EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012DC0699

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om genomförandet av Europaparlamentets och rådets beslut nr 1297/2008/EG av den 16 december 2008 om ett program för modernisering av den europeiska företags- och handelsstatistiken (Meets-programmet)

/* COM/2012/0699 final */

52012DC0699

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om genomförandet av Europaparlamentets och rådets beslut nr 1297/2008/EG av den 16 december 2008 om ett program för modernisering av den europeiska företags- och handelsstatistiken (Meets-programmet) /* COM/2012/0699 final */


RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

om genomförandet av Europaparlamentets och rådets beslut nr 1297/2008/EG av den 16 december 2008 om ett program för modernisering av den europeiska företags‑ och handelsstatistiken (Meets-programmet)

1.           INLEDNING

Enligt artikel 6 i Europaparlamentets och rådets beslut nr 1297/2008/EG av den 16 december 2008 om ett program för modernisering av den europeiska företags‑ och handelsstatistiken (Meets-programmet) (nedan kallat Meets-beslutet) ska kommissionen senast den 31 december 2010 och därefter årligen fram till 2013 till Europaparlamentet och rådet överlämna en delrapport om genomförandet av Meets‑programmet.

Den första rapporten inriktades på de åtgärder som inletts eller fortsatts i de årliga arbetsprogrammen för 2009 och 2010. Den andra rapporten omfattade de första huvudresultat som uppnåtts samt de viktigaste initiativen i det årliga arbetsprogrammet för 2011, som antogs 2010. Under 2011 uppgick utnyttjandenivån för Meets-driftsanslagen till 97 %[1].

Denna tredje rapport ger en översikt över medlemsstaternas och kommissionens (Eurostats) arbete med att genomföra verksamheten inom Meets-programmet under 2012.

All Meets-verksamhet följer strategin i meddelandet från kommissionen till Europaparlamentet och rådet av den 10 augusti 2009 om produktionsmetoden för EU-statistik: en vision för det kommande årtiondet[2].

2.           MÅL, ÅRLIGA ÅTGÄRDER OCH PRIORITERINGAR

Under 2011 försökte man att rationalisera Meets-programmet som ett led i en större diskussion om negativa prioriteringar inom det europeiska statistiksystemet (ESS). Detta resulterade i att ett antal Meets-åtgärder integrerades.

Meets-programmets mål genomförs fortfarande till stor del inom samarbetsnätverken inom ESS, s.k. ESSnets. ESSnets är ett sätt att utveckla nya projekt, där ett antal medlemsstater som är intresserade av ett visst område aktivt samarbetar i gemensamma frågor och sedan sprider resultaten till de medlemsstater som inte deltar. Detta gör det möjligt att utnyttja synergieffekter, dra ned på kostnaderna och utbyta bästa metoder, samtidigt som man utvecklar specifika åtgärder som gagnar hela ESS.

Alla ESSnets inom Meets-programmet upprättades under programmets tre första år. De åtgärder som inleddes av dessa ESSnets för att modernisera företags- och handelsstatistiken fortsatte inom det årliga arbetsprogrammet för 2012. Under 2012 inleddes dessutom ytterligare åtgärder för att hjälpa medlemsstaterna att uppnå målet att minska företagens arbetsbörda och samtidigt skapa förutsättningar för ESS att tillgodose nya statistikbehov.

EU:s sammanlagda budget för arbetsprogrammet för 2012 uppgår till knappt 9 miljoner euro, vilket täcker 17 årliga åtgärder, samt det tekniska och administrativa stöd som behövs för att genomföra programmet. Det vanligaste instrumentet för att finansiera åtgärderna (cirka 82 %) är fortfarande bidrag, antingen via ESSnets eller som enskilda bidrag.

2.1.        Mål 1: Se över prioriteringar och ta fram målindikatorer för nya områden

Kartläggning av områden av mindre betydelse

Sedan kommittén för det europeiska statistiksystemet antog ett nytt strategibaserat tillvägagångssätt i november 2010 fastställs vilka områden som anses vara av mindre betydelse vid den årliga strategiska översynen av Eurostats prioriteringar. Översynen 2010 ledde till att Meets-programmet rationaliserades och till att man fastställde ett antal negativa prioriteringar som måste vidareutvecklas till konkreta förslag om ändring av gällande rättsakter. De negativa prioriteringarna för 2012 gäller statistiken över/serierna för verksamhetsenheter i bilagorna II och IV till förordningen om statistik över företagsstrukturer[3] och variabeln orderingång i industrin i bilaga A till förordningen om konjunkturstatistik[4]. Dessutom inleddes diskussioner om att minska kraven för Intrastat och om att utveckla tjänsteområdet i statistiken över internationell handel med varor och tjänster.

Till de åtgärder för att minska och på andra sätt förenkla kraven som angetts för 2013 hör bland annat att förenkla/harmonisera revideringsprinciperna för företagsstatistiken, att fortsätta arbetet med att ta fram gemensamma verktyg, till exempel EuroGroups-registret (EGR), och att fortsätta diskussionerna om översynen av de fleråriga serierna i bilagorna II‑IV till förordningen om statistik över företagsstrukturer.

Företagsstatistiken kommer att revideras i grunden och integreras. Det kommer därför att inrättas en gemensam rättslig ram för insamling, sammanställning, överlämning och spridning av statistik om näringslivets verksamhet, nämligen ramförordningen om integrerad företagsstatistik. Den statistiska näringsgrensindelningen Nace och produktindelningen CPA kommer att användas inom alla områden. Detta väntas totalt sett minska företagens och de nationella statistikbyråernas arbetsbörda för statistiksammanställning. Eurostat avser att som ett led i detta reformera Intrastat[5] genom det så kallade internationella handelspaketet eller Simstat, som handlar om att förenkla Intrastat, göra välbehövliga kvalitetsförbättringar av statistiken samt utveckla statistiken över den internationella handeln med tjänster på en och samma gång. I nuläget är Intrastat det mest betungande statistikområdet. Det står för över 50 % av företagens totala arbetsbörda för statistikinsamling.

Utveckling av nya områden (företagsgrupper, globalisering, företagande, innovation)

Globalisering och företagande är två politikområden för vilka det ännu inte finns någon färdigutvecklad statistik. Arbetet med att följa upp framstegen på metodområdet och testa resultaten kommer att fortsätta under 2013.

Två ESSnets har till följd av de rationaliseringar som gjordes 2011 fortsatt med metodarbetet och med att utvärdera den metod som utvecklats för att sammanställa ekonomiska indikatorer om globalisering och statistik om företagsgrupper. ESSnet för mätning av de globala värdekedjorna har arbetat med att definiera och utveckla en rad målindikatorer för globalisering, medan ESSnet för profilering av stora och komplexa företagsgrupper har gjort en allmän utvärdering av metodarbetet om nya indikatorer baserade på företagsgrupper.

Samarbetet med OECD om en vidareutveckling av det gemensamma programmet för indikatorer för företagande fortsatte under 2012. Arbetet har framförallt varit inriktat på att utarbeta indikatorer för hög tillväxt hos innovativa företag, som ska användas inom den nyinrättade huvudindikatorn för innovationsunionen. Samtidigt lanserades ett initiativ för att skapa en rättslig grund för demografin för företag med anställda för att i alla EU‑medlemsstater ta fram harmoniserade uppgifter som är förenliga med de internationella uppgifter som används inom programmet för indikatorer för företagande. Arbetet fortsatte med att utveckla och utarbeta nya indikatorer för områdena tillgång till finansiering, forskning och utveckling, innovation och teknik, kunskap och kompetens samt företagsklimat.

2.2.        Mål 2: Rationalisera ramen för företagsrelaterad statistik

Integrering av begrepp och metoder i lagstiftningen

Företagsstatistiken sammanställs i enlighet med EU:s lagstiftning. Denna har utvecklats under åren och är inte nödvändigtvis konsistent när det gäller begrepp, tillämpningsområde, definitioner, metod osv. Som nämnts ovan kommer man inom Meets-programmet att göra en översyn av lagstiftningen för att rationalisera ramen för företagsstatistik. Översynen är nödvändig för att ge användarna möjlighet att använda och jämföra statistik från olika källor. För att skapa en mer konsistent lagstiftning och metod håller man även på att bygga upp integrerade produktionssystem för företagsstatistik. Systemen kan inte integreras om man inte harmoniserar begrepp, definitioner och metoder ytterligare. För att ta itu med den här frågan inrättades ett ESSnet för konsistens mellan begrepp och metoder inom företags‑ och handelsstatistiken. Under 2010 och 2011 lanserades två arbetspaket för att analysera om statistiska enheter, populationsramar för olika undersökningar, klassificeringar och tillämpningen av dessa var inkonsistenta. Arbetet med dessa frågor fortsatte under 2012. Under 2012 lanserades även ett tredje arbetspaket för att analysera problemen med inkonsistenta variabler och definitioner.

Utveckling av statistik om företagsgrupper

Stora framsteg har skett när det gäller EuroGroups-registret (EGR)[6], som har till syfte att tillhandahålla konsistenta och samordnade undersökningsramar för högkvalitativ statistik om globalisering.

ESSnet för EGR-metoder inrättades 2008. Under 2009 och 2010 upprättades en EGR‑population bestående av 5 000 multinationella företagsgrupper. År 2011 utökades EGR‑populationen till 10 000 multinationella företagsgrupper. Under 2012 vidareutvecklades metoderna för centrala och nationella EGR-processer och datamodellen (EGR version 2) tillsammans med en plan för den framtida förvaltningen av EGR. Spridningen har förbättrats genom att man skapat en webbplattform för EGR-dokumentationen. Ett nytt ESSnet inrättades 2012, som har arbetat vidare med att sammanställa statistik över utländska dotterbolag och utländska direktinvesteringar för hela EGR-populationen och med att koppla de nationella centralbankerna till EGR som producenter och användare. Syftet är att i slutet av 2013 ha ett stabilt system med statistik som omfattar utländska dotterbolag och utländska direktinvesteringar. Personalen vid nationella statistikbyråer och nationella centralbanker ska också kunna komma åt systemet. Det huvudsakliga målet är att integrera rampopulationerna för EGR, statistiken över utländska dotterbolag och statistiken över utländska direktinvesteringar.

I slutet av 2009 inrättades ett ESSnet för skapande av profiler för stora och komplexa multinationella företagsgrupper med målet att utveckla och förverkliga en metod att skapa profiler. Under 2012 fortsatte nätverket sitt metodarbete baserat på resultaten av de tester som gjordes 2011. Riktlinjer och dokumentation utarbetades och genomförandet av de operativa metoderna för profileringsmodellen i medlemsstaterna finansierades. Under 2012 påbörjades arbetet med att testa och utvärdera metodarbetet för att utveckla statistik baserad på företagsgrupper i de medlemsstater som inte deltar i ESSnet.

Gemenskapsundersökningar för att minska bördan för företagen

Efter det förberedande arbetet 2011 genomfördes 2012 en studie för att utarbeta metoder för användningen av EU:s urvalsmetoder vid datainsamling.

2.3.        Mål 3: Stödja genomförandet av effektivare rutiner för framställning av företags- och handelsstatistik

Bättre utnyttjande av data som redan finns i statistiksystemet och möjligheten att använda skattningar

Arbetet med datalagring och sammanlänkning av data i samband med framställning av företagsstatistik utförs av ett ESSnet som upprättades under andra halvåret 2010. Under 2011 koncentrerade nätverket sig på att se över rutinerna i integrerade system för företagsdata i ESS-medlemsstaterna och på att identifiera de vanligaste problemen på området. Under 2012 var arbetet koncentrerat till tre huvudområden som innehöll alla de punkter som medlemsstaterna ansåg vara viktigast för ett statistiskt datalager: metadata för det statistiska datalagret samt de två viktigaste aspekterna vid uppbyggnaden och genomförandet av ett statistiskt datalager, nämligen metodaspekten och den arkitektoniska/tekniska aspekten. De första resultaten presenterades och diskuterades med ESS-medlemsstaterna vid en workshop i maj 2012. Arbetet kommer att fortsätta under 2013 och nästa workshop är planerad till februari 2013.

Dessutom gjordes stora framsteg inom de tre projekten för sammanlänkning av mikrodata för individuell statistik.

Projektet för sammanlänkning av mikrodata om internationella inköp med företagsstatistik fortsatte. ESSnet för mätning av de globala värdekedjorna, som inledde sitt arbete 2011, fortsatte sitt metodutvecklingsarbete med att sammanställa data om företagens alltmer globaliserade verksamhet och om hur detta påverkar sysselsättning och hållbar tillväxt. Projektet syftar till att hjälpa de politiska beslutsfattarna att fatta mer välgrundade beslut och att övervaka ekonomiernas globalisering/internationalisering genom att utveckla och tillhandahålla indikatorer för ekonomisk globalisering. Bidragsavtalen om sammanlänkning av mikrodata undertecknades 2012, och under 2013 kommer de deltagande medlemsstaterna att utvärdera och testa metoderna för detta. De kommer också att utarbeta sammanlänkade mikrodatamängder för att kunna göra en konsekvensanalys av internationellt fragmenterade produktionskedjor.

– Projektet för sammanlänkning av data för handels- och företagsstatistik kommer att återupptas under 2013. Före 2011 gjordes en extern studie för att utveckla en metod för att ta fram statistiska indikatorer om utrikeshandel efter affärsverksamhetens särdrag, och data samlades in för att testa dess genomförbarhet. Under 2013 kommer medlemsstaterna att utarbeta och sammanställa ett utökat antal indikatorer baserat på mikrodata om handel och företagande. De nya indikatorerna kommer därefter att föras in i databasen för handel efter affärsverksamhetens särdrag.

– ESSnet för sammanlänkning av mikrodata om användningen av informations- och kommunikationsteknik (IKT) slutförde sitt arbete under 2012. Nätverket tog fram nya statistiska indikatorer genom att sammanlänka data ur företagsregister, statistiska undersökningar om IKT-användning och e-handel i företag, statistik över företagsstrukturer och innovationsundersökningar. Man tog även fram en utökad verktygslåda för att analysera hur IKT påverkar företagets resultat, bland annat en lagringsplats för metadata och programvara för att sammanlänka och analysera mikrodatamängder. Förutom att analysera sammanlänkade företagsdata analyserade nätverket undersöknings- och urvalsmetoder för företagsstatistik i deltagande länder och lade fram rekommendationer för att öka representativiteten i sammanlänkade data. Nätverket upprättade och enades om ett protokoll med regler och villkor för att sprida resultatet av dataanalysen till en bredare publik.

ESSnet för moderna företagsstatistiska metoder (optimala urval, modellbaserad skattning, dataintegrering) inrättades 2010 och inledde den andra fasen av programmet i slutet av 2012. Dess huvudsakliga mål är att ge metodvägledning för att modernisera och integrera företagsstatistiken inom ESS. Nätverket utvecklar metoder för vissa specifika produktionsled (design, datainsamling och skattning) och sammanfattar även de olika företagsstatistiska metoderna i en elektronisk handbok. Handboken kommer att fungera både som referensverk och som utbildningsmaterial. Under den andra och sista fasen kommer nätverket att dra slutsatser av arbetet med de specifika produktionsleden. Man kommer även att färdigställa handboken, som ska omfatta alla delar av den statistiska produktionsprocessen och på så sätt bidra till att optimera företagsstatistiken i ESS.

Bättre utnyttjande av redan befintliga ekonomiska data

ESSnet för användning av administrativa data och redovisningsdata, som upprättades 2009, fortsatte att undersöka de praktiska frågorna om hur dessa data ska användas för att producera företagsstatistik. Nätverket har vidareutvecklat resultaten från den forskning och de analyser som gjorts under de tre år som verksamheten bedrivits och har lagt fram rekommendationer och spridit god praxis. Det viktigaste resultatet hittills är att man utarbetat en översikt över nationell praxis för användning av administrativa data, beskrivit de metoder som används för skattning av ofullständiga datamängder vid användning av administrativa data i konjunkturstatistik, samt gjort en förteckning över indikatorer för att bedöma kvaliteten på företagsstatistik baserad på administrativa data.

För att hjälpa medlemsstaterna att använda administrativa data så effektivt så möjligt för statistiska ändamål har man inom Meets-programmet fortsatt att hjälpa de nationella statistikbyråerna att utveckla sina system i syfte att integrera data från olika källor vid framställningen av statistik. Detta ska minska företagens rapporteringsbörda och öka statistikens kvalitet.

År 2012 uppmanades medlemsstaterna att delta i projektet för underlättande av dataöverföring från företag till nationella statistikbyråer. Stöd tillhandahölls för att utveckla it-system för att samla in statistik från företag, utveckla nationella statistiska klassificeringssystem och skapa nationella statistiska XBRL-klassificeringssystem.

Utveckling av verktyg för mer effektiv extrahering, överföring och behandling av data

Nya bidragsavtal med medlemsstaterna ingicks under 2012 som en del av projektet för bättre användning av tulldata inom utrikeshandelsstatistiken (Extrastat). Detta stöd hjälper medlemsstaterna att anpassa sina datainsamlingssystem för Extrastat-statistik till de nya tullsystemen i den moderniserade tullkodexen[7].

2.4.        Mål 4: Modernisera Intrastat

Harmonisering av metoder för att förbättra kvaliteten inom ett förenklat Intrastat-system

Som ett resultat av rationaliseringen slogs projektet för förbättrad datakvalitet i ett förenklat Intrastat-system och projektet för minskade asymmetrier i Intrastat ihop till ett i slutet av 2010. Det nya projektet fick benämningen ”harmonisering av metoder för att förbättra kvaliteten på statistiken över handeln inom EU”. Under 2012 inleddes ett anbudsförfarande för att vidareutveckla metoder och rutiner för sammanställningen av EU:s handelsstatistik. Syftet var att uppdatera dokumentationen och hitta lämpliga rutiner. Dessutom fick medlemsstaterna stöd när det gäller att genomföra de harmoniserade metoder och rutiner som behövs för att förbättra statistiken över handeln inom EU. Arbetet med att minska asymmetrierna, både på detaljnivå och på aggregerad nivå, fortsatte genom att medlemsstaterna gavs stöd för att genomföra bilaterala eller multilaterala avtstämningsstudier.

Bättre utnyttjande av administrativa data

Bidrag beviljades också under 2012 för att förbättra medlemsstaternas användning av administrativa data vid framställningen av statistik över handeln inom EU. Syftet är att minska svarsbördan och förbättra kvaliteten på statistiken över handeln inom EU. Arbetet är inriktat på att undersöka hur administrativa data kan användas för validering av data som samlats in inom Intrastat-systemet och hur statistiska undersökningar ska ersättas. Det handlar även om (vidare)utveckling av gemensamma datainsamlingssystem i flera medlemsstater för Intrastat, moms och VIES (systemet för utbyte av momsinformation).

Förbättrat och förenklat datautbyte inom Intrastat

Genomförda studier och stödet till medlemsstaterna har lett till ökad användning av elektroniska metoder och tekniker för insamling, framställning, utbyte och validering av data genom automatiserade och säkra processer samt tillämpning av avancerade statistiska principer för felsökning och automatisk korrigering.

3.           SLUTSATS

I Meets-beslutet anges de åtgärder som ska finansieras under programperioden. Detta förklarar det relativt stora antalet initiativ som tagits under programmets två första år. En av följderna av 2008 års ekonomiska och finansiella kris var dock att finansieringsmöjligheterna inom de nationella statistikbyråerna nått en övre gräns på grund av bristen på personal. Programmen behövde därför rationaliseras genom att vissa initiativ integrerades och/eller inriktades på de sex huvudområden som organiseras genom ESSnets: konsistens mellan begrepp och metoder, EGR, skapande av profiler för stora och komplexa multinationella företagsgrupper, sammanlänkning av mikrodata och datalagring inom statistikproduktionen, företagsstatistiska metoder samt användning av administrativa data och redovisningsdata.

De ESSnets som upprättades under 2009 och i början av 2010 har gjort ett gediget arbete, särskilt när det gäller EGR-metoder, skapande av profiler och användning av administrativa data. Arbetet inom de andra huvudpelarna i Meets-programmet (samstämmighet mellan olika rättsakter, datalager och initiativ för sammanlänkning av data) är också i full gång. Medan man under 2011 fortfarande höll på med det förberedande arbetet, dvs. skapade den grundläggande infrastrukturen genom t.ex. upprättande av ESSnets, bidragsavtal med flera stödmottagare samt nätverk av nationella experter, har verksamheten under 2012 redan börjat ge praktiska resultat.

Dessutom har finansieringen genom enskilda bidrag fortsatt, i första hand för att stödja metodutvecklingen och prova vissa metodrekommendationer, men även för att utveckla verktygen för att effektivisera extrahering, överföring och behandling av data. Vissa resultat är redan tillgängliga, men de flesta åtgärder pågår fortfarande.

Det är viktigt att betrakta alla åtgärder som inbördes sammankopplade initiativ för att se till att de nationella förfarandena för insamling av företags- och handelsstatistik blir effektivare. Detta har krävt en långsiktig insats och ständig övervakning.

Rapporten för 2012 är den sista årsrapporten för Meets-programmet. År 2013 blir programmets sista verksamhetsår. Alla åtgärder kommer att avslutas och alla konkreta resultat vara färdiga till den 31 december 2013. Den slutrapport om genomförandet av Meets‑programmet som ska överlämnas till Europaparlamentet och rådet senast den 31 juli 2014 måste därför också omfatta alla åtgärder och resultat för 2013. Dessutom måste slutrapporten, på grund av de utgifter som EU ådragit sig, innehålla en utvärdering av de fördelar som åtgärderna medför för EU, medlemsstaterna samt uppgiftslämnarna och användarna av statistisk information, för att se om det finns områden som skulle kunna förbättras.

[1]               Inklusive clearing av 15 % av budgeten i september 2011.

[2]               KOM(2009) 404.

[3]               Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 295/2008 av den 11 mars 2008 om statistik över företagsstrukturer (omarbetning), EUT L 97, 9.4.2008, s. 13.

[4]               Rådets förordning (EG) nr 1165/98 av den 19 maj 1998 om konjunkturstatistik, EGT L 162, 5.6.1998, s. 1.

[5]               Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 638/2004 av den 31 mars 2004 om gemenskapsstatistik över varuhandeln mellan medlemsstaterna och om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 3330/91 (EUT L 102, 7.4.2004, s. 1) ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 222/2009 (EUT L 87, 31.3.2009, s. 160).

[6]               Den rättsliga grunden fastställdes i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 177/2008 av den 20 februari 2008 om inrättande av en gemensam ram för företagsregister för statistiska ändamål och om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 2186/93, (EGT L 61, 5.3.2008, s. 6).

[7]               Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 450/2008 av den 23 april 2008 om fastställande av en tullkodex för gemenskapen (Moderniserad tullkodex), EUT L 145, 4.6.2008, s. 1.

Top