Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012PC0420

    Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om straffrättsliga påföljder för insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan (inlämnat i enlighet med artikel 293.2 i EUF-fördraget)

    /* COM/2012/0420 final - 2011/0297 (COD) */

    52012PC0420

    Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om straffrättsliga påföljder för insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan (inlämnat i enlighet med artikel 293.2 i EUF-fördraget) /* COM/2012/0420 final - 2011/0297 (COD) */


    1.           BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

    Den 20 oktober 2011 antog kommissionen ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om straffrättsliga påföljder för insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan. Detta förslag överlämnades till Europaparlamentet och rådet den 20 oktober 2011. Ekonomiska och sociala kommittén avgav sitt yttrande den 28 mars 2012.

    Sedan mars 2011 har utredningar pågått i förhållande till möjlig manipulering av Euribor och Libor, som används som referensvärden (benchmarks) för den räntesats till vilken ett antal banker lånar till varandra. Man misstänkte att banker hade lämnat in uppskattningar på den räntesats till vilken de skulle acceptera erbjudanden om finansiering som skilde sig från den räntesats de skulle ha godtagit i praktiken. Som ett resultat av detta kan Euribor och Libor, som används som referensvärde för upplåning och som referens för prissättningen av många finansiella instrument, exempelvis ränteswappar, kan ha ändrats och integriteten hos Euribor respektive Libor kan ha ifrågasatts. Dessutom försåg uppskattningarna från de enskilda deltagande bankerna marknaden med vilseledande information om deras troliga finansieringskostnader.

    Kommissionen har bedömt huruvida den möjliga manipuleringen av referensvärden inklusive Libor och Euribor skulle omfattas av förslaget till förordning om insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan och det därmed sammanhängande förslaget till ett direktiv om straffrättsliga påföljder för insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan, som antogs i oktober 2011. Särskilt Europaparlamentet har även betonat vikten av denna fråga. Eftersom referensvärden för närvarande inte omfattas av förslaget har kommissionen dragit slutsatsen att direkt manipulation av referensvärden inte omfattas av något av förslagen.

    Medan det kan vara svårt eller omöjligt för en behörig myndighet att visa att manipulering av ett referensvärde haft en inverkan på priset på därtill relaterade finansiella instrument, kan faktisk manipulering eller försök till manipulering av viktiga referensvärden ha en allvarlig inverkan på marknadens förtroende och kan komma att leda till betydande förluster för investerare och snedvridningar av den reala ekonomin, med tanke på den utbredda användningen av referensvärdesindex som referensränta för t.ex. ränteswappar och lån med rörlig ränta. Det är därför viktigt att klargöra att de behöriga myndigheterna bör ha möjlighet att utdöma administrativa påföljder vad beträffar överträdelsen av otillbörlig marknadspåverkan i dessa fall, utan att behöva bevisa eller visa dess effekter, såsom inverkan på priserna. Det är också viktigt att alla nödvändiga åtgärder vidtas för att förhindra sådan marknadspåverkan och för att möjliggöra och underlätta de behöriga myndigheternas arbete när det gäller att besluta om påföljder. En strikt rättslig ram kommer att verka avskräckande på denna typ av beteende och därigenom skydda investerare och stärka marknadens förtroende. Dessa åtgärder bör inbegripa straffrättsliga sanktioner.

    Därför, i syfte att täcka manipuleringen av referensvärden och för att säkerställa att avsiktlig manipulering av referensvärden är ett brott, föreslår kommissionen att ändra sitt förslag till ett direktiv.

    2.           FÖRSLAGETS RÄTTSLIGA ASPEKTER

    2.1.        Rättslig grund

    Det ändrade förslaget grundar sig på artikel 83.2 i EUF-fördraget och har lämnats in i enlighet med artikel 293.2 i samma fördrag.

    2.2.        Subsidiaritet och proportionalitet

    Enligt subsidiaritetsprincipen (artikel 5.3 i FEU) ska åtgärder vidtas på unionsnivå endast om och i den mån som målen för den planerade åtgärden inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och därför, på grund av den planerade åtgärdens omfattning eller verkningar, bättre kan uppnås av unionen. Den gränsöverskridande dimensionen hos många referensvärden och de enheter som bidrar med uppgifter till dessa referensvärden, liksom den internationella karaktären hos många av de finansiella instrument som kan påverkas av eventuell manipulation av referensvärden, innebär att det finns en verklig risk för att reaktionerna på manipulering av referensvärden på nationell nivå skulle kringgås eller vara verkningslösa i avsaknad av åtgärder på unionsnivå. Mot denna bakgrund förefaller det enligt subsidiaritetsprincipen vara lämpligt med unionsåtgärder.

    Enligt proportionalitetsprincipen ska alla insatser vara riktade och inte gå utöver vad som är nödvändigt för att uppnå målen. Denna princip har styrt utarbetandet av detta förslag.

    2.3.        Närmare redogörelse för förslaget

    Ändringarna som krävs i förslaget till direktiv om straffrättsliga påföljder för insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan är följande:

    · Ändring av definitionerna (artikel 2) för att inbegripa en definition av referensvärden.

    · Ändring av brottet otillbörlig marknadspåverkan (artikel 4) för att uppfånga manipulering av själva referensvärdena.

    · Ändring av brottet ”anstiftan, medhjälp och försök” (artikel 5) för att införa dessa beteenden när det gäller manipulering av referensvärden.

    3.           BUDGETKONSEKVENSER

    Det ändrade förslaget påverkar inte unionens budget.

    Kommissionens förslag till direktiv om straffrättsliga påföljder för insiderhandel och otillbörlig marknadspåverkan, KOM(2011) 654 slutlig, ska ändras på följande sätt:

    1.           I artikel 2 ska följande läggas till som punkt 3:

    “3. referensvärde: ett handelsindex eller offentliggjort belopp som beräknas med tillämpning av en formel på värdet av en eller flera underliggande tillgångar eller priser, inbegripet uppskattade priser, räntesatser eller andra värden, eller undersökningar med hänvisning till vilka det belopp som ska betalas inom ramen för ett finansiellt instrument fastställs. ”

    2.           I artikel 4 ska följande punkt e läggas till:

    “(e) att överföra oriktig eller vilseledande information, tillhandahålla oriktiga eller vilseledande ingångsvärden, eller någon annan liknande verksamhet som avsiktligt manipulerar beräkningen av ett referensvärde.”

    3.           Artikel 5.2 ska ersättas med följande:

    “2. Medlemsstaterna ska vidta åtgärder så att försök att begå något av de brott som avses i artiklarna 3 a och 4 a, b och c och e är straffbara handlingar.”

    Utfärdat i Bryssel den

    På Europaparlamentets vägnar                    På rådets vägnar

    Ordförande                                                    Ordförande

    Top