Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AR1529

    Yttrande från Regionkommittén om ”Bättre styrning av den inre marknaden”

    EUT C 62, 2.3.2013, p. 39–43 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    2.3.2013   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 62/39


    Yttrande från Regionkommittén om ”Bättre styrning av den inre marknaden”

    2013/C 62/08

    REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    I enlighet med subsidiaritetsprincipen bör den inre marknaden styras med EU-lagstiftning bara i den utsträckning som är nödvändig. Om man ignorerar subsidiaritetsprincipen kan det leda till problem i genomförandefasen, där det inte längre finns något nationellt handlingsutrymme, och på så sätt sätta den nationella ekonomins utveckling på spel.

    Vid utformningen av lagstiftningen är det viktigt att ha de lokala och regionala myndigheternas viktiga roll i åtanke. I synnerhet principen om att "tänka småskaligt först" betonar den lokala nivåns aktiva roll och betydelsen av de villkor som skapats för näringslivet. Ramarna fastställs på EU-nivå, men ekonomisk välfärd och aktivitet börjar alltid på lokal nivå. Det är viktigt att beakta denna faktor när man utvecklar lagstiftningen för den inre marknaden, eftersom det är det enda sättet att förena den lokala aspekten med den Europaomfattande ekonomin.

    De lokala och regionala myndigheterna genomför en mycket stor del av inremarknadslagstiftningen. För att förhindra att problem uppstår när reglerna tillämpas i praktiken är det viktigt att ReK och de lokala och regionala myndigheterna spelar en roll i utvecklingen av EU-lagstiftningen.

    Vid identifieringen av nyckelområden bör man prioritera de områden som har goda möjligheter till innovation och till att skapa arbetstillfällen av hög kvalitet. En välfungerande digital inre marknad och tjänstesektorn som helhet är ytterst viktiga och angelägna prioriteringar.

    Föredragande

    Markku MARKKULA (FI–PPE), stadsfullmäktigeledamot i Esbo

    Referensdokument

    Meddelande från kommissionen – Bättre styrning av den inre marknaden

    COM(2012) 259

    Yttrande från Regionkommittén – Bättre styrning av den inre marknaden

    I.   ALLMÄNT

    1.

    Den inre marknaden spelar en avgörande roll för att främja den ekonomiska tillväxten i Europa. Under två årtionden har den fria rörligheten för varor, tjänster, kapital och arbetskraft främjat den europeiska välfärden och ekonomin. Med hjälp av dessa friheter och genom att utveckla styrningen av dem kan man fortsätta att påskynda återhämtningen från den ekonomiska krisen och skapa förutsättningar för att genomföra en social marknadsekonomi på ett integrerat sätt inom EU. Dessutom har sammanhållningspolitiken en kompletterande roll när det gäller att fullborda den inre marknaden i alla regioner i EU, särskilt genom att öka konkurrenskraften för små och medelstora företag, göra ekonomin mer miljövänlig och lyfta fram kunskap och innovation, i synnerhet i regioner med strukturella nackdelar.

    2.

    Regionkommittén framhåller att medlemsstaterna samtidigt måste ha en möjlighet att själva välja verktygen för att med hänsyn till sina ekonomiska behov och intressen stimulera sin ekonomi.

    KOMMISSIONENS MEDDELANDE

    3.

    I meddelandet presenteras kommissionens plan för att utveckla den inre marknaden och uppnå målen i Europa 2020-strategin.

    4.

    Enligt meddelandet var andelen inremarknadsdirektiv som inte införlivats i den nationella lagstiftningen i tid i genomsnitt 1,2 %, i februari, och det tar allt längre tid att införliva direktiven. Reglerna fungerar dessutom inte alltid ordentligt i praktiken, även om de har trätt i kraft nationellt.

    5.

    Kommissionen efterlyser ett förnyat engagemang för att få den inre marknaden att verkligen bidra till tillväxten. Förslaget består av två delar:

    a.

    En handlingsstrategi för att göra snabba framsteg på nyckelområden som har den största tillväxtpotentialen.

    b.

    Konkreta åtgärder för att förbättra det sätt på vilket inremarknadsreglerna utformas, genomförs, tillämpas och verkställs.

    REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    6.

    Kommissionens oro över den inre marknadens utveckling är motiverad. I meddelandet föreslås allmänna åtgärder, men genomförandet av reglerna kan vara särskilt problematiskt bara inom vissa områden eller i vissa medlemsstater.

    7.

    De åtgärder som föreslås i meddelandet syftar till att förbättra den inre marknadens funktion. Kommissionen föreslår åtgärder som är inriktade på två centrala mål. För det första bör man göra snabba framsteg på den inre marknaden på områden som har den största tillväxtpotentialen, och för det andra bör man effektivisera "förvaltningscykeln" för den inre marknaden. För att övervaka framstegen kommer kommissionen att använda den europeiska planeringsterminen. Regionkommittén anser att dessa riktlinjer är korrekta.

    8.

    Meddelandet fokuserar särskilt på utvecklingen av det nationella genomförandet och stärkandet av medlemsstaternas engagemang.

    9.

    Det långsamma genomförandet kan till viss del förklaras med ett dåligt politiskt engagemang i medlemsstaterna för att genomföra enskilda regler. Det enda svaret på detta problem är att utforma en politisk vision och förbinda sig för den. Skillnaden mellan lagstiftnings- och förvaltningskulturerna måste beaktas redan när man förbereder inremarknadslagstiftningen.

    10.

    Regionkommittén håller med kommissionen om att "goldplating" är ett allvarligt problem som gett upphov till nya onödiga bördor för företag och medborgare.

    11.

    De åtgärder som kommissionen föreslår är delvis efterhandsåtgärder, och meddelandet tar inte tillräcklig hänsyn till orsakerna till det långsamma genomförandet.

    II.   ATT SATSA PÅ OMRÅDEN MED STÖRST TILLVÄXTPOTENTIAL

    KOMMISSIONENS MEDDELANDE

    12.

    Enligt meddelandet finns störst tillväxtpotential inom tjänstesektorn (bland annat parti- och detaljhandel, företagstjänster och byggnadsverksamhet), finansiella tjänster, transporter, den digitala ekonomin och energisektorn.

    13.

    För att säkra ett effektivt genomförande av EU:s inremarknadsregler föreslår kommissionen att medlemsstaterna i högre grad ska förbinda sig att genomföra dem och samarbeta med kommissionen i genomförandefasen.

    Medlemsstaterna bör se till att "nolltolerans" råder vid införlivandet av direktiv, dvs. målet ska vara 0 % när det gäller såväl eftersläpning som bristande överensstämmelse.

    Medlemsstaterna bör informellt underrätta kommissionen om särskilda aspekter, så att kommissionens stöd blir så effektivt som möjligt under genomförandefasen.

    14.

    Kommissionens prioriteringar fokuserar på införlivande av EU:s regler i den nationella lagstiftningen och på ett effektivt genomförande av reglerna. Kommissionen kommer att sammanställa en årsrapport om den inre marknadens integration för att övervaka hur den inre marknaden fungerar i praktiken och ringa in ytterligare åtgärder på EU-nivå och nationell nivå. Kommissionen kommer att vidta konkreta åtgärder för att se till att EU:s regler på nyckelområden genomförs i tid, korrekt och effektivt.

    REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    15.

    Det viktigaste målet i kommissionens meddelande är att effektivisera den inre marknadens funktion. Att välja prioriteringar är rätt åtgärd. För att utveckla den europeiska inre marknaden är det nödvändigt att identifiera de mest effektiva åtgärderna.

    16.

    I den nuvarande ekonomiska situationen är de finansiella tjänsternas ställning som ett av de områden som har störst tillväxtpotential viktig men problematisk.

    17.

    Vid identifieringen av nyckelområden bör man prioritera de områden som har goda möjligheter till innovation och till att skapa arbetstillfällen av hög kvalitet. För lokalförvaltningen är valet av prioriteringar positivt. En välfungerande digital inre marknad och tjänstesektorn som helhet är ytterst viktiga och angelägna prioriteringar.

    18.

    För att möjliggöra en fungerande inre marknad på det digitala området har medlemsstaterna fortfarande mycket att utveckla. De lokala myndigheterna kan påverka denna utveckling t.ex. genom offentlig upphandling. Genom att tillämpa elektronisk offentlig upphandling och fullt ut använda sig av elektronisk fakturering skulle man märkbart främja utvecklingen av den digitala marknaden. När det gäller genomförandet av e-handel inom den offentliga sektorn finns det även andra hinder och problem än sådana som gäller teknisk funktion. För att på ett framgångsrikt sätt genomföra den digitala marknaden, och e-upphandling som en del av den, på lokal och regional nivå är det absolut nödvändigt att få stöd från den högsta ledningen, anpassa organisationen och utbilda personalen.

    19.

    För att genomföra den offentliga upphandlingen elektroniskt krävs många åtgärder på nationell och lokal nivå. På europeisk nivå bör man emellertid göra det möjligt att övergå till en elektronisk miljö. Man bör även sprida god praxis effektivare än tidigare på europeisk nivå.

    20.

    Ansvaret för beredningen av den nationella lagstiftningen ligger hos de nationella myndigheterna, som ska införliva EU:s lagstiftning korrekt och ändamålsenligt ur nationell synvinkel.

    21.

    ReK välkomnar att direktivet om sena betalningar läggs till i förteckningen över nyckelrättsakter vars tillämpning kommer att stå under noggrann övervakning. Sena betalningar från offentliga myndigheter är ett stort problem för små och medelstora företag, och man behöver ta itu med det så fort som möjligt.

    22.

    Vi välkomnar förslaget att övervaka genomförandet i medlemsstaterna. Den årsrapport som ska sammanställas ger medlemsstaterna möjlighet att jämföra sin egen situation med andra medlemsstater. Utifrån årsrapporten och analysen kommer kommissionen att ringa in de viktigaste politiska utmaningarna och åtgärderna för det kommande året på både EU-nivå och nationell nivå. I årsrapporten föreslås landsspecifika rekommendationer, som bygger på en närmare analys av resultaten i varje medlemsstat inom ramen för den europeiska planeringsterminen.

    III.   UTFORMNING, GENOMFÖRANDE, TILLÄMPNING OCH ÖVERVAKNING AV INREMARKNADSREGLERNA

    KOMMISSIONENS MEDDELANDE

    23.

    Kommissionens meddelande betonar att EU, när inremarknadsreglerna utformas, bör se till att

    reglerna är lätta att förstå, otvetydiga och tydliga,

    reglerna inte får ge upphov till onödigt stora bördor för företag, enskilda eller förvaltningar,

    de administrativa förfaranden som krävs bör kunna genomföras på elektronisk väg,

    informationen är tillgänglig och företag och enskilda kan få sin sak prövad effektivt.

    24.

    För att dessa principer ska följas bör berörda parter rådfrågas innan lagstiftningen utformas.

    25.

    Kommissionen föreslår att man vid behov ska använda förordningar i stället för direktiv som instrument, särskilt om det inte finns behov av ytterligare handlingsfrihet när förslaget till EU-regler ska genomföras.

    REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    26.

    Vi ansluter oss helt till kvalitetsmålen för lagstiftningen. Att lagstiftningen är tydlig och begriplig är ett viktigt mål på EU-nivå och för nationella lagstiftare.

    27.

    ReK anser att informationssystemet för den inre marknaden är ett mycket viktigt verktyg och att regionala och lokala myndigheter måste få full tillgång till systemet, men också att anställda på lokala och regionala myndigheter måste få tillgång till utbildning för att kunna använda systemet på ett effektivt sätt.

    28.

    I enlighet med subsidiaritetsprincipen bör den inre marknaden styras med EU-lagstiftning bara i den utsträckning som är nödvändig. Om man ignorerar subsidiaritetsprincipen kan det leda till problem i genomförandefasen, där det inte längre finns något nationellt handlingsutrymme, och på så sätt sätta den nationella ekonomins utveckling på spel.

    29.

    ReK vill särskilt erinra om den nytta som Solvit-centrumen har för medborgare och småföretag, i synnerhet i gränsområden, och uppmanar kommissionen att ytterligare främja deras arbete. ReK uppmanar dessutom alla medlemsstater att förse dem med tillräckligt med personal och resurser.

    30.

    ReK konstaterar att de behöriga domstolarna inte har tillräcklig kännedom om det europeiska småmålsförfarandet och att det fortfarande är ovanligt att det tillämpas. Ett särskilt problem för medborgare som använder sig av detta förfarande är hur domen sedan ska verkställas i en annan medlemsstat.

    31.

    Den stundtals dåliga kvaliteten på regleringen undergräver EU:s faktiska legitimitet i medborgarnas och företagens ögon. Exempelvis lagstiftningen om offentlig upphandling har i praktiken begränsat medlemsstaternas och lokalförvaltningens möjligheter att besluta om sin egen verksamhet. Inremarknadsreglerna och rädslan för att överträda dem styr organiseringen av tjänsterna på ett sätt som inte alltid är ändamålsenligt ur operativ synvinkel.

    KOMMISSIONENS MEDDELANDE

    32.

    Kommissionen konstaterar i meddelandet att det finns behov av smartare användning av it-verktyg för att informera företag och enskilda. Man betonar att också medlemsstaterna bör intensifiera sina insatser för att lämna lättläst information om hur reglerna fungerar.

    33.

    Särskilt i de fall då administrativa åtgärder genomförs i en annan medlemsstat bör det vara möjligt att utföra dem elektroniskt. Samarbetet mellan myndigheterna bör underlättas med hjälp av olika informationssystem.

    34.

    För att lösa problem som företag och enskilda möter bör det enligt meddelandet finnas en lättillgänglig hjälpcentral på nationell nivå som de i första hand kan vända sig till.

    35.

    Medlemsstaterna måste åta sig att garantera snabb och effektiv rättslig prövning.

    36.

    Enligt meddelandet bör det finnas en instans som ansvarar för tillsyn och övervakning av den inre marknaden på nationell nivå. Kommissionen rekommenderar att man inrättar "centrum för den inre marknaden" i medlemsstaterna, och planerar att bilda ett europeiskt nätverk av dessa centrum.

    REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    37.

    Vi stöder naturligtvis förslaget att identifiera och utbyta god praxis. Detta bör alltid vara en del av kommissionens normala utvecklingsuppgifter.

    38.

    Vi välkomnar också utvecklingen av samarbetet mellan myndigheterna i den riktning som kommissionen föreslår. Exempelvis inrättandet av centrum för den inre marknaden kan motiveras med att de underlättar utbytet av information mellan medlemsstaternas myndigheter och kommissionen. Centrumens uppgifter bör vara förenliga med medlemsstaternas övriga administration.

    39.

    Vid utformningen av lagstiftningen är det viktigt att ha de lokala och regionala myndigheternas viktiga roll i åtanke. I synnerhet principen om att "tänka småskaligt först" betonar den lokala nivåns aktiva roll och betydelsen av de villkor som skapats för näringslivet. Ramarna fastställs på EU-nivå, men ekonomisk välfärd och aktivitet börjar alltid på lokal nivå. Det är viktigt att beakta denna faktor när man utvecklar lagstiftningen för den inre marknaden, eftersom det är det enda sättet att förena den lokala aspekten med den Europaomfattande ekonomin.

    40.

    De lokala och regionala myndigheterna genomför en mycket stor del av inremarknadslagstiftningen. För att förhindra att problem uppstår när reglerna tillämpas i praktiken är det viktigt att ReK och de lokala och regionala myndigheterna spelar en roll i utvecklingen av EU-lagstiftningen.

    41.

    Innovationer skapas på lokal nivå. De lokala och regionala myndigheterna kan spela en betydelsefull roll genom att stödja och testa innovationer. För att utveckla den europeiska inre marknaden bör man utforma en modell där aktörer på både lokal nivå och europeisk nivå har sina egna naturliga roller. Kommissionen kan t.ex. främja ett tillvägagångssätt som prioriterar utveckling av områden som har störst tillväxtpotential i samarbete mellan olika generaldirektorat, samtidigt som man testar bästa praxis på lokal nivå.

    42.

    Inte ens bästa tillgängliga praxis kan dock spridas utan europeiska nätverk. Kommissionen har de bästa möjligheterna att upprätta sådana nätverk. Inom områden och i regioner med störst innovationspotential bör man med hjälp av EU-finansiering inleda pionjärprojekt som innefattar forskning som på ett effektivt sätt stöder innovationsverksamhet, undervisning och inlärning. Med kommissionens stöd bör alla aktörer på lokal nivå få tillgång till de lösningar som utvecklats på detta sätt.

    IV.   ÖVRIGA NÖDVÄNDIGA ÅTGÄRDER

    43.

    Kommissionen har slutfört sitt meddelande om "Inremarknadsakt II" (COM(2012) 573 final). Enligt meddelandet bidrog Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Regionkommittén och många berörda parter tillsammans till en allmänt delad politisk vision om vidareutvecklingen av den inre marknaden och till politisk fokusering. Regionkommittén delar kommissionens åsikt att man på grund av de problem som den ekonomiska krisen orsakar bör påskynda de fortsatta åtgärderna.

    44.

    Följande fyra tillväxtmotorer presenteras i meddelandet:

    1.

    Utveckla helt integrerade nätverk på den inre marknaden.

    2.

    Främja rörlighet för människor och företag över gränserna.

    3.

    Stödja den digitala ekonomin i EU.

    4.

    Stärka socialt företagande, sammanhållning och konsumenternas förtroende.

    45.

    Nätverksindustrierna är ekonomins ryggrad. Ett viktigt mål är att åstadkomma en inre marknad där människor och företag gynnas av en enda transport- och energimarknad. Den digitala sektorn är utan tvekan en viktig drivkraft för både produktivitet och kreativitet. Socialt företagande gör det möjligt att ta snabba steg mot att aktivera medborgarna och den tredje sektorn och snabbt öka partnerskapverksamhet av varierande slag. Regionkommittén efterlyser konkreta åtgärder för att snabbt infria förväntningarna vad gäller dessa mål.

    46.

    Förutom ovannämnda punkter finns det många riktlinjer och frågor om den inre marknadens funktion som måste diskuteras på politisk nivå. För att lösa problemen måste man ta hänsyn till erfarenheterna från den ekonomiska krisen. Flera av dessa frågor har redan beaktats i Europa 2020-strategin och i flaggskeppsinitiativen, men man har fortfarande ingen lösning på dem. De åtgärder som krävs har också behandlats i flera av ReK:s yttranden, och i detta sammanhang vill vi lyfta fram nedanstående ståndpunkter.

    47.

    ReK föreslår (CdR 330/2010) att "man skapar en praxis med territoriella pakter, där de lokala och regionala myndigheterna genom ett flexibelt och regionalt förfarande fokuserar sin verksamhet och finansiering på genomförandet av EU 2020-strategin och huvudinitiativen. Framför allt bör man lägga tonvikten på projekt som främjar samhälleliga innovationer i den aktuella regionen och som får så stor inverkan på samhället som möjligt". Särskilt viktiga är de åtgärder som är inriktade på de prioriteringar som fastställs i kommissionens meddelande, såsom att fullt ut utnyttja digitala möjligheter vid moderniseringen av tjänsteprocesserna och tjänstestrukturerna.

    48.

    ReK rekommenderar (CdR 330/2010) "kommissionen att inom ramen för inremarknadsakten realisera alla de framsteg som Lissabonfördraget innebär och som kan leda till att EU-medborgarnas förtroende för den inre marknaden återupprättas. Det gäller framför allt artikel 3 i EU-fördraget, där nya sociala mål för EU fastställs när det gäller att bekämpa social utestängning och diskriminering samt främja social rättvisa och socialt skydd, jämställdhet mellan kvinnor och män, solidaritet mellan generationerna och skydd av barnets rättigheter". Också här är det frågan om hur man skapar nya samhälleliga innovationer genom att utveckla pionjärprojekt i Europa som med hjälp av några regioners nyskapande verksamhet och regionalt samarbete kan leda till att alla får tillgång till nödvändiga lösningar.

    Bryssel den 31 januari 2013

    Regionkommitténs ordförande

    Ramón Luis VALCÁRCEL SISO


    Top