Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0268

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION för korrigering av den konstaterade betydande avvikelsen från anpassningsbanan för att uppnå det medelfristiga budgetmålet i Rumänien

COM/2017/0268 final

Bryssel den 22.5.2017

COM(2017) 268 final

Rekommendation till

RÅDETS REKOMMENDATION

för korrigering av den konstaterade betydande avvikelsen från anpassningsbanan för att uppnå det medelfristiga budgetmålet

i Rumänien

{SWD(2017) 174 final}


Rekommendation till

RÅDETS REKOMMENDATION

för korrigering av den konstaterade betydande avvikelsen från anpassningsbanan för att uppnå det medelfristiga budgetmålet

i Rumänien

EUROPEISKA UNIONENS RÅD UTFÄRDAR DENNA REKOMMENDATION

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 121.4,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 1466/97 av den 7 juli 1997 om förstärkning av övervakningen av de offentliga finanserna samt övervakningen och samordningen av den ekonomiska politiken 1 , särskilt artikel 10.2 andra stycket,

med beaktande av kommissionens rekommendation, och

av följande skäl:

(1)Enligt artikel 121 i fördraget ska medlemsstaterna verka för sunda offentliga finanser på medellång sikt genom samordning av den ekonomiska politiken och genom multilateral övervakning för att undvika alltför stora underskott i den offentliga sektorns finanser.

(2)Stabilitets- och tillväxtpakten grundas på målet att genom sunda offentliga finanser stärka förutsättningarna för prisstabilitet och en stark varaktig tillväxt som främjar skapandet av sysselsättning.

(3)Den 12 juli 2016 rekommenderade rådet Rumänien att under 2016 begränsa avvikelsen från det medelfristiga budgetmålet och uppnå en årlig finanspolitisk korrigering på 0,5 % av BNP under 2017, såvida inte det medelfristiga budgetmålet kunde uppnås med mindre ansträngning 2 .

(4)Beräknat på grundval av kommissionens vårprognos 2017 och de uppgifter om utfallet för 2016 som validerats av Eurostat försämrades under 2016 det strukturella saldot från -0,6 % av BNP, dvs. en nivå som var bättre än det medelfristiga budgetmålet på -1 % av BNP, till -2,6 % av BNP, vilket innebär en betydande avvikelse från det medelfristiga budgetmålet (en avvikelse på 1,6 % av BNP). De offentliga utgifterna, beräknade netto efter diskretionära åtgärder på inkomstsidan och engångsåtgärder, ökade betydligt mer än utgiftsriktmärket, vilket också tyder på en betydande avvikelse (motsvarande -2,0 % av BNP). Skillnaden mellan indikatorerna förklaras främst av de olika årliga nominella potentiella BNP-tillväxtsatser som använts vid beräkningen. Oavsett denna skillnad bekräftar båda indikatorerna att en betydande avvikelse från kraven enligt stabilitets- och tillväxtpaktens förebyggande del kan konstateras för 2016.

(5)Efter en samlad bedömning konstaterade kommissionen den 16 maj 2017 att det förekom en betydande avvikelse från det medelfristiga budgetmålet i Rumänien och utfärdade en varning för landet i enlighet med artikel 121.4 i fördraget och artikel 10.2 första stycket i förordning (EG) nr 1466/97.

(6)Enligt artikel 10.2 andra stycket i samma förordning ska rådet inom en månad efter antagandet av en varning rikta en rekommendation till den berörda medlemsstaten om att vidta nödvändiga politiska åtgärder. I förordningen anges att rekommendationen ska innehålla en tidsfrist på högst fem månader inom vilken medlemsstaten ska komma till rätta med avvikelsen. Således bör tidsfristen den 15 oktober 2017 anges för Rumänien. Inom den tidsfristen bör Rumänien också rapportera till rådet om åtgärder som vidtagits med anledning av denna rekommendation.

(7)Det strukturella saldot för 2016 uppskattas avvika från landets medelfristiga budgetmål med 1,6 % av BNP. Utifrån beräkningarna av produktionsgapet enligt kommissionens vårprognos 2017 anses ett normalt ekonomiskt läge råda i Rumänien under 2017. Landets offentliga skuldkvot underskrider tröskelvärdet på 60 % av BNP. Den minsta finanspolitiska konsolideringsinsats som föreskrivs i förordning (EG) nr 1466/97 och enligt anpassningsmatrisen, som beaktar rådande ekonomiska omständigheter och möjliga hållbarhetsproblem, uppgår till 0,5 % av BNP. Enligt kommissionens vårprognos 2017 kommer det strukturella saldot att försämras med ytterligare 1,3 % av BNP under 2017. En minsta strukturell förbättring på 0,5 % av BNP för 2017 innebär följaktligen att landet behöver vidta finanspolitiska åtgärder motsvarande totalt 1,8 % av BNP, jämfört med det nuvarande referensscenariot i kommissionens vårprognos 2017. Med tanke på den betydande strukturella konsolideringsinsats som krävs för att uppnå den minsta anpassningen enligt stabilitets- och tillväxtpakten bör någon ytterligare anpassning utöver miniminivån 0,5 % av BNP inte krävas.

(8)Den erforderliga förbättringen av det strukturella saldot med 0,5 % av BNP under 2017 är förenlig med en nominell ökning av de primära offentliga nettoutgifterna på högst 3,3 % under 2017.

(9)Enligt kommissionens vårprognos 2017 kommer underskottet i de offentliga finanserna för 2017 att uppgå till 3,5 % av BNP, vilket överskrider fördragets tröskelvärde på 3 % av BNP. Den begärda strukturella anpassningen framstår också som lämplig för att landet ska kunna iaktta tröskelvärdet för det offentliga underskottet på 3 % av BNP under 2017.

(10)Denna rekommendation bör offentliggöras.

(11)För att uppnå de rekommenderade budgetmålen är det väsentligt att Rumänien antar och strikt genomför nödvändiga åtgärder och noga övervakar utvecklingen av de löpande utgifterna.

HÄRIGENOM REKOMMENDERAS FÖLJANDE.

(1)Rumänien bör vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att de primära offentliga nettoutgifterna nominellt sett inte ökar med mer än 3,3 % under 2017, vilket motsvarar en årlig strukturell anpassning på 0,5 % av BNP och skulle innebära att landet uppnår en lämplig anpassningsbana mot det medelfristiga budgetmålet.

(2)Rumänien bör använda oförutsedda intäkter för att minska underskottet. Budgetkonsolideringsåtgärderna bör säkerställa en bestående förbättring av det strukturella saldot i de offentliga finanserna på ett tillväxtfrämjande sätt.

(3)Rumänien bör senast den 15 oktober 2017 rapportera till rådet om de åtgärder som vidtagits med anledning av denna rekommendation.

Denna rekommendation riktar sig till Rumänien.

Utfärdad i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1) EGT L 209, 2.8.1997, s. 1.
(2) EUT C 299, 18.8.2016, s. 73.
Top