Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011TA1215(27)

    Rapport om årsredovisningen för Europeiska institutet för förbättring av levnads- och arbetsvillkor för budgetåret 2010 samt institutets svar

    EUT C 366, 15.12.2011, p. 150–155 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.12.2011   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 366/150


    RAPPORT

    om årsredovisningen för Europeiska institutet för förbättring av levnads- och arbetsvillkor för budgetåret 2010 samt institutets svar

    2011/C 366/27

    INLEDNING

    1.

    Europeiska institutet för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (nedan kallad institutet) ligger i Dublin och inrättades genom rådets förordning (EEG) nr 1365/75 av den 26 maj 1975 (1). Institutet ska bidra till planering och förverkligande av bättre levnads- och arbetsvillkor inom unionen genom att öka och sprida kunskap om detta område (2).

    2.

    Institutets budget för 2010 uppgick till 20,8 miljoner euro jämfört med 20,2 miljoner euro året innan. Institutet hade i slutet av året 101 anställda jämfört med 94 året innan.

    REVISIONSFÖRKLARING

    3.

    Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287.1 andra stycket i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat institutets årsredovisning (3), som består av räkenskaperna (4) och rapporterna om budgetgenomförandet (5) för det budgetår som slutade den 31 december 2010, och lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

    4.

    Denna revisionsförklaring riktas till Europaparlamentet och rådet i enlighet med artikel 185.2 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (6).

    Direktörens ansvar

    5.

    Direktören ska i egenskap av utanordnare verkställa budgeterade inkomster och utgifter i enlighet med institutets finansiella bestämmelser under eget ansvar och inom ramen för beviljade anslag (7). Direktören ska införa (8) den organisation och de system och rutiner för intern förvaltning och kontroll som krävs för att upprätta slutliga räkenskaper (9) som inte innehåller några väsentliga felaktigheter, på grund av oegentligheter eller fel, och se till att de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna är lagliga och korrekta.

    Revisionsrättens ansvar

    6.

    Revisionsrätten ska utifrån sin revision avge en revisionsförklaring om tillförlitligheten i institutets årsredovisning och om de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet.

    7.

    Revisionsrätten utförde sin revision i enlighet med de internationella revisionsstandarder och etiska riktlinjer som fastställts av IFAC och inom ramen för Issai (10). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten uppfylla etiska krav och planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida räkenskaperna innehåller några väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

    8.

    Vid revisionen vidtar revisionsrätten revisionsåtgärder för att inhämta revisionsbevis om beloppen och upplysningarna i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för dem. Vilka revisionsåtgärder revisionsrätten väljer att vidta beror på den riskbedömning som den gör bland annat av risken för att det, på grund av oegentligheter eller fel, förekommer väsentliga felaktigheter i årsredovisningen eller olagliga eller oriktiga transaktioner. För att kunna utforma revisionsåtgärder som är lämpliga med hänsyn till omständigheterna beaktar revisionsrätten vid denna riskbedömning organets internkontroll avseende utarbetandet och framläggandet av räkenskaperna. Vid revisionen bedömer revisionsrätten även om lämpliga redovisningsprinciper har tillämpats och om ledningens uppskattningar i bokföringen är rimliga samt gör en samlad bedömning av framläggandet av räkenskaperna.

    9.

    Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för uttalandena nedan.

    Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

    10.

    Revisionsrätten anser att institutets årsredovisning (11) i allt väsentligt ger en rättvisande bild av institutets finansiella ställning per den 31 december 2010 och av resultatet av transaktioner och kassaflöden för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med bestämmelserna i institutets budgetförordning.

    Uttalande om de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet

    11.

    Revisionsrätten anser att de transaktioner som ligger till grund för institutets årsredovisning för det budgetår som slutade den 31 december 2010 i allt väsentligt är lagliga och korrekta.

    Denna rapport har antagits av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Igors LUDBORŽS som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 6 september 2011.

    För revisionsrätten

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Ordförande


    (1)  EGT L 139, 30.5.1975, s. 1.

    (2)  I bilagan sammanfattas institutets behörighet och verksamhet i informationssyfte.

    (3)  Denna årsredovisning åtföljs av en rapport om budgetförvaltningen och den ekonomiska förvaltningen under året som bland annat innehåller en redovisning av utnyttjandegraden för anslagen och sammanfattande information om överföringar av anslag mellan olika budgetposter.

    (4)  I räkenskaperna ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödestabellen, redogörelsen för ändringar i det egna kapitalet och bilagan till räkenskaperna som innehåller en beskrivning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklaringar.

    (5)  Rapporterna om budgetgenomförandet innehåller sammanställningen över resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

    (6)  EGT L 248, 16.9.2002, s. 1.

    (7)  Artikel 33 i kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002 (EGT L 357, 31.12.2002, s. 72).

    (8)  Artikel 38 i förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002.

    (9)  Bestämmelserna om EU-organens årsredovisningar och löpande räkenskaper fastställs i kapitel 1 i avdelning VII i förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002, senast ändrad genom förordning (EG, Euratom) nr 652/2008 (EUT L 181, 10.7.2008, s. 23) och har införlivats i institutets budgetförordning.

    (10)  Internationella revisorsförbundet (IFAC) och Internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai).

    (11)  Den slutliga årsredovisningen upprättades den 30 juni 2011 och togs emot av revisionsrätten den 4 juli 2011. Den slutliga årsredovisningen finns på följande webbplats: http://eca.europa.eu eller www.eurofound.europa.eu


    BILAGA

    Europeiska institutet för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (Dublin)

    Behörighet och verksamhet

    Unionens behörighetsområde enligt fördraget

    (Artikel 151 i EUF-fördraget)

    Unionens och medlemsstaternas mål ska under beaktande av sådana grundläggande sociala rättigheter som anges i den europeiska sociala stadgan, som undertecknades i Turin den 18 oktober 1961, och i 1989 års gemenskapsstadga om arbetstagares grundläggande sociala rättigheter, vara att främja sysselsättningen, att förbättra levnads- och arbetsvillkor och därigenom möjliggöra en harmonisering samtidigt som förbättringarna bibehålls, att åstadkomma ett fullgott socialt skydd, en dialog mellan arbetsmarknadens parter och en utveckling av de mänskliga resurserna för att möjliggöra en varaktigt hög sysselsättning samt att bekämpa social utslagning.

    Institutets behörighetsområde

    (Rådets förordning (EEG) nr 1365/75, ändrad genom förordning (EG) nr 1111/2005)

    Mål

    Syftet med institutet ska vara att bidra till planering och förverkligande av bättre levnads- och arbetsvillkor genom att öka och sprida kunskap om detta ämne. Den ska särskilt behandla följande ämnen:

    Villkoren på arbetsplatser.

    Organisering av arbetet och särskilt arbetsutformning.

    Problem som är specifika för vissa kategorier av arbetstagare.

    Långsiktiga aspekter på förbättringar på miljöområdet.

    Fördelning i tid och rum av mänsklig verksamhet.

    Uppgifter

    Främja utbyte av information och erfarenheter på dessa områden.

    Underlätta kontakter mellan universitet, undersöknings- och forskningsinstitut, förvaltningsorgan och ekonomiska och sociala organisationer.

    Genomföra undersökningar eller sluta avtal om studier och bidra till pilotprojekt.

    Samarbeta så nära som möjligt med specialiserade institut i medlemsstaterna och på internationell nivå.

    Organisation

    1.   Styrelsen

    En ledamot som företräder regeringen i varje medlemsstat,

    en ledamot som företräder arbetsgivarnas organisationer i varje medlemsstat,

    en ledamot som företräder arbetstagarnas organisationer i varje medlemsstat.

    Tre ledamöter som företräder kommissionen.

    2.   Styrelsens arbetsutskott

    Ska bestå av 11 ledamöter; tre ledamöter från var och en av arbetsmarknadens parter och regeringarna, två från kommissionen.

    Den ska övervaka genomförandet av styrelsens beslut och vidta alla nödvändiga åtgärder för institutets förvaltning mellan styrelsesammanträdena.

    3.   Den verkställande direktören ska utses av kommissionen på grundval av en kandidatlista som lagts fram av styrelsen, verkställa de beslut som fattas av styrelsen och dess arbetsutskott och förvalta institutet.

    4.   Expertkommittén består av högst tre medlemmar från kommissionen, regeringarna och arbetsmarknadens parter och har som syfte att ge råd vid genomförandet av stora projekt och vid bedömningen av resultaten.

    5.   Extern revision

    Revisionsrätten.

    6.   Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

    Parlamentet på rådets rekommendation.

    Medel till institutets förfogande 2010 (uppgifter för 2009)

    Budget

    20,9 miljoner euro (20,2 miljoner euro)

    Personalstyrka den 31 december 2010

    101 tjänster i tjänsteförteckningen, varav tillsatta: 91 (81) den 31 december 2010.

    Övrig personal:

     

    Utstationerade nationella experter: 0 (0)

     

    Kontraktsanställda: 10 (13)

     

    Personalstyrka totalt: 101 (94)

    Anställda med uppgifter

     

    inom verksamheten: 66 (62)

     

    inom administrativa uppgifter: 31 (28)

     

    med blandade uppgifter: 4 (4)

    Produkter och tjänster

    Bevakning och undersökningar

    Nätverk av europeiska observationsorgan (NEO):

    Europeiska observationsorganet för arbetsmarknadsrelationer (EIRO): 357 uppdateringar av information, 5 representativitetsstudier, årliga uppdateringar av lön och arbetstid, årlig översyn av arbetsmarknadsrelationerna, 6 komparativa analytiska rapporter.

    Europeiska observationsorganet för arbetsvillkor (EWCO): 107 uppdateringar av information, 6 komparativa analytiska rapporter om främjande av arbetssituationen för invandrad arbetskraft och egenföretagare.

    European Restructuring Monitor (ERM, omstruktureringsfrågor): 1 258 faktablad om omstrukturering, 4 komparativa analytiska rapporter.

    Undersökningar:

    Andra europeiska undersökningen om livskvalitet: sekundära analyser om familjeliv och yrkesliv.

    Tredje europeiska undersökningen om livskvalitet: förberedelse av fältarbete.

    Femte undersökningen om europeiska arbetsvillkor: fältarbete med 44 000 intervjuer i 34 länder; de första resultaten har publicerats (resumé).

    Europeiska företagsundersökningen: en översiktsrapport har publicerats, sekundär analys om företagens flexibilitet och om deltidsarbete.

    Sysselsättning och konkurrenskraft

    Investeringsfonder och omstrukturering

    Globaliseringens effekter på utvalda sektorer: finansiella tjänster

    Nya former av entreprenörskap

    Arbetstidsförkortning (rapport ”Extending flexicurity – The potential of short-time working schemes” om vilka möjligheter arbetstidsförkortning kan innebära)

    Arbetsmarknadsrelationer och arbetsplatsutveckling

    Undantagsklausuler för löner

    Flexicurity (flexibilitet och trygghet)i kristider

    Arbetsmarknadsrelationer i handelssektorn

    Anställdas engagemang i företag inom ramen för stadgan för Europabolag

    Från nationella till sektorspecifika system för arbetsmarknadsrelationer

    Social dialog och recession inom bilindustrin

    Social sammanhållning och livskvalitet

    Åtgärder för social inkludering av äldre

    Föräldrastöd

    Interkulturella åtgärder och relationer mellan olika grupper

    Tendenser när det gäller livskvalitet i Europa 2003–2009

    Hantering av hushållens skulder

    Kommunikation och utbyte av idéer och erfarenheter

    85 511 publikationer delades ut i tryckt form, 679 nya publikationer på webben och i tryckt form, 873 kontakter och informationsmöten med beslutsfattare på Europanivå, 1,8 miljoner besök, medieverksamhet som nådde 130 miljoner europeiska medborgare, 252 förfrågningar från journalister.

    Konferens om att kunna arbeta längre tack vare bättre arbetsförhållanden och nya organisationssätt för arbetet och karriären.

    Institutets seminarieserie: kompetensutveckling i Europa: utmaningar och åtgärder.

    17 utställningar och 25 besök hos Eurofound.

    Källa: Uppgifter från institutet.


    EUROFOUNDS SVAR

    1.

    Eurofound har tagit del av revisionsrättens rapport.


    Top