Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0914

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om Herkulesprogrammet III för skydd av Europeiska unionens ekonomiska intressen

/* KOM/2011/0914 slutlig - 2011/0454 (COD) */

52011PC0914

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om Herkulesprogrammet III för skydd av Europeiska unionens ekonomiska intressen /* KOM/2011/0914 slutlig - 2011/0454 (COD) */


MOTIVERING

1.           BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Herkulesprogrammet I byggde på beslut 804/2004/EG[1] som huvudsakligen inrättade en gemensam grund och beskrev en rad åtgärder för sådana insatser för att skydda de ekonomiska intressena som utvecklats med tiden.

Programmet utvidgades sedan under namnet Herkules II under perioden 2007-2013 genom beslut 878/2007/EG. Beslutet från 2007 lade särskild vikt vid de insatser mot smuggling och piratkopiering av cigaretter som motsvarade kommissionens juridiska åtaganden i det avtal om sådana insatser som undertecknades år 2004 med Philip Morris International. Avtalet var det första i en rad liknande avtal som ingicks med internationella tobaksbolag som förband sig att betala in över 2 miljarder US-dollar till medlemsstaternas och EU:s budgetar under tjugo år medan kommissionen och medlemsstaterna i utbyte åtog sig att vidta fler gemensamma åtgärder för att undanröja olaglig handel med tobaksvaror. Det årliga anslaget till Herkules ökades på vederbörligt sätt från år 2007.

Eftersom den rättsliga grunden för Herkules II upphör att gälla i slutet av 2013 bör den ersättas för att garantera stöd från unionens till kommissionens och medlemsstaternas verksamhet för att förbättra informationsutbytet, genomföra studier och tillhandahålla fortbildning eller tekniskt och vetenskapligt stöd för att motverka bedrägerier.

Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) återspeglar det allmänna engagemanget för skyddet av unionens ekonomiska intressen genom att befästa principen om ett effektivt och likvärdigt skydd i medlemsstaterna liksom i unionens institutioner, organ och byråer (artikel 325 i EUF-fördraget, tidigare artikel 280 i EG-fördraget). Det går inte att nog betona vikten av att vinna och behålla allmänhetens förtroende för unionens kapacitet att skydda skattemedlen mot bedrägerier, i synnerhet med tanke på de nuvarande besparingskraven och förhandlingarna kring den fleråriga budgetramen för 2014-2020.

2.           RESULTAT AV SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

2.1. Herkulesprogrammet II omfattade en rad olika åtgärder som inriktades på aktörer med en viktig position för insatserna mot bedrägerier, korruption och all annan olaglig verksamhet som skadar unionens ekonomiska intressen. Dessa aktörer har bidragit på olika sätt.

År 2011 inledde Olaf ett informellt samråd med hjälp av enkäter till följande aktörer:

- Olafs arbetsgrupp för cigaretter (specialister från medlemsstaterna som i synnerhet arbetade med avtalen med tobaksbolagen).

- Enheter i medlemsstaterna som använder sig av Olafs informationstjänst.

- Sammanslutningar som arbetar med europeisk straffrätt och skydd av EU:s ekonomiska intressen (Europeiska advokatsamfund).

Dessa aktörer uppmanades att utvärdera genomförandet av Herkulesprogrammet II och komma med idéer för framtida målsättningar.

Arbetsgruppen för cigaretter framhöll ett behov av kontinuerlig och ökat stöd på EU-nivå. Vissa konkreta förslag lades om möjliga framtida åtgärder, tekniska frågor och förenkling. Kommissionens förslag har i väsentlig utsträckning tagit hänsyn till dessa förslag.

När det gäller kommissionens/Olafs anskaffande av datautrustning tillgänglig i handeln som kan vara av värde för medlemsstaternas operativa insatser och för Olaf kan användningen av samma uppgifter underlättas av en gemensam riskanalys i medlemsstaterna. Olaf bevakar varje månad hur databaserna används, och främjar en aktiv användning från medlemsstaterna, så att man vid behov kan slå samman uppgifterna och reagera om användningen ökar. Denna ytterligare flexibilitet i kommissionens tyngd i upphandlingar när den företräder samtliga medlemsstater möjliggör stora besparingar jämfört med de kostnader var och en av medlemsstaterna skulle ha för att själva införskaffa utrustningen och ser i praktiken till att vissa medlemsstater får tillgång till uppgifter de annars inte skulle haft råd med. En användarenkät från sommaren 2011 om externa databaser bekräftar att medlemsstaterna anser att det finns ett mervärde i detta i kampen mot bedrägerier. Kommissionens förslag tar full hänsyn till resultaten av enkäten.

Fortbildningsverksamhet tillåter bred spridning av kunskaperna om insatser mot bedrägerier och korruption för att bättre skydda unionens ekonomiska intressen. Ett nära och regelbundet samarbete mellan behöriga nationella myndigheter och mellan dem och Olaf är en förutsättning för att verkningsfullt genomföra målen i fördraget och är även förenligt med principerna i artikel 325.3 i EUF-fördraget.

Vid åtgärder som inriktas på yrkesverksamma på det rättsliga området, både rättstillämpare och akademiker, som vill utveckla den rättsliga ramen för skyddet av unionens ekonomiska intressen är målet att uppnå en akademisk samsyn som stödjer det strategiska och rättsliga arbete som ska skydda unionens ekonomiska intressen. Återkopplingen från europeiska advokatsamfund har varit positiv. Vissa samfund förespråkar enklare ansöknings- och avrapporteringsförfaranden och kommissionens förslag har i stor utsträckning tagit hänsyn till detta. En del mycket detaljerade förslag lades om frågor som i framtiden bör undersökas eller diskuteras. Mer generellt betonades även behovet av att i större utsträckning inrikta sig på nationella rättssystem och deras olika problem med att skydda unionens ekonomiska intressen, även om kommissionen främjat stöd till projekt med ett tydligt mervärde på unionsnivå och även fortsättningsvis kommer att arbeta på detta sätt.

När det gäller annan verksamhet som finansieras via Herkules II förs en ständig dialog mellan Olaf och aktörerna, i synnerhet den känsliga frågan om tekniskt bistånd där Olaf fått positiva reaktioner under åren och kunnat justera detaljerna i insatserna med hänsyn till denna återkoppling.

2.2. Kommissionen har gjort en konsekvensbedömning. Fyra alternativ har övervägts, även med hänsyn till deras påverkan på budgetanslagen:

Alternativ 1: Att fortsätta programmet med samma finansieringsnivå (grundscenario).

Alternativ 2: Att förnya Herkulesprogrammet med bättre målsättningar och metoder, särskilt en högre tröskel för samfinansiering av verksamhet som rör tekniskt stöd såsom upphandling av utrustning.

Alternativ 3: Väsentliga förändringar i fördelningen mellan de olika utgiftsområdena med större tyngd på operativ verksamhet och rättstillämpning.

Alternativ 4: Herkulesprogrammet avslutas men vissa åtgärder fortsätter samfinansieras av unionen via andra program eller överlämnas till medlemsstaterna.

Med tanke på de tidigare erfarenheterna, som hänger nära samman med både medlemsstaternas och Olafs operativa insatser för att skydda unionens ekonomiska intressen, och de förväntade resultaten i framtiden, även utvecklingsåtgärder, är det bästa alternativet det som innebär att programmet förlängs med bättre målsättningar och metoder (alternativ 2) med ett budgetanslag i reella priser som ligger på samma nivå som idag (cirka 15 miljoner euro per år). Det alternativ som innebär en väsentlig omfördelning mellan olika utgiftsområden skulle däremot leda till obalanser som skulle missgynna det särskilda stödet till åtgärder som avser att förebygga eller spåra bedrägerier och skulle kunna orsaka oklarheter om medlemsstaternas respektive Europeiska unionens olika ansvarsområden. Det är medlemsstaterna, deras nationella myndigheter och budgetar, som är huvudansvariga för insatserna mot bedrägerier genom rättsväsendet och övriga rättstillämpare. Om programmet avslutas skulle det visserligen minska utgifterna på unionsnivå, men det skulle inte skapa några verkliga besparingar utan istället kräva investeringar nationellt eller inom ramen för något annat EU-program, varför det skulle medföra risker för ett sådant effektivt och enhetligt skydd i medlemsstaterna och EU:s institutioner, organ och byråer som krävs enligt artikel 325 i EUF-fördraget.

3.           FÖRSLAGETS RÄTTSLIGA ASPEKTER

3.1. Skydd av Europeiska unionens ekonomiska intressen

Enligt artiklarna 310.6 och 325 i EUF-fördraget ska kommissionen och medlemsstaterna dela ansvaret för att skydda unionens ekonomiska intressen mot bedrägerier, korruption och all annan olaglig verksamhet som skadar unionens ekonomiska intressen.

Herkulesprogrammet III avser Europeiska kommissionens särskilda verksamhet och samarbetet med såväl medlemsstaternas behöriga myndigheter som med övriga EU-institutioner och organ, särskilt via Olaf.

Det är viktigt att det även fortsättningsvis finns ett särskilt instrument för att bekämpa bedrägerier, korruption och all annan olaglig verksamhet som skadar unionens ekonomiska intressen. Stöd från program som har bredare syften skulle vara mindre effektivt för att lösa sådana särskilda frågor och EU-institutionerna bör på ett politiskt plan visa att de är fast beslutna att hantera denna känsliga fråga och genomföra de principer som fastställs i fördraget. Herkulesprogrammet III ska därför

- inriktas särskilt på att skydda unionens ekonomiska intressen, enligt en långsiktig vision som är förenlig med unionens övriga målsättningar, med utgångspunkt i de prioriteringar som fastställs på sakområdet varje år,

- tillåta att övriga EU-program genomförs med inriktning på andra prioriteringar än att skydda de ekonomiska intressena,

- ta full hänsyn till resultaten av tidigare samfinansierade insatser på området, däribland inriktningen på mottagare och geografisk balans,

- syfta till att direkt påverka inte bara utredningar i vissa medlemsstater utan även utredningar som utförs av Olaf.

3.2. Förenkling

En av kommissionens prioriteringar för programmet, liksom för andra program som berörs av den fleråriga budgetramen, är att förenkla lagstiftningen och så långt som möjligt underlätta tillgången till programmet för behöriga myndigheter i medlemsstaterna, icke-vinstdrivanda organ och andra aktörer i medlemsstaterna, kandidatländerna och anslutningsländer, Efta- och EES-länderna samt partnerländer i den europeiska grannskapspolitiken.

Samstämmighet med budgetförordningen

Förslaget till program är förenligt med budgetförordningen och dess genomförandebestämmelser. Bidrag och upphandling är de huvudsakliga finansiella verktyg som används för att genomföra programmet. Den administrativa bördan kommer att minskas redan av de förenklingar som nämns i kommissionens förslag till översyn av budgetförordningen, bland annat användningen av klumpsummor, schablonsatser och enhetskostnader. Eftersom handläggningen av traktamente och reseersättningar från programmet är omfattande kommer förenklingar att införas i enlighet med den nya budgetförordningen och dess genomförandebestämmelser. Förenklade regler bör föreslås för hanteringen av bidrag under 50 000 euro. Kommissionen kan till exempel sänka kraven på hur detaljerade uppgifter om kostnader och kostnadsberäkningar ska vara, samt förenkla de krav som ställs på ansökan och slutrapportering.

En annan förenkling som planeras avser direkt information och samråd med medlemsstaternas och anslutningsländernas företrädare i arbetsgrupper och expertkommittéer, till exempel rådgivande kommittén för samordning av bedrägeribekämpningen (Cocolaf) i olika stadier av programmet. Förbättringar i genomförandet och handläggningen kan därmed tas upp i de årliga arbetsprogrammen med utgångspunkt i återkopplingen från företrädarna i denna kommitté.

3.3. Subsidiaritetsprincipen, proportionalitetsprincipen och programmets mervärde

Herkulesprogrammet rör delvis Europeiska kommissionens, och i synnerhet Olafs, verksamhet samt samarbetet med övriga EU-institutioner och organ samt med medlemsstaterna. Därför kan de huvudsakliga målsättningarna i förslaget inte uppnås enbart genom nationella insatser. Programmet syftar till att uppnå ett likvärdigt skydd i medlemsstaterna och i alla EU-institutioner, organ och byråer. Programmet har en gränsöverskridande inslag och ska stärka samarbetet mellan aktörer i olika medlemsstater och med tredjeland.

Samrådet 2011 med de aktörer som mest berörts av genomförandet av Herkulesprogrammet II visade också att subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna följts fullt ut. De åtgärder som planeras inom ramen för programmet går inte utöver det som är nödvändigt för att uppnå programmets syften.

Det är kommissionen som ska ta initiativ till unionens årliga och fleråriga programplanering (artikel 17 i fördraget om Europeiska unionen). Unionen får stödja medlemsstaternas ansträngningar att förbättra sin administrativa förmåga att genomföra unionsrätten. Sådana åtgärder får bestå särskilt i att underlätta utbyte av information och av offentliga tjänstemän och att främja utbildningsprogram (artikel 197 i EUF-fördraget). Med avseende på subsidiaritetsprincipen är finansiering på EU-nivå av skyddet för unionens ekonomiska intressen därför motiverad om den underlättar samarbetet mellan unionen och medlemsstaterna eller mellan medlemsstaterna själva, utan att inkräkta på deras egna ansvarsområden.

Mervärdet i Herkulesprogrammet III framgår av de besparingar som görs genom gemensam upphandling av specialutrustning och databaser som ska användas av aktörerna och genom de besparingar som den gemensamma specialiserade fortbildningen medför. De gränsöverskridande insatserna väntas effektiviseras med hjälp av gemensamma tekniska normer och gemensam utbildning.

Målen har vidare förnyats särskilt för att göra dem specifika, mätbara, realistiska, relevanta och tidsbundna. Detta kommer också att underlätta genomförandet och översynen.

3.4. Rättslig grund

Den rättsliga grunden för förslaget är artikel 325.4 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Ett yttrande från revisionsrätten har begärts.

4.           BUDGETKONSEKVENSER

Programmet ska löpa under perioden 2014-2020 och ha en total budget på 110 000 000 euro i löpande priser. Beloppet ligger i linje med kommissionens förslag till nästa fleråriga budgetram för perioden 2014-2020: En budget för Europa 2020[2].

Den finansieringsöversikt som bifogas förslaget till förordning beskriver hur budgeten påverkas av förslaget och vilken personal och övriga administrativa resurser som krävs.

2011/0454 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om Herkulesprogrammet III för skydd av Europeiska unionens ekonomiska intressen

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 325,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av revisionsrättens yttrande[3],

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1) Unionen och medlemsstaterna har som mål att bekämpa bedrägerier, korruption och all annan olaglig verksamhet som skadar unionens ekonomiska intressen, däribland smuggling och piratkopiering av cigaretter.Tillsammans med kommissionen bör medlemsstaterna i synnerhet anordna ett nära och regelbundet samarbete mellan de behöriga myndigheterna.Verksamhet i syfte att tillhandahålla bättre information, specialiserad fortbildning eller tekniskt och vetenskapligt stöd bidrar väsentligt till att skydda unionens ekonomiska intressen och att samtidigt nå en likvärdig skyddsnivå inom hela unionen.

(2) Tidigare stöd för sådan verksamhet har gjort det möjligt att stärka unionens och medlemsstatens insatser mot bedrägerier, korruption och all annan olaglig verksamhet som skadar unionens ekonomiska intressen. Målen för Herkulesprogrammet uppfylldes både för perioden 2004–2006 och för perioden 2007–2013.

(3) Kommissionen gjorde en konsekvensbedömning år 2011 för att utvärdera om programmet borde förlängas eller ej.

(4) Ett nytt program bör antas för att fortsätta och vidareutveckla unionens och medlemsstaternas insatser mot bedrägerier, korruption och annan olaglig verksamhet som skadar unionens ekonomiska intressen, däribland insatser mot smuggling och piratkopiering av cigaretter, med samtidig hänsyn till de nya utmaningar som besparingskraven medför.

(5) Den här förordningen bör genomföras i överensstämmelse med bestämmelserna i förordning (EG, Euratom) nr XX/XX av den XX 2012 om ekonomiska bestämmelser för Europeiska unionens årliga budget.

(6) Under hela utgiftscykeln bör Europeiska unionens ekonomiska intressen skyddas med hjälp av proportionella åtgärder som ska göra det möjligt att förebygga, spåra och utreda oriktigheter, att återkräva sådana medel som förlorats eller som utbetalats eller använts felaktigt och att fastställa påföljder vid behov.

(7) Programmet står öppet för deltagande från anslutningsländer, kandidatländer och potentiella kandidatländer som omfattas av en föranslutningsstrategi, partnerländer i den europeiska grannskapspolitiken som i tillräcklig grad anpassat relevant lagstiftning och förvaltningsmetoder till unionen, i enlighet med de allmänna principer och villkor för dessa länders deltagande i unionsprogram som fastställs i respektive ramavtal, beslut av associeringsrådet eller liknande överenskommelser.

(8) Kommissionen bör för Europaparlamentet och rådet lägga fram en oberoende halvtidsrapport om programmets genomförande och en slutlig rapport om hur målen uppfyllts.

(9) Förordningen är förenlig med subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna. Herkulesprogrammet III underlättar samarbetet mellan medlemsstaterna och mellan kommissionen och medlemsstaterna om skyddet av unionens ekonomiska intressen, utan att inkräkta på medlemsstaternas ansvarsområden och med en mer effektiv resursanvändning än vad som blivit resultatet av nationella insatser. Åtgärder på EU-nivå behövs och är motiverade eftersom de klart och tydligt hjälper medlemsstaterna att gemensamt skydda EU:s och medlemsstaternas budgetar och främjar användning av EU:s gemensamma strukturer för att öka samarbetet och informationsutbytet mellan de behöriga myndigheterna.

(10) Programmet är avsett att löpa över en sjuårsperiod för att skapa överensstämmelse med den fleråriga budgetramens löptid enligt [artikel 1] i rådets förordning nr XXXX om en flerårig budgetram för åren 2014-2020.

(11) Kommissionen bör anta ett årligt arbetsprogram med prioriteringar, en budget och utvärderingskriterier för verksamhetsbidragen. För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av denna förordning bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter.

(12) I denna förordning fastställs för programmets hela löptid ett totalt belopp som utgör den särskilda referensen för budgetmyndigheten under det årliga budgetförfarandet, enligt punkt [17] i det interinstitutionella avtalet av den XX/YY/201Z mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Kapitel I

Allmänna bestämmelser

Artikel 1

Syfte

Genom detta beslut inrättas ett flerårigt åtgärdsprogram med benämningen Herkules III (nedan kallat programmet) för att främja insatser mot bedrägerier, korruption och all annan olaglig verksamhet som skadar unionens ekonomiska intressen. Programmet ska pågå från den 1 januari 2014 till den 31 december 2020.

Artikel 2

Mervärde

Programmet ska bidra till följande:

a) Utveckla verksamheten i unionen och medlemsstaterna för att motverka bedrägerier, korruption och all annan olaglig verksamhet som påverkar unionens ekonomiska intressen, däribland åtgärder mot smuggling och piratkopiering av cigaretter.

b) Öka det gränsöverskridande samarbetet inom unionen och i synnerhet effektiviteten i de gränsöverskridande åtgärderna.

c) Effektivt förebygga bedrägerier, korruption och all annan olaglig verksamhet som påverkar unionens ekonomiska intressen genom att tillhandahålla gemensam specialiserad fortbildning för personal vid nationella eller regionala förvaltningar samt andra aktörer.

Programmet ska i synnerhet skapa besparingar genom gemensam upphandling av specialutrustning och databaser som ska användas av aktörerna och genom den gemensamma specialiserade fortbildningen.

Artikel 3

Programmets allmänna mål

Programmets allmänna mål ska vara att skydda unionens ekonomiska intressen för att öka den europeiska ekonomins konkurrenskraft och skydda skattemedlen.

Artikel 4

Programmets särskilda mål

Programmets särskilda mål ska vara att förebygga och motverka bedrägerier, korruption och all annan olaglig verksamhet som skadar unionens ekonomiska intressen.

Detta mål ska mätas bland annat med hjälp av de belopp som återkrävts med anledning av bedrägerier som upptäckts med gemensamma krafter och gränsöverskridande insatser, ökningen av antalet framgångsrika gemensamma insatser och ökningen av antal ärenden som överlämnas till brottsutredare.

Artikel 5

Stödberättigade organ

Följande organ ska vara berättigade till unionsstöd enligt programmet:

a)         Alla nationella eller regionala myndigheter i en medlemsstat eller ett sådant land utanför unionen som avses i artikel 6 som främjar insatser på unionsnivå för att skydda EU:s ekonomiska intressen.

b)         Forsknings- och undervisningsinstitut och icke vinstdrivande organ som arbetar för att främja unionens åtgärder för att skydda unionens ekonomiska intressen, förutsatt att de sedan minst ett år tillbaka haft sitt säte och bedrivit verksamhet i en medlemsstat eller ett sådant land utanför unionen som avses i artikel 6.

Artikel 6

Deltagande i programmet

1. De deltagande länderna är medlemsstaterna och de länder som avses i punkt 2.Programmet ska vara öppet för deltagande av följande länder:

a)      Anslutningsländer, kandidatländer och potentiella kandidatländer som omfattas av en föranslutningsstrategi, i enlighet med de allmänna principer och villkor för dessa länders deltagande i unionsprogram som fastställs i respektive ramavtal, beslut av associeringsrådet eller liknande överenskommelser.

b)      Partnerländer i den europeiska grannskapspolitiken som i tillräcklig grad anpassat relevant lagstiftning och förvaltningsmetoder till unionen. Dessa partnerländer får delta i programmet i enlighet med de bestämmelser som ska antas tillsammans med dessa länder efter det att ramavtalen om deras deltagande i unionens program har antagits.

c)      Efta/EES-länderna i enlighet med villkoren i EES-avtalet.

2. Företrädare för länder som deltar i stabiliserings- och associeringsprocessen för länderna i Sydösteuropa, Ryska federationen och vissa länder med vilka unionen har ingått avtal om ömsesidigt bistånd i bedrägerirelaterade frågor samt företrädare för internationella och liknande organisationer får delta i verksamhet inom ramen för programmet om detta gynnar de mål som avses i artiklarna 3 och 4. Dessa företrädare ska utses med utgångspunkt i sin kompetens, erfarenhet och kunskaper som är av relevans för verksamheten.

Artikel 7

Stödberättigande åtgärder

Programmet ska på de villkor som anges i det årliga arbetsprogram som avses i artikel 10 lämna ekonomiskt stöd för följande åtgärder:

(a) Tekniskt stöd till nationella myndigheter genomtillhandahållande av expertis, specialiserad och tekniskt avancerad utrustning och effektiv IT-utrustning som underlättar det gränsöverskridande arbetet och samarbetet med kommissionen,

– stöd och främjande av utredningar, i synnerhet genom gemensamma utredningsgrupper och gränsöverskridande insatser,

– stöd till medlemsstaterna vid lagring och förstöring av beslagtagna cigaretter samt oberoende analystjänster vid analys av beslagtagna cigaretter,

– utökning av personalutbytet i vissa projekt, i synnerhet i samband med insatser mot smuggling och piratkopiering av cigaretter,

– tekniskt och operativt stöd till medlemsstaternas rättstillämpande myndigheter vid insatser mot gränsöverskridande brottslighet och bedrägerier som skadar unionens ekonomiska intressen, däribland särskilt stöd till tullmyndigheter,

– uppbyggnad av IT-kapaciteten i alla medlemsstater och sådana länder utanför unionen som avses i artikel 6.2 genom att utveckla och tillhandahålla särskilda databaser och IT-verktyg som underlättar tillgången till uppgifter och analys,

– ökning av uppgiftsutbytet, utveckling och tillhandahållande av IT-verktyg för utredningar och övervakning av underrättelsearbetet.

(b) Specialiserad fortbildning och workshoppar för riskanalys samt konferenser som syftar till

– bättre förståelse av unionens och medlemsstaternas metoder,

– erfarenhetsutbyte mellan behöriga myndigheter i medlemsstaterna och länder utanför unionen som avses i artikel 6.2 samt sådana företrädare för internationella organisationer som avses i artikel 6.3, däribland specialiserade rättstillämpare,

– samordning av verksamheten i medlemsstaterna, länder utanför unionen och internationella offentliga organisationer som avses i artikel 6.2 och 6.3,

– kunskapsspridning, i synnerhet om riskanalys i utredningssyften,

– utveckling av utpräglat profilerade forskningsverksamheter, däribland studier,

– förbättring av samarbetet mellan praktiker och teoretiker, och

– ökning av medvetenheten hos domarkåren och andra rättsliga organisationer om skyddet av unionens ekonomiska intressen.

(c) Övriga åtgärder i enlighet med det årliga arbetsprogram som nämns i artikel 10 och som är nödvändiga för att nå de allmänna och särskilda mål som avses i artiklarna 3 och 4.

Kapitel II

Budgetram

Artikel 8

Finansieringsram

Finansieringsramen för genomförandet av programmet under perioden 2014–2020 ska vara 110 000 000 euro i löpande priser.

Artikel 9

Finansiellt stöd och samfinansiering

1.         Kommissionen ska genomföra programmet i enlighet med budgetförordningen.

2.         Europeiska unionens finansiering av sådan verksamhet som avses i artikel 7 ska har formen av

a) bidrag

b) offentlig upphandling

c) ersättning till de företrädare som avses i artikel 6.3 för kostnader som uppkommit vid deltagande i programverksamheten.

3.         Inköp av utrustning ska inte vara det enda inslaget i bidragsavtalet.

4.         Samfinansieringsgraden enligt programmet ska inte överskrida 80 % av de stödberättigande kostnaderna. I sådana vederbörligen motiverade undantagsfall som anges i det årliga arbetsprogram som nämns i artikel 10 får de stödberättigande kostnaderna samfinansieras till högst 90 %.

Artikel 10

Årligt arbetsprogram

Kommissionen ska anta årliga arbetsprogram för att genomföra programmet. Arbetsprogrammen ska innehålla målbeskrivningar, förväntade resultat, en metodbeskrivning och uppgifter om totalkostnader. De ska också innehålla en kortfattad beskrivning av de insatser som ska finansieras, uppgifter om finansieringsbelopp för varje åtgärd och en vägledande tidsplan för deras genomförande. Avseende bidrag ska arbetsprogrammen även innehålla uppgifter om de huvudsakliga utvärderingskriterierna och högsta samfinansieringsgrad.

Budgeten för kommunikation som ska utföras av kommissionen enligt denna förordning ska dessutom även omfatta en kommunikationspolicy för Europeiska unionens politiska prioriteringar.

Kapitel III

Övervakning och utvärdering

Artikel 11

Övervakning, utvärdering och förvaltning

1.         Kommissionen ska lämna årlig information om programmets resultat till Europaparlamentet och rådet. Information om överensstämmelse och komplementaritet med andra program och åtgärder på unionsnivå ska ingå. Kommissionen ska fortlöpande sprida resultaten av de verksamheter som får stöd via programmet. Alla deltagande länder ska förse kommissionen med de uppgifter och den information som behövs för att övervaka och utvärdera programmet.

2.         Det är kommissionen som ska utvärdera programmet. Kommissionen ska senast den 31 december 2017 utarbeta en utvärderingsrapport om hur målen för samtliga åtgärder har uppnåtts, resultat och effekter, hur effektivt resurserna använts och om det europeiska mervärdet innan beslut fattas om förlängning, ändring eller tillfälligt upphävande av åtgärderna. Utvärderingen ska dessutom behandla möjligheterna till förenkling, den interna och externa samstämmigheten, den fortsatta relevansen beträffande alla mål, och åtgärdernas bidrag till unionens prioriteringar för smart och hållbar tillväxt för alla. Den ska ta hänsyn till resultaten av utvärderingen av de långsiktiga effekterna av tidigare åtgärder.

Senast den 31 december 2021 ska kommissionen även lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet om hur programmets mål har uppfyllts.

Utvärderingen av de långsiktiga effekterna och hållbarheten i programmets effekter ska ligga till grund för ett beslut om eventuell förlängning, ändring eller tillfälligt upphävande av ett påföljande program.

Artikel 12

Skydd av unionens ekonomiska intressen

1.         Kommissionen ska se till att unionens ekonomiska intressen skyddas vid genomförandet av åtgärder som finansieras enligt den här förordningen, genom förebyggande åtgärder mot bedrägeri, korruption och annan olaglig verksamhet, genom effektiva kontroller och, om oriktigheter upptäcks, genom återkrav av felaktigt utbetalda medel samt vid behov genom effektiva, proportionella och avskräckande påföljder.

2.         Kommissionen eller dess företrädare och revisionsrätten ska ha befogenhet att utföra revision, på grundval av handlingar och kontroller på plats, hos alla stödmottagare, uppdragstagare och underleverantörer som erhållit unionsfinansiering enligt den här förordningen.

Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) får, i enlighet med förfarandena i förordning (Euratom, EG) nr 2185/96, utföra kontroller på plats och inspektioner hos ekonomiska aktörer som direkt eller indirekt berörs av unionsfinansiering, i syfte att fastställa om det har förekommit bedrägeri, korruption eller annan olaglig verksamhet som påverkar unionens ekonomiska intressen i samband med bidragsavtal, bidragsbeslut eller andra avtal som berörs av sådan finansiering.

Utan att det påverkar tillämpningen av första och andra styckena ska befogenheten att utföra revision, kontroller på plats och inspektioner uttryckligen tillerkännas kommissionen, revisionsrätten och Olaf i samarbetsavtal med tredjeland eller internationella organisationer, bidragsavtal, bidragsbeslut och andra avtal som ingås med tillämpning av den här förordningen.

Kapitel IV

Slutbestämmelser

Artikel 13

Upphävande

Europaparlamentets och rådets beslut 804/2004/EG och 878/2007/EG ska upphöra att gälla med verkan från den 1 januari 2014.

Finansiella åtaganden som berör verksamhet inom ramen för de besluten ska emellertid även fortsättningsvis omfattas av de besluten, fram till dess att verksamheten avslutats.

Artikel 14

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2014.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar                    På rådets vägnar

Ordföranden                                                  Ordföranden

BILAGA

Programmets operativa mål

Programmet ska ha följande operativa mål:

1) Förbättra det förebyggande arbetet och utredningarna av bedrägerier och annan olaglig verksamhet ytterligare genom utökat gränsöverskridande och tvärfackligt samarbete.

2) Ge unionens ekonomiska intressen ett bättre skydd mot bedrägerier, underlätta utbytet av information, erfarenheter och goda metoder, bland annat genom personalutbyte.

3) Skärpa insatserna mot bedrägerier och annan olaglig verksamhet genom tekniskt och operativt stöd till nationella utredningar, i synnerhet till stöd för tullmyndigheter och rättstillämpare.

4) Göra unionens ekonomiska intressen mindre sårbara än idag för bedrägerier, korruption och annan olaglig verksamhet för att minska utvecklingen av en svart ekonomi på vissa nyckelområden såsom organiserade bedrägeribrott, smuggling och piratkopiering, särskilt av cigaretter.

5) Främja utvecklingen av det rättsliga skyddet av de ekonomiska intressena mot bedrägerier genom att stimulera jämförande rättsanalyser.

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR FÖRSLAG TILL RÄTTSAKT

1.           GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

Förslaget ska förse Herkulesprogrammet med bättre mål- och metodbeskrivningar.

1.1.        Förslagets eller initiativets beteckning

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Herkulesprogrammet III för skydd av Europeiska unionens ekonomiska intressen

1.2.        Berörda politikområden i den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen[4]

Politikområde 24.0201: Bedrägeribekämpning.

1.3.        Typ av förslag eller initiativ

¨ Ny åtgärd

¨ Ny åtgärd som bygger på ett pilotprojekt eller en förberedande åtgärd[5]

X Befintlig åtgärd vars genomförande förlängs i tiden

¨ Tidigare åtgärd som omformas till eller ersätts av en ny

1.4.        Mål

1.4.1.     Fleråriga strategiska mål för kommissionen som förslaget eller initiativet är avsett att bidra till

Det här förslaget ingår i kommissionens lagstiftningspaket i samband med den nya fleråriga budgetramen (samfinansierade EU-program inom ramen för den fleråriga budgetramen 2014–2020).

Programmets allmänna mål ska vara att skydda unionens ekonomiska intressen för att öka den europeiska ekonomins konkurrenskraft och skydda skattemedlen.

1.4.2.     Specifika mål eller verksamheter inom den verksamhetsbudgeterade förvaltningen och budgeteringen som berörs

Verksamhet nr 24 0201 Bedrägeribekämpning

a) Programmets särskilda mål ska vara att förebygga och motverka bedrägerier, korruption och all annan olaglig verksamhet som skadar unionens ekonomiska intressen.

b) Programmet ska ha följande operativa mål:

1) Förbättra det förebyggande arbetet och utredningarna av bedrägerier och annan olaglig verksamhet ytterligare genom utökat gränsöverskridande och tvärfackligt samarbete.

2) Ge unionens ekonomiska intressen ett bättre skydd mot bedrägerier, underlätta utbytet av information, erfarenheter och goda metoder, bland annat genom personalutbyte.

3) Skärpa insatserna mot bedrägerier och annan olaglig verksamhet genom tekniskt och operativt stöd till nationella utredningar, i synnerhet till stöd för tullmyndigheter och rättstillämpare.

4) Göra unionens ekonomiska intressen mindre sårbara än idag för bedrägerier, korruption och annan olaglig verksamhet för att minska utvecklingen av en svart ekonomi på vissa nyckelområden såsom organiserade bedrägeribrott, smuggling och piratkopiering, särskilt av cigaretter.

5) Främja utvecklingen av det rättsliga skyddet av de ekonomiska intressena mot bedrägerier genom att stimulera jämförande rättsanalyser.

1.4.3.     Verkan eller resultat som förväntas

Beskriv den verkan som förslaget eller initiativet förväntas få på de mottagare eller den del av befolkningen som berörs.

De mottagare och målgrupper som förslaget avser är huvudsakligen behöriga myndigheter i medlemsstaterna som arbetar med skyddet av EU:s ekonomiska intressen.

Effekterna medför bland annat

1) en möjlighet för mottagarna att få tillgång till nödvändig kapacitet, däribland en tekniskt likvärdig utrustning inom hela EU,

2) positiv påverkan på utredningar som sker nationellt eller på EU-nivå, bland annat genom att underlätta gemensamma insatser, öka antalet upptäckta brott och höja kvaliteten på bevisningen i domstolarna,

3) gynnande av mottagarna genom spridning av särskilda kunskaper och utveckling av särskilda nätverk för att skydda de ekonomiska intressena mot bedrägerier,

4) bistånd till mottagarna för att hjälpa dem nå ett akademiskt samförstånd till stöd för kommissionen, i synnerhet när det gäller ett verkningsfullt rättsligt skydd av de ekonomiska intressena.

1.4.4.     Indikatorer för bedömning av resultat eller verkan

Ange vilka indikatorer som ska användas för att följa upp hur förslaget eller initiativet genomförs.

SÄRSKILDA MÅL || Förebygga och motverka bedrägerier, korruption och annan olaglig verksamhet

Resultatindikatorer || Senast kända resultat || Mål (resultat) på medellång sikt

1. De belopp som återkrävts i bedrägeriärenden tack vare gemensamma eller gränsöverskridande insatser. || Belopp som återkrävts 2010 i ärenden som utretts av Olaf: 67,9 miljoner euro || Ökning av beloppet med 5–10 %

2. Ökning i procent av framgångsrika gemensamma insatser || Tre gemensamma tullinsatser fick stöd under 2010 || Ökning med 30 % av antalet framgångsrika gemensamma insatser

3. Ökning av antalet ärenden som överlämnas till brottsutredning || Av de överlämnade ärendena avvisade brottsutredarna 43,9 % || Minskning med 5-10 % av de ärenden som avvisas av brottsutredarna

Indikatorer för övervakningen av hur de operativa målen genomförts:

1) Indikator på förväntat resultat 1: Mottagarna anser att programmet faktiskt medverkat till ett bättre informationsutbyte med gemensamma databaser och liknande specialiserad utrustning som köpts in och börjat användas i medlemsstaterna.

2) Indikator på förväntat resultat 2: Konkret påverkan på de operativa insatserna, till exempel genom procentuellt fler framgångsrika gemensamma insatser.

3) Indikator på förväntat resultat 3: Konkret påverkan på relevanta branschnätverk, till exempel genom att fler deltar i spridningen av särskilda kunskaper.

4) Indikator på förväntat resultat 4: Mottagarna anser att programmet faktiskt medverkat till att nå akademiskt samförstånd till stöd för kommissionen när det gäller verkningsfullt rättsligt skydd av de ekonomiska intressena.

1.5.        Motivering till förslaget eller initiativet

Artikel 325 i EUF-fördraget föreskriver att medlemsstaterna tillsammans med kommissionen ska organisera ett nära och regelbundet samarbete mellan de behöriga myndigheterna för att skydda unionens ekonomiska intressen mot bedrägerier.

1.5.1.     Behov som ska tillgodoses på kort eller lång sikt

Med hänsyn till tidigare erfarenheter och resultat av programmen Herkules I och II ska Herkules III inriktas på flera nya utmaningar för att skydda EU:s budget från 2014 (besparingskrav och kommissionens nya strategi mot bedrägerier - KOM(2011) 376 slutlig). Se även punkt 1.5.4 (angående behovet av konsekvens och synergieffekter)

1.5.2.     Mervärdet av en åtgärd på unionsnivå

Herkulesprogrammet III väntas bidra till följande:

- Ett ökat gränsöverskridande samarbete inom unionen och effektiviteten i de gränsöverskridande insatserna med utgångspunkt i allmänt tekniskt bistånd som ska ge en bättre nivå på utrustningen inom EU och därmed underlätta gemensamma insatser och internationellt stöd till insatserna.

- Effektiva insatser mot bedrägerier, korruption och all annan olaglig verksamhet som skadar unionens ekonomiska intressen genom gemensam specialiserad fortbildning av personal i nationella eller regionala förvaltningar och andra berörda aktörer samt inrättande av användbara nätverk mellan deras myndigheter och organisationer.

- En bättre ram för insatserna mot bedrägerier, korruption och all annan olaglig verksamhet som skadar unionens ekonomiska intressen med hjälp av forsknings- och utbildningsinstitut och icke-vinstdrivande organ som ger stöd för att anordna seminarier, konferenser, jämförande rättsliga undersökningar, kunskapsspridning och nätverksverksamhet.

1.5.3.     Erfarenheter från liknande åtgärder

Hittills har kommissionen gjort två utvärderingar av Herkulesprogrammet. Resultaten av samråden visar i synnerhet att medlemsstaterna är tacksamma för möjligheten att öka effektiviteten och resultaten när det gäller skyddet av EU:s ekonomiska intressen och minska de operativa kostnaderna för rättstillämpare som är specialiserade på detta.

Halvtidsutvärderingen av Herkulesprogrammet II (2007–2013) omfattar gjorda erfarenheter och förslagen från de aktörer som deltog i samrådet. Därför har Herkulesprogrammet III utformats med hänsyn till de brister som externa aktörer framhållit, i synnerhet avsaknaden av stöd för tekniskt bistånd som berodde på att tröskeln för kommissionens samfinansiering satts lägre än för övriga åtgärder och behovet av fler möjligheter till personalutbyte.

1.5.4.     Konsekvens och eventuella synergieffekter med andra finansieringsformer

Konsekvensbedömningen visade att Herkulesprogrammet är det enda EU-program som särskilt ägnas åt att skydda unionens ekonomiska intressen. Herkulesprogrammet III bör under den aktuella perioden (2014–2020) fortsätta att stödja en rad verksamheter som kompletterar verksamhet som omfattas av andra program. För att undvika eventuellt dubbelarbete och öka den övergripande samstämmigheten kommer fortsatta dialoger att hållas, såväl nationellt som på EU-nivå.

Finansiering via Herkulesprogrammet III (2014–2020) kommer ytterligare att främja åtgärder som genomför kommissionens strategi mot bedrägerier (KOM(2011) 376 av den 24 juni 2011). Den årliga utvärdering som ska göras enligt artikel 11.1 i förordningen ska ligga till grund för övervakningen av programmets resultat. Kraven på rapportering till 2013 enligt kommissionens strategi mot bedrägerier kommer att även omfatta relevanta resultat av tillämpningen av den pågående finansieringen via Herkules II (2007-2013).

1.6.        Tid under vilken åtgärden kommer att pågå respektive påverka resursanvändningen

X Förslag eller initiativ som pågår under begränsad tid (sju år 2014–2020).

– X  Förslaget eller initiativet ska gälla från den 1 januari 2014 till den 31 december 2020.

– X  Resursanvändningen påverkas från 2014 till 2023 (från 2021 till 2023 endast för betalningsanslag)

1.7.        Planerad metod för genomförandet[6]

X Direkt centraliserad förvaltning som sköts av kommissionen

¨ Indirekt centraliserad förvaltning genom delegering till

– ¨  genomförandeorgan

– ¨  byråer/organ som inrättats av gemenskaperna[7]

– ¨  nationella offentligrättsliga organ eller organ som anförtrotts uppgifter som faller inom offentlig förvaltning

– ¨  personer som anförtrotts ansvaret för genomförandet av särskilda åtgärder som följer av avdelning V i fördraget om Europeiska unionen och som anges i den grundläggande rättsakten i den mening som avses i artikel 49 i budgetförordningen

¨ Delad förvaltning med medlemsstaterna

¨ Decentraliserad förvaltning med tredjeländer

¨ Gemensam förvaltning med internationella organisationer (ange vilka)

Vid fler än en metod, ange kompletterande uppgifter under ”Anmärkningar”.

Anmärkningar

Ett förenklat förfarande för bidrag under 50 000 euro ska införas i enlighet med kraven i budgetförordningen och dess genomförandebestämmelser.

2.           FÖRVALTNING

2.1.        Bestämmelser om uppföljning och rapportering

Ange intervall och andra villkor för sådana åtgärder

Se artikel 11 i förslaget som innehåller bestämmelser om

- årlig information till Europaparlamentet och rådet om resultaten, däribland överensstämmelse och komplementaritet med andra EU-program,

- en oberoende utvärdering av hur programmets mål genomförts (senast den 31 december 2017),

- en slutlig rapport till budgetmyndigheten i slutet av 2021 om hur programmets mål uppfyllts.

2.2.        Administrations- och kontrollsystem

2.2.1.     Risker som identifierats

Bidragsavtalen anses medföra låg risk eftersom det i 90 procent av fallen är offentlig förvaltning eller rättstillämpande myndigheter i medlemsstaterna som är mottagare.

För upphandlade avtal har risken minskats eftersom en stor del av utgifterna rättsligt och ekonomiskt täcks av ett ramavtal som ingås för ett år i taget och som får förlängas tre gånger.

I enlighet med kommissionens krav ska en riskbedömning göras varje år.

Stora risker i bidragssammanhang är

- hur mottagaren tolkar villkoren för stödberättigande kostnader i samband med verksamheten,

- utgifter som inte omfattas av bidragsavtalet men som deklareras av mottagaren,

- otillräckliga styrkande underlag för personalkostnader.

2.2.2.     Planerade kontrollmetoder

Kontrollmetoderna för båda delarna av programmet (bidrag och upphandling) är förenliga med budgetförordningen. Kontroller i förväg (åtaganden och betalningar). Olaf har valt att använda en delvis decentraliserad ekonomisk förvaltning där alla förhandskontroller ska göras centralt i den budgetansvariga enheten. Vid Olaf kontrolleras alla akter av minst tre personer (förvaltaren, och finansieringskontrollanten i budgetenheten samt den operativa kontrollanten i den enhet som ansvarar för utgiften) innan de godkänns av den vidaredelegerade utanordnaren. Alla enhetschefer har fått vidaredelegering av generaldirektören och därför är varje enhetschef ansvarig för sin del av programmet.

- Finansieringskontrollanten gör förhandskontroller av alla transaktioner som kräver godkännande av den vidaredelegerade utanordnaren. - Kontroller görs av känsliga variabler med utgångspunkt i de riskanalyser som gjorts i samband med den kvalitativa revisionsrapporten (till exempel LE- och BA-poster, G/L-poster, budgetrubriker, belopp och beräkningar mm). I 25 % av Herkulesärendena är någon från Olaf närvarande den dag beställningen verkställs för att kontrollera att medlen används på bästa sätt (t.ex. för konferenser och fortbildning). Bidrag - I de bidragsavtal som undertecknas med mottagarna fastställs villkoren för finansieringen och verksamheten och avtalen innehåller även ett avsnitt om kontrollmetoder. Olafs egen personal deltar i de finansierade åtgärderna. - Efterhandskontroller på platsen kan utföras av den ekonomiska eller operativa handläggaren utifrån olika variabler (t.ex. avtalets belopp eller hur komplicerat ärendet är). Under dessa kontroller bedöms både resultatens kvalitet och ekonomiska återverkningar. Olaf har för avsikt att göra ungefär tio kontroller på platsen varje år. Upphandling - Närmare kravbeskrivningar finns och ligger till grund för de enskilda avtalen. Klausuler om bedrägeribekämpning finns i alla avtal som ingås mellan Olaf och tredje man. - Olaf kontrollerar alla resultat och övervakar all verksamhet och alla tjänster som levereras av uppdragstagaren enligt ramavtalet.

I enlighet med artikel 12 i förslaget planeras även åtgärder hos mottagarna (styrkande handlingar ska lämnas till kommissionen). Revision kan göras under kontraktets eller avtalets löptid och under fem år efter det att den sista utbetalningen gjorts och vid behov kan kommissionen besluta om återkrav. Det finns bestämmelser om att kommissionens personal och annan behörig extern personal, liksom revisionsrättens och Olafs personal, ska ha tillgång till handlingarna.

Kontrollerna ger Olaf tillräckliga garantier för kvaliteten och utgifternas berättigande och minskar risken för att bestämmelserna inte efterlevs. Bedömningen görs i allmänhet på nivå 3 och ibland på nivå 4 när kontroller utförs på plats[8]. De ovannämnda kontrollerna minskar eventuella risker till i stort sett noll och avser samtliga mottagare.

Kostnaderna för de ovan beskrivna kontrollerna utgör 1,24% av budgeten. Beräkningen bygger på kontroller som redan finns för Herkules II.

Kontrollstrategin för programmet anses effektivt minska risken för att bestämmelserna inte efterlevs och står i proportion till risken.

2.3.        Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oegentligheter/oriktigheter

Beskriv förebyggande åtgärder (befintliga eller planerade)

Se artikel 12.2 i förslaget. Kommissionen ska göra kontroller och inspektioner på plats inom ramen för det här programmet i enlighet med rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96 och vid behov får Olaf företa utredningar i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999.

3.           BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

3.1.        Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

· Befintliga budgetrubriker (även kallade ”budgetposter”)

Redovisa de berörda rubrikerna i budgetramen i nummerföljd och – inom varje sådan rubrik – de berörda budgetrubrikerna i den årliga budgeten i nummerföljd

Rubrik i den fleråriga budget-ramen || Budgetrubrik i den årliga budgeten || Typ av anslag || Bidrag

Nummer [Beteckning…...….] || Diff./Icke-diff. ([9]) || från Efta-länder[10] || från kandidatländer[11] || från tredjeländer || enligt artikel 18.1 aa i budgetförordningen

1 || 24.0201 Åtgärdsprogram för skydd av unionens ekonomiska intressen (Herkules III) || Diff. || JA || JA || NEJ || NEJ

3.2.        Beräknad inverkan på utgifterna

3.2.1.   Sammanfattning av den beräknade inverkan på utgifterna

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

I löpande priser.

Rubrik i den fleråriga budgetramen || 1 || Smart tillväxt för alla

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

GD OLAF || || || Budgetår 2014[12] || Budgetår 2015 || Budgetår 2016 || Budgetår 2017 || Budgetår 2018 || Budgetår 2019 || Budgetår 2020 || Budgetår 2021-2023 || TOTALT

Ÿ Driftsanslag || || || || || || || ||

24 0201 || Åtaganden || (1) || 14,800 || 15,100 || 15,400 || 15,700 || 16,000 || 16,300 || 16,700 || 0 || 110,000

Betalningar || (2) || 12,000 || 12,500 || 13,000 || 13,500 || 14,000 || 14,500 || 14,600 || 15,900 || 110,000

Administrativa anslag som finansieras genom ramanslagen för vissa operativa program[13] || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Budgetrubrik (nr) || || (3) || || || || || || || || ||

TOTALA anslag för GD OLAF || Åtaganden || =1+1a +3 || 14,800 || 15,100 || 15,400 || 15,700 || 16,000 || 16,300 || 16,700 || 0 || 110,000

Betalningar || =2+2a +3 || 12,000 || 12,500 || 13,000 || 13,500 || 14,000 || 14,500 || 14,600 || 15,900 || 110,000

Ÿ Totala driftsanslag || Åtaganden || (4) || 14,800 || 15,100 || 15,400 || 15,700 || 16,000 || 16,300 || 16,700 || 0 || 110,000

Betalningar || (5) || 12,000 || 12,500 || 13,000 || 13,500 || 14,000 || 14,500 || 14,600 || 15,900 || 110,000

Ÿ TOTALA administrativa anslag som finansieras genom programmen || (6) || || || || || || || || ||

TOTALA anslag för RUBRIK 1A i den fleråriga budgetramen || Åtaganden || =4+ 6 || || || || || || || || ||

Betalningar || =5+ 6 || || || || || || || || ||

Följande ska anges om flera rubriker i budgetramen påverkas av förslaget eller initiativet:

Ÿ Totala driftsanslag || Åtaganden || (4) || || || || || || || || ||

Betalningar || (5) || || || || || || || ||

Ÿ TOTALA administrativa anslag som finansieras genom programmen || (6) || || || || || || || || ||

TOTALA anslag för RUBRIKERNA 1–4 i den fleråriga budgetramen (referensbelopp) || Åtaganden || =4+ 6 || 14,800 || 15,100 || 15,400 || 15,700 || 16,000 || 16,300 || 16,700 || 0 || 110,000

Betalningar || =5+ 6 || 12,000 || 12,500 || 13,000 || 13,500 || 14,000 || 14,500 || 14,600 || 15,900 || 110,000

Rubrik i den fleråriga budgetramen || 5 || ”Administrativa utgifter”

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

|| || || Budgetår 2014[14] || Budgetår 2015 || Budgetår 2016 || Budgetår 2017 || Budgetår 2018 || Budgetår 2019 || Budgetår 2020 || TOTALT

GD OLAF ||

Ÿ Personalresurser || 1,842 || 1.842, || 1.842, || 1.842, || 1.842, || 1.842, || 1.842, || 12,894

Ÿ Övriga administrativa utgifter || 0,050 || 0,050 || 0,050 || 0,050 || 0,050 || 0,050 || 0,050 || 0,350

GD OLAF TOTALT || Anslag || 1,892 || 1,892 || 1,892 || 1,892 || 1,892 || 1,892 || 1,892 || 13,244

TOTALA anslag för RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen || (summa åtaganden= summa betalningar) || 1,892 || 1,892 || 1,892 || 1,892 || 1,892 || 1,892 || 1,892 || 13.244

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

|| || || Budgetår 2014[15] || Budgetår 2015 || Budgetår 2016 || Budgetår 2017 || Budgetår 2018 || Budgetår 2019 || Budgetår 2020 || Budgetår 2021-2023 || TOTALT

TOTALA anslag för RUBRIK 1–5 i den fleråriga budgetramen || Åtaganden || 16,692 || 16,992 || 17,292 || 17,592 || 17,892 || 18,192 || 18,592 || 0 || 123.244

Betalningar || 13,892 || 14,392 || 14,892 || 15,392 || 15,892 || 16,392 || 16,492 || 15,900 || 123,244

3.2.2.     Beräknad inverkan på driftsanslagen

– ¨  Förslaget/initiativet kräver inte att driftsanslag tas i anspråk

– þ  Förslaget/initiativet kräver att driftsanslag tas i anspråk enligt följande:

Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Mål och resultat-beteckning ò || || || Budgetår 2014 || Budgetår 2015 || Budgetår 2016 || Budgetår 2017 || Budgetår 2018 || Budgetår 2019 || Budgetår 2020 || TOTALT

RESULTAT

Typ || Genomsnittliga kostnader för resultaten || Antal || Kostnad || Antal || Kostnad || Antal || Kostnad || Antal || Kostnad || Antal || Kostnad || Antal || Kostnad || Antal || Kostnad || Totalt antal || Kostnad

MÅL 1 || || || || || || || || || || || || || ||

Förbättra det förebyggande arbetet och utredningarna av bedrägerier och annan olaglig verksamhet ytterligare genom utökat gränsöverskridande och tvärfackligt samarbete || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Åtgärd 1: Gemensam IT-infrastruktur || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Resultat 1: Samfinansiering av inköp av teknisk hårdvara för användning vid utredningar || || 0.150 || 24 || 3.600 || 25 || 3.800 || 26 || 3.900 || 27 || 4.000 || 27 || 4.100 || 29 || 4.200 || 29 || 4.300 || 187 || 27.900

Resultat 2: IT-utveckling för underrättelseverksamhet för att underlätta tillgången till uppgifter och analys || || 0.800 || 1 || 0.800 || 1 || 0.900 || 1 || 0.900 || 1 || 1.000 || 1 || 1.000 || 1 || 1.100 || 2 || 1.200 || 8 || 6.900

Delsumma mål 1 || || 4.400 || || 4.700 || || .4.800 || || 5.000 || || 5.100 || || 5.300 || || 5.500 || || 34.800

MÅL 2 || ||

Ge unionens ekonomiska intressen ett bättre skydd mot bedrägerier, underlätta utbytet av information, erfarenheter och goda metoder || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Åtgärd 1: Utbildning || || || || 0.550 || || 0.550 || || 0.550 || || 0.550 || || 0.550 || || 0.600 || || 0.600 || || 3.950

Resultat 1: Samfinansiering av utbildning om insatser mot bedrägerier || || 0.055 || 10 || 0.550 || 10 || 0.550 || 10 || 0.550 || 10 || 0.550 || 10 || 0.550 || 11 || 0.600 || 11 || 0.600 || 72 || 3.950

Åtgärd 2: Annordnande av seminarier och konferenser || || || || 0.750 || || 0.750 || || 0.750 || || 0.750 || || 0.750 || || 0.750 || || 0.750 || || 5.250

Resultat 1: Anordnande av utbildning om insatser mot bedrägerier || || 0.100 || 6 || 0.600 || 6 || 0.600 || 6 || 0.600 || 6 || 0.600 || 6 || 0.600 || 6 || 0.600 || 6 || 0.600 || 42 || 4.200

Resultat 2: Konferens om arbetet med underrättelserelaterade frågor || || 0.150 || 1 || 0.150 || 1 || 0.150 || 1 || 0.150 || 1 || 0.150 || 1 || 0.150 || 1 || 0.150 || 1 || 0.150 || 7 || 1.050

Åtgärd 3: Samordning av insatserna för skydd av unionens ekonomiska intressen || || || || 0.300 || || 0.300 || || 0.300 || || 0.300 || || 0.300 || || 0.300 || || 0.300 || || 2.100

Resultat 1: Möten mellan nationella myndigheter i medlemsstaterna och tredjeland || || 0.15 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 14 || 2.100

Åtgärd 5: Spridning av vetenskapliga rön om unionens åtgärder || || || || 0.075 || || 0.075 || || 0.075 || || 0.075 || || 0.075 || || 0.080 || || 0.080 || || 0.535

Resultat 1: Specialiserade studier/undersökningar || || 0.020 || 2 || 0.040 || 2 || 0.040 || 2 || 0.040 || 2 || 0.040 || 2 || 0.040 || 2 || 0.040 || 2 || 0.040 || 14 || 0.280

Resultat 2: Publikationer || || 0.035 || 1 || 0.035 || 1 || 0.035 || 1 || 0.035 || 1 || 0.035 || 1 || 0.035 || 1 || 0.035 || 1 || 0.040 || 7 || 0.255

Delsumma mål 2 || || 1.675 || || 1.675 || || 1.675 || || 1.675 || || 1.675 || || 1.730 || || 1.730 || || 11.835

MÅL 3 || || || || || || || || || || || || || ||

Skärpa insatserna mot bedrägerier och annan olaglig verksamhet genom tekniskt och operativt stöd till nationella utredningar, i synnerhet till stöd för tullmyndigheter och rättstillämpare || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Åtgärd 1: || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Resultat 1: Särskilt bistånd för kriminaltekniska undersökningar av datorer || || 0.030 || 4 || 0.120 || 4 || 0.120 || 4 || 0.120 || 4 || 0.120 || 4 || 0.120 || 4 || 0.120 || 4 || 0.120 || 28 || 0.600

Resultat 2: Anslutning till strategiska databaser i utredningssyften || || 0.438 || 4 || 1.750 || 4 || 1.750 || 4 || 1.750 || 4 || 1.750 || 4 || 1.750 || 4 || 1.750 || 4 || 1.750 || 28 || 12.250

Resultat 3: Anslutning till diverse små databaser för utredningsbehov || || 0.048 || 10 || 0.480 || 10 || 0.480 || 10 || 0.480 || 10 || 0.480 || 10 || 0.480 || 10 || 0.480 || 10 || 0.480 || 70 || 3.360

Delsumma mål 3 || || 2.350 || || 2.350 || || 2.350 || || 2.350 || || 2.350 || || 2.350 || || 2.350 || || 16.450

MÅL 4 || || || || || || || || || || || || || || || ||

Göra unionens ekonomiska intressen mindre sårbara än idag för bedrägerier och annan olaglig verksamhet för att minska utvecklingen av en svart ekonomi på vissa nyckelområden såsom organiserade bedrägeribrott, smuggling och piratkopiering av cigaretter || || || || || || || || || || || || || || || ||

Åtgärd 1: Utbildning, anordnande av konferenser och seminarier || || 1.125 || || 1.125 || || 1.225 || || 1.225 || || 1.325 || || 1.420 || || 1.520 || || 8.965

Resultat 1: Utbildning om gemensamma bevakningsuppdrag i kampen mot cigarettsmuggling || || 0.09 || 8 || 0.705 || 8 || 0. 705 || 8 || 0.805 || 8 || 0.805 || 10 || 0.905 || 11 || 1.000 || 12 || 1.100 || 65 || 6.025

Resultat 2: Konferenser om cigarettsmuggling || || 0.150 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 14 || 2.100

Resultat 3: Årliga konferenser för arbetsgruppen för cigaretter || || 0.120 || 1 || 0.120 || 1 || 0.120 || 1 || 0.120 || 1 || 0.120 || 1 || 0.120 || 1 || 0.120 || 1 || 0.120 || 7 || 0.840

Åtgärd 2: Tekniskt bistånd till nationella myndigheter som arbetar med bedrägerier, däribland insatser mot cigarettsmuggling || || || || 4.450 || || 4.450 || || 4.550 || || 4.650 || || 4.750 || || 4.700 || || 4.800 || || 18.700

Resultat 1: Databaser och IT-utveckling om cigaretter som underlättar tillgången till uppgifter och analys av cigarettärenden || || 0.150 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 14 || 1.800

Resultat 2: Samfinansiering av teknisk utrustning för utredningar som ingår i insatserna mot cigarettsmuggling || || 0.148 || 25 || 3.700 || 25 || 3.700 || 26 || 3.800 || 26 || 3.900 || 27 || 4.000 || 28 || 4.100 || 28 || 4.200 || 185 || 19.900

Resultat 3: Stöd till gemensamma insatser mot cigarettsmuggling || || 0.075 || 2 || 0.150 || 2 || 0.150 || 2 || 0.150 || 2 || 0.150 || 2 || 0.150 || 2 || 0.150 || 2 || 0.150 || 14 || 0.750

Resultat 4: Dubbelkontroll av beslagtagna cigaretter || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 2 || 0.300 || 1 || 0.150 || 1 || 0.150 || 12 || 1.800

Åtgärd 3: Främja personalutbyte i samband med insatser mot cigarettsmuggling || || || || 0.500 || || 0.500 || || 0.500 || || 0.500 || || 0.500 || || 0.500 || || 0.500 || || 3.500

|| || || || || || || || || || || || || || || || || ||

TOTALT || || 6.075 || || 6.075 || || 6.275 || || 6.375 || || 6.575 || || 6.620 || || 6.820 || || 44.815

MÅL 5 || || || || || || || || || || || || || || ||

Främja utvecklingen av det rättsliga skyddet av de ekonomiska intressena mot bedrägerier genom att stimulera jämförande rättsanalyser. || || || || || || || || || || || || || || ||

Åtgärd 1: Vetenskapliga undersökningar || || 0.300 || || 0.300 || || 0.300 || || 0.300 || || 0.300 || || 0.300 || || 0.300 || || 2.100

Resultat 1: Undersökningar i jämförande rätt || || || 1 || 0.050 || 1 || 0.050 || 1 || 0.050 || 1 || 0.050 || 1 || 0.050 || 1 || 0.050 || 1 || 0.050 || 7 || 0.350

Resultat 2: Konferenser och seminarier om skyddet av de ekonomiska intressena || || 0.050 || 4 || 0.200 || 4 || 0.200 || 4 || 0.200 || 4 || 0.200 || 4 || 0.200 || 4 || 0.200 || 4 || 0.200 || 28 || 1.400

Resultat 3: Årsmöten för ordförandena i europeiska advokatsamfund || || 0.050 || 1 || 0.050 || 1 || 0.050 || 1 || 0.050 || 1 || 0.050 || 1 || 0.050 || 1 || 0.050 || 1 || 0.050 || 7 || 0.350

TOTALA KOSTNADER || || 14,800 || || 15,100 || || 15,400 || || 15,700 || || 16,000 || || 16.300 || || 16.700 || 110,000 –

3.2.3.     Beräknad inverkan på de administrativa anslagen

3.2.3.1.  Sammanfattning

– ¨  Förslaget/initiativet kräver inte att administrativa anslag tas i anspråk

– þ  Förslaget/initiativet kräver att administrativa anslag tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

|| Budgetår 2014[16] || Budgetår 2015 || Budgetår 2016 || Budgetår 2017 || Budgetår 2018 || Budgetår 2019 || Budgetår 2020 || TOTALT

RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen || || || || || || || ||

Personalresurser || 1.842 || 1.842 || 1.842 || 1.842 || 1.842 || 1.842 || 1.842 || 12.894

Övriga administrativa utgifter || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.350

Delsumma RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen || || || || || || || ||

Belopp utanför RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen[17] || || || || || || || ||

Personalresurser || || || || || || || ||

Övriga administrativa utgifter || || || || || || || ||

Delsumma för belopp utanför RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen || || || || || || || ||

TOTALT || 1.892 || 1.892 || 1.892 || 1.892 || 1.892 || 1.892 || 1.892 || 13.244

3.2.3.2.  Beräknat personalbehov

– ¨  Förslaget/initiativet kräver inte att personalresurser tas i anspråk

– þ  Förslaget/initiativet kräver att personalresurser tas i anspråk enligt följande:

Uppgifterna ska anges i heltal (eller med högst en decimal)

|| || Budgetår 2014 || Budgetår 2015 || Budgetår 2016 || Budgetår 2017 || Budgetår 2018 || Budgetår 2019 || Budgetår 2020

Ÿ Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda) ||

|| 24 01 06 –A3 01 01 (vid huvudkontoret eller vid kommissionens kontor i medlemsstaterna) || 14,5 || 14,5 || 14,5 || 14,5 || 14,5 || 14,5 || 14,5

|| XX 01 01 02 (delegationer) || || || || || || ||

|| XX 01 05 01 (indirekta forskningsåtgärder) || || || || || || ||

|| 10 01 05 01 (direkta forskningsåtgärder) || || || || || || ||

|| Ÿ Extern personal (i heltidsekvivalenter)[18] ||

|| XX 01 02 01 (kontraktsanställda, vikarier och nationella experter – totalt) || || || || || || ||

|| XX 01 02 02 (kontraktsanställda, vikarier, unga experter, lokalanställda och nationella experter vid delegationerna) || || || || || || ||

|| XX 01 04 yy [19] || - vid huvudkontoret[20] || || || || || || ||

|| - vid delegationer || || || || || || ||

|| XX 01 05 02 (kontraktsanställda, vikarier och nationella experter som arbetar med indirekta forskningsåtgärder) || || || || || || ||

|| 10 01 05 02 (kontraktsanställda, vikarier och nationella experter som arbetar med direkta forskningsåtgärder) || || || || || || ||

|| Annan budgetrubrik (ange vilken) || || || || || || ||

|| TOTALT || 14,5 || 14,5 || 14,5 || 14,5 || 14,5 || 14,5 || 14,5

XX motsvarar det politikområde eller den avdelning i budgeten som avses.

Personalbehoven ska täckas med personal inom generaldirektoratet som redan har avdelats för att förvalta åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av personal inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till rådande begränsningar i fråga om budgetmedel.

Beskrivning av arbetsuppgifter:

Tjänstemän och tillfälligt anställda || 14,5 tjänstemän (5,5 handläggartjänster och 9 assistenttjänster ) 14,5 tjänstemän x 127.000 € = 1,842 miljoner euro

Extern personal ||

3.2.4.     Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

– þ  Förslaget/initiativet är förenligt med den gällande fleråriga budgetramen 2014–2020 enligt kommissionens förslag, KOM(2011) 500.

– ¨  Förslaget/initiativet kräver omfördelningar under den berörda rubriken i den fleråriga budgetramen

Förklara i förekommande fall vilka ändringar i planeringen som krävs, och ange berörda budgetrubriker och belopp.

– ¨  Förslaget/initiativet förutsätter att flexibilitetsmekanismen utnyttjas eller att den fleråriga budgetramen revideras[21]

Beskriv behovet av sådana åtgärder, och ange berörda rubriker i budgetramen, budgetrubriker i den årliga budgeten samt belopp.

3.2.5.     Bidrag från tredje part

– þDet ingår inga bidrag från tredje part i det aktuella förslaget eller initiativet

– Förslaget eller initiativet kommer att medfinansieras enligt följande:

3.3.        Beräknad inverkan på inkomster

– þ  Förslaget/initiativet påverkar inte budgetens inkomstsida.

– ¨  Förslaget/initiativet påverkar inkomsterna på följande sätt:

– ¨         Påverkan på egna medel¨        Påverkan på diverse inkomster

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Budgetrubrik i den årliga budgetens inkomstdel || Belopp som förts in för det innevarande budgetåret || Förslagets eller initiativets inverkan på inkomsterna[22]

Budgetår n || Budgetår n+1 || Budgetår n+2 || Budgetår n+3 || För in så många år som behövs för att redovisa inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Artikel …………. || || || || || || || ||

Ange vilka budgetrubriker i utgiftsdelen som berörs i de fall där inkomster i diversekategorin kommer att avsättas för särskilda ändamål.

Ange metod för beräkning av inverkan på inkomsterna.

BILAGA till FINANSIERINGSÖVERSIKTEN

Benämning på förslaget/initiativet:

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Herkulesprogrammet III för skydd av Europeiska unionens ekonomiska intressen

(13) STORLEK PÅ OCH KOSTNAD FÖR PERSONALBEHOVET

(14) KOSTNAD FÖR ÖVRIGA ADMINISTRATIVA UTGIFTER

(15) METOD FÖR BERÄKNING AV KOSTNADERNA

Personal

(16) Övriga administrativa utgifter

Bilagan ska fogas till finansieringsöversikten under internremissen.

Tabellerna kompletterar tabellerna i finansieringsöversikten.

Den här bilagan är ett internt arbetsdokument som inte får lämna kommissionens avdelningar.

(17) Storlek på och kostnad för personalbehovet

X       Förslaget/initiativet kräver att personalresurser tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen || Budgetår 2014 || Budgetår 2015 || Budgetår 2016 || Budgetår 2017 || Budgetår 2018 || Budgetår 2019 || Budgetår 2020 || TOTALT

Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag ||

Ÿ Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda) ||

24 01 06 –A3 01 01 (vid huvudkontoret eller vid kommissionens kontor i medlemsstaterna) || AD || 5,5 || 0.699 || 5,5 || 0.699 || 5,5 || 0.699 || 5,5 || 0.699 || 5,5 || 0.699 || 5,5 || 0.699 || 5,5 || 0.699 || 38.5 || 4.893 ||

AST || 9 || 1.143 || 9 || 1.143 || 9 || 1.143 || 9 || 1.143 || 9 || 1.143 || 9 || 1.143 || 9 || 1.143 || 63 || 8.000 ||

XX 01 01 02 (vid delegationer) || AD || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

AST || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

Ÿ Extern personal[23] ||

24 01 06 00 (totalt) || CA || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

INT || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

TA || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

SNE || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

XX 01 02 02 (vid delegationer) || CA || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

INT || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

JED || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

LA || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

SNE || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

Annan budgetrubrik (ange vilken) || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Delsumma – RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen || || 14.5 || 1.842 || 14.5 || 1.842 || 14.5 || 1.842 || 14.5 || 1.842 || 14.5 || 1.842 || 14.5 || 1.842 || 14.5 || 1.842 || 101.5 || 12.894 ||

24 motsvarar det politikområde eller den avdelning i budgeten som avses.

Belopp utanför RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen || Budgetår 2014 || Budgetår 2015 || Budgetår 2016 || Budgetår 2017 || Budgetår 2018 || Budgetår 2019 || Budgetår 2020 || TOTALT ||

Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag

Ÿ Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda) ||

XX 01 05 01 (indirekta forskningsåtgärder) || AD || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

AST || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

10 01 05 01 (direkta forskningsåtgärder) || AD || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

AST || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

Ÿ Extern personal[24] ||

XX 01 04 yy Finansiering av extern personal genom driftsanslag (tidigare s.k. BA-poster) || vid huvudkontor || CA || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

INT || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

SNE || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

vid delegationer || CA || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

INT || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

JED || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

LA || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

SNE || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

XX 01 05 02 (indirekta forskningsåtgärder) || CA || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

INT || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

SNE || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

10 01 05 02 (direkta forskningsåtgärder) || CA || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

INT || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

Delsumma – Utanför RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen || || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. ||

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

        || Budgetår 2014 || Budgetår 2015 || Budgetår 2016 || Budgetår 2017 || Budgetår 2018 || Budgetår 2019 || Budgetår 2020 || TOTALT

|| Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag || Heltidsekviv. || Anslag

TOTALT RUBRIK 5 och utanför RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen || 14.5 || 1.842 || 14.5 || 1.842 || 14.5 || 1.842 || 14.5 || 1.842 || 14.5 || 1.842 || 14.5 || 1.842 || 14.5 || 1.842 || 101.5 || 12.894

Personalbehoven ska täckas med personal inom generaldirektoratet som redan har avdelats för att förvalta åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av personal inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till rådande begränsningar i fråga om budgetmedel.

Kostnad för övriga administrativa utgifter

X       Förslaget/initiativet kräver att administrativa anslag tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

|| Budgetår 2014 || Budgetår 2015 || Budgetår 2016 || Budgetår 2017 || Budgetår 2018 || Budgetår 2019 || Budgetår 2020 || TOTALT

RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen || || || || || || || ||

                vid huvudkontor || || || || || || || ||

24 01 06 00 A3 01 02 11 – Tjänsteresor och representation || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.350

24 01 06 00 – Konferenser och möten || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 – Kommittémöten[25] || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 – Studier och samråd || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 – IT-system för förvaltning och information || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 – Fortbildning || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 – Utrustning och möbler || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 04 – Tjänster och övriga operativa utgifter || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

                vid delegationer || || || || || || || ||

24 01 06 00 – Tjänsteresor, konferenser och representation || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 – Fortbildning av personalen || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 – Förvärv, hyra och därmed sammanhängande utgifter || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 – Utrustning, möbler, materiel och tjänster || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

Delsumma – RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.350

24 motsvarar det politikområde eller den avdelning i budgeten som avses.

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

|| Budgetår 2014 || Budgetår 2015 || Budgetår 2016 || Budgetår 2017 || Budgetår 2018 || Budgetår 2019 || Budgetår 2020 || TOTALT

Belopp utanför RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen || || || || || || || ||

24 01 06 – Administrativt och tekniskt stöd (utom extern personal) som finansieras genom driftsanslag (tidigare s.k. BA-poster) || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

- vid huvudkontoret || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

- vid delegationer || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 - Andra administrativa utgifter för indirekta forskningsåtgärder || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 01 06 00 - Andra administrativa utgifter för direkta forskningsåtgärder || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

Delsumma – Utanför RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m. || p.m.

24 motsvarar det politikområde eller den avdelning i budgeten som avses.

TOTALT RUBRIK 5 och utanför RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.050 || 0.350

Behoven av administrativa anslag ska täckas med de anslag som redan har avdelats för att förvalta åtgärden och/eller omfördelats, om så krävs kompletterade med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till rådande begränsningar i fråga om budgetmedel.

(18) Metod för beräkning av kostnaderna

Personal

Ange vilken beräkningsmetod som använts för varje personalkategori (antaganden, genomsnittskostnader etc.)

RUBRIK 5 i den fleråriga budgetplanen

Obs: Genomsnittskostnader för varje personalkategori finns i programmet BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/pre/legalbasis/pre-040-020_preparation_en.html#forms

Ÿ Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda) Administrativt stöd: 0,5 handläggartjänster + 2 assistenter Budgetförvaltning och bedrägeribekämpning : 0,5 assistenttjänster Programförvaltning: 5 handläggartjänster + 6,5 assistenttjänster · Tjänsteman: 127 000 euro per år · Tillfälligt anställda: 127 000 euro per år

Ÿ Extern personal Ej tillämpligt. Gällande genomsnittskostnader för tjänstemän och tillfälligt anställda har använts: · Kontraktsanställd personal: 64 000 euro per år · Tekniskt stöd: 160 000 euro per år · Nationella experter: 73 000 euro per år

Belopp utanför RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen

Ÿ Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda) Ej tillämpligt.

Ÿ Extern personal Ej tillämpligt.

Administrativa utgifter

Ange vilken beräkningsmetod som använts för varje budgetpost,

och vilka antaganden de bygger på (antal möten per år, genomsnittliga kostnader etc.)

RUBRIK 5 i den fleråriga budgetplanen

Tjänsteresor: Troligtvis 50 tjänsteresor per år till en genomsnittlig kostnad om 1 000 euro per resa.

Belopp utanför RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen

Ej tillämpligt.

[1]               EUT L 143, 30.4.2004, s. 9.

[2]               KOM(2011) 500.

[3]               EUT C, s.

[4]               Verksamhetsbaserad förvaltning och verksamhetsbaserad budgetering benämns ibland med de interna förkortningarna ABM respektive ABB.

[5]               I den mening som avses i artikel 49.6 a respektive 49.6 b i budgetförordningen.

[6]               Uppgifter om metoder för genomförande och hänvisningar till budgetförordningen finns på webbplatsen BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[7]               Organ som avses i artikel 185 i budgetförordningen.

[8]               Kontroller som avser och inkluderar tillgång till de styrkande handlingar som är förhanden i den aktuella etappen.

[9]               Differentierade respektive icke-differentierade anslag.

[10]             Efta: Europeiska frihandelssammanslutningen.

[11]             Kandidatländer och i förekommande fall potentiella ansökarländer från västra Balkan.

[12]             Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras.

[13]             Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta och direkta forskningsåtgärder.

[14]             Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras.

[15]             Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras.

[16]             Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras.

[17]             Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta och direkta forskningsåtgärder.

[18]             CA = kontraktsanställda, INT = vikarier, JED = unga experter, LA = lokalanställda, SNE = nationella experter.

[19]             Särskilt tak för finansiering av extern personal genom driftsanslag (tidigare s.k. BA-poster).

[20]             Inom förvaltningen av strukturfonderna, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) samt Europeiska fiskerifonden (EFF).

[21]             Se punkterna 19 och 24 i det interinstitutionella avtalet.

[22]             När det gäller traditionella egna medel (tullar och sockeravgifter) ska nettobeloppen anges, dvs. bruttobeloppen minus 25 % avdrag för uppbördskostnader.

[23]             CA = kontraktsanställda, INT = vikarier, JED = unga experter, LA = lokalanställda, SNE = nationella experter.

[24]             CA = kontraktsanställda, INT = vikarier, JED = unga experter, LA = lokalanställda, SNE = nationella experter.

[25]             Ange vilken kommittén och grupp som berörs.

Top