EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0761

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EG) nr 485/2008 om medlemsstaternas granskning av de transaktioner som utgör en del av systemet för finansiering genom Europeiska garantifonden för jordbruket

/* KOM/2010/0761 slutlig - COD 2010/0366 */

52010PC0761

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EG) nr 485/2008 om medlemsstaternas granskning av de transaktioner som utgör en del av systemet för finansiering genom Europeiska garantifonden för jordbruket /* KOM/2010/0761 slutlig - COD 2010/0366 */


[pic] | EUROPEISKA KOMMISSIONEN |

Bryssel den 17.12.2010

KOM(2010) 761 slutlig

2010/0366 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av rådets förordning (EG) nr 485/2008 om medlemsstaternas granskning av de transaktioner som utgör en del av systemet för finansiering genom Europeiska garantifonden för jordbruket

MOTIVERING

1. Bakgrund

- Motiv och syfte

Att anpassa kommissionens genomförandebefogenheter enligt rådets förordning (EG) nr 485/2008[1] till den uppdelning mellan kommissionens delegerade befogenheter och dess genomförandebefogenheter som införs genom artiklarna 290 och 291 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

- Allmän bakgrund

I artiklarna 290 och 291 i EUF-fördraget görs åtskillnad mellan två olika typer av kommissionsakter:

- Genom artikel 290 i EUF-fördraget kan lagstiftaren till kommissionen delegera befogenheten att anta akter med allmän räckvidd som inte är lagstiftningsakter och som kompletterar eller ändrar vissa icke väsentliga delar av lagstiftningsakten. Rättsakter som antas av kommissionen på detta sätt ska enligt terminologin i det fördraget kallas ”delegerade akter” (artikel 290.3).

- Enligt artikel 291 i EUF-fördraget ska medlemsstaterna vidta alla nationella lagstiftningsåtgärder som är nödvändiga för att genomföra unionens rättsligt bindande akter. Kommissionen kan tilldelas genomförandebefogenheter när det krävs enhetliga villkor för genomförandet av sådana akter. Rättsakter som antas av kommissionen på detta sätt ska enligt terminologin i fördraget kallas ”genomförandeakter” (artikel 291.4).

- Gällande bestämmelser

Artiklarna 290 och 291 i EUF-fördraget.

- Förenlighet med Europeiska unionens politik och mål på andra områden

Ej tillämpligt.

2. Samråd med berörda parter och konsekvensanalys

- Samråd med berörda parter

- Extern experthjälp

Det behövdes varken samråd med berörda parter eller extern experthjälp eftersom förslaget att anpassa rådets förordning (EG) Nr 485/2008 till Lissabonfördraget är en interinstitutionell fråga som kommer att beröra alla rådsförordningar. Ändringarna, som avser förenkling, har ett begränsat tillämpningsområde och är rent tekniska.

- Konsekvensanalys

Det behövs ingen konsekvensanalys eftersom förslaget att anpassa rådets förordning (EG) Nr 485/2008 till Lissabonfördraget är en interinstitutionell fråga som kommer att beröra alla rådsförordningar. Ändringarna, som avser förenkling, har ett begränsat tillämpningsområde och är rent tekniska.

3. Rättsliga aspekter

- Sammanfattning av den föreslagna åtgärden

Identifiera kommissionens delegerade befogenheter och genomförandebefogenheter i rådets förordning (EG) nr 485/2008 och fastställa motsvarande förfarande för antagande av sådana akter.

- Rättslig grund

Artikel 43 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

- Subsidiaritetsprincipen

Jordbrukspolitiken är ett område där EU och medlemsstaterna har delad behörighet. Detta innebär att medlemsstaterna är behöriga så länge EU inte lagstiftar på området. I fråga om kontroller, stöd och samarbete mellan medlemsstaternas behöriga myndigheter och kommissionen bör ett europeiskt tillvägagångssätt antas, och det är motiverat att förstärka enhetliga regler om informationsutbyte.

- Proportionalitetsprincipen

Förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen.

- Val av regleringsform

Föreslagen regleringsform: Europaparlamentets och rådets förordning.

Övriga regleringsformer är olämpliga av följande skäl: en förordning måste ändras genom en förordning.

4. Budgetkonsekvenser

Denna åtgärd medför inga ytterligare utgifter för EU.

2010/0366 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av rådets förordning (EG) nr 485/2008 om medlemsstaternas granskning av de transaktioner som utgör en del av systemet för finansiering genom Europeiska garantifonden för jordbruket

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DE NNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 42 första stycket och artikel 43.2,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag[2],

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[3],

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet[4], och

av följande skäl:

1. Genom rådets förordning (EG) nr 485/2008[5] överförs befogenheter till kommissionen för genomförandet av vissa bestämmelser i den förordningen.

2. Till följd av Lissabonfördragets ikraftträdande måste de befogenheter som överförs till kommissionen enligt förordning (EG) nr 485/2008 anpassas till artiklarna 290 och 291 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (nedan kallat fördraget ).

3. Kommissionen bör ha befogenheter att anta delegerade akter enligt artikel 290 i fördraget för att komplettera och ändra vissa icke väsentliga delar av förordning (EG) nr 485/2008. Det bör fastställas för vilka delar befogenheten får utövas, tillsammans med de villkor som ska gälla för sådan delegering.

4. För att garantera att förordning (EG) nr 485/2008 tillämpas enhetligt i alla medlemsstater bör kommissionen få befogenheter att anta genomförandeakter enligt artikel 291 i fördraget. Kommissionen bör framförallt få befogenhet att anta enhetliga regler för informationsutbyte. Kommissionen bör anta dessa genomförandeakter med bistånd från av kommittén för jordbruksfonderna som inrättats genom artikel 41d. 1 i rådets förordning (EG) nr 1290/2005 av den 21 juni 2005 om finansieringen av den gemensamma jordbrukspolitiken[6] i enlighet med bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr [xxxx/yyyy] av den …[ ska kompletteras efter antagandet av förordningen om kontrollmekanismer enligt artikel 291.3 i EUF-fördraget, som för närvarande behandlas i Europaparlamentet och rådet. ]

5. Förordning (EG) nr 485/2008 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EG) nr 485/2008 ska ändras på följande sätt:

6. I artikel 1.2 ska andra meningen ersättas med följande:

”För att från den förordningens tillämpningsområde utesluta de åtgärder som till sin natur inte lämpar sig för efterhandskontroll genom granskning av affärshandlingar, får kommissionen, genom delegerade akter i enlighet med villkoren i artiklarna 13a–13c i denna förordning, upprätta en förteckning över andra åtgärder som inte omfattas av denna förordning.”

7. Artikel 7 ska ändras på följande sätt:

a) I artikel 1 andra stycket ska den andra meningen utgå.

b) Punkt 5 ska utgå.

8. Artikel 13 ska utgå.

9. Följande artiklar ska införas:

”Artikel 13a

Kommissionen ska ges befogenhet att under obestämd tid anta de delegerade akter som avses i denna förordning.

När kommissionen har antagit en delegerad akt ska Europaparlamentet och rådet underrättas om detta samtidigt.

Artikel 13b

Delegeringen av de befogenheter som avses i artikel 13a får återkallas av Europaparlamentet eller rådet.

Den institution som har inlett ett internt förfarande för att avgöra huruvida delegeringen av befogenheter ska återkallas eller inte, ska se till att övriga institutioner och kommissionen underrättas inom rimlig tid innan det slutgiltiga beslutet fattas, med angivande av vilka delegerade befogenheter som omfattas av återkallandet och eventuella skäl för ett sådant återkallande.

Ett beslut om återkallande innebär att delegeringen av de befogenheter som anges i beslutet inte längre är giltig. Beslutet ska träda i kraft omedelbart eller vid en senare tidpunkt som anges i beslutet. Beslutet ska inte påverka giltigheten hos delegerade rättsakter som redan är i kraft. Det ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning .

Artikel 13c

Europaparlamentet och rådet får göra invändning mot en delegerad akt inom två månader från den dag akten överlämnats till dem. På Europaparlamentets eller rådets initiativ ska fristen förlängas med en månad.

Om varken Europaparlamentet eller rådet vid fristens utgång invänt mot den delegerade akten ska den offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning och träda i kraft den dag som föreskrivs i den.

Den delegerade akten får offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning och träda i kraft innan denna period löper ut, förutsatt att både Europaparlamentet och rådet har underrättat kommissionen om att de inte har för avsikt att göra invändningar.

Om Europaparlamentet eller rådet gör invändningar mot en delegerad akt ska den inte träda i kraft. Den institution som invänt mot en delegerad akt ska ange skälen för detta.

Artikel 13d

I nödvändiga fall ska kommissionen, genom genomförandeakter i enlighet med det förfarande som avses i artikel 42d. 2 i förordning (EG) nr 1290/2005, anta de bestämmelser som syftar till en enhetlig tillämpning av denna förordning i unionen, framförallt i fråga om

a) samordning av de gemensamma åtgärder som avses i artikel 7.1,

b) detaljer och specifikationer i fråga om innehållet och formen hos begäran samt hur de lämnas in, informationens innehåll och form samt hur den ska lämnas in och utbytas i enlighet med denna förordning,

c) villkor och publikationssätt för specifika regler och villkor för kommissionens spridning till behöriga myndigheter i medlemsstaterna av den information som behövs enligt förordningen.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i […] den

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

[1] EUT L 143, 3.6.2008, s. 1.

[2] EUT C […], […], s. […].

[3] EUT C […], […], s. […].

[4] EUT C […], […], s. […].

[5] EUT L 143, 3.6.2008, s. 1.

[6] EUT L 209, 11.8.2005, s. 1.

Top