Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011TA1215(19)

Rapport om årsredovisningen för Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet för budgetåret 2010 samt myndighetens svar

EUT C 366, 15.12.2011, p. 106–111 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.12.2011   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 366/106


RAPPORT

om årsredovisningen för Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet för budgetåret 2010 samt myndighetens svar

2011/C 366/19

INLEDNING

1.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (nedan kallad myndigheten) ligger i Parma och inrättades genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 (1). Dess viktigaste uppdrag är att tillhandahålla de vetenskapliga uppgifter som behövs för utarbetandet av unionens lagstiftning och att samla in och analysera uppgifter för att kunna beskriva och övervaka risker, samt informera om riskerna på ett opartiskt sätt (2).

2.

Myndighetens budget för 2010 uppgick till 74,7 miljoner euro jämfört med 71,4 miljoner euro året innan. Myndigheten hade i slutet av året 433 anställda jämfört med 407 året innan.

REVISIONSFÖRKLARING

3.

Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287.1 andra stycket i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat myndighetens årsredovisning (3), som består av räkenskaperna (4) och rapporterna om budgetgenomförandet (5) för det budgetår som slutade den 31 december 2010, och lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

4.

Denna revisionsförklaring riktas till Europaparlamentet och rådet i enlighet med artikel 185.2 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (6).

Direktörens ansvar

5.

Direktören ska i egenskap av utanordnare verkställa budgeterade inkomster och utgifter i enlighet med myndighetens finansiella bestämmelser under eget ansvar och inom ramen för beviljade anslag (7). Direktören ska införa (8) den organisation och de system och rutiner för intern förvaltning och kontroll som krävs för att upprätta slutliga räkenskaper (9) som inte innehåller några väsentliga felaktigheter, på grund av oegentligheter eller fel, och se till att de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna är lagliga och korrekta.

Revisionsrättens ansvar

6.

Revisionsrätten ska utifrån sin revision avge en revisionsförklaring om tillförlitligheten i myndighetens årsredovisning och om de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet.

7.

Revisionsrätten utförde sin revision i enlighet med de internationella revisionsstandarder och etiska riktlinjer som fastställts av IFAC och inom ramen för Issai (10). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten uppfylla etiska krav och planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida räkenskaperna innehåller några väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

8.

Vid revisionen vidtar revisionsrätten revisionsåtgärder för att inhämta revisionsbevis om beloppen och upplysningarna i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för dem. Vilka revisionsåtgärder revisionsrätten väljer att vidta beror på den riskbedömning som den gör bland annat av risken för att det, på grund av oegentligheter eller fel, förekommer väsentliga felaktigheter i årsredovisningen eller olagliga eller oriktiga transaktioner. För att kunna utforma revisionsåtgärder som är lämpliga med hänsyn till omständigheterna beaktar revisionsrätten vid denna riskbedömning organets internkontroll avseende utarbetandet och framläggandet av räkenskaperna. Revisionsrätten bedömer även om lämpliga redovisningsprinciper har tillämpats och om ledningens uppskattningar i bokföringen är rimliga samt gör en samlad bedömning av framläggandet av räkenskaperna.

9.

Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för uttalandena nedan.

Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

10.

Revisionsrätten anser att myndighetens årsredovisning (11) i allt väsentligt ger en rättvisande bild av myndighetens finansiella ställning per den 31 december 2010 och av resultatet av transaktioner och kassaflöden för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med bestämmelserna i myndighetens budgetförordning.

Uttalande om de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet

11.

Revisionsrätten anser att de transaktioner som ligger till grund för myndighetens årsredovisning för det budgetår som slutade den 31 december 2010 i allt väsentligt är lagliga och korrekta.

12.

Kommentarerna nedan påverkar inte revisionsrättens uttalande.

ÖVRIGT

13.

Ordföranden går tillsammans med vice ordförandena igenom styrelseledamöternas intresseförklaringar. Denna genomgång är inte tillräckligt noggrann och detaljerad. Vid intressekonflikter hanteras situationer som liknar varandra på olika sätt. Detta förfarande kan förbättras och bli mer heltäckande och öppet.

14.

Det noterades brister i några rekryteringsförfaranden: de skriftliga proven var inte anonyma, poängtalet för att gå vidare till de olika stegen i rekryteringsprocessen bestämdes efter det att utvärderingen hade inletts, och de kriterier som användes var vaga. Detta utgör ett hot mot insynen i rekryteringsprocessen.

Denna rapport har antagits av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Igors LUDBORŽS som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 6 september 2011.

För revisionsrätten

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Ordförande


(1)  EGT L 31, 1.2.2002, s. 1.

(2)  I bilagan sammanfattas myndighetens behörighet och verksamhet i informationssyfte.

(3)  Denna årsredovisning åtföljs av en rapport om budgetförvaltningen och den ekonomiska förvaltningen under året som bland annat innehåller en redovisning av utnyttjandegraden för anslagen och sammanfattande information om överföringar av anslag mellan olika budgetposter.

(4)  I räkenskaperna ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödestabellen, redogörelsen för ändringar i det egna kapitalet och bilagan till räkenskaperna som innehåller en beskrivning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklaringar.

(5)  Rapporterna om budgetgenomförandet innehåller sammanställningen över resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

(6)  EGT L 248, 16.9.2002, s. 1.

(7)  Artikel 33 i kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002 (EGT L 357, 31.12.2002, s. 72).

(8)  Artikel 38 i förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002.

(9)  Bestämmelserna om EU-organens årsredovisningar och löpande räkenskaper fastställs i kapitel 1 i avdelning VII i förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002, senast ändrad genom förordning (EG, Euratom) nr 652/2008 (EUT L 181, 10.7.2008, s. 23) och har införlivats i myndighetens budgetförordning.

(10)  Internationella revisorsförbundet (IFAC) och Internationella standarder för nationella revisionsorgan (Issai).

(11)  Den slutliga årsredovisningen upprättades den 16 juni 2011 och togs emot av revisionsrätten den 1 juli 2011. Den slutliga årsredovisningen finns på följande webbplats: http://eca.europa.eu eller http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/HowWeWork/Funding/efsa_locale-1178620753812_Accounts.htm


BILAGA

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Parma)

Behörighet och verksamhet

Unionens behörighetsområde enligt fördraget

Insamling av information

Fri rörlighet för varor (artikel 37 i fördraget).

När det gäller hälsa, säkerhet samt miljö- och konsumentskydd ska man utgå från en hög skyddsnivå och särskilt beakta ny utveckling som grundas på vetenskapliga fakta (artikel 95 i fördraget).

Gemensam handelspolitik (artikel 133 i fördraget)

Myndighetens befogenheter

(Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002)

Mål

Tillhandahålla vetenskapliga yttranden och vetenskapligt och tekniskt stöd för lagstiftning och politik inom alla områden som har direkt eller indirekt effekt på livsmedels- och fodersäkerhet.

Informera om riskerna när det gäller livsmedelssäkerhet på ett opartiskt sätt.

Bidra till att en hög skyddsnivå för människors liv och hälsa uppnås.

Samla in och analysera uppgifter för att göra det möjligt att beskriva och övervaka risker.

Uppgifter

Avge vetenskapliga yttranden och publicera vetenskapliga undersökningar.

Främja enhetliga riskbedömningsmetoder.

Bistå kommissionen.

Söka, analysera och sammanställa nödvändiga vetenskapliga och tekniska uppgifter.

Identifiera och beskriva nya risker.

Inrätta ett nätverk för organisationer som är verksamma inom liknande områden.

Tillhandahålla vetenskapligt och tekniskt stöd i samband med krishantering.

Förbättra det internationella samarbetet.

Ge allmänheten och berörda parter tillförlitlig, objektiv och begriplig information.

Delta i kommissionens system för snabb varning.

Organisation

1 –   Styrelse

Sammansättning

Fjorton ledamöter som utses av rådet (i samarbete med Europaparlamentet och kommissionen) och en företrädare för kommissionen.

Uppgift

Anta arbetsprogrammet och budgeten och se till att de genomförs.

2 –   Verkställande direktör

Utses av styrelsen på grundval av en lista över kandidater som kommissionen föreslår och efter en utfrågning i Europaparlamentet.

3 –   Rådgivande grupp

Sammansättning

En företrädare för varje medlemsstat.

Uppgift

Ge den verkställande direktören råd.

4 –   Vetenskaplig kommitté och vetenskapliga paneler

Utarbeta myndighetens vetenskapliga yttranden.

5 –   Extern revision

Revisionsrätten.

6 –   Intern revision

Internrevisionsfunktionen vid Efsa.

Tjänsten för internrevision vid Europeiska kommissionen.

7 –   Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

Parlamentet på rådets rekommendation.

Medel till myndighetens förfogande 2010 (uppgifter för 2009)

Budget

74,7 (71,4) miljoner euro, varav bidrag från unionen 100 % (100 %).

Personalstyrka den 31 december 2010

355 (355) tjänster i tjänsteförteckningen, varav tillsatta:

330 (326) anställda (tillfälligt anställda och tjänstemän)

övriga anställda: 103 (81) (kontraktsanställda och utstationerade nationella experter)

Personalstyrka totalt: 433 (407), varav anställda med

 

uppgifter inom verksamheten: 323 (324)

 

administrativa uppgifter: 110 (83)

Observera att 21 brev om anställningserbjudande hade skickats per den 31 december 2010, vilket innebär att antalet tjänster totalt uppgår till 454.

Produkter och tjänster 2010 (uppgifter för 2009)

Resultat av vetenskapligt arbete och publikationer 2010 (2009)  (1)

Verksamhet 1:   Tillhandahållande av vetenskapliga yttranden och råd samt riskbedömningsmetoder

Vägledning från den vetenskapliga kommittén/de vetenskapliga panelerna: 2 (6)

Yttranden från den vetenskapliga kommittén/de vetenskapliga panelerna: 48 (72)

Vetenskapliga rapporter från myndigheten: 5 (3)

Uttalanden från myndigheten: 4 (4)

Uttalanden från den vetenskapliga kommittén/de vetenskapliga panelerna: 7 (6)

Sammanlagt resultat av vetenskapligt arbete för verksamhet 1 = 66 (91)

Verksamhet 2:   Utvärdering av produkter, ämnen och anspråk som måste godkännas

Slutsatser från sakkunnigbedömningen om bekämpningsmedel: 73 (28)

Vägledning från myndigheten: 1 (3)

Vägledning från den vetenskapliga kommittén/de vetenskapliga panelerna: 6 (2)

Yttranden från den vetenskapliga kommittén/de vetenskapliga panelerna: 244 (341)

Vetenskapliga rapporter från myndigheten: 2 (0)

Uttalanden från den vetenskapliga kommittén/de vetenskapliga panelerna: 5 (38)

Sammanlagt resultat av vetenskapligt arbete för verksamhet 2 = 331 (412)

Verksamhet 3:   Insamling av uppgifter, vetenskapligt samarbete och nätverkande

Vägledning från myndigheten: 3 (2)

Yttranden från myndigheten: 2 (2)

Motiverade yttranden: 68 (76)

Vetenskapliga rapporter från myndigheten: 38 (40)

Sammanlagt resultat av vetenskapligt arbete för verksamhet 3 = 111 (120)

Publikationer

Rapporter från evenemang: 7 (2)

Externa vetenskapliga rapporter: 33 (1)

Tekniska rapporter: 17 (10)

Publikationer totalt = 57 (13)

Sammanlagt resultat = 565 (636)

Resultat av vetenskapligt arbete som stöds av kommunikationsverksamhet: 34 % (24 %)

Offentliga samråd: 78 (66)

Webbplatsbesök: 3 million (2,4)

Prenumeranter på Efsas Highlights: 26 934(25 690)

Mediebevakning: 8 330(9 038)

Medieförfrågningar: 857 (694)

Pressmeddelanden: 16 (21)

Webbnyheter: 59 (50)

Intervjuer: 116 (72)

Källa: Uppgifter från myndigheten.


(1)  Observera att uppgifterna från 2009 har anpassats så att en jämförelse med uppgifterna enligt den nya klassificeringen av myndighetens resultat blir möjlig. Antalet resultat är oförändrat.


MYNDIGHETENS SVAR

13.

I juni 2011 antog styrelsen en uppförandekodex för att förbättra självbedömningen av styrelseledamöternas intresseförklaringar. Styrelsen antog dessutom ett förslag till policy om oberoende och vetenskapliga beslutsprocesser som ska behandlas i ett offentligt samråd. Enligt förslaget till ny policy kan myndigheten i varje fråga som rör en styrelseledamots oberoende samråda med den EU-institution som deltog i uttagningsförfarandet (rådet, parlamentet, kommissionen). Enligt planerna kommer policyn att antas i slutet av 2011.

14.

I december 2010 anpassade myndigheten sina riktlinjer så att de stämmer överens med revisionsrättens rekommendationer om bästa praxis, även om de tidigare riktlinjerna respekterade kraven i tillämpningsföreskrifterna för rekrytering som godkänts av kommissionen i enlighet med artikel 110 i tjänsteföreskrifterna.


Top