EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016XC0820(02)

Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel

EUT C 304, 20.8.2016, p. 46–49 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

20.8.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 304/46


Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel

(2016/C 304/08)

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 51 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 (1).

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

”OLIO DI CALABRIA”

EU-nr: IT-PGI-0005-01314 – 20.2.2015

SUB ( ) SGB ( X )

1.   BENÄMNING

”Olio di Calabria”

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Italien

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet

3.1   Produkttyp

Klass 1.5 Oljor och fetter (smör, margarin, oljor etc.)

3.2   Beskrivning av den produkt för vilken namnet i punkt 1 är tillämpligt

Extra jungfruolja med den skyddade geografiska beteckningen ”Olio di Calabria” ska, när den släpps ut på marknaden, uppfylla de särskilda kriterier som beskrivs nedan.

Organoleptiska egenskaper:

Färg: grön till halmgul, med en färg som förändras över tid.

Arom- och smakegenskaper:

Beskrivning

Medianvärde

Fruktig av oliver

2–8 (*)

Särskilda aromatiska toner: örtartad och/eller av kronärtskocka och/eller blommig

> 2 - ≤ 8

Bitter

3–6

Kryddig

4–6

Fysikalisk-kemiska egenskaper:

oljesyra (%): ≥ 70

surhetsgrad (%): ≤ 0,50

peroxidtal (mEq O2/kg): ≤ 12 mEq O2/kg

spekrofotometri UV K232: ≤ 2,20

spekrofotometri UV K270: ≤ 0,20

fenoler - totala polyfenoler: ≥ 200 ppm.

De kvalitetsmässiga parametrar som inte uttryckligen omnämns ska i samtliga fall vara i överensstämmelse med EU:s gällande lagstiftning för extra jungfruolja.

3.3   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung) och råvaror (endast för bearbetade produkter)

Den skyddade geografiska beteckningen ”Olio di Calabria” är reserverad för extra jungfruolja som framställts av oliver av följande inhemska sorter, vilka är de mest spridda sorterna i regionen (huvudsakliga sorter): Carolea, Dolce di Rossano (synonym: Rossanese), Sinopolese (syn.: Chianota Coccitana), Grossa di Gerace (syn.: Mammolese, Geracitana, Dolce), Tondina (syn.: Roggianella) Ottobratica (syn.: Dedarico, Perciasacchi), Grossa di Cassano (syn.: Cassanese), Tonda di Strongoli. Dessa sorter får användas var för sig eller i kombination, och deras totala andel ska vara minst 90 %. De resterande 10 procenten får utgöras av sekundära inhemska sorter: Nostrana, Spezzanese, Santomauro, Dolce di Cerchiara, Tombarello, Ciciarello, Zinzifarica, Galatrese, Tonda di Filocaso, Tonda di Filadelfia, Borgese, Pennulara, Mafra, Vraja, Agristigna, Corniola. De andra italienska sorterna kan godkännas beroende på deras pollinerare, och deras totala andel får inte överstiga 3 %.

3.4   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området

Alla faser av produktionsprocessen, nämligen odling, skörd och pressning av oljan ska äga rum i det begränsade geografiska området.

3.5   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning osv. av den produkt som det registrerade namnet avser

Efter pressningen ska oljan förvaras i behållare av rostfritt stål eller av ett annat material som är anpassat för bevarande av oljan. Behållarna ska vara fullständigt rena och utan spår av rengöringsmedel, svalt och torrt placerade i temperaturer mellan 12 °C och 20 °C, för optimalt bevarande av den extra jungfruoljan så att oönskade förändringar av produktens kemiska och organoleptiska egenskaper undviks. Innan oljan förpackas ska den genomgå en naturlig dekanteringsprocess, en filtreringsprocess eller någon annan fysisk process som gör det möjligt att avlägsna eventuella rester (bottenfällningar, pressvatten). För lagringen i behållare är det tillåtet att använda inerta gaser. Olja med den skyddade geografiska beteckningen ”Olio di Calabria” ska saluföras i lämpliga behållare såsom flaskor i mörkt glas, keramik och glaserad terrakotta eller i behållare av bleckplåt med en volymkapacitet på högst 5 liter och med etikett.

3.6   Särskilda regler för märkning av den produkt som det registrerade namnet avser

Det är förbjudet att till den skyddade geografiska beteckningen ”Olio di Calabria” lägga till en beteckning som inte uttryckligen föreskrivs i den gällande produktspecifikationen, däribland följande adjektiv: ”fine” (fin), ”scelto” (av högsta kvalitet), ”selezionato” (utvald), ”superiore” (förstklassig). Det är tillåtet med sanningsenliga och kontrollerbara påståenden som kan ge information om de individuella producenternas metoder eller produktionstekniker, och framför allt uppgifter om att en enda olivsort använts, med namnet på sorten i fråga, ”mekaniskt skördad” etc. om dessa påståenden och märkningar har godkänts på förhand av tillsynsorganet.

Det är tillåtet att använda sanningsenliga uppgifter som namn, firmanamn och privata märken, förutsatt att de inte har en lovordande innebörd och att de inte kan vilseleda konsumenten.

Den skyddade geografiska beteckningen ”Olio di Calabria” ska anges på etiketten med läsliga och outplånliga tecken så att den lätt kan särskiljas från övriga uppgifter på etiketten. Logotypen ovan ska också finnas på etiketten. Det är obligatoriskt att ange olivernas produktionsår på etiketten. Det är tillåtet att ange om oliverna är ekologiskt producerade.

Image

4.   Kort beskrivning av det geografiska området

Produktionsområdet för den extra jungfruoljan med den skyddade geografiska beteckningen ”Olio di Calabria” omfattar hela det administrativa område som ingår i regionen Kalabrien.

5.   Samband med det geografiska området

I de regioner som omfattas av odlingen av oliver för produktionen av extra jungfruolja med den skyddade geografiska beteckningen ”Olio di Calabria” kännetecknas klimatet av en kall och fuktig period från december till februari, med lägsta temperaturer som kan understiga 8 °C, följd av en varm och torr sommarperiod från maj till september, med temperaturer som ofta överskrider 32 °C i juli och augusti. Dessa två sommarmånader kännetecknas av långa torrperioder, vilket visas av den låga nederbördsintensiteten som utgör mindre än 10 % av den totala årliga nederbörden (600 mm i genomsnitt).

Klimatet är tempererat med torra somrar, vilket i allmänhet kallas ”medelhavsklimat”.

Dessutom är den jord där olivträden växer av en annorlunda art och morfologi och är resultatet av komplexa geologiska och tektoniska händelser som har bidragit till att bilda en struktur bestående av ett visst antal kristallina lager. Dessa finns över hela det geologiska område som kallas Arco calabro och som är resultatet av förändringen av den oceaniska och den kontinentala jordskorpan.

De höga temperaturerna och de långa torrperioderna under sommaren är de viktigaste miljöfaktorerna för att bestämma vissa kvalitetsindikatorer hos produkten, såsom fenolhalten och syrasammansättningen, i synnerhet värdena för oljesyra som garanterar produktens särskilda egenskaper.

De enbart inhemska olivsorter som får användas ingår med en andel på minst 90 % av den totala sammansättningen av olika sorter och utgör en särskiljande faktor hos slutprodukten. Det intygas i många litteraturkällor att de inhemska kalabriska sorter som är mest rikligt förekommande, och som anges i produktspecifikationen som huvudsakliga sorter, gör det möjligt att erhålla oljor vars fysiska, kemiska och sensoriska egenskaper överensstämmer med de nämnda specifikationerna, även när de används var för sig (här kan bland annat nämnas Olive Germplasm - The Olive Cultivation, Table Olive and Olive Oil Industry in Italy av Innocenzo Muzzalupo, utgiven av INTECH, ISBN 978-953-51-0883-2, november 2012).

Genom att de huvudsakliga sorterna används går det att erhålla en olja som uppvisar homogena och särskiljande sensoriska egenskaper som är tydligt urskiljbara och lätta att känna igen för konsumenten. Bland de ”sensoriska egenskaperna” hos extra jungfruolja med den skyddade geografiska beteckningen ”Olio di Calabria” kan först och främst nämnas fruktigheten från gröna eller nyligen mognade oliver, samt tonerna av blommor och kronärtskocka tillsammans med ihållande toner av nyklippt gräs och av blad och tomat (grön eller mogen). Vad gäller smaken uppskattas ”Olio di Calabria” för den harmoniska sammansättningen av dess beståndsdelar, vilken visar sig i medelhöga värden på bitterhet och kryddighet som beror på en medelhög till hög fenolhalt.

Beträffande beteckningen ”Olio di Calabria” kan i synnerhet nämnas ett dokument från 1992 vari förekomsten av denna beteckning som tillämpas för den olja som produceras i regionen Kalabrien bekräftas, samt registreringen av beteckningen hos det vid tiden förekommande ”Ministeriet för industri, handel och hantverk – Patentkontoret”.

Det finns även andra dokument som t.ex. åtskilliga fakturor om saluföring av oljan från perioden 1975–2014 där beteckningen ”Olio di Calabria” används.

Förekomsten av dokument från 1865 som vittnar om handel med olja från Kalabrien, där även denna produkts erkänt höga kvalitet omnämns, tyder på att kungahuset Bourbon införskaffade den från gårdar i regionen Kalabrien.

Det fastslogs genom kunglig förordning år 1888 att en kvarn för experiment för förbättring av olivoljan skulle upprättas i Palmi (i provinsen Reggio di Calabria), vilket ger en indikation på viljan att förbättra kvaliteten på ”Olio di Calabria” och skydda dess produktion i syfte att saluföra en produkt med ständigt höjd kvalitet. (L’Olio Vergine di Oliva - un approccio alla valorizzazione [Jungfruolja – hur dess värde kan ökas] av Sciancalepore Vito, förlaget Hoepli, 2002, s. 141–143).

All denna dokumentation visar att det finns ett nedärvt samband mellan oljan och Kalabrien och därmed även en koppling mellan regionen och produkten som har fått en stor betydelse, inte minst tack vare de kalabriska producenternas ansträngningar för att ta fram en extra jungfruolja av hög kvalitet genom att ta vara på miljöförhållandena och de traditionella produktionsmetoderna. Dessa ansträngningar har kompenserats med god marginal och fått sitt erkännande i olika nationella och internationella mästerskap.

Internationella mästerskap och priser:

1:a pris vid det italienska mästerskapet för extra jungfruolja av hög kvalitet Ercole Olivario från 2001–2011, vid mästerskapen nummer IX, XII, XIV och XIX

2:a pris vid det XVII:e italienska mästerskapet för extra jungfruolja av hög kvalitet Ercole Olivario år 2009

guldmedalj vid Los Angeles County Fair Olive Oils of the World, åren 2004, 2006 och 2009

priset för årets bästa ekologiska extra jungfruolja, l’Extravergine – guide till de bästa extra jungfruoljorna med en kvalitet som har globalt erkännande, åren 2005, 2009 och 2010

2:a pris vid det första världsmästerskapet, Shanghai Expo, år 2010

3:e pris vid tävlingen Montiferru år 2009

priset Gold Prestige TERRAOLIVO, åren 2011 och 2012.

De flertaliga priser som mottagits under senare år har bidragit till att sprida och stärka ryktet för ”Olio di Calabria” bland kommersiella aktörer inom branschen och konsumenter. Detta rykte förknippas med en olja som har väldefinierade särdrag och vars erkännande bör leda till att produkten skyddas och främjas tillbörligen samtidigt som nödvändig övervakning garanteras.

Hänvisning till offentliggörandet av produktspecifikationen

(artikel 6.1 andra stycket i den här förordningen)

Den slutliga produktspecifikationen för produktionen finns tillgänglig på webbplatsen: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

eller

direkt på förstasidan till webbplatsen för Ministerio delle Politiche Agricole Alimentari e Forestali (ministeriet för jordbruks-, livsmedels- och skogspolitik) (www.politicheagricole.it), klicka på Prodotti DOP e IGP (SUB- och SGB-produkter) (högst upp till höger på skärmen) och sedan på Prodotti DOP IGP STG (SUB-, SGB- och GTS-produkter) (till vänster på skärmen) och slutligen på Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE (Produktspecifikationer som ska granskas av EU).


(1)  EUT L 343, 14.12.2012, s. 1.

(*)  CVr % mindre än eller lika med 20


Top