EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC0403(04)

Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

EUT C 99, 3.4.2012, p. 18–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.4.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 99/18


Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

2012/C 99/10

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1). Invändningar måste komma in till kommissionen senast sex månader efter dagen för detta offentliggörande.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

”SALE MARINO DI TRAPANI”

EG-nr: IT-PGI-0005-0892-09.09.2011

SGB ( X ) SUB ( )

1.   Beteckning:

”Sale Marino di Trapani”

2.   Medlemsstat eller tredjeland:

Italien

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet:

3.1   Produkttyp

Klass 1.8.

Övriga produkter i bilaga I till fördraget (kryddor etc.)

3.2   Beskrivning av den produkt för vilken beteckningen i punkt 1 är tillämplig:

Den skyddade geografiska beteckningen ”Sale Marino di Trapani” betecknar havssalt utvunnet från salinerna i Trapani, Paceco och Marsala, som är belägna i det avgränsade geografiska område som anges i punkt 4.

I nedanstående tabell anges de kemiska referensparametrarna för ”Sale Marino di Trapani”.

Parameter

Mätenhet

”Sale Marino di Trapani”

Olöslig rest

%

< 0,2

Restfuktighet

%

< 8

Natriumklorid (på torrsubstans)

%

> 97,0

Magnesium

%

< 0,70

Kalium

%

< 0,30

Kalcium

%

< 0,40

Sulfater

%

< 1,5

Järn

mg/kg (ppm)

< 20

Bly

mg/kg (ppm)

< 1,5

Zink

mg/kg (ppm)

< 1

Koppar

mg/kg (ppm)

< 1

Krom

mg/kg (ppm)

< 0,15

Kvicksilver

mg/kg (ppm)

< 0,05

Kadmium

mg/kg (ppm)

< 0,15

Arsenik

mg/kg (ppm)

< 0,1

Jod

mg/kg (ppm)

> 0,70

De analytiska bestämningarna måste utföras enligt de metoder som anges i standarden STAN 150-1985 i Codex Alimentarius.

Produkten med den skyddade geografiska beteckningen ”Sale Marino di Trapani” måste dessutom ha följande kemiska och fysikaliska egenskaper:

 

Färg: vit.

 

Täta kristaller.

 

Blandad kornstorlek.

 

Fritt från tillsatser, blekmedel, konserveringsmedel och klumpförebyggande medel.

3.3   Råvaror (endast för bearbetade produkter):

3.4   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung):

3.5   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området:

Alla steg i produktionen av ”Sale Marino di Trapani”, från utvinningen i salinerna till uppsamlingen och bearbetningen av saltet, måste äga rum i det avgränsade geografiska område som anges i punkt 4.

Bearbetningsprocessen kan omfatta ett eller flera av följande steg:

Motströmstvätt med saltmättat vatten från salinernas bassänger i samma produktionsområde.

Centrifugering.

Mekanisk krossning i kvarnar av lokalt stenmaterial (traditionella väderkvarnar med kvarnsten) eller i valskvarnar av rostfritt stål.

Torkning i ugnar med fluidiserad bädd i en temperatur på < 250 °C.

Mekanisk siktning för urval av fastställda kornstorlekar.

3.6   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning etc.:

3.7   Särskilda regler för märkning:

Den skyddade geografiska beteckningen ”Sale Marino di Trapani” ska saluföras i särskilda förpackningar för livsmedel med ett garantisigill som inte kan återanvändas och med en kapacitet på 1 000 kg, 25 kg, 10 kg, 5 kg, 2 kg, 1 kg, 750 g, 500 g, 250 g, 120 g och 100 g.

Förutom EU:s logotyp för skyddad geografisk beteckning ska förpackningar och emballage vara märkta med beteckningen ”IGP — Sale Marino di Trapani” i tydliga och läsbara tryckbokstäver samt i en färg som kontrasterar starkt mot färgen på etiketten så att den tydligt kan urskiljas bland samtliga beteckningar som förekommer på etiketten.

Image

Image

4.   Kort beskrivning av det geografiska området:

Det geografiska produktionsområdet för den skyddade geografiska beteckningen ”Sale Marino di Trapani” omfattar territoriet i kommunerna Trapani, Paceco och Marsala (i provinsen Trapani). Det geografiska området motsvarar närmare bestämt salinerna längs kuststräckan (La Via del Sale eller ”saltvägen”), som i söder avgränsas av tätorten Marsala, i norr av tätorten Trapani, i väst av Medelhavet (inklusive öarna i Stagnone di Marsala, dvs. Isola Grande, Isola di Mothia och Isola Santa Maria) och i öst av huvudväg 115 (strada statale 115).

5.   Samband med det geografiska området:

5.1   Specifika uppgifter om det geografiska området:

Produkterna med den skyddade geografiska beteckningen ”Sale Marino di Trapani” utvinns från salinerna i Trapani, Paceco och Marsala. Salinerna får sitt mycket rena vatten från det marina naturreservatet vid Egadiska öarna, som är beläget precis mittemot den kuststräcka där alla bassänger för produktionen av ”Sale Marino di Trapani” ligger. Kustområdet utgörs av lågland och ligger ibland till och med under medelhavsnivån. Marken är dessutom mycket tät. Dessa förutsättningar gör området lämpligt för produktionen av havssalt och innebär att produktionsanläggningarna kan inrättas och försörjas på ett effektivt och ekonomiskt sätt. Produktionsområdets geografiska läge kännetecknas av en obetydlig tillförsel av sötvatten och starka strömmar. Detta garanterar en stabil salinitet och en vattentillförsel med hög omsättningsgrad.

5.2   Specifika uppgifter om produkter:

Produkten med den skyddade geografiska beteckningen ”Sale Marino di Trapani” är ett salt som är helt naturligt, fritt från tillsatser, blekmedel, konserveringsmedel och klumpförebyggande medel. Det är ett salt som är särskilt uppskattat för sin renhet bland de italienska och europeiska konservföretagen.

5.3   Orsakssamband mellan det geografiska området och produktens kvalitet eller egenskaper (för SUB) eller en viss kvalitet, ett visst anseende eller en viss egenskap som kan hänföras till produkten (för SGB):

”Sale Marino di Trapani” är en produkt som sedan mycket länge åtnjuter ett anseende på såväl nationell som internationell nivå, både kommersiellt och bland konsumenterna. Historiska uppgifter om saluföringen av ”Sale Marino di Trapani” vittnar om en lång tradition av utvinning och uppsamling. Handeln med ”Sale Marino di Trapani” är cirka 3 000 år gammal och daterar sig till den tid då fenicierna byggde sin ekonomi kring ”det vita guldet”. Det första riktiga vittnesmålet om en salin i Trapani kommer från den arabiska geografen Al-Abu ”Abd Allah Muhammad”, som är mer känd under namnet al-Idrīsī. I sin ”Bok till förströelse för den som vill lära känna världens länder”, skriven 1154 för den normandiske kungen Roger II, berättar han om salinerna precis framför stadens portar. Under århundraden har salinerna varit ett visitkort som har gjort staden Trapani känd i hela Europa. Salinerna har varit en stolthet för området, som tack vare ett gynnsamt klimat med mycket sol, kraftiga vindar och måttliga regn är naturligt anpassat för saltutvinning.

Statistiska och affärsmässiga uppgifter (Mondini 1999) bekräftar det anseende som ”Sale Marino di Trapani” åtnjöt på 1500- och 1600-talen. Efter år 1572 och turkarnas erövring av Cypern valde Republiken Venedig och Hertigdömet Milano att göra Trapani till sin försörjningsmarknad i stället för de mer närliggande städerna Barletta (Apulien) och Vlorë (Albanien).

Produkten med den skyddade geografiska beteckningen ”Sale Marino di Trapani” har upprätthållit sitt anseende fram till våra dagar, och efter inrättandet av naturreservaten ”Riserva Naturale Orientata Isole dello Stagnone” och ”Riserva Naturale Orientata delle Saline di Trapani e Paceco” har anseendet till och med blivit ännu bättre. Parallellt med inrättandet av de två naturreservaten har efterfrågan på ”Sale Marino di Trapani” stadigt ökat. Det beror inte bara på produktens inneboende kvalitet, som redan är väl etablerad inom handeln, utan även på den bild man har av det område som den kommer ifrån, dvs. ett område som omfattas av skydd och övervakning med särskild inriktning på miljön. Det är ingen slump att de mest raffinerade och krävande livsmedelsföretagen, som t.ex. skinkproducenter i Emilia Romagna, osttillverkare i Ragusa samt konservföretag på Sicilien och i Kampanien, väljer att använda produkten med den skyddade geografiska beteckningen ”Sale Marino di Trapani” i sina produktionsprocesser. De väljer den på grund av saltets renhetsegenskaper, som redan i början av 1900-talet var särskilt uppskattade av fiskkonservföretagen i Nordeuropa.

Detta anseende har framför allt på internationell nivå även bekräftats genom den guldmedalj som produkten tilldelades vid den internationella medicin- och hygienutställningen Exposicion Internacional de Medicina e Higiene i Buenos Aires 1910.

En illustration av det särskilda intresset för området är att ”Via del Sale”, definierad som den kuststräcka som avgränsar produktionsområdet och som från nord till syd förenar städerna Trapani och Marsala via territoriet i kommunen Paceco, utsågs till italiensk kandidat till Europeiska unionens första turism- och miljöpris 1995.

Hänvisning till offentliggörandet av specifikationen:

De italienska myndigheterna har inlett det nationella förfarandet för invändningar genom att offentliggöra ansökan om registrering av den skyddade geografiska beteckning ”Sale Marino di Trapani” i Italienska republikens officiella tidning Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana nr 163 av den 15 juli 2011.

Den konsoliderade versionen av produktspecifikationen kan konsulteras på följande webbplatser:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

eller

direkt via webbplatsen för ministeriet för jordbruks-, livsmedels- och skogsbrukspolitik (http://www.politicheagricole.it) genom att klicka på ”Qualità e sicurezza” (kvalitet och säkerhet) (högst upp till höger på skärmen) och på ”Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE” (produktspecifikationer som omfattas av EU:s granskning).


(1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.


Top