EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC0925(04)

Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

EUT C 288, 25.9.2012, p. 9–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

25.9.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 288/9


Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

2012/C 288/08

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt till invändningar som fastställs genom artikel 7 i rådets förordning (CE) nr 510/2006 (1). Invändningar måste komma in till kommissionen inom sex månader räknat från dagen för detta offentliggörande.

SAMLAT DOKUMENT

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

”HOLSTEINER TILSITER”

EG-nr: DE-PGI-0005-0807-26.04.2010

SGB ( X ) SUB ( )

1.   Beteckning:

”Holsteiner Tilsiter”

2.   Medlemsstat eller tredje land:

Tyskland

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet:

3.1   Produkttyp:

Klass 1.3 –

Ostar

3.2   Beskrivning av produkten med beteckning enligt punkt 1:

”Holsteiner Tilsiter” är en ost med medelhård massa av traditionell tillverkning som framställs av komjölk som behandlas kontinuerligt under mognadslagringen med en röd bakteriekultur och som innehåller 30 % till 60 % fett i torrsubstansen. ”Holsteiner Tilsiter” kan tillverkas av obehandlad mjölk eller pastöriserad mjölk. Utöver den klassiska kupade formen, tillverkas den här osten mer och mer i form av en limpa. Den har en fin naturell skorpa med brungul färg, som behandlas under mogningen, som varar minst fem veckor, med hjälp av en blandning av röd bakteriekultur, vassle, skummjölk eller saltvatten. Den ljusgula massan är fast, smidig och mycket elastisk. Genom sitt särskilda tillverkningssätt har ”Holsteiner Tilsiter” de hål och sprickor som är typiska för Tilsiter. Smaken är mild och lätt kryddig till mycket skarp beroende på lagringstiden. Osten finns i form av en limpa eller en tegelsten på 3,5 till 5 kg.

”Holsteiner Tilsiter” tillverkas med tre olika fetthalter: från 30 % i torrsubstansen, från 45 % i torrsubstansen och från 60 % i torrsubstansen. Den minimala fetthalten är 30 % i torrsubstansen. ”Holsteiner Tilsiter” är normalt inte kryddad. Endast kummin används ibland.

3.3   Råvaror (endast för bearbetade produkter):

Den använda mjölken behöver inte nödvändigtvis komma från det angivna geografiska området.

3.4   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung:)

3.5   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området:

Alla steg i osttillverkningen, från godkännandet av råvarorna, däribland lagring och mognad i minst fem veckor, ska ske i det angivna geografiska området.

3.6   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning etc.:

3.7   Särskilda regler för märkning:

4.   Kort beskrivning av det geografiska området:

Bundesland Schleswig-Holstein i Tyskland. Det historiska produktionsområdet för ”Holsteiner Tilsiter” täcker sedan den första halvan av 1900-talet (cirka 1920) Bundesland Schleswig-Holstein, med sina aktuella gränser.

5.   Samband med det geografiska området:

5.1   Specifika uppgifter om det geografiska området:

Den särskilda tillverkningsprocessen, den särskilda kvaliteten som den ger upphov till och Holsteiner Tilsiters rykte kunde inte ha utvecklats på det här sättet någon annanstans än i det här området, där de särskilda förhållanden som beskrivs nedan finns.

Schleswig-Holstein ligger mellan Nordsjön och Östersjön och har kustklimat. Det geografiska läget och markegenskaperna här har lett till utveckling av särskilda växtförhållanden och därigenom till särskilda näringsegenskaper, vilket har bidragit till såväl mjölkproduktionen som osttillverkningen och avspeglas framförallt i den kryddiga karaktären hos ”Holsteiner Tilsiter”.

Det finns en lång tradition av mjölkproduktion i Schleswig-Holstein, eftersom området har utmärkta produktionsförhållanden. I slutet av 1500-talet föddes mjölkindustrin i hertigdömena Schleswig och Holstein, med en produktion som överskred behoven i dessa områden. Holländska flyktingar hade tagit med sig kunskaper om professionell mjölkproduktion. I slutet av 1800-talet utvecklades strukturen med mejerikooperativ. Fram till 1888 hade 251 nya mejerier skapats. Såväl strukturen för mejeriföretagen som den höga kunskapsnivån, tillsammans med goda klimatförhållanden och bra jordmån, gör Schleswig-Holstein till ett privilegierat område för mjölkproduktion i Europa. Mjölkrasen Holstein-Friesian, som är känd världen runt – kallas i Tyskland även för ”Schwarzbunte” (svart och vitfläckig) – bär inte sitt namn av en slump. Den stora tillgången på mjölk och kalvlöpe har gett ett snabbt uppsving för osttillverkningen i regionen. Idag används ibland mjölk som hämtats utanför det geografiska området vid ostproduktion i Schleswig-Holstein.

5.2   Specifika uppgifter om produkten:

Som lokal ostspecialitet med hög kvalitet i 120 år har ”Holsteiner Tilsiter” mycket gott anseende. I gamla dokument från 1500-talet nämns redan en liknande ost i Gut Behl i Holstein. Den första beskrivningen av receptet på Tilsiter är från 1840 och kommer från en viss Fru Westpfahl, som bodde i nära Tilsit, i östra Preussen. Det är därifrån osten fått sitt namn. Det här receptet kom i slutet av 1800-talet till dagens Schleswig-Holstein, där Tilsiter snabbt blev den populäraste osten, vilket den är än idag.

I ”Käsebereitung und Käsespeisen in Deutschland seit 1800” (Frank Roeb, Mainz 1976), kan man läsa: ”I Schleswig-Holstein infördes tillverkningen av Tilsiter ännu senare, eftersom den enligt vissa källor hade liten betydelse före 1900. Senare blev den till och med subventionerad av staten (från 1929, se Middelhauve)”.

Idag är Schleswig-Holstein centrum för Tilsiter-produktionen (se Oetker Lebensmittel-Lexikon, 2004, s. 812; C. Dumont, Kulinarisches Lexikon, 1998, s. 516; artikel Essen & Trinken im Detail – ”mein coop magazin”: ”Holsteiner Tilsiter und Beaujolais AOC”). I artikeln ”Tilsiter – ostar från Östersjön” i ”Slow Food Conviviums Hamburg” (Burchard Bösche, 2005), står det: ”Schleswig-Holstein, ’Landet mellan haven’, är idag utan tvekan centrum för produktionen av Tilsiter”.

Specialiserade organisationer som konsulterats har bekräftat att ”Holsteiner Tilsiter” har blivit en typisk regional specialitet som är ansedd och uppskattad och ett namn som uteslutande förknippas med Tilsiter-ostar som producerats i Schleswig-Holstein. Den omnämns även som regional ostspecialitet i ”Kulturgeschichte der deutschen Küche” av Peter Peter (2005, s. 135), som skriver: ”Holsteiner Tilsiter, Würchwitzer Milbenkäse, Allgäuer Bergkäse, […], i Frankrike och Italien, och till och med Storbritannien eller Irland, är urvalet av utmärkta tyska ostar verkligen smalt”. Flera webbplatser nämner också Holsteiner Tilsiters särskilda rykte. I portalen ”Alles Käse — das Infoportal” (http://www.walserstolz.de) kan man läsa: ”I framförallt norra Tyskland och längs Östersjökusten har Tilsiter-osten en lång tradition. Huvuddelen av den tyska produktionen sker i Schleswig-Holstein, där termerna ”Tilsiter” och ”ost med mellanhård massa” fortfarande används som synonymer i viss utsträckning. En guide över tyska livsmedel i USA (http://www.germanfoods.org) förklarar: ”… området Schleswig-Holstein […] i norra Tyskland framställer några av de mest kända tyska ostarna, som […] Tilsiter […]”. Andra omnämnanden finns på webbplatsen för företaget Paulsen (http://www.party-paulsen.de). Där står det: ”Holsteiner Tilsiter” – den bästa osten från Schleswig-Holstein”.

De särskilda, naturliga bakteriekulturerna som utvecklats under flera generationer, exklusivt i lokala källare, ger ”Holsteiner Tilsiter” den unika skarpa smaken, som tydligt skiljer Tilsiter-ostar från andra geografiska ursprung.

5.3   Orsakssamband mellan det geografiska området och produktens kvalitet eller egenskaper (för SUB) eller en viss kvalitet, ett visst anseende eller en viss annan egenskap som kan hänföras till produkten (för SGB):

Holsteiner Tilsiters särskilda rykte och dess stora popularitet grundas dels på den långa mjölk- och ostproduktionstraditionen i Schleswig-Holstein, dels på de lokala mejeriproducenternas kunskap och färdighet. Ostproduktionen på lokala gårdar har i Schleswig-Holstein kunnat utvecklas under århundradena tack vare en stor mjölkproduktion. Gamla recept och erfarenheten av en hantverksmässig ostproduktion har överförts från generation till generation. Det har gett upphov till ostspecialiteter i regionen, varav ”Holsteiner Tilsiter” än idag är en av de viktigaste. Den här osten utgör i sina olika former, en regional specialitet, som är kända utanför området och mycket uppskattad.

Den framträdande kryddsmaken och de klassiska hålen i ”Holsteiner Tilsiter” var berömda redan innan benämningen ”Tilsiter” användes allmänt för den här typen av ost. Det var först i slutet av 1800-talet som den här termen kom från östra Preussen till Schleswig-Holstein och den började användas för den typ av ost som hade tillverkats där utifrån liknande recept. Sedan dess talar man om ”Tilsiter aus Schleswig-Holstein” eller ”Holsteiner Tilsiter”.

Den lantliga osttillverkningstraditionen har fortsatt att utvecklas än i våra dagar i Schleswig-Holstein. Utbildningen i mjölkproduktionsteknik för mjölkproducenter sker idag centralt på Lehr- und Versuchsanstalt für Milchwirtschaft (mejeribranschens utbildnings- och forskningsinstitut) i Bad Malente, har ett mycket gott rykte även utanför Schleswig-Holstein.

Holsteiner Tilsiters särskilda popularitet beror framförallt på den tydliga aromen och den särskilda smaken av tillsatt kummin. De här egenskaperna kan bara åstadkommas genom särskilda bakteriekulturer, vars typ och sammansättning bara kan uppstå under klimatförhållandena i regionen mellan Nordsjön och Östersjön.

De företag som producerar ”Holsteiner Tilsiter” är också centrala i ”Käsestraße Schleswig-Holstein”, som är känt långt utanför Schleswig-Holstein. I den här organisationen har nästan 40 osttillverkare samlats för att främja osttraditionen i Schleswig-Holstein. De representerar omkring 120 olika ostsorter. Organisationen uppstod ur den ostmarknad som skapades 1999 på initiativ av Slow Food-rörelsen på ekomuséet Kiekeberg nära Hamburg. Med tanke på det stora utbudet av ostar från Schleswig-Holstein som presenterades började mejeriproducenterna i Schleswig-Holstein kallas ”vinodlarna i norr”. Framförallt visades de olika varianterna av ”Holsteiner Tilsiter” som representanter för ”Käseland Schleswig-Holstein”.

Hänvisning till offentliggörandet av specifikationen:

(artikel 5.7 i förordning (EG) nr 510/2006)

Den fullständiga produktspecifikationen finns i

Markenblatt Heft 30 du 24 juli 2009, Teil 7a-aa, p. 13378

http://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail.pdfdownload/7201


(1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.


Top