Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE1645

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 723/2009 om gemenskapens rättsliga ram för ett konsortium för europeisk forskningsinfrastruktur (Eric-konsortium)” – COM(2012) 682 final – 2012/0321 (NLE)

    EUT C 161, 6.6.2013, p. 58–59 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    6.6.2013   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 161/58


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 723/2009 om gemenskapens rättsliga ram för ett konsortium för europeisk forskningsinfrastruktur (Eric-konsortium)”

    COM(2012) 682 final – 2012/0321 (NLE)

    2013/C 161/10

    Föredragande: Cveto STANTIČ

    Den 19 december 2012 beslutade rådet att i enlighet med artiklarna 187 och 188 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

    "Förslag till rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 723/2009 om gemenskapens rättsliga ram för ett konsortium för europeisk forskningsinfrastruktur (Eric-konsortium)"

    COM(2012) 682 final – 2012/0321 (NLE).

    Facksektionen för inre marknaden, produktion och konsumtion, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 7 mars 2013.

    Vid sin 488:e plenarsession den 20–21 mars 2013 (sammanträdet den 20 mars) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 78 röster för, 1 röst emot och 3 nedlagda röster.

    1.   Slutsatser och rekommendationer

    1.1

    EESK stöder den föreslagna ändringen av artikel 9 i förordningen för att undanröja diskrimineringen mellan medlemsstater och anslutna länder och främja ett mer aktivt deltagande av de anslutna länderna i inrättandet och driften av framtida Eric-konsortier.

    1.2

    EESK tror att lika rösträtt inte kommer att påverka förordningens gemenskapsdimension och att gemenskapen kan behålla tillräcklig kontroll över viktiga delar av Eric-verksamheten genom andra bestämmelser i förordningen.

    1.3

    Kommittén är bekymrad över hur långsamt det rättsliga instrumentet för Eric-konsortier tillämpas på inrättandet och driften av forskningsinfrastrukturprojekt av europeiskt intresse inom färdplanen för Europeiska strategiska forumet för forskningsinfrastruktur (Esfri). Vi uppmanar därför kommissionen att ge potentiella partner så stort stöd som möjligt och på så sätt underlätta användningen av den rättsliga formen "Eric-konsortium".

    1.4

    EESK vill också rekommendera gemenskapen att bidra mer till medfinansieringen av Eric-projekt genom att sörja för bättre samverkanseffekter mellan strukturfonderna och ramprogrammet Horisont 2020.

    2.   Inledning och bakgrund

    2.1

    Förstklassig forskningsinfrastruktur spelar en avgörande roll i utvecklingen av kunskap och ny teknik för en mer konkurrenskraftig och kunskapsbaserad europeisk ekonomi.

    2.2

    Trots att stöd till och utveckling av forskningsinfrastruktur i Europa har varit ett ständigt mål för gemenskapen under det senaste årtiondet har denna infrastrukturs relativa fragmentering och regionalisering (1) genomgående varit ett av skälen till bristande excellens.

    2.3

    Esfri fastställde 2006 flera viktiga infrastrukturprojekt av europeiskt intresse som ska utvecklas till 2020 (2). Ett stort hinder för inrättandet av sådan infrastruktur mellan EU-länder var avsaknaden av ett lämpligt regelverk för upprättandet av ordentliga partnerskap.

    2.4

    Därför antog rådet Eric-förordningen (3) 2009. Detta särskilda rättsliga instrument ger ett Eric-konsortium status som juridisk person som erkänns i alla medlemsstater. Konsortiet kan också dra nytta av befrielse från mervärdes- och punktskatt och kan anta sina egna upphandlingsförfaranden.

    3.   Bakgrund till förslaget om att ändra Eric-förordningen

    3.1

    Enligt den gällande förordningen ska Eric-konsortier ha medlemmar från minst tre medlemsstater och kan också omfatta anslutna länder (4) som uppfyller kraven samt tredjeländer och specialiserade mellanstatliga organisationer. EU-medlemsstaterna innehar alltid en majoritet av rösträtterna i medlemsförsamlingen.

    3.2

    Genom denna ordning hamnar de anslutna länderna i en ojämlik och underordnad ställning i fråga om rösträtter, trots att de kan vara villiga att ge ett betydande ekonomiskt bidrag till inrättandet och driften av ett Eric-konsortium (5).

    3.3

    För att uppmuntra de anslutna länderna att delta aktivt i Eric-konsortierna föreslås en ändring av artikel 9 så att enbart en medlemsstat (av minst tre medlemmar) behövs för att inrätta ett konsortium. Övriga två medlemmar kan vara från anslutna länder. Anslutna länder skulle också kunna inneha motsvarande rösträtter.

    4.   Allmänna och särskilda kommentarer

    4.1

    EESK stöder generellt ändringen av Eric-förordningen om den kan främja det aktiva deltagandet av anslutna länder i inrättandet och driften av Eric-konsortier, men vill framföra följande synpunkter.

    4.1.1

    Det viktigaste argumentet för minimiantalet tre medlemsstater i den gällande förordningen var att trygga förordningens gemenskapsdimension  (6). I detta avseende verkar ändringen från tre till en ganska radikal.

    4.1.2

    EESK påminner om att förordningen främst antogs för att trygga ett effektivt genomförande av gemenskapens forsknings- och teknikinfrastrukturprojekt. Kommittén inser därför att gemenskapen måste behålla kontrollen över vissa viktiga delar av Eric-verksamheten.

    4.1.3

    Samtidigt noterar EESK vissa bestämmelser i den gällande förordningen som kan uppväga den möjliga försvagningen av EU-parternas ställning till följd av ändringen av artikel 9, t.ex.

    att de organ som vill inrätta ett Eric-konsortium måste lämna in en ansökan till kommissionen,

    att Eric-konsortierna omfattas av EU-lagstiftningen, utöver lagstiftningen i värdlandet,

    att Eric-konsortierna måste lämna sina årsrapporter till kommissionen samt informera den om alla omständigheter som kan hindra dem från att fullgöra sina uppgifter eller uppfylla kraven i förordningen,

    att kommissionens formella godkännande krävs för betydande ändringar av stadgarna,

    att EU-domstolen har befogenhet över Eric-konsortierna.

    EESK vill ha fullständiga garantier för att ovanstående bestämmelser uppväger den föreslagna ändringen av artikel 9 och tryggar tillräcklig kontroll över Eric-verksamheten.

    4.1.4

    Kommittén är bekymrad över att inga anslutna länder eller tredjeländer hittills har anslutit sig till ett Eric-konsortium och hoppas att den ofördelaktiga situationen i fråga om rösträtter verkligen var huvudskälet till deras bristande intresse.

    4.1.5

    EESK konstaterar med tillfredsställelse att för 19 av de 51 infrastrukturprojekten i Esfri-färdplanen förväntas den rättsliga formen "Eric-konsortium" användas för inrättande och drift. Samtidigt är kommittén bekymrad över att bara två Eric-konsortier har inrättats sedan förordningen trädde i kraft 2009.

    4.1.6

    EESK skulle vilja att denna process påskyndas. Kommittén anser att de långsamma framstegen bl.a. beror på de komplicerade och krävande administrativa och rättsliga förfarandena för att inrätta ett Eric-konsortium. Vi uppmanar därför kommissionen att tillhandahålla potentiella partner stödåtgärder och verktyg för att underlätta deras arbete (mallar för stadgar, praktiska riktlinjer, särskilda stödåtgärder för Eric-konsortier inom Horisont 2020, osv.).

    4.1.7

    Även om det inte är direkt kopplat till den föreslagna ändringen av förordningen skulle EESK vilja upprepa sin rekommendation om att gemenskapen ska bidra mer aktivt till medfinansieringen av Eric-projekt genom att öka medlen för forskning och utveckling i ramprogrammet Horisont 2020 och i synnerhet genom att öka samverkanseffekterna mellan Horisont 2020 och strukturfonderna.

    Bryssel den 20 mars 2013

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

    Staffan NILSSON


    (1)  Hälften av de sammantagna forskningsutgifterna går till 30 av 254 regioner, och större delen av projekten i Esfri-färdplanen är placerade i bara tio medlemsstater.

    (2)  Esfri-färdplanen uppdaterades 2008 och 2010. Nästa uppdatering planeras till 2015.

    (3)  Rådets förordning (EG) nr 723/2009 om gemenskapens rättsliga ram för ett konsortium för europeisk forskningsinfrastruktur (Eric-konsortium).

    (4)  För närvarande är 14 länder anslutna till sjunde ramprogrammet för forskning: Norge, Island, Liechtenstein (på grundval av EES-avtalet), Israel, Färöarna, Schweiz (på grundval av ett fristående internationellt avtal), Moldavien, Kroatien, Turkiet, Bosnien och Hercegovina, Montenegro, Albanien, Serbien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien (på grundval av samförståndsavtal).

    (5)  Norge är intresserat av att vara säte för tre Eric-konsortier för viktiga projekt i Esfri-färdplanen (CESSDA, SIOS, ECCSEL), förutsatt att fördelaktigare regler för rösträtter införs.

    (6)  Se skäl 14, EUT L 206, 8.8.2009, s. 1.


    Top