Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013IR2010

    Yttrande från Regionkommittén – ”Ökad egenmakt för partnerländernas lokala myndigheter i syfte att förbättra samhällsstyrningen och resultaten på utvecklingsområdet”

    EUT C 356, 5.12.2013, p. 86–91 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    5.12.2013   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 356/86


    Yttrande från Regionkommittén – ”Ökad egenmakt för partnerländernas lokala myndigheter i syfte att förbättra samhällsstyrningen och resultaten på utvecklingsområdet”

    2013/C 356/15

    REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    Vi ställer oss helt och fullt bakom kommissionens strategi i dess nya meddelande, där de lokala och regionala myndigheternas politiska roll erkänns som politiskt ansvariga och beslutsfattare, som kräver en lämplig nivå av autonomi, kapacitetsutveckling och finansiella resurser.

    Vi välkomnar tanken att det stöd som ges till den offentliga sektorn i partnerländerna för att uppmuntra dem att utforma och genomföra en effektivare och mer ändamålsenlig nationell utvecklingspolitik och utvecklingsplan bör ta hänsyn till att den lokala offentliga sektorn har en viktig roll att spela.

    Regionkommittén uppmanar kommissionen att anta reglerna (budgetförordningens genomföranderegler) för full finansiering i fall ”där det ligger i gemenskapens intresse att vara den enda givarorganisationen” i sina program, t.ex. vad gäller Icke-statliga aktörer och lokala myndigheter.

    Regionkommittén håller med kommissionen om att EU bör anpassa sitt stöd till den växande rollen, potentialen och behoven hos de lokala och regionala myndigheterna och deras sammanslutningar i partnerländerna, i syfte att sätta fokus på utvecklingseffektivitet i stället för på biståndseffektivitet, och vi betonar att detta innebär ökade ekonomiska anslag till aktiviteter som stöder decentralisering och ökad egenmakt för lokala och regionala myndigheter och deras sammanslutningar.

    Kommittén är villig att med tekniskt och finansiellt stöd från kommissionen bidra till utvecklingen av en metod för utvärdering och övervakning av decentraliseringsaspekter i partnerländer, i samarbete med alla berörda parter.

    Om man vill att de lokala myndigheterna i stor utsträckning deltar i agendan för tiden efter 2015 behövs det en process som verkligen grundar sig på delaktighet. Till skillnad från hur millennieutvecklingsmålen utarbetades måste man se till att medverkan sker redan i ett tidigt skede av arbetet med agendan för tiden efter 2015, med de ekonomiska resurser som krävs.

    Vi upprepar vårt stöd för att utse 2015 till Europaåret för utvecklingssamarbete och uppmanar därför till att i budgeten säkerställa tillräckligt finansiellt stöd till lokala och regionala myndigheters initiativ.

    Kommittén förklarar sig återigen beredd att ge Europas lokala och regionala myndigheter politiskt utrymme att utveckla sitt internationella och gränsöverskridande samarbete.

    Föredragande

    Hans JANSSEN (NL–EPP), borgmästare i Oisterwijk

    Referensdokument

    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: Ökad egenmakt för partnerländernas lokala myndigheter i syfte att förbättra samhällsstyrningen och resultaten på utvecklingsområdet

    COM(2013) 280 final

    I.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

    REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    Allmänna kommentarer

    1.

    Regionkommittén välkomnar kommissionens nya meddelande om ”Ökad egenmakt för partnerländernas lokala myndigheter i syfte att förbättra samhällsstyrningen och resultaten på utvecklingsområdet”. Detta är ett viktigt nästa steg i det uttryckliga erkännandet och vidareutvecklingen av de lokala och regionala myndigheternas specifika ställning som partner i EU:s utvecklingspolitik, vid sidan av och skilda från andra partner och aktörer såsom centralregeringar och organisationer i det civila samhället.

    2.

    Kommissionen offentliggjorde 2008 sitt första meddelande (1) om de lokala och regionala myndigheternas roll inom utvecklingspolitiken. Detta var ett stort steg mot ett erkännande av de lokala och regionala myndigheternas plats, roll och mervärde i utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete.

    3.

    Vi hänvisar till tidigare ReK-yttranden, bl.a. till de senaste yttrandena om meddelandet om ”Europa i världen: En ny strategi för att finansiera EU:s yttre åtgärder” och om meddelandet om ”Att göra EU:s utvecklingspolitik mer effektiv: En agenda för förändring”, där de lokala och regionala myndigheternas särskilda ställning och roll i EU:s externa åtgärder framhölls.

    4.

    Vi ställer oss helt och fullt bakom kommissionens strategi i dess nya meddelande, där de lokala och regionala myndigheternas politiska roll erkänns som politiskt ansvariga och beslutsfattare, vilket kräver en lämplig nivå av autonomi, kapacitetsutveckling och finansiella resurser.

    5.

    Varje typ av ”lokal myndighet” – regioner, provinser, län, distrikt, kommuner, byar osv. – spelar en strategisk roll när det gäller att förbättra det demokratiska styret och bidra till en mer effektiv utveckling. Kommittén förstår därför inte varför Europeiska kommissionen valt att huvudsakligen fokusera på den kommunala nivån i meddelandet, enligt vad man anger i fotnot 1.

    6.

    Kommittén ställer sig positiv till att lokala och regionala myndigheter i partnerländerna, såsom förespråkas i meddelandet, ges ökad egenmakt eftersom detta kommer att hjälpa dem att fullgöra den viktiga roll som har tilldelats dem, bl.a. genom agendan för förändringar, på sådana områden som mänskliga rättigheter, demokrati och andra viktiga delar av goda styresformer samt inom hållbar tillväxt för alla för mänsklig utveckling.

    7.

    Vi framhåller återigen att de lokala och regionala myndigheterna i Europa har riklig erfarenhet på många områden där de lokala och regionala myndigheterna i partnerländerna behöver bygga upp sin kapacitet. Detta borde framhållas tydligare i meddelandet, som också borde fokusera på hur denna erfarenhet, bl.a. genom icke-hierarkiskt kunskapsutbyte (”peer-to-peer knowledge sharing”), kan föras över till och tillämpas på lokala förhållanden.

    8.

    De lokala och regionala myndigheterna bör involveras nära i arbetet med att utforma utvecklingsagendan för tiden efter 2015, på grundval av analysen i meddelandet. De lokala och regionala myndigheterna har en viktig roll att spela, inte bara inom hållbar utveckling utan också på närliggande områden såsom inkluderande stadsutveckling, social sammanhållning, anpassning till klimatförändringarna, människors säkerhet m.m. I detta hänseende

    välkomnar vi rapporten från FN:s generalsekreterares högnivågrupp om utvecklingsagendan för perioden efter 2015,

    välkomnar vi att Habitat III-konferensen (2) 2016 kommer att fokusera på ett nytt program för städer, och

    betonar vi behovet av att fullt ut involvera lokala och regionala myndigheter i utarbetandet av EU:s bidrag och ståndpunkter, också när det gäller förberedelserna.

    9.

    Vi noterar att man har tillämpat en öppen process under arbetet med att förbereda meddelandet. Lokala och regionala myndigheter har fått möjlighet att lämna bidrag och idéer, och diskussioner har ägt rum vid olika tillfällen, bl.a. under ett sammanträde i ReK:s CIVEX-utskott.

    10.

    Vi ställer oss positiva till meddelandets erkännande av ReK:s viktiga roll när det handlar om att stimulera och samordna de lokala och regionala myndigheternas utvecklingsinsatser och erbjuder vårt fortsatta samarbete i det vidare arbetet med att utforma och genomföra EU:s utvecklingspolitik. Lämpliga forum för detta är bl.a. konferensen om decentraliserat utvecklingssamarbete, som underlättar dialogen mellan lokala och regionala myndigheter från EU och utvecklingsländerna och med EU:s institutioner, och, framför allt när det gäller samarbetet kring EU-insatser för att stödja utvecklingen i grannländerna, Arlem (församlingen för lokala och regionala myndigheter i EU och Medelhavsområdet) och Corleap (konferensen för regionala och lokala myndigheter i länderna inom det östliga partnerskapet) – två församlingar med lokala och regionala företrädare från EU och partnerländerna (inom grannskapspolitiken).

    Bakgrund

    11.

    Vi håller med kommissionen om att central- och toppstyrda politiska strategier och program inte räcker om man vill ta itu med den hållbara utvecklingens och fattigdomsbekämpningens komplexa problematik, och att offentliga och privata aktörer har sin roll att spela, framför allt på lokal nivå.

    12.

    Vi instämmer i kommissionens väl övervägda ståndpunkt om de lokala och regionala myndigheternas centrala roll: å ena sedan kan de spela en central roll oberoende av hur de centrala myndigheterna fungerar (t.ex. i bräckliga stater), å andra sidan kan det hända att deras centrala roll undergrävs av negativa faktorer, även på lokal nivå.

    13.

    Kommittén välkomnar kommissionens förslag om ett mer strategiskt samarbete med lokala och regionala myndigheter i partnerländerna för att ge dem ökad egenmakt och uppnå utvecklingsmålen.

    14.

    Vi delar kommissionens uppfattning att det politiska erkännandet av de lokala och regionala myndigheternas roll i utvecklingsprocesser bör gå hand i hand med att man ger dem en tillräcklig nivå av autonomi, kapacitetsutveckling och finansiella resurser, så att deras egenmakt blir fullständig och speglar ansvarsfördelningen mellan de olika myndighetsnivåerna.

    15.

    Kommittén uppmanar kommissionen att omsätta dessa mycket korrekta iakttagelser i de prioriteringar som den kommer överens om med partnerländerna för dess samarbetsprogram. Med tanke på de lokala och regionala myndigheternas relevans borde dessa helt och fullt involveras i arbetet med att förbereda och genomföra dessa program, också genom sina representativa sammanslutningar.

    Att frigöra de lokala myndigheternas utvecklingspotential

    16.

    Vi välkomnar tanken att det stöd som ges till den offentliga sektorn i partnerländerna för att uppmuntra dem att utforma och genomföra en effektivare och mer ändamålsenlig nationell utvecklingspolitik och utvecklingsplan bör ta hänsyn till att den offentliga sektorn på lokal och regional nivå har en viktig roll att spela. Detta sammanfaller med kommitténs ståndpunkt att de lokala och regionala myndigheterna bör involveras bättre i utvecklingspolitiken, både inom EU och i utvecklingsländer som är partnerländer.

    17.

    Kommittén håller med kommissionen om den betydelse som partnerskap och dialog med berörda parter på mottagarnivå har som ett sätt att inleda en dialog med relevanta centrala myndigheter så att dessa blir informerade om och kan ta hänsyn till lokala behov och problem. Detta ligger i linje med strategin för flernivåstyre. Strategin för flernivåstyre förutsätter samtidigt också att de centrala myndigheterna å sin sida eftersträvar en dialog med de lokala och regionala myndigheterna för att bättre lära känna behoven och problemen på lokal nivå.

    18.

    Kravet på medfinansiering förhindrar vissa aktörers deltagande både i EU-medlemsstaterna och i partnerländerna. I partnerländernas fall kan begränsade ekonomiska resurser göra att lokala aktörer inte kan delta, medan lokala och regionala myndigheter i vissa medlemsstater, t.ex. Sverige, inte kan delta i program som ”Icke-statliga aktörer och lokala myndigheter” på grund av att de inte får använda lokala skattemedel för att finansiera internationellt utvecklingssamarbete. Med tanke på programmets specifika mål och de omfattande erfarenheterna från olika europeiska länder (välfärd, decentralisering, hälso- och sjukvård etc.) verkar detta inte vara till fördel för vare sig EU eller det externa samarbetsprogrammet. För att undvika denna situation uppmanar Regionkommittén kommissionen att anta reglerna (budgetförordningens genomföranderegler) för full finansiering i fall ”där det ligger i gemenskapens intresse att vara den enda givarorganisationen” (artikel 253.1 e).

    19.

    Vi framhåller vikten av den territoriella utvecklingsstrategi som omnämns i meddelandet och uppmanar EU att samarbeta med andra utvecklingspartner för att utarbeta och genomföra denna strategi. EU bör också utarbeta incitament, t.ex. ökat finansiellt stöd till partnerländer som, i dialog med de lokala och regionala myndigheterna och deras sammanslutning(ar) inom landet, verkligen gör framsteg genom att de tillämpar en territoriell strategi i sin(a) nationella utvecklingsplan(er).

    Att utforma EU:s stöd så att det ger förbättrad samhällsstyrning och bättre utvecklingsresultat på lokal nivå

    20.

    Kommissionens förslag att verka för legitima myndigheter är relevant, men den särskilda hänvisningen i avsnittets första stycke till ”möjligheterna till samordning med regionala myndigheter” är ändå obegriplig, med tanke på den princip som omnämns i fotnot 1 i meddelandet, nämligen att termen ”lokal myndighet” i meddelandet avser alla slags myndigheter av denna typ, det vill säga inte bara kommuner och städer utan även distrikt, län och regioner.

    21.

    Kommittén håller med kommissionen om att politisk vilja är en förutsättning för en lyckad decentralisering. Enligt meddelandet ska denna politiska vilja dock främjas genom t.ex. politisk dialog. Och när den visas ska den belönas genom incitament i EU-samarbetet.

    22.

    Kommittén delar uppfattningen att EU-stödet till decentralisering bör inriktas på att skapa goda rättsliga och politiska förutsättningar och på institutions- och kapacitetsutveckling. ReK stöder också andra prioriteringar som identifieras, t.ex. en stark inriktning på skattemässig decentralisering, förvaltning av offentliga medel och ansvarighet sant en långsiktig och efterfrågestyrd strategi för kapacitetsutveckling.

    23.

    Vi framhåller återigen att de lokala och regionala myndigheterna i EU-länderna har rikligt med relevanta kunskaper och erfarenheter på många områden där de lokala och regionala myndigheterna i partnerländerna behöver utveckla sin kapacitet. Vid sidan av och i kombination med bilateralt samarbete mellan lokala och regionala myndigheter i EU och partnerländerna borde deras sammanslutningar betraktas som strategiska partner för förvaltningen av program för kapacitetsuppbyggnad inom lokala och regionala myndigheter.

    24.

    Vi håller med kommissionen om att sammanslutningar av lokala och regionala myndigheter kan vara mycket betydelsefulla för att uppnå en god samhällsstyrning och utvecklingsresultat på lokal nivå, och vi framhåller att man utöver de sex huvudsakliga uppgifter som identifieras i meddelandet också bör omnämna uppgiften att tillhandahålla service till sammanslutningens medlemmar. Sammanslutningar av lokala och regionala myndigheter uppmanas ofta av sina medlemmar att tillhandahålla tjänster för kapacitetsutveckling och utbildning, framför allt i utvecklingssammanhang. Att tillhandahålla dessa tjänster har visat sig vara mycket viktigt för sammanslutningarnas synlighet, deras medlemmars engagemang och därmed organisationernas livskraft. Det ger också upphov till information och insikter som kan användas i sammanslutningarnas lobbyverksamhet och främjande verksamhet.

    25.

    Vi håller med kommissionen om att de sammanslutningar av lokala och regionala myndigheter som finns i många partnerländer fortfarande är svaga. För att de ska kunna fullgöra sin roll till fullo krävs det betydande och långsiktigt stöd. Detta kan ske på olika sätt, t.ex. genom att man tillhandahåller direkta stöd inom ramen för de budgetar som förvaltas av EU-delegationerna och genom att man skapar eller fortsätter med större, sammankopplade program såsom Arial, som det hänvisas till i meddelandet. Under alla omständigheter är det mycket viktigt att man utnyttjar de kunskaper och de erfarenheter som finns hos de europeiska sammanslutningarna av lokala och regionala myndigheter, genom icke-hierarkiskt lärande och utbyte av erfarenheter.

    Vägen mot mer effektiva och flexibla stödformer

    26.

    Regionkommittén håller med kommissionen om att EU bör anpassa sitt stöd till den växande rollen, potentialen och behoven hos de lokala och regionala myndigheterna och deras sammanslutningar i partnerländerna, i syfte att sätta fokus på utvecklingseffektivitet i stället för på biståndseffektivitet.

    27.

    Vi betonar att detta innebär ökade ekonomiska anslag till aktiviteter som stöder decentralisering och ökad egenmakt för lokala och regionala myndigheter och deras sammanslutningar. Det är nu, i början av den nya finansieringsperioden, som det är dags att göra detta. Lokala och regionala myndigheter böra uttryckligen vara berättigade till stöd från samtliga instrument inom paketet Europa i världen. Det behövs också en betydande förändring av Europeiska utvecklingsfonden. The Thematic global evaluation of the Commission support to decentralisation processes  (3) (Tematisk övergripande utvärdering av kommissionens stöd till decentraliseringsprocesserna) från februari 2012 visar att direkta bidrag till decentralisering endast utgjorde 1 % av kommissionens totala finansiella bidrag (till samtliga sektorer och länder) under perioden 2000–2004, endast omkring 2,5 % under perioden 2004-2008, och återigen mycket mindre under de sista år som utvärderingen gällde (2008–2009). Ökad egenmakt för lokala myndigheter i syfte att förbättra samhällsstyrningen och resultaten på utvecklingsområdet har större värde.

    28.

    Vi välkomnar kommissionens önskan att undersöka användningen av innovativa finansieringsarrangemang och tanken att detta skulle kunna kopplas till bedömningen av lokala och regionala myndigheters institutionella effektivitet. Alltför ofta är dock sådana bedömningar toppstyrda, vilket resulterar i sanktioner mot dem som uppnår sämre resultat. Detta leder vanligen till mindre öppenhet mellan deltagarna. Med tanke på behovet av kapacitetsutveckling i de lokala och regionala myndigheterna vill vi uppmuntra användningen av horisontella lärprocesser, med användning av sådana instrument som benchmarking och öppna jämförelser där lokala och regionala sammanslutningar kan stärkas i sin effektivitetsskapande roll och på ett enklare sätt kan kopplas till positiva ekonomiska incitament och är lämpligare och mer givande på lång sikt.

    29.

    Vi ställer oss bakom synsättet att EU borde säkerställa tillräcklig flexibilitet i sina program till stöd för initiativ som tas av lokala och regionala myndigheter och deras sammanslutningar. Detta är ett mycket viktigt inslag i strävan efter ett mer strategiskt engagemang för att öka deras egenmakt. Denna flexibilitet bör därför omfatta möjligheten till direktstöd till de lokala och regionala myndigheterna och deras sammanslutningar för dessa ”egna initiativ”, och finansiering av sådana initiativ tillsammans med eller via deras samarbetsparter bland de lokala och regionala myndigheterna och partnerorganisationerna i Europa.

    30.

    Vi delar kommissionens uppfattning att EU bör stödja system som övervakar finansiella överföringar från centralregeringen till de lokala och regionala myndigheterna. Detta bör också bidra till utvecklingen av mer övergripande instrument på regional och global nivå som kan ge vägledning till decentraliseringsprocessen och tillhandahåller en grundval för övervakning av läget, på samma sätt som den europeiska stadgan för lokalt självstyre gör på europeisk nivå.

    31.

    Kommittén är villig att med tekniskt och finansiellt stöd från kommissionen bidra till utvecklingen av en metod för utvärdering och övervakning av decentraliseringsaspekter i partnerländer, i samarbete med alla berörda parter, särskilt sammanslutningar av lokala och regionala myndigheter, samt andra organisationer (UN-Habitat, UNDP) eller organ, även i utvecklingsländer (t.ex. de lokala och regionala myndigheternas råd inom västafrikanska ekonomiska och monetära unionen).

    32.

    Vi anser att sådana övergripande instrument ger ett värdefullt bidrag till den politiska dialogen mellan EU och partnerländerna. De gör det möjligt att i dialogen beakta den politiska samordningen, komplementariteten och samstämmigheten mellan olika myndighetsnivåer i landet. Den politiska dialogen kan förstärkas med hjälp av finansiella incitament som är relaterade till dessa frågor, i linje med önskan att undersöka användningen av innovativa finansieringsarrangemang.

    33.

    Vi håller med kommissionen om att EU bör stödja det decentraliserade och gränsöverskridande samarbetet mellan lokala och regionala myndigheter från EU och partnerländerna på grundval av långsiktiga och jämställda institutionella partnerskap. Ur europeiskt perspektiv är det viktigt att uppmuntra och främja en samordning av partnerskapen i mer omfattande nätverk eller samarbete i gemensamma program. Vi påpekar att portalen för decentraliserat utvecklingssamarbete underlättar en sådan samordning genom att tillhandahålla information om befintliga projekt och möjliggöra diskussion i syfte att utforma nya projekt. ReK vill även fortsättningsvis utöva sin roll i detta sammanhang, t.ex. i samarbete med sammanslutningar av lokala och regionala myndigheter. Med tanke på den fördjupade inverkan som kan förväntas tack vare mer samordnade metoder, bör sådana uppmuntras genom att öka de EU-medel som är avsatta för sådana ändamål.

    34.

    Kommittén välkomnar kommissionens ståndpunkt att EU bör stödja de lokala och regionala myndigheterna och deras sammanslutningar i deras roll när det handlar om att utforma utvecklingsagendan för tiden efter 2015. Vi är glada över att rådet (4) stöder denna ståndpunkt när det uppmanar EU och medlemsstaterna att, när så är lämpligt i samarbete med Regionkommittén, beakta de lokala myndigheternas åsikter och erfarenheter och att stödja deras representation i politiska diskussioner på nationell och internationell nivå, inklusive i utformningen av agendan för tiden efter 2015 och i förberedelserna för Habitat III-konferensen.

    35.

    Om man vill att de lokala myndigheterna i stor utsträckning deltar i agendan för tiden efter 2015 behövs det en process som verkligen grundar sig på delaktighet. Till skillnad från hur millennieutvecklingsmålen utarbetades måste man se till att medverkan sker redan i ett tidigt skede av arbetet med agendan för tiden efter 2015. Tillräckliga finansiella resurser måste frigöras för att denna delaktighet ska bli ett faktum.

    36.

    Vi upprepar vårt stöd för att utse år 2015 till Europaåret för utvecklingssamarbete (5), och anser att det är ett bra tillfälle att inleda och stödja, också finansiellt, aktiviteter på lokal och regional nivå. Vi uppmanar därför till att i budgeten säkerställa tillräckligt finansiellt stöd för lokala och regionala myndigheters initiativ.

    37.

    Kommittén förklarar sig återigen beredd att ge Europas lokala och regionala myndigheter politiskt utrymme att utveckla sitt internationella och gränsöverskridande samarbete.

    38.

    Vi bekräftar vårt åtagande att bidra till det fortsatta arbetet med att utforma politiken och till innovationer genom att bl.a. bygga vidare på detta meddelande och på erfarenheterna av decentraliserat utvecklingssamarbete, och i samarbete med nätverk och sammanslutningar av lokala och regionala myndigheter. Allt detta syftar till ökad egenmakt för partnerländernas lokala och regionala myndigheter i syfte att förbättra samhällsstyrningen och resultaten på utvecklingsområdet.

    Bryssel den 9 oktober 2013

    Regionkommitténs ordförande

    Ramón Luis VALCÁRCEL SISO


    (1)  COM(2008) 626 final.

    (2)  FN:s tredje konferens om bostäder och hållbar stadsutveckling.

    (3)  http://ec.europa.eu/europaid/how/evaluation/evaluation_reports/2012/1300_docs_en.htm

    (4)  Se ”Council conclusions on local authorities in development”, rådet (utrikes frågor) i Bryssel den 22 juli 2013, och ”The Overarching Post 2015 Agenda – Council Conclusions”, rådet (allmänna frågor) i Luxemburg den 25 juni 2013.

    (5)  Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om Europaåret för utvecklingssamarbete (2015), COM(2013) 509 final.


    Top