Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0417

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av vissa förordningar på områdena fiske och djurhälsa med anledning av ändringen av Mayottes ställning i förhållande till Europeiska unionen

    /* COM/2013/0417 final - 2013/0191 (COD) */

    52013PC0417

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av vissa förordningar på områdena fiske och djurhälsa med anledning av ändringen av Mayottes ställning i förhållande till Europeiska unionen /* COM/2013/0417 final - 2013/0191 (COD) */


    MOTIVERING

    1.           BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

    Genom beslut 2012/419/EUi ändrade Europeiska rådet Mayottes ställning i förhållande till Europeiska unionen från och med den 1 januari 2014. Den dagen upphör Mayotte att vara ett utomeuropeiskt territorium och får ställning som yttersta randområde i enlighet med artiklarna 349 och 355.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (nedan kallat EUF-fördraget). Unionslagstiftningen kommer att vara tillämplig på Mayotte från och med den 1 januari 2014.

    I detta förslag beaktas önskemål från franska myndigheter att unionens regelverk ska ändras genom särskilda åtgärder för Mayotte på olika områden, t.ex. fiske och djurhälsa.

    En granskning av Mayottes situation visar att den känsliga biologiska miljön i öns vatten behöver skyddas och att det därför är nödvändigt att låta vattnen runt Mayotte ingå i tillämpningsområdet för förordning (EG) nr 850/98 av den 30 mars 1998 för bevarande av fiskeresurserna genom tekniska åtgärder för skydd av unga exemplar av marina organismer. I vissa avseenden behöver Frankrike extra tid för att kunna följa unionens regelverk när det gäller Mayotte. Det handlar särskilt om kraven på registrering och kontroll på fiskeriområdet, i den mån det berör vissa fartyg som är spridda runt ön och inte har någon särskild landningsplats.

    I fråga om djurhälsa verkar det berättigat att ge extra tid för att uppfylla Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om upphävande av förordning (EG) nr 1774/2002, eftersom Mayotte inte har någon industriell kapacitet för bearbetning av animaliska biprodukter.

    För enkelhetens och snabbhetens skull har det ansetts lämpligt att inte lägga fram separata förslag för var och en av de berörda rättsakterna utan att i stället, där så är möjligt, slå samman ändringarna av flera akter i ett enda förslag. De ändringar som föreslås i detta dokument gäller förordningar och omfattas av det ordinarie lagstiftningsförslaget (artiklarna 289.1 och 294 i EUF-fördraget).

    2.           RESULTAT AV SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

    Kommissionen har inte använt någon konsekvensbedömning. Vid granskningen av de olika frågorna och särskilt de önskemål Frankrike framfört var kommissionen dock i kontakt med företrädare för nationella och regionala myndigheter för att bättre kunna utvärdera motiven bakom de särskilda åtgärderna.

    3.           FÖRSLAGETS RÄTTSLIGA ASPEKTER

    I enlighet med artikel 43.2 i EUF-fördraget har Europaparlamentet och rådet befogenhet att fastställa de bestämmelser som behövs för att uppnå målen för den gemensamma fiskeripolitiken.

    På denna rättsliga grund föreslås en ändring av följande fyra rådsförordningar på fiskeriområdet med hänsyn till Mayottes särskilda ställning, enligt översikten ovan och den detaljerade beskrivningen i skälen i utkastet:

    – Rådets förordning (EG) nr 850/98 av den 30 mars 1998, för att låta den omfatta vattnen runt Mayotte och för att förbjuda användningen av ringnot vid fiske efter tonfisk och närbesläktade arter i det område som ligger inom 24 sjömil från Mayottes baslinjer, i syfte att bevara stim av stor vandrande fisk i närheten av ön.

    – Rådets förordning (EG) nr 104/2000 av den 17 december 1999 om den gemensamma organisationen av marknaden för fiskeri- och vattenbruksprodukter.

    – Rådets förordning (EG) nr 2371/2002 av den 20 december 2002 för att införa särskilda åtgärder gällande fartygsregistret och tillträdessystemet.

    – Rådets förordning (EG) nr 639/2004 av den 30 mars 2004, i syfte att låta den utvecklingsplan som Frankrike har lagt fram inför Indiska oceanens tonfiskkommission (IOTC) utgöra referens för kapaciteten för den fiskeflotta som är registrerad i Mayottes hamnar och tillåta Frankrike att öka sin flotta upp till målen i utvecklingsplanen.

    – Rådets förordning (EG) nr 1224/2009 av den 20 november 2009, i syfte att föreskriva om övergångsåtgärder och tillfälliga undantag från vissa regler om kontroll av fiskefartyg, så att unionens krav på kontroller gradvis kan uppfyllas och målen i den förordningen uppnås.

    I enlighet med artikel 168.4 b i EUF-fördraget har Europaparlamentet och rådet befogenhet att besluta om åtgärder på veterinär- och växtskyddsområdet som direkt syftar till att skydda folkhälsan.

    På denna rättsliga grund föreslås en ändring av Europaparlamentets och rådets förordning 1069/2009 av den 21 oktober 2009, i syfte att ge Frankrike en övergångsperiod på fem år när det gäller Mayotte och göra det möjligt för Frankrike att inrätta den infrastruktur som krävs för identifiering, hantering, transport, behandling och bortskaffande av animaliska biprodukter.

    4.           BUDGETKONSEKVENSER

    Förslaget påverkar inte unionens budget.

    2013/0191 (COD)

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

    om ändring av vissa förordningar på områdena fiske och djurhälsa med anledning av ändringen av Mayottes ställning i förhållande till Europeiska unionen

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 43.2 och 168.4 b,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

    efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

    med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[1],

    med beaktande av Regionkommitténs yttrande[2],

    i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

    av följande skäl:

    (1)       Genom beslut 2012/419/EU[3] ändrade Europeiska rådet Mayottes ställning i förhållande till Europeiska unionen från och med den 1 januari 2014. Från och med den dagen upphör Mayotte att vara ett utomeuropeiskt territorium och får ställning som yttersta randområde i enlighet med artiklarna 349 och 355.1 i EUF-fördraget. Unionslagstiftningen kommer att vara tillämplig på Mayotte från och med den 1 januari 2014. På grund av Mayottes särskilda situation på olika områden bör man föreskriva om vissa särskilda åtgärder.

    (2)       När det gäller fiske och djurhälsa bör följande förordningar ändras.

    (3)       När det gäller rådets förordning (EG) nr 850/98 av den 30 mars 1998 för bevarande av fiskeresurserna genom tekniska åtgärder för skydd av unga exemplar av marina organismer[4] bör vattnen runt Mayotte omfattas av den förordningen och användningen av ringnot vid fiske efter tonfisk och närbesläktade arter vara förbjudet i det område som ligger inom 24 sjömil från Mayottes baslinjer, för att skydda stim av stor vandrande fisk i närheten av ön.

    (4)       När det gäller rådets förordning (EG) nr 104/2000 av den 17 december 1999 om den gemensamma organisationen av marknaden för fiskeri- och vattenbruksprodukter[5] skulle en tillämpning av bestämmelserna om märkning av fiskeriprodukter, på grund av den väldigt splittrade och underutvecklade situationen när det gäller saluföringen på Mayotte, innebära en börda för återförsäljarna som inte står i proportion till den information som skulle ges till konsumenterna. Det bör därför föreskrivas om ett tillfälligt undantag från bestämmelserna om märkning av fiskeriprodukter i detaljhandelsförsäljning till slutkonsumenterna på Mayotte.

    (5)       När det gäller rådets förordning (EG) nr 2371/2002 av den 20 december 2002 om bevarande och hållbart utnyttjande av fiskeresurserna inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken[6] bör särskilda åtgärder införas gällande fartygsregister och tillträdessystem.

    (6)       För det första består en stor del av flottan som för fransk flagg och som är baserad på Mayotte av fartyg under 9 meters längd. Dessa är spridda runt ön, de har inga särskilda landningsplatser och det återstår att identifiera dem, mäta dem och utrusta dem med grundläggande säkerhetsutrustning innan de kan föras in i registret över unionens fiskefartyg. Frankrike kommer därför inte att kunna färdigställa detta register före den 31 december 2016. Frankrike bör dock upprätta ett tillfälligt fartygsregister för att säkerställa en grundläggande identifiering av denna typ av fartyg, för att undvika att antalet inofficiella/oregistrerade fiskefartyg ökar.

    (7)       För det andra är det nödvändigt att begränsa viss fiskeverksamhet i vattnen runt Mayotte till fartyg som är registrerade i öns hamnar, för att skydda den känsliga biologiska miljön i vattnen runt Mayotte och öns lokala ekonomi, med hänsyn till dess strukturella, sociala och ekonomiska situation.

    (8)       När det gäller rådets förordning (EG) nr 639/2004 av den 30 mars 2004 om förvaltning av fiskeflottor som är registrerade i gemenskapens yttersta randområden[7] är det speciella med Mayotte att det inte finns något mål för dess flotta enligt förordning (EG) nr 2371/2002 som bygger på det fleråriga utvecklingsprogrammet för 1997–2002. Om man ser till bevarandet av fiskeresurserna bör flottans fiskekapacitet frysas på nuvarande nivåer, särskilt när det gäller stora fartyg med stor fiskekapacitet. Frankrike har lagt fram en utvecklingsplan inför Indiska oceanens tonfiskkommission (IOTC) om det förväntade utvecklingen av Mayottes fiskeflotta, som ingen av IOTC:s avtalsslutande parter, inklusive unionen, har invänt emot, och därför bör man för mindre fartyg använda målen i den planen som referensnivåer för kapaciteten för den flotta som är registrerad i Mayottes hamnar och att tillåta Frankrike att öka sin flotta upp till målen i utvecklingsplanen.

    (9)       När det gäller Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om upphävande av förordning (EG) nr 1774/2002[8] har inte Mayotte någon industriell kapacitet för bearbetning av animaliska biprodukter. Frankrike bör därför få fem år på sig att inrätta den infrastruktur som krävs för identifiering, hantering, transport, behandling och bortskaffande av animaliska biprodukter på Mayotte i full överensstämmelse med förordning (EG) nr 1069/2009.

    (10)     När det gäller rådets förordning (EG) nr 1224/2009 av den 20 november 2009 om införande av ett kontrollsystem i gemenskapen för att säkerställa att bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken efterlevs, om ändring av förordningarna (EG) nr 847/96, (EG) nr 2371/2002, (EG) nr 811/2004, (EG) nr 768/2005, (EG) nr 2115/2005, (EG) nr 2166/2005, (EG) nr 388/2006, (EG) nr 509/2007, (EG) nr 676/2007, (EG) nr 1098/2007, (EG) nr 1300/2008, (EG) nr 1342/2008 och upphävande av förordningarna (EEG) nr 2847/93, (EG) nr 1627/94 och (EG) nr 1966/2006[9] visar det sig att Frankrike inte kommer att kunna uppfylla unionens krav på kontroller av segmentet ”Mayotte. Pelagiska och bottenlevande arter. Längd < 9 m.” av Mayottes flotta vid det datum då Mayotte får ställning som yttersta randområde. Fartygen i det segmentet är spridda runt ön, de har inga särskilda landningsplatser och de har ännu inte identifierats. Dessutom behöver fiskare och kontrollörer utbildas och nödvändig administrativ och fysisk infrastruktur inrättas. Det behövs därför ett tillfälligt undantag från vissa regler om kontroll av fiskefartyg och deras egenskaper, verksamhet till havs, redskap och fångst i alla led från fartyget till marknaden när det gäller det flottsegmentet. För att uppnå åtminstone några av de viktigaste målen i förordning (EG) nr 1224/2009 bör dock Frankrike inrätta ett nationellt kontrollsystem för att kunna kontrollera och övervaka verksamheten inom det flottsegmentet och för att kunna uppfylla unionens krav på internationell rapportering.

    (11)     Förordningarna (EG) nr 850/98, (EG) nr 104/2000, (EG) nr 2371/2002, (EG) nr 639/2004, (EG) nr 1069/2009 och (EG) nr 1224/2009 bör därför ändras.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1 Ändringar av förordning (EG) nr 850/98

    Förordning (EG) nr 850/98 ska ändras på följande sätt:

    (1) I artikel 2.1 ska led h ersättas med följande:

    ”h)     Region 8:

    Alla vatten längs de franska departementen Réunions och Mayottes kuster som lyder under Frankrikes suveränitet eller jurisdiktion.”

    (2) Följande artikel ska införas som artikel 34a:

    ”Artikel 34a

    Begränsningar av fiskeaktiviteter i det område som ligger inom 24 sjömil från Mayotte

    Det är förbjudet för alla fartyg att använda ringnot vid fiske efter tonfisk och närbesläktade arter i det område som ligger inom 24 sjömil från Mayotte, uppmätt från de baslinjer från vilka territorialvattnen mäts.”

    Artikel 2 Ändring av förordning (EG) nr 104/2000

    I artikel 4 i förordning (EG) nr 104/2000 ska följande punkt läggas till som punkt 3a :

    ”3a.      Fram till den 16 december 2016 ska punkterna 1, 2 och 3 inte tillämpas på produkter i detaljhandelsförsäljning till slutkonsumenterna på Mayotte.”

    Artikel 3 Ändringar av förordning (EG) nr 2371/2002

    Förordning (EG) nr 2371/2002 ska ändras på följande sätt:

    (1) I artikel 15 ska följande punkter läggas till som punkterna 5 och 6:

    ”5.     Genom undantag från punkt 1 ska Frankrike fram till den 31 december 2016 undantas från kravet att i sitt register över unionens fiskefartyg föra in fartyg med en totallängd under 9 meter som bedriver fiske från Mayotte.

    6.      Till den 31 december 2016 ska Frankrike föra ett tillfälligt register över fiskefartyg med en totallängd under 9 meter som bedriver fiske från Mayotte. Det registret ska för varje företag innehålla åtminstone namn, totallängd och en identifikationskod.”

    (2) Följande artikel ska införas som artikel 18a:

    ”Artikel 18a

    Mayotte

    Genom undantag från artikel 17 får Frankrike i vatten upp till 100 sjömil från Mayottes baslinjer begränsa fiske till fiskefartyg som är registrerade i Mayottes hamnar, antingen i registret över unionsfartyg eller i det tillfälliga register som avses i artikel 15.6, utom när det gäller unionsfartyg som under de två åren före den 1 januari 2014 fiskade i de vattnen under minst 40 dagar, så länge de inte överstiger den traditionella nivån på fiskeansträngningarna.”

    Artikel 4 Ändring av förordning (EG) nr 639/2004

    I förordning (EG) nr 639/2004 ska följande artikel införas som artikel 1a:

    ”Artikel 1a

    Mayottes flotta

    1.           Genom undantag från artikel 1.1 a ska referensnivåerna för fiskefartyg som är registrerade i Mayottes hamnar, antingen i registret över unionsfartyg eller i det tillfälliga register som avses i artikel 15.6 i förordning (EG) nr 2371/2002, vara den flottans kapacitet den 31 december 2013.

    För fiskefartyg med en totallängd mellan 8 och 12 meter som använder långrev och för fiskefartyg med en totallängd under 9 meter ska dock referensnivån vara den kapacitet som anges i den utvecklingsplan som Frankrike lade fram inför IOTC den 7 januari 2011.

    2.           Genom undantag från artikel 13 i förordning (EG) nr 2371/2002 ska Frankrike tillåtas införa ny kapacitet i de definierade flottsegmenten för fiskefartyg med en totallängd mellan 8 och 12 meter som använder långrev och fiskefartyg med en totallängd under 9 meter, utan att kompensera med motsvarande kapacitetsminskning.”

    Artikel 5 Ändring av förordning (EG) nr 1069/2009

    I förordning (EG) nr 1069/2009 ska artikel 56 ersättas med följande:

    ”Artikel 56

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Den ska tillämpas från den 4 mars 2011.

    Artikel 4 ska dock tillämpas på Mayotte från och med den 1 januari 2019. Animaliska biprodukter och därav framställda produkter som framställts i Mayotte före den 1 januari 2019 ska bortskaffas i enlighet med artikel 19.1 b.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.”

    Artikel 6 Ändring av förordning (EG) nr 1224/2009

    I förordning (EG) nr 1224/2009 ska följande artikel införas som artikel 2a:

    ”Artikel 2a

    Tillämpningen av gemenskapens kontrollsystem på vissa flottsegment i det franska utomeuropeiska departementet Mayotte

    1.           Fram till den 31 december 2016 ska artiklarna 5.3, 6, 8, 41, 56, 58–62, 66, 68 och 109 inte tillämpas på Frankrike när det gäller fiskefartyg med en totallängd under 9 meter som bedriver fiske från Mayotte, deras verksamhet och fångst.

    2.           Den 1 januari 2014 ska Frankrike ha inrättat ett nationellt kontrollprogram för fiskefartyg med en totallängd under 9 meter som bedriver fiske från Mayotte. Programmet ska uppfylla följande krav:

    (a) En enda myndighet, belägen i Mayotte, ska samordna kontrollverksamheten vid alla lokala myndigheter.

    (b) Kontroll, inspektion och verkställighet ska ske på icke-diskriminerande grund.

    (c) Programmet ska säkerställa kontrollen av fångst av arter som förvaltas av IOTC och av skyddade arter.

    (d) Programmet ska säkerställa kontrollen av tillträde till vattnen runt Mayotte, särskilt till områden med tillträdesrestriktioner för vissa flottsegment.

    (e) Programmet ska prioritera målet att kartlägga fiskeverksamheten runt Mayotte för att förbereda riktade kontrollåtgärder.

    (3) Senast den 30 september 2014 ska Frankrike inför kommissionen lägga fram en handlingsplan med åtgärder för att säkerställa att förordning (EG) nr 1224/2009 är fullt genomförd den 1 januari 2017 när det gäller fiskefartyg med en totallängd under 9 meter som bedriver fiske från Mayotte. En dialog ska föras mellan Frankrike och kommissionen om handlingsplanen. Frankrike ska vidta alla de åtgärder som krävs för att genomföra handlingsplanen.”

    Artikel 7 Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den

    På Europaparlamentets vägnar                    På rådets vägnar

    Ordförande                                                    Ordförande

    i               EUT L 204, 31.7.2012, s. 131.

    [1]               EUT C , , s. .

    [2]               EUT C , , s. .

    [3]               EUT L 204, 31.7.2012, s. 131.

    [4]               EGT L 125, 27.4.1998, s. 1.

    [5]               EGT L 17, 21.1.2000, s. 22.

    [6]               EGT L 320, 5.12.2001, s. 7.

    [7]               EUT L 102, 7.4.2004, s. 9.

    [8]               EUT L 300, 14.11.2009, s. 1.

    [9]               EUT L 343, 22.12.2009, s. 1.

    Top