EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014DC0282

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET Åttonde årsrapporten 2013 om genomförandet av gemenskapsstödet enligt rådets förordning (EG) nr 389/2006 av den 27 februari 2006 om införande av en stödordning för att stimulera den ekonomiska utvecklingen inom den turkcypriotiska befolkningsgruppen

/* COM/2014/0282 final */

52014DC0282

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET Åttonde årsrapporten 2013 om genomförandet av gemenskapsstödet enligt rådets förordning (EG) nr 389/2006 av den 27 februari 2006 om införande av en stödordning för att stimulera den ekonomiska utvecklingen inom den turkcypriotiska befolkningsgruppen /* COM/2014/0282 final */


RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET

Åttonde årsrapporten 2013 om genomförandet av gemenskapsstödet enligt rådets förordning (EG) nr 389/2006 av den 27 februari 2006 om införande av en stödordning för att stimulera den ekonomiska utvecklingen inom den turkcypriotiska befolkningsgruppen

1. Inledning

Rådets förordning (EG) nr 389/2006[1] (nedan kallad stödförordningen) utgör grunden för stödet till den turkcypriotiska befolkningsgruppen. Enligt förordningen ska kommissionen varje år överlämna en rapport till rådet och Europaparlamentet.  Denna rapport avser år 2013.

2. Programplanering av stödet

Mellan 2006 och utgången av 2013 avsattes 337 miljoner euro för åtgärder inom ramen för stödförordningen (EG) nr 389/2006. 2013 års programplanering (31 miljoner euro[2]) använde sig av underlag från workshoppar där berörda parter deltagit och externa utvärderingar och då i synnerhet en övergripande utvärdering av programmet som gjorts under året.

De grundläggande förändringar som krävs för ett genomförande av unionens regelverk var svåra att planera för på grund av stödets tillfälliga beskaffenhet (tills återförening sker) och finansieringen genom marginalerna i EU-budgeten. Europeiska revisionsrätten erkände detta problem i en rekommendation från 2012[3]. Den fleråriga budgetramen 2014 – 2020 ger programmet långsiktighet och för första gången innehåller den en bestämmelse om årlig finansiering. Detta kommer att leda till bättre planering av förberedelser för ett framtida genomförande av unionens regelverk. Detta har blivit viktigare i och med återupptagandet av förhandlingar under 2014 eftersom stödförordningen efter uppgörelsen kräver omedelbar tillämpning av unionens regelverk.

3. Genomförandemekanismer

Programmet genomförs i de delar av republiken Cypern där regeringen inte utövar den faktiska kontrollen och där tillämpningen av unionens regelverk tillfälligt har skjutits upp i enlighet med protokoll 10 till anslutningsfördraget. Stödet genomförs i huvudsak genom centraliserad förvaltning av Europeiska kommissionen. Vissa projekt förvaltas gemensamt med FN:s utvecklingsprogram (UNDP).

Kommissionen är verksam i ett unikt politiskt, rättsligt och diplomatiskt sammanhang. Det krävs särskilda åtgärder för att genomföra stödprogrammet samtidigt som principerna för en sund ekonomisk förvaltning ska respekteras. För EU-finansierade stödprogram fastställs, under normala förhållanden, den rättsliga ramen för utvecklingsstödet i överenskommelser med mottagarlandets regering. Några sådana överenskommelser kan dock inte ingås för stödet till den turkcypriotiska befolkningsgruppen. Kommissionen måste förlita sig på vad den uppfattar som gällande lokala regler och villkor, och det innebär vissa risker. Det är en del av kommissionens uppgift att hantera och minska dessa risker, och de åtgärder som vidtagits omfattar bland annat intensiv övervakning, stöd till stödmottagarna, reviderade betalningsvillkor och ett försiktigt bruk av bankgarantier.

För att säkerställa ett framgångsrikt och hållbart genomförande i den här miljön måste den turkcypriotiska befolkningsgruppen till fullo ta del i anpassningen till regelverket. Samarbete mellan de turkcypriotiska och grekcypriotiska befolkningsgrupperna är fortfarande nödvändigt för att programmet ska få full effekt och för att slutmålet om återförening ska kunna nås.

Programgruppen använder stödkontoret för EU-program (Eupso) i den norra delen av Nicosia. Kommissionens representation på Cypern anordnar dessutom möten och seminarier som en del av sitt löpande arbete, och kommunicerar med den cypriotiska allmänheten om programmet.

Stödet innefattar en betydande mängd bidrag, särskilt till icke-statliga aktörer. Förvaltning av relativt små kontrakt enligt dessa ordningar är krävande när det gäller programgruppens egna medel, och kommissionen fortsätter att undersöka indirekta förvaltningssätt. I december undertecknades ett delegeringsavtal för att lägga ut förvaltningen av stipendieprogram på British Council för två läsår under 2014 – 2016.

4. Genomförandet under rapporteringsperioden 4.1. Allmän översikt

Under 2013 uppnåddes några betydande framgångar: Det nya gemensamma avloppsreningsverket Mia Milia/Haspolat i Nicosia, och det största på Cypern, överlämnades; arbetet med programmet som den gemensamma kommittén för saknade personer genomför ökade och lyckades uppnå det hittills högsta antalet identifieringar av saknade personer; kulturarvsarbetet lyckades slutföra några högprofilerade projekt; det högt värderade stipendieprogrammet nådde fler studenter under 2013 än under något annat föregående år, och anslag som ska ge stöd åt skolor och jordbrukare undertecknades. En övergripande utvärdering av programmet visade i allmänhet på ”god” kvalitet. Kommissionen lyckades också få till stånd ett flerårigt stöd till den turkcypriotiska befolkningsgruppen enligt den fleråriga budgetramen för 2014 – 2020.

Liksom under 2012 ingicks många avtal under året (229), bland annat ett stort antal anslag från tidigare ordningar, vilket innebar att 208 kontrakt ännu inte hade ingåtts vid utgången av 2013. Nya verksamheter dominerades av anslagskampanjer för att stödja små och medelstora företag, organisationer i det civila samhället, skolor och landsbygds- och samhällsutveckling.

De särskilda omständigheterna kring interventionen gör att det är svårt att utforma program för sektorsutveckling. Detta, i kombination med att det på många områden saknas ett ramverk som är anpassat till unionens regelverk, innebär att problem med lokal organisatorisk effektivitet, resursförvaltning och planering är svåra att hantera. Detta har varit svårt ända från början och det visar sig särskilt vid utmaningar angående hållbarhet.  Kommissionen fortsätter att följa upp de avslutade projekten för att se till att exempelvis adekvat drift och underhåll efterlevs. Frågan om hållbarhet har framhållits av både revisionsrätten i 2012 års Särskilda rapport, och 2013 års utvärdering av programmet.

Ett annat generellt problem har varit de rörliga årliga medlen från EU-budgetens marginaler, och stödinstrumentets tillfälliga beskaffenhet i och med att någon giltighetstid inte har definierats. Detta har hämmat såväl planering som hållbarhet men kommer att tas upp i den fleråriga budgetramen 2014 – 2020.

I synnerhet ett problem, som trappades upp under 2013, var hänskjutandet av avtalstvister som lokala entreprenörer gjorde till en lokala ”domstolar” och därav följande ”domstolsavgöranden” dömde mot kommissionen med bland annat ett föreläggande om att förhindra infordran av bankgarantier som utfärdats av lokala banker. Detta löste sig delvis genom ändringar av lokala rättsliga texter, men det återstår att se om skyddet av bankgarantier som utfärdats lokalt är tillräckligt. Dessutom verkar inte skyddet ha retroaktiv verkan och kommissionen kan fortfarande inte lösa in några bankgarantier. Detta problem har försenat underskrifterna av anslagsavtalen.

4.2. Framstegen med att uppnå de olika målen

Det övergripande målet för stödprogrammet är att underlätta Cyperns återförening genom att stimulera den ekonomiska utvecklingen inom den turkcypriotiska befolkningsgruppen. Särskild tonvikt läggs på öns ekonomiska integration, bättre kontakter mellan de båda befolkningsgrupperna och med EU samt förberedelser för införandet av unionens regelverk. Det genomfördes aktiviteter inom vart och ett av dessa områden under 2013.

4.2.1. Mål 1: Utveckling och omstrukturering av infrastruktur

Inom energisektorn har alla projekt slutförts framgångsrikt och tillhörande avtal till ett totalt belopp på 11,6 miljoner euro ingicks i slutet av 2013. Solkraftverket på 1,27 MW fungerar väl och är integrerat med kontrollsystemet för fjärrövervakning. Kommissionen fortsätter att övervaka driften som utförs av stödmottagaren.

Efter förseningar var testfasen av ”nästa generations näts” telekommunikationsutrustning nära att slutföras och systemet väntas tas i drift under det första halvåret av 2014. De villkor som är nödvändiga för att skilja tillhandahållandet av tjänster från driften av nätet saknas fortfarande, och det är osannolikt att en fullständig liberalisering av sektorn kommer att ske under 2014.

När det gäller trafiksäkerheten har projekt på 2,4 miljoner euro slutförts inom ramen för stödprogrammet. De sista kontrakten ingicks under 2013.

Ett nytt gemensamt avloppsreningsverk i Mia Milia/Haspolat, som samfinansieras av EU och vattenreningsmyndigheten i Nicosia, har färdigställts och överlämnades i juli. Byggnadsarbetet genomfördes via UNDP. De två kommunerna har ingått ett avtal för drift och underhåll av anläggningen. Frågan om återanvändningen av renat vatten, inklusive retur till de regeringskontrollerade områdena, återstår att lösas. 

Rapporteringsperioden för brister vid Morphou/Güzelyurt avloppsreningsverk, vilket övertogs 2012, förlängdes till 2014 – huvudsakligen för att hantera vissa korrosionsproblem. Stödmottagaren har redan ett kontrakt för drift och underhåll.  

Det nya avloppsreningsverket i Famagusta överlämnades i oktober men problemen med den höga salthalten i inflödet som orsakar korrosion återstår att lösa. Drift och underhåll finansieras av kommunen och genomförs av samma aktör som när det gäller anläggningen i Morphou/Güzelyurt.   

Det 45 km långa nätet för vattenförsörjning och det 47 km långa avloppsnätet i Famagusta har lagts. Många brister kvarstår dock och endast vattennätet och sju pumpstationer har övertagits. Projektet har varit försenats mycket och kontraktet gick ut i december. I slutet av 2013 inleddes det skiljedomsförfarande som står angivet i avtalet.

Efter slutförandet av vatten/avloppsprogrammet för kapacitetsuppbyggnad under 2012 genomfördes en utvärdering och en workshop hölls för att utforma ett uppföljningsprogram.

Det har därför varit komplicerat att arbeta med vatten/avloppssektorn i och med problemen med korrosion på grund av grundvattnets höga salthalt, och entreprenörens undermåliga prestation. Kommissionen har varit tvungen att utöka sin inblandning för att se till att de reningsverk som har levererats har hållbara drifts- och underhållsanordningar.

När det gäller naturskydd återstår det att färdigställa ett antal centrum för information och förvaltning inom fyra särskilda miljöskyddsområden som en följd av byggnadsavtalets utgång under 2011. Förberedelser har gjorts för att färdigställa anläggningarna med hjälp av ett bidragsavtal som ingåtts med FN:s utvecklingsprogram UNDP.  Det återstår arbete för att skydda den naturliga miljön och för att fullt ut genomföra förvaltningsplanerna för särskilda miljöskyddsområden. Kommissionen fortsätter att uttrycka sina farhågor till den turkcypriotiska befolkningsgruppen om exempelvis omfattande stenbrytning i Kyreniabergen.

Inom området för fast avfall utfärdades i april slutliga perstandacertifikat för den nya nedgrävningsplatsen för sopor i Koutsoventis/Güngör och i september för den återställda soptippen i Kato Dhikomo/Aşağı Dikmen. En workshop hölls i juni för att diskutera ytterligare inblandning efter slutförandet av infrastrukturen och projektet för hantering av fast avfall för kapacitetsuppbyggnad. Information från sektorns behovsbedömning 2012 togs i beaktande.

4.2.2. Mål 2: Främjande av social och ekonomisk utveckling

Tekniskt stöd gavs till jordbrukare och berörda parter inom landsbygdsutveckling inom området för djurhälsa, djurhållning, utrotning av sjukdomar, växtskydd, diversifiering av grödor, ekologiskt jordbruk och stöd för genomförande av bidrag. Anbudsförfaranden har inletts för tjänster inom utrotning av djursjukdomar och inom utarbetandet av ett system för bortskaffande av animaliska biprodukter.

Under den tredje ansökningsomgången för landsbygdsutveckling undertecknades 39 kontrakt till ett värde av cirka tre miljoner euro under 2013 för att öka konkurrenskraft, diversifiering och hållbarhet.

En tredje ansökningsomgång (tre miljoner euro) för utvecklingsbidrag till projekt i landsbygdsområden, innehållande kontrakt som ska ingås under 2014, inleddes i maj.  Ansökningsomgångens syfte är att öka det fysiska och immateriella kulturarvet, förbättra grundläggande samhällstjänster och att stärka den sociala sammanhållningen och lokala myndigheter på landsbygden.

Av de 37 bidrag som beviljats enligt tidigare ordningar för samhällsutveckling avslutades fyra under 2013 och 13 fortsatte. Vissa av dessa tidigare bidrag dras fortfarande med förseningar som främst beror på att bidragsmottagare är försenade med att avsluta infrastrukturarbeten.

Inom ramen för projektet Modernisering av lokal och urban infrastruktur, som utförs genom gemensam förvaltning med UNDP som en följd av en andra ansökningsomgång för bidrag under 2012, beviljades 17 små bidrag. Dessa användes sedan under 2013 i byar där EU-finansierade renoveringar har utförts, eller för verksamhet på Famagustas och Nicosias marknader. En tredje ansökningsomgång som är inriktad på skydd av miljön och kulturarvet i Karpasia/Karpaz inleddes i juni 2013, och 11 bidrag beviljades.

Inom utbildningssektorn undertecknades, efter ansökningsomgången för 700 000 euro under 2012, tio bidrag till skolor. Projekt som beviljats stöd är bland annat modernisering av vetenskapliga laboratorier, införande av nya pedagogiska metoder i en förskola samt projekt för att stödja konst- och miljöutbildning, och gemensamma verksamheter för befolkningsgrupperna. Under första halvåret 2013 genomfördes en utvärdering av EU:s stöd till utbildningssektorn och en behovsbedömning.

Efter att programmet för tekniskt stöd för utveckling av yrkesutbildning och arbetsmarknad (VETLAM) slutförts under 2012 och sedan utvärderats inleddes anbudsförfaranden för att fortsätta med projektet (VETLAM II), vilket ska täcka utveckling och främjande av yrkesutbildning, livslångt lärande och aktiva arbetsmarknadsåtgärder.

Efter ansökningsomgången för fem miljoner euro i bidrag under 2012 för stöd till små och medelstora företags konkurrenskraft, har utbildning levererats till potentiella stödmottagare och ansökningar från 282 företag har behandlats. Tilldelning av bidrag försenas tills bekräftelse på säkerheten hos lokalt utfärdade bankgarantier har mottagits. Den mycket aktiva tekniska hjälpen till den ekonomiska sektorn förlängdes med tre månader fram till september 2013, och under året tillhandahölls stöd för strategin för små och medelstora företag och e-strategin. Dessutom levererades utbildning till näringslivsorganisationer, små och medelstora företag, icke-statliga organisationer, akademiska centrum och kommuner om entreprenörskap, export, forskning och utveckling, lokala hantverk, Cyperns historia och kultur, naturskydd, IT och andra områden. Den tekniska hjälpen riktade särskild uppmärksamhet på Karpasia/Karpazregionen där man hade gemensamma byaktiviteter. Ett antal företagstödspublikationer togs också fram. Ett avslutningsevenemang hölls i september.

En ”kartläggning” över förädlade livsmedel inleddes i slutet av året.

Ett rundabordssammanträde om handel, vilket är forum för givare och mottagare, hölls i juli.

Världsbanken övervakar ekonomiska framsteg och tar fram specialiserade rapporter genom en förvaltningsfond som har förlängts fram till slutet av 2014.

4.2.3. Mål 3: Försonings- och förtroendeskapande åtgärder samt stöd till det civila samhället

Stödet till kommittén för saknade personer, som förvaltas gemensamt med FN:s utvecklingsprogram, fortsätter. År 2013 var det mest framgångsrika hittills med 140 personer som identifierats och återlämnats till sina anhöriga vilket gör att totalt 477 personer har identifierats sedan 2006. Tillträde beviljades under 2013 till ett område som tidigare varit otillgängliga på grund av turkisk militär närvaro. I december undertecknades det sjätte bidragsavtalet med FN:s utvecklingsprogram om ytterligare 2,6 miljoner euro i EU-bidrag till kommittén för saknade personer. EU är den största biståndsgivaren till kommittén för saknade personer på Cypern och EU:s totala stöd uppgår nu till 12,1 miljoner euro. För att ytterligare förbättra förtroendet mellan de två befolkningsgrupperna har medel anslagits enligt det nya bidragsavtalet för ökad medvetenhet och informationsverksamhet.

Alla återstående projekt som finansierats under de senaste tre bidragsordningarna för Cypriotiska civila samhället i aktion avslutades under 2013.  En extern utvärdering av programmet sedan 2007 har genomförts. Lärdomarna därifrån har inkluderats i en ny bidragsordning på 2,5 miljoner euro som lanserades i september för att stärka rollen hos civila samhällsorganisationer som arbetar för demokratisk delaktighet i den turkcypriotiska befolkningsgruppen och inom Europeiska unionen. Bidrag kommer att beviljas under 2014 och den nya bidragsordningen kommer att stödjas av ett avtal om tekniskt bistånd för att bygga upp kapaciteten inom dessa organisationer.

Arbetet med skydd av kulturarvet inom ramen för den gemensamma tekniska kommittén för kulturarvsfrågor gick framåt under 2013 i och med slutförandet av projekt för Melandrinakyrkan, Profitis Eliaskyrkan, Panagiakyrkan och Denyamoskén. De turkcypriotiska entreprenörernas bojkott löstes i början av året. Studiebesök och avslutande evenemang har anordnats och förbättrat programmets synlighet genom att belysa vikten av restaurering av kulturarv som ett medel för försoning mellan de båda befolkningsgrupperna.  Ett andra bidragsavtal om ytterligare två miljoner euro undertecknades med FN:s utvecklingsprogram. Detta uppmärksammades med ett evenemang i november där företrädare för de cypriotiska ledarna och medlemmar av den tekniska kommittén för kulturarvsfrågor deltog.

4.2.4. Mål 4: Ett närmande av den turkcypriotiska befolkningsgruppen till unionen

Det allmänt uppskattade stipendieprogrammet förlängdes efter 2012 års utvärdering och 181 bidrag beviljades till studenter på grund- och forskarnivå, lärare, forskare och yrkesverksamma för läsåret 2013/14. Bidragsordningen erbjöd också stipendier för korta fortbildningskurser och för praktik. Som en följd av detta var 2013 års ordning det största sedan studerandeprogrammet inleddes 2007. Möjligheten att lägga ut stipendieordningen på entreprenad undersöktes, och ett delegeringsavtal undertecknades med British Council för de två åren 2014 – 2016, därefter kommer det att utvärderas.

Det första Infopoint-projektet avslutades under 2013. Ett anbudsförfarande har inletts för ett nytt Infopoint-projekt under 2014. Syftet med detta projekt är att informera allmänheten om EU:s politik och om stödprogrammet. Verksamheten kommer att omfatta ett stort antal seminarier, konferenser, workshoppar och evenemang för ökad synlighet till förmån för den turkcypriotiska befolkningsgruppen.

4.2.5. Mål 5/6: Förbereda den turkcypriotiska befolkningsgruppen för införandet och genomförandet av unionens regelverk

Kommissionens byrå för tekniskt bistånd och informationsutbyte (Taiex) hjälper till att förbereda den turkcypriotiska befolkningsgruppen för genomförandet av unionens regelverk när väl Cypernproblemet lösts. Under 2013 inriktades stödet på 13 huvudområden i unionens regelverk: fri rörlighet för kapital, offentlig upphandling, bolagsrätt, konkurrenspolitik, finansiella tjänster, jordbruks- och landsbygdsutveckling, livsmedelssäkerhet, veterinära och fytosanitära frågor, vägtransporter, statistik, socialpolitik och sysselsättning, miljö, konsumentskydd och hälsoskydd samt ekonomisk kontroll. Arbete genomfördes även inom tre nya områden: fri rörlighet för varor, immateriell äganderätt och ömsesidigt erkännande av yrkeskvalifikationer.

Experter från EU:s medlemsstater genomförde 456 åtgärder under 2013, däribland fortbildningskurser, workshoppar, studiebesök och juridisk expertrådgivning. Arbetet med att förbereda den turkcypriotiska befolkningsgruppen för ett framtida genomförande av gemenskapens regelverk var fortfarande begränsat.  Det genomfördes inga Taiexåtgärder efter februari inom statistikområdet. Den turkcypriotiska befolkningsgruppen har dock vidtagit åtgärder om djurskydd, miljö och försäkringar. Kommissionen anordnade sammanträden i Bryssel i januari och i september 2013 för Taiex berörda parter för att styra det generella Taiex-genomförandet.

Stödet för handel över gröna linjen (förordning (EG) nr 866/2004) fortsatte. Experter från EU:s medlemsstater genomförde regelbundna fytosanitära inspektioner av potatis och citrusprodukter. Analyser av lokal honung visade att villkoren i kommissionens beslut nr 2007/330, som rör rörligheten för animaliska produkter, även fortsättningsvis uppfylls. Oberoende experter tog fram en uppdaterad förteckning över fartyg vilkas fångst det kan drivas handel med över den gröna linjen i och med att de uppfyller kraven i beslutet.

4.3. Finansiellt genomförande (kontraktstilldelning och utbetalningar) 4.3.1. Ingående av kontrakt

Åtaganden under 2013 uppgick till totalt 19,7 miljoner euro men var lägre än den ambitiösa prognos som gjordes för året. Undertecknandet av ett bidragsavtal inom ramen för programmet för små och medelstora företag på fem miljoner euro från 2011 års anslag kommer att bli möjligt först när de lokala bankgarantiernas status har lösts på ett tillfredsställande sätt.

4.3.2. Utbetalningar

Jämfört med prognosen för året var verkställandet av betalningar bättre under 2013 än under de föregående två åren (18,5 miljoner euro, 76 % av prognosen). Betalningarna påverkades särskilt av fortsatta problem vilka hämmar överlämnande och slutbetalning av telekommunikationsutrustning, och av förseningar med beviljande av förhandsfinansiering (landsbygdsutveckling samt program för små och medelstora företag).

4.4. Övervakning

Kommissionen är direkt ansvarig för genomförandet av de flesta projekt (centraliserad förvaltning). Övervakningen som görs av kommissionens personal är hög med ”stickprovs-besök”, möten på plats och styrkommittéer. En särskild programförvaltningsenhet övervakar genomförandet av bidragen för byar, små och medelstora företag och företag på landsbygden, och stöder stödmottagare. Taiex verksamhet övervakas av mer än 20 projektstyrgrupper och därtill genom halvårsvisa möten inom ramen för övervakningsmekanismen. Taiex logistik övervakas genom Taiex förvaltningssystem på internet.

En mer systematisk process för planering av övervakning och registrering av resultaten är under utveckling.

4.5. Revision och kontroll

Kommissionen utförde en revision under 2013 om gemensam förvaltning för att bedöma systemen för intern kontroll vid generaldirektoratet för utvidgning. Detta krävde att registreringen av övervakningen på fältet bör förbättras (se 4.4).

Ett finansiellt övervaknings- och revisionsprogram för tidiga anslagskampanjer slutfördes under 2012. Ett nytt revisionsprogram planeras för 2014 då nyligen lanserade bidragsordningar blir tillräckligt mogna.

Kommissionen fortsatte att bemöta rekommendationerna från revisionsrättens granskning från 2012. Den fleråriga budgetramen 2014 – 2020 innehåller, enligt rekommendation, finansiering för ett flertal år.  De nya tjänsteföreskrifterna kommer att tillåta längre varaktighet för anställningsavtal från och med 2014.

4.6. Utvärdering

En större extern utvärdering av programmen utfördes under 2013. Totalt sett konstaterades att programmen var ”generellt sett bra”, men man gav rekommendationer om val av indikatorer, riskhantering, övervakning och turkcyprioternas deltagande i planeringen. Sektorsbedömningar gjordes också: 1) Framsteg inom fast avfallshantering granskades och en prioriteringsförteckning över åtgärder upprättades. 2) En utvärdering av stödet inom utbildningssektorn visade att sektorsreformen hade haft lågt inflytande, vilket berodde på lågt deltagande från lokala aktörer. Skolbidragsordningarna togs dock väl emot. 3) En utvärdering av EU-finansierat stöd till civilsamhället kartlade behovet av kapacitetsuppbyggnad. 4) Utvärderingar av Taiex och av vatten/avlopps-programmet för kapacitetsuppbyggnad inleddes och rapporterna kommer att slutföras under 2014.

4.7. Information, offentlighet och synlighet

Det genomfördes 49 åtgärder för ökad synlighet under 2013 vilka omfattade projektevenemang, utställningar och ceremonier, informationsmöten om bidrag, utbildningar om projekt, och dessutom invigning av bybaserade projekt. Särskilt anmärkningsvärda händelser var högtidligheterna i och med slutförandet av Panagiakyrkans bevarandeprojekt i Trachoni/Demirhan i december och inledandet av nästa fas i programmet för skydd av kulturarv i november, samt evenemang för stipendiater och för stipendiater av landsbygdens utvecklingsordning. Genomgångar och projektbesök för företrädare för EU:s medlemsstater hölls i april och december. Pressmeddelanden om stödprogrammet för den turkcypriotiska befolkningsgruppen offentliggjordes av kommissionens representation på Cypern.

4.8. Samråd med Republiken Cyperns regering

Regelbundna möten med företrädare för Republiken Cyperns regering har hållits, särskilt när högre kommissionstjänstemän besökt ön. Kommissionen fortsätter att förlita sig på samarbete med regeringen för att utreda äganderätter, och håller också regelbundna möten med den ständiga representationen i Bryssel.

5. Slutsatser

Framsteg mot ett uppnående av förordningens främsta mål, att underlätta Cyperns återförening genom att stimulera den ekonomiska utvecklingen, är svåra att åstadkomma på grund av de omständigheter som råder på öns norra del. Lösningen kommer att uppnås genom en politisk process, men EU:s stödprogram kommer att vara avgörande för att påskynda den ekonomiska och sociala integrationen.

Trots att man är verksam i den utmanande miljö som är norra delen av Cypern syns nu konkreta framgångar som bygger på tidigare avslutade projekt, vilka inte tas upp i denna rapport för 2013. Värdet av ett konsekvent tillvägagångssätt märks eftersom vissa projekt nu efter flera års genomförande blir mycket mer effektiva och produktiva. Den stabilitet som den fleråriga budgetramen 2014 – 2020 erbjuder bör ytterligare stödja den trenden. Såväl Europeiska revisionsrättens granskning från 2012 som 2013 års utvärdering av programmet var i allmänhet positiva i sina slutsatser även om det fortfarande finns lärdomar att hämta.

I vissa områden är det fortfarande svårt att åstadkomma helt framgångsrika åtgärder och långsiktig hållbarhet är fortfarande ett problem på grund av låg kapacitet hos stödmottagarna och brist på lokala resurser, vilket begränsar den turkcypriotiska folkgruppens engagemang och påverkar projektens hållbarhet. Kommissionen kan dock inte dra sig tillbaka från arbetet i sådana områden eftersom många är centrala grundstenar i unionens regelverk, och väsentliga för den ekonomiska och sociala välfärden för EU-medborgare.

År 2013 var ett år då de tidigare kartlagda riskerna, särskilt de som rör skydd av kontrakt och bankgarantier, faktiskt medförde allvarliga problem och förseningar för vissa projekt. Detta påverkade kapaciteten att utnyttja stödet negativt. Det är kommissionens uppgift att inte bara övervaka och kontrollera risknivån, utan också att se till att anslagna medel används fullt ut för att ta itu med de sociala och ekonomiska utmaningar som utan tvekan förekommer.

Det är fortfarande svårt att leverera infrastruktur och större utrustning, men när dessa projekt har lyckats har de varit synliga och betydande framgångar. Än mindre synliga projekt som tidigare levererats, till exempel förnyade vattennätverk, har lett till betydande förbättringar i det dagliga livet.

[1]               EUT L 65, 7.3.2006, s. 5.

[2]               Kommissionens beslut C(2013) 7969.

[3]               Special Report nr 6/2012 http://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR12_06/SR12_06_SV.PDF

Top