Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012TA1215(13)

    Rapport om årsredovisningen för Europeiska kemikaliemyndigheten för budgetåret 2011 med myndighetens svar

    EUT C 388, 15.12.2012, p. 73–79 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.12.2012   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 388/73


    RAPPORT

    om årsredovisningen för Europeiska kemikaliemyndigheten för budgetåret 2011 med myndighetens svar

    2012/C 388/13

    INLEDNING

    1.

    Europeiska kemikaliemyndigheten (nedan kallad myndigheten) ligger i Helsingfors och inrättades genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 (1). Myndighetens viktigaste uppgifter är att garantera en hög skyddsnivå för människors hälsa och miljön och även den fria rörligheten för ämnen – som sådana, i beredningar och i varor – och samtidigt främja konkurrenskraft och innovation. Myndigheten främjar även framtagningen av alternativa metoder för att bedöma hur farliga ämnen är (2).

    INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

    2.

    I revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, en direkt granskning av transaktioner och en bedömning av nyckelkontroller i myndighetens system för övervakning och kontroll. Detta kompletteras (vid behov) med revisionsbevis från andra revisorers arbete och en analys av uttalanden från ledningen.

    REVISIONSFÖRKLARING

    3.

    Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat myndighetens årsredovisning (3), som består av räkenskaperna (4) och rapporterna om budgetgenomförandet (5) för det budgetår som slutade den 31 december 2011, och lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

    Ledningens ansvar

    4.

    Direktören ska i egenskap av utanordnare verkställa budgeterade inkomster och utgifter i enlighet med myndighetens finansiella bestämmelser under eget ansvar och inom ramen för beviljade anslag (6). Verkställande direktören ska införa (7) den organisation och de system och rutiner för intern förvaltning och kontroll som krävs för upprättandet av slutliga räkenskaper (8) som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig detta beror på oegentligheter eller fel, och se till att de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna är lagliga och korrekta.

    Revisorns ansvar

    5.

    Revisionsrätten ska utifrån revisionen avge en förklaring till Europaparlamentet och rådet (9) om tillförlitligheten i myndighetens årsredovisning och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet.

    6.

    Revisionsrätten utförde sin revision i enlighet med IFAC:s internationella revisionsstandarder (International Standards on Auditing, ISA) och etiska riktlinjer och Intosais internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida myndighetens årsredovisning innehåller väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

    7.

    En revision innebär att revisorn genom olika åtgärder inhämtar revisionsbevis om belopp och annan information i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för dem. Valet av åtgärder grundas på revisorns bedömning, däribland av riskerna för att det finns väsentliga felaktigheter i räkenskaperna och för att de underliggande transaktionerna i väsentlig utsträckning inte följer Europeiska unionens rättsliga ram, vare sig det beror på oegentligheter eller på fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av den interna kontrollen som är relevanta för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och de system för övervakning och kontroll som ska garantera de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet i syfte att utforma granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna. En revision innefattar också en utvärdering av ändamålsenligheten i de redovisningsprinciper som har använts och av rimligheten i uppskattningarna i redovisningen, liksom en utvärdering av den övergripande presentationen i räkenskaperna.

    8.

    Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för uttalandena nedan.

    Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

    9.

    Revisionsrätten anser att myndighetens årsredovisning (10) i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av myndighetens finansiella ställning per den 31 december 2011 och av resultatet av transaktioner och kassaflöden för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med bestämmelserna i myndighetens budgetförordning och de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare (11).

    Uttalande om de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet

    10.

    Revisionsrätten anser att de transaktioner som ligger till grund för myndighetens årsredovisning för det budgetår som slutade den 31 december 2011 i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

    11.

    Kommentarerna nedan påverkar inte revisionsrättens uttalanden.

    KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN OCH DEN EKONOMISKA FÖRVALTNINGEN

    12.

    Myndighetens budget för budgetåret 2011 uppgick till 93,2 miljoner euro, varav 14,9 miljoner euro (16 %) fördes över till 2012. Överföringarna under avdelning III (driftsutgifter) uppgick till 11,5 miljoner euro (55 %). Andelen överföringar är alltför stor och strider mot budgetprincipen om ettårighet.

    KOMMENTARER OM NYCKELKONTROLLER I MYNDIGHETENS SYSTEM FÖR ÖVERVAKNING OCH KONTROLL

    13.

    Resultatet av den senaste fysiska inventeringen som gjordes 2011 visar på flera brister, särskilt den låga andelen IKT-tillgångar som kontrollerades avseende värde. Det finns ingen formell policy för inventering av anläggningstillgångar.

    14.

    Myndigheten bokför kostnader för IKT-projekt som redan genomförs som utgifter i stället för att redovisa dem som anläggningstillgångar.

    ÖVRIGA KOMMENTARER

    15.

    Revisionsrätten konstaterade att det fanns brister i rekryteringsförfarandena. Det saknas bevis för att myndigheten hade fastställt minimikraven för att de sökande skulle gå vidare till de olika stegen i förfarandena eller för att den hade fastställt frågorna till intervjuer eller skriftliga prov innan den gick igenom ansökningarna. Intresseförklaringarna var otillräckliga för att man skulle kunna upptäcka och förhindra intressekonflikter som gällde medlemmar i uttagningskommittén. I ett fall var urvalsförfarandet oriktigt eftersom personen rekryterades till en annan tjänst än den som hade offentliggjorts.

    16.

    Revisionsrätten har gjort en revision i syfte att utvärdera riktlinjerna och förfarandena för hanteringen av intressekonflikter vid fyra EU-organ, däribland myndigheten (Echa). Resultaten av revisionen presenteras i ett separat dokument (särskild rapport nr 15/2012).

    Denna rapport har antagits av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Louis GALEA som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 5 september 2012.

    För revisionsrätten

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Ordförande


    (1)  EUT L 396, 30.12.2006, s. 1.

    (2)  I bilagan sammanfattas myndighetens behörighet och verksamhet i informationssyfte.

    (3)  Denna årsredovisning åtföljs av en rapport om budgetförvaltningen och den ekonomiska förvaltningen under året som innehåller mer information om budgetgenomförandet och förvaltningen.

    (4)  I räkenskaperna ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödesanalysen, sammanställningen av förändringar i nettotillgångarna och en sammanfattning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklarande noter.

    (5)  Rapporterna om budgetgenomförandet innehåller sammanställningen över resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

    (6)  Artikel 33 i kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002 (EGT L 357, 31.12.2002, s. 72).

    (7)  Artikel 38 i förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002.

    (8)  Bestämmelserna om EU-organens årsredovisningar och löpande räkenskaper fastställs i kapitlen 1 och 2 i avdelning VII i förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002, senast ändrad genom förordning (EG, Euratom) nr 652/2008 (EUT L 181, 10.7.2008, s. 23) och har införlivats i myndighetens budgetförordning.

    (9)  Artikel 185.2 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EUT L 248, 16.9.2002, s. 1).

    (10)  Den slutliga årsredovisningen upprättades den 19 juni 2012 och togs emot av revisionsrätten den 28 juni 2012. Den slutliga årsredovisningen som konsoliderats med kommissionens ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning senast den 15 november det följande året. Årsredovisningen finns även på följande webbplatser: http://eca.europa.eu och http://echa.europa.eu

    (11)  De redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare bygger på de internationella redovisningsstandarderna för den offentliga sektorn (Ipsas) som ges ut av IFAC eller, när sådana inte finns, på de internationella redovisningsstandarderna International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) som ges ut av International Accounting Standards Board (IASB).


    BILAGA

    Europeiska kemikaliemyndigheten (Helsingfors)

    Behörighet och verksamhet

    Unionens behörighetsområde enligt fördraget

    Informationsinsamling

    Den rättsliga grunden till myndighetens inrättandeförordning, Reach-förordningen (EG) nr 1907/2006, är artikel 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

    Myndighetens behörighet

    (Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 [Reach-förordningen] och förordning (EG) nr 1272/2008 [Klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar, CLP])

    Mål

    Syftet med Reach- och CLP-förordningarna är att garantera en hög skyddsnivå för människors hälsa och miljön, inbegripet främjande av alternativa metoder för att bedöma hur farliga ämnen är, samt att ämnen fritt kan cirkulera på den inre marknaden samtidigt som konkurrenskraft och innovation förbättras (Artikel 1.1 i Reach-förordningen, artikel 1 i CLP-förordningen).

    Myndigheten inrättas för att handlägga och i vissa fall utföra tekniska, vetenskapliga och administrativa frågor i samband med Reach-förordningen och sörja för enhetlighet på unionsnivå med avseende på dessa aspekter (artikel 75 i Reach-förordningen) och för att förvalta uppgifter i anslutning till klassificering och märkning av kemiska ämnen på grundval av CLP-förordningen.

    Uppgifter

    Ta emot registreringar och andra registreringsunderlag om kemiska ämnen och kontrollera att de är fullständiga (avdelning II i Reach-förordningen).

    Behandla förfrågningar om registreringarna och besluta i tvister som gäller gemensamt utnyttjande av data (avdelning III i Reach-förordningen).

    Kontrollera registreringsunderlagen för att se att de följer Reach-förordningen och dess förslag om testning, och samordna processen för utvärdering av ämnen (avdelning VI i Reach-förordningen).

    Behandla förslag på ämnen som inger mycket stora betänkligheter till kandidatförteckningen och rekommendera att några av dessa ämnen inkluderas i tillståndslistan samt behandla tillståndsansökningar (avdelning VII i Reach-förordningen).

    Behandla begränsningsförfaranden (avdelning VIII i Reach-förordningen).

    Upprätta och föra en eller flera offentliga databaser med information om alla registrerade ämnen och se till att viss information offentliggörs på internet (artiklarna 77 och 119 i Reach-förordningen).

    Ge teknisk och vetenskaplig vägledning och om nödvändigt tillhandahålla verktyg (artikel 77 i Reach-förordningen och artikel 50.2 i CLP-förordningen).

    Ge medlemsstaterna och EU:s institutioner bästa möjliga vetenskapliga och tekniska bistånd i frågor avseende kemikalier som omfattas av myndighetens ansvarsområde och som remitteras till den i enlighet med bestämmelserna i Reach- och CLP-förordningarna (artikel 77.1 i Reach-förordningen och artikel 50.1 i CLP-förordningen).

    Ta emot anmälningar om klassificering och märkning, underhålla ett offentligt klassificerings- och märkningsregister, behandla begäran om alternativa namn och förslag om harmoniserad klassificering och märkning av ämnen (CLP).

    Organisation

    Styrelse

    En företrädare från varje medlemsstat som utses av rådet och högst sex företrädare som utses av kommissionen, inklusive tre företrädare för berörda parter utan rösträtt, samt två oberoende personer som utses av Europaparlamentet (artikel 79 i Reach-förordningen).

    Uppgifter: Artikel 78 i Reach-förordningen och rambudgetförordningen för EU-organen: I första hand anta årliga och fleråriga arbetsprogram, den slutliga budgeten, en allmän rapport, en intern arbetsordning, utse den verkställande direktören och granska denne i disciplinärenden. Också utse en överklagandenämnd och ledamöter till kommittéerna.

    Verkställande direktör

    Uppgifter: artikel 83 i Reach-förordningen.

    Kommittéer Myndigheten har tre vetenskapliga kommittéer (riskbedömningskommittén, medlemsstatskommittén och kommittén för socioekonomisk analys).

    Uppgifter: artikel 76.1 c–e i Reach-förordningen.

    Forum för informationsutbyte om verkställighet

    Uppgifter: artikel 76.1 f i Reach-förordningen.

    Sekretariat

    Uppgifter: artikel 76.1 g i Reach-förordningen.

    Överklagandenämnd

    Uppgifter: Artikel 76.1 h i Reach-förordningen.

    Extern revision

    Revisionsrätten.

    Intern revision

    Kommissionens tjänst för internrevision.

    Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

    Europaparlamentet på rådets rekommendation (artikel 97.10 i Reach-förordningen).

    Medel till myndighetens förfogande 2011 (2010)

    Budget (inklusive ändringsbudgetar)

    93,2 (75,5) miljoner euro, inbegripet

    inkomster från avgifter: 33,5 (35,0) miljoner euro

    bidrag från unionen: 0,0 (36,0) miljoner euro

    Personalstyrka den 31 december 2011

    Antal tjänster enligt tjänsteförteckningen: 456 (426),

    varav tillsatta: 441 (382)

    Övrig personal: 101 (90) (kontraktsanställda och utstationerade nationella experter)

    Personalstyrka totalt: 542 (472), varav anställda med

    uppgifter inom verksamheten: 443 (341),

    administrativa uppgifter och stöduppgifter: 99 (131)

    Verksamhet och tjänster 2011 (2010)  (1)

    Myndighetens arbetsprogram har delats upp i följande 15 verksamheter:

    Registrering, förhandsregistrering och gemensamt utnyttjande av data

    Antal behandlade registreringsunderlag (exklusive ärenden inom produkt- och processinriktad forskning och utveckling), inbegripet överföringar från 2010: 6 100 (24 000)

    Antal avslutade förfrågningar/bedömningar om konfidentialitet: 630

    Antal mottagna förfrågningar: 1970 (1 600)

    Antal beslut om tvister som gäller gemensamt utnyttjande av data: 3 (6)

    Antal ämnen om vilka information offentliggjorts (exklusive konfidentiell information): 4 100 (400), 24 000 registreringsunderlag

    Utvärdering

    Antal genomförda efterlevnadskontroller: 146 (70)

    Antal avgöranden om testningsförslag: 22 (4)

    Tillstånd och begränsningar

    Antal ämnen som identifierats och förts upp på kandidatförteckningen: 28 (16)

    Antal rekommendationer om ämnen som kan föras upp på tillståndslistan: 1 (1)

    Antal begränsningsärenden som överlämnats till kommissionen för beslut: 4 (0)

    Antal mottagna ansökningar om godkännande: 0 (0)

    Antal meddelanden om ämnen från kandidatförteckningen som identifierats i varor: 203 (0)

    Klassificering och märkning

    Antal mottagna klassificerings- och märkningsanmälningar: 3,4 miljoner för över 110 000 ämnen

    Antal mottagna förslag till harmoniserad klassificering och märkning: 56 (81)

    Antal förfrågningar om alternativa namn på blandningar av ämnen: 0 (0)

    Råd och stöd

    Antal frågor som besvarats av stöd- och informationspunkten: 5 400 (10 000)

    Antal nya vägledningsdokument: 3 (2) och antal uppdaterade vägledningar: 14 (12)

    It-stöd till operationer

    Vidareutveckling av ett it-system för Reach och andra vetenskapliga it-system

    Vetenskaplig och praktisk rådgivning för utveckling av lagstiftningen

    På begäran av Europeiska kommissionen bidrag om nanomaterial och till OECD-programmet om vägledning för testning samt till förslaget om en biocidförordning

    Leverans av de första rapporterna i enlighet med Reach-förordningen, artikel 117.2 och 117.3.

    Kommittéer och forum

    Antal avtal som medlemsstatskommittén fattat enhälligt beslut om: 70 (26)

    Antal yttranden från riskbedömningskommittén: 36 (16)

    Antal yttranden från kommittén för socioekonomisk analys (SEAC): 4 (0)

    Överklagandenämnden

    Antal inkomna överklaganden: 6 (1)

    Antal avgjorda överklaganden: 2 (0) och antal beslut om förfaranden: 10 (1)

    Kommunikation

    1 (2) branschdagar med 430 (700) deltagare

    135 (3 000) deltagare i de webbinarier som hållits för ledande registranter

    70 (60) publikationer; 1 500 (2 300) sidor översatta till 21 EU-språk

    2,9 (2,5) miljoner besök på webbplatsen från 200 (200) länder

    Förbindelser med EU-institutioner och internationellt samarbete

    Vetenskapligt och tekniskt samarbete med OECD, t.ex. eChemPortal och verktyget QSAR

    Förvaltning

    Fortsatt utveckling och förbättring av system för administration och förvaltning, inbegripet IQMS

    Ekonomi, upphandling och redovisning

    Strikt förvaltning av budget och likvida reserver med återbetalning av det EU-bidrag som togs emot 2010

    Totalt antal företag vars ställning som SMF kontrollerats: 245

    Personalresurser och infrastruktur

    24 (35) urvalsförfaranden avslutades, 93 (121) anställda har rekryterats (tillfälligt anställda och kontraktsanställda)

    Informations- och kommunikationsteknik

    Underhåll av IKT, tillhandahållande av nya arbetsutrymmen till ny personal

    Källa: Uppgifter från myndigheten.


    (1)  Siffrorna har när så är lämpligt avrundats uppåt eller nedåt till närmaste tio-, hundra- eller tusental.

    Källa: Uppgifter från myndigheten.


    MYNDIGHETENS SVAR

    12.

    Echa uppnådde arbetsprogrammets mål för överföringar 2011. Under 2012 kommer vi att ompröva strategin för överföringar och se till att eventuella överföringar till budgetåret 2013 motiveras och begränsas på ett strängare sätt.

    13.

    Echa bekräftar hur viktigt det är att den fysiska inventeringen blir korrekt gjord. Vi kommer att formalisera policyn för förvaltningen av anläggningstillgångar 2012 och se till att den fysiska kontrollen vid årets slut blir korrekt utförd.

    14.

    Vi kommer att vidareutveckla metoden för att kapitalisera kostnaderna för internt utvecklad programvara, och kapitalisera dem till nivån för de olika programvaruversionerna. Tillvägagångssättet kommer att vara nära kopplat till och integrerat med det pågående projektet för kostnadsredovisning.

    15.

    Echa åtar sig att fullt ut följa principerna om öppenhet och lika möjligheter i sina rekryterings- och uttagningsförfaranden. Vi har sett över rekryteringsförfarandet, däribland intresseförklaringarna, med målet att förbättra förfarandet ytterligare och se till att bästa praxis följs. Vid uppdateringen av förfarandet har vi tagit hänsyn till revisionsrättens kommentarer. Tjänstemannen i fråga har fått en tjänst som motsvarar den som utannonserades.

    16.

    Myndighetens svar kommer att offentliggöras tillsammans med revisionsrättens särskilda rapport 15/2012.


    Top