EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1213(28)

Rapport om årsredovisningen för Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten för budgetåret 2012 med myndighetens svar

EUT C 365, 13.12.2013, p. 197–205 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.12.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 365/197


RAPPORT

om årsredovisningen för Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten för budgetåret 2012 med myndighetens svar

2013/C 365/28

INLEDNING

1.

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (nedan kallad myndigheten) ligger i Paris och inrättades genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 (1). Myndighetens uppgift är att förbättra EU:s inre finansmarknads funktion genom att säkerställa en hög grad av effektiv och konsekvent reglering och tillsyn, främja de finansiella systemens integritet och stabilitet och stärka den internationella samordningen av tillsyn för att säkerställa det finansiella systemets stabilitet och effektivitet (2). Myndigheten började sitt arbete den 1 januari 2011.

INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

2.

I revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, en direkt granskning av transaktioner och en bedömning av nyckelkontroller i myndighetens system för övervakning och kontroll. Detta kompletteras (vid behov) med revisionsbevis från andra revisorers arbete och en analys av uttalanden från ledningen.

REVISIONSFÖRKLARING

3.

Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat

a)

myndighetens årsredovisning, som består av räkenskaperna (3) och rapporterna om budgetgenomförandet (4) för det budgetår som slutade den 31 december 2012,

b)

lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

Ledningens ansvar

4.

I enlighet med artiklarna 33 och 43 i kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002 (5) är det ledningen som har ansvaret för att upprätta en årsredovisning för myndigheten som ger en rättvisande bild och för att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

a)

I ledningens ansvar för myndighetens årsredovisning ingår att utforma, införa och upprätthålla de system för internkontroll som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller fel, välja och tillämpa ändamålsenliga redovisningsprinciper utifrån de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare (6) och göra uppskattningar i redovisningen som är rimliga med hänsyn till omständigheterna. Direktören godkänner myndighetens årsredovisning efter det att räkenskapsföraren har upprättat den på grundval av all tillgänglig information tillsammans med en not till årsredovisningen där han bland annat förklarar att han har uppnått rimlig säkerhet om att den ger en i alla väsentliga avseenden sann och rättvisande bild av myndighetens finansiella ställning.

b)

Ledningens ansvar när det gäller de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och efterlevnaden av principen om sund ekonomisk förvaltning består i att utforma, införa och upprätthålla ett ändamålsenligt och effektivt system för internkontroll som innefattar en tillfredsställande övervakning och lämpliga åtgärder för att förebygga oriktigheter och oegentligheter och, vid behov, rättsliga förfaranden för att kräva tillbaka belopp som betalats ut eller använts felaktigt.

Revisorns ansvar

5.

Revisionsrätten ska utifrån revisionen avge en förklaring till Europaparlamentet och rådet (7) om årsredovisningens tillförlitlighet och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet. Revisionsrätten utför sin revision i enlighet med IFAC:s internationella revisionsstandarder (International Standards on Auditing, ISA) och etiska riktlinjer och Intosais internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida myndighetens årsredovisning innehåller väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

6.

Revisionen innebär att revisorn genom olika åtgärder inhämtar revisionsbevis om belopp och annan information i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de underliggande transaktionerna. Revisorn väljer vilka åtgärder som ska utföras, bland annat genom att bedöma riskerna för att det finns väsentliga felaktigheter i räkenskaperna och för att de underliggande transaktionerna i väsentlig utsträckning inte uppfyller kraven i Europeiska unionens rättsliga ram, vare sig det beror på oegentligheter eller fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av internkontrollen som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och de system för övervakning och kontroll som ska garantera de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och utformar granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna. Revisionen inbegriper också en utvärdering av redovisningsprincipernas ändamålsenlighet, rimligheten i uppskattningarna i redovisningen och den övergripande presentationen i räkenskaperna.

7.

Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för sin revisionsförklaring.

Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

8.

Revisionsrätten anser att myndighetens årsredovisning i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av myndighetens finansiella ställning per den 31 december 2012 och av det finansiella resultatet och kassaflödena för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med bestämmelserna i myndighetens budgetförordning och de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare.

Uttalande om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna

9.

Revisionsrätten anser att de transaktioner som ligger till grund för årsredovisningen för det budgetår som slutade den 31 december 2012 i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

10.

Kommentarerna nedan påverkar inte revisionsrättens uttalanden.

KOMMENTARER OM RÄKENSKAPERNAS TILLFÖRLITLIGHET

11.

Myndighetens redovisningssystem har ännu inte godkänts av räkenskapsföraren.

KOMMENTARER OM INTERNKONTROLLER

12.

Under sitt andra verksamhetsår tog myndigheten ett viktigt steg i och med att den antog och genomförde baskraven för alla normer för intern kontroll. Normerna är dock inte helt genomförda.

13.

Upphandlingsförfarandena kan förbättras betydligt när det gäller dokumentering och tidsåtgång.

KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN

14.

Myndighetens totala anslag för 2012 var 20,3 miljoner euro, varav 2,8 miljoner euro (14 %) förföll och 4,2 miljoner euro (21 %) av de anslag för vilka det hade gjorts åtaganden fördes över till 2013.

15.

Den stora andelen förfallna anslag beror till största delen på att budgeten hade fastställts mot bakgrund av att tjänsteförteckningen skulle vara helt genomförd i början av 2012, men några rekryteringar gjordes inte förrän under året. Försenade upphandlingar av it gjorde också att anslag förföll.

16.

Andelen gjorda åtaganden som fördes över är hög för avdelning II (administrativa utgifter) med 39 % och för avdelning III (driftsutgifter) med 52 %. När det gäller avdelning II beror detta främst på att ett stort kontrakt på byggarbeten vid myndighetens lokaler tilldelades i december 2012 (0,6 miljoner euro) och på att beställd it-hårdvara (0,5 miljoner euro), telefonutrustning (0,1 miljoner euro) och möbler (0,3 miljoner euro) inte var slutlevererade vid årets slut. Den höga andelen av gjorda åtaganden som fördes över beror, när det gäller avdelning III, på att flera stora projekt för it-utveckling är fleråriga till sin natur och att de tillhörande upphandlingarna var försenade.

17.

Under 2012 gjorde myndigheten 22 budgetöverföringar på 3,2 miljoner euro (16 % av den totala budgeten för 2012), vilket tyder på brister i budgetplaneringen.

ÖVRIGA KOMMENTARER

18.

Myndigheten behöver förbättra insynen i rekryteringsförfarandena ännu mer. Vid ett granskat rekryteringsförfarande tillämpades exempelvis inte antalet år av erfarenhet för en viss tjänst och i tre granskade rekryteringsförfaranden fanns inga bevis för att minimikraven för att föras upp på förteckningarna över godkända sökande hade fastställts innan ansökningarna gicks igenom.

UPPFÖLJNING AV FÖRRA ÅRETS IAKTTAGELSER

19.

En översikt över de korrigerande åtgärder som har vidtagits som en reaktion på revisionsrättens kommentarer förra året finns i bilaga I.

Denna rapport antogs av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Louis GALEA som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 9 juli 2013.

För revisionsrätten

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Ordförande


(1)  EUT L 331, 15.12.2010, s. 84.

(2)  I bilaga II ges en sammanfattning av myndighetens behörighet och verksamhet i informationssyfte.

(3)  I årsredovisningen ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödesanalysen, sammanställningen av förändringar i nettotillgångarna och en sammanfattning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklarande noter.

(4)  Här ingår sammanställningen av resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

(5)  EGT L 357, 31.12.2002, s. 72.

(6)  De redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare bygger på de internationella redovisningsstandarderna för den offentliga sektorn (Ipsas) som ges ut av Internationella revisorsförbundet IFAC eller, när så är lämpligt, på de internationella redovisningsstandarderna International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) som ges ut av International Accounting Standards Board (IASB).

(7)  Artikel 185.2 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EGT L 248, 16.9.2002, s. 1).


BILAGA I

Uppföljning av förra årets iakttagelser

År

Revisionsrättens kommentar

Genomförande av korrigerande åtgärder

(Har genomförts/Pågår/Har inte genomförts/e.t.)

2011

Myndighetens åtaganden uppgick till 12 841 997 euro eller 76 % av budgeten för 2011. Åtagandegraden var låg särskilt inom avdelning III driftsutgifter (47 %). Detta fick effekter på myndighetens it-mål som inte uppnåddes helt. Den låga budgetgenomförandegraden tyder på svårigheter med planeringen och verkställandet av budgeten.

Pågår

2011

Myndighetens budget för budgetåret 2011 uppgick till 16,9 miljoner euro. I enlighet med artikel 62.1 i inrättandeförordningen finansierades 60 % av budgeten för 2011 med bidrag från medlemsstaterna och Efta-länderna och 40 % genom EU:s budget. Vid utgången av 2011 hade myndigheten ett positivt budgetutfall på 4,3 miljoner euro. I enlighet med myndighetens budgetförordning (1) bokfördes hela beloppet i räkenskaperna som en skuld till Europeiska kommissionen.

Pågår

2011

Det noterades brister som gällde sex rättsliga åtaganden som hade gjorts före budgetåtaganden (483 845 euro).

Pågår

2011

Revisionsrätten fann ett antal fall till ett totalt värde av 207 442 euro där anslag som hade förts över till 2012 inte motsvarade rättsliga åtaganden. Dessa överföringar var därför oriktiga och bör annulleras.

Har inte genomförts

2011

Myndigheten har ännu inte antagit några normer för intern kontroll.

Har genomförts

2011

Myndigheten behöver förbättra förvaltningen av anläggningstillgångar. När det gäller immateriella anläggningstillgångar som myndigheten har utvecklat var redovisningsrutinerna och informationen om kostnader inte tillförlitliga.

Pågår

2011

Genomförandebestämmelserna till tjänsteföreskrifterna hade ännu inte antagits.

Har genomförts

2011

Myndigheten hade ännu inte ingått ett interinstitutionellt avtal med Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) om utredningar av bedrägerier. Myndigheten bör se till att dess budgetförordning tillämpas fullt ut härvidlag.

Har genomförts

2011

Myndigheten behöver förbättra insynen i rekryteringsförfarandena. Antalet års erfarenhet som krävs för en viss tjänst respekterades inte, ansökningar som lämnades in efter tidsfristen godtogs, frågor till de muntliga och skriftliga proven hade inte fastställts innan uttagningskommittén gick igenom ansökningarna och det fanns inget beslut från tillsättningsmyndigheten om att en uttagningskommitté skulle utses.

Pågår


(1)  Artiklarna 15.4 och 16.1.


BILAGA II

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Paris)

Behörighet och verksamhet

Unionens behörighetsområde enligt fördraget

(Artikel 114 i EUF-fördraget)

Europaparlamentet och rådet ska i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet och efter att ha hört Ekonomiska och sociala kommittén, besluta om åtgärder för tillnärmning av sådana bestämmelser i lagar och andra författningar i medlemsstaterna som syftar till att upprätta den inre marknaden och få den att fungera.

Myndighetens behörighet

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1060/2009)

Uppgift

Utarbeta förslag till tekniska standarder för tillsyn.

Utarbeta förslag till tekniska standarder för genomförande.

Utfärda riktlinjer och rekommendationer.

Utfärda rekommendationer om en nationell behörig myndighet inte har tillämpat sektorspecifika rättsakter eller om den har tillämpat dem på ett sätt som framstår som en överträdelse av unionsrätten.

Fatta enskilda beslut riktade till behöriga myndigheter i vissa krissituationer och för att lösa tvister mellan behöriga myndigheter i gränsöverskridande situationer.

Fatta enskilda beslut riktade till finansmarknadsaktörer, när det gäller direkt tillämplig unionsrätt, om i) en nationell behörig myndighet inte har tillämpat sektorspecifika rättsakter eller om den har tillämpat dem på ett sätt som framstår som en överträdelse av unionsrätten och om den nationella myndigheten inte har följt ett formellt yttrande från kommissionen, ii) om en behörig myndighet inte rättar sig efter myndighetens beslut som antagits i vissa krissituationer eller iii) för att lösa tvister mellan behöriga myndigheter i gränsöverskridande situationer om en behörig myndighet inte har rättat sig efter myndighetens beslut.

Avge yttranden till Europaparlamentet, rådet och kommissionen om alla frågor som har samband med dess behörighetsområde.

Samla in nödvändiga uppgifter om finansmarknadsaktörer så att den kan fullgöra de verksamhetsuppgifter som den tilldelats.

Utveckla gemensamma metoder för att utvärdera hur produktens särdrag och distributionsprocesserna inverkar på finansmarknadsaktörernas finansiella ställning och konsumentskyddet.

Tillhandahålla en centralt tillgänglig databas med registrerade finansmarknadsaktörer inom sitt behörighetsområde, om detta specificeras i sektorspecifik lagstiftning.

Utfärda varningar om en finansiell verksamhet allvarligt hotar dess mål.

Tillfälligt förbjuda eller begränsa viss finansiell verksamhet som hotar finansmarknadernas funktion och integritet, eller stabiliteten i hela eller delar av unionens finansiella system i de fall och på de villkor som anges i den sektorspecifika lagstiftningen eller om så krävs i en krissituation.

Delta i tillsynskollegiernas verksamhet, däribland undersökningar på plats, som utförs gemensamt av två eller flera behöriga myndigheter.

Hantera varje risk för störningar av det finansiella systemet som orsakas av en försämring av hela det finansiella systemet eller en del av det och som kan få allvarliga negativa konsekvenser för den inre marknaden och den reala ekonomin.

Utarbeta ytterligare riktlinjer och rekommendationer för centrala finansmarknadsaktörer så att den systemrisk som de utgör beaktas.

Undersöka en särskild typ av finansiell verksamhet, produkttyp eller typ av beteende för att bedöma potentiella hot mot finansmarknaders integritet eller stabiliteten i det finansiella systemet och rekommendera lämpliga åtgärder till de berörda behöriga myndigheterna.

Utföra uppgifter och ansvar som delegerats av behöriga myndigheter.

Avge yttranden till behöriga myndigheter.

Genomföra inbördes utvärderingar av de behöriga myndigheternas verksamheter.

Svara för samordningen mellan de behöriga myndigheterna, särskilt i situationer då en ogynnsam utveckling kan komma att äventyra finansmarknadernas korrekta funktion och integritet, eller stabiliteten i det finansiella systemet i unionen.

Ta initiativ till och samordna unionsomfattande utvärderingar av finansmarknadsaktörernas förmåga att stå emot en ogynnsam utveckling på marknaden.

Fatta beslut om ansökningar om certifiering och registrering av kreditvärderingsinstitut och om återkallande av sådan certifiering och registrering.

Ingå samarbetsavtal med de behöriga tillsynsmyndigheterna i tredjeländer.

Genomföra utredningar och kontroller på plats i kreditvärderingsinstitutens, de kreditvärderade enheternas och anknutna tredje parters lokaler.

Om ett kreditvärderingsinstitut har gjort sig skyldig till en överträdelse besluta att återkalla registreringen av det, tillfälligt förbjuda det att utfärda kreditbetyg, tillfälligt upphäva användningen, i rättsligt reglerade sammanhang, av kreditbetyg som det har utfärdat, kräva att överträdelsen upphör och/eller utfärda offentliga underrättelser.

Om ett kreditvärderingsinstitut har gjort sig skyldig till en överträdelse uppsåtligen eller av oaktsamhet, besluta att utdöma böter.

Organisation

Tillsynsstyrelsen

Sammansättning

Ordföranden (utan rösträtt), varje medlemsstats chef för den nationella offentliga myndighet som är behörig att utöva tillsyn över finansmarknadsaktörer, en företrädare (utan rösträtt) för kommissionen, en företrädare (utan rösträtt) för Europeiska systemrisknämnden, en företrädare (utan rösträtt) för var och en av de båda andra europeiska tillsynsmyndigheterna.

Uppgift

Ska ge myndigheten vägledning i dess arbete och ansvara för att fatta sådana beslut som avses i kapitel II i inrättandeförordningen.

Förvaltningsstyrelsen

Sammansättning

Ordföranden och sex andra ledamöter av tillsynsstyrelsen som valts av och bland tillsynsstyrelsens röstberättigade ledamöter. Verkställande direktören och en företrädare för kommissionen ska delta utan rösträtt i förvaltningsstyrelsens sammanträden (företrädaren för kommissionen har rätt att rösta i budgetfrågor).

Uppgifter

Ska se till att myndigheten utför sitt uppdrag och de uppgifter den tilldelas i enlighet med inrättandeförordningen.

Ordförande

Företrädare för myndigheten med ansvar för att förbereda arbetet i tillsynsstyrelsen och leda sammanträdena i tillsynsstyrelsen och förvaltningsstyrelsen. Utses av tillsynsstyrelsen efter att ha hörts av Europaparlamentet.

Verkställande direktör

Ska efter det att Europaparlamentet har tillstyrkt beslutet utses av tillsynsstyrelsen. Ska ansvara för förvaltningen av myndigheten och förbereda arbetet i förvaltningsstyrelsen.

Intern revision

Europeiska kommissionens tjänst för internrevision.

Extern revision

Europeiska revisionsrätten.

Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

Europaparlamentet på rådets rekommendation.

Medel till myndighetens förfogande 2012

Slutlig budget

Total budget: 20,279 miljoner euro, varav

 

bidrag från unionen: 7,12 miljoner euro

 

bidrag från nationella behöriga myndigheter: 10,158 miljoner euro

 

avgifter från övervakade enheter: 3,001 miljoner euro

Personalstyrka den 31 december 2012

Anställda som omfattas av tjänsteföreskrifterna: 75 tillfälliga tjänster enligt tjänsteförteckningen, varav tillsatta: 75

Kontraktsanställda: 10 tjänster för kontraktsanställda budgeterade, varav tillsatta: 12

Utstationerade nationella experter: 16 tjänster för nationella experter budgeterade, varav tillsatta: 10

Produkter och tjänster 2012

Registrering av nitton kreditvärderingsinstitut och certifiering av ett kreditvärderingsinstitut.

Kontinuerlig tillsyn, däribland tematiska genomgångar såsom kreditbetyg på banker.

Bedömning av överensstämmelse i nya förslag till MiFID-dispenser från krav på transparens före handel.

Slutlig ståndpunkt i frågan om automatiserad högfrekvenshandel offentliggjordes.

Fortsatt arbete med att förbereda översynen av MiFID/MAD/PD.

Utarbetande av tekniska standarder (både för tillsyn och genomförande) till förordningen om Europas marknadsinfrastrukturer, centrala motparter (CCP-clearing) och transaktionsregister (förordning om Europas marknadsinfrastruktur).

Förberedelser inför att förordningen om Europas marknadsinfrastruktur träder i kraft då myndigheten tar över tillsynen av transaktionsregister.

Utarbetande av tekniska standarder till den nya förordningen om blankning.

Första yttrandena om kontrollen av blankning i Grekland och Spanien.

Utarbetande av tillämpningsföreskrifter för ersättningen till förvaltare av alternativa investeringsfonder.

Bidrag till utarbetandet av de internationella redovisningsstandarderna International Financial Reporting Standards (IFRS).

Förtydliganden till företag om hur de korrekt ska tillämpa IFRS-reglerna (hanteringen av anstånd och goodwill).

Utbyte av erfarenheter och diskussioner om konsekvenser med nationella tillsynsmyndigheter om frågor som gäller tillsyn av marknaden och direktiven om prospekt och öppenhet, uppköpserbjudanden etc.

Gemensamt arbete med de andra europeiska värdepappersmyndigheterna.

Bidrag till Europeiska systemrisknämnden (ESRB) om finansiell stabilitet, bland annat genom regelbundna riskrapporter och interna informationstillfällen varje vecka.

Förstärkt finansiellt konsumentskydd genom fler regler och krav för mellanhänder och fondförvaltare, finansiell rådgivning och lämplighet (MiFID) och regler för offentliggörande till den europeiska finansieringsordningen för teknik (ETF).

Alleuropeisk produktvarning till investerare om fällor vid investeringar via internet.

En investerardag anordnades i myndighetens lokaler.

Ansvar för en EU-omfattande databas för transaktionsrapporter.

Utveckling av en framgångsrik it-lösning för offentliggörandet av kreditvärderingsinstitutens tidigare kreditbetyg.

Samordnande av de nationella tillsynsmyndigheternas svar på finanskrisen och förstärkning av den egna riskanalysen.

Genomförande av två inbördes utvärderingar om reglerna om marknadsmissbruk och direktivet om prospekt.

Källa: Uppgifter från myndigheten.


MYNDIGHETENS SVAR

11.

Rapporten om godkännandet av redovisningssystemen håller på att bli färdig. För att bekräfta tillförlitligheten i resultatet av förfarandena som tillämpas använde sig räkenskapsföraren innan rapporten började utarbetas av den metod som innebär hundraprocentiga kontroller av samtliga finansiella transaktioner istället för stickprov och systemtestning.

12.

Under 2012 införde vi en funktion för intern kontroll och antog en riskbaserad handlingsplan för intern kontroll som utvecklas och övervakas aktivt. I slutet av 2012 hade vi genomfört 19 av 20 verksamheter som planerats för året. Arbetsprogram för intern kontroll har tagits fram för 2013 och 2014. De interna lednings- och kontrollsystemen är anpassade till utförandet av våra verksamhetsuppgifter i enlighet med artikel 38.4 i myndighetens budgetförordning och vi har här tagit vederbörlig hänsyn till de risker som är förenade med ledningsmiljön.

13.

Under 2012 var vi tvungna att göra nya upphandlingar av flera kontrakt som vi tagit över från vår föregångare CESR. Nästan hela upphandlingsplanen genomfördes, dock med vissa förseningar för att resurserna inte räckte till. Under 2013 kommer vi att göra förbättringar på detta område genom att rekrytera ytterligare personal till vår upphandlingsgrupp, samtidigt som vi förbättrar förfarandena genom ytterligare interna kontroller.

14.

Vi uppskattar de korrekta förklaringar som revisionsrätten ger i sina kommentarer. Dessa förklaringar speglar situationen under 2012.

15.

Budgeten för 2012 utarbetades i januari 2011, den första månaden då myndigheten var verksam. Det var till största delen Europeiska kommissionen som utarbetade budgeten och det fanns då ingen erfarenhet av att leda myndigheten.

16.

När det gäller förvaltningen av budgeten för vårt it-arbetsprogram bör det noteras att it-arbetsprogrammet för 2012 byggde på krav som kom från lagstiftning som EU-institutionerna fortfarande diskuterade. De slutliga förhandlingarna om några av dessa bestämmelser har påverkat både it-arbetsprogrammet och upphandlingsplanen under året.

17.

Efter revisionsrättens besök har vi tagit fram bättre processer och infört kontroller för att ta itu med de problem som tagits upp liksom budgetplaneringen och annan planering.

18.

Vi instämmer i resultatet. Efter revisionsrättens kommentar har vi gjort en efterhandsgranskning av alla rekryteringsprocesser för tillfälligt anställda som genomfördes 2012. I denna bekräftades att det inte förekommit några andra liknande fall. För att begränsa risken för liknande misstag i framtiden har vi infört nya förfaranden för att fastställa minimikrav för uppförande på förteckningen över godkända sökande och förhandskontrollåtgärder för att bekräfta de sökandes behörighet med hjälp av ett elektroniskt verktyg för beräkning av hur många års erfarenhet de sökande har.


Top