Valige katsefunktsioonid, mida soovite proovida

See dokument on väljavõte EUR-Lexi veebisaidilt.

Dokument 52016DC0797

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om genomförandet av det särskilda programmet för vissa regioner beroende på dessa regioners avsides läge och ökaraktär (Posei)

    COM/2016/0797 final

    Bryssel den 15.12.2016

    COM(2016) 797 final

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

    om genomförandet av det särskilda programmet för vissa regioner beroende på dessa regioners avsides läge och ökaraktär (Posei)


    1.Inledning

    På grund av sitt geografiska läge (avlägsenhet, isolation, mindre storlek, besvärlig terräng och klimat), står de yttersta randområdena (OR) inför särskilda socioekonomiska problem i samband med leverans av livsmedel och jordbruksprodukter som är nödvändiga för konsumtion eller jordbruksproduktion.

    Situationen för de yttersta randområdena fastställs i artikel 349 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Flera specifika åtgärder införs i olika strategier för att mildra de befintliga svårigheterna att stödja den ekonomiska och sociala utvecklingen, och att underlätta tillgången till fördelarna med den inre marknaden. I detta sammanhang har särskilda åtgärder för jordbruk genomförts genom det särskilda programmet för vissa regioner beroende på dessa regioners avsides läge och ökaraktär (Posei).

    2.Posei: ursprung, utveckling och nuvarande situation

    Posei-programmet skapades för de franska utomeuropeiska departementen (Guadeloupe, Martinique, Franska Guyana, Réunion och sedan 2014, Mayotte) år 1989, och infördes 1991 för Kanarieöarna, Azorerna och Madeira.

    Rådets förordning (EG) nr 247/2006 som antogs den 30 januari 2006 1 ändrade systemet i grunden för att optimera livsmedelsförsörjningen och lokala jordbruksprodukter genom en programplaneringsstrategi. Därefter lämnade de berörda medlemsstaterna in omfattande program till kommissionen för godkännande under 2006.

    Denna förordning har ändrats flera gånger för att ta hänsyn till 2006 års översyn av den gemensamma marknaden för socker och bananer 2 , hälsokontrollreformen 2009 liksom andra överföringar av direktstöd under 2007 och 2008 3 .

    Vissa bestämmelser i Posei reviderades år 2013 i linje med Lissabonfördraget. Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 228/2013 antogs den 13 mars 2013, och både delegerade akter och genomförandeakter, kommissionens förordningar (EU) nr 179/2014 och 180/2014, antogs den 6 november 2013 och den 20 februari 2014 4 .

    Posei finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ). Förordning (EU) nr 228/2013 fastställer ett årligt tak för varje medlemsstat: Franska utomeuropeiska departement: 278,41 miljoner euro, Kanarieöarna: 268,42 miljoner euro och Azorerna och Madeira: 106,21 miljoner euro. Ett extra engångsbelopp för banansektorn på 40 miljoner euro beviljades uteslutande för 2013.

    I de yttersta randområdena ersätter Posei åtgärderna i den första pelaren, förutom de som ingår i den gemensamma organisationen av marknaden för frukt och grönsaker, vin och biodling.

    Figur 1 i bilagan visar de finansiella anslagen 2006–2014 per MS.

    3.Rättslig grund för rapporten

    Artikel 32.3 i förordning (EU) nr 228/2013 föreskriver att kommissionen ska lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet som visar effekten av de åtgärder som vidtagits enligt detta system senast den 30 juni 2015. I enlighet med artikel 35 5 inledde kommissionen ett offentligt samråd 2013, varefter det beslutades att starta en extern utvärdering av 2006–2014 års Posei under Refit-programmet, i syfte att bidra till en rapport om det genomförande som krävs enligt artikel 32.2 och för att avgöra om en eventuell ändring av systemet behövs.

    Den externa utvärderarens arbete (ADE: Analysis for Economic Decision) genomfördes från juni 2015 till augusti 2016. Antagandet av denna kommissionsrapport tar hänsyn till resultaten av utvärderingen som genomfördes under Refit och som formellt kommer att kompletteras med ett arbetsdokument från kommissionen.

    Denna genomföranderapport rör tillämpningen av systemet under perioden 2006–2014.

    4.Mål, åtgärder och program

    Posei-programmet syftar till att bidra till att uppfylla följande mål, i enlighet med artikel 2 i förordning (EU) nr 228/2013:

    ·Garanterad tillgång i de yttersta randområdena av väsentliga jordbruksprodukter.

    ·Säkrad utveckling av sektorerna för boskap och diversifiering av grödor.

    ·Upprätthållande av utvecklingen och förstärkt konkurrenskraft för traditionell jordbruksverksamhet.

    Två typer av åtgärder har genomförts inom programmen, nämligen särskilda stödåtgärder (SSA) och stöd till lokal produktion (SLP).

    Åtgärderna måste följa EU:s lagstiftning och vara förenliga med den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) och övrig EU-politik.

    4.1.Särskild försörjningsordning

    Två typer av stöd planeras för att garantera tillgång till väsentliga jordbruksprodukter för användning i livsmedel, för bearbetning och som insatsvaror i jordbruket, genom att hantera de merkostnader som uppstår på grund av deras särskilda svårigheter:

    ·Import från tredje land: direktimport av utvalda jordbruksprodukter kan undantas från tillämpliga importtullar.

    ·Tillgång till unionsprodukter: stödet kan beviljas för försörjning till de yttersta randområdena av unionens produkter.

    Förordning (EU) nr 228/2013 fastställer tak för SSA: 72,7 miljoner euro för Kanarieöarna, 26,9 miljoner euro för de franska utomeuropeiska departementen samt 21,2 miljoner euro för Azorerna och Madeira. Volymen av produkter som ska stödjas av SSA fastställs varje år på grundval av prognoser som fastställs av den berörda medlemsstaten. SSA får inte skada den lokala produktionen eller dess tillväxt.

    4.2.Stöd till lokal produktion

    SLP stöder lokal produktion, bearbetning och försäljning av lokala jordbruksprodukter.

    Två typer av SLP är inkluderade i Posei-programmet:

    ·Åtgärder till förmån för traditionell produktion vilket motsvarar de historiska exportsektorerna (t.ex. bananer i Västindien och på Kanarieöarna).

    ·Åtgärder till förmån för de så kallade diversifieringsprodukterna, i allmänhet för lokal konsumtion (frukt och grönsaker och animalieproduktion).

    Tvärvillkoren gäller beviljade medel till jordbrukare inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken och skapar en koppling mellan dessa betalningar och bondens respekt för en uppsättning EU-bestämmelser om miljön och människors, djurs och växters hälsa.

    4.3.Medlemsstaternas planering

    I Posei-programmet fastställs åtgärderna för både SSA och SLP i detalj i de enskilda programmen. Därför är varje nationellt program tämligen specifikt, i enlighet med de prioriteringar som beslutats av de nationella myndigheterna för deras jordbrukssektor, i nära samarbete med berörda parter. Dessa prioriteringar kan anpassas årligen efter de behov som uttryckts genom modifieringar av programmet (artikel 40 i förordning (EU) nr 180/2014).

    Den 30 september varje år lämnar MS en årlig rapport om genomförandet av sitt program för föregående år (artikel 39.1).

    4.3.1.Posei-program för Frankrike

    SSA är huvudsakligen inriktade på jordbruksprodukter för de lokala foderförädlingsindustrierna och den agrara livsmedelsprocessindustrin (26,9 miljoner euro 2014, 10 % av EGFJ:s Posei-tilldelning). Réunion är den främsta mottagaren av SSA, följt av Guadeloupe och Martinique.

    SLP innefattar ett antal åtgärder som stöder de olika delarna av värdekedjan: stöd till i) bananer (129,1 miljoner euro fördelat under 2014), ii) socker/sockerrör/rom (74,86 miljoner euro), iii) diversifieringsprodukter för odling (14 miljoner euro), iv) animalieproduktion (31,55 miljoner euro) och v) tekniskt stöd (2 miljoner euro). 81,2 % av EGFJ:s Posei-budget för SLP har avsatts till traditionell produktion (51,3 % för bananer och 30 % för sockerrör/socker/rom).

    Sedan 2009 ger Frankrike en ytterligare nationell finansiering (40 miljoner euro) för endast SLP-diversifieringsåtgärder.

    4.3.2.Posei-program för Spanien

    SSA fokuserar på jordbruksprodukter för bearbetning, och för direkt konsumtion (66,9 miljoner euro avsattes för 2014, 25 % av EGFJ:s Posei-tilldelning, den högsta andelen SSA/SLP i de yttersta randområdena). När det gäller mål och förvaltning är SSA tämligen frånkopplad från SLP-åtgärder.

    SLP inkluderar 3 typer av åtgärder: stöd till i) frukt och grönsaker (35,7 miljoner euro), ii) bananer (141,1 miljoner euro) och iii) djurproduktion (24,7 miljoner euro). 72 % av EGFJ:s Posei-budget för SLP har avsatts till traditionell produktion (71 % för bananer och 1 % för exporttomater).

    Spanien ger en ytterligare nationell finansiering (för SPL), som sjönk från 46,5 miljoner euro år 2009 till 17,3 miljoner euro 2014 6 .

    4.3.3.Posei-program för Portugal

    I det portugisiska programmet ingår två helt skilda delprogram, ett för Azorerna (76,7 miljoner euro 2014), den andra för Madeira (29,5 miljoner euro) 7 .

    I Azorerna fokuserar SSA på spannmål och andra biprodukter för sin foderindustri och boskapssektorn. SSA på Madeira fokuserar också på produkter för tillskott av djur, men i mindre utsträckning, och omfattar produkter för mänsklig konsumtion. SSA:s totala anslag för 2014 uppgår till 16,32 miljoner euro (15,5 % av EGFJ:s Posei-tilldelning).

    SLP till Azorerna inkluderar fem åtgärder: stöd till i) djurproduktion (57,04 miljoner euro), ii) lokala grödor (10,71 miljoner euro), iii) bearbetning (1,18 miljoner euro), iv) marknadsföring (1,35 miljoner euro) och (v) tekniskt bistånd (0,5 miljoner euro). 81,1 % av EGFJ:s Posei-budget för SLP har avsatts till traditionell produktion (mjölk och kött).

    SLP Madeira är strukturerat kring tre åtgärder: i) grundläggande stöd för jordbrukare (6,5 miljoner euro), stöd till ii) jordbruks- och animalieproduktionens värdekedjor (11 miljoner euro) och iii) försäljning av lokala produkter (1,6 miljoner euro). 57 % av EGFJ:s Posei:s totala budget för SLP har avsatts till traditionell produktion (bananer och vin).

    4.3.4.Sammanfattning av programmen

    Medlemsstaternas strategiska val för SSA/SLP-fördelningen är tämligen olika, vilket visas i bilaga i figur 2 för SSA och i figur 3 för både SSA och SLP.

    För SSA har Azorerna och de franska yttersta randområdena fokuserat på spannmål och andra biprodukter för fodersektorn. Kanarieöarna, som lägger den största vikten vid SSA (25 % av Posei-anslaget), och Madeira fokuserar också på produkter för direkt konsumtion och stöd till bearbetning.

    I alla de yttersta randområdena tillhandahålls SLP-stöd främst till de traditionella exportsektorerna, vilket motsvarar 75 % av den aggregerade budgeten för SLP-åtgärder under perioden 2006–2014. Den höga andelen av anslaget för dessa sektorer under hela perioden bekräftar att medlemsstaterna prioriterar deras underhåll. De flesta traditionella produktionerna behåller sin tilldelning under perioden, förutom mjölk på Azorerna där tilldelningen har ökat med 10 %. Den totala budgeten för ”diversifieringsprodukter” har ökat med 34 % från 2014 för de flesta av de yttersta randområdena, men förblev stabil för Kanarieöarna och minskade i Madeira.

    5.Budgetgenomförande

    Det totala genomförandet är högt, sett från de årliga genomföranderapporterna från medlemsstaterna: för Spanien ökade det från 72 % 2006 till 99 % år 2014, för Frankrike från 86 % till 98 % och för Portugal från 96 % 2007 till 98 % år 2014.

    De detaljerade utgifterna för anslagen för 2006–2014 presenteras i Tabell 1 i bilagan.

    6.Bedömning av åtgärden

    6.1.Leveransgaranti för jordbruksprodukter

    Posei-programmen garanterar tillgång till specifikt utvalda produkter från eller inom SSA:s budgetrestriktioner och mildrande merkostnader. Under den granskade perioden användes de av SSA prognostiserade försörjningsbalanserna som fastställts av medlemsstaterna nästan uteslutande för tillgång till produkter från unionen och inte från tredje land, utom på Kanarieöarna och i mindre utsträckning på Madeira. En fallstudie för spannmål och mjölkpulver visar att SSA-stöd minskar merkostnaderna på grund av ”ultraperifericitet” med satser på mellan 45 % och 80 %.

    6.2.Överensstämmelse mellan SSA och SLP

    Generellt har SSA- och SLP-instrument genomförts på ett enhetligt sätt. I de flesta fall skiljer sig SSA-produkter från de SLP-stödda produkterna. Det finns således ingen konkurrens mellan dem. I några situationer där potentiell konkurrens föreligger, såsom kött på Kanarieöarna, gynnas de lokala produkter som stöds av SLP med högre stöd än produkter med stöd från SSA.

    6.3.Underhåll av jordbruksverksamhet

    Posei-stödet har underlättat upprätthållandet av jordbruksproduktionsverksamhet i form av volymer, områden och i mindre utsträckning, antalet jordbrukare, i de flesta branscher och säkerställt anställning av cirka 140 000 personer och 123 000 årsarbetsenheter 8 i hela värdekedjan i alla de yttersta randområdena. Det har också starkt stött inkomster.

    Programmen var effektiva för att täcka de flesta (om inte alla) specifika behov under hela perioden, även om sådana svar är bättre anpassade till vissa regioner än andra, baserat både på typ av behov och budgettyngden av produktionen. Fördelningen av Posei-stödet varierade betydligt mellan mottagarna och kan förklaras av de långvariga traditionella jordbruksstrukturerna.

    Posei-stöd verkar ha begränsad inverkan på en förbättring av konkurrenskraften, eftersom stödet huvudsakligen inriktas på att begränsa driftskostnader. Men andra stödinstrument, särskilt Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) stödjer åtgärder som syftar till att stärka konkurrenskraften i de berörda jordbrukssektorna.

    6.3.1.Traditionell produktion

    Inom banansektorn har Posei bidragit till att upprätthålla produktionen i fyra yttersta randområden. Områdena förblev stabila i Martinique och Madeira och ökade med 3,2 % per år i Guadeloupe. Produktionsvolymen förblev stabil på Kanarieöarna och Madeira och ökade i Martinique (4,3 %/år) och Guadeloupe (8,6 %). Ansträngningar har fokuserat på att minska produktionskostnader och främja kvalitetsstandarder, marknadsföringsstrategier och användning av etiketter (dvs. ”Plátano de Canarias”, ”banane française”). Dessutom har ansträngningar gjorts för att minska användningen av bekämpningsmedel, såsom i Plan för hållbara bananer i Västindien. Sektorn är bekymrad över de nuvarande och framtida förhandlingarna med tredje land, framför allt med Latinamerika, om tillgång till förmånstullar för unionsmarknaden för bananer som producerats i regioner där arbetskraften är billigare.

    I sockersektorn har Posei-stödet bidragit till att upprätthålla produktionen och att bruka områden. Antalet producenter har minskat under perioden parallellt med en ökning av den genomsnittliga storleken på gårdar. Posei stöder främst priserna på sockerrör som betalas till producenterna, medan regionala utvecklingsprogram och forskningsaktiviteter behandlar frågor kopplade till konkurrenskraft (t.ex. återplantering, utveckling av nya sorter och jordbruksmetoder). Sektorn betonar den avgörande betydelsen av att upprätthålla sockerrör även med utveckling av ytterligare jordbruksverksamhet på dessa gårdar, med hänsyn till de socioekonomiska effekterna av denna produktion, särskilt i Guadeloupe och Réunion. Sektorn är bekymrad över att sockerkvoterna avslutas 2017, och över de pågående förhandlingarna med tredjeländer för tillträde till unionsmarknaden för speciella sockerarter som också produceras i de yttersta randområdena.

    Produktionsytan för exporttomater har minskat kraftigt på Kanarieöarna från 2 478 hektar 2006 till 787 hektar 2014, trots en omstruktureringsplan som lanserades 2009. Sektorn har förlorat sin största komparativa fördel som bygger på koncentrationen av exporten till de europeiska marknaderna under vintermånaderna, på grund av konkurrensen från Marocko, det spanska fastlandet och den nya nord- och centraleuropeiska produktionen. Det finns en tydlig nedgång i marknadsandel. En ny plan lanserades nyligen under 2016 i syfte att bibehålla det nuvarande området och produktionen.

    Posei har bidragit till att upprätthålla mjölkproduktion på Azorerna. Om det totala antalet jordbruksföretag som är specialiserade på mjölkproduktion minskar (-3 %/år), är minskningen lägre än i EU (-5 %). Trots denna nedgång i mjölkgårdar, har produktionen ökat, främst till följd av en ökning av det genomsnittliga antalet kor per gård. Värderingen av lokal färsk mjölk är ganska dålig, och skulle kunna förbättras genom att dra nytta av kvaliteten på mjölken eller regionens image. Sektorn är särskilt oroad över effekterna av att mjölkkvoterna avslutades 2015.

    Posei har också bidragit till att bevara köttsektorn på Azorerna som traditionellt har varit nära kopplad till mjölkproduktionen; produktionen har ökat under de senare åren i perioden. De områden som tilldelas köttproduktion har mer än fördubblats sedan 1999 och antalet djur inom nötköttssektorn har också ökat.

    Vin på Madeira har nästan bibehållits under perioden, både i volymer som produceras och arealer (-1,1 %).

    6.3.2.Diversifieringsprodukter

    Nivåerna för boskapsproduktion och produktion av diversifiering av grödor har stabiliserats under perioden (med volymer) med vissa undantag (fjäderfä i Guadeloupe, frukt och grönsaker i Martinique, fläsk och nötkött i Madeira, och inom vinsektorn).

    Den lokala diversifieringsproduktionen omfattade 20 till 40 % (max) av behoven av kött och mejeriprodukter (men 70–100 % om man enbart ser till färskvaror), och omkring 40 % för frukt och grönsaker (men nästan 80 % på Réunion och över 90 % i Guyana). Sammantaget har den lokala diversifieringsproduktionen upprätthållits för de flesta produkter under perioden.

    Hela värdekedjan hanterades genom olika stödåtgärder, särskilt bearbetning och marknadsföring. I de franska yttersta randområdena och på Madeira är andelen åtgärder för att stödja bearbetning och lokal marknadsföring mycket större än produktionsstöd. Stödet var mer orienterat mot produktionen på Kanarieöarna och Azorerna. Viss lokal produktionen verkade vara under tryck från lågprisimport, i synnerhet animalieproduktion med import av fryst kött eller frukt- och grönsaksproduktionen i Martinique, Guadeloupe och Kanarieöarna. I alla de yttersta randområdena var utmaningen att ha livskraftiga producentorganisationer och bearbetningsverktyg, och att kunna säkerställa en avsättning för lokal produktion på den lokala marknaden i en miljö med stark konkurrens från billigare importerade produkter.

    6.4.Bidrag till de gemensamma jordbruksmålen

    Posei-programmen har bidragit till de övergripande gemensamma jordbruksmålen. Posei-stöd har underlättat underhåll av produktionsnivåerna i de flesta sektorer, vilket avsevärt stödjer jordbrukarnas inkomster på ett stabilt sätt, och genom det en hållbar livsmedelsproduktion. I vissa av de yttersta randområdena hanteras hållbar förvaltning främst genom tvärvillkor, vilket resulterade i hållbara jordbruksmetoder. Posei-programmen stödjer särskilt produktionsverksamhet som ligger i mer avlägsna områden, vilket bidrar till att säkerställa en balanserad territoriell utveckling.

    Det finns en stark överensstämmelse mellan Posei-programmen och programmen för landsbygdsutveckling. Detta är avgörande för att uppnå den gemensamma jordbrukspolitikens mål, med tanke på det starka ömsesidiga beroendet mellan de två typerna av stöd. Ett flertal synergier mellan Posei och de regionala utvecklingsmålen har identifierats (utbildning, etablering av unga jordbrukare och investeringar som stöds av utvecklingsprogrammen och produktion som stöds av Posei). Samstämmigheten med nationellt stöd, andra åtgärder för den gemensamma jordbrukspolitiken (vin, frukt och grönsaker) och Europeiska regionala utvecklingsfondens (Eruf) program är också stark. Däremot kan komplementaritet med de åtgärder som ingår i den gemensamma marknadsordningen för frukt och grönsaker förbättras.

    6.5.Posei-programmets relevans

    En analys har genomförts för att bestämma kapaciteten hos den nuvarande gemensamma jordbrukspolitiken (grundstöd som infördes genom 2013 års GJP-reform) för att täcka de särskilda behoven hos de yttersta randområdena. Analysen visar att dessa behov i de yttersta randområdena inte skulle vara helt täckta av den nuvarande gemensamma jordbrukspolitiken. Utan specifika Posei-program kan risken för nedläggning av produktion negativt påverka omfattningen av vissa specifika behov som sysselsättning, miljöfrågor eller territoriella dimensioner för de yttersta randområdena.

    6.6.EU-mervärde

    Som redan framgått i punkt 6.5 är de nuvarande instrumenten i GJP inte helt anpassade till de yttersta randområdena. Posei är väl lämpat att möta de utmaningar som anges i artikel 349 i fördraget, särskilt genom principen om program som möjliggör snabba svar genom att anpassa stödet till specifika situationer.

    På policynivå är EU:s mervärde huvudsakligen positivt bedömt när det gäller erkännande på EU-nivå att de yttersta randområdena står inför ett antal allvarliga vanliga hinder som kräver särskilda åtgärder i enlighet med artikel 349 i fördraget. Posei visade sig också värdefullt när det gäller genomförandet av kvalitets- och miljökrav. På nivån för utformning och genomförande av program har det också visat sig att det är positivt att flexibilitet lämnas till medlemsstaterna för att fastställa sina program, baserade på deras specifika behov samtidigt som de svarar mot de gemensamma övergripande målen och genererar samstämmighet mellan de olika programmen. Det har också gynnat en mer resultatbaserad ledningskultur.

    6.7.Administration och förvaltning av programmet

    Administration och förvaltning av Posei-programmen har förbättrats över tid, främst tack vare de förenklingar som införts genom förordning (EU) nr 180/2014 om ändringar av åtgärderna. De årliga genomföranderapporterna som bland annat rapporterar om indikatorer som är kopplade till regleringsmålen har också förbättrats, särskilt under de senaste åren, även om skillnader kvarstår mellan de berörda yttersta randområdena (när det gäller format, tidsserier, produktgrupper osv.). Utvecklingen av ett elektroniskt ledningssystem har minskat den administrativa bördan, särskilt för SSA.

    Dock bör strategin för varje produktionssektor och för den särskilda jordbrukssituationen för varje av de yttersta randområdena vara mer detaljerad i programmet, bland annat genom vidareutveckling av särskilda indikatorer som ska rapporteras i de särskilda programmen för forskning och teknisk utveckling inom jordbruk och agroindustri. Innehållet i dem i enlighet med artikel 39.1 i den här förordningen bör förtydligas och förenklas för att underlätta rapportering.

    6.8.Allmän funktion

    Alla de utmaningar som berör de yttersta randområdena och som definieras i artikel 349 i fördraget hanteras direkt av Posei-programmen genom ett betydande bidrag till jordbrukarnas inkomster.

    Avlägsenhet och isolering som medför högre transportkostnader hanteras direkt genom SSA-stöd. Dessutom finns det avlägsna områden eller öar inom de yttersta randområdena, för vilka SLP-stöd är avgörande för att upprätthålla jordbruksverksamhet och för lönsamheten för hela sektorn.

    Den komplexa topografin begränsar jordbruksarealen, vilket innebär en mindre storlek på jordbruksföretagen, vilket även leder till högre produktionskostnader och ett hinder för stordriftsfördelar. Territoriernas begränsade yta innebär att odlingsbar mark är en knapp resurs. Vissa av de yttersta randområdena är ofta föremål för ogynnsamma väderförhållanden som påverkar jordbruksproduktionen. Posei är särskilt anpassat för att möta de tre senare utmaningarna, i synnerhet genom att tillåta kopplat stöd till lokala producenter och även förstärka hela värdekedjan i dessa svåra situationer. Programmet kan också snabbt ändras vid starka negativa händelser.

    Effekterna av dessa program stärks av synergieffekter och komplementaritet i synnerhet med regionala utvecklingsprogram och nationella stöd.

    7.Rekommendationer

    7.1.Föreslagna ändringar av EU-förordningen

    Med hänsyn till bedömningen av ordningen som beskrivs under punkt 6 anses en ändring av grundförordningen (EU) nr 228/2013 inte nödvändig.

    Som redan nämnts i punkt 6.7, bör genomförandeförordning (EU) nr 180/2014 ändras för att förtydliga och förenkla förteckningen över faktorer som anges i artikel 39.1 och som ska ingå i den årliga rapporten, i syfte att förbättra rapporteringsprocessen.

    7.2.Rekommendationer till medlemsstaterna

    Medlemsstaterna bör definiera en tydligare strategi i sitt program, med tonvikt på allmänna mål, och kvantifiera de särskilda målen med hjälp av lämpliga indikatorer. Denna strategi bör i) understryka specificiteten inom jordbruket och jordbruksstrukturerna i varje av de yttersta randområdena, ii) fastställa bidraget till den gemensamma jordbrukspolitikens mål, i synnerhet när det gäller hållbar produktion och iii) förklara komplementariteten mellan SSA och SLP, mellan Posei, regionala utvecklingsprogram, nationellt stöd och den gemensamma marknadsorganisationen, särskilt för frukt och grönsaker.

    Ytterligare förstärkning av samstämmighet med landsbygdsutvecklingsprogrammen bör också främja konkurrenskraften.

    Medlemsstaterna bör ägna särskild uppmärksamhet åt fördelningen av stöd mellan olika typer av gårdar eller sektorer i vissa av de yttersta randområdena, för att minska skillnaderna i inkomster mellan mottagare och sektorer och för att förstärka täckningen av specifika behov.

    Medlemsstaterna bör vidareutveckla hållbara jordbruksmetoder, bland annat genom att förstärka icke kostnadsrelaterad konkurrenskraft 9 . Detta inkluderar ett brett spektrum av element, såsom produktkvalitet (ekologisk produktion eller andra etiketter och certifieringar), tillämpning av relevanta tekniska framsteg, miljökrav m.m. Produktdifferentiering genom icke kostnadsrelaterad konkurrenskraft kan vidareutvecklas (farinsocker, hållbara bananer, färsk mjölk, vin med skyddad ursprungsbeteckning osv.) jämfört med konventionella råvaror för vilka de yttersta randområdena inte har någon komparativ fördel. Utbyte av god praxis med andra yttersta randområden skulle också kunna förbättras.

    Rapporteringen bör förbättras, särskilt för att bättre kunna bedöma överensstämmelsen med målen, bland annat för SSA, och för att bättre kunna beskriva situationen för jordbrukssektorn och dess utveckling, inklusive prisuppföljning och konkurrenssituationen för lokal produktion när det gäller import. Resultatindikatorer bör rapporteras på ett bättre sätt.

    Medlemsstaterna bör rapportera mer om nationellt stöd som antas i enlighet med artikel 23 i förordning (EU) nr 228/2013. De bör också se till att den faktiska utbetalningen av kompletterande nationellt stöd utförs (artikel 23.2), i synnerhet om detta stöd utgör en stor andel av den totala tilldelningen.

    8.Slutsatser

    Det samlade resultatet av Posei-programmen under perioden 2006–2014 tycks vara ganska positivt, särskilt när det gäller förmågan att ta itu med de särskilda utmaningarna för jordbruket kopplade till specifika geografiska lägen för de yttersta randområdena, enligt definitionen i artikel 349 i EUF-fördraget: SSA minskade skillnaden i priset på de produkter som stöds i de yttersta randområdena jämfört med fastlandet, och SLP underlättade upprätthållandet av produktionsverksamheter inom jordbruket. Posei verkar avgörande för att behålla den traditionella och så kallade diversifieringsproduktionen i dessa regioner, och för att säkerställa en tillräcklig försörjning med jordbruksprodukter.

    Posei överensstämmer med de nya GJP-målen men bör inte ersättas med de nya GJP-reglerna från 2013 (direktstöd). Annars kan risken för nedläggning av produktionen negativt påverka sysselsättningen, miljöutmaningar och/eller territoriella aspekter för de yttersta randområdena.

    Det rekommenderas därför att bibehålla den nuvarande grundförordningen. Ändring av genomförandeförordningen bör göras i syfte att förtydliga och förenkla redovisningen av programmen. Medlemsstaterna bör också ta hänsyn till resultaten och rekommendationerna i denna rapport, i syfte att anpassa sina program för att ytterligare förbättra effektiviteten i tillämpningen av åtgärderna, utformningen av programmen och för att förstärka komplementaritet med andra jordbruksstöd, i synnerhet för att öka konkurrenskraften för den lokala produktionen.

    Bilaga: Fördelning av anslag och SSA-fördelning efter slutlig användning.

    (1) EUT L 49, 21.2.2006
    (2) som överförde finansiella anslag från de gemensamma marknaderna för socker och bananer till förordning (EU) nr 247/2006.
    (3) - Rådets förordning (EG) nr 318/2006, EUT L 58, 28.2.2006, s. 1 (sockerreform). - Rådets förordning (EG) nr 2013/2006, EUT L 384, 29.12.2006, s. 13 (bananreform). - Kommissionens förordning (EG) nr 1276/2007, EUT L 284, 30.10.2007, s. 11 (budgettak för 2007). - Kommissionens förordning (EG) nr 674/2008, EGT L 189, 17.7.2008, s. 5 (budgettak för 2008). - Rådets förordning (EG) nr 73/2009, EUT L 30, 31.1.2009, s. 16 (hälsokontroll).
    (4) EUT L 78, 20.3.2013; delegerade akter och genomförandeakter: EUT L 63, 4.3.2014.
    (5) I artikeln föreskrivs en översyn av åtgärderna med tanke på total effektivitet och den nya gemensamma jordbrukspolitiken.
    (6) Det tycks som om vissa sektorer med en hög andel av nationellt stöd i Posei-stödet har påverkats av denna minskning (exporttomater, animalieproduktion).
    (7) Fördelningen av summan 106,21 miljoner euro mellan de två delprogrammen har gjorts av de nationella myndigheterna.
    (8) Årsarbetsenhet
    (9)

    Icke kostnadsrelaterad konkurrenskraft eller strukturell konkurrenskraft är förmågan att särskilja produkter och/eller tjänster genom andra konkurrensfördelar än pris. Att bygga dessa typer av konkurrensfördelar bygger på kundernas uppfattningar om utbudet.

    Üles

    Bryssel den 15.12.2016

    COM(2016) 797 final

    BILAGA

    till

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

    om genomförandet av det särskilda programmet för vissa regioner beroende på dessa regioners avsides läge och ökaraktär (Posei)


    BILAGA

    BUDGETGENOMFÖRANDE Posei (2006–2009)
     
    - Översikt per medlemsstat -

     

    2006
    (budgetår 2007)

    2007
    (budgetår 2008)

    2008
    (budgetår 2009)

    2009
    (budgetår 2010)

    Åtgärd

    Budget
    i euro

    Utgifter
    i euro

    Budgetgenomförande i %

    Budget
    i euro

    Utgifter
    i euro

    Budgetgenomförande i %

    Budget
    i euro

    Utgifter
    i euro

    Budgetgenomförande i %

    Budget
    i euro

    Utgifter
    i euro

    Budgetgenomförande i %

    SÄRSKILDA STÖDÅTGÄRDER (SSA)

    Posei Spanien - SSA

    67,1

    53,5

    80 %

    68,7

    69,6

    101%

    68,4

    69,1

    101%

    68,4

    65,3

    95%

    Posei Frankrike - SSA

    20,7

    15,4

    74%

    20,7

    19,6

    95%

    20,7

    19,9

    96%

    20,6

    19,6

    95%

    Posei Portugal - SSA

    17,7

    -

    -

    17,7

    13,98

    79,6%

    17,7

    16,86

    95%

    17,7

    16,64

    94%

    Totalt SSA

    105,5

    68,9

    -

    107,1

    103,18

    96%

    106,8

    105,86

    99%

    106,7

    101,54

    95%

    ÅTGÄRDER FÖR ATT STÖDJA LOKAL JORDBRUKSPRODUKTION (SLP)

    Posei Spanien - SLP

    60,2

    38,7

    64%

    199,7

    186,6

    93%

    200

    189,5

    95%

    200

    192,7

    96%

    Posei Frankrike - SLP

    105,9

    93,29

    88%

    241,9

    238,94

    99%

    248,7

    246,04

    99%

    252,84

    249,54

    99%

    Posei Portugal - SLP

    60,2

    -

    -

    69,28

    69,28

    100%

    69,28

    69,38

    100%

    69,38

    68,18

    98%

    Totalt SLP

    226,3

    131,99

    -

    510,88

    494,82

    97%

    517,98

    504,92

    97%

    522,22

    510,42

    98%

    TOTALT POSEI-PROGRAM (SSA + SLP)

    Posei Spanien - Totalt

    127,3

    92,2

    72%

    268,4

    256,2

    95%

    268,4

    258,6

    96%

    268,4

    258

    96%

    Posei Frankrike - Totalt

    126,6

    108,69

    86%

    262,6

    258,54

    98%

    269,4

    265,94

    99%

    273,44

    269,14

    98%

    Posei Portugal - Totalt

    77,9

    *

    *

    86,98

    83,26

    96%

    86,98

    86,24

    99%

    87,08

    84,82

    97%

    TOTALT POSEI

    331,8

    200,89

    61%

    617,98

    598

    97%

    624,78

    610,78

    98%

    628,92

    611,96

    97%

    Tabell 1: Finansieringsram och utförande av medlemsstaterna för perioden 2006–2014 (källa: ADE. baserat på den årliga genomföranderapporten; smärre skillnader avseende det finansiella genomförandet av relevanta budgetpostdata kan förklaras av olika skäl som eventuella små återvinningar, sena betalningar, finansiell disciplin, avslut, rättstvister, ytterligare kontroller, osv.)

    * ej genomförd under 2006

    BUDGETGENOMFÖRANDE POSEI (2010-2014)
     
    - Översikt per medlemsstat -

     

    2010

    2011

    2012

    2013

    2014

    (budgetår 2011)

    (budgetår 2012)

    (budgetår 2013)

    (budgetår 2014)

    (budgetår 2015)

    Åtgärd

    Budget
    i euro

    Utgifter
    i euro

    Budgetgenomförande i %

    Budget
    i euro

    Utgifter
    i euro

    Budgetgenomförande i %

    Budget
    i euro

    Utgifter
    i euro

    Budgetgenomförande i %

    Budget
    i euro

    Utgifter
    i euro

    Budgetgenomförande i %

    Budget
    i euro

    Utgifter
    i euro

    Budgetgenomförande i %

    SÄRSKILDA STÖDÅTGÄRDER (SSA)

    Posei Spanien - SSA

    68,4

    63,6

    93%

    68,4

    61,1

    89%

    68,4

    60,4

    88%

    68,4

    61,3

    89,62%

    66,9

    65,05

    97,23%

    Posei Frankrike - SSA

    20,7

    20,38

    98%

    20,7

    20,21

    98%

    26,9

    20,58

    77%

    26,5

    26,47

    99,89%

    26,9

    26,09

    96,99%

    Posei Portugal - SSA

    17,7

    15,32

    87%

    17,7

    15,62

    88%

    17,42

    15,19

    87%

    16,85

    15,38

    91,28%

    16,32

    15,47

    94,79%

    Totalt SSA

    106,8

    99,3

    93%

    106,8

    96,93

    91%

    112,72

    96,17

    85%

    111,75

    103,15

    92%

    110,12

    106,61

    97%

    ÅTGÄRDER FÖR ATT STÖDJA LOKAL JORDBRUKSPRODUKTION (SLP)

    Posei Spanien - SLP

    200

    195,6

    98%

    200

    196,6

    98%

    220,2

    223

    101%

    200

    203,3

    102%

    201,5

    200,33

    99%

    Posei Frankrike - SLP

    257,71

    254,82

    99%

    257,71

    250,99

    97%

    270,03

    268,09

    99%

    251,91

    246,67

    98%

    251,51

    247,03

    98%

    Posei Portugal - SLP

    88,51

    88,51

    100%

    88,51

    89,04

    101%

    88,72

    89,96

    101%

    89,3

    88,44

    99%

    89,6

    88,69

    99%

    Totalt SLP

    546,22

    538,93

    99%

    546,22

    536,63

    98%

    578,95

    581,05

    100%

    541,21

    538,41

    99%

    542,61

    536,05

    99%

    TOTALT POSEI-PROGRAM (SSA + SLP)

    Posei Spanien - Totalt

    268,4

    259,2

    97%

    268,4

    257,7

    96%

    288,6

    283,4

    98%

    268,4

    264,6

    99%

    268,4

    265,38

    99%

    Posei Frankrike - Totalt

    278,41

    275,2

    99%

    278,41

    271,2

    97%

    296,93

    288,67

    97%

    278,41

    273,14

    98%

    278,41

    273,12

    98%

    Posei Portugal - Totalt

    106,21

    103,83

    98%

    106,21

    104,66

    99%

    106,14

    105,15

    99%

    106,15

    103,82

    98%

    105,92

    104,16

    98%

    TOTALT Posei

    653,02

    638,23

    98%

    653,02

    633,56

    97%

    691,67

    677,22

    98%

    652,96

    641,56

    98%

    652,73

    642,66

    98%

    I miljoner euro

    Posei Spanien Posei Frankrike Posei Portugal

    Figur 1: Finansiella anslag för de olika stödprogrammen i miljoner euro (källa: ADE baserat på den årliga genomföranderapporten)

    Madeira

    Azorerna

    Kanarieöarna

    Totalt 4 franska OD

    som agrikulturell inputs för livsmedelsprocessande för mänsklig konsumtion

    Figur 2: SSA beviljat tonnage och distribution av de yttersta randområdena och efter typ av slutanvändning. Jämförelse början/slut i periodens (i kt) (källa: ADE baserat på den årliga genomföranderapporten)

    I miljoner euro

            Frankrike Spanien         Portugal

    SLP traditionella sektorer Diversifieringssektorer SSA Grundläggande stöd till jordbrukare

    Figur 3: Fördelning av anslagen per mål på medlemsstatsnivå för Posei-programmen 2014 i miljoner euro (källa: ADE baserat på den årliga genomföranderapporten)

    Üles