EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011DC0777

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN OCH REGIONKOMMITTÉN Kommissionens arbetsprogram 2012 Att skapa europeisk förnyelse

/* KOM/2011/0777 slutlig */

Bryssel den 15.11.2011

KOM(2011) 777 slutlig

VOL. 2/2

BILAGA

till

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN OCH REGIONKOMMITTÉN

Kommissionens arbetsprogram 2012


Bilaga I – Planerade förslag 1

Planerade förslag 2012

* anger att kommissionen åtagit sig att lägga fram förslaget under 2012.

Nr

Benämning

Typ av förslag

Mål

1.

Årlig tillväxtöversikt 2013*

Övriga åtgärder

Kommissionen kommer att lägga fram en årlig tillväxtöversikt tillsammans med ett meddelande som diskussionsunderlag för Europeiska rådets vårmöte. Översikten ska omfatta en översyn, inklusive en framstegsrapport, och en framåtblickande del med förslag till strategiska riktlinjer för den övergripande politiken som kan tillämpas horisontellt inom unionen (fjärde kvartalet 2012)

Jordbruk

2.

Marknadsföring och information om jordbruksprodukter

Lagstiftning

Omarbetning och förenkling av lagstiftningen om marknadsföring och information för att föreslå åtgärder med bättre mervärde på EU-nivå som anpassats till de olika marknadernas behov (t.ex. behovet av mer information om den inre marknaden eller av att få bättre tillgång till externa marknader). Förslaget ska följa upp meddelandet om marknadsföring och information om jordbruksprodukter.

3.

Smidig utfasning av systemet med mjölkkvoter

Övriga åtgärder

Enligt artikel 184.6 i rådets förordning (EG) nr 1234/2007 ska kommissionen före den 31 december 2012 lägga fram en rapport om marknadsutvecklingen och villkoren för en smidig utfasning av systemet med mjölkkvoter.

Insatser mot klimatförändringar

4.

Mål för koldioxidutsläpp från personbilar och lastbilar år 2020*

Lagstiftning

Förordningarna (EG) nr 443/2009 och (EU) nr 510/2011 bör ses över mot bakgrund av 2020-målen för att utreda genomförbarheten av dessa mål avseende lastbilar och genomförandet av dem avseende personbilar och lastbilar (fjärde kvartalet 2012).

5.

Inkluderande av utsläpp från sjöfartssektorn i EU:s åtaganden om minskning av växthusgaserna

Lagstiftning

Enligt EU:s miljö- och energilagstiftning bör åtgärder vidtas för att inkludera även utsläpp från sjöfartssektorn i EU:s åtaganden om att minska växthusgaserna, om sådana utsläpp inte beaktas i de internationella överenskommelserna om minskning av utsläppen år 2011.

6.

Minskning av fluorerad växthusgas

Lagstiftning

Syftet är att på ett kostnadseffektivt sätt minska utsläppen av fluorerad växthusgas mot bakgrund av EU:s övergripande målsättning att minska utsläppen med 80–95 % fram till år 2050. Förslaget är en uppföljning av en utvärderingsrapport som upprättats enligt förordning (EG) nr 842/2006.

Konkurrens

7.

Skadeståndstalan vid överträdelse av antitrustreglerna

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att göra det möjligt att föra skadeståndstalan vid nationella domstolar vid överträdelse av EU:s antitrustregler och att förtydliga sådan enskild talans förhållande till kommissionens och de nationella konkurrensmyndigheternas tillämpning av reglerna, bland annat i förhållande till befrielse från eller nedsättning av böter för att skydda den offentliga rättstillämpningens centrala ställning i EU. Att offer för överträdelser av antitrustreglerna har rätt till skadestånd har redan fastställts av EU-domstolen.

8.

Översyn av meddelandet om referensräntan

Övriga åtgärder

Översyn för att följa marknadsutvecklingen.

9.

Översyn av tillkännagivandet om statligt stöd i form av garantier

Övriga åtgärder

Översyn för att följa marknadsutvecklingen.

10.

Översyn av riktlinjerna för statligt stöd till bredbandsföretag

Övriga åtgärder

De gällande riktlinjerna ska ses över senast den 30 september 2012.

11.

Rådets förordning om strategiska initiativ för materiella bestämmelser om statligt stöd

Lagstiftning

Ändring av rådets tillämpningsförordning nr 994/98 för att utvidga tillämpningsområdet av förordningen om allmänt gruppundantag år 2013.

12.

Översyn av riktlinjerna för undsättnings- och omstruktureringsstöd

Övriga åtgärder

De nu gällande riktlinjerna för undsättnings- och omstruktureringsstöd är tillämpliga till och med oktober 2012. Även om den ekonomiska krisen gjorde att de nuvarande riktlinjerna förlängdes inleddes det förberedande arbetet med översynen redan 2007.

13.

Översyn av meddelandet om filmindustrin

Övriga åtgärder

Det gällande meddelandet är tillämpligt senast till och med den 31 december 2012.

14.

Översyn av meddelandet om kortfristiga exportkreditförsäkringar

Övriga åtgärder

Det gällande meddelandet är tillämpligt senast till och med den 31 december 2012.

15.

Översyn av riktlinjerna för statligt stöd för regionala ändamål

Övriga åtgärder

De nuvarande riktlinjerna gäller till och med den 31 december 2013. Översynen ska omfatta hur regionerna avgränsas, tillåtna stödnivåer och stora investeringsprojekt. Förslaget ska samordnas med andra förslag för den kommande fleråriga budgetramen efter 2013, i synnerhet förslag som avser strukturfonderna.

Konsumentpolitik, näringsliv och företagande

16.

Produktsäkerhetspaketet:

1) Allmän produktsäkerhet*

Lagstiftning

Översynen av direktivet om allmän produktsäkerhet (GPSD, 2011/95/EG) ska öka konsumenternas och företagens förtroende för säkra produkter på den inre marknaden och ge företagen klara och tydliga regler, lägre efterlevandekostnader och likvärdiga konkurrensvillkor för lojal konkurrens. Det kommer att ge medlemsstaternas myndigheter bättre möjligheter att samordna och prioritera genomförandeåtgärder och ge konsumenterna en mer homogen inre marknad för varor och bättre skydd för hälsa och säkerhet (fjärde kvartalet 2012).

2) En enda horisontell rättsakt för marknadsövervakning

Lagstiftning

Det övergripande syftet är att ge ett gott skydd för olika allmänintressen som kan påverkas samtidigt som man säkrar fri rörlighet för varor inom EU. Detta ska även avse hälsa och säkerhet för alla användare av produkterna, miljöskydd och energieffektivitet. Alla system som krävs för detta bör inrättas för att ge en effektiv och enhetlig tillämpning och efterlevnad av EU:s ramar för marknadsövervakning.

3) Flerårig handlingsplan för marknadsövervakning

Övriga åtgärder

Syftet med den fleråriga planen är att hantera de utmaningar som marknadsövervakningen inom EU möter idag. Lämpliga samordningssystem, metoder, åtgärder och arbetssätt ska utredas för att förbättra tillämpningen och efterlevnaden av EU:s ram för marknadsövervakning så att antalet osäkra och regelvidriga produkter minskar på markanden. Syftet är att skydda allmänheten och upprätthålla de höga skyddsnormer som fastställs i sektorslagstiftningen.

Konsumentpolitik och rättvisa

17.

En agenda för Europas konsumenter*

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Agendan ger en strategi för konsumentpolitiken som bygger på konsumentinflytande och säkerhet, information, utbildning, rättigheter, möjligheter att begära upprättelse och få tillträde till rättskipning, samt verkställighet i linje med principerna för en social marknadsekonomi. Agendan ska omfatta alla konsumentpolitiska förslag som kommissionen lagt fram (andra halvåret 2012).

Utveckling

18.

ULT-beslut

Lagstiftning

Rådets beslut 2001/822/EG av den 27 november 2001 om associering av de utomeuropeiska länderna och territorierna med Europeiska gemenskapen upphör att gälla den 31 december 2013 och bör därför ersättas med ett nytt beslut.

19.

Socialt skydd i utvecklingspolitiken

Övriga åtgärder

De kombinerade effekterna av den globala finansiella och ekonomiska krisen och en tillväxt som inte gynnar alla har ökat medvetenheten om behovet av att låta utvecklingspolitiken omfatta även socialt skydd. Socialt skydd är avgörande för en tillväxt som gynnar alla och uppfyllandet av milleniemålen för utveckling. Meddelandet syftar till att utveckla en omfattande ram som ska främja ett effektivt socialt skydd i partnerländerna.

20.

Meddelande om det civila samhället och lokala myndigheter

Övriga åtgärder

Meddelandet kommer huvudsakligen att bygga på resultaten av den strukturerade dialogen för ett effektivt partnerskap i utvecklingsarbetet. Samrådet gav möjlighet att inleda en dialog med många olika traditionella och nya aktörer i utvecklingsarbetet. Syftet är att inrätta ett aktuellt ramverk för EU:s stöd till det civila samhället och lokala myndigheter i utvecklingsarbetet. Meddelandet ska fastställa karaktären på partnerskapet mellan dessa aktörer i utvecklingsarbetet och EU med tanke på EU:s nya strategi.

Den digitala agendan

21.

Alleuropeisk ram för elektronisk identifikation, autentisering och signatur*

Lagstiftning

Förslaget ska innehålla lagstiftning som ska öka förtroendet för och underlätta elektroniska transaktioner, bland annat genom ömsesidigt erkännande av elektronisk identifikation och autentisering inom hela EU samt av elektroniska signaturer (andra kvartalet 2012).

22.

Delad spektrumanvändning

Övriga åtgärder

Meddelandet ska beskriva modellen för delad spektrumanvändning och dess roll för balansen mellan olika modeller. Det ska gå igenom dagens spektrumdelning, likheter och skillnader i förhållande till andra förvaltningsmodeller, för- och nackdelar med den föreslagna modellen samt de utmaningar som måste lösas.

23.

Europeisk strategi för internetsäkerhet

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Syftet med förslaget är att beskriva de huvudsakliga riskerna och utmaningarna samt de ekonomiska och geopolitiska möjligheterna, jämföra med beredskap eller politisk uppmärksamhet som ägnas frågan i tredjeländer, beskriva de viktigaste frågorna eller problem som bör lösas, bedöma eventuella pågående eller planerade åtgärder samt belysa de områden som kan behöva ytterligare åtgärder på EU-nivå.

24.

Spektrum för effektivare energiproduktion och distribution

Övriga åtgärder

Smarta energinät och smarta mätsystem är ett område där EU skulle kunna harmonisera spektrumanvändningen för att väsentligt gynna de europeiska konsumenterna. Förslaget överväger harmonisering av spektrum inom hela EU för smarta energinät och smarta mätsystem efter studier som ska öka kunskaperna på området för att avgöra vilka åtgärder som efterfrågas och om det krävs särskilt avsatta spektrum eller om spektrumdelning räcker.

25.

En digital agenda för Europa – nästa etapp

Övriga åtgärder

Efter det andra mötet om en digital agenda och 2012 års resultattavla bör en halvtidsöversyn göras av strategiska prioriteringar för de återstående två åren av den digitala agendans löptid.

Ekonomi och valutapolitik

26.

De offentliga finanserna i EMU 2012

Övriga åtgärder

Meddelandet om de offentliga finanserna i EMU 2012 sammanfattar de politiska konsekvenserna av och utmaningarna i årsrapporten om de offentliga finanserna. I årsrapporten analyseras den finanspolitiska utvecklingen i EU:s medlemsstater och diskuteras aktuella politiska frågor på området finanspolitiskt beslutsfattande och finansövervakning i EU.

Utbildning, kultur och ungdomar

27.

Översyn av kompetens i samband med Europa 2020-strategin

Övriga åtgärder

Meddelandet ska ge medlemsstaterna rekommendationer om grundläggande färdigheter, företagande, datakunskaper, mediekunskap och språkkunskaper för att uppnå EU:s mål att höja resultaten i läsning, matematik och naturvetenskap. Det ska främja anställningsbarheten, konkurrenskraften och den interkulturella dialogen för övergripande nyckelkompetenser i det livslånga lärandet.

Sysselsättning, sociala frågor och inkludering

28.

Sysselsättningspaketet:

1) Mot en sysselsättningsbaserad återhämtning

Övriga åtgärder

Ett paraplymeddelande i sysselsättningspaketet som beskriver kommissionens bidrag till en tillväxt- och sysselsättningsbaserad ekonomi utifrån de så kallade flaggskeppsinitiativ som antogs som ett led i Europa 2020-strategin (i synnerhet agendan för ny kompetens och sysselsättning samt ungdom på väg) och med anknytning till riktlinjerna i den årlig tillväxtöversikten 2012.

29.

2) Särskilda flexicuritypaketet

Övriga åtgärder

Meddelandet betonar den roll som flexicuritypolitiken för att kombinera flexibilitet och trygghet spelar i den aktuella ekonomiska situationen. Det ska lägga fram konkreta förslag som ska stärka de olika delarna i flexicuritypolitiken för att bemöta de ekonomiska utmaningar EU står inför, minska segmenteringen på arbetsmarknaden och stödja övergångar på arbetsmarknaden.

30.

3) Reform av det europeiska nätverket för arbetsförmedlingar (Eures) och dess rättsliga grund

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Syftet med förslaget är att 1) förbättra tillgången till arbetstillfällen och göra det lättare att skapa arbetstillfällen genom att Eures etableras som ett verktyg för arbetsförmedling och rekrytering som underlättar arbetskraftens rörlighet inom Europa, 2) utvidga Eures till stöd för det nya systemet "ditt första Eures-jobb", 3) efterleva EU-domstolens rättspraxis om arbetsförmedlingar som ska stå öppna för privata arbetsförmedlingar samtidigt som man vidgar Eures samarbetsparter. Detta kan kräva en översyn av förordning nr 1612/1968.

31.

Grönbok om omstrukturering och ekonomisk anpassning

Övriga åtgärder

Grönboken kommer att ta upp goda metoder och politiska modeller för omstrukturering och anpassning till förändringar för att främja sysselsättning, tillväxt och konkurrenskraft. Den tar hänsyn till arbete som nyligen utförts av Europeiska kommissionen, arbetsmarknadens parter, medlemsstaterna och många andra aktörer. Syftet är att se på den politiska debatten med nya ögon mot bakgrund av de erfarenheter som dragits av den ekonomiska konjunkturnedgången.

32.

Hälsa och säkerhet

Övriga åtgärder

Meddelandet utgår från den nuvarande strategin och ska bygga vidare på den slutliga utvärderingen av strategin, i synnerhet för att a) öka styrningen på EU-nivå av arbetsmiljöfrågor, i synnerhet för att inrätta nationella strategier för arbetsmiljö och samordning av medlemsstaternas politik, b) förbättra genomförandet av EU-lagstiftningen och c) främja arbetsmiljöfrågorna genom att stödja medlemsstaternas ansträngningar med hjälp av europeiska kampanjer och medvetandegörande åtgärder.

33.

Se till att sjöfolk omfattas av flera av EU:s arbetsrättsliga direktiv

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att ge sjöfolk samma rättigheter som övriga anställda. Flera arbetsrättsliga direktiv utesluter idag sjöfolk från tillämpningsområdet. Ändringarna avser flera direktiv och syftar till att ge en likvärdig skyddsnivå och samtidigt ta hänsyn till de särskilda omständigheterna och ekonomiska förutsättningarna i sektorn.

34.

Skydd av kompletterande pensionsrättigheter för personer som byter arbete

Lagstiftning

Syftet är att avsluta förhandlingarna om kommissionens förslag från 2005 som ändrades år 2007. Förslaget syftar i synnerhet till att lösa frågan om förvärvandetid (hur länge man måste vara anställd för att ha förvärvat oåterkalleliga pensionsrättigheter).

35.

Inrättande av ett socialt trepartstoppmöte

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att omarbeta rådets beslut 2003/174/EG mot bakgrund av Lissabonfördraget och Europa 2020-strategin.

36.

Fri rörlighet för arbetstagare inom EU

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Syftet med förslaget är att förbättra efterlevnaden av rådets förordning nr 1612/1968 (kodifierad genom förordning nr 492/2011) om fri rörlighet för arbetstagare inom EU. Förslaget ska undanröja hinder för arbetstagares fria rörlighet inom EU genom att förbättra genomförandet av de rättigheter EU-lagstiftningen medför samt genom att ge information och rättsligt stöd till migranter som diskrimineras på grund av sin nationalitet.

37.

Barnfattigdom (icke-bindande lagstiftning)

Lagstiftning

En rekommendation ska stödja EU:s och medlemsstaternas insatser mot barnfattigdomen. Den ska innehålla gemensamma principer för effektiva politiska insatser på sådana nyckelområden som stöd till familjer (föräldrars tillträde till arbetsmarknaden, inkomststöd), samhällstjänster (barnomsorg, utbildning, hälsovård, logi och socialtjänst) samt deltagande i samhällslivet.

Energi

38.

Kärnsäkerhet*

Lagstiftning

På begäran från Europeiska rådet och efter en grundlig översyn av det befintliga regelverket kommer förslag att läggas för att förbättra den rättsliga ramen om kärnsäkerhet (tredje kvartalet 2012).

39.

Strategin för förnybar energi

Övriga åtgärder

Förslaget ska bygga på färdplanen för förnybar energi 2050 och föreslå åtgärder som kan påskynda utvecklingen av förnybar energi. Förslaget ska kombineras med diskussionerna om utformningen av elmarknaden och infrastrukturpolitiken, däribland aspekter som hänger samman med de yttre åtgärderna.

40.

Den inre marknaden för energi

Övriga åtgärder

Förslaget ska se över de framsteg som gjorts med att införa en inre marknad för energi till år 2014 och uppmuntra medlemsstaternas insatser genom att för allmänheten och näringslivet framhålla fördelarna med en inre marknad för energi samt se över behovet av eventuella ytterligare åtgärder för att nå målet.

41.

Avskiljning och lagring av koldioxid

Övriga åtgärder

Analys av dagsläget visar att demonstrationsprogrammen för avskiljning och lagring av koldioxid har försenats trots väsentliga arbetsinsatser. Policydokumentet ska analysera möjliga vägar för att fasa ut vissa anläggningar för fossila bränslen som släpper ut koldioxid.

.

Utvidgning, utveckling och grannskapspolitiken

42.

Årligt utvidgningspaket 2012

Övriga åtgärder

Kommissionen har av rådet uppmanats att regelbundet rapportera om kandidatländerna och potentiella kandidatländer. Kommissionens strategidokument ger Europeiska rådet möjlighet att dra upp strategiska riktlinjer för utvidgningen i slutet av varje år. Utvidgningspaketet omfattar även övervakning av Kroatiens framsteg på vägen mot anslutning.

43.

Stöd till hållbar utveckling i samhällen stadda i omvandling

Övriga åtgärder

Med utgångspunkt i erfarenheterna från utvidgningsprocessen ska meddelandet se över hur EU kan bidra till att skapa förutsättningar för en hållbar utveckling i samhällen som utsatts för omfattande ekonomiska, sociala och politiska reformer. Fokus ska ligga på grannländer och andra berörda utvecklingsländer och i synnerhet på frågor som hänger samman med utvecklingen av en politisk process som omfattar hela befolkningen, ett aktivt civilt samhälle och främjande av alla politiska aktörer samt de ekonomiska förutsättningar som krävs för en hållbar tillväxt och sysselsättning.

44.

Paketet för den europeiska grannskapspolitiken och det östliga partnerskapet

Övriga åtgärder

EU:s höga representant och kommissionen har av rådet uppmanats att under 2012 rapportera om genomförandet av förslagen i meddelandet av den 25 maj 2001 om översynen av den europeiska grannskapspolitiken. Paketet för den europeiska grannskapspolitiken ska omfatta ett meddelande om den huvudsakliga utvecklingen och strategiska riktlinjer för det kommande året, ett annat meddelande med en färdplan för det östliga partnerskapet samt ett antal bilagor, däribland länderrapporter från de partnerländer som antagit en handlingsplan för den europeiska grannskapspolitiken.

Miljö

45.

Trygga Europas vattentillgångar*

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Bedöma genomförandet av och framstegen i den nuvarande politiken för sötvatten, kartlägga luckor och bister och se till att vattenpolitiken bidrar till de mål som fastställs i färdplanen för initiativet för ett resurseffektivt Europa (fjärde kvartalet 2012).

46.

Nagoyaprotokollet om biologisk mångfald: (ett internationellt system för tillgång till genetiska resurser och en rättvis fördelning av avkastningen): Genomförande av ABS-protokollet Access and benefit-sharing

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Initiativen ingår i förberedelserna inför EU:s undertecknande och ratifikation av ett internationellt fördrag om tillgång till genetiska resurser och en rättvis fördelning av avkastningen. När ABS-protokollet skrivs under och ratificeras kommer samtidigt ett meddelandet att lämnas om hur kommissionen kommer att genomföra protokollet inom unionen med hjälp av lagstiftning och övriga åtgärder.

47.

Översyn av direktivet om miljökonsekvensbedömning

Lagstiftning

Det övergripande målet med översynen är att förbättra miljöskyddet nationellt genom en mer konsekvent och effektiv tillämpning av principerna om miljökonsekvensbedömning och att åstadkomma konsekvens mellan de olika relevanta internationella skyldigheterna.

48.

Invasiva främmande arter

Lagstiftning

Den nya särskilda lagstiftningen ska fylla behovet av en politik för invasiva främmande arter och se till att det finns en omfattande ram inom EU för att hantera problemet effektivt. Huvudsyftet är att minska de negativa följder som invasiva främmande arter kan ha på den biologiska mångfalden i EU.

49.

Sjunde miljöhandlingsprogrammet

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Syftet med förslaget är att fastställa prioriteringar mot bakgrund av Europa 2020-strategin och de alltmer systembetingade miljöproblemen och ta itu med den fortsatta miljöförstöringen i enlighet med rapporterna från Europeiska miljöbyrån 2010 och rapporten om den europeiska miljön – tillstånd och framtidsutsikter (The European Environment – State and outlook 2010).

50.

Strategi avseende hormonstörande ämnen

Övriga åtgärder

Inrätta lämpliga ramar för att se till att människor och miljön inom EU i tillräcklig grad skyddas mot de risker som medföljer hormonstörande ämnen (ett exogent ämne eller blandning som orsakar förändringar i det endokrina systemet och därmed ger upphov till hälsoproblem).

Miljö och näringsliv

51.

Översyn av Reach-förordningen om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier

Övriga åtgärder

Översynen ska leda till slutsatser om a) medlemsstaternas erfarenheter, information och tillämpning av Reach-förordningen, genomförandet och användning av andra försök än djurförsök samt finansiering av utvecklingen och utvärderingen av alternativa försöksmetoder, b) gjorda lärdomar med särskild uppmärksamhet på kostnader och den administrativa bördan samt påverkan på innovationen. Översynen ska även omfatta tillämpningsområdet och eventuell överlappning med annan EU-lagstiftning om kemikalier samt en översyn av Europeiska kemikaliemyndigheten.

Europeisk statistik

52.

Europeisk befolkningsstatistik

Lagstiftning

Syftet med förslaget till en förordning är att inrätta gemensamma ramar för utarbetande, framtagning och spridning av europeisk befolkningsstatistik, demografiska händelser och nettoflyttning.

Utrikespolitiska instrument

53.

Reglering av handel med vissa varor som kan användas för att genomföra dödsstraff, tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att ändra förordning nr 1236/2005 efter en översyn på begäran av medlemsstaterna, Europaparlamentet och icke-statliga organisationer.

Hälso- och konsumentfrågor

54.

Översyn av direktivet om tobaksvaror med avseende på tillverkning, presentation och försäljning

Lagstiftning

Den senaste utvecklingen av tobaksvaror ska åtföljas av en uppdatering av direktiv (2001/37/EG) för att täcka frågor som rör den inre marknaden med avseende på nya produkter och etiketter.

55.

Paket om innovation i hälsovården:

1) Främjande av nya medicintekniska produkter som gynnar patienter, konsumenter och sjukvårdspersonal

Övriga åtgärder

Meddelandet förklarar behovet av att ytterligare förbättra lagstiftningen för att främja innovation av medicintekniska produkter mot bakgrund av utvecklingen (åldrande befolkning, IKT osv.). Det följer även upp relevanta slutsatser som rådet antagit på senare tid.

2) Medicintekniska produkter

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att se till att bestämmelserna fortsätter att främja innovation på området och samtidigt trygga patientsäkerheten. Den rättsliga ramen ska anpassas till den tekniska och vetenskapliga utvecklingen, innehålla tydligare och enklare regler och innehålla nödvändiga bestämmelser för förvaltningen på EU-nivå. Detta behövs med tanke på den ökande efterfrågan på produkter som är en kombination av medicin och apparater. Syftet är att öka hälsoskyddet för alla patienter och användare i Europa, stärka EU:s spetsställning i innovationen på området och få den inre marknaden och den internationella handeln att fungera smidigare.

3) Medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik

Lagstiftning

Se ovan.

56.

Kliniska prövningar för att främja klinisk forskning och innovation på läkemedelsområdet

Lagstiftning

Syftet med förslaget till en översyn av direktivet om kliniska prövningar (2001/20/EG) är att öka kunskapen och innovationen i den kliniska forskningen. Frågor som kan tas upp är minskning av de administrativa väntetiderna, motverka beslut som strävar åt olika håll inom EU och enhetliga rapporteringsmetoder.

57.

Paketet om djur- och växthälsa:

1) Stärka livsmedelskedjan – modernare och enklare rättsliga ramar

Övriga åtgärder

Meddelandet betonar de viktigaste inslagen i det nya lagstiftningspaketet om djurhälsa, växthälsa och förökningsmaterial samt kontroller på området för att modernisera, förenkla och rationaliseras bestämmelserna och därmed bättre uppnå lagstiftarens intentioner samt stärka innovationen och konkurrenskraften på berörda ekonomiska områden.

2) Djurhälsolagstiftning

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att införa en hållning till kraven på djurhälsa som bygger på riskbedömning och att underlätta den administrativa bördan vid djurtransporter, ta fram enklare och flexiblare bestämmelser om djurhälsa inom EU, och öka säkerheten med inriktning på att förebygga sjukdomar för att därmed minska ekonomiska förluster i samband med sjukdom.

3) Offentliga kontroller i livsmedelskedjan

Lagstiftning

Syftet med förslaget till översyn av förordning 882/2004 är att förenkla och rationalisera de befintliga rättsliga ramarna för att effektivisera medlemsstaternas offentliga kontroller i livsmedelskedjan samtidigt som belastningen på aktörerna minskas. Effektivare användning av kontrollresurserna kommer att bidra till att förebygga kriser och minska kostnaderna för ekonomiska aktörer som efterlever bestämmelserna samtidigt som jämlika konkurrensvillkor säkras. Även direktiv 96/23/EG, 97/78/EG och 91/496/EEG berörs.

4) EU:s växtskyddsslagstiftning

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att förenkla, rationalisera, öka öppenheten och kostnadseffektiviteten. Bestämmelserna om växtpass för interna transporter av växter ska förenklas och omvandlas till ett öppnare och stabilare system för odlarna. Bättre importkontroller ska ge ett bättre skydd mot nya skadegörare och sjukdomar från tredjeland, vilket tidigare lade stor press på EU-odlarna i fråga om skadedjursbekämpning och skador på miljön.

5) Marknadsföring av utsäde och förökningsmaterial för att främja innovation avseende utsäde

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att främja innovation och minska den övergripande administrativa bördan samt införa flexibilitet i bestämmelserna med tanke på globalisering, specialisering och utveckling av nya användningsområden för jordbruksråvaror, samt samhällets förändrade förväntningar på samspelet mellan jordbruket och miljön. Lagstiftningen ska moderniseras och förenklas genom att tolv olika direktiv om utsäde och förökningsmaterial ersätts med en enda rättsakt.

58.

Avgifter och effektiviteten vid Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet

Lagstiftning

Förordning 178/2002 ska ses över för att göra Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet mer effektiv och verkningsfull. I samband med översynen är det även tänkbart att införa avgifter för behandlingen av tillståndsärenden från näringslivet (tjänster som inte är av allmänt intresse).

Inrikes frågor

59.

Nya gränskontroller:

1) Ett in- och utresesystem*

Lagstiftning

Beskriva syftet, arbetssättet och ansvarsfrågorna avseende ett in- och utresesystem och fastställa villkor och arbetsmetoder för registrering, lagring och behandling av in- och utreseuppgifter avseende tredjelandsmedborgare som passerar EU:s yttre gränser (andra kvartalet 2012).

2) Ett program för registrerade resenärer*

Lagstiftning

Beskriva syftet, arbetssättet och ansvarsfrågorna avseende ett program för registrerade resenärer och ett system för registrering av resenärer för att ge kommissionen och byrån för den operativa förvaltningen av stora it-system behörighet att inrätta och förvalta programmet och systemet för registrerade resenärer. Syftet är även att fastställa villkor och arbetsmetoder för hantering av ansökningar om att ingå i programmet för registrerade resenärer och för informationsutbytet mellan medlemsstaterna om registrerade resenärer (andra kvartalet 2012).

3) Ändring av kodexen om Schengengränserna *

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att ändra kodexen om Schengengränserna i enlighet med förordningen om registrerade resenärer och förordningen om ett in- och utresesystem (andra kvartalet 2012).

60.

Utforma europeiska utbildningsprogram för rättstillämpare

Övriga åtgärder

Syftet med att främja utbildningen av poliser inom EU är att skapa en verklig kultur för rättstillämpare genom att erbjuda europeiska utbildningsprogram för alla berörda.

61.

Ramar för administrativa åtgärder såsom frysning av medel för personer som misstänks för terroristaktiviteter inom EU (artikel 75)

Lagstiftning

Inrätta ramar för administrativa åtgärder för kapitalrörelser och betalningar, däribland frysning av medel, ekonomiska tillgångar eller vinster som ägs, kontrolleras eller finns i besittning av fysiska eller juridiska personer, grupper eller icke-statliga organisationer som bedriver terroristverksamheter inom EU. Ramarna kan ligga till grund för rådets beslut på förslag från kommissionen.

62.

Insatser mot IT-brottslighet i Europa

Övriga åtgärder

Syftet med förslaget är att öka EU:s möjligheter att ingripa mot IT-brottslighet. Förslaget ska uppdatera allmänheten, medlemsstaterna och Europaparlamentet om vilka förutsättningar som behövs för att effektivt kunna ingripa mot IT-brottslighet.

63.

EU:s strategi mot människohandel

Övriga åtgärder

Det övergripande målet med förslaget är att inrätta ett omfattande ramverk för målen att väsentlig förebygga och minska människohandel, åtala brottslingar och ge offret ett bättre skydd.

64.

Rättslig och teknisk ram för ett EU-system för att spåra finansiering av terrorism

Lagstiftning

Förslaget ska bana vägen för en ny europeisk lösning för att bekämpa terrorism och finansiering av den via central insamling och analys av finansiella betalningsmeddelanden och ge möjlighet att förse USA:s myndigheter med riktade uppgifter i enlighet med avtalet mellan EU och USA om programmet för att spåra finansiering av terrorism (TFTP-avtalet).

65.

Översyn av EU:s regelverk om uppgiftslagring

Lagstiftning

Översynen är en följd av utvärderingen av direktivet om uppgiftslagring. Den ska se till att behöriga myndigheter snabbt kan få tillgång till telekomuppgifter som är strängt nödvändiga för brottsbekämpningen. Samtidigt ska översynen fastställa lämpliga gränser för uppgiftslagring och skydd mot onödiga intrång i rätten till privatliv eller skyddet av personuppgifter. Översynen ska vidare undanröja onödiga hinder för den inre marknaden och säkra konsekvent ersättning till telekomföretagen inom EU för kostnaderna för uppgiftslagring.

66.

Inrättande av Europeiska polisbyrån – Europol

Lagstiftning

Artikel 88 i EUF-fördraget ger Europol en ny rättslig grund.

67.

EU-paketet och viktig infrastruktur:

1) Översyn av europeiska programmet för skydd av viktig infrastruktur och förslag till uppdatering av programmet

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Europeiska programmet för skydd av viktig infrastruktur föreslogs av kommissionen i meddelandet i frågan år 2006. En översyn av programmet pågår, varefter ett uppdaterat program kommer att föreslås.

2) Genomgång och identifiering av europeisk viktig infrastruktur

Lagstiftning

Ändring av direktiv 2008/114 om identifiering av, och klassificering som, europeisk kritisk infrastruktur och bedömning av behovet att stärka skyddet av denna.

68.

Utkast till förhandlingsdirektiv för viseringslättnader och återtagandeavtal med vissa länder i södra Medelhavet, inom ramen för den dialog om migration, rörlighet och säkerhet som ska upprättas med dessa länder

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att stödja och främja reformer som deltagarländerna kan vidta, ge allmänheten i dessa länder möjlighet till bättre rörlighet i EU:s medlemsstater samtidigt som man hanterar de grundläggande orsakerna till migrationsflöden.

69.

Inresa för tredjelandsmedborgare för forskning, studier, elevutbyte, oavlönad yrkesutbildning eller volontärarbete

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att göra EU attraktivare för forskning, studier, elevutbyte, oavlönad yrkesutbildning och volontärarbete. Förslaget ska ytterligare underlätta utbyte med tredjelandsmedborgare om forskning, studier, elevutbyte, oavlönad yrkesutbildning och volontärarbete samt ge bättre insyn och effektivitet i bestämmelserna om deras inresa, vistelse och rörlighet inom EU. Förslaget ändrar rådets direktiv 2004/114/EG och 2005/71/EG.

Humanitärt bistånd och krishantering

70.

Inrättande av en europeisk frivilligkår för humanitärt bistånd

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att inrätta en ram för gemensamma insatser från europeisk ungdom som vill hjälpa till vid EU:s insatser för humanitärt bistånd. Förberedande åtgärder kommer att vidtas från 2011 och framåt för att utreda vilka möjligheter som finns.

Näringsliv och företagande

71.

Registrering av motorfordon som tidigare varit registrerade i en annan medlemsstat

Lagstiftning

Det huvudsakliga politiska målet är förbättra den inre marknadens funktion genom att undanröja hinder för fri rörlighet för varor, tjänster och personer som beror på olika administrativa krav och villkor för registrering av motorfordon som tidigare varit registrerade i en annan medlemsstat.

72.

Industripolitik för säkerhetsindustrin

Övriga åtgärder

Inrätta en stark inre marknad för säkerhet genom att undanröja marknadsfragmenteringen, stärka den industriella basen och öka konkurrenskraften internationellt för EU:s säkerhetsindustri.

De olika hållningarna i medlemsstaterna har skapat olika marknader för säkerhetsindustrin.

73.

Slutsatser från högnivågruppen Cars 21

Övriga åtgärder

Bedöma de rekommendationer som högnivågruppen Cars 21 lämnade i sin slutrapport och ange hur kommissionen kommer att besvara dessa.

74.

Uppdatering och översyn av framstegen med den integrerade industripolitiken för en globaliserad tid

Övriga åtgärder

Kommissionen kommer att se över hur flaggskeppsinitiativet om industripolitik enligt Europa 2020—strategin genomförts och uppdatera vissa viktiga förslag för att i tid kunna ställa om till en mer hållbar, inkluderande och resurseffektiv ekonomi och en aktiv industriell bas. Halvtidsöversynen kommer att ta hänsyn till återhämtningen, nya utmaningar och den fleråriga budgetramen.

75.

Industripolitik för rymdindustrin

Övriga åtgärder

Med tanke på rymdindustrins strategiska vikt, dess beroende av offentlig finansiering (både för forskning och utveckling och för försäljning) samt den ökande internationella konkurrensen på världsmarknaden innehåller meddelandet åtgärder som ska förbättra ramvillkoren för Europas rymdindustri, stärka dess konkurrenskraft och bidra till en jämn kapacitetsfördelning i Europa.

76.

Viktig möjliggörande teknik

Övriga åtgärder

Med anledning av rekommendationen från högnivågruppen föreslås en samordnad ram för viktig möjliggörande teknik som ska garantera kontinuiteten i forskning, teknisk utveckling och innovation, däribland tekniköverföring för att utveckla och främja globalt konkurrenskraftiga ekosystem.

77.

Europamärkning för turismen

Lagstiftning

En Europamärkning skulle öka konkurrenskraften och hållbarheten i den europeiska turismindustrin genom att öka öppenheten och konsekvensen på kvaliteten i turisttjänster, vinna konsumenternas förtroende och fungera som ett erkännande av högkvalitativ turismindustri.

Institutionella frågor

78.

Politiska partier på EU-nivå och bestämmelser om deras finansiering

Lagstiftning

Syftet med översynen av förordning 2004/2003 är att inrätta en europeisk rättslig ställning för politiska partier på EU-nivå.

79.

På väg mot ett förslag om solidaritetsklausulen

Övriga åtgärder

Förslaget är en uppföljning av bestämmelsen om en solidaritetsklausul (artikel 222.3) som fastställer att unionen och dess medlemsstater ska handla gemensamt i en anda av solidaritet om en medlemsstat utsätts för en terroristattack eller drabbas av en naturkatastrof eller en katastrof som orsakats av människor. Enligt EUF-fördraget ska ett gemensamt förslag läggas fram av kommissionen och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik.

Inre marknaden och tjänster

80.

Investeringsskydd: Ändringar i direktivet om företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) med avseende på bestämmelserna om fondföretagens förvaring, chefslöner och administrativa påföljder*

Lagstiftning

Syftet är att ändra direktivet om företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) (2009/65/EG) för att i) skapa ett regelverk som erbjuder ett gott investerarskydd, ii) ytterligare stärka den inre marknadens effektivitet i fondföretagssektorn och iii) se till att regelverket om fondföretag inte hindrar den finansiella stabiliteten på markanden. På det praktiska planet är syftet rent konkret att erbjuda lämpliga lösningar för fondföretag som även lagrar värdepapper samt för fondföretagens lönepolitik (andra kvartalet 2012).

81.

Skuggbanksystem

Övriga åtgärder

Ett meddelande kommer att antas under andra halvåret för att komplettera och genomföra arbetsplanen för G20.

82.

Investeringsskydd: paketerade investeringsprodukter för icke-professionella investerare (krav på information innan avtal sluts om komplicerade investeringsinstrument)*

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att ge ett gott och konsekvent investerarskydd i unionslagstiftningen och jämlika konkurrensvillkor för skapare och säljare av investeringsprodukter till privatkunder samt bättre effektivitet i den gränsöverskridande handeln (första kvartalet 2012).

83.

Uppföljning av koherenstestet för tjänster: fördjupa den inre marknaden för tjänster*

Övriga åtgärder

Efter koherenstesterna och vissa andra etapper (bedömning av verksamheter som är förbehållna vissa tjänsteutövare, krav på kapitaltäckningsgrad, associationsform och försäkringskrav) ska förslaget kartlägga och föreslå åtgärder och insatser som behövs för att undanröja de återstående hindren för en inre marknad för tjänster (andra kvartalet 2012).

84.

Förvaltning av kollektiva rättigheter: musikrättigheter – musik på nätet*

Lagstiftning

Förslaget har två inriktningar: för det första en allmän nivå avseende styrning och öppenhet som ska tillämpas på alla upphovsrättsorganisationer och för det andra särskilda bestämmelser om licensering av musik på nätet för att främja den digitala inre marknaden och tillhandahålla fler gränsöverskridande tjänster till kunder i hela EU (första kvartalet 2012).

85.

Inre marknaden och pensionsfonder: tjänstepensionsinstitut*

Lagstiftning

Omarbetningen av direktivet om tjänstepensionsinstitut syftar till att ge likvärdiga konkurrensvillkor i förhållande till Solvency II-förslaget och främja mer gränsöverskridande verksamhet på området. Detta kommer att bidra till att lösa utmaningar som beror på en åldrande befolkning och statsskulden (tredje kvartalet 2012).

86.

Översyn av direktivet om försäkringsförmedling

Lagstiftning

Översynen ska öka harmoniseringen, rättssäkerheten och precisionen i definitionerna samtidigt som man undviker de nuvarande svårigheterna att tillämpa dagens direktiv om försäkringsförmedling.

87.

Översyn av förordningen om gemenskapsvarumärket och direktivet om tillnärmning av de nationella varumärkeslagarna

Lagstiftning

Syftet är att uppgradera, strömlinjerforma och modernisera både EU-förordningen och direktivet samt vid behov inrätta ett utökat samarbete mellan byrån för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken och mönster) och nationella varumärkesmyndigheter för att göra varumärkessystemen inom Europa mer effektiva, verkningsfulla och konsekventa.

88.

Förslag om företagens redovisning av icke-finansiell information

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Syftet med förslaget är att öka insynen i icke-finansiell information från företagen utan att otillbörligt öka den administrativa bördan.

89.

Hasardspel online på den inre marknaden

Övriga åtgärder

Meddelandet är en uppföljning av grönboken om onlinespel och ger en omfattande utvärdering av remissvaren. Därefter skisseras 1) huvudutmaningar för de nationella bestämmelsernas samexistens på den inre marknaden och 2) initiativ som bör tas nationellt och på EU-nivå.

90.

Tillämpning av intellektuell äganderätt

Lagstiftning

Huvudsyftet är att anpassa direktiv (2004/48/EG) till dagens utmaningar för att ge den intellektuella äganderätten ett effektivt och enhetligt skydd inom EU, i synnerhet digitalt. Flera bestämmelser i direktivet bör förtydligas för att säkerställa en enhetlig tolkning och tillämpning.

91.

Direktivet om värdepapper

Lagstiftning

Huvudsyftet är att minska skillnaderna i den nationella materiella lagstiftningen om kontoförda värdepapper och därmed väsentligt bidra till förenkling av finansiella transaktioner och deras rättssäkerhet.

92.

Slutavräkning

Lagstiftning

Slutavräkning är ett viktigt verktyg för att minska omfattningen på motpartskreditrisker eftersom det ger rätt till förmånsbehandling framför oförsäkrade kreditgivare om motparten är insolvent men inte är på obestånd. Syftet är att öka rättssäkerheten och förutsebarheten vid bilaterala och multilaterala avtal om nettning men också att som ett led i en EU-ram för krishantering inom finanssektorn (se KOM(2010) 579), ge nationella myndigheter möjligheter att temporärt förbjuda rätten till slutavräkning.

93.

Förslag till förfarande för påtalande och avlägsnande

De huvudsakliga politiska målsättningarna är att bidra till en välfungerande digital inre marknad, hjälpa till att bekämpa brott på internet, öka öppenheten, effektiviteten, proportionaliteten och efterlevnaden med viktiga grundläggande rättigheter i samband med påtalande och avlägsnande, åstadkomma välbalanserade och fungerande förfaranden för påtalande och avlägsnande som inriktas på de grundläggande rättigheterna och påverkan på innovation och tillväxt.

94.

Försäkringsgarantisystem

Lagstiftning

Syftet är at se till att försäkringsgarantisystem finns i alla medlemsstater och att de följer en miniuppsättning regler för utformningen.

95.

Tredje direktivet om förbud mot penningtvätt

Lagstiftning

En översyn av de internationella normerna pågår och bör vara färdigställd i februari 2012. Kommissionens egen översyn har också inletts och en rapport planeras till i början av 2012. De internationella normerna bör tillämpas snabbt så snart de antagits i EU-lagstiftningen.

96.

Ändring av direktivet om finansiella konglomerat (2002/87/EG)

Lagstiftning

Efter beslutet i rådet för finansiell stabilitet (G20) i januari 2010 om eventuella bestämmelser för moderbolag i finansiella konglomerat åtar sig kommissionen att i enlighet med de överenskommelser och rekommendationer som utfärdats på G20-nivå stärka tillsynen över moderbolag i komplicerade koncerner, idag vanligtvis oreglerade holdingbolag. Effektiviteten i kapitalkravsdirektivet och Solvency 2 liksom andra näraliggande förordningar om finanssektorn såsom förordningen om fondföretag och förordningen om förvaltare av alternativa investeringsfonder, och i synnerhet rambestämmelserna om krishanteringen, skulle få bättre verkan om moderbolaget uttryckligen hölls konsekvent ansvarig för att hela konglomeratet uppfyller kraven med avseende på alla de reglerade enheterna i koncernen.

Rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap

97.

Främjande av romers integration – första rapporten från Europeiska kommissionen

Övriga åtgärder

Den första årsrapporten kommer att bedöma de åtgärder för romers integration som medlemsstaterna måste anmäla till kommissionen senast den 31 december 2011.

98.

Särskilt skydd för misstänkta eller åtalade som är särskilt sårbara i straffrättsliga förfaranden

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att se till att man vid straffrättsliga förfaranden inom EU ägnar särskild uppmärksamhet åt misttänkta eller åtalade som inte kan förstå eller följa med i förfarandenas innehåll eller innebörd till exempel beroende på deras levnadsålder, psykiska eller fysiska tillstånd.

99.

Minimibestämmelser om brottsbeskrivningar och påföljder vid olaglig narkotikahandel

Lagstiftning

Syftet är att ge medlemsstaterna möjlighet att effektivare bekämpa olaglig narkotikahandel och skapa en gemensam hantering på EU-nivå av olaglig narkotikahandel genom tillnärmning av brottsbeskrivningar och påföljder, avhjälpa brister som framkom 2009 vid bedömningen av rambeslut 2004/757/RIF och att ersätta det beslutet.

100.

Informationsutbyte, riskbedömning och kontroll av nya psykoaktiva substanser

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att ändra rådets beslut 2005/387/RIF av den 10 maj 2005 för att förbättra bedömningen och en del av proceduren med hänsyn till erfarenheterna och de begränsningar som lagstiftningen inneburit under de senaste tre åren.

101.

En europeisk tillgänglighetslag: att förbättra tillgången till varor och tjänster på den inre marknaden

Lagstiftning

Förslag till ett direktiv som ska förbättra tillgången till varor och tjänster för personer med funktionshinder och äldre med utgångspunkt i en formgivning som ska passa alla. Detta affärsvänliga förslag ska även omfatta bindande bestämmelser om inrättande och harmonisering av normer för tillgänglighet.

102.

Förbättra könsfördelningen i börsnoterade företags styrelser (icke bindande lagstiftning)

Lagstiftning

Enligt jämställdhetsstrategin borde en rekommendation lämnas för att försöka förbättra könsfördelningen i börsnoterade företags styrelser. En jämn könsfördelningen är en grundläggande rättighet och även av stor vikt för EU:s tillväxt och konkurrenskraft.

103.

Paketresor, semesterpaket och andra paketarrangemang

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att se över rådets direktiv 90/314/EEG och modernisera bestämmelserna om konsumentskydd vid köp av paketresor, bl.a. via internet, samt underlätta köp av paketresor från andra medlemsstater.

104.

Reform av Eurojusts struktur

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att utveckla och stärka Eurojust och fastställa formerna för Europaparlamentet och de nationella parlamentens deltagande i utvärderingen av Eurojusts verksamhet.

105.

Ersättning till brottsoffer

Lagstiftning

Kommissionens förslag till översyn av direktiv 2004/80 ska ge brottsoffren rättvis och lämplig ersättning i alla medlemsstater, vilket i sin tur främjar det ömsesidiga förtroendet mellan medlemsstaterna. Förslaget ska bygga på en omfattande undersökning av alla aspekter på ersättning och ska även beskriva nuvarande hinder, deras orsaker och möjliga lösningar.

106.

Ansvarsbegränsning och preskription för gränsöverskridande trafikolyckor

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Syftet med förslaget är att ge allmänheten bättre rättssäkerhet med avseende på preskriptionstider vid gränsöverskridande trafikolyckor.

107.

E-juridik

Lagstiftning

Förslaget ska stärka projektet för e-juridik som ett verktyg som kan främja tillväxt och rättssäkerheten på den inre marknaden. E-juridikprojektet ska ge en juridisk grund att stå på genom att med hjälp av IKT förbättra och strömlinjeforma den juridiska informationen inom EU, underlätta tillgången till rättsväsendet i alla medlemsstaterna och det rättsliga samarbetet.

108.

Alternativ tvistlösning mellan näringsidkare

Lagstiftning

Åtgärden ska komplettera kommissionens förslag till lagstiftning om alternativ tvistlösning för konsumenter med ett system som är anpassat för tvister mellan näringsidkare. Åtgärder som främjar alternativ tvistlösning ökar de små och medelstora företagens vilja att inleda gränsöverskridande handelsförbindelser och kommer därmed att förbättra den inre marknadens funktion.

109.

Insolvensförfaranden

Lagstiftning

Översyn av förordningen om insolvensförfaranden (EG) 1346/2000, även frågan om insolvens i koncerner och företag, för att öka effektiviteten och verkan på gränsöverskridande insolvensförfaranden.

110.

Ömsesidigt erkännande av folkbokföringshandlingar:

1) Ömsesidigt erkännande av verkan av vissa folkbokföringshandlingar

Lagstiftning

Förslaget ska omfatta ömsesidigt erkännande av verkan av vissa folkbokföringshandlingar (såsom födelseattester, intyg om familjeband, adoption, namnbyte eller dödsfall).

111.

2) Dispens för legalisering av handlingar mellan medlemsstaterna

Lagstiftning

Uppföljning av grönboken om fri rörlighet för handlingar, civilståndshandlingar, bestyrkta handlingar och förenkling av lagstiftning. Förslaget bör omfatta dispens från legalisering av handlingar mellan medlemsstaterna.

Rättvisa, konsumentpolitik och konkurrens

112.

EU-ram för kollektiv prövning

Ännu ej fastställt

Förslaget är en uppföljning av kommissionens tidigare arbete på EU-nivå avseende kollektiv prövning.

Havsfrågor och fiske

113.

Ramar för fysisk planering i kust- och havsområden

Lagstiftning

Se till att medlemsstaterna har en stabil, pålitlig och framtidsinriktad integrerad planeringsram för att optimera användningen av kust- och havsområden till förmån för den ekonomiska utvecklingen och miljön i kust- och havsområden och att de har gemensamma lösningar för att underlätta gränsöverskridande fysisk planering i kust- och havsområden. Det återstår ännu att se vilken typ av förslag – möjligen ett direktiv – som kommer att läggas fram.

114.

Blå tillväxt: hållbar tillväxt i kustregioner och maritima sektorer

Övriga åtgärder

Meddelandet kommer att bygga på resultaten av en pågående undersökning av hållbar tillväxt och sysselsättning i befintliga, framväxande och potentiella maritima sektorer med hjälp av nyskapande användning av resurser i sjö-, havs- och kustområden som en motor för innovation och konkurrenskraft.

Skyddet av EU:s ekonomiska intressen

115.

Skydd av Europeiska unionens ekonomiska intressen, även genom straffrättslig lagstiftning*

Lagstiftning

Förslaget är en rättslig uppföljning av meddelandet om skydd av Europeiska unionens ekonomiska intressen, även genom materiell straffrättslig lagstiftning i enlighet med artikel 325.4 i EUF-fördraget. (tredje kvartalet 2012)

116.

Straffrättsliga påföljder som ökar skyddet av euron mot penningförfalskning

Lagstiftning

Förslaget kan utgå från och ersätta rambeslutet 2000/383/RIF. Förslaget ska öka skyddet av euron med hjälp av effektivare straffrättsliga bestämmelser och förfaranden samt förbättra medlemsstaternas övervakning av EU-bestämmelserna. Straffrättsliga påföljder bör skydda allmänheten mot bedrägerier med och förfalskning av euro.

117.

Ömsesidigt bistånd mellan medlemsstaternas förvaltningsmyndigheter samt samarbete med kommissionen för att säkerställa en korrekt tillämpning av tull- och jordbrukslagstiftningen

Lagstiftning

Förenkling och förtydligande av lagstiftningen för att öka tillgången och göra besparingar eftersom samma frågor behandlas både i förordning nr 515/97 och i rådets beslut 2009/91/RIF av den 30 november 2009 om användning av informationsteknologi för tulländamål.

Regionalpolitik

118.

Framtida strategi för de yttersta randområdena

Övriga åtgärder

Meddelande om en framtida strategi för de yttersta randområdena efter gemensamt pm från regionerna och medlemsstaterna om de yttersta randområdena 2020 samt deras övriga bidrag.

Forskning och innovation

119.

Ram för det europeiska området för forskningsverksamhet

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Ramen för det europeiska området för forskningsverksamhet ska ge en grund för en konsekvent strategi och samordning mellan EU och medlemsstaterna för att öka verkningskraften i det europeiska forskningssystemet genom att bättre utnyttja möjligheterna till gränsöverskridande synergier och komplementaritet (t.ex. med hjälp av rörlighet för forskare och deras karriär, gränsöverskridande forskningsinsatser och finansiering av organisationer, forskningsinfrastruktur, kunskapsutbyte och samarbete med tredjeland).

120.

Tillståndet i innovationsunionen 2012 – att påskynda förändringar

Övriga åtgärder

Meddelandet är nästa etapp för att driva på tillväxt och sysselsättning med hjälp av innovation. Det ska omfatta följande förslag: en ingående definition av nya indikatorer för snabbväxande, innovativa företag och en jämförande analys av medlemsstaternas innovativa insatser, uppföljning av åtagandena för innovationsunionen om inga framsteg gjorts samt ett förslag om att inarbeta innovationsaspekten i alla EU:s politikområden.

121.

Öka och målinrikta det internationella samarbetet om forskning och innovation

Övriga åtgärder

EUmåste engagera sig mer strategiskt i det vetenskapliga, tekniska och innovativa samarbetet med sina huvudparters för att öka kompetensen och främja den industriella konkurrenskraften, möta globala samhällsutmaningar och stödja de externa åtgärderna. Meddelandet kommer att beskriva detaljmål, kriterier och arbetsmetoder för att genomföra, förbättra och målinrikta EU:s internationella samarbetsåtgärder inom stödramarna för forskning och innovation.

Skatte- och tullunionen

122.

Goda styrelseformer i fråga om skatteparadis*

Övriga åtgärder

Förslaget ska utveckla en skärpt strategi för att skydda EU mot icke samarbetsvilliga jurisdiktioner utanför EU (även så kallade skatteparadis och aggressiv skatteplanering) (fjärde kvartalet 2012)

123.

Narkotikaprekursorer

Lagstiftning

Kommissionens rapport (KOM(2009) 709) betonade risken för avledning av vissa medicinska produkter som innehåller narkotikaprekursorer. I maj 2010 uppmanade rådet kommissionen att föreslå lagändringar. Förslaget ska ändra förordning (EG) nr 273/2004.

124.

Undanröjande av dubbelbeskattning vid gränsöverskridande utbetalning av utdelning till portföljinvesterare

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Lösa problemen med dubbelbeskattning som uppkommer när källskatt tas ut på gränsöverskridande utbetalningar av utdelning till portföljinvesterare.

125.

Tillståndet i tullunionen

Övriga åtgärder

En övergripande bedömning av hur tullunionen fungerar, utmaningar och möjligheter för att skydda den inre marknaden och allmänheten. De luckor och behov som framkommer vid analys kan i bedömningen anses motivera framtida förslag i tullfrågor för att ytterligare öka mervärdet av tullunionen på den inre marknaden.

126.

Bilskatt

Övriga åtgärder

Hantera dubbelbeskattning och andra skattehinder i gränsöverskridande situationer.

127.

Ett system för snabba ingripanden mot momsbedrägerier

Lagstiftning

Den senare tidens erfarenheter har visat att EU inte reagerar tillräckligt snabbt på plötsliga och omfattande momsbedrägerier i vissa medlemsstater. Hittills har undantag beviljats vissa medlemsstater för att ingripa mot denna typ av bedrägerier i de berörda branscherna, men förfarandet för att bevilja undantag är inte tillräckligt flexibelt för att snabba och lämpliga åtgärder ska kunna vidtas. Det föreslagna nya systemet för att bevilja undantagsåtgärder – ett system för snabba ingripanden – skulle göra det möjligt att hantera sådana problem mycket snabbare. Det slutliga syftet är att motverka omfattande bedrägerier innan de börjat påverka statsbudgeten.

Handel

128.

Rapport om handels- och investeringshinder

Övriga åtgärder

Rapport till Europeiska rådet om hinder för marknadstillträde för europeiska exportörer och investerare i tredjeland och strategier för att undanröja dessa hinder.

Transporter

129.

Järnvägspaketet:

1) Tillträde till järnvägsmarknaden*

Lagstiftning

Bättre marknadstillträde i järnvägssektorn (marknaden för inrikes persontrafik) kräver anpassning av det gällande regelverket om tillträde till järnvägsmarkanden (det första paketet om järnvägsbestämmelser och påföljande ändringar) samt lämpliga ändringar i förordningen om kollektivtrafik på järnväg och väg (EG nr 1370/2007), däribland obligatorisk konkurrensutsatt upphandling av offentliga tjänsteavtal. Förslaget ska också ge icke diskriminerande tillgång till järnvägsinfrastruktur, däribland järnvägsrelaterade tjänster, i synnerhet genom strukturell åtskillnad mellan förvaltning av infrastruktur respektive tillhandahållande av tjänster (uppdelning). Förslaget ska åtföljas av ett meddelande om översyn av marknadsorganisationen på järnvägssektorn och bedöma om icke-diskriminerande tillträde lämnas till järnvägsinfrastrukturen.

2) Europeiska järnvägsbyrån*

Lagstiftning

Förslaget ska stärka den roll Europeiska järnvägsbyrån har för järnvägssäkerheten, i synnerhet tillsynen över nationella säkerhetsåtgärder som vidtas av nationella säkerhetsmyndigheter och en gradvis harmonisering av dessa. Förslaget ska också införa ett harmoniserat typgodkännande av fordon och enhetlig säkerhetscertifiering av järnvägsföretag. Direktiven om säkerhet och driftskompatibilitet (2004/49 och 2008/57) kan behöva justeras (fjärde kvartalet 2012).

130.

Miljövänlig energi för transport:

en strategi för alternativa bränslen

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Vitboken om transporter betonade behovet av att bryta transportsektorns oljeberoende. Förslaget ska påskynda marknadspenetrationen i EU för alternativa transporter bland annat genom normer för utrustning och lagring. Förslaget ska beskriva eventuella EU-åtgärder som kan stimulera användningen av alternativa bränslen inom EU och förse industrin, den offentliga sektorn och konsumenterna med en klar och tydlig bild av marknadsutvecklingen för transporter med alternativa bränslen.

131.

Flygpassagerares rättigheter: nekad ombordstigning, stora förseningar och inställda flygningar

Lagstiftning

Översynen av förordning (EG) nr 261/2004 ska skydda flygpassagerarnas rättigheter genom att se till att passagerarna får tillräcklig information, bistånd och vid behov ersättning för alla typer av störningar vid flygning och förluster eller skador på bagage. Förslaget ska öka rättssäkerheten och ge en rättvis och proportionerlig ekonomisk börda i vissa situationer där flygtrafikföretaget inte är ansvarigt (force majeure) även genom en bättre kostnadsfördelning. Förslaget ska åtföljas av ett förslag om flygtransportföretags ansvar vid flygtransport av passagerare och deras bagage.

Planerade förslag 2013

Benämning

Typ

Mål

Jordbruk

Ekologisk odling

Lagstiftning

Översynen av den grundläggande rättsakten för ekologisk odling efter diskussioner med Europaparlamentet och medlemsstaterna med utgångspunkt i den rapport som lades fram år 2011 (Rapport till rådet om tillämpningen av rådets förordning 834/2007/EG om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter och om upphävande av förordning (EEG) nr 2092/91).

EU:s nya skogsbruksstrategi

Övriga åtgärder

EU:s nuvarande skogsbruksstrategi antogs med hjälp av en rådsförordning år 1998 (1999/C 56/01). Syftet med förslaget är att bedöma i vilken mån strategin fortfarande motsvarar dagens behov och politik och att föreslå en ny strategi som tar hänsyn till de utmaningar som uppstått på senare tid, i synnerhet klimatförändringen och EU:s politik för förnybar energi.

Insatser mot klimatförändringar

EU:s anpassningsstrategi

Övriga åtgärder

Medlemsstaterna påverkas av de negativa följderna av klimatförändringar som ger avsevärda ekonomiska och miljömässiga konsekvenser. Strategin ska förbereda EU för att hantera kommande effekter av klimatförändringen. Strategin ska inriktas på åtgärder som ger ett mervärde på EU-nivå. Huvudsyftet är att stärka kunskapsbasen om anpassning till klimatförändringar och att utveckla en lämplig ram för EU:s anpassning.

Strategi för att minska koldioxidutsläpp från tunga fordon

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Förslaget ska ta itu med problemet med ökande koldioxidutsläpp från tunga fordon. Det allmänna målet är att minska utsläppen på ett kostnadseffektivt sätt. Detta är en uppföljning av EU-strategin för rena och energieffektiva fordon och vitboken om transportsystemet, KOM(2011)144.

Konkurrens

Initiativ i fråga om de materiella bestämmelserna om statligt stöd: översyn av förordningen om allmänt gruppundantag

Lagstiftning

Eftersom den nuvarande förordningen om allmänt gruppundantag upphör att gälla i slutet av år 2013 måste en översyn göras. Den parallella översynen av flera riktlinjer för statligt stöd i samband med EU 2020-strategin (riktlinjerna för forskning, teknisk utveckling och innovation, för riskkapital och för miljöskydd) kommer att kopplas till översynen av förordningen om gruppundantag. Efter 2013 kan ytterligare konsolidering av riktlinjerna göras (allmänna riktlinjer om statligt stöd). Om rådets tillämpningsförordning nr 994/98 ändras (se rubriken för år 2012) kan tillämpningsområdet för gruppundantagsförordningen utvidgas.

Översyn av förordningen om statligt stöd av mindre betydelse

Lagstiftning

Statligt stöd av mindre betydelse är ett flexibelt verktyg för att bevilja mycket små stödbelopp. Kommissionens förordning om statligt stöd av mindre betydelse gäller små stödbelopp som inte utgör sådant statligt stöd som avses i artikel 107.1 i EUF-fördraget därför att de inte påverkar handeln eller konkurrensen och som därför inte måste anmälas. Bestämmelsen uppgöra att gälla i december 2013.

Översyn av ramarna för statligt stöd samt för forskning, teknisk utveckling och innovation

Övriga åtgärder

Den omarbetade ramen för forskning, teknisk utveckling och innovation träde i kraft år 2007. Ramen ger medlemsstater som vill använda statligt stöd som ett kompletterande verktyg för att stimulera forskning, teknisk utveckling och innovation. Ramen måste ses över år 2013.

Den digitala agendan

På väg mot en EU-strategi för datormoln

Övriga åtgärder

Meddelandet ska ta upp flera olika aspekter på dagens bestämmelser, som utformats för mindre krävande tillämpningssituationer. Molnbaserade datortjänster väcker särskilda frågor avseende uppgiftsskydd och lagring av uppgifter, tillämplig lagstiftning och konsumentskydd. Andra frågor som kommer att tas upp är kompatibilitet, normer och uppgifternas och applikationernas flyttbarhet.

Utbildning, kultur och ungdom

Internationalisering av den högre utbildningen

Övriga åtgärder

Allt fler högre läroanstalter skriver in studenter från länder utanför EU, ägnar sig åt studentutbyte, utbyter personal och kunskaper samt bedriver internationellt akademiskt arbete och forskning. Meddelandet ska behandla strategin för internationalisering av den högre utbildningssektorn inom EU. I en allt mer ömsesidigt beroende värld kan EU hantera de globala utmaningarna strategiskt med hjälp av partnerskap inom den högre utbildningen som kan frigöra undervisnings- och forskningskapacitet och ge universiteten en roll att spela för kunskapsöverföringen.

Ungdom på väg - Cardprogrammet (icke bindande lagstiftning)

Lagstiftning

En åtgärd inom ramen för flaggskeppsinitiativet Ungdom på väg bör underlätta både rörligheten och deltagandet för ungdomar mellan 13 och 30 år som är bosatta i Europa. Förslaget skulle bygga på det befintliga Cardprogrammet som redan gynnar ungdomar på olika områden (resor, kultur, varor och inkvartering osv.). Befintliga Cardprogram som uppfyller EU:s kvalitetskrav kan få använda beteckningen ungdom på väg.

Sysselsättning, sociala frågor och inkludering

Skydd av arbetstagare mot risker vid exponering för cancerframkallande eller mutagener i arbetet

Lagstiftning

Syftet är att se över den gällande lagstiftningen (direktiv 2004/37) för att anta godtagbara risknivåer för cancer, förbättra riskhanteringen och bedöma om direktivets tillämpningsområde bör utvidgas till nya riskfaktorer och reproduktionsstörande ämnen.

Samordning av sociala trygghetssystem

Lagstiftning

Översyn av förordning nr 883/2004 och nr 987/2010 som trädde i kraft i maj 2010 för att komplettera eller anpassa reglerna efter det första årets tillämpning.

Meddelande om långvården

Övriga åtgärder

Efter arbetsdokumentet från kommissionens avdelningar år 2011 och diskussioner i kommittén för socialt skydd lägger meddelandet fram politiska riktlinjer med anledning av det ökande behovet av långvård.

Energi

Energiteknik i EU:s framtida energipolitik

Övriga åtgärder

Meddelandet ska beskriva de olika möjligheterna som energitekniken ger att fasa ut de fossila bränslena, utforma en heltäckande strategi för att främja energiteknik i enlighet med energiplanen 2050 och öka synergierna mellan medlemsstaternas och Europeiska kommissionens energipolitik genom mer konvergens och samarbete mellan innovationsprogram nationellt och på EU-nivå.

Energieffektivitet

Övriga åtgärder

Uppföljning av förslaget från i juni 2011 med utgångspunkt i pågående arbete med färdplanen för förnybar energi 2050, och förberedelse av allmänna riktlinjer om energieffektivitet 2020 och därefter.

Utvidgning och grannskapspolitiken

Årligt utvidgningspaket 2013

Övriga åtgärder

Kommissionen har av rådet uppmanats att regelbundet rapportera om kandidatländerna och potentiella kandidatländer. Kommissionens strategidokument ger Europeiska rådet möjlighet att dra upp strategiska riktlinjer för utvidgningen i slutet av varje år.

Miljö

Översyn av politiken för luftkvalitet

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Bedöma genomförandet och resultaten av dagens bestämmelser om luftföroreningar och luftkvalitet samt nya förslag till lagstiftning för direktiv om luftkvalitet och nationella utsläppstak.

Hälso- och konsumentfrågor

Användning av kloning i livsmedelsframställningen

Lagstiftning

Förslaget ska följa upp kommissionens rapport 2010 om kloning av djur för livsmedelsframställning med anledning av de förtydliganden som begärts i bestämmelserna om kloning av djur på den inre marknaden.

Utgifter på veterinärområdet

Lagstiftning

Syftet med översynen av rådets beslut 90/424/EG är att utveckla ett harmoniserat EU-system för kostnads- och ansvarsdelning inom ramen för den nya ramen för EU:s djurhälsolagstiftning som håller på att utarbetas.

Inrikes frågor

Invandringskodex för EU

Lagstiftning

Konsolidera lagstiftningen om immigration, med början i bestämmelserna om laglig invandring och vid behov även utvidgande av gällande bestämmelser i enlighet med Stockholmsprogrammet.

Meddelande om politiken för återvändande + Rapport om tillämpningen av direktivet om återvändande

Övriga åtgärder

Meddelandet ska redogöra för situationen, bedöma gjorda framsteg med utvecklingen av en gemensam EU-politik för återvändande och lämna konkreta förslag på hur politiken kan främjas och utvecklas.

Näringsliv och företagande

Förbättra genomförandet av den inre marknaden för motorfordon

Lagstiftning

Det övergripande politiska målet är att bevara och stärka den inre marknaden för motorfordon genom att inrätta alla system som krävs för att effektivt och enhetligt tillämpa och genomföra rambestämmelserna om typgodkännande av motorfordon.

Inre marknaden och tjänster

Rimlig ersättning för fysiska personers återgivningar av skyddade verk för privat bruk

Lagstiftning

Se till att systemen för ersättning enligt direktivet fungerar så att upphovsmannen får vederbörlig ersättning utan att man för den skull hindrar den inre marknaden för elektroniska metoder och utrustning.

Betaltjänster på den inre marknaden

Lagstiftning

Syftet med översynen av direktiv 2007/64/EG är att skapa en integrerad, konkurrenskraftig, effektiv och användarvänlig betalningsmarknad inom EU.

Gränsöverskridande betalningar inom EU

Lagstiftning

Översynen av förordning (EG) nr 924/2009 ska inriktas på de frågor som anges i artikel 15. Men den pågående integrationen av EU:s betalningsmarknad, ändringarna i direktivet om betaltjänster som samtidigt ses över av kommissionen och införandet av ett gemensamt eurobetalningsområde kan också leda till omfattande ändringar i förordning 924/2009. Syftet är att skapa en integrerad, konkurrenskraftig, effektiv och användarvänlig betalningsmarknad inom EU.

Uppföljning av grönboken: mot en integrerad betalningsmarknad inom EU för betalningar via kort, internet och mobiltelefon

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Att inrätta en integrerad europeisk marknad för elektroniska betalningar är en av prioriteringarna i den digitala agendan och särskilt i samband med inrättandet av en digital inre marknad. Uppföljningen av grönboken ska bidra till att inrätta en integrerad, konkurrenskraftig, effektiv och användarvänlig betalningsmarknad inom EU.

Eventuella ramar för krishantering och krislösning för andra finansinstitut än banker

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Efter en rapport om behovet av krishanteringssystem för andra finansinstitut än banker (centrala motparter, försäkringsbolag, hedgefonder mm.) som väntas i slutet av 2011 kan lagstiftning komma att föreslås för att ge myndigheterna behörighet och verktyg att hantera problem i för andra finansinstitut än banker.

Rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap

Förordning om det europeiska journumret för försvunna barn

Lagstiftning

Förslaget är en uppföljning av 2010 års meddelande Ring 116 000: det europeiska journumret för försvunna barn och ska se till att journumret fungerar som det är tänkt i alla medlemsstater.

Europeiskt avtalsrättsligt instrument för försäkringstjänster

Lagstiftning

Underlätta den gränsöverskridande handeln med vissa finansiella produkter (i synnerhet försäkringar) genom att utveckla europeiska avtalsrättsliga regler för finansiella tjänster.

Ömsesidigt erkännande av beslut om förlust av rättigheter

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att se till att domstols beslut om förlust av rättigheter i brottmål får ömsesidigt erkännande och kan verkställas i en annan medlemsstat än den där beslutet fattades.

Rättshjälp vid straffrättsliga förfaranden

Lagstiftning

Förslaget ska fastställa gemensamma minimiregler för att se till att misstänkta och tilltalade erbjuds rättshjälp, från det att åtal väckts och fram till dess att rättegången avslutas eller överklagandet prövats.

Samråd med arbetsmarknadens parter inom EU om översynen av direktivet om lika lön

Övriga åtgärder

Med tanke på de kvarvarande stora löneskillnaderna mellan könen i Europa (cirka 18 %) kommer kommissionen att samråda med arbetsmarknadens parter i Europa för att uppdatera EU-lagstiftningen om lika lön.

Andra samrådsfasen med arbetsmarknadens parter om möjligheterna att förena arbete, familj och privatliv

Övriga åtgärder

Beroende på resultaten av samrådet kan kommissionen komma att lägga förslag för att både öka kvinnornas deltagande i arbetslivet (eftersom de fortfarande ofta har huvudansvaret för barnomsorgen och vården av andra anhöriga) och hantera de utmaningar som befolkningsutvecklingen medför.

Europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister avseende tredjelandsmedborgare

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att upprätta ett register över tredjelandsmedborgare som blivit föremål för fällande dom i någon av medlemsstaternas domstolar.

Behörighet, erkännande och verkställande av domar i äktenskapsmål och mål om föräldraansvar

Lagstiftning

Efter en utvärdering av tillämpningen av förordning (EG) nr 2201/2003 bör denna ändras och gemensamma miniminormer inrättas för erkännande av beslut om föräldraansvar så att man kan avskaffa exekvaturförfaranden avseende dessa.

Grönbok om eventuell utvidgning av de processuella minimirättigheterna

Övriga åtgärder

Grönbok för att utreda behovet av en eventuell utvidgning av de processuella minimirättigheterna för tilltalade och misstänkt i andra fall än de som täcks av tidigare lagförslag (enligt färdplanen för ett stärkande av de processuella rättigheterna).

Delgivning i medlemsstaterna av rättegångshandlingar och andra handlingar i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur (delgivning av handlingar)

Lagstiftning

Översynen av förordning (EG) nr 1393/2007 inriktas särskilt på effektivisering av översändande och mottagande organ och den praktiska tillämpningen av en begäran om delgivning. Eventuellt kan gemensamma miniminormer fastställas. Förslaget ska även upphäva rådets förordning (EG) nr 1348/2000.

Grönbok om minimistandarder för civilrättsliga förfaranden och nödvändig uppföljning

Övriga åtgärder

Att vissa standarder och processrättsliga garantier följs är en förutsättning för det gränsöverskridande samarbetet i civilrättsliga förfaranden. De befintliga EU-bestämmelserna om dessa frågor är varken kompletta eller konsekventa. Grönboken ska inleda en debatt om minimistandarder för civilrättsliga förfaranden i EU.

Rapport om EU-medborgarskapet 2013: Framsteg i arbetet med att undanröja hindren för EU-medborgarnas rättigheter

Övriga åtgärder

Syftet med rapporten är att bedöma framstegen med att garantera ett faktisk utövande av EU-medborgarnas rättigheter genom tillämpning av de åtgärder som tillkännagavs i 2010 års rapport om EU-medborgarskapet och att beskriva ytterligare åtgärder som behövs för att undanröja återstående hinder för EU-medborgarnas rättigheter.

Rapport om EU-medborgares och deras familjemedlemmars rätt att röra sig fritt och uppehålla sig i medlemsstaterna

Övriga åtgärder

Syftet med rapporten är att ge en helhetsbild av hur direktiv 2004/38/EG införlivats med nationell rätt och hur det genomförts i alla medlemsstaterna. Rapporten ska ge en övergripande bedömning av vilken verkan direktivets bestämmelser fått och föreslå möjliga förbättringar.

Havsfrågor och fiske

Bevarande av fiskeresurser genom tekniska åtgärder för skydd av marina organismer

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att utveckla en ny ram för tekniska åtgärder i Atlanten och Nordsjön efter reformen av den gemensamma fiskeripolitiken för att skydda levande marina resurser, minska fiskets påverkan på fiskebestånd och marina ekosystem. Förslaget ska förenkla och sammanföra samt vid behov även förbättra effektiviteten i de gällande tekniska åtgärderna, i synnerhet de i rådets förordning (EG) nr 850/98 och de senaste ändringarna, de tekniska åtgärderna i rådets förordning (EG) nr 1288/2009 och de gällande återhämtningsplanerna.

Vitbok om övervakning till sjöss

Övriga åtgärder

Meddelandet ska se över vilka framsteg som gjorts och föreslå ytterligare åtgärder. Det ska även se över de ekonomiska följderna av att man skapar en gemensam miljö för informationsutbyte för sjöbevakningen.

Integration av övervakningen till sjöss: skapande av en gemensam miljö för informationsutbyte för sjöbevakningen och dess ekonomiska aspekter

Övriga åtgärder

Meddelandet ska se över vilka framsteg som gjorts och föreslå ytterligare åtgärder. Det ska även se över de ekonomiska följderna av att man skapar en gemensam miljö för informationsutbyte för sjöbevakningen.

Inrätta eller se över långsiktiga förvaltningsplaner för vissa bestånd och fisket efter dessa bestånd (förvaltningsplaner för flera arter)

Lagstiftning

Förvaltningsplanerna för flera arter ska omfatta olika bestånd som fångas av samma fiskare och inom samma område. De ska bygga på de nya bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken.

Skydd av EU:s ekonomiska intressen

Skydd av EU:s ekonomiska intressen genom skärpta administrativa och straffrättsliga förfaranden, däribland ömsesidigt bistånd

Lagstiftning

Bestämmelser om informationsutbyte, ömsesidigt bistånd och bevisupptagning som inte redan omfattas av 2012 års förslag om skydd av EU:s ekonomiska intressen (artikel 325.4 i EUF-fördraget).

Inrättande av en europeisk åklagarmyndighet för att skydda EU:s ekonomiska intressen

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att fastställa ramarna och villkoren för inrättande av en europeisk åklagarmyndighet som ska inriktas på att skydda EU:s ekonomiska intressen.

Regionalpolitik; Sysselsättning, sociala frågor och inkludering; Jordbruk och landsbygdsutveckling; Havsfrågor och fiske

Partnerskapsavtal med medlemsstaterna

Lagstiftning

Partnerskapsavtalen mellan kommissionen och var och en av medlemsstaterna ska beskriva de nationella och regionala parternas skyldigheter, liksom kommissionens. Avtalen ska kopplas till målsättningarna i Europa 2020-strategin och de nationella reformprogrammen. Avtalen ska inrätta en integrerat system för lokal och regional utveckling, med stöd av sammanhållningspolitiska fonder, landsbygdsutveckling, havs- och fiskepolitiken och de ska även innehålla målsättningar, strategiska investeringar och en uppsättning villkor.

Skatte- och tullunionen

Förslag om skiljedom i gränsöverskridande skattetvister

Lagstiftning

Alltför många långdragna skattetvister kvarstår olösta inom EU trots de befintliga instrumenten (skiljemannakonventionen och dubbelbeskattningsavtal mellan EU:s medlemsstater).

Tullsanktioner

Lagstiftning

Förslaget har två mål: för det första att öka efterlevnaden av tullagstiftningen genom tillnärmning av definitionerna och beskrivningarna av tullbrott och nivåerna på de motsvarande tullsanktionerna, för det andra att se till att de ekonomiska aktörerna behandlas lika med avseende på tullsanktioner.

Handel

Uppdatering av EU:s handelspolitiska skyddsåtgärder

Lagstiftning

Ändring av de grundläggande förordningarna mot dumpning och subventionering.

Transport

E-transport

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Syftet med förslaget är att inrätta ramar för elektronsikt informationsutbytte i samband med transporter av varor till stöd för planering, genomförande, bevakning och rapportering av multimodala godstransporter, klargöra ansvaret för intermodala transporter samt främja säkra och rena godstransporter.

Ram och förslag till lagstiftning om EU:s framtida hamnpolitik

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Förslaget ska ge hamnarna möjlighet att hantera de ökande godsvolymerna bättre genom sömlös logistik, se över inskränkningarna i rätten att tillhandahålla hamntjänster och öka insynen i hamnarnas finansiering, förtydliga användningen av offentlig finansiering av de olika hamnaktiviteterna för att undvika att snedvrida konkurrensen samt inrätta ömsesidiga ramar för utbildningen av hamnarbetare i olika delar av hamnens verksamhet.

Regelverk för den inre marknaden för vägtransporter:

1) Rapport om situationen på den inre marknaden för vägtransporter

Övriga åtgärder

Rapporten analyserar situationen på den inre marknaden för vägtransporter och bedömer effektiviteten i kontrollerna och utvecklingen av anställningsvillkoren i yrket. Den ska också bedöma om harmoniseringen av bestämmelserna på området framskridit och vad som återstår att göra i fråga om bland annat genomförandet, avgifter för väganvändare, sociala bestämmelser och säkerhetsbestämmelser. Rapporten ska beskriva hur och när arbetet med ytterligare marknadsinträde för cabotage kan fortsätta.

2) Tillträde till marknaden för vägtransporter och yrket

Lagstiftning

Paketet ska ytterligare öppna tillträdet till cabotagemarknaden. Detta kan medföra väsentliga effektivitetsökningar genom att man minskar onödig tomgång. Förslaget kan innehålla bestämmelser om arbetstagare som deltar i cabotageverksamheten för att garantera lojal konkurrens. Förslaget kan också komma att utvidga de gällande bestämmelserna om tillträde till yrket (t.ex. utvidgning till speditörer) och harmonisera dem ytterligare (t.ex. i fråga om etablering och ekonomisk kapacitet). Förslaget ska ändra förordning 1072/2009 om marknadstillträde och förordning 1071/2009 om personer som bedriver yrkesmässig trafik.

3) Minimiregler och sanktioner samt tillämpningen på kommersiella vägtransporter

Lagstiftning

Direktivet ska fastställa gemensamma minimiregler för att beskriva överträdelser och sanktioner, däribland brott, i samband med kommersiella vägtransporter. Harmoniseringen kan bidra till att minska snedvridningen av konkurrensen och olikabehandling i samband med överträdelser.

4) Avgiftssystem för motorfordon

Lagstiftning

Förslaget ska främja mer systematisk användning av vägavgifter som bygger på vilken sträcka som körts och som har sin motsvarighet i kostnaderna för infrastruktur och externa kostnader, med utgångspunkt i principen att förorenaren och användaren ska betala. Förslaget ska utreda eventuell infasning av ett harmoniserat avgiftssystem för lastbilar som kan ersätta dagens tidsbaserade system inom hela EU (Eurovinjett och nationella vinjetter) och eventuellt även andra avgifter (fordonsskatt). Förslaget kan även omfatta en rättslig ram för passageraravgifter. Det kan även innehålla bestämmelser om elektroniska vägtullar om de ännu inte blivit driftskompatibla i tid enligt direktiv 2004/52/EG.

Planerade förslag 2014

Benämning

Typ

Mål

Utvidgning och grannskapspolitiken

Årligt utvidgningspaket 2014

Övriga åtgärder

Kommissionen har av rådet uppmanats att regelbundet rapportera om kandidatländerna och potentiella kandidatländer. Kommissionens strategidokument ger Europeiska rådet möjlighet att dra upp strategiska riktlinjer för utvidgningen i slutet av varje år. Utvidgningspaketet omfattar även övervakning av Kroatiens framsteg på vägen mot anslutning.

Miljö

Målen i regelverket om avfallshantering

Lagstiftning

Översyn av målen i regelverket om avfallshantering (ramdirektivet om avfall och direktiven om avfallsflöde) för att göra unionen mer resurseffektiv.

Direktivet om undvikande av avfallsdeponering

Lagstiftning

Översyn av målen för undvikande av avfallsdeponering och föreslå nya mål för andra avfallsflöden för att gradvis helt undvika deponering till år 2050.

Miljöansvar

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Bedöma genomförandet av direktivet om miljöansvar och vid behov ändra det.

Strategin för biologisk mångfald

Övriga åtgärder

I samband med uppföljningen kommer en halvtidsöversyn att göras av 2020-strategin för biologisk mångfald.

Rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap

Grönbok om internationell privaträtt

Övriga åtgärder

Grönbok om domstols behörighet, tillämplig lag och ömsesidigt erkännande med avseende på registrering och flytt av företag, associationer och andra juridiska personer.

Öka konsekvensen i gällande civilprocessrättsliga bestämmelser inom EU

Lagstiftning

Se till att de civilprocessrättsliga bestämmelserna inom EU är konsekventa och uppfyller vissa civilprocessrättsliga minimikrav.

Skatte- och tullunionen

Slutligt system för beskattning av handeln inom EU

Lagstiftning

Förslaget ska beskriva den slutliga utformningen av det nya momssystemet för beskattning i destinationsstaten på handel inom EU och avsluta det nuvarande systemets tillfälliga karaktär. Förslaget är kopplat till reformen av EU:s momssystem för att ge ett mer effektivt och motståndskraftigt skattesystem på den inre marknaden.

Transport

Smart biljettförsäljning, multimodala tidtabells- och informationstjänster, internetbokning

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Lagförslaget kan innehålla bestämmelser om tillgång till information, informationsutbyte och ansvarsfrågor.

Gränser för utsläpp av kväveoxid (NOx) från luftfarten

Lagstiftning/Övriga åtgärder

Kommissionen kommer att se över utsläpp av kväveoxid från luftfarten efter en ingående vetenskaplig bedömning.

Bilaga II: Förenkling och minskning av den administrativa bördan

Nr

Benämning

Typ av förslag

Förenkling och minskning av den administrativa bördan med hjälp av förslaget

Aktörer som gynnas av förenklingen eller den minskade administrativa bördan

Antas den

Jordbruk

1.

Tillämpningsbestämmelser för utbetalningar kopplade till tvärvillkor enligt den gemensamma jordbrukspolitiken

Lagstiftning

Enligt gällande lagstiftning, förordningarna (EG) nr 1122/2009 och nr 65/2011, får medlemsstaterna avstå från att tillämpa påföljder för att tvärvillkoren inte följts om avstegen är mindre betydande eller påföljderna för brott mot tvärvillkoren understiger 100 euro. I båda fallen ska förvaltaren i fortsättningen i 100 % av fallen kontrollera att tvärvillkoren efterlevs. Ändringar i Lissabonfördraget och förenklingar som innebär att skyldigheten att göra uppföljningskontroller av mindre överträdelser och att minska uppföljningskontrollerna till 20 % enligt en riskanalys för lantbruk där påföljderna för överträdelse av tvärvillkoren understiger 100 euro.

Medlemsstaternas myndigheter och jordbrukare

2012

Den digitala agendan

2.

Alleuropeisk ram för elektronisk identifikation, autentisering och signatur

Lagstiftning

Göra elektroniska signaturer mer användbara och inrätta en faktisk gränsöverskridande kompatibilitet genom ömsesidigt erkännande och godtagande av nationella elektroniska identifikationer. Elektroniska signaturer bör vara lika lättanvända som handskrivna signaturer för att underlätta elektroniska transaktioner mellan allmänheten, företag och förvaltningar. Ömsesidigt erkännande och godtagande av nationella elektroniska identifikationer inom hela EU skulle göra det möjligt för både allmänheten och företagen att använda sådan identifikation i alla medlemsstater för att få tillgång till de nationella offentliga förvaltningarnas onlinetjänster, vilket skulle påskynda förfarandena väsentligt.

Företag, allmänheten och myndigheter

2012

Sysselsättning, sociala frågor och inkludering

3.

Tillägg till stadgan för Europabolag med avseende på arbetstagardeltagande

Lagstiftning

Kartlägga möjliga förbättringar av rådets direktiv 2001/86/EG av den 8 oktober 2001 och förenkla arbetstagardeltagandet i Europabolag. Med utgångspunkt i samrådet med arbetsmarknadens parter kan förslag till förenklingar läggas om bland annat arbetstagardeltagande vid ändringar efter registrering av Europabolag, förhållandet mellan det nationella och transnationella deltagandet och deltagande på koncernnivå

Företag och arbetstagare

2013

4.

Tillägg till stadgan för europeiska kooperativa föreningar med avseende på arbetstagardeltagande

Lagstiftning

Kartlägga möjliga förenklingar av rådets direktiv 2003/72/EG. Med utgångspunkt i samrådet med arbetsmarknadens parter kan förslag till ändringar läggas om bland annat normer för inrättandet av europeiska kooperativa föreningar, bättre metoder för arbetstagardeltagandet vid förändringar i kooperativa föreningar, en minimigräns för antal anställda i varje medlemsstat som ger rätt att delta i särskilda förhandlingsorgan eller korta förhandlingstiden samt bättre förbindelser mellan den europeiska respektive nationella nivån när det gäller arbetstagardeltagande.

Företag och arbetstagare.

2013

Energi

5.

Rapportering om överföring av kärntekniska produkter inom gemenskapen

Lagstiftning

Se till att den europeiska kärnindustrin kan dra full nytta av den inre marknaden. Dagens system med förhandstillstånd för överföring av kärntekniska produkter inom gemenskapen är inte ett proportionerligt verktyg för att samla in de uppgifter som krävs för att uppfylla medlemsstaternas åtaganden gentemot Internationella atomenergiorganet IAEA enligt tilläggsprotokollet. En möjlighet är att ersätta tillståndet med krav på rapportering. Detta skulle minska den administrativa bördan för medlemsstaternas förvaltning och företagen.

Medlemsstaternas myndigheter och företag

2012

Europeisk statistik

6.

Sammanställning av kvartalsvisa icke-finansiella räkenskaper efter institutionell sektor

Lagstiftning

Minska rapporteringskraven på medlemsstaternas myndigheter eftersom kvartalsvisa icke-finansiella räkenskaper (förordning 1221/2002) efter institutionell sektor bara ska samlas in i en tabell och inte i två olika rapporteringstabeller som nu.

Medlemsstaternas myndigheter

2012

7.

Undersökningar om företagsstrukturen i jordbruket (efter 2013)

Lagstiftning

Minska bördan på respondenterna enligt förordning 1166/2008 genom att a) ändra undersökningarnas utformning b) ge möjlighet att använda tillgängliga källor och jordbruksregister.

Jordbrukare och medlemsstaternas myndigheter

2012

Hälso- och konsumentfrågor

8.

Offentliga kontroller i livsmedelskedjan

Lagstiftning

Syftet med förslaget till översyn av förordning 882/2004 är att förenkla och rationalisera de befintliga rättsliga ramarna för att effektivisera medlemsstaternas offentliga kontroller i livsmedelskedjan samtidigt som belastningen på aktörerna minskas. Effektivare användning av kontrollresurserna kommer att bidra till att förebygga kriser och minska kostnaderna för ekonomiska aktörer som efterlever bestämmelserna samtidigt som jämlika konkurrensvillkor säkras. Även direktiv 96/23/EG, 97/78/EG och 91/496/EEG berörs.

Medlemsstaternas myndigheter, aktörer och exporterande tredjeländer

2012

9.

Marknadsföring av utsäde och förökningsmaterial för att främja innovation avseende utsäde

Lagstiftning

Syftet med förslaget är att främja innovation och minska den övergripande administrativa bördan samt införa flexibilitet i bestämmelserna med tanke på globalisering, specialisering och utveckling av nya användningsområden för jordbruksråvaror, samt samhällets förändrade förväntningar på samspelet mellan jordbruket och miljön. Lagstiftningen ska moderniseras och förenklas genom att tolv olika direktiv om utsäde och förökningsmaterial ersätts med en enda rättsakt.

Odlare av olika varieteter, leverantörer av utsäde och förökningsmaterial, jordbrukare och andra användare av utsäde och förökningsmaterial, förädlare av råvaror från jordbruket, slutkonsumenterna, medlemsstaternas myndigheter och gemenskapens växtsortsmyndighet

2012

10.

Kliniska prövningar som ska främja klinisk forskning och innovation på läkemedelsområdet

Lagstiftning

Förslaget till översyn av direktivet om kliniska prövningar (2001/20/EG) ska stärka kunskap och innovation i kliniska prövningar. Frågor som troligen kommer att beröras avser bland annat minskning av administrativ väntetid, undvikande av motstridiga beslut inom EU och gemensamma rapporteringsmetoder.

Företag (tillverkare) och medlemsstaternas myndigheter

2012

11.

Lagstiftningspaket om följande:

1) Lagstiftning om veterinärmedicinska läkemedel

Lagstiftning

Öka tillgången på läkemedel på marknaden, i synnerhet för att behandla sjukdomar som drabbar mer sällsynta djurarter eller sällan förekommande sjukdomar. Minska bördan på företagen genom att effektivisera beviljandet av tillstånd för veterinärmedicinska läkemedel samtidigt som hänsyn tas till allmänhälsan, djurhälsan och miljön.

Jordbrukare, tillverkare av veterinärmedicinska läkemedel, distributörer och medlemsstaternas myndigheter

2012

12.

2) Lagstiftning om foderläkemedel

Lagstiftning

Översynen av lagstiftningen om foderläkemedel (90/167/EEG) ska förtydliga tillämpningsområdet i förhållande till andra delar av lagstiftningen om foder och lagstiftningen om veterinärmedicinska läkemedel, förhållandet mellan tillförsel via läkemedel och via foderläkemedel samt de olika metoderna för tillförsel av veterinärmedicinska läkemedel med avseende på kostnad, säkerhet och effektivitet. Förslaget ska inrätta jämlika konkurrensvillkor inom EU för säker och effektiv användning av foderläkemedel.

Jordbrukare, tillverkare av foderläkemedel, distributörer och medlemsstaternas myndigheter

2012

13.

Sammansatta produkter och köttbesiktning (hygienpaketet)

Lagstiftning

Sammansatta produkter

Dagens bestämmelser om import av sammansatta produkter ska anpassas till bestämmelserna om allmänhälsan och underlätta konkurrensen mellan tredjeländer och medlemsstaterna. Ett enda intyg ska användas för såväl allmänhälsan som djurhälsan och för alla typer av livsmedel av animaliskt ursprung (förenkling av den administrativa bördan).

Köttbesiktning

Översynen ska anpassa köttbesiktningen till den epidemiologiska utvecklingen av vissa zoonoser. Nya risker bör uppmärksammas mer medan begränsade risker kan hanteras med hjälp av riskbedömningar för att underlätta hanteringen och minska den administrativa bördan. Förslaget ska utarbetas i samarbete med stora handelspartners i tredjeland för att underlätta export.

Företag, interna handlare, importörer, konsumenterna, medlemsstaternas myndigheter och kommissionen

2012

Inrikes frågor

14.

EU:s immigrationslagstiftning

direktiv 2009/50/EG, direktiv 2005/71/EG, direktiv 2004/114/EG, direktiv 2003/019/EG och direktiv 2003/86/EG

Lagstiftning

Konsolidering av all lagstiftning om immigration, med början i de fem befintliga direktiven om laglig invandring. Få bättre överensstämmelse mellan texterna, öka insynen och upptäcka brister. Resultaten ska ligga till grund för de kommande tillämpningsrapporterna om direktiven.

Medlemsstaternas myndigheter, tredjelandsmedborgare som migrerat eller tänker migrera till EU, arbetsgivare och forskningsinstitut.

2013

15.

Översyn av kodexen om Schengengränserna (81/2009)

Lagstiftning

Sammanställning av gjorda ändringar i en enda rättsakt, däribland de som avser användningen av Informationssystemet för viseringar och 2011 års ändringar.

Medlemsstaternas myndigheter

2013

Näringsliv och företagande

16.

Personlig skyddsutrustning

Lagstiftning

Översyn för att anpassa direktiv 89/686/EG till den nya rättsliga ramen för marknadsföring av vissa produkter. Förtydliga direktivets tillämpningsområde för att göra det lättare att använda för tillverkare, myndigheter för marknadsövervakning och anmälda organ. Förenkling av kraven på hälsa och säkerhet och överensstämmande med bedömningsmetoderna.

Företag (tillverkare)

2012

17.

Linbaneanläggningar för persontransport

Lagstiftning

Översyn för att anpassa direktiv 2000/9/EG till den nya rättsliga ramen för marknadsföring av vissa produkter. Förenkla direktivet genom att klargöra centrala begrepp, definitioner och tillämpningsområdet så att texten blir mer konsekvent och lättare att tillämpa för tillverkare, nationella myndigheter och berörda aktörer.

Företag (tillverkare)

2012

18.

Gödselmedel

Lagstiftning

Förenkla beviljande av tillstånd för marknadsföring av gödselmedel, däribland nya typer av gödselmedel, jordförbättringsmedel och växtmedier, och minska den administrativa bördan på företag och myndigheter samt upphäva förordning EG 2003/2003. Detta ska även underlätta handeln med tredjeland.

Företag (tillverkare)

2012

19.

Mobila maskiner som inte är avsedda att användas på väg

Övriga åtgärder

Den 1 januari 2014 blir nya utsläppsnormer i etapp IV obligatoriska för maskiner som inte är avsedda att användas på väg, ett år innan typgodkännande ska lämnas bara för maskiner som uppfyller kraven i etapp IV. Förslaget går ut på att införa nya krav på testning av sådana maskiner i direktiv 97/68/EG.

Medlemsstaternas myndigheter (tekniska enheter) och företag (tillverkare).

2012

Inre marknaden och tjänster

20.

Stadgar i Europabolag

Lagstiftning

Förenkling av förordning 2001/2157/EG om stadgar i Europabolag mot bakgrund av en eventuell rättslig översyn.

Minskning av kraven på information i samband med rapportering, offentliggörande, användning av externa experter och krav på möten.

Företag inom EU som har för avsikt att upprätta ett Europabolag och företag som redan har rättslig ställning som Europabolag.

2013

Rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap

21.

Val till Europaparlamentet

Lagstiftning

Minskning av den administrativa bördan (direktiv 93/109/EG) för allmänheten och nationella förvaltningar i samband med valet och effektivisering av det nuvarande systemet för att hindra dubbelröstning i två olika medlemsstater i samma val.

Allmänheten och medlemsstaternas myndigheter

2012

22.

Paketresor, semesterpaket och andra paketarrangemang

Lagstiftning

Översyn av rådets direktiv 90/314/EEG för att modernisera bestämmelserna om konsumentskydd vid köp av paketresor, bl.a. via internet, samt underlätta köp av paketresor från andra medlemsstater.

Förenkling och underlättande av tillämpningen på små reseföretag och mikroreseföretag med verksamhet i en enda medlemsstat.

Allmänheten och konsumenterna

2012

23.

Delgivning i medlemsstaterna av rättegångshandlingar och andra handlingar i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur

Lagstiftning

Översynen av förordning (EG) nr 1393/2007 om delgivning av rättegångshandlingar och andra handlingar i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur inriktas på effektivisering av översändande och mottagande organ och den praktiska tillämpningen av en begäran om delgivning. Eventuellt kan gemensamma miniminormer fastställas.

Förenkling tack vare elektroniken (snabbare behandling, mindre pappersexercis) och enhetliga delgivningstekniker för olika typer av handlingar.

Allmänheten och medlemsstaternas myndigheter

2013

24.

Öka konsekvensen i befintliga civilprocessrättsliga bestämmelser inom EU

Lagstiftning

Se till att europeiska civilprocessrätten är konsekvent och fastställa gemensamma civilprocessrättsliga miniminormer.

Allmänheten och medlemsstaternas myndigheter

2014

Havsfrågor och fiske

25.

Långsiktig förvaltningsplan för vissa bestånd och fisket efter dessa bestånd (förvaltningsplaner för flera arter)

Lagstiftning

Minskat antal rättsakter för förvaltningsplaner för flera arter. De som fiskar får ett enklare och tydligare rättsläge. Administrationen får det lättare att kontrollera och tillämpa förvaltningsplanerna.

Fiskare och medlemsstaternas förvaltning

2013

26.

Bevarande av fiskeresurserna med hjälp av tekniska åtgärder för att skydda havsorganismer

Lagstiftning

Förenkling genom att stryka delar i de gällande tekniska åtgärderna som inte behövs eller inte är möjliga att tillämpa samt införande av en målbaserad strategi i delar av den nya rättsliga ramen samtidigt som bevisbördan åvilar aktörerna.

Fiskeindustrin (fiskare), nationella förvaltningar, tillsynsmyndigheter och vetenskapliga forskningsinstitut

2013

Transport

27.

Översyn av bestämmelserna om säkerhet för passagerarfartyg

Lagstiftning

Öka säkerheten och undvika snedvridning av konkurrensen för flera olika fartygstyper i internationell eller inhemsk trafik. Förenkla och förtydliga den gällande rättsliga ramen genom att stryka överdrivna detaljregleringar avseende små fartyg och små transportföretag.

Alla maritima aktörer: fartyg, besättningar, rederier, transportörer, hamnmyndigheter, en rad myndigheter i medlemsstaterna (lagstiftare, försvaret, räddnings- och larmtjänst, miljömyndigheter m.fl.), kustregionerna, fiskefartyg, havsmiljön och allmänheten, kommissionen och EU-organ

2012

28.

Gemensamt europeiskt luftrum

Lagstiftning

Justering av de båda rättsliga ramarna om gemensamt europeiskt luftrum (förordningarna (EG) nr 549–552/2004) och förordningen om inrättande av en europeisk byrå för luftfartssäkerhet (förordning (EG) nr 216/2008). Det andra paketet från 2009 om gemensamt europeiskt luftrum gick inte igen om de äldre förordningarna tillräckligt, vilket ledde till lagstiftningstekniska oklarheter.

Alla aktörer i flygsektorn

2014

Bilaga III: Förslag under behandling som dras tillbaka 2

Nr

Hänvisning KOM/SEK/ interinstitutionellt nr

Benämning

Motivering till tillbakadragandet

Hänvisning till kommissionens förslag i EUT

Utvidgning och grannskapspolitiken

1.

KOM(2007) 743 – del 1 2007/0255/APP 2007/0255 (AVC)

Förslag till rådets beslut om undertecknande av stabiliserings- och associeringsavtalet mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Serbien, å andra sidan

Förslaget dras tillbaka av tekniska skäl. Undertecknandet ägde rum den 29 april 2008. Förslaget lades fram tillsammans med förslag KOM(2007) 743- del 2 om ingående av ett stabiliserings- och associeringsavtal mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Serbien, å andra sidan. Detta avtal förblir i kraft eftersom ratifikationen i medlemsstaterna fortfarande pågår.

Hänvisning till kommissionens antagande i EUT C 55, 28.2.2008, s. 5

Miljö

2.

KOM(2004) 532 2004/0183/COD

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om införande av humana normer för fångstmetoder för vissa djurarter

Avvisat av Europaparlamentet. Kommissionen kommer att överväga andra alternativ.

Hänvisning till kommissionens antagande i EUT C 13, 19.1.2005, s. 6

Inrikes frågor

3.

KOM(2009) 90 2009/0025/COD

Förslag till rådets förordning om ändring av konventionen om tillämpning av Schengenavtalet när det gäller viseringar för längre vistelse och registrering på spärrlista i Schengens informationssystem

Förslaget dras tillbaka av tekniska skäl. Sedan den rättsliga grunden och beslutsgången ändrades i december 2009, arbetades förslaget in i behandlingen av KOM(2009) 91. Det nya förslaget antogs som förordning (EU) nr 265/2010 av den 25 mars 2010 om ändring av konventionen om tillämpning av Schengenavtalet och av förordning (EG) nr 562/2006 vad gäller rörlighet för personer med visering för längre vistelse.

Hänvisning till kommissionens antagande i EUT C 76, 25.3.2010, s. 20

4.

KOM(2009) 554

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om miniminormer för medlemsstaternas förfaranden för att bevilja eller återkalla internationellt skydd (omarbetning)

Obsolet. Ersatt av det omarbetade förslaget KOM(2011) 319.

Hänvisning till kommissionens antagande i EUT C 26, 28.1.2011, s.16

5.

KOM(2009) 618

Förslag till rådets beslut om fastställande av gemenskapens ståndpunkt angående en mekanism för granskning av tillämpningen av Förenta nationernas konvention mot korruption, vilken ska antas vid konventionsstatskonferensens tredje möte (Doha/Qatar, 9–13 november 2009)

Obsolet. Vid tredje Doharunden från den 9 till den 13 november 2009 antogs resolution 3/1 om översynsmekanismen av de stater som deltar i Förenta nationernas konvention mot korruption.

Hänvisning till kommissionens antagande i EUT C 26, 28.1.2011, s. 14

6.

KOM(2008) 676

Förslag till rådets beslut om inrättande av nätverket för varningar om hot mot kritisk infrastruktur (Ciwin)

Ciwinsystemet utgör nu ett icke obligatirskt system som inte kommer att behandla personuppgifter eller sekretessbelagda uppgifter. Därför krävs ingen rättslig grund för att driva systemet och förslaget bör därför dras tillbaka.

Inre markanden och tjänster

7.

KOM(2000) 412 slutlig - 2000/0177/CNS

Förslag till rådets förordning om gemenskapspatent

Ersatt av senare förslag: KOM(2011) 215 Förslag till förordning om genomförande av ett fördjupat samarbete för att skapa ett enhetligt patentskydd samt KOM(2011) 216 Förslag till förordning om genomförande av ett fördjupat samarbete för att skapa ett enhetligt patentskydd när det gäller tillämpliga översättningsarrangemang.

EGT C 337E, 28.11.2000, s. 278

8.

KOM(2003) 827 2003/0326/CNS

Förslag till rådets beslut om att ge domstolen behörighet i mål om gemenskapspatent

Ersatt av senare förslag: KOM(2011) 215 Förslag till förordning om genomförande av ett fördjupat samarbete för att skapa ett enhetligt patentskydd samt KOM(2011) 216 Förslag till förordning om genomförande av ett fördjupat samarbete för att skapa ett enhetligt patentskydd när det gäller tillämpliga översättningsarrangemang.

Hänvisning till kommissionens antagande i EUT C 96, 21.4.2004, s.36

9.

KOM(2003) 828 2003/0324/COD

Förslag till rådets beslut om att upprätta gemenskapspatenträtten och om överprövning vid förstainstansrätten

Föråldrat på grund av senare förslag: KOM(2011) 215 Förslag till förordning om genomförande av ett fördjupat samarbete för att skapa ett enhetligt patentskydd samt KOM(2011) 216 Förslag till förordning om genomförande av ett fördjupat samarbete för att skapa ett enhetligt patentskydd när det gäller tillämpliga översättningsarrangemang.

Hänvisning till kommissionens antagande i EUT C 96, 21.4.2004 s. 36

10.

KOM(2008) 194 2008/0083/COD

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 68/151/EEG och 89/666/EEG med avseende på bestämmelsen om offentliggörande och översättning för vissa typer av företag

Ingen enighet kunde nås om förslaget och det fanns inga rimliga förutsättningar för att nå kvalificerad majoritet om förslaget.

Hänvisning till kommissionens antagande i EUT C 76, 25.3.2010, s.

Rättsliga frågor

11.

KOM(2007) 587 2007/0206/CNS

Förslag till rådets direktiv om strukturen och skattesatserna för punktskatten på tobaksvaror (kodifierad version)

Ersatt av ändrat förslag KOM(2010) 641, som följdes av antagandet av rådets direktiv 2011/64/EU av den 21 juni 2011

Hänvisning till kommissionens antagande i EUT C 4, 09.1.2009, s. 9

12.

KOM(2008) 691 2008/0206/CNS

Förslag till rådets direktiv om ett gemensamt beskattningssystem för moderbolag och dotterbolag hemmahörande i olika medlemsstater (kodifierad version)

Ersatt av omarbetat förslag KOM(2010) 784.

13.

KOM(2009) 323 2009/0083/CNS

Förslag till rådets förordning om införande av euron (kodifierad version)

Den rättsliga grunden har upphävts genom Lissabonfördraget. Därför kan ingen kodifierad version av rättsakten antas.

Hänvisning till kommissionens antagande i EUT C 296, 30.10.2010, s. 11

14.

KOM(2009) 530 2009/0149/COD

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om statistikrapportering om varutransporter på väg (kodifierad version)

Ersatt av omarbetat förslag KOM(2010) 505.

Hänvisning till kommissionens antagande i EUT C 26, 28.1.2011, s. 13

Havsfrågor och fiske

15.

KOM(2009) 120    
2009/0038/CNS

Förslag till rådets förordning om ingående av ett partnerskapsavtal om fiske mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Guinea

Sedan Guineas regering ingripit våldsamt mot allmänhetens protester den 28 september 2009 antog rådet ett beslut om att avsluta de provisoriska tillämpningsprotokollen och att dra tillbaka sin avsikt att ingå avtalet. Därför måste förslaget till avtal dras tillbaka.

Hänvisning till kommissionens antagande i EUT C 296, 30.10.2010, s. 2

Regionalpolitik

16.

KOM(2005) 108 slutlig
2005/0033/COD

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av Europeiska unionens solidaritetsfond

Förslaget är blockerat i rådet sedan 2006 eftersom medlemsstaterna reserverat sig mot alla större förändringar av Solidaritetsfondens principer och funktionssätt och inga framsteg förväntas i framtiden. Kommissionen meddelade sin avsikt att dra tillbaka förslaget och utforska andra möjligheter genom det meddelande som antogs den 6 oktober 2011 om framtiden för Europeiska unionens solidaritetsfond (KOM(2011) 613, punkt 6).

Hänvisning till kommissionens antagande i EUT C 49, 28.2.2006, s. 38

Skatte- och tullunionen

17.

KOM(2007) 52 slutlig    
2007/0023/CNS

Förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 2003/96/EG när det gäller anpassning av särskilda skatteregler för dieselbrännolja som yrkesmässigt används som motorbränsle och samordning av beskattningen av blyfri bensin och dieselbrännolja som används som motorbränsle

Förslaget är överflödigt efter antagandet av förslaget om energiskatt, KOM(2011) 169.

Hänvisning till kommissionens antagande i EUT C 181, 3.8.2007, s. 5

(1) Färdplaner för de enskilda förslagen: http://ec.europa.eu/governance/impact/planned_ia/roadmaps_2012_en.htm .
(2) Tillbakadragandet träder i kraft den dag som det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.
Top

Bryssel den 15.11.2011

KOM(2011) 777 slutlig

VOL. 1/2

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN OCH REGIONKOMMITTÉN

Kommissionens arbetsprogram 2012

Att skapa europeisk förnyelse


1.Inledning

Europeiska unionen står inför den största utmaningen på en mansålder. En ekonomisk utmaning som påverkar familjer, företag och samhällen i hela Europa. Men också en politisk utmaning att visa att Europeiska unionen klarar av uppgiften. EU både kan och bör erbjuda européerna ett alternativ för hanteringen av den nuvarande krisen.

Detta var innehållet i ordförande José Manuel Barrosos tal om tillståndet i unionen i september 2011. 1 Talet och den efterföljande debatten i Europaparlamentet bekräftade att det fanns en bred samstämmighet i fråga om att EU:s främsta prioritet bör vara att skapa en hållbar ekonomisk återhämtning med god sysselsättning. Bara genom att återställa tillväxten och förtroendet kan vi fortsätta utveckla EU:s unika samhällsmodell. För att lyckas behövs ett aktivt samarbete mellan EU-institutionerna och medlemsstaterna, som verkligen måste arbeta som en union med hjälp av gemenskapsmetoden. Dagens kris visar att när detta görs kan vi visa den bestämdhet och flexibilitet som situationen kräver.

Kommissionen lever upp till dessa krav på olika sätt. Stora resurser läggs på att konsekvent tillämpa redan antagna beslut – allt från uppgifter den har sedan länge, såsom att kontrollera EU-rättens tillämpning inom unionen eller förvalta EU:s budget direkt eller genom delad förvaltning med medlemsstaterna, till nyare uppgifter som kommissionen fått som en direkt följd av dagens krisläge. Ofta har tillämpningen direkt effekt på tillväxten – i vissa medlemsstater tillämpas inte viktiga lagar som är väsentliga för den inre markanden.

Kommissionen har nyligen lagt fram en helt ny dagordning dels för en närmare bevakning av medlemsstaternas finanspolitik och ekonomiska politik, i synnerhet i euroländerna, dels för en grundläggande omstrukturering av tillsynen och de finansiella bestämmelserna. Kommissionen har också agerar tör att se till att EU:s strukturpolitik ska ge omedelbar effekt. Det förslagspaket (sixpacket) som nyligen antogs för att öka den ekonomiska styrningen medför en viktig ny uppgift för kommissionen.

För att tillämpa dessa nya politiska beslut måste kommissionen i grunden förändra sitt sätt att arbeta. Personal och resurser måste frigöras och ett närmare partnerskap med medlemsstaterna måste inrättas. Ett exempel på den nya roll kommissionen fått i samband med krishanteringen är inrättandet av kommissionens arbetsgrupp för att hjälpa Grekland tillämpa EU:s och internationella valutafondens program och för att omorganisera och påskynda utbetalningarna från EU:s strukturfonder.

Kommissionens arbetsprogram för 2012 har upprättats för att balansera behovet av att fylla brådskande nya uppgifter som uppkommer som en följd av krisen mot det pågående arbetet med strukturella frågor där beslutsfattarna, investerarna och allmänheten förlitar sig på att kommissionen ser längre än dagsläget och bidrar till att utforma en välmående och hållbar Europeisk union i framtiden. De flesta av de nya förslagen i bilagan till arbetsprogrammet inriktas på detta långsiktiga perspektiv: förslagen inrättar eller kompletterar den rättsliga ram som krävs för att dra full nytta av EU:s insatser för att skapa och delta en hållbar tillväxt, god sysselsättning och ett rättvist samhälle inom hela den Europeiska unionen. Detta är målsättningen för en rad av initiativen som ska öka konkurrenskraften, minska de sociala konsekvenserna av krisen och inrikta återhämtningen på en hållbar framtida utveckling. Det är också huvudtemat i EU:s utgiftspolitik för de nya program som kommissionen lägger fram för perioden fram till år 2020.

Kommissionen, Europaparlamentet och rådet måste behandla förslagen på ett flexibelt sätt. Nya och trängande behov kan uppstå under de kommande månaderna till vilka ingen hänsyn tagits i arbetsprogrammet. De många plikter som hänger samman med EU:s nya ansvar för ekonomisk styrning kommer att kräva mycket tid och uppmärksamhet från alla tre institutionerna, och tidigare planering och förhandlingsomgångar kan – som vi redan sett – behöva ställas åt sidan till förmån för mer brådskande beslut. Vissa av förslagen i bilagorna är särskilt viktiga och bör prioriteras. Detta gäller i synnerhet sådana förslag som snabbt kan få effekter på tillväxten och sysselsättningen och därmed bidra till återhämtningen. Kommissionen kommer att ägna dessa förslag särskild omsorg och uppmärksamhet, men för att de ska få önskad effekt i praktiken och påverka allas vår vardag bör de också prioriteras – genom snabbehandling – av Europaparlamentet och ministerrådet. Institutionernas kapacitet att visa en gemensam vilja att agera i de mest brådskande frågorna kommer att ge starka politiska signaler om EU:s beredskap att hantera krisen och återställa tillväxten. Eftersom situationen förändras snabbt kommer förteckningen över de förslag som listas för snabbehandling att ses över med jämna mellanrum. Kommissionens ursprungliga förslag för snabbehandling kommer att åtfölja den årliga tillväxtöversikten för 2012.

2.Att bygga en stabil och ansvarstagande Europeisk union

På senare år har EU:s ekonomiska miljö genomgått stora omvälvningar. Europeiska unionen har uttryckt sin ekonomiska strategi i dokumenten om Europa 2020. 2 De tar upp det ömsesidiga beroende som råder mellan medlemsstaterna och beskriver hur EU och medlemsländerna kan samarbeta kring gemensamma målsättningar för att vända ekonomin mot tillväxt och sysselsättning, samtidigt som man lägger grunden till en hållbar framtid. Alla medlemsstater har fått länderspecifika rekommendationer för de mest brådskande frågorna. Den andra årliga tillväxtöversikten ger ramar för 2012 års europeiska planeringstermin. En omfattande reform av den finansiella lagstiftningen och tillsynen har givit goda grunder för EU:s finansiella system. Genom att anta lagstiftning om bättre ekonomisk styrning (det så kallade sixpacket) har EU vidgat och stärkt bevakningen av den nationella politiken. Många medlemsstater står under stärkt tillsyn enligt ett program för ekonomisk anpassning. Nya verktyg har tagits fram för att hantera det hittills oöverträffade trycket på statsfinanserna. Nu måste EU agera snabbt och bestämt för att genomföra och tidigarelägga reformerna. Vi måste visa att alla institutioner arbetar tillsammans med dessa viktiga frågor.

Förra månaden lade kommissionen fram fem sammanhängande steg i en färdplan för stabilitet och tillväxt 3 . Stegen avsåg att ge en omedelbar lösning på Greklands och banksektorns problem, återställa förtroendet för euroområdet och åtgärder för att tidigarelägga åtgärder som ska öka stabiliteten och tillväxten. Dessa förslag återtogs i Europeiska rådets slutsatser och av toppmötet mellan euroländerna och de fortsätter att styra kommissionens arbete under de kommande månaderna.

Snabba och bestämda åtgärder krävs för att gå vidare i dagordningen under de kommande tolv månaderna. När kommissionen offentliggör den årliga tillväxtöversikten för 2013 bör EU redan ha börjat märka effekterna av de reformer som ökat samarbetet och tillsynen mellan de sammankopplade ekonomierna i eurozonen och EU som helhet. Detta kommer att ge den rätta balansen mellan behovet av att återställa statsbudgetarna och behovet av att främja tillväxten, med hjälp av nationella åtgärder och insatser på EU-nivå som gemensamt ska underlätta återhämtningen bland annat via EU:s huvudprogram, de så kallade flaggskeppsinitiativen inom ramen för 2020-strategin.

2.1.Reform av finanssektorn: investera för förtroende

En välfungerande finanssektor är avgörande för att skapa tillväxt och sysselsättning. Sedan krisen började har kommissionen genomfört en omfattande översyn av den finansiella lagstiftningen och tillsynen. Många viktiga initiativ har redan antagits eller lagts fram, däribland förslag till lagstiftning om derivat 4 , kreditvärderingsinstitut 5 , kapitaltäckningskrav 6 , sundare och mer insynsvänliga värdepappersmarknader samt åtgärder mot marknadsmissbruk 7 . En bedömning av reformernas samlade effekter kommer också att offentliggöras.

EU bör ha som målsättning att slutföra reformen nästa år. I början av 2012 kommer kommissionen att lägga fram de sista förslagen till lagstiftning om skydd av investerare. En översyn av bestämmelserna om kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) syftar till att ge investerarna ett bättre skydd och stärka den inre marknaden. Investeringsskydd och insyn står även i centrum för ett förslag om krav på information innan avtal sluts om komplicerade investeringsinstrument (så kallade paketerade investeringsprodukter för icke-professionella investerare) och försäkringsförmedling.

2.2.Framtida finansiering: att trygga hållbara statsfinanser

EU:s agenda för tillväxt är ett viktigt bidrag för att återställa statsfinanserna. Det är medlemsstaterna som beslutar om beskattning, men EU-åtgärderna kan hjälpa medlemsstaterna att se till att den europeiska sociala modellen kan fortsätta finansieras även i framtiden. Under 2011 har kommissionen lagt fram en rad viktiga förslag för att återställa finanssektorns bidrag till statsfinanserna (förslag om en skatt på finansiella transaktioner) 8 , omfördela beskattningen mot resurskonsumtion (bestämmelser om energibeskattning) 9 och förbättra den inre marknaden (bestämmelser om en gemensam konsoliderad bolagsskattebas) 10 .

Under 2012 kommer kommissionen att föreslå ytterligare åtgärder som ska säkra hållbarheten och stabiliteten i statsfinanserna. Kommissionen kommer att lägga grunden till ett modernt momssystem som ska göra det möjligt att motverka bedrägerier och lätta på byråkratin för små och medelstora företa och andra bolag som arbetar i flera länder.

Skatteflykt innebär ett hot för alla medlemsstaters offentliga inkomster. Den snedvrider konkurrensen på ett illojalt sätt i förhållande till de många enskilda och näringsidkare som följer bestämmelserna. Skärpt strategi för hur medlemsstaterna kan hantera så kallade skatteparadis kommer att läggas fram som EU:s bidrag i kampen för att minska de uteblivna skatteintäkterna.

I besparingstider är det än viktigare att skydda skattemedlen. Varje år berörs stora belopp av bedrägerier och annan olaglig verksamhet som skadar EU:s offentliga finanser. Kommissionen kommer att lägga fram ett förslag om straffrättsligt skydd av EU:s ekonomiska intressen.

För att möta de utmaningar som den ekonomiska krisen innebär för det europeiska näringslivet gör kommissionen en ingående analys av om det behövs en omarbetning av förordningen om insolvensförfaranden. Utifrån detta resultat kommer kommissionen att utveckla framtida initiativ för effektivare insolvensförfaranden över gränserna, även för företagskoncerner.

3.Att bygga en Europeisk union med hållbar tillväxt och solidaritet

Att återställa en hållbar tillväxt och skapa sysselsättning förutsätter positiva åtgärder från EU:s och medlemsstaternas sida för att stödja konkurrensen och främja social delaktighet. För att nå resultat måste vi öka takten på åtgärderna så att det finns ramar som ger företagen möjligheter att skapa jobb och hitta nya marknader. Det är ett huvudtema i de förslag som nu är under behandling för EU:s utgiftsprogram. Den nya omgången sammanhållningspolitiska åtgärder 11 inriktas på morgondagens sysselsättning och tillväxt. Det nya ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling, Horizon 2010, kommer att bidra till att omsätta forskningsresultat och kunskaper i kommersiella tillämpningar samtidigt som konkurrensstärkande åtgärder kommer att inriktas i synnerhet på små och medelstora företag. Det nya programmet för utbildning, fortbildning och ungdom, Erasmus för alla, kommer att påskynda moderniseringen av EU:s utbildningssystem. Fonden för ett sammanlänkat Europa 12 uppbådar finansiering för de projekt som ger störst effekt på den europeiska ekonomin och stödjer infrastrukturåtgärder som ett verktyg för tillväxt.

3.1.En inre marknad för tillväxt

Den inre marknaden är vårt viktigaste verktyg för tillväxt och sysselsättning. För att nå full effekt måste vi stimulera ett gott affärsklimat för näringsidkare – i synnerhet småföretagare - och konsumenter, fullt ut tillämpa reformerna för att främja en hållbar tillväxt, och för att förfoga över en effektiv och konkurrenskraftiga infrastrukturer.

Därför har kommissionen inlett ett ambitiöst arbete för att sätta ny fart på den inre marknaden genom inremarknadsakten 13 . Om de tolv huvudförslagen kan behandlas snabbt av EU-institutionerna blir även effekterna tydliga snabbare. Kommissionen kommer att fördjupa arbetet med tillämpning och genomförande på den inre marknaden under 2012. Kommissionen kommer att lägga förslag om sammankoppling av nationella forskningssystem och inrätta ett strukturerat, rörligt och effektivt europeiskt forskningsområde som bygger på konkurrens och samarbete och som kan fungera som katalysator för ett högklassigt vetenskapligt arbete och innovation i världsklass. I synnerhet vill man öppna tillsättningen av viktiga universitetstjänster för ansökningar från hela EU. Fullständig tillämpning av bestämmelserna om ett gemensamt europeiskt luftrum skulle inte bara göra slut på ineffektiva förfaranden som kostar kring 3,8 miljarder euro per år utan även göra det möjligt att skära ner koldioxidutsläppen, öka säkerheten och minska väntetiderna för passagerarna. Trots att nio av tio nya arbetstillfällen skapas inom tjänstesektorn, och trots att den erbjuder näringsidkarna många möjligheter har tjänstedirektivet 14 ännu lång väg kvar innan det kan tillämpas fullt ut på ett effektivt sätt. Kommissionen kommer också att se över tillämpningen av rekommendationen om tillgång till grundläggande betaltjänster för att bedöma om ytterligare åtgärder behövs.

En annan hävstång för ekonomisk tillväxt är att slutföra den inre energimarknaden fram till 2014. Nya förslag om avreglering av järnvägstrafiken kommer också att bidra till att minska koldioxidutsläppen och modernisera transporterna inom EU, öka konkurrenskraften och samtidigt erbjuda passagerarna nya, innovativa och kundinriktade lösningar. Eftersom förnyelsen av energisystemen avser så stora belopp (1 biljon euro för perioden 2011–2020 15 ) är energisektorn en viktig hävstång för den ekonomiska tillväxten. Kommissionen kommer att lägga en rad förslag på området, bland annat för att slutföra den inre marknaden till 2014 i enlighet med Europeiska rådets önskemål.

Den digitala agendan 16 är central för att den europeiska ekonomin ska kunna dra nytta av de möjligheter som modern teknik och internet erbjuder för att sporra tillväxten. Elektroniska tjänster och onlinehandel kommer att främjas aktivt. Under 2012 kommer kommissionen att lägga fram ett förslag om gemensam förvaltning av intellektuell äganderätt. Detta ska även omfatta bestämmelser om gränsöverskridande licensering av musik on-line för att underlätta licensiering i flera länder. Samtidigt kommer ett förslag om ömsesidigt erkännande av elektronisk identifiering, autentisering och elektroniska underskrifter att läggas fram för att öka konsumenternas förtroende och underlätta onlinebetalningar och elektroniska transaktioner.

Konsumenternas förtroende är viktigt för att öka efterfrågan och återställa tillväxten. Den omfattande agendan för Europas konsumenter kommer att visa att konsumenträtt och konsumenttrygghet kan ge en god bas för konsumenterna på den inre marknaden. Förslag till nya produktsäkerhetsregler kommer att ge en klar och konsekvent ram för både konsumenter och tillverkar och ena olika tillsynssystem i en gemensam hantering på den inre marknaden. Och när konsumenterna behöver kunna klaga kommer gemensamma bestämmelser att underlätta för konsumenter och företag att hitta effektiva lösningar på omfattande problem.

3.2.Att erbjuda människorna möjligheter i ett samhälle för alla

Sysselsättningen är en av Europas största utmaningar idag och här kan EU lämna ett väsentligt bidrag till arbetet. EU:s flaggskeppsinitiativ inom 2020-strategin om unga på väg 17 , agendan för ny kompetens och arbetstillfällen 18 och den europeiska plattformen mot fattigdom 19 har riktat uppmärksamheten på behovet av att förnyelsesträvandena fokuseras på de mest behövande. Den nya Europeiska socialfonden 20 och Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter 21 kommer att stödja medlemsstaternas ansträngningar för att hantera sysselsättningskrisen, skapa arbetstillfällen och stimulera viktig kompetens. Programmet Erasmus för alla ska stödja strategiskt samarbete mellan den högre utbildningen och näringslivet för att se till att unga studerande erhåller den typ av kunskaper som efterfrågas på arbetsmarknaden. När förslagen genomförs kommer de att få avsevärd effekt på EU:s arbete mot arbetslöshet, social utslagning och fattigdom.

Kommissionen kommer inom en snar framtid att beskriva hur EU kan bidra till hanteringen av problemet med ungdomsarbetslöshet, däribland åtgärder för att främja unga arbetssökandes rörlighet och hjälpa dem att hitta möjligheter i andra länder. Lärlingsplatser kan också erbjuda en väg in på arbetsmarknaden. Detta kan vara särskilt värdefullt inom de sektorer som troligast kommer att skapa morgondagens arbetstillfällen.

I nära samarbete med arbetsmarknadens parter kommer kommissionen också att se över principerna om flexicurity och inleda en ny etapp i genomförandet för att stimulera nya arbetstillfällen och rörligheten och därmed utjämna effekterna av den ekonomiska konjunkturnedgången och vidta förberedelser för kunna dra nytta av den kommande återhämtningen. Detta är kopplat till behovet av att planera och hantera omstruktureringar av företag. Kommissionen kommer slutligen också att föreslå hur de offentliga arbetsförmedlingarna kan förstärkas, däribland en reform av Europeiska nätverket för arbetsförmedlingar (Eures) för att öka tillgången till arbetstillfällen i andra länder.

I ett längre perspektiv innebär också bevarandet av vår sociala modell att vi kan finansiera välfärden i framtiden och därmed hantera de åldrande samhällen som är en stor politisk utmaning, medan en modern och innovativ hälsovård är en motor för den ekonomiska tillväxten. Kommissionen kommer att följa upp de länderspecifika rekommendationer som den antagit om pensioner och kommer att ta initiativ i frågor med gränsöverskridande aspekter. Under 2012 omfattar detta bland annat ett initiativ för att stärka den inre marknaden för effektiva och säkra pensionsinstrument. Kommissionen kommer också att lägga fram förslag som rör tilläggspension för den som byter jobb eftersom det är viktigt att underlätta rörligheten för att få sysselsättning och skapa arbetstillfällen.

3.3.Att bana väg för en hållbar framtid

En hållbar återhämtning förutsätter att tillväxten och investeringarna inriktas på de mest dynamiska ekonomiska sektorerna i framtiden. Kommissionens arbete med en resurseffektiv 22 och koldioxidsnål ekonomi 23 ska inarbetas i den ekonomiska politiken och den årliga tillväxtöversikten. Arbetet visar att en intelligent tillväxt förutsätter god styrning för att vi ska kunna vända utmaningen med ett hållbart EU till en konkurrensfördel. Detta ingår också i Europa 2020-strategin och är en av drivkrafterna bakom den nya omgången förslag för jordbruket 24 och landsbygdsutvecklingen 25 samt fisket, för att lägga en hållbar grund på områden som är viktiga både för miljön och ekonomin. Ett viktigt sätt att eftersträva resurseffektivitet inom sektorspolitiken uttrycks i de förslag som kommer att läggas 2012 om tryggad tillgång till rent och tillräckligt vatten: kommissionen kommer att anta en skiss för tryggande av vattenresurser för att uppmärksamma trycket på vattenförsörjningen i den offentliga politiken.

Hållbarhet står också i centrum för kommissionens energipolitik. Genom att till exempel snabbt anta och tillämpa förslaget till direktiv om energieffektivitet 26 kan vi frigöra tillgångar som är värda i genomsnitt 1 000 euro per år för EU:s hushåll, något som ger möjlighet att skapa två miljoner arbetstillfällen och samtidigt ingripa mot klimatförändringarna. Ett förslag om bättre ramar för kärnsäkerhet bygger på lärdomarna av EU:s stresstester av kärnanläggningar, tekniska framsteg och utvecklingen av de internationella bestämmelserna. Kommissionen kommer också att föreslå en strategi för att påskynda utvecklingen av förnybar energi på EU:s inre marknad och i grannländerna i södra Medelhavsområdet. En viktig politisk signal vore framsteg i arbetet med att anta den föreslagna förordning som ska underlätta de investeringar i energiinfrastruktur som krävs för att integrera förnybara energikällor.

Under 2012 kommer kommissionen att fortsätta arbeta mot målet med rejäla och omfattande globala ansträngningar för att minska utsläppen av växthusgaser. Kommissionen kommer att fortsätta hantera övergången till det omarbetade systemet för handel med utsläppsrätter och utveckla nya åtgärder och tillämpa befintliga åtgärder för att bidra till att nå klimat- och energimålen. Översynen av lagstiftningen om passagerarfordon och lastbilar kommer att sporra innovationen och öka rättssäkerheten för tillverkarna. Arbetet kommer också att inriktas på att bryta transportsektorns oljeberoende genom att sporra utvecklingen av EU-infrastrukturer för alternativa drivmedel.

FN-konferensen Rio+20 i juni kommer att rikta uppmärksamheten på de globala ansträngningarna för ekologisk hållbarhet en miljövänlig tillväxt. EU:s politik ligger i framkanten av dessa ansträngningar.

3.4.Ett öppet Europa till gagn för allmänheten

Att erbjuda säkerhet och rättvisa i ett Europa utan inre gränser är en fråga som EU ger hög prioritet idag. Möjligheten att resa fritt över gränserna är en av grundstenarna i Europeiska unionens existensberättigande. Men för att systemet ska fungera måste unionen befästa det ömsesidiga förtroende som systemet kräver för att på ett rättvist sätt kunna möta sådana utmaningar som vi sett i Medelhavsområdet under året. EU måste gå vidare för att nå resultat med Stockholmsprogrammet 27 , och hitta lösningar på centrala frågor såsom asylpolitiken och nya utmaningar såsom internetsäkerhet.

En inre marknad till gagn för allmänheten måste undanröja onödig byråkrati som hindrar den fria rörligheten. Två lagförslag kommer att underlätta den ömsesidigt erkännande av folkbokföringshandlingar och förenkla kraven på legalisering av handlingar.

EU:s system för gränskontroll är en viktig del av programmet. Modernisering och ny teknik kan ge systemet möjligheter att både främja gränsöverskridande verksamhet och erbjuda god trygghet. Framtidens gränskontroller kommer att vara mer tillförlitliga samtidigt som regelbundna resenärer lättare kommer att kunna resa in till EU. En särskild strategi för att förebygga och motverka människohandel kommer att läggas fram.

4.Att ge EU en stark stämma i internationella sammanhang

Ett enat EU erbjuder en god grund för att arbeta effektivt i internationella sammanhang. EU är världens största ekonomi, EU och dess medlemsstater bidrar till över hälften av världens utvecklingsbistånd och humanitära bistånd. EU representerar och är djupt engagerad i principerna om de mänskliga rättigheterna och demokrati, respekten för folkrätten och en välfungerande multilateral världsordning. När Europeiska unionen står enad har den ett väsentligt inflytande. För att möta de utmaningar och kunna gripa de möjligheter som globaliseringen medför måste EU:s åtgärder stärkas för att skydda och främja unionens intressen och värderingar samtidigt som man arbetar för välstånd och säkerhet i världen.

EU:s externa åtgärder vidtas inom de ramar som ges av multilaterala, regionala och bilaterala förbindelser, med hjälp av befintliga politiska ramar såsom handels- och biståndspolitiken, samt de yttre aspekterna på EU:s interna politiska åtgärder. EU kommer att fortsätta bedriva denna politik och samtidigt anta den utmaning som snabba internationella förändringar innebär.

EU måste vara redo att reagera på förändringarna i världen. Unionen reagerade snabbt och bestämt på de omvälvande förändringarna i grannländerna i södra Medelhavsområdet 28 . EU:s reaktion byggde på en lång tradition av gott styrelseskick, öppenhet och solidaritet och sände ut tydliga politiska signaler och omedelbart praktiskt stöd (enligt principen om att ge mer för att få mer 29 ). Bistånd kartlades och omfördelades snabbt för att nå samstämmighet mellan behov och prioriteringar. Samtidigt antogs Springprogrammet till stöd för partnerskap, reformer och tillväxt som gynnar alla. EU kommer att fortsätta ägna uppmärksamhet åt sitt grannskap och erbjuda ömsesidigt gynnande samarbete för att främja stabiliteten och tillväxten. Kommissionen kommer att inrikta sig på att tillämpa de åtaganden som gjordes i det gemensamma uttalandet med den höge representanten om den nya inriktningen på den europeiska grannskapspolitiken 30 som kommer att främja en fredlig och ekonomiskt gynnsam utveckling i södra Medelhavsområdet och i de östra grannländerna, och kommer att genomföra en rad EU-åtgärder och program till stöd för den ekonomiska, sociala och politiska stabiliteten. Förutom stödet till de södra Medelhavsländernas demokratiseringsprocess kommer man under 2012 även att ge prioritet åt den färdplan för partnerskapet i öster som antogs vid toppmötet i Warszawa samt stabilitet i Mellanöstern och Kaukasus.

EU bidrar också till att främja säkerheten i Afrika. Och EU är redo att agera i framtiden, liksom den hittills ingripit vid naturkatastrofer i Turkiet, Pakistan och Japan.

För att anpassa sig till den förändrade internationella situationen och vara med och påverka måste EU koppla samman sin interna politik med de yttre åtgärderna. Handel, utveckling, diplomati, utvidgning, grannskapspolitiken och krishantering är sådana politiska frågor och verktyg som utgör ryggraden i EU:s yttre åtgärder. De kan ge full effekt när de kombineras med sådana inre åtgärder som den inre marknaden, miljöpolitiken, energipolitiken och penningpolitiken vilka alla kraftigt påverkar även omvärlden.

Det europeiska välståndet är beroende av den internationella konkurrenskraften. Ansträngningar för att återställa tillväxten och sysselsättningen görs i en omgivning som samtidigt präglas av ökat ömsesidigt beroende och stark konkurrens. G20 har visat sig vara ett effektivt forum för att skapa konsekventa och gemensamma lösningar på krisen. Vid sitt senaste möte i Cannes kom G20 fram till att ökande jordbruksproduktion och produktivitet är av yttersta vikt för livsmedelssäkerheten och för en hållbar ekonomisk tillväxt. Det övergripande målet för EU:s handelspolitik är visserligen att framgångsrikt avsluta pågående multilaterala förhandlingar, men också europeiska företag och konsumenter måste gynnas med hjälp av bilaterala handelsavtal med tredjelandspartners. Därför undersöks möjligheterna till ett frihandelsavtal med Japan och ett investeringsavtal med Kina.

Solidaritet är en grundläggande värdering inom EU och inte bara inom själva unionen. EU är världens största givare av utvecklingsbistånd, och spelar därför en viktig roll för att hjälpa världens fattigaste länder genom att inrikta insatserna på en snabb och effektiv tillämpning av EU:s nya utvecklingspolitik 31 med särskild inriktning på millenniemålen för utveckling. Inrättandet av en europeisk frivilligkår för humanitärt bistånd är ännu ett konkret exempel på EU:s internationella solidaritet.

Under 2012 kommer unionen också att fortsätta genomföra det nya samförståndet om utvidgning och förberedelserna för att ta emot Kroatien som den tjugoåttonde medlemmen i EU-familjen. Under året kommer arbetet att gå vidare för att Kroatien ska kunna dra full nytta av de rättigheter och fullgöra de skyldigheter som ett medlemskap medför.

5.Bättre lagstiftning och effektiv tillämpning

För att genomföra reformerna i programmet bör EU:s lagstiftningsarbete fungera väl i alla stadier. När lagarna utarbetas, tillämpas, utvärderas och uppdateras bör EU:s åtgärder kontrolleras så att de uppfyller stränga kvalitetskrav med avseende på effektivitet och relevant. De administrativa bördorna bör hållas så små som möjligt.

Kommissionens rätt att lägga förslag och dess ansvar i egenskap av fördragets väktare ger den ett särskilt ansvar för dessa krav. Både med avseende på dess eget arbete och i de uppgifter som innebär tillsyn över och tillämpning av antagen lagstiftning bör kommissionen se till att allmänheten, företagen och myndigheterna kan dra nytta av reformen.

5.1.Effektivare gemensamma utgifter

I åtstramningstider måste vi se till att våra begränsade resurser ger så god avkastning som möjligt i form av framtida sysselsättning och tillväxt. Kommissionen har föreslagit en modern budget som ska komplettera de nationella utgifterna på områden är EU-åtgärder ger ett tydligt mervärde. Kommissionen kommer under förhandlingarna att sträva efter att förenkling, rationalisering och mervärde behålls som vägledande principer även i det slutliga förslaget.

5.2.Bättre lagstiftning

Kommissionens roll i lagstiftningsprocessen har utvecklats väsentligt på senare år eftersom konsekvensbedömningar nu blivit standard i kommissionens arbete. År 2012 kommer ytterligare ett viktigt framsteg att göras eftersom minimitiden för remisser förlängs från åtta till tolv veckor. Det blir därmed lättare att förankra kommissionens förslag hos aktörerna, och ge alla möjligheter att yttra sig om viktiga politiska vägval. Minskning av den administrativa bördan är särskilt relevant i ekonomiskt svåra tider. När programmet för att minska den administrativa bördan slutförs år 2012 kommer målet på en tjugofemprocentig minskning att ha överträffats, tack vare kommissionens förslag som minskat byråkratin med 31 procent och som lett till besparingar på 39 miljarder euro. Med utgångspunkt i dessa erfarenheter kommer kommissionen att fortsätta ansträngningarna för att hålla den administrativa bördan på ett minimum. Kommissionen kommer särskilt att utreda hur EU-bestämmelserna påverkar småföretagen och vid behov föreslå undantag eller skräddarsydda lösningar för mikroföretag. Kommissionen kommer också att lägga fram de första resultaten av kontrollerna av bestämmelsernas ändamålsenlighet.

6.Slutsatser

Europeiska kommissionen är fast besluten att under nästa år göra allt som står i dess makt för att hantera den ekonomiska kris som sätter så hård press på oss européer idag. De åtgärder som vidtagits under hösten visar att kommissionen prioriterar arbetet med att främja tillväxt och sysselsättning. Denna prioritering återkommer även i arbetsprogrammet för 2012 som även inriktas på EU:s långsiktiga mål. Vi måste handla snabbt och samtidigt lägga grunden för en hållbar tillväxt och sysselsättning på längre sikt. Genom att agera både på kort och lång sikt kan EU komma ur krisen starkare och med bättre förutsättningar att hantera den internationella konkurrensen, utnyttja källor till tillväxt i framtiden och framgångsrikt utveckla en social marknadsekonomi.

EU har en god grund att stå på. Europeiska unionen är världens största handelsblock, står för en tredjedel av den internationella produktionen och har en lång tradition av social och teknisk innovation. EU-länderna delar värderingar och en historia som främjar samarbetet. EU har institutioner med en tydlig bild av hur vi kan bygga en välmående och hållbar union. Vi har den välbeprövade gemenskapsmetoden och den flexibilitet som krävs för att hantera nya omständigheter. Finns bara en politisk vilja att omsätta ord i handling och en konsekvent inriktning på att tillämpa de beslut som antagits kan EU driva på för att vända konjunkturen och åstadkomma en europeisk förnyelse.

(1) Ordförandens tal om tillståndet i unionen 2011 av den 28 september 2011. ( http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/state-union-2011/index_en.htm ).
(2) KOM(2010) 2020, 3.3.2010.
(3) KOM(2011) 669, 12.10.2011.
(4) KOM(2010) 484, 11.9.2010.
(5) Förordning nr 513/2011, EUT 2011 L 145, s. 30, 31.5.2011.
(6) KOM(2011) 452, 20.7.2011; KOM(2011) 453, 20.7.2011.
(7) KOM(2011) 656, 20.10.2011; KOM(2011) 652, 20.10. 2011.
(8) KOM(2011) 594, 28.9.2011.
(9) KOM(2011) 168, 13.4.2011; KOM(2011) 169, 13.4.2011.
(10) KOM(2011) 121, 16.3.2011.
(11) KOM(2011) 607–612, KOM(2011) 614–615, 6.10.2011.
(12) KOM(2011) 657, 665, 676, 19.10.2011.
(13) KOM(2011) 206, 13.4.2011.
(14) 2006/123/EG, 12.12.2006, EUT 2006 L 376, s. 36, 27.12.2006.
(15) KOM(2010) 677, 17.11.2010.
(16) KOM(2010) 245, 19.5.2010.
(17) KOM(2010) 477, 15.9.2010.
(18) KOM(2010) 682, 23.11.2010.
(19) KOM(2010) 758, 16.12.2010.
(20) KOM(2011) 607, 6.10.2011.
(21) KOM(2011) 608, 6.10.2011.
(22) KOM(2011) 571, 20.9.2011.
(23) KOM(2011) 112, 8.3.2011.
(24) KOM(2011) 628, 12.10.2011.
(25) KOM(2011) 627, 12.10.2011.
(26) KOM(2011) 370, 22.6.2011.
(27) EUT C 115, s. 1, 4.5.2010.
(28) KOM(2011) 200, 8.3.2011.
(29) KOM(2011) 303, 25.5.2011.
(30) KOM(2011) 303, 25.05.2011
(31) KOM(2011) 637, 13.10.2011 och KOM(2011) 638/2, 13.10.2011.
Top