EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0729

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om bromsutrustning på jordbruks- eller skogsbrukstraktorer med hjul

/* KOM/2010/0729 slutlig - COD 2010/0349 */

52010PC0729

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om bromsutrustning på jordbruks- eller skogsbrukstraktorer med hjul /* KOM/2010/0729 slutlig - COD 2010/0349 */


SV

Bryssel den 10.12.2010

KOM(2010) 729 slutlig

2010/0349 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

om bromsutrustning på jordbruks- eller skogsbrukstraktorer med hjul

(kodifiering)

MOTIVERING

1. Inom ”Medborgarnas Europa” fäster kommissionen stor vikt vid att unionsrätten förenklas och förtydligas så att den blir mer tillgänglig och begriplig för medborgarna och därmed ger dem nya möjligheter och tillfällen att utöva de särskilda rättigheter som de kan åberopa.

Ett hinder för att uppnå detta mål är dock att ett stort antal bestämmelser som har ändrats flera gånger och ofta på ett väsentligt sätt finns spridda i såväl den ursprungliga rättsakten som i senare ändringsrättsakter. För att kunna fastställa vilka bestämmelser som gäller fordras därför att ett stort antal rättsakter kontrolleras och jämförs.

Unionsrättens klarhet och överskådlighet är därför beroende av att ofta ändrade bestämmelser kodifieras.

2. Genom beslut av den 1 april 1987 [1] gav kommissionen sina avdelningar i uppdrag att kodifiera rättsakter senast efter det att de ändrats för tionde gången. Den underströk samtidigt att detta är en minimiregel och att avdelningarna bör sträva efter att kodifiera de texter som de har ansvar för med ännu kortare mellanrum för att göra bestämmelserna klara och begripliga.

3. Detta bekräftades i ordförandeskapets slutsatser från Europeiska rådet i Edinburgh i december 1992 [2], där också betydelsen av en kodifiering betonades, eftersom den garanterar förutsebarhet i fråga om vilken lag som är tillämplig vid en viss tidpunkt i en viss fråga.

Kodifieringen ska genomföras i enlighet med det normala förfarandet för antagande av unionens rättsakter.

Eftersom rättsakterna inte får ändras i sak vid en kodifiering har Europaparlamentet, rådet och kommissionen i ett interinstitutionellt avtal av den 20 december 1994 enats om en påskyndad arbetsmetod i syfte att snabbt kunna anta kodifierade rättsakter.

4. Detta förslag avser en kodifiering av rådets direktiv 76/432/EEG av den 6 april 1976 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om bromsutrustning på jordbruks- eller skogsbrukstraktorer med hjul [3]. Det nya direktivet ersätter de olika rättsakter som omfattas av kodifieringen [4]. Förslaget följer de kodifierade texterna vad beträffar innehållet i sak och begränsar sig därmed till att föra samman texterna, vilket innebär att de ändringar som krävs till följd av kodifieringen endast är av formell karaktär.

5. Detta förslag till kodifiering har utarbetats på grundval av en föregående konsolidering på 22 officiella språk av direktiv 76/432/EEG och dess ändringsrättsakter, som genomförts av Europeiska unionens publikationsbyrå med hjälp av ett databehandlingssystem. I de fall artiklarna har numrerats om framgår förhållandet mellan de gamla och nya artikelnumren av en tabell i bilaga VII till det kodifierade direktivet.

76/432/EEG (anpassad)

2010/0349 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

om bromsutrustning på jordbruks- eller skogsbrukstraktorer med hjul

(kodifiering)

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 114 ,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande [5],

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1) Rådets direktiv 76/432/EEG av den 6 april 1976 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om bromsutrustning på jordbruks- eller skogsbrukstraktorer med hjul [6] har ändrats flera gånger [7] på ett väsentligt sätt. För att skapa klarhet och överskådlighet bör det direktivet kodifieras.

76/432/EEG skäl 1 (anpassad)

(2) Direktiv 76/432/EEG är ett av särdirektiven i det system för EG-typgodkännande som har fastställts genom rådets direktiv 74/150/EEG, vilket har ersatts av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/37/EG av den 26 maj 2003 om typgodkännande av jordbruks- eller skogsbrukstraktorer, av släpvagnar och utbytbara dragna maskiner till sådana traktorer samt av system, komponenter och separata tekniska enheter till dessa fordon och om upphävande av direktiv 74/150/EEG [8], och det fastställer tekniska föreskrifter gällande bromsutrustning. Dessa tekniska föreskrifter avser att närma medlemsstaternas lagstiftningar till varandra för att därmed för varje typ av traktor möjliggöra det förfarande för EG-typgodkännande som fastställts genom direktiv 2003/37/EG. Bestämmelserna i direktiv 2003/37/EG om jordbruks- och skogsbrukstraktorer, släpvagnar och utbytbara dragna maskiner till sådana traktorer samt system, komponenter och separata tekniska enheter till dessa fordon gäller därför för det här direktivet.

(3) Detta direktiv bör inte påverka medlemsstaternas skyldigheter vad gäller tidsfristerna för införlivande med nationell lagstiftning och tillämpning av de direktiv som anges i del B i bilaga VI.

76/432/EEG

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1. Med jordbruks- eller skogsbrukstraktor avses varje motorfordon som är försett med hjul eller band och har minst två axlar, vars huvuduppgift grundas på dess dragkraft och som är särskilt konstruerat för att dra, skjuta, bära eller driva vissa redskap, maskiner eller släpvagnar avsedda för jordbruk eller skogsbruk. Fordonet kan vara utrustat för transport av gods och passagerare.

82/890/EEG artikel 1.1 (anpassad)

1 97/54/EG artikel 1

2. Detta direktiv ska bara gälla traktorer definierade i punkt 1 som är utrustade med luftfyllda däck och är konstruerade för en högsta hastighet på mellan 6 och 1 40 km/tim .

96/63/EG (anpassad)

Artikel 2

1. I fråga om traktorer som uppfyller kraven i detta direktiv får medlemsstaterna inte , av skäl som hänför sig till bromsutrustning,

a) vägra att bevilja EG-typgodkännande eller nationellt typgodkännande för en traktortyp, eller

b) vägra registrering eller förbjuda försäljning eller ibruktagande av traktorer.

2. Medlemsstaterna får vägra att bevilja nationellt typgodkännande för en traktortyp av skäl som hänför sig till bromsutrustning, om kraven i detta direktiv inte är uppfyllda.

76/432/EEG (anpassad)

Artikel 3

Medlemsstaterna får inte förbjuda användningen av traktorer av skäl som hänför sig till deras bromsutrustning, om dessa traktorer är försedda med de anordningar som anges i bilagorna I–IV och om dessa anordningar uppfyller de krav som fastställs där.

Artikel 4

En medlemsstat som har beviljat EG-typgodkännande för en traktor ska vidta de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att den underrättas om varje ändring av en sådan del eller egenskap som nämns i punkt 1.1 i bilaga I. De behöriga myndigheterna i den medlemsstaten ska besluta om huruvida nya provningar bör utföras på den ändrade traktortypen och om en ny rapport ska utarbetas. Om dessa provningar visar att kraven i detta direktiv inte uppfylls ska ändringen inte godkännas.

Artikel 5

De ändringar som är nödvändiga för att anpassa kraven i bilagorna I–V till den tekniska utvecklingen ska antas enligt det förfarande som avses i artikel 20.3 i direktiv 2003/37/EG.

Artikel 6

Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna texten till de centrala bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 7

Direktiv 76/432/EEG, i dess lydelse enligt de direktiv som anges i del A i bilaga VI, ska upphöra att gälla, utan att det påverkar medlemsstaternas skyldigheter vad gäller tidsfristerna för införlivande med nationell lagstiftning och tillämpningen av de direktiv som anges i del B i bilaga VI.

Hänvisningar till det upphävda direktivet ska anses som hänvisningar till detta direktiv och ska läsas enligt jämförelsetabellen i bilaga VII.

Artikel 8

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den [...].

76/432/EEG

Artikel 9

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

76/432/EEG (anpassad)

BILAGA I

DEFINITIONER, ANSÖKAN OM EG-TYPGODKÄNNANDE, EG-TYPGODKÄNNANDE, KONSTRUKTIONS- OCH MONTERINGSKRAV

76/432/EEG

1. DEFINITIONER

1.1 Traktortyp med avseende på bromsanordningarna

Med traktortyp med avseende på bromsanordningarna avses traktorer som inte skiljer sig åt i sådana väsentliga avseenden som

1.1.1 vikt utan last enligt definitionen i punkt 1.18,

76/432/EEG (anpassad)

1.1.2 högsta vikt enligt definitionen i punkt 1.16,

76/432/EEG

1.1.3 viktfördelning mellan axlarna,

1.1.4 tekniskt tillåten högsta vikt på varje axel,

1.1.5 högsta konstruktiva hastighet,

1.1.6 annan typ av bromsanordning (med särskild hänsyn till förekomsten eller avsaknaden av anordningar för bromsning av släpvagn),

1.1.7 de bromsade axlarnas antal och placering,

1.1.8 motortyp,

1.1.9 totala utväxlingsförhållandet som motsvarar högsta hastighet,

1.1.10 däckdimensionerna (bromsade axlar).

1.2 Bromsanordning

Med bromsanordning avses den kombination av delar som har till uppgift att steglöst minska hastigheten hos en traktor i rörelse eller att bringa den till stillastående eller att hålla den stillastående om den redan står stilla. Dessa uppgifter specificeras i punkt 4.1.2. En anordning ska bestå av manöverorganet, transmissionen och bromsarna.

1.3 Reglerad bromsning

Med reglerad bromsning avses en bromsning under vilken följande gäller vid såväl ansättning som lossning av bromsarna och inom anordningens normala arbetsområde:

1.3.1 Föraren kan vid valfri tidpunkt öka eller minska bromskraften med hjälp av manöverorganet.

1.3.2 Bromskraften verkar i samma riktning som manöverorganet påverkas (monotonisk funktion).

1.3.3 Det är enkelt att åstadkomma en tillräcklig finjustering av bromskraften.

1.4 Manöverorgan

Med manöverorgan avses den del som påverkas direkt av föraren för att förse transmissionen med den energi som krävs för att bromsa eller styra denna. Denna energi kan utgöras av förarens muskelkraft eller kan komma från någon annan källa som styrs av föraren, eller en kombination av dessa energislag.

1.5 Transmission

Med transmission avses den kombination av delar som finns mellan manöverorganet och bromsen och som funktionsmässigt kopplar ihop dessa. Transmissionen kan vara mekanisk, hydraulisk, pneumatisk, elektrisk eller en kombination av dessa. När bromskraften fås från eller bistås av en energikälla som är oberoende av föraren men styrs av denne, ska även anordningens energibehållare anses som en del av transmissionen.

1.6 Broms

Med broms avses den del där de krafter som motverkar traktorns rörelse utvecklas. Den kan utgöras av en friktionsbroms (när krafterna alstras av friktionen mellan två traktordelar som rör sig i förhållande till varandra), en elektrisk broms (när krafterna alstras genom elektromagnetisk påverkan mellan två traktordelar som rör sig i förhållande till varandra utan att vidröra varandra), en hydraulisk broms (när krafterna alstras genom påverkan av en vätska som befinner sig mellan två traktordelar som rör sig i förhållande till varandra) eller en motorbroms (när krafterna erhålls genom att en styrd ökning av motorns bromsverkan överförs till hjulen).

En anordning som mekaniskt låser traktorns transmission men som inte kan användas när traktorn är i rörelse ska anses vara en parkeringsbroms.

1.7 Olika typer av bromsanordningar

Med olika typer av bromsanordningar avses utrustning som skiljer sig åt i sådana väsentliga avseenden som

1.7.1 egenskaperna hos en eller flera delar, till exempel materialet, formen eller storleken,

1.7.2 delarnas sammansättning.

1.8 Del av bromssystem

Med del av bromssystem avses en av de enskilda delar som efter sammansättningen utgör bromsanordningen.

1.9 Genomgående bromsning

Med genomgående bromsning avses bromsningen av fordonskombinationer med hjälp av ett system med följande egenskaper:

1.9.1 Det finns ett enda manöverorgan som föraren påverkar steglöst från förarsätet med en enda rörelse.

1.9.2 Den energi som används för att bromsa fordonen i fordonskombinationen tillförs från samma källa (som kan utgöras av förarens muskelkraft).

1.9.3 Bromsanordningen säkerställer samtidig eller lämpligt tidsförskjuten bromsning av varje fordon i kombinationen, oavsett deras relativa lägen.

1.10 Halvt genomgående bromsning

Med halvt genomgående bromsning avses bromsningen av fordonskombinationer med hjälp av ett system med följande egenskaper:

1.10.1 Det finns ett enda manöverorgan som föraren kan påverka steglöst från förarsätet med en enda rörelse.

1.10.2 Den energi som används för att bromsa fordonen i fordonskombinationen tillförs från flera olika källor (varav en kan utgöras av förarens muskelkraft).

1.10.3 Bromsanordningen säkerställer samtidig eller lämpligt tidsförskjuten bromsning av varje fordon i kombinationen, oavsett deras relativa lägen.

1.11 Oberoende servoassisterad bromsning

Med oberoende servoassisterad bromsning avses bromsningen av fordonskombinationer med hjälp av anordningar med följande egenskaper:

1.11.1 Det finns ett manöverorgan för traktorbromsen som är oberoende av det dragna fordonets bromsmanöverorgan. Det senare ska alltid vara monterat på traktorn på ett sådant sätt att det lätt kan påverkas av föraren från förarsätet.

1.11.2 Förarens muskelkraft är inte den energi som används för att bromsa de dragna fordonen.

1.12 Oberoende bromsning

Med oberoende bromsning avses bromsningen av fordonskombinationer med hjälp av anordningar med följande egenskaper:

1.12.1 Det finns ett manöverorgan för traktorbromsen som är oberoende av släpvagnens bromsmanöverorgan, och det senare ska alltid vara monterat på traktorn på ett sådant sätt att det lätt kan påverkas av föraren från förarsätet.

1.12.2 Förarens muskelkraft är den energi som används för att bromsa de dragna fordonen.

1.13 Automatisk bromsning

Med automatisk bromsning avses den bromsning av ett eller flera dragna fordon som sker automatiskt om delar i en fordonskombination kopplas isär, eller avskiljs genom brott på kopplingsanordningen, utan att bromsverkan för resten av kombinationen minskas i någon större utsträckning.

1.14 Påskjutsbromsning

Med påskjutsbromsning avses bromsning genom utnyttjande av de krafter som alstras då släpvagnen rör sig mot traktorn.

76/432/EEG (anpassad)

1.15 Lastad traktor

Med lastad traktor avses, om inte annat anges, en traktor som lastats till sin ” högsta vikt ”.

1.16 Högsta vikt

Med högsta vikt avses den högsta vikt som tillverkaren angett som tekniskt tillåten (denna vikt kan vara högre än ”tillåten högsta vikt ”).

76/432/EEG

1.17 Olastad traktor

Med olastad traktor avses traktorn i körklart skick, med fulla tankar och radiatorer, med en förare med vikten 75 kg, men utan passagerare, tillbehör och last.

1.18 Vikt utan last

Med vikt utan last avses olastad traktors vikt.

76/432/EEG (anpassad)

2. ANSÖKAN OM EG-TYPGODKÄNNANDE

2.1 En ansökan om EG-typgodkännande för en traktortyp med avseende på bromsanordningarna ska lämnas in av tillverkaren eller dennes representant.

76/432/EEG

2.2 Ansökan ska åtföljas av följande handlingar i tre exemplar:

2.2.1 En beskrivning av traktortypen enligt punkterna 1.1.1–1.1.10. De siffror och/eller symboler som tillverkaren eller dennes representant angett för traktortypen ska framgå.

2.2.2 En förteckning över de delar, var och en tydligt utmärkt, som utgör bromsanordningen.

2.2.3 Ett schema över bromsanordningen vilket visar läget för var och en av dess delar på traktorn så att bromsanordningens olika delar kan lokaliseras och identifieras.

2.3 Följande ska också tillhandahållas:

2.3.1 En traktor som är representativ för den traktortyp som ska godkännas.

2.3.2 Sådana ritningar som kan behövas i högst A4-storlek (210 × 297 mm), eller vikta till denna storlek och ritade i lämplig skala.

76/432/EEG (anpassad)

3. EG-TYPGODKÄNNANDE

Den blankett som visas i bilaga V ska fyllas i och bifogas EG-typgodkännandeintyget.

76/432/EEG

1 96/63/EG artikel 1 och bilagan punkt 1

4. KONSTRUKTIONS- OCH MONTERINGSKRAV

4.1 Allmänt

4.1.1 Bromsanordning

4.1.1.1 Bromsanordningen ska vara konstruerad, uppbyggd och monterad så att traktorn vid normal användning kan uppfylla nedanstående krav trots de vibrationer som den kan utsättas för.

4.1.1.2 Bromsanordningen ska särskilt vara konstruerad, uppbyggd och monterad så att den kan motstå korrosion och effekterna av åldrande under den tid som den används, för att inte plötslig förlust av bromskraften ska riskeras.

4.1.2 Bromsanordningens funktioner

Den bromsanordning som definieras i punkt 1.2 ska uppfylla följande villkor:

4.1.2.1 Färdbromsar

4.1.2.1.1 Färdbromsen ska tillåta att traktorns rörelse kontrolleras och att traktorn kan stannas snabbt, säkert och effektivt, vid varje hastighet som den är konstruerad för och med tillåten last i både uppförs- och nedförslutningar. Det ska vara möjligt att reglera bromsverkan. Dessa villkor anses uppfyllda om kraven i bilaga II uppfylls.

Föraren ska ha möjlighet att ansätta färdbromsen från förarsätet samtidigt som han behåller kontrollen över traktorns styrorgan med minst en hand. Traktorns färdbroms kan innefatta anordningar för höger och vänster hand. Det ska vara möjligt att koppla dem så att de kan manövreras med en enda rörelse, och sedan vara möjligt att koppla isär dem igen.

Varje anordning, för höger eller vänster hand, ska vara försedd med ett inställningssystem, som kan vara antingen manuellt eller automatiskt, och som medger att bromsarnas balansering kan återställas enkelt.

4.1.2.2 Parkeringsbromsar

4.1.2.2.1 Parkeringsbromsen ska tillåta att traktorn hålls stilla i en uppförs- eller nedförslutning även utan förare, genom att de arbetande delarna hålls låsta av en helt mekanisk anordning. Detta kan åstadkommas genom en broms som verkar på transmissionen. Föraren ska ha möjlighet att ansätta parkeringsbromsen från förarsätet. Upprepad manövrering för att åstadkomma nödvändig bromsverkan är tillåten.

4.2 Egenskaper hos bromsanordningar

4.2.1 Den uppsättning bromsanordningar som en traktor är försedd med ska uppfylla de krav som angetts för färdbromsen och parkeringsbromsen.

4.2.2 Färdbromsanordningen och parkeringsbromsanordningen får ha gemensamma delar, under förutsättning att de uppfyller följande villkor:

4.2.2.1 Det ska finnas minst två manöverorgan som är oberoende av varandra och lätt åtkomliga för föraren från förarsätet. Detta krav ska uppfyllas även då föraren använder bilbälte.

4.2.2.2 Vid fel på någon annan del av bromsanordningen än bromsarna (enligt definition i punkt 1.6) eller vid något annat fel på färdbromsanordningen (bristande funktion, delvis eller total utslagning av en energibehållare), ska det vara möjligt att stanna traktorn med en retardation som uppgår till minst 50 % av det värde som anges i punkt 2.1.1 i bilaga II.

Dessa villkor ska uppfyllas när återstående bromsning åstadkoms på hjul som befinner sig på båda sidorna om symmetrilängsplanet (utan att traktorn avviker från sin kurs).

Vid tillämpningen av denna punkt ska inte arm- och kamanordningarna, eller liknande anordningar som bromsarna ansätts med, betraktas som felbenägna.

4.2.3 När annan energi än förarens muskelkraft används behöver det inte finnas mer än en källa för denna energi (såsom hydraulpump, luftkompressor osv.), förutsatt att kraven i punkt 4.2.2 uppfylls.

4.2.4 Färdbromsanordningen ska verka på båda hjulen på minst en axel.

4.2.5 Färdbromsanordningens verkan ska vara symmetriskt fördelad i förhållande till traktorns symmetrilängsplan mellan hjulen på samma axel.

4.2.6 Färdbromsanordningen och parkeringsbromsanordningen ska verka på bromsytor som är stadigvarande kopplade till hjulen genom delar med tillräcklig hållfasthet. Det får inte vara möjligt att koppla bort en bromsyta från hjulen. 1 När i normala fall mer än en axel bromsas kan en axel kopplas från, under förutsättning att denna axel vid ansättning av färdbromsen återkopplas automatiskt. När återkopplingsmekanismen inte fungerar, ska återkopplingen ske automatiskt.

När en axel bromsas får inte differentialen vara monterad mellan färdbromsen och hjulen på denna axel. När två axlar bromsas får differentialen vara monterad mellan färdbromsen och hjulen på den ena av de två axlarna.

4.2.7 Slitage av bromsarna ska enkelt kompenseras för med hjälp av en anordning för manuell eller automatisk justering. Dessutom ska manöverorganet och delarna i transmissionen och bromsarna ha en slaglängdsreserv så att effektiv bromsning säkerställs utan att någon omedelbar justering krävs då bromsarna blivit upphettade eller bromsbeläggen uppnått en viss grad av förslitning.

4.2.8 I hydrauliska bromsanordningar ska vätskebehållarnas påfyllningsöppningar vara lätt åtkomliga. Dessutom ska behållarna med reservvätska vara utformade så att reservvätskans nivå lätt kan kontrolleras utan att behållarna behöver öppnas.

4.2.9 Varje traktor som är försedd med en broms som ansätts från en energibehållare ska, om den föreskrivna bromsverkan inte kan uppnås utan hjälp av den lagrade energin, vara försedd med en varningsanordning, förutom tryckmätaren, som ger en signal som kan ses eller höras när energin i någon del av systemet före reglerventilen sjunker till 65 % eller mindre av normalvärdet. Denna anordning ska vara direkt och stadigvarande ansluten till kretsen.

4.2.10 När en hjälpenergikälla är nödvändig för bromsanordningens funktion ska energireserven oavsett kraven i punkt 4.1.2.1 vara sådan att den säkerställer tillräcklig bromsverkan för att stanna traktorn enligt de föreskrivna villkoren om motorn stannar.

4.2.11 Energin till hjälputrustningen får bara tas på ett sådant sätt att utrustningens drift aldrig, inte ens vid fel på energikällan, kan orsaka att energimängden i de källor som matar bromsanordningarna sjunker under den nivå som anges i punkt 4.2.9.

_____________

BILAGA II

PROVNING AV BROMSAR OCH BROMSUTRUSTNINGENS BROMSVERKAN

1. PROVNING AV BROMSAR

1.1 Allmänt

76/432/EEG (anpassad)

1 96/63/EG artikel 1 och bilagan punkt 1

1.1.1 1 Färdbromsutrustningens effektivitet grundar sig på stoppsträckan som beräknas enligt formeln i punkt 2.1.1.1. Stoppsträckan ska vara den sträcka traktorn tillryggalägger från det ögonblick då föraren börjar påverka anordningens manöverorgan till det ögonblick då traktorn stannar.

76/432/EEG

Den bromsverkan som föreskrivs för parkeringsbromsanordningar ska grundas på förmågan att hålla traktorn stillastående i en uppförs- eller nedförslutning.

1.1.2 För typgodkännandet av varje traktor ska bromsverkan mätas under provkörning på väg under följande förhållanden:

1.1.2.1 Traktorns tillstånd med avseende på vikt ska vara det som föreskrivs för varje provningstyp och anges på provningsrapporten.

1.1.2.2 Under provningarna får inte den kraft som måste anbringas på bromsens manöverorgan för att åstadkomma den föreskrivna bromsverkan överstiga 60 daN för pedaler och 40 daN för handmanövrerade organ.

1.1.2.3 Vägen ska ha en yta som ger god friktion.

1.1.2.4 Provningarna ska utföras när det inte förekommer någon vind som kan påverka resultaten.

1.1.2.5 Vid provningarnas början ska däcken vara kalla och ha det tryck som föreskrivs för den last som upptas av hjulen då traktorn står stilla.

1.1.2.6 Den föreskrivna bromsverkan ska erhållas utan att hjulen låses, utan att traktorn avviker från sin kurs och utan onormal vibration.

1.1.3 Under provningarna ska traktorn vara försedd med varje del som tillverkaren avsett för manövrering av det dragna fordonets bromsanordningar enligt punkterna 1.9-1.12 i bilaga I.

1.2 Typ 0-provning

(provning av normal bromsverkan med kalla bromsar)

1.2.1 Allmänt

1.2.1.1 Bromsarna ska vara kalla vid provningens början. En broms betraktas som kall om ett av följande villkor uppfylls:

1.2.1.1.1 Den temperatur som uppmäts på skivan eller utanpå trumman är lägre än 100 °C.

1.2.1.1.2 I fråga om helt inkapslade bromsar, även bromsar som är nedsänkta i olja, ska den temperatur som uppmäts på kåpans utsida vara lägre än 50 °C.

1.2.1.1.3 Bromsarna får inte ha varit ansatta senare än en timme före provningen.

1.2.1.2 Under bromsprovningen får inte en obromsad axel, om den kan frikopplas, vara ihopkopplad med en bromsad axel.

1.2.1.3 Provningen ska utföras under följande förhållanden:

76/432/EEG (anpassad)

1.2.1.3.1 Traktorn ska vara lastad till sin högsta vikt , med en obromsad axel också lastad till sin tekniskt tillåtna högsta vikt. Hjulen på den bromsade axeln ska vara försedda med de största däck som tillverkaren angett för denna traktortyp. För traktorer med bromsning på alla hjul ska framaxeln vara lastad till sin tekniskt tillåtna högsta vikt.

76/432/EEG

1.2.1.3.2 Provningen ska upprepas på en traktor när denna är olastad och bemannad endast med föraren och vid behov en person som har till uppgift att notera provningsresultaten. Traktorn ska vara försedd med de största däck som tillverkaren rekommenderar.

1.2.1.3.3 De gränsvärden som föreskrivs för minsta bromsverkan, både vid provning med olastad traktor och vid provning med lastad traktor, ska vara de som anges i punkt 2.1.1.

1.2.1.3.4 Vägen ska vara jämn.

1.2.2 Typ 0-provning ska utföras enligt följande:

1.2.2.1 Vid den högsta konstruktiva hastigheten med transmissionen frikopplad.

1.2.2.2 Den minsta föreskrivna bromsverkan ska uppnås.

1.3 Typ I-provning

(fade-provning)

1.3.1 Lastade traktorer ska provas på ett sådant sätt att energiintaget motsvarar det som registrerats för samma tid med en lastad traktor som körts med en konstant hastighet på 80 % ± 5 % av den hastighet som anges för typ 0-provning i en nedförslutning på 10 % över en sträcka på 1 km med transmissionen frikopplad.

1.3.2 I slutet av provningen ska färdbromsanordningens återstående bromsverkan mätas under samma förhållanden som vid typ 0-provning med transmissionen frikopplad (temperaturförhållandena kan självfallet vara annorlunda).

2. BROMSUTRUSTNINGENS BROMSVERKAN

2.1 Färdbromsanordningar

2.1.1 Färdbromsar på traktorer ska

96/63/EG artikel 1 och bilagan punkt 2

2.1.1.1 under typ 0-provningsförhållanden uppnå en stoppsträcka som beräknas på följande sätt:

smax≤0,15 V + (V2/116)

där:

V är den högsta konstruktiva hastigheten uttryckt i km/tim och

smax är den maximala stoppsträckan uttryckt i meter,

76/432/EEG

2.1.1.2 efter typ I-provning åstadkomma en återstående bromsverkan på minst 75 % av den föreskrivna och minst 60 % av det värde som registrerats under typ 0-provning (med transmissionen frikopplad).

2.2 Parkeringsbromsanordningar

2.2.1 Parkeringsbromsanordningen ska ha förmåga att hålla en lastad traktor stillastående i en uppförs- eller nedförslutning på 18 %, även om den är kombinerad med någon av de andra bromsanordningarna.

2.2.2 På traktorer som är godkända för tillkoppling av en eller flera släpvagnar ska traktorns parkeringsbromsanordning ha förmåga att hålla en fordonskombination som består av en olastad traktor och en obromsad släpvagn av samma vikt (inte överstigande 3 ton), stillastående i en uppförs- eller nedförslutning på 12 %.

2.2.3 En parkeringsbromsanordning som måste ansättas flera gånger innan den uppnår föreskriven bromsverkan tillåts.

_____________

BILAGA III

FJÄDERBROMSAR

1. DEFINITION

Fjäderbromsar är bromsanordningar i vilka den nödvändiga bromsenergin avges av en eller flera fjädrar som fungerar som en energiackumulator.

2. SÄRSKILDA KRAV

2.1 En fjäderbroms får inte användas som färdbroms.

2.2 En liten förändring av trycknivån som kan uppstå i matarkretsen till bromskompressionskammaren får inte orsaka någon större förändring av bromskraften.

2.3 Matarkretsen till fjäderkompressionskammaren ska innehålla en energikälla som inte matar någon annan anordning eller utrustning. Detta krav gäller inte om fjädrarna kan hållas sammantryckta med hjälp av två eller flera oberoende system.

2.4 Anordningen ska vara konstruerad så att det är möjligt att ansätta och lossa bromsarna minst tre gånger när utgångstrycket i fjäderkompressionskammaren är lika med det högsta tryck den konstruerats för. Detta krav ska uppfyllas när bromsarna är inställda så tätt som möjligt.

2.5 Det tryck i kompressionskammaren under vilket fjädrarna börjar ansätta bromsarna då de senare är inställda så tätt som möjligt får inte vara högre än 80 % av det minsta värdet för det normalt tillgängliga trycket.

2.6 När trycket i fjäderkompressionskammaren sjunker till den nivå där bromsdelarna börjar röra sig, ska en varningssignal som kan ses eller höras avges. Om detta krav uppfylls kan varningsanordningen utgöras av den som anges i punkt 4.2.9 i bilaga I.

2.7 På traktorer som är försedda med fjäderbromsar och som är godkända för att dra släpvagnar med genomgående eller halvt genomgående bromsar, ska automatisk ansättning av fjäderbromsarna medföra att släpvagnens bromsar ansätts.

3. LOSSNINGSSYSTEM

3.1 Fjäderbromsar ska vara konstruerade så att det vid fel är möjligt att lossa dem utan att använda deras normala manöverorgan. Detta kan åstadkommas med hjälp av en tilläggsanordning (pneumatisk, mekanisk osv.).

3.2 Om manövreringen av den tilläggsanordning som avses i punkt 3.1 kräver att ett verktyg eller en nyckel används, ska verktyget eller nyckeln förvaras i traktorn.

_____________

BILAGA IV

PARKERINGSBROMSNING GENOM MEKANISK LÅSNING AV BROMSCYLINDRARNA (LÅSMEKANISMER)

1. DEFINITION

Med mekanisk låsning av bromscylindrarna avses att en anordning säkerställer parkeringsbromsning genom mekanisk fasthållning av bromsens kolvstång.

Mekanisk låsning uppstår när låskammaren töms på tryckluft. Den mekaniska låsanordningen ska vara konstruerad så att den kan lossas när låskammaren återigen sätts under tryck.

2. SÄRSKILDA KRAV

2.1 När trycket i låskammaren närmar sig den nivå som medför mekanisk låsning ska ett optiskt eller akustiskt varningssystem aktiveras.

2.2 För bromsmekanismer som är utrustade med en mekanisk låsanordning ska bromsmekanismen kunna ansättas med endera av två energikällor.

2.3 Den låsta bromscylindern får endast lossas om det är säkert att bromsen kan ansättas igen efter sådan lossning.

2.4 Det ska finnas en hjälpanordning för lossning (till exempel mekanisk eller pneumatisk), exempelvis med hjälp av luften i något av traktorns däck, som ska träda i funktion i händelse av fel på den energikälla som försörjer låskammaren.

_____________

76/432/EEG (anpassad)

BILAGA V

MALL

Myndighetens namn |

BILAGA TILL EG-TYPGODKÄNNANDEINTYGET

GODKÄNNANDE AV BROMSUTRUSTNING PÅ JORDBRUKS- OCH SKOGSBRUKSTRAKTORER MED HJUL

(Artikel 4 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/37/EG av den 26 maj 2003 om typgodkännande av jordbruks- eller skogsbrukstraktorer, av släpvagnar och utbytbara dragna maskiner till sådana traktorer samt av system, komponenter och separata tekniska enheter till dessa fordon)

EG-typgodkännande nr ..................................................................................................................................................................

1. Fabrikat (namn på företaget) …………………………………………………………………………………………..

2. Typ och handelsbeteckning ……………………………………………………………………………………………

3. Tillverkarens namn och adress ………………………………………………………………………………………...

4. Namn och adress för tillverkarens representant (om sådan finns) …………………………………………………….

5. Traktorns vikt utan last ………………………………………………………………………………………………...

6. Fördelning av vikt utan last mellan axlarna ……………………………………………………………………… (kg)

7. Traktorns högsta vikt …………………………………………………………………………………………..

8. Fördelning av traktorns högsta vikt på varje axel enligt punkt 1.2.1.3.1 i bilaga II ...........................................

9. Bromsbeläggens fabrikat och typ ……………………………………………………………………………………...

10. Motortyp ……………………………………………………………………………………………….........................

11. Totalt utväxlingsförhållande som motsvarar högsta hastighet ………………………………………………………...

12. Däckdimensioner:

12.1 Största däck (bromsade axlar) …………………………………………………………………………………………

12.2 Däck som uppbär den störst tekniskt tillåtna vikten (icke bromsad axel) ……………………………………………..

………………………………………………………………..………………………………………………………...

13. Traktorns högsta hastighet ……………………………………………………………………………………………..

14. Antal och läge för bromsade axlar ……………………………………………………………………………………..

15. Kortfattad beskrivning av bromsutrustningen ……………………………………………………………………….

16. Traktorns vikt vid provningstillfället:

| | Olastad | Lastad |

| Axel 1 | ……………………… | ……………………… |

| Axel 2 | ……………………… | ……………………… |

17. Dimensioner för de däck som använts under provningen:

| | Axel 1 | Axel 2 |

| Däckdimension | ……………………… | ……………………… |

18. Resultat av bromsprovningarna:

18.1 Färdbromsverkan 18.1.1 Typ 0-provning | Provningshastighet (km/tim) | Beräknad bromsverkan i m/s2 | Uppmätt kraft på manöverorganet (daN) |

Olastad | …………..………….…… | …………………….…… | …………………….…… |

Lastad | …………..………….…… | …………………….…… | …………………….…… |

18.1.2 Typ I-provning | …………..………….…… | …………………….…… | …………………….…… |

18.2 Parkeringsbromsverkan:

Positiv/negativ (1)

19. Traktor tillhandahållen för EG-typgodkännande den .....................................................................................................

20. Teknisk tjänst som utför typgodkännandeprovningar …………………………………………………………………

21. Datum på rapport utfärdad av den tekniska tjänsten …………………………………………………………………..

22. Nummer på rapport utfärdad av den tekniska tjänsten ………………………………………………………………...

23. EG-typgodkännande för bromsutrustning beviljas/vägras (1) ........................................................................................

24. Ort ……………………………………………………………………………………………………………………...

25. Datum ……………………………………………………………………………………………………….…………

26. Underskrift ………………………………………………………………………………………………..……………

27. De handlingar som anges i punkterna 2.2.1, 2.2.2 och 2.2.3 i bilaga I bifogas ..............................................................

___________________

(1) Stryk det som inte är tillämpligt.

_______________

BILAGA VI

Del A

Upphävt direktiv och en förteckning över dess senare ändringar

(som avses i artikel 7)

Rådets direktiv 76/432/EEG (EGT L 122, 8.5.1976, s. 1) | |

Rådets direktiv 82/890/EEG (EGT L 378, 31.12.1982, s. 45) | Endast artikel 1.1 |

Kommissionens direktiv 96/63/EG (EGT L 253, 5.10.1996, s. 13) | |

Europaparlamentets och rådets direktiv 97/54/EG (EGT L 277, 10.10.1997, s. 24) | Endast avseende hänvisningen till direktiv 76/432/EEG i artikel 1 första strecksatsen |

Del B

Tidsfrister för införlivande med nationell lagstiftning och tillämpning

(som avses i artikel 7)

Direktiv | Tidsfrist för införlivande | Datum för tillämpning |

76/432/EEG | 1 januari 1977 | 1 oktober 1977 |

82/890/EEG | 21 juni 1984 | - |

96/63/EG | 1 oktober 1997(*) | - |

97/54/EG | 22 september 1998 | 23 september 1998 |

____________

(*) I enlighet med artikel 2 i direktiv 96/63/EG:

”1. Från och med den 1 oktober 1997 får medlemsstaterna inte

– vägra att bevilja EG-typgodkännande eller ett sådant dokument som avses i artikel 10.1 sista strecksatsen i direktiv 74/150/EEG eller nationellt typgodkännande för en traktortyp, eller

– förbjuda registrering, försäljning eller ibruktagande av traktorer

av skäl som hänför sig till bromsutrustningen, om traktorerna uppfyller kraven i direktiv 76/432/EEG, ändrat genom detta direktiv.

2. Från och med den 1 mars 1998 får medlemsstaterna

– inte längre bevilja EG-typgodkännande eller ett sådant dokument som avses i artikel 10.1 sista strecksatsen i direktiv 74/150/EEG, och

– får vägra att bevilja nationellt typgodkännande

för en traktortyp av skäl som hänför sig till bromsutrustningen, om kraven i direktiv 76/432/EEG, ändrat genom detta direktiv, inte är uppfyllda.”

_____________

BILAGA VII

JÄMFÖRELSETABELL

Direktiv 76/432/EEG | Direktiv 96/63/EG | Detta Direktiv |

Artikel 1 | - | Artikel 1 |

Artikel 2 | - | - |

- | Artikel 2.1 inledningen | Artikel 2.1 inledningen |

- | Artikel 2.1 första strecksatsen | Artikel 2.1 a |

- | Artikel 2.1 andra strecksatsen | Artikel 2.1 b |

- | Artikel 2.1 avslutningen | Artikel 2.1 inledningen |

- | Artikel 2.2 inledningen | Artikel 2.2 |

| Artikel 2.2 första strecksatsen | - |

| Artikel 2.2 andra strecksatsen | Artikel 2.2 |

| Artikel 2.2 avslutningen | Artikel 2.2 |

Artikel 3 | - | Artikel 3 |

Artikel 4 | - | Artikel 4 |

Artikel 5 | - | Artikel 5 |

Artikel 6.1 | - | - |

Artikel 6.2 | - | Artikel 6 |

- | - | Artikel 7 |

- | - | Artikel 8 |

Artikel 7 | - | Artikel 9 |

Bilagorna I–V | - | Bilagorna I–V |

- | - | Bilaga VI |

- | - | Bilaga VII |

_____________

[1] KOM(87) 868 PV.

[2] Se bilaga 3 till del A i slutsatserna.

[3] Genomförd i enlighet med kommissionens meddelande till Europaparlamentet och rådet – Kodifiering av gemenskapens regelverk, KOM(2001) 645 slutlig.

[4] Se del A i bilaga VI till detta förslag.

[5] EUT C […], […], s. […].

[6] EGT L 122, 8.5.1976, s. 1.

[7] Se del A i bilaga VI.

[8] EUT L 171, 9.7.2003, s. 1.

--------------------------------------------------

Top