprogrammet samtidigt som principerna för en sund ekonomisk förvaltning måste respekteras. För EUfinansierade stödprogram fastställs, under normala förhållanden, den rättsliga ramen för utvecklingsstödet i överenskommelser med mottagarlandets regering. När det gäller stödet till den turkcypriotiska befolkningsgruppen kan inga sådana överenskommelser göras. Att hantera och minska riskerna detta medför ingår i kommissionens ansvar. Åtgärder har vidtagits för bland annat intensiv övervakning av avtal, stöd till mottagarna, reviderade betalningsvillkor och försiktig användning av bankgarantier. Stödet består av en betydande andel bidrag vilket kräver resursintensiv förvaltning.

För att stödet ska kunna genomföras på ett framgångsrikt och hållbart sätt under de här förhållandena måste den turkcypriotiska befolkningsgruppen vara fullt engagerad i förberedelserna för införandet av EU:s regelverk efter en lösning.

Programgruppen använder sig av stödkontoret för EUprogram (Eupso) i den norra delen av Nicosia. Kommissionens representation på Cypern anordnar dessutom möten, seminarier och presskonferenser samt kommunicerar med den cypriotiska allmänheten på hela ön, bl.a. om stödprogrammet. EU har också inrättat ett Infopoint-kontor, som finansieras genom stödprogrammet.

4.Genomförandet under rapporteringsperioden

4.1.Översikt

Kommissionen fortsätter att genomföra stödförordningen med det övergripande målet att stödja återföreningen. Kommissionen är beredd att anpassa programmet efter eventuella överenskommelser som träffas vid förhandlingarna för att hitta en lösning på Cypernproblemet. Åtgärder har också vidtagits för att finansiera två nya gränsövergångar som en förtroendeskapande åtgärd.

Åtgärderna under 2016 omfattade en fortsättning på ett antal etablerade och lyckade projekt, t.ex. EUstipendier och förtroendeskapande åtgärder i form av stöd till kommittén för saknade personer och till tekniska kommittén för kulturarvsfrågor.

Stödet till viktiga ekonomiska sektorer som förberedelse inför en lösning ökades ytterligare genom projekt för utveckling av den privata sektorn samt landsbygdsstöd och humankapital.

Det finns fortfarande stora brister i stödmottagarnas förmåga att genomföra regelverket på ett ändamålsenligt sätt, och det krävs omfattande anpassningar för att nå detta mål. Den turkcypriotiska befolkningsgruppen har emellertid fått en bättre förståelse för utmaningarna.

Stöd i form av bidrag är fortfarande en viktig del av programmet. Kommissionen fortsatte att lägga ut en del av arbetet på entreprenad för att se till att bidragen når stödmottagarna snabbt och effektivt.

Sedan 2008 har en projektförvaltningsenhet erbjudit stöd till genomförandet av bidragsprogrammen genom ett tjänstekontrakt om tekniskt bistånd. Denna enhet fortsätter att ge kommissionen värdefull hjälp som ger effektivare och säkrare drift, genomförande och övervakning av bidragsprogram.

Ett återkommande problem gäller anläggningen av avloppsnätet i Famagusta som avslutades av kommissionen i december 2013. Tvisten med den f.d. underleverantören har ännu inte lösts. En ingenjörsfirma som anlitats av kommissionen gjorde emellertid 2016 en grundlig studie av nödvändigt saneringsarbete, kostnader för detta och det relaterade anbudsunderlaget. Studien håller på att slutföras.

I slutet av året var 252 kontrakt pågående inom programmet.

Kommissionens administration, arbetsuppgifter och resurser till den f.d. arbetsgruppen för den turkcypriotiska befolkningsgruppen flyttades 2016 över till generalsekretariatets stödtjänst för strukturreformer. Stödtjänsten har i uppgift att samordna arbetet i alla de kommissionsavdelningar som arbetat för att stödja ett enande av Cypern under FN:s överinseende. Den ingår i den nya enheten för stöd i Cypernfrågan, tillsammans med teamet runt ordförande JeanClaude Junckers personliga representant. Överflyttningen gjordes utan några ändringar av kommissionens mandat enligt stödförordningen.

4.2.Framstegen med att uppnå de olika målen

Stödprogrammets övergripande mål är att underlätta Cyperns återförening genom att stimulera den ekonomiska utvecklingen inom den turkcypriotiska befolkningsgruppen. Särskild tonvikt läggs på öns ekonomiska integration, bättre kontakter mellan de båda befolkningsgrupperna och med EU samt förberedelser för införandet av EU:s regelverk. Nedan beskrivs insatserna under 2016 för de mål som har fastställts i stödförordningen.

4.2.1.Mål 1: Utveckla och omstrukturera infrastruktur

Den del av telekommunikationsutrustningen för att leverera data (internet) via den nya generationens nät som godkänts preliminärt fungerade utan problem. Den faktureringsmodul som krävs för leveransen av rösttjänster hade emellertid inte färdigställts ännu. Det har diskuterats med tjänsteleverantören hur och när de slutliga testerna kan utföras, med målet att leverera ett fullständigt provisoriskt mottagningsbevis under 2017.

Det tekniska stödet till stödmottagarens reformer på trafiksäkerhetsområdet fortsatte. Efter en grundlig bedömning av situationen lades fokus på att ändra fordonsregistreringen, som ett första steg mot att införa ett fordonsbesiktningssystem som är förenligt med internationella normer.

Vattenreningsverket i Mia Milia/Haspolat utanför Nicosia, som används av båda befolkningsgrupperna, har producerat renat utflöde sedan 2012 men det återstår att genomföra flera projekt i samband med detta. Planeringen inför den nya avloppsstammen för hela Nicosia, som ska anslutas till vattenreningsverket och användas av båda befolkningsgrupperna, fortskred utan problem, och anbudsinfordran för konstruktion av avloppet håller på att förberedas. De två befolkningsgrupperna har nått en överenskommelse om delning av utflödet som renats av vattenreningsverket och arbetet med genomförbarhet och planering av distributionssystemet upp till buffertzonen pågår. Stöd ges till att främja att avloppsslam från verket används i jordbruket.

En ingenjörsfirma genomförde en studie 2016 för att fastställa vilka saneringsarbeten som behövs för avloppsnätet i Famagusta och hur stor kostnaden blir. Studien håller på att slutföras.

Sektorn för fast avfall fortsatte ta emot stöd genom olika åtgärder. Inrättandet av en ny anläggning för sterilisering av farligt medicinsk avfall fördröjdes, eftersom stödmottagaren inte var redo att ta emot den nya utrustningen i sina lokaler. Detta problem löstes sedermera, och projektet återupptogs vid årsslutet. Anbudsunderlag för en utökning av avfallsupplaget i Koutsoventis/Güngör, inklusive specifikationer för en enhet för behandling av lakvatten från anläggningen, utarbetades också. Lokalsamhällenas flotta för avfallstransporter till det centrala avfallsupplaget utökades med fyra nya lastbilar. Om ytterligare investeringar i avfallslastbilar och annan infrastruktur för avfallshantering (omlastningsstationer och stängning av olagliga dumpningsplatser) ska kunna göras krävs emellertid mer förberedelser från stödmottagarens sida. Ett projekt för att inrätta ett system för insamling, transport och central hantering av de animaliska biprodukter som är farligast för människors hälsa förbereddes, och ett anbudsförfarande inleddes. Slutligen är hantering av fast avfall också föremål för bidrag till stöd för det civila samhället och lokala samhällen.

Stödmottagaren meddelade kommissionen att den ville ta över det sista stadiet i uppförandet av informations- och förvaltningscentrum i fyra potentiella Natura 2000-områden och använda sin egen budget för detta. De delvis uppförda byggnaderna omfattades av ett avtal som slutade gälla 2011. Ett delegeringsavtal om färdigställande av byggnaderna skrevs under med UNDP 2014.

4.2.2.Mål 2: Främja social och ekonomisk utveckling

Projektet för tekniskt bistånd till den privata sektorn, som påbörjades i november 2015, fortsatte. Detta projekt ska öka tillväxten i den privata sektorn och skapa nya jobb. Det består i att ge lokala organ tekniskt bistånd så att de kan genomföra EU:s regelverk på områden med koppling till utveckling av den privata sektorn. Stöd ges i form av analyser och utarbetning av strategier. Bland annat har en strategi och handlingsplan för små och medelstora företag upprättats. Mikroföretag och små företag får också hjälp att förbereda sig inför regelverkets införande genom stöd via näringslivsorganisationer för att utöka företagens organisations- och tjänstekapacitet.

I september 2016 undertecknades ett avtal med en extern expert som ska bedöma lönsamheten i en innovationsstrategi liknande Horisont 2020 och konceptet smart tillväxt. Samma expert gavs också i uppgift att undersöka eventuella mönster i fråga om integration med de regeringskontrollerade områdena.

I februari 2016 slöts dessutom ett delegeringsavtal med EBRD om att ge turkcypriotiska företag tillgång till kreditfonder och att ge lokala företagskonsulter stöd till kapacitetsuppbyggnad. Företagen får också direktstöd i form av bidrag. 24 projekt som finansieras genom stödordningen för utveckling av små och medelstora företag genom modernisering av produkter och tjänster pågick fortfarande i slutet av 2016.

När det gäller landsbygdsutveckling infördes tekniskt bistånd för kapacitetsuppbyggnad hos rådgivningstjänster för jordbrukare och för utarbetande av en strategi. Av de 39 projekt som fick stöd under 2013 genom det tredje bidragsprogrammet för landsbygdsutveckling slutfördes 13 stycken med lyckat resultat under 2016.

I mitten av 2015 inleddes det tekniska biståndet för att förbättra veterinärvården i syfte att säkerställa och övervaka efterlevnaden av djurhälsobestämmelser och andra sanitära krav för bekämpning av djursjukdomar och stärka framtida handel med animaliska produkter. Detta fortsatte under 2016. Detta projekt är fortsatt särskilt utmanande.

Ett metrologiprogram lanserades för att utveckla analystjänsterna i den turkcypriotiska befolkningsgruppen, så att de ska kunna analysera livsmedel och produkter i enlighet med EU:s regelverk på viktiga områden.

Den fjärde ansökningsomgången för samhällsutveckling offentliggjordes den 8 april 2016, med en budget på 4,85 miljoner euro. Genom detta nya bidragsprogram kan lokalsamhällen lämna in förslag på hur tjänster kan förbättras och göras mer effektiva. De huvudsakliga prioriteringarna är avfallshantering, renhållnings- och miljötjänster, sociala tjänster för gamla, kvinnor, barn och ungdomar, herrelösa djur, förvaltningstjänster, skadedjursbekämpning och kapacitetsuppbyggnad samt förstärkning av förvaltningsstrukturer. De inkomna förslagen håller på att utvärderas.

Inom utbildningssektorn delades 15 stipendier ut 2016 inom ramen för det sjätte programmet för innovation och förändring inom undervisning VI på 1,5 miljoner euro, vilket omfattade mål som ökad undervisnings-/inlärningskapacitet, gemensamma projekt med grekcypriotiska skolor, kapacitet för entreprenörskap och livslångt lärande. Av dessa 15 projekt genomförs 9 stycken av skolor och 6 stycken av organisationer för livslångt lärande.

Ett sjunde stödprogram för innovation och förändring inom undervisning VII på 1,5 miljoner euro påbörjades under första halvåret 2016, med samma mål som vid den föregående ansökningsomgången. Även dessa förslag håller på att utvärderas.

Under 2016 inriktades det andra programmet för tekniskt stöd för utveckling av yrkesutbildning och arbetsmarknad (Vetlam II) särskilt på en översyn och uppdatering av referensramen för kvalifikationer och på kapacitetsuppbyggnad inom arbetsförmedlingarna. Projektet planeras pågå fram till november 2018.

Mot bakgrund av resultaten av tidigare analysarbete tillhandahöll den andra fasen av det ekonomiska övervakningsprogrammet under ledning av Världsbanken en kompletterande, ingående analys och tekniskt bistånd på viktiga områden. Programmet inriktades på en skatteanalys, finansiellt stabila offentliga organ, ekonomiska och handelsrelaterade effekter av en återförening, utveckling av den privata sektorn, social inkludering och makroekonomisk övervakning. Det är tänkt att avslutas under andra halvåret 2017.

4.2.3.Mål 3: Vidta försonings- och förtroendeskapande åtgärder och ge stöd till det civila samhället

Kommittén för saknade personer, som får stöd av stödprogrammet genom en överenskommelse om indirekt förvaltning med UNDP, fortsatte sitt fält- och laboratoriearbete. Av de totalt 2 001 saknade personerna hade kommittén i slutet av 2016 grävt upp kvarlevorna av 1 192 personer, av vilka 740 har identifierats genetiskt. Under 2015 försenades identifieringsarbetet på grund av en revision av DNAtestningen, men antalet identifieringar ökade återigen under 2016, till samma höga nivå som under 2013 och 2014. Ytterligare tjänster för utredare inrättades, och ett arkiveringsprojekt påbörjades i juli månad. I februari 2016 framförde religiösa ledare en gemensam vädjan om att de cyprioter som besitter information ska träda fram. En bok om det arbete som vetenskapsmännen i kommittén för saknade personer utför gavs ut på tre språk. Den presenterades på Cypern och vid FN-evenemang i New York, inför Internationella rödakorskommittén i Genève och i Europaparlamentet i Bryssel, där Europaparlamentets talman Martin Schultz och kommissionens ordförande JeanClaude Juncker förnyade sitt helhjärtade stöd till detta projekt som är av stor vikt för försoningen på Cypern. I december 2016 beslutades om en förlängning av delegeringsavtalet med UNDP: 2,6 miljoner euro kommer att ges till verksamheten i kommittén för saknade personer under 2017. Beslut om ytterligare EUstöd till kommittén kommer att fattas i enlighet med dess uppdaterade strategi för 2018–2020. Under perioden 2006–2016 bidrog EU med mer än 80 % av de sammanlagda medel som kommittén fått från givare.

Skydd av kulturarvet genom den gemensamma tekniska kommittén för kulturarvsfrågor var fortsatt en viktig del av de försonings- och förtroendeskapande åtgärderna inom ramen för stödprogrammet. Programmets största milstolpar under 2016 var påbörjandet av bevarandearbetet på Martinengobastionen och den venetianska stadsmuren mellan Arsenalstornet och Othellotornet/citadellet i Famagusta. Under året påbörjades också bevarandearbetet vid den maronitiska kyrkan i Agia Marina/Gurpinar, som ligger på en militäranläggning som till slut öppnades för åtkomst 2016. Den första fasen i bevarandet av Agios Panteleimonas i byn Myrtou/Çamlıbel slutfördes under 2016.

Ett delegeringsavtal med UNDP för etapp fem i programmet för skydd av kulturarv undertecknades i december 2016. Programmet kommer även i framtiden att inriktas på bevarande och på de stödmottagande samhällenas underhåll av återställda platser.

Som ett svar på ett initiativ från de två cypriotiska ledarna om nya förtroendeskapande åtgärder omfördelade kommissionen snabbt nödvändiga resurser under 2015, så att nya gränsövergångar vid Deryneia och Lefka–Apliki kunde öppnas. Ett delegeringsavtal undertecknades med UNDP i början av 2016 för anläggningsarbete norr om gröna linjen, som förväntas slutföras under första halvåret 2017.

Stödet till det civila samhället fortsatte 2016. Det tekniska biståndet (Civic Space-projektet) till kapacitetsuppbyggnad inom civilsamhällets organisationer och stimulering av nätverkande och gemensamma åtgärder med grekcypriotiska och andra civilsamhällesorganisationer från EU fortsatte under 2016. Åtgärderna inriktades i början på att skapa goda förhållanden för utveckling av civilsamhället och på att uppmuntra till aktivt medborgarskap genom Grow Civic-programmet. Dessutom delades 18 bidrag ut inom ramen för bidragsprogrammen Civil Society in Action IV och V, som fortfarande pågick under 2016. De finansierade ett antal åtgärder inom miljö, mänskliga rättigheter, konst och idrott som uppmuntrar medborgarna att engagera sig och delta i utbyten med den andra befolkningsgruppen på dessa områden.

Forumet för det civila samhället, en plattform där civilsamhällets organisationer kan uttrycka sina förväntningar och prioriteringar, samlades var tredje månad. Det fungerade som en katalysator för opinionsbildning och för att främja aktivt medborgarskap. En öppet hus-festival anordnades för första gången från mitten av september till mitten av oktober. Festivalen omfattar en hel månad av aktiviteter genomförda av civilsamhällesorganisationer. Allmänheten fick information om genomförda och pågående aktiviteter och människor i alla åldrar uppmanades att delta i volontärarbete. Under festivalen öppnade över 40 föreningar, stiftelser, plattformar, initiativ och aktivister sina dörrar och genomförde mer än 80 evenemang, bl.a. öppet hus och andra samhällsinriktade aktiviteter.

4.2.4.Mål 4: Närmande av den turkcypriotiska befolkningsgruppen till EU

British Council gavs i uppgift att hantera stipendierna till EU för läsåren 2014–2016. Detta arrangemang förlängdes med ytterligare tre år genom ett delegeringsavtal med British Council som undertecknades i december 2016 och omfattar läsåren 2017–2020. Ansökningsomgången 2016 omfattade 1,92 miljoner euro, som användes för att finansiera 151 stipendier för läsåret 2016/2017. Stipendierna gick till unga studenter som går sitt första år på universitetet, till studenter som studerar inom masters- och doktorsprogram och till forskare och yrkesverksamma som vill vidareutveckla sina färdigheter och kunskaper i olika EUmedlemsstater. Sedan 2007 har över 1 000 turkcypriotiska studenter och yrkesverksamma fått stöd genom stipendieprogrammet. Det är mycket viktigt att detta program tillåts fortsätta. Som ett led i arbetet med stipendieprogrammet ordnade British Council temadagar då studerande får information om studiemöjligheter i EU. British Council vidareutvecklade också sitt alumninätverk och kommer att övervaka effekterna på medellång sikt, t.ex. hur stor andel studenter som återvänder till Cypern och hur stor andel som lyckas få jobb.

Intresset för EU är stort i den turkcypriotiska befolkningsgruppen. EU:s Infopoint-kontor, som drivs tillsammans med Europeiska kommissionens representationskontor på Cypern, öppnades i början av 2015 och tilldelades en sammanlagd budget på 1 545 000 euro för 30 månader. Detta ledde till ökad synlighet för EU, dess politik och stödprogrammet. Infopoint-kontoret har hittills anordnat flera paneldiskussioner och evenemang om olika frågor, t.ex. miljö (vatten, energi, avfallshantering och återvinning samt biologisk mångfald), ekologiskt jordbruk, hälsa och säkerhet på arbetsplatsen, livsmedelssäkerhet, djurskydd och djurhälsa. Man har också tagit upp frågor som mänskliga rättigheter, rättigheter för personer med funktionsnedsättning, barns rättigheter, jämställdhet, hbtpersoners rättigheter och konsumenters rättigheter. Under 2016 anordnade Infopointkontoret 47 evenemang (varav 35 i Nicosia), bl. a. Europadagen, Europeiska aktionsveckan mot rasism, Europeiska ungdomsveckan och Internationella ungdomsdagen, Europeiska forskarnatten, EUdagen mot människohandel, Trafikantveckan för trafiksäkerhet, Europeiska idrottsveckan samt Europeiska SMFveckan. Hela 4 382 personer deltog i evenemangen, vilket tyder på ett ökat intresse hos invånarna (2015 års evenemang besöktes av 2 383 personer). 

År 2016 delades 5 139 informationsprodukter och 12 nyhetsbrev ut (totalt antal sedan Infopoints öppning: 11 429 respektive 20 stycken). I de lokala medierna förekom 564 nyhetsartiklar och 32 tvinslag under 2016 (923 respektive 82 stycken sedan projektets början). Trafiken på Facebooksidan Abbilgi visade också att aktiviteterna var populära (3 896 gillamarkeringar under 2016; totalt 8 471 sedan sidan öppnades). Infopointkontoret spred också information om alla ansökningsomgångar och andra stödprogramsfinansierade projekt och evenemang genom poster/påminnelser på Facebook, affischer i skyltfönster samt evenemang och projektlanseringar i sin lokal. Strategiska partnerskap upprättades också med andra EUfinansierade projekt och projekt för tekniskt bistånd, t.ex. för civilsamhällets utveckling (Civic Space), utveckling av den privata sektorn, utrotning av djursjukdomar, avfallshantering, samt med den turkcypriotiska befolkningsgruppens relevanta avdelningar och civilsamhällesorganisationer. 

4.2.5.Mål 5 och 6: Förbereda den turkcypriotiska befolkningsgruppen för genomförandet av EU:s regelverk

Kommissionens byrå för tekniskt bistånd och informationsutbyte (Taiex) används för att genomföra mål 5 och 6 i stödförordningen, och hjälper till att förbereda den turkcypriotiska befolkningsgruppen för EU:s regelverk så att uppskjutandet av detta kan upphävas när en övergripande lösning av Cypernproblemet träder i kraft.

Biståndet fortsatte under 2016 med samma 16 huvudområden i EU:s regelverk som tidigare. Sammanlagt 220 evenemang ägde rum 2016. Taiex-åtgärderna omfattade expertbesök, fortbildningskurser, workshoppar och studiebesök. De turkcypriotiska aktörerna var mycket mer medvetna om kraven i EU:s regelverk på de områden där Taiex-åtgärderna vidtas.

Stödet för handel över gröna linjen (förordning (EG) nr 866/2004) fortsatte. De oberoende experterna genomförde regelbundna växtskyddsinspektioner av potatis och citrusprodukter 2016, tog honungsprover för analys samt tog fram en uppdaterad förteckning över fartyg vars fångst kan säljas över den gröna linjen.

4.3.Finansiellt genomförande (kontraktering och betalningar)

4.3.1.Kontraktering

De rättsliga åtagandena uppgick till 15,5 miljoner euro under 2016. Den totala volymen var mindre än året innan, trots att antalet transaktioner ökade.

4.3.2.Betalningar

År 2016 uppgick betalningarna till 21,4 miljoner euro.

4.4.Övervakning

Kommissionen är direkt ansvarig för genomförandet av de flesta av projekten (direkt förvaltning). Den tillsyn som utövas av kommissionens personal är av mycket god kvalitet, med ständig kontakt med underleverantörer, kontrollbesök och möten på plats samt möten i styrkommittéer. Projektförvaltningsenheten fortsatte att stödja kommissionen i dess övervakning av genomförandet av bidragskontrakt/projekt som tilldelats lokalsamhällen, små och medelstora företag och jordbruksföretag, civilsamhällets organisationer samt skolor och yrkesutbildningsorganisationer för den egna utvecklingen. Enheten hjälpte också stödmottagare att tillämpa EU:s regler för genomförande av bidragskontrakt, inklusive för sekundär upphandling.

Taiex-övervakningen genomfördes av projektstyrgrupperna, som gjorde lägeskontroller, utvärderade framsteg och planerade inför den kommande perioden. Taiex logistik övervakas genom Taiex förvaltningssystem på internet.

4.5.Revision och kontroll

I början av 2016 rapporterade Europeiska revisionsrätten om uppföljningen av revisionen av 2012 års stödprogram. Revisionsrätten ansåg inte att det krävdes några uppföljningsåtgärder. En ingående extern revision av den interna kontrollen utfördes också, för att identifiera potentiella förbättringar av säkerheten efter överföringen 2015 av arbetsgruppen till generaldirektoratet för regional- och stadspolitik. Revisorerna gav ut sin rapport 2016 och deras granskningsresultat beaktades då den f.d. arbetsgruppen införlivades i stödtjänsten för strukturreformer. Hösten 2016 gjorde generaldirektoratet för grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar en efterhandsgranskning av utvalda betalningstransaktioner och relaterade upphandlingar och avtalsförfaranden under direkt förvaltning. Inga väsentliga fel rapporterades. Ett kontrakt ingicks också om kontroll av utgifterna för 15 bidragskontrakt som tilldelats enligt stödordningen för utveckling av små och medelstora företag (III) genom modernisering av produkter och tjänster. Detta arbete kommer att fortsätta 2017.

4.1.Utvärdering

Det kommer att krävas omfattande förbättringar av statistiken inom den turkcypriotiska befolkningsgruppen för att underlätta det framtida införandet av EU:s regelverk.

Den bedömning som Equipo Argentino de Antropologia Forense (EAAF) gjorde 2014 av det arbete som utförts av kommittén för saknade personer följdes av fler besök under 2016. De inriktades på fältverksamhet och utbildning av vetenskapsmän. Projektförvaltningsenheten fick i uppgift att göra en efterhandsutvärdering av stödordningarna för små och medelstora företag, med början i januari 2017. 

4.2.Information, offentlighet och synlighet

Sammanlagt genomfördes 138 synlighets- och kommunikationsåtgärder 2016. Höjdpunkterna under året var utflykter till fyra platser på landsbygden utanför Nicosia, informationsevenemang för kvinnogrupper om EU:s politik för landsbygdsutveckling och tillgängliga EUbidrag och möjligheter, ett offentligt informationsmöte för den tekniska kommittén för kulturarvsfrågor, aktiviteter på flera platser för att lära arbetslösa ungdomar att bli bättre på att söka jobb och för att sprida information om arbets-/volontärportaler på Cypern och i EU samt ”European Science and Fun Day” där 600 gymnasieelever deltog. Europadagen firades med ett stort utomhusevenemang där över 450 personer deltog. Gröna veckan uppmärksammades genom ett antal aktiviteter, såsom en paneldiskussion, filmvisning, ett utomhusevenemang för ökad kunskap och en batteriinsamlingstävling där mer än 2 000 kg använda batterier samlades in från 41 skolor. En kortfilmstävling om trafiksäkerhet anordnades också för att öka säkerhetstänkandet hos ungdomar.

4.3.Samråd med Cyperns regering

Möten med företrädare för den cypriotiska regeringen hölls, särskilt när högre kommissionstjänstemän besökte ön. Kommissionen fortsätter att förlita sig på samarbete med regeringen för att utreda äganderätter och håller också regelbundna möten med den ständiga representationen i Bryssel. I mars 2016 höll kommissionen en allmän presentation av det föregående årets utveckling inom stödprogrammet. Detta är ett årligt evenemang som anordnas av utrikesministeriet.

5.Slutsatser

Kommissionen står fast vid sitt åtagande att stödja processen mot ett enande under FN:s överinseende, och kommer att använda alla möjligheter inom ramen för programmet för att underlätta de initiativ som processen ger upphov till.

Kommissionen fortsätter att ge stöd enligt stödförordningen för att underlätta Cyperns återförening genom stimulans av den ekonomiska utvecklingen inom den turkcypriotiska befolkningsgruppen, genom att arbeta med sina sex mål. Det har kunnat konstateras att Taiexstödet och projektstödet inom stödprogrammets mål 1 och 2 (investeringar och materiel för infrastruktur och bidrag för tekniskt bistånd) har haft positiva effekter på den gemensamma tillfälliga kommitténs EUförberedande arbete under FN:s överinseende. Detta eftersom deltagarna från den turkcypriotiska befolkningsgruppen har fått betydligt förbättrade kunskaper om EU:s regelverk. Under 2016 gavs stöd främst på områden där det i framtiden kan uppstå särskilda problem när EU:s regelverk ska följas.

Det är viktigt att säkerställa att projekten är hållbara med tanke på den bristande kapaciteten, de begränsade personella och ekonomiska resurserna och den ojämna nivån i olika aktörers beredskap inför regelverkets införande. Kommissionen har fortsatt att aktivt stödja särskilt svåra projekt under en tid efter överlämnandet till stödmottagarna. Emellertid drivs nu de större infrastrukturprojekten framgångsrikt av stödmottagarna själva. Resultaten av tidigare stöd och projektens mogenhetsgrad kommer att återspeglas i den framtida programplaneringen.

(1)

   EUT L 65, 7.3.2006, s. 5.

(2)

   Kommissionens beslut C(2016) 6688.

(3)

     EUT L 347, 2.12.2013, s. 884.

Top