Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011XC0430(03)

    Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

    EUT C 129, 30.4.2011, p. 19–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    30.4.2011   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 129/19


    Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

    2011/C 129/11

    Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1). Invändningar måste komma in till kommissionen senast sex månader efter dagen för detta offentliggörande.

    SAMMANFATTANDE DOKUMENT

    RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

    ”FASOLA WRZAWSKA”

    EG-nr: PL-PDO-0005-0645-24.09.2007

    SGB ( ) SUB ( X )

    1.   Beteckning:

    ”Fasola wrzawska”

    2.   Medlemsstat eller tredjeland:

    Polen

    3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet:

    3.1   Produkttyp:

    Klass 1.6.

    Frukt, grönsaker och spannmål, bearbetade eller obearbetade

    3.2   Beskrivning av den produkt för vilken beteckningen i (1) är tillämplig:

    Endast de torkade fröna från rosenbönan (Phaseolus multiflorus) får säljas med beteckningen ”fasola wrzawska”.

    Fysiska egenskaper:

     

    1 000 frön väger mellan 2 100 g och 2 900 g, beroende på jordtypen och väderförhållandena under odlingssäsongen.

     

    Bönorna är platta och njurformade, rena, hela, mogna och välformade med en vattenhalt på högst 18 %. De är inte skrumpna, har inga hål orsakade av insekter och uppvisar ingen försämring eller groning under temperaturinflytande. De har ett blankt, enhetligt vitt skal som täcker grodden.

    Minimikrav som bönorna måste uppfylla före förpackning:

    Brutna bönor (bönhalvor): upp till 0,1 %.

    Skrumpna bönor: upp till 0,3 %.

    Främmande beståndsdelar: upp till 0,05 % (jord högst 0,02 %).

    Ruttna eller mögliga bönor: högst 0,2 %.

    Bönor som inte har enhetlig färg: högst 0,6 %. Den totala mängden bönor som inte uppfyller de angivna kraven får dock inte överstiga 1,25 viktprocent.

    3.3   Råvaror (endast för bearbetade produkter):

    3.4   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung):

    3.5   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området:

    Varje steg i produktionen av ”fasola wrzawska” måste äga rum i det geografiska område som anges i punkt 4. Endast frön från rosenböna (Phaseolus multiflorus) från det område där ”fasola wrzawska” odlas används.

    3.6   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning etc.:

    3.7   Särskilda regler för märkning:

    4.   Kort beskrivning av det geografiska området:

    ”Fasola wrzawska” odlas på följande platser i vojvodskapet Podkarpackie:

    Wrzawy, Gorzyce, Motycze Poduchowne, Trześń och Zalesie i kommunen Gorzyce i länet Tarnobrzeski.

    Skowierzyn, Zaleszany, Majdan Zbydniowski och Motycze Szlacheckie i kommunen Zaleszany.

    Dąbrówka Pniowska, Pniów, Nowiny, Witkowice, Chwałowice, Antoniów och Orzechów i kommunen Radomyśl nad Sanem.

    Kommunerna Zaleszany och Radomyśl nad Sanem ligger i länet Stalowowolski.

    5.   Samband med det geografiska området:

    5.1   Specifika uppgifter om det geografiska området:

    5.1.1   Naturliga faktorer

    Det område där bönorna odlas ligger på Tarnobrzeg-slätten och i floden Sans nedre dalgång. I nordväst avgränsas området av floden Wisła. Området tudelas nästan av floden San, som rinner ut i Wisła nära Wrzawy. Detta område utgör norra delen av Sandomierz-bäckenet.

    Sandomierz-bäckenets låglandsklimat kännetecknas av långa, mycket varma somrar, milda vintrar och relativt små nederbördsmängder. Den totala genomsnittliga årsnederbörden är omkring 600 mm (1985–1996 varierade den mellan 523 mm och 628 mm), varav mer än 230 mm faller under odlingssäsongen.

    Årsmedeltemperaturen här är 7,7–8,0 °C. På sommaren är dagsmedeltemperaturen i juli (den varmaste månaden) + 18 °C. Den kallaste månaden är januari, med en medeltemperatur på – 4 °C.

    Mycket varma, soliga eller lätt molniga dagar är vanligast, liksom mycket varma dagar utan nederbörd. Måttligt varma, soliga dagar är också relativt vanliga. Området kännetecknas också av den långa frostfria perioden.

    Närheten till två större floder är en viktig faktor för uppkomsten av ett särskilt slags mikroklimat mellan Wisła och San. Detta har betydelse för odlingssäsongen (då medeltemperaturen är minst 5 °C), som är nästan 220 dagar, dvs. 25 dagar längre än i närliggande områden. Sandomierz-bäckenet gränsar till Małopolska-höglandet, Roztocze-bergen och Karpaternas utlöpare. Dessa kuperade områden gör att kraftiga vindar sällan förekommer i området.

    Det område som avses i punkt 4 är låglänt jämfört med de omgivande områdena och skyddas därför från skadliga starka vindar. Jordarna i området är huvudsakligen siltjordar som bildats genom ackumulering av flodavlagringar efter översvämningar i Wisła och San och andra, mindre floder som Łęg, Trześniówka och Osa, som tidigare var vanligt förekommande här. Det rör sig om några av de mest fertila jordarna, som förekommer främst i floddalar – så kallad Wisła-silt, som till större delen ingår i jordklasserna mycket god och god vete- och betjord, god vetejord och mycket god och god rågjord.

    Området kännetecknas också av frekvent dimma under vår och höst. Detta bidrar effektivt till att begränsa kraftiga temperatursvängningar mellan dag och natt. Tack vare närheten till Wisła och San råder ingen brist på ytvatten.

    5.1.2   Mänskliga faktorer

    Jordbrukarna i området har förfinat bönodlingsprocessen under många år. Samtidigt har de försökt att hålla sig till metoder som inte stör miljöns naturliga jämvikt. Lokalbefolkningen har särskilda färdigheter när det gäller principer och metoder för bönproduktion, urval och iordningställande av stöd (störar), bedömning av rätta tiden för sådd av bönorna, metoder för att stötta bönorna (binda upp dem på stöden), bedömning av rätta tiden att skära ned bönorna och principer för bedömning av om baljorna lämpar sig för spritning. De många ingrepp som måste göras för hand vid produktion av ”fasola wrzawska” vittnar också om de lokala producenternas färdigheter. Här ingår att iordningställa bönstörarna, så bönorna, kupa dem (ogräsrensning och alvplöjning), binda upp dem på stöd, skörda och sortera dem.

    Varje steg i produktionen av ”fasola wrzawska” grundas på den traditionella mänskliga kompetensen i området, och större delen av arbetet utförs för hand. Lokala odlares färdigheter har därför stor betydelse. Innan bönorna sås måste de störar som senare ska användas för att binda upp plantorna väljas ut och iordningställas.

    Störarna måste placeras ut med lämpliga mellanrum på åkern för att bönorna ska växa och utvecklas på rätt sätt.

    ”Fasola wrzawska”-plantorna binds upp på en rad olika sätt, t.ex. på lodräta störar, på snören som hänger från linor mellan störarna och på störar som stöds med spända linor. Bönorna torkas i det fria och skördas allteftersom baljorna mognar. De torkade bönorna tröskas och handsorteras. Bönorna måste förvaras i rena, torra, välventilerade lokaler som är fria från skadedjur och främmande lukter. De får inte förvaras i lufttäta säckar.

    5.2   Specifika uppgifter om produkten:

    ”Fasola wrzawska” kännetecknas av följande faktorer:

    Storleken – ”fasola wrzawska” kännetecknas av sin storlek inom arten Phaseolus multiflorus. 1 000 frön väger mellan 2 100 g och 2 900 g, beroende på jordtypen och väderförhållandena under odlingssäsongen, och ”fasola wrzawska” är därmed 40–90 % större än rosenböna av andra sorter.

    Vattenabsorptionsförmågan, som är 20 % högre än i bönor som inte kommer från det geografiska område som anges i punkt 4.

    Tjockleken hos skalet som täcker grodden: skalet hos ”fasola wrzawska” har omkring 20 % lägre vikt och volym än i bönor av samma sort från ett annat geografiskt område.

    Den söta smaken, som bekräftats vid en sensorisk bedömning i laboratorium.

    Den särpräglade, naturliga och karakteristiska doften, utan inslag av mögel eller andra främmande lukter.

    Strukturen och konsistensen: utsökt textur som ”smälter i munnen”, utan mjölig eftersmak.

    Koktiden: omkring 10 minuter kortare än för bönor som inte kommer från det geografiska område som anges i punkt 4.

    5.3   Orsakssamband mellan det geografiska området och produktens kvalitet eller egenskaper (för SUB) eller en viss kvalitet, ett visst anseende eller en viss annan egenskap som kan hänföras till produkten (för SGB):

    ”Fasola wrzawska” är helt och hållet ett resultat av en särskild kombination av naturliga faktorer (klimat och jord) och lokala producenters färdigheter. Det är endast denna kombination som garanterar produktens unika kvalitet.

    Den mark där ”fasola wrzawska” odlas har siltjordar av hög kvalitet, reglerade hydrologiska förhållanden och ett mikroklimat som präglas av närheten till två större floder, Wisła och San. Dessa egenskaper hos det geografiska området, tillsammans med de mänskliga färdigheter som krävs för att följa gällande regler för hur plantorna ska stöttas och för avståndet mellan raderna och mellan störarna i en rad, gör att plantorna växer som de ska och ger en riklig skörd av ”fasola wrzawska” som är betydligt större än bönor av samma sort som inte kommer från det geografiska område som anges i punkt 4. Området är varmare än angränsande områden och har en lång frostfri period och därmed längre odlingssäsong. Områdets låglandskaraktär och de skyddande omgivande högländerna innebär dessutom att vindarna är mindre kraftiga. Detta har stor betydelse eftersom bönplantor är mycket känsliga för vind. Dessa faktorer, tillsammans med de mänskliga färdigheter som krävs för den manuella, successiva skörden av ”fasola wrzawska” allteftersom de mognar, och för torkningen i det fria, ger en produkt med ett tunt skal som täcker grodden och rätt struktur och konsistens.

    Kombinationen av de faktorer som kännetecknar det geografiska området och de mänskliga färdigheterna bidrar också till de särskilda egenskaper hos ”fasola wrzawska” som är så uppskattade i kulinariska sammanhang. Den långa odlingssäsongen, med huvudsakligen soliga dagar, gör att stora mängder kolhydrater kan syntetiseras. Denna omständighet, tillsammans med de mänskliga färdigheterna när det gäller att bedöma den rätta tiden att skörda bönorna med utgångspunkt i deras utveckling, gör att en optimal kolhydrathalt erhålls. ”Fasola wrzawska” har därför en särpräglad, söt smak. Den speciella aromen hos ”fasola wrzawska” åstadkoms genom att bönorna torkas under lämpliga förhållanden och genom lagring i lämpliga lokaler och under rätt förhållanden. Genom den manuella tröskningen och sorteringen säkras efterlevnad av de stränga kvalitetskraven.

    Den naturliga torkningen, som säkrar en låg vattenhalt utan att processen påskyndas, förhindrar degradering av cellväggen och leder till en jämn minskning av utrymmet mellan cellen och väggen. Tack vare denna behandling har ”fasola wrzawska” högre vattenabsorptionsförmåga, utsökt struktur och konsistens och kortare koktid än andra mångblommiga bönor med ursprung utanför det geografiska område som anges i punkt 4.

    Hänvisning till offentliggörandet av specifikationen:

    (Artikel 5.7 i förordning (EG) nr 510/2006)

    http://www.minrol.gov.pl/DesktopDefault.aspx?TabOrgId=1620&LangId


    (1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.


    Top