EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015SC0263

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande av gemensamma bestämmelser på det civila luftfartsområdet och inrättande av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 216/2008

SWD/2015/0263 final - 2015/0277 (COD)

Bryssel den 7.12.2015

SWD(2015) 263 final

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR

SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN

Följedokument till

förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om fastställande av gemensamma bestämmelser på det civila luftfartsområdet och inrättande av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 216/2008

{COM(2015) 613 final}
{SWD(2015) 262 final}


Sammanfattning

Konsekvensbedömning om ett politiskt initiativ avseende flygsäkerhet och eventuell översyn av förordning (EG) nr 216/2008 om fastställande av gemensamma bestämmelser på det civila luftfartsområdet och inrättande av en europeisk byrå för luftfartssäkerhet

A. Insatser behövs

Varför? Vilket är det problem som behandlas?

Detta initiativ innebär en allmän översyn av det europeiska flygsäkerhetssystemet och av förordning (EG) nr 216/2008, som är EU:s ramförordning för flygsäkerhet. Problemet består av följande fyra delar: 1) Säkerhet. Det nuvarande systemet har hittills varit effektivt för att upprätthålla en hög säkerhetsnivå, men olycksfrekvensen kanske inte kommer att kunna fortsätta att minska i förhållande till trafikökningen (50 % ökning under de kommande 20 åren). 2) Överreglering. Regleringssystemet är tungrott och medför för stora kostnader. 3) Ny utveckling på marknaden. På luftfartsområdet har marknaden och tekniken sprungit ifrån regelverket (nya affärsmodeller, ny teknik) under det senaste årtiondet. 4) Tillsyn. Skillnaderna är stora mellan medlemsstaternas förmåga att effektivt genomföra lagstiftningen om flygsäkerhet. Orsakerna till problemen är brist på och ineffektiv användning av resurser, luckor och inkonsekvens i regleringssystemet samt överdrivet föreskrivande regler, där samma villkor gäller för alla. Problemen påverkar alla aktörer i systemet för luftfartssäkerhet och indirekt passagerarna.

Vad förväntas man uppnå med detta initiativ?

Initiativet syftar till att förbättra det europeiska luftfartssystemets kapacitet med avseende på säkerhet, luftfartsskydd, konkurrenskraft och miljöskydd. Det måste också ses mot bakgrund av kommissionens nya luftfartsstrategi och Junckerkommissionens prioriteringar för att minska byråkratin, förenkla förfarandena och stimulera ekonomisk tillväxt och innovation genom moderna regleringsmetoder, t.ex. risk- och resultatbaserad reglering. Initiativet har följande särskilda mål: 1) Ta bort onödiga krav och se till att reglerna står i proportion till de inblandade riskerna. 2) Effektiv integrering och översyn av ny teknik och marknadsutveckling. 3) En gemensam process för säkerhetsledning för unionen och medlemsstaterna för att tillsammans kartlägga och minska risker. 4) Åtgärda brister i regleringssystemet och säkerställa konsekvens. 5) Skapa ett system för att samla och fördela resurser mellan medlemsstaterna och Easa.

Vad är mervärdet av åtgärder på EU-nivå? 

Lufttransporter är till stor del gränsöverskridande, och därför krävs av naturliga skäl reglering på EU-nivå. Det finns en allmän uppfattning i medlemsstaterna om att gemensamma regler krävs på flygsäkerhetsområdet för att en hög säkerhetsnivå ska kunna uppnås. Med gemensam lagstiftning behövs ingen samordning mellan medlemsstaternas regleringssystem, och samtidigt ökar säkerheten. Att främja ett gemensamt europeiskt säkerhetssystem som styrs av Easa som reglerings- och genomförandeorgan görs effektivast på EU-nivå. Likaså skapas effektivitetsvinster genom ett gemensamt europeiskt flygsäkerhetssystem som också motverkar kostsam fragmentering.

B. Lösningar

Vilka rättsliga och icke-rättsliga alternativ har övervägts? Är något alternativ att föredra? Varför?

Detta initiativ innebär en översyn av förordning (EG) nr 216/2008 och är därför av rättslig karaktär. Alternativ togs fram på följande tre områden (utan att nämna referensscenariot; föredragna alternativ kursiverade):

1. Förvaltning och resurser

1.2 Bättre samverkan med nuvarande system

1.3 a Gemensamt system för tillsyn med frivillig överföring av ansvar

1.3 b Gemensamt system för tillsyn med frivillig överföring av ansvar + mekanism för brådskande tillsyn

1.4 En enda EU-myndighet för luftfartssäkerhet

2. Proportionalitet och säkerhetsprestanda

2.2 Förutsättningar för ett proportionerligt och resultatbaserat säkerhetssystem

2.3 Ett regleringssystem i två lager: ett föreskrivande – ett resultatbaserat

2.4 Övergång till ett fullständigt resultatbaserat regleringssystem

3.1 Brister och inkonsekvenser – marktjänster

3.1 B Branschnormer/ingen certifiering

3.1 C Tillämpningsföreskrifter/certifiering

3.2 Brister och inkonsekvenser – luftfartsskydd

3.2 B Rättslig ram beträffande enbart konstruktionsmässiga luftfartsskyddsaspekter

3.2 C Samordnad inställning till frågor om säkerhet och luftfartsskydd

3.3 Brister och inkonsekvenser – miljö

3.3 B EU:s grundläggande krav på miljöskydd för luftfartsprodukter

Det politiska scenario som föredras kombinerar alternativen med begränsade EU-insatser och omfattar även frivilliga inslag.

Vem stöder vilket alternativ?

Resursernas förvaltning och kvalitet: Stöd från medlemsstaterna och branschen för att dela resurser på frivillig basis (alternativ 1.2 och 1.3 a). Alternativ 1.3 b och 1.4: Eventuellt motstånd från medlemsstaterna pga. obligatoriska inslag.

Proportionalitet och säkerhetsprestanda Alternativ 2.2: Stöd från medlemsstaterna och branschen. Alternativ 2.3: Stöd från branschen, men troligtvis motstånd från medlemsstaterna pga. komplex administration. Alternativ 2.4: Minst stöd från medlemsstaterna och branschen.

Marktjänster: Allmänt stöd från medlemsstaterna och branschen med undantag av flygbolag.

Luftfartsskydd: Alternativ 3.2 C: Ett utökat mandat för Easa kan möta motstånd från medlemsstaterna och branschen.

Miljö: Alternativ 3.3 B: Ingen ändring av tillämpningsområdet, bara av genomförandet, och därför inte kontroversiellt.

C. Konsekvenser av det alternativ som förespråkas

Vilka är fördelarna med det alternativ som förespråkas (om alls, annars de största)?

När det gäller den inre marknaden kommer möjligheterna till lika villkor att förbättras genom mer enhetlig tillsyn och ett bredare spektrum av möjligheter för att visa att kraven uppfyllts, inbegripet ökad användning av branschnormer. Företagens kostnader för att uppfylla villkoren kommer att minskas genom riskbaserad tillsyn samt reglering och förfaranden i bättre proportioner (t.ex. förenklad leasing för flygbolag, förenklade certifieringsförfaranden för lätta luftfartyg). Innovation kommer att stimuleras genom mer proportionerlig och resultatstyrd reglering. När det gäller de sociala effekterna förväntas stimulerad innovation att leda till fler jobb på marknaden. Flygsäkerheten förväntas öka genom bättre tillsyn inom EU, en europeisk gemensam process för säkerhetsledning och genom att säkerhetsbristerna åtgärdas när det gäller marktjänster och luftfartsskydd. Miljöeffekterna kommer att vara marginella men positiva.

Effekterna kunde bara kvantifieras i begränsad utsträckning, eftersom alternativen syftar till att fastställa ett regelverk vars effekter bara kan kvantifieras efter omsättning i konkreta åtgärder (t.ex. tillämpningsföreskrifter) eller åtgärder av frivillig karaktär och effekterna då beror på tillämpningen.

Vilka är kostnaderna för det alternativ som förespråkas (om alls, annars de största)?

Vad gäller kostnader för företag och nationella förvaltningar, se de två följande avsnitten. På EU-nivå kommer utvecklingen av den virtuella akademin, det centrala upplaget för certifikat, expertpoolen och stödet till reglering/inspektioner för marktjänster, luftfartsskydd och miljö att kräva ytterligare insatser från Easa, som delvis kan hanteras med befintliga resurser eller genom avgifter. Överföring av en begränsad del av undervägsavgifterna från Eurocontrol till Easa skulle kunna frigöra resurser hos Easa som kan användas till andra åtgärder. Det finns inga betydande negativa sociala eller miljömässiga konsekvenser. 

Hur kommer företag, bl.a. små och medelstora företag samt mikroföretag, att påverkas?

De positiva effekterna för företagen kommer att härröra från ett mer proportionerligt och resultatbaserat regleringssystem, större flexibilitet när det gäller hur kraven ska uppfyllas, ökad tillit till branschnormer, förenklade certifieringsförfaranden för lätta luftfartyg och följaktligen minskade kostnader för att uppfylla villkoren. Ny teknik kan införas på ett enklare sätt. Små och medelstora företag kanske inte gynnas av resultatbaserad reglering i samma utsträckning som större företag, men de kommer att dra större nytta av övergången till riskbaserad tillsyn, som innebär att onödiga kontroller försvinner. Flygbolagen kommer att påverkas positivt av förenkling av godkännanden vid leasing och möjlig konsolidering av certifikat som innehas av samma bolag i flera medlemsstater. Finansieringen av åtgärder som rör sammanslagning eller gemensamt utnyttjande av resurser kommer branschen att stå för, på grundval av principen ”användaren betalar”, vilket kan påverka företag i de medlemsstater där tillsynen för närvarande finansieras av allmänna skatteintäkter.

Blir det stora konsekvenser för nationella budgetar och förvaltningar?

Vad gäller kostnader för genomförandet kommer medlemsstater som ännu inte har infört statliga flygsäkerhetsprogram att vara skyldiga att göra det. Ytterligare kostnader härrör från behovet av ytterligare utbildning. Vissa medlemsstater kommer att behöva utveckla sakkunskap på områdena it-säkerhet och marktjänster. De flesta av de föreslagna åtgärderna kommer emellertid att tillämpas på frivillig basis, och skulle aktiveras av en medlemsstat främst på grundval av en positiv kostnads-nyttoanalys. Efter vissa inledande kostnader för etablering och utbildning förväntas positiva effekter på de nationella luftfartsmyndigheternas resurser på medellång och lång sikt, till följd av att effektivitetsvinster uppnås genom sammanslagning och gemensamt utnyttjande av resurser och övergång till mer målinriktad, riskbaserad tillsyn. Sammanslagningen och det gemensamma utnyttjandet av resurser kommer att finansieras genom avgifter som grundas på principen ”användaren betalar”. De förespråkade alternativen beträffande marktjänster och luftfartsskydd inbegriper inga nya certifieringskrav, så medlemsstaternas kostnader för tillsyn förväntas inte bli betydande.

Kommer det att bli andra konsekvenser av betydelse? 

Att skapa ett regleringssystem som främjar införandet av ny teknik och frigör resurser genom mer proportionerliga administrativa förfaranden kommer att inverka positivt på konkurrenskraften hos tillverkare och flygbolag, och i slutänden arbetstillfällen och tillväxt. Dessutom kommer en bibehållen eller förbättrad europeisk säkerhetsstatistik, tack vare gemensamma processer för säkerhetsledning, riskbaserad tillsyn och åtgärdade säkerhetsbrister i regleringen, att bidra till skyddet av resenärerna och även till (internationell) konkurrenskraft.

D. Uppföljning

När kommer politiken att ses över?

Genomförandet av förordning (EG) nr 216/2008 ska, enligt den förordningen, utvärderas vart femte år. Denna utvärdering kallas vanligtvis artikel 62-utvärdering.

Top

Bryssel den 7.12.2015

SWD(2015) 263 final

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR

SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN

Följedokument till

förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om fastställande av gemensamma bestämmelser på det civila luftfartsområdet och inrättande av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 216/2008

{COM(2015) 613 final}
{SWD(2015) 262 final}


Sammanfattning

Konsekvensbedömning om en säker utveckling av drönaranvändningen i EU

A. Insatser behövs

Vad är problemet och varför är det ett problem på EU-nivå?

Det största problemet är att det nuvarande regelverket hämmar utvecklingen av drönarmarknaden. De befintliga luftfartsreglerna beaktar inte tillräckligt drönarnas särdrag och är antingen oproportionerliga i förhållande till de operativa riskerna, alltför svåra (tunga) att tillämpa eller medför så höga kostnader att de flesta drönartjänster är olönsamma. Dessutom medför användningen av drönare ett antal problem som inte förekommer, eller förekommer i mycket mindre utsträckning, i samband med ”bemannad” civil luftfart. Problemen gäller säkerhet, luftfartsskydd, integritet och skydd av personuppgifter, miljöskydd och ansvar. Även om det inte verkar finnas något behov av att ändra den rättsliga ramen i detta avseende på EU-nivå är tillämpningen av de befintliga reglerna om användningen av drönare förknippad med vissa svårigheter. Huvudorsakerna till problemen är följande: 1) Ansvaret för att fastställa regler om drönare är uppdelat på olika aktörer, vilket leder till divergerande krav på den inre marknaden. 2) Individuella tillstånd är alltför kostsamma, tidskrävande och resursintensiva. 3) Drönarnas särdrag beaktas inte tillräckligt i de traditionella metoderna i regleringen av den civila luftfarten. 4) Tillsynsmyndigheter och brottsbekämpande myndigheter har inte tillgång till den information och de instrument de behöver. Problemen påverkar alla aktörer inom luftfartssystemet, både drönartillverkare och operatörer och indirekt alla medborgare, med tanke på att drönare kan flyga överallt.

Vad förväntas man uppnå med detta initiativ?

Det allmänna politiska målet är att möjliggöra utvecklingen av drönare och drönartjänster på ett tryggt, säkert och hållbart sätt och med full respekt för medborgarnas grundläggande rättigheter. Syftet med detta initiativ är således att ändra förordning (EG) nr 216/2008 och flera genomförandeakter för att utvidga EU:s rättsliga ram till alla drönare. Det första specifika målet för att uppnå detta är att undanröja de rättsliga hinder som i dag försvårar tillverkning och drift av drönare, så att tillverkare lätt kan släppa ut sina produkter på marknaden och operatörer kan leverera drönartjänster till ekonomin. Omotiverade rättsliga hinder bör avlägsnas, men motiverad reglering såsom grundläggande säkerhetsbestämmelser bör finnas kvar, eller utarbetas om sådan reglering ännu inte finns. Det andra specifika målet är att minska de särskilda risker och problem som härrör från användningen av drönare, i synnerhet inom områdena säkerhet, luftfartsskydd, integritet och skydd av personuppgifter samt miljöskydd. Man måste ta itu med dessa problem för att få allmänheten att acceptera drönare som ett allt vanligare inslag i vardagen.

Vad är mervärdet av åtgärder på EU-nivå? 

Lufttransporter är i stor utsträckning av gränsöverskridande karaktär, och därför krävs av naturliga skäl reglering på EU-nivå för att en hög säkerhetsnivå ska uppnås. Med beaktande av att den nya tekniken gör det möjligt för till och med mycket lätta drönare att störa ”bemannad luftfart”, för vilken EU redan är behörig, bör EU:s lagstiftning, med hänsyn till ett samstämmigt agerande, också omfatta alla typer av drönare och därigenom förhindra att användningen av drönare negativt påverkar säkerheten för befintlig luftfartsverksamhet. När det gäller drönare som ”flygteknikprodukter" är de nationella marknaderna inte tillräckligt stora för att utveckla global teknik av det slaget. Ömsesidigt erkännande på den inre marknaden är svårt att uppnå på grund av de detaljerade nationella normer och regler som finns. Endast EU:s grundläggande regler för hela spektrumet av drönare, oavsett vikt, erbjuder en enhetlig rättslig ram för tillverkning och drift av drönare på EU:s inre marknad.

B. Lösningar

Vilka rättsliga och icke-rättsliga alternativ har övervägts? Är något alternativ att föredra? Varför?

Detta initiativ är av lagstiftningskaraktär. Eftersom användningen av drönare är kritisk för flygsäkerheten kan inget koncept som enbart baseras på frivilliga åtgärder vara optimalt när det gäller att tillhandahålla en hög säkerhetsnivå på ett sätt som är samordnat med annan flygtrafik. Alternativ har utvecklats när det gäller förhållningssättet gentemot reglering (utan att gå in på referensscenariot), vilka under alla omständigheter skulle behöva följas av ett antal genomförandeakter:

1. Utvidgning av EU:s befintliga luftfartsbestämmelser till att omfatta alla drönare – Integrering av drönarna i EU:s rättsliga ram med det traditionella förhållningssättet gentemot civil luftfart.

2. Riskbaserad EU-lagstiftning om drönare – reglerna och förfarandena för godkännande och tillsyn skulle baseras på en särskild risk och inte längre automatiskt härledas från drönarnas särdrag.

2.1 Tillämpning av EU:s produktlagstiftning på lågriskdrönare – små, massproducerade lågriskdrönare som bjuds ut till försäljning i detaljhandeln och på internet skulle godkännas på grundval av lagstiftning om produktharmonisering enligt ”det nya förhållningssättet”.

Alternativ 2.1 är det alternativ som föredras, eftersom det åtgärdar säkerhetsrisker på ett mindre betungande sätt. De bestämmelser i regelverket om produktsäkerhet som är specifikt anpassade till massprodukter skulle kunna komplettera luftfartsbestämmelserna så som de vidareutvecklas i alternativ 2.

Vem stöder vilket alternativ?

Lagstiftningsåtgärder på EU-nivå stöds av alla berörda parter och medlemsstater (slutsatser från Europeiska rådets toppmöte den 19 december 2013). De allra flesta berörda parter uppgav i samband med det offentliga samrådet att den nuvarande uppdelningen av befogenheter som bygger på kriteriet 150 kg är föråldrad, och den nuvarande situationen får inte mycket stöd. Det råder stor enighet om att man behöver frångå viktkriteriet och i stället beakta en rad andra faktorer, t.ex. typ av användning, drönaroperatörens kompetens, platsen för användning och tillförlitligheten hos systemet som helhet (96 %). Regler som står i proportion till riskerna med verksamheten förespråkades starkt i synnerhet av tillverkare och operatörer av lättare och mindre komplicerade drönare. I alternativ 2 och delalternativ 2.1 föreslås ett sådant tillvägagångssätt genom en anpassning av kraven till riskerna med användningen av drönare.

C. Konsekvenser av det alternativ som förespråkas

Vilka är fördelarna med det alternativ som förespråkas (om sådana finns, annars de största)?

Alternativ 2.1 kommer att främja utvecklingen av den inre marknaden för drönarprodukter och drönartjänster genom att tillhandahålla gemensamma regler och normer, bl.a. genom optimal användning av allmänna marknadsövervakningsverktyg för lågriskanvändning av drönare. Samtidigt bör marknadssegmentet för mindre drönare (där många små och medelstora företag är verksamma) inte snedvridas av överreglering. Detta kan uppnås genom att man tillämpar bestämmelser som står i proportion till riskerna. Flexibiliteten i alternativet för att hantera ett brett spektrum av operativa risker och snabbt framväxande teknik kommer att möjliggöra en snabbare spridning av ny teknik och följaktligen göra det möjligt för EU:s företag att bibehålla sina konkurrensfördelar. Detta alternativ har störst potential att hålla driftskostnaderna nere för företag och att minimera det administrativa arbetet genom att erbjuda en flexibel ram för en rad förfaranden, t.ex. egna deklarationer, enkel validering eller partiell certifiering. Det bör också vara effektivt när det gäller att hantera alla säkerhetsrisker, särskilt genom att underlätta efterlevnad samt genom att underlätta införande av säkerhetsåtgärder, upprätthållande av integritet och genomförande av miljöskyddsbestämmelser.

Vilka är kostnaderna för det alternativ som förespråkas (om sådana finns, annars de största)?

Kostnaderna för det föreslagna alternativet för företagen bör hållas på en låg nivå. Harmonisering av regler och ett enda tekniskt godkännande eller erkännande av flygcertifikat och operatörslicenser skulle sänka kostnaderna för all gränsöverskridande verksamhet. Syftet med detta alternativ är att hålla kostnaderna för godkännande nere och i proportion till risken, men den totala effekten på kostnaderna kommer att bero på genomförandebestämmelserna och de nuvarande kraven i medlemsstaterna. Kostnaderna för nationella och europeiska myndigheter, dvs. kostnaderna för reglering, förväntas kunna betalas med befintliga resurser. Kostnaderna för marknadstillsyn och tillstånd för drönare kommer att delas inom Easa-systemet med hänsyn till optimal användning av resurser, där vissa ansvarsområden överförs till polisen och marknadsövervakningen. Under alla omständigheter skulle kostnaderna enligt detta alternativ vara mindre än om inget EU-initiativ togs.

Vilka är konsekvenserna för små och medelstora företag och för konkurrenskraften?

Ett mer proportionerligt och riskbaserat regleringssystem, större flexibilitet vid uppfyllande av kraven, ökad tillit till branschnormer, förenklade certifieringsförfaranden för lätta drönare och följaktligen lägre kostnader för att följa reglerna kommer att ha positiva effekter för små företag. Syftet med att anpassa kraven så att de står i proportion till risken är uttryckligen att hålla nere kostnaderna för efterlevnad och undvika en onödig administrativ börda, särskilt för små och medelstora företag som inte är förtrogna med det traditionella flygsäkerhetssystemet. Därför föreslås det att den välkända mekanismen för EG-märkning ska användas. Om kravet på officiellt tillstånd avskaffas för kategorin lågriskdrönare minskar kostnaderna för efterlevnad av reglerna för många små företag och operatörer som är verksamma inom detta marknadssegment, vilket gör dem mer konkurrenskraftiga. Den enda negativa effekten skulle kunna härröra från behovet av att anpassa de nationella flygsäkerhetssystemen (om sådana finns) till de nya europeiska flygsäkerhetssystemen för de drönare som används inom en viss riskkategori.

Blir det stora konsekvenser för nationella budgetar och förvaltningar?

De medlemsstater som ännu inte har infört särskilda regler för drönare under 150 kg kommer att tvingas göra det, och åsamkas genomförandekostnader på grund av detta. Ytterligare kostnader kommer också att härröra från behovet av ytterligare utbildning. Marknadsövervakningsorganen (anmälda organ) kommer att behöva bygga upp sakkunskap om drönare och drönarteknik, även om detta i viss mån skulle vara fallet även i referensscenariot. Nationella luftfartsmyndigheter kommer också att behöva bära kostnaderna för att anpassa sig till nya regler och för att utöva tillsyn över ett ökande antal och en ökad användning av drönare.

Kommer det att bli andra konsekvenser av betydelse? 

Initiativet bör avsevärt öka säkerheten i det europeiska luftrummet och kan bidra till en positivare uppfattning av drönare när de största betänkligheterna försvinner. En större acceptans av drönaranvändning hos allmänheten är en förutsättning för att marknaden för drönare ska kunna expandera.

Proportionalitet?

Det föredragna alternativet bör skapa en bra balans mellan behovet av gemensamma säkerhetsbestämmelser i Europa och undvikande av att lägga en onödig börda på företagen. Det bör också på lämpligt sätt fördela ansvaret mellan olika aktörer inom det reviderade gemensamma Easa-systemet så att så mycket ansvar som möjligt ligger kvar på nationell eller lokal nivå.

D. Uppföljning

När kommer politiken att ses över?

Genomförandet av förordning (EG) nr 216/2008 ska, enligt den förordningen, utvärderas vart femte år. Denna utvärdering kallas vanligtvis artikel 62-utvärdering. En särskild del av arbetet kommer att ägnas åt reglering av marknaden för drönare.

Top