EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014IR1750

Yttrande från Regionkommittén – Förslaget till EU:s budget för 2015

EUT C 271, 19.8.2014, p. 58–60 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.8.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 271/58


Yttrande från Regionkommittén – Förslaget till EU:s budget för 2015

2014/C 271/11

Föredragande

Agnès DURDU (LU–ALDE), ledamot av kommunfullmäktige i Wincrange

I.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

1.

Regionkommittén betonar att detta yttrande avser avsnitt III i EU:s budget. Däremot rör det inte de administrativa utgifterna inom rubrik V.

2.

Det är andra gången kommittén utarbetar ett yttrande på eget initiativ om EU:s årliga budgetförfarande.

3.

Utarbetandet av EU:s årliga budget har en direkt inverkan på de lokala och regionala myndigheterna och deras offentliga finanser, och det har politisk och strategisk karaktär.

4.

Kommittén beklagar att den fleråriga budgetramen 2014–2020 antogs med sex månaders försening jämfört med den föregående perioden 2007–2013. Detta kommer att påverka utnyttjandet av åtagandebemyndigandena och betalningsprofilen på medellång sikt.

5.

Kommittén beklagar att kommissionen antog sitt förslag till årlig budget för 2015 först den 11 juni, dvs. nästan två månader senare än vad som var fallet före 2013. Denna senareläggning utgör nämligen ett hinder för de olika berörda parternas, bl.a. Regionkommitténs, möjligheter att lämna synpunkter i god tid innan rådet antar sin ståndpunkt.

6.

Regionkommittén beklagar bristen på statistiska uppgifter som kommittén skulle behöva för att fullgöra sin rådgivande roll och göra en jämförande analys mellan medlemsstaterna. Med sådana uppgifter skulle ReK bättre kunna kartlägga styrkor och svagheter i flernivåstyret och lägga fram förslag om hur EU:s budget skulle kunna användas på bästa sätt.

7.

I detta sammanhang skulle kommittén vilja få regelbundna uppdateringar från kommissionen om läget i genomförandet av EU:s budget.

8.

Vi upprepar även vår begäran till kommissionen att snarast möjligt tillhandahålla

a.

konsoliderade uppgifter om de belopp som offentliga myndigheter på regional och lokal nivå har mottagit,

b.

konsoliderade uppgifter om utestående åtaganden per budgetpost och per program,

c.

en uppdelning av utestående åtaganden inte bara per land utan också per kategori av stödmottagare (nationella myndigheter/offentliga myndigheter på regional och lokal nivå),

d.

de belopp som myndigheter på nationell samt regional och lokal nivå har uppbådat för samfinansiering av EU-projekt med delad förvaltning.

9.

Kommittén framhåller det stora antalet ändringsbudgetar under de senaste åren, och anser att de undergräver den goda förvaltningen av de årliga budgetarna och deras överskådlighet.

10.

Kommissionen, Europaparlamentet och rådet uppmanas att harmonisera metoden för hur ändringar i budgetförslagen läggs fram, i syfte att underlätta förfarandets överskådlighet och öppenhet och därigenom den demokratiska kontrollen.

Betydelsen av budgeten för 2015 i den rådande situationen

11.

Regionkommittén påminner om den kris som fortfarande råder i flertalet EU-medlemsstater, trots vissa tecken på ekonomisk återhämtning, samt om de budgetbegränsningar som de nationella, regionala och lokala myndigheterna står inför. Budgeten för 2015 kan spela en betydande roll när det gäller att befästa tendensen till ekonomisk återhämtning, genomföra de investeringar som är nödvändiga för Europas framtid och mildra krisens följder för EU-medborgarna.

12.

Kommittén framhåller de lokala och regionala myndigheternas avgörande roll för den ekonomiska återhämtningen och den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen i EU med tanke på att dessa myndigheter står för en tredjedel av de offentliga utgifterna och två tredjedelar av de offentliga investeringarna och att de dessutom till stor del är delaktiga i förvaltningen och/eller användningen av EU:s budget. Detta visar på EU-budgetens direkta inverkan på de lokala och regionala myndigheternas budgetar och de negativa effekter som en senareläggning av åtagandebemyndiganden skulle kunna få på den reala ekonomin.

13.

De framsteg som har gjorts för att nå Europa 2020-strategins mål har inte motsvarat förväntningarna. Budgeten för 2015 spelar en avgörande roll för att dessa mål ska kunna uppnås.

14.

De nya åtaganden som görs under 2014 – det första året av den fleråriga budgetramen – kommer att vara låga, och 2015 – det andra året av den fleråriga budgetramen – kommer att spela en avgörande roll för att de nya fleråriga programmen 2014–2020 ska bli framgångsrika. Man måste dock räkna med ett lågt utnyttjande av åtagandena under det nya budgetåret 2015, vilket kommer att förvärras särskilt p.g.a. n+3-regeln. Kommissionen och medlemsstaterna uppmanas därför att tillsammans med regionerna så snabbt som möjligt godkänna alla partnerskapsavtal och de operativa programmen så att de kan genomföras snarast.

15.

Det är viktigt att i största möjliga mån tidigarelägga investeringarna i syfte att mildra de möjliga negativa följderna av en koncentration i slutet av perioden. Kommittén beklagar att kommissionen emellertid inte förutser någon tidigareläggning av andra åtaganden än de redan planerade, såsom ungdomssysselsättningsinitiativet, Horisont 2020, Erasmus+ och Cosme. Tidigareläggningen skulle i synnerhet kunna avse andra program med centraliserad förvaltning, t.ex. Fonden för ett sammanlänkat Europa (särskilt energinäten), eftersom det behövs tid för att börja genomföra programmen med decentraliserad förvaltning, vilket gör att de inte kan tidigareläggas till 2014–2015.

16.

Kommittén är medveten om hur stort problemet med ungdomsarbetslösheten är, och uppmanar kommissionen att klargöra villkoren för genomförandet av de 6 miljarder euro som avsatts för ungdomssysselsättningsinitiativet och som ska koncentreras till 2014 och 2015. Kommissionen bör också klarlägga växelverkan mellan partnerskapsavtalen och de nationella planerna för att genomföra ungdomsgarantin. ReK tvivlar på att de 6 miljarderna euro kommer att kunna utnyttjas under 2014 och 2015 med tanke på förseningen i antagandet av de operativa programmen och det begränsade antal medlemsstater som valt att tidigarelägga utgifterna till den 1 september 2013. I detta sammanhang framhåller vi att en lägesrapport om genomförandet av detta initiativ måste läggas fram i början av 2015. Kommissionen uppmanas att redogöra för de belopp som kommer att avsättas för denna utmaning på lång sikt från och med 2016. Vi ställer oss bakom Europaparlamentets ståndpunkt att alla möjligheter till finansiering, inklusive den samlade marginalen inom den fleråriga budgetramen för åtaganden, bör undersökas för att möjliggöra en fortsättning av denna budgetpost efter 2015.

17.

Det bör skapas en särskild budgetpost för tekniskt stöd till makroregionen i området kring Adriatiska havet och Joniska havet i enlighet med den budgetpost som skapades för makroregionerna i Östersjöområdet och Donauområdet med ett anslag på 2,5 miljoner euro vardera i åtagande- och betalningsbemyndiganden för 2014.

Betalningsbemyndiganden under tryck

18.

Regionkommittén beklagar ansamlingen av obetalda fakturor (23,4 miljarder euro enbart för de tre struktur- och sammanhållningsfonderna i slutet av 2013) och att detta problem har blivit allt större under de senaste åren. Det är oacceptabelt att kommissionen inte kan fullgöra sina åtaganden och att stödmottagarna inte kan få ersättning p.g.a. otillräckliga betalningsbemyndiganden. Det är välkommet att kommissionen föreslår att alla betalningsbemyndiganden som anslagits för 2015 i den fleråriga budgetramen utnyttjas. Kommittén oroar sig emellertid starkt för det otillräckliga beloppet för betalningsbemyndigandena och begränsningarna i kassaflödet, som troligen inte kommer att göra det möjligt för kommissionen att snabbt tillgodose alla betalningsansökningar, vilket skulle kunna orsaka betydande problem i regionerna.

19.

Det är beklagligt att taket för betalningsbemyndiganden hindrar EU från att hantera akuta situationer, såsom har visat sig inom politiken för humanitärt bistånd, där de humanitära organisationernas arbete påverkas av försenade betalningar. De obetalda fakturorna från dessa organisationer uppgick i slutet av 2013 till 160 miljoner euro.

20.

Kommittén är bekymrad över klyftan mellan beloppet av åtagandebemyndiganden och beloppet av betalningsbemyndiganden mot bakgrund av de snabbt ökande utestående åtagandena. Kommittén ställer sig kritisk till det strukturella underskottet i EU:s budget och uppmanar kommissionen att fastställa en tydlig handlingsplan för att återställa budgetbalansen för återstoden av den fleråriga budgetramen 2014–2020. ReK hänvisar i detta sammanhang till sitt yttrande om genomförandet av EU:s budget (föredragande: Adam Struzik).

21.

Regionkommittén välkomnar att man i förslaget till budget för 2015 liksom under 2014 lägger stor vikt vid betalningar av ingångna åtaganden för perioden 2007–2013 för att undvika en ansamling av försenade betalningar och kunna utföra största möjliga antal betalningar för perioden 2014–2020 från och med 2016.

22.

Man bör prioritera återbetalningar till de medlemsstater som drabbats värst av den ekonomiska krisen och som av EU har uppmanats att göra betydande ansträngningar för att minska statsskulden och budgetobalanserna. Dessa länder har störst behov av stöd från EU för att understödja tillväxten och hjälpa sina mest utsatta medborgare.

23.

Vi beklagar att man enligt förslaget till EU:s budget för 2015 inte planerar att utnyttja marginalen för oförutsedda händelser, som skulle kunna bidra till att lindra problemen med kassaflödet och underlätta en snabb återbetalning av betalningsansökningar.

Utsikterna efter 2015

24.

Den samlade marginalen för tillväxt och sysselsättning för 2014 och 2015 bör användas från och med 2016 till förmån för rubriken om sammanhållningspolitiken.

25.

Regionkommittén välkomnar inrättandet av en högnivåarbetsgrupp för EU:s egna medel som har fått i uppdrag från kommissionens, Europaparlamentets och rådets ordförande att förbättra det nuvarande systemet för intäkter i EU:s budget, som har visat sina begränsningar. Systemet måste ändras så att EU:s budget görs mindre beroende av medlemsstaternas direkta bidrag genom att EU:s egna medel ökas, vilket skulle underlätta förhandlingarna om betalningsbemyndigandena.

26.

Kommittén upprepar sin begäran om att få en remiss om budgetarna för kommande år.

27.

ReK önskar delta i de interinstitutionella sammanträden om läget och utsikterna för genomförandet av budgeten det innevarande året och kommande år som föreskrivs i punkt 36 i bilagan till det interinstitutionella avtalet om den fleråriga budgetramen.

28.

Regelverket beträffande betalningsfristen på 60 dagar bör ses över så att den blir bindande för program med delad förvaltning och de nationella myndigheterna åläggs en ekonomisk påföljd om fristen inte respekteras.

Bryssel den 26 juni 2014

Regionkommitténs ordförande

Michel LEBRUN


Top