EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0427(02)

Meddelande till företag som avser att 2011 till eller från Europeiska unionen importera eller exportera kontrollerade ämnen som bryter ned ozonskiktet och till företag som avser att ansöka om en kvot för 2011 för dessa ämnen avsedda för laboratorie- och analysverksamhet

EUT C 107, 27.4.2010, p. 20–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.4.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 107/20


Meddelande till företag som avser att 2011 till eller från Europeiska unionen importera eller exportera kontrollerade ämnen som bryter ned ozonskiktet och till företag som avser att ansöka om en kvot för 2011 för dessa ämnen avsedda för laboratorie- och analysverksamhet

2010/C 107/12

I.

Det här meddelandet är riktat till företag som berörs av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1005/2009 om ämnen som bryter ned ozonskiktet (1) (nedan kallad förordningen) och som avser att under perioden 1 januari–31 december 2011 till eller från Europeiska unionen importera eller exportera, eller för 2011 begära en kvot för laboratorie- och analysverksamhet av, något av följande ämnen som omfattas av förordningen:

Grupp I

:

klorfluorkarboner (CFC) 11, 12, 113, 114 eller 115

Grupp II

:

andra fullständigt halogenerade klorfluorkarboner

Grupp III

:

halon 1211, 1301 eller 2402

Grupp IV

:

koltetraklorid

Grupp V

:

1,1,1-trikloretan

Grupp VI

:

metylbromid

Grupp VII

:

bromfluorkolväten

Grupp VIII

:

klorfluorkolväten

Grupp IX

:

bromklormetan

Dibromdifluormetan (halon-1202).

II.

Generellt sett råder produktions-, import- och exportförbud för de ämnen som anges i punkt I, förutom i fråga om specifika fall som anges i förordningen.

III.

För import eller export av ämnen som inte omfattas av det allmänna import- eller exportförbudet krävs licens av kommissionen, förutom om det rör sig om transitering, tillfällig lagring, tullagring eller frizonsförfarande i enlighet med förordning (EG) nr 450/2008, under högst 45 dagar. Import eller export av dibromdifluormetan omfattas inte heller av licenskravet.

IV.

För produktion av kontrollerade ämnen för laboratorie- och analysverksamhet krävs förhandstillstånd.

V.

Ansökan om en kvot för laboratorie- och analysverksamhet följer samma förfarande som anges nedan för import. Kvoter kommer att tilldelas i linje med artikel 10.6 i förordningen.

VI.

Företag som önskar importera eller exportera kontrollerade ämnen under 2011 och som under de senaste åren inte har ansökt om importlicens eller exporttillstånd, ska delge kommissionen detta senast den 1 juli 2010 genom att skicka in den registreringsblankett som finns på följande webbadress: http://ec.europa.eu/environment/ozone/ods.htm. Efter registreringen ska företagen följa det förfarande som beskrivs i punkt VII.

VII.

Företag som under tidigare år ansökt om importlicens eller exportgodkännande ska fylla i och skicka in den deklarationsblankett som finns på följande webbplats (ODS-databasen): http://ec.europa.eu/environment/ozone/ods.htm

I fråga om importdeklarationer ska, efter ansökan på webbplatsen, en undertecknad kopia av slutdeklaration sändas till kommissionen på följande adress:

Europeiska kommissionen

Generaldirektoratet för miljö

Enhet ENV.C.4 – Industriutsläpp och skydd av ozonskiktet

BU-1 2/147

1049 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Fax +32 22920692

E-post: env-ods@ec.europa.eu

Kommissionen ser helst att undertecknade kopior skickas per e-post.

VIII.

Deklarationsblanketterna i ODS-databasen kommer att finnas tillgängliga från och med den 1 juni 2010.

IX.

Endast korrekt ifyllda deklarationsblanketter (undertecknade kopior om det rör sig om importdeklarationer) som inkommer senast den 31 juli 2010 är giltiga.

Företag uppmanas att skicka in sina deklarationer så snart som möjligt och i så god tid inför slutdatumet att det går att korrigera dem inom deklarationsperioden.

Inlämnandet av en deklaration ger i sig inte rätt att importera eller exportera.

X.

Innan en licenspliktig (se punkt III) import eller export sker under 2011, måste företag lämna in en motsvarande deklaration och ansöka om licens hos kommissionen på det ansökningsformulär som finns på webbplatsen med ODS-databasen.

XI.

Kommissionen kan begära att företaget lämnar in kompletterande information för att kunna kontrollera ämnets karaktär och syftet med importen eller exporten.

XII.

Om kommissionen anser att ansökan överensstämmer med deklarationen och de rättsliga kraven, kommer en licens att utfärdas. Företaget meddelas via e-post om licensansökan godkänts. Kommissionen förbehåller sig rätten att neka att utfärda exportlicens om det ämne som ska exporteras inte överensstämmer med beskrivningarna, inte får användas för de ändamål för vilka licens begärts eller inte får exporteras enligt förordningen.

Kommissionen kan avslå ansökan om exportlicens då behöriga myndigheter i importlandet har informerat kommissionen om att importen av det kontrollerade ämnet negativt skulle påverka genomförandet av kontrollåtgärder som importlandet vidtagit för att fullgöra sina skyldigheter enligt protokollet eller att den skulle leda till ett överskridande av de kvantitativa begränsningarna enligt protokollet för det landet.

XIII.

Import för fri omsättning inom Europeiska unionen regleras av kvantitativa begränsningar, som kommissionen fastställer på underlag av importdeklarationer för kontrollerade ämnen med följande användningsområden:

a)

Laboratorie- och analysverksamhet (begränsningar i form av produktions/importkvot och kvantitativa begränsningar, se punkterna IV och V ovan).

b)

Kritiska användningsområden (haloner).

c)

Användning som råmaterial.

d)

Användning som agens i tillverkningsprocesser.


(1)  EUT L 286, 31.10.2009, s. 1.


Top