Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010AR0107

    Yttrande från Regionkommittén om ”Lokala och regionala myndigheter i Georgien och utvecklingen av samarbetet mellan EU och Georgien”

    EUT C 15, 18.1.2011, p. 51–56 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    18.1.2011   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 15/51


    Yttrande från Regionkommittén om ”Lokala och regionala myndigheter i Georgien och utvecklingen av samarbetet mellan EU och Georgien”

    2011/C 15/10

    REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    Regionkommittén anser att politisk stabilitet, ekonomisk utveckling och en hög levnadsstandard för Georgiens invånare är av enorm betydelse för EU. Det har dock blivit ännu viktigare att stärka förbindelserna med tanke på Svartahavssynergin.

    Regionkommittén välkomnar att ett avtal om förenklade viseringsregler har slutits med Georgien, eftersom det vittnar om öppenhet gentemot georgiska medborgare.

    Regionkommittén uppmanar Georgiens regering att anpassa lagstiftningen till den europeiska stadgan för lokalt självstyre och att omstrukturera myndighetssystemet på regional nivå så att det kan ligga till grund för utvecklingen. Särskilt viktigt är det att man i lagstiftningen fastställer hur regionen som territoriell enhet ska fungera och vilka befogenheter de regionala myndigheterna ska ha.

    Regionkommittén understryker vikten av att företrädare för lokala och regionala myndigheter i Georgien på ett så tidigt stadium som möjligt och tillsammans med företrädare för de centrala myndigheterna får möjlighet att delta i arbetet med de överenskommelser, rapporter och handlingsplaner som utarbetas inom ramen för de bilaterala förbindelserna mellan EU och Georgien.

    Regionkommittén föreslår att man utarbetar en verkligt ”territoriell” dimension i det östliga partnerskapet och uppmanar i samband med detta EU:s medlemsstater och partnerländer, däribland Georgien, att underteckna en multilateral överenskommelse som gör att europeiska grupperingar för territoriellt samarbete (EGTS) kan verka inom det östliga partnerskapet, bl.a. i Georgien. Dessa grupperingar kan bidra till att förstärka samarbetet och till att utveckla de gränsöverskridande förbindelserna samt underlätta utbyte av erfarenheter och människor mellan de lokala och regionala myndigheterna i Georgien och medlemsstaterna.

    Föredragande

    :

    Jacek Protas (PL–PPE), regionpresident i Warmińsko-Mazurskie (Ermland–Masurien)

    I.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

    REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    Strategiska utmaningar i förbindelserna mellan EU och Georgien

    1.

    Regionkommittén bekräftar att EU:s främsta mål i Georgien är att stimulera ett fredligt, säkert och stabilt styre som kan bidra till goda grannförbindelser och stabilitet i regionen och som är berett att dela europeiska värden och utveckla institutionell och rättslig kompatibilitet i Sydkaukasien och i förbindelserna med EU.

    2.

    Regionkommittén bekräftar att stödet till demokratiska reformer, rättsstaten och goda styresformer är en prioritet i förbindelserna mellan EU och Georgien på både nationell och lokal nivå.

    3.

    Regionkommittén anser att politisk stabilitet, ekonomisk utveckling och en hög levnadsstandard för Georgiens invånare är av enorm betydelse för EU. Det har dock blivit ännu viktigare att stärka förbindelserna efter EU:s senaste utvidgning med Rumänien och Bulgarien, som delar ett gemensamt hav med Georgien, framför allt med tanke på Svartahavssynergin.

    4.

    Regionkommittén välkomnar att ett avtal om förenklade viseringsregler har slutits med Georgien, eftersom det vittnar om öppenhet gentemot georgiska medborgare.

    5.

    Regionkommittén ställer sig positiv till att Georgien inkluderats i den europeiska grannskapspolitiken, det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet och det östliga partnerskapet. Detta initiativ gör det möjligt att fördjupa förbindelserna mellan EU och Georgien.

    6.

    Regionkommittén understryker det östliga partnerskapets betydelse inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken. Kommittén ställer sig bakom målen, nämligen respekt för rättsstatsprincipen, goda styresformer, respekt för och skydd av minoriteter samt ett godtagande av principerna om marknadsekonomi och hållbar utveckling.

    7.

    Regionkommittén ställer sig positiv till att kommissionen bjudit in kommittén att delta i det östliga partnerskapet, i synnerhet i arbetet inom de tematiska plattformarna om demokrati, goda styresformer och stabilitet samt kontakter mellan människor.

    8.

    Regionkommittén betonar att den europeiska grannskapspolitiken skapades för att övervinna skiljelinjerna i Europa genom att successivt utvidga området med frihet, välstånd och säkerhet.

    9.

    Regionkommittén uppmanar EU och Georgien att med hjälp av partnersamverkan, utstationering och andra tillgängliga program utnyttja de olika kunskaper och erfarenheter som de nya medlemsstaterna förvärvat under sina sociala och ekonomiska reformer.

    10.

    Regionkommittén understryker vikten av att olika initiativ och program samordnas och att pågående projekt och instrument kopplas samman så att dubbelarbete undviks i EU:s verksamhet.

    11.

    Regionkommittén välkomnar i ljuset av lokalvalen i maj 2010 de framsteg som gjorts i riktning mot internationella standarder, men det kvarstår fortfarande vissa brister som bör åtgärdas. Trots att valen i allmänhet genomfördes på ett transparent och professionellt sätt och var öppna för alla, och trots att det hade skett betydande förbättringar som visar på att myndigheterna försöker ta itu med tidigare tillkortakommanden, finns det fortfarande vissa anledningar till oro. Detta gäller framför allt förmågan att mobilisera väljarna, bristen på jämlika villkor för vissa kandidater, och en ibland oklar gräns mellan statligt finansierad myndighetsverksamhet och partipolitisk verksamhet.

    Prioriteringar för de lokala myndigheternas utveckling

    12.

    Regionkommittén vill uppmärksamma den mycket viktiga roll som de lokala och regionala myndigheterna har att spela när det handlar om att genomföra målen för den europeiska grannskaps- och partnerskapspolitiken i Georgien. Det handlar främst om deras bidrag till den lokala utvecklingen, deras arbete för att förbättra de lokala ekonomiska förhållandena, respekten för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, arbetet för att underlätta rörlighet och stödja upprättandet av ömsesidiga kontakter.

    13.

    Regionkommittén rekommenderar överenskommelser, direkt samarbete, utbyte av erfarenheter och rörlighet mellan lokala och regionala myndigheter i medlemsstaterna och Georgien i syfte att utbyta erfarenheter och stimulera utvecklingen på lokal och regional nivå.

    14.

    Regionkommittén understryker att stärkandet av de lokala myndigheterna i Georgien är en prioritet. Regionkommittén anser att mer medel måste avsättas för att förbättra den offentliga förvaltningens förmåga på lokal nivå. Detta kan ske inom ramen för det östliga partnerskapet med hjälp av de övergripande programmen för institutionsuppbyggnad, som omfattar partnersamverkan, samråd på hög nivå, utbildningar och personalutbyte, praktiktjänstgöring och stipendier för yrkesutbildning. Det är också av största vikt att stödja Georgien när det gäller att bygga upp en akademisk bas för forskning om territoriellt självstyre och regional utveckling.

    15.

    Regionkommittén anser att Georgien med praktiskt stöd från EU bör modernisera administrativ praxis hos de lokala myndigheterna och öka deras institutionella förmåga. Detta kan uppnås genom att man stärker och fördjupar den politiska dialogen, kontakterna mellan människor och instrumenten för partnersamverkan samt utbytet av bästa praxis mellan partner i EU och Georgien, som deltar i arbetet för att genomföra politiska och sociala reformer.

    16.

    Regionkommittén uppmanar Georgiens regering att anpassa lagstiftningen till den europeiska stadgan för lokalt självstyre och att omstrukturera myndighetssystemet på regional nivå så att det kan ligga till grund för utvecklingen. Särskilt viktigt är det att man i lagstiftningen fastställer hur regionen som territoriell enhet ska fungera och vilka befogenheter de regionala myndigheterna ska ha.

    17.

    Regionkommittén konstaterar med tillfredsställelse att de georgiska myndigheterna gjort stora framsteg under de fyra år som det lokala självstyret fungerat i sin nuvarande form. Man har lyckats utveckla en mer effektiv och överskådlig modell för finansieringen av de kommunala myndigheterna, fortsätta utbyggnaden av den lokala infrastrukturen och stimulera större aktivitet i lokalsamhällena. Trots dessa framsteg finns det fortfarande mycket kvar att göra.

    18.

    Regionkommittén uppmanar de georgiska myndigheterna att i framtiden, allteftersom det kommunala självstyret i Georgien växer sig starkare, överväga möjligheten att skapa en lägre kommunal nivå eller att också öka antalet kommuner. Enligt kommittén leder den kommunala verksamheten på lägsta nivå till mer effektiva och snabba lösningar på lokala problem, till ett större engagemang hos invånarna och till en större känsla av ansvar för de gemensamma projekten. Kommittén anser också att man bör överväga möjligheten att inrätta självstyre på regional nivå.

    19.

    Regionkommittén konstaterar med tillfredsställelse att de kommunala fullmäktigeförsamlingarna genom den nya lagstiftning som kommer att träda i kraft efter lokalvalen 2010 får större betydelse som lokalt valda representativa organ, på bekostnad av borgmästarna.

    20.

    Regionkommittén uppmanar de georgiska myndigheterna att förbättra mekanismen för överföring av budgetmedel till kommunerna och för den regionala utvecklingens behov i landet. Kommittén anser att ministeriet för regional utveckling bör vara mer delaktigt i denna mekanism, på bekostnad av finansministeriet, som nu har exklusiv behörighet men inte samma förståelse för regionernas behov som den myndighet som har detta som sin särskilda uppgift.

    21.

    Regionkommittén anser att det behövs en finansiell decentralisering i Georgien. De flesta av de lokala myndigheterna är beroende av transfereringar för mer än 90 % av sina intäkter.

    22.

    Regionkommittén uppmanar de georgiska myndigheterna att ändra vallagstiftningen så att oberoende kandidater får delta i lokalvalen. Detta skulle avpolitisera det kommunala självstyret i Georgien och bereda vägen för lokala ledare.

    23.

    Regionkommittén anser att de georgiska myndigheterna bör utarbeta mekanismer, så att företrädare för lokala myndigheter kan bli mer delaktiga i arbetet med att utforma och genomföra den regionala utvecklingsstrategin och andra nationella dokument om utvecklingen i enskilda kommuner.

    24.

    Regionkommittén understryker vikten av att företrädare för lokala och regionala myndigheter i Georgien på ett så tidigt stadium som möjligt och tillsammans med företrädare för de centrala myndigheterna får möjlighet att delta i arbetet med de överenskommelser, rapporter och handlingsplaner som utarbetas inom ramen för de bilaterala förbindelserna mellan EU och Georgien, framför allt inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken och förberedelserna för genomförandet av det nationella vägledande programmet.

    25.

    Regionkommittén uppmanar den georgiska regeringen att utforma mekanismer för dialog och samråd med de lokala myndigheterna, arbetsmarknadsparterna och det civila samhället genom att involvera dem i EU:s samarbetsförfaranden.

    26.

    Regionkommittén rekommenderar att de lokala och regionala myndigheterna involveras i projekten på de fyra viktiga områden som nämns i strategin för gränsöverskridande samarbete 2007–2013 (Cross-border Cooperation Strategy Paper 2007-2013):

    Ekonomisk och social utveckling.

    Miljöskydd, hälsoskydd och bekämpning av organiserad brottslighet.

    Gränstrafikfrågor.

    Kontakter mellan människor.

    Regionkommittén anser att man bör agera inom ramen för mindre projekt, där de projekt prioriteras som syftar till att förbättra människors levnadsstandard.

    27.

    Regionkommittén understryker de lokala icke-statliga organisationernas och de lokala mediernas roll när det handlar om att bevaka och kontrollera att de lokala myndigheterna fungerar som de ska, öppenheten i deras verksamhet och de verkliga resultaten av deras arbete. Medier och icke-statliga organisationer har också stor betydelse när det gäller att analysera lokalsamhällenas och de lokala myndigheternas konkreta problem och diskutera olika lösningar samt att genomföra dessa.

    28.

    Regionkommittén anser att EU-institutionerna bör ge mer stöd till lokala icke-statliga organisationer och lokala medier i Georgien.

    Prioriteringar för den regionala utvecklingen

    29.

    Regionkommittén konstaterar med tillfredsställelse att kommissionen betraktar den regionala utvecklingen och stödet till jordbrukssektorn som ett så viktigt område att man bör fortsätta med eller till och med utöka hjälpen till Georgien inom ramen för det nationella vägledande programmet för åren 2011–2013.

    30.

    Regionkommittén ställer sig positiv till att Georgien 2009 inrättade ett ministerium för regional utveckling och infrastruktur, som blivit en viktig partner för EU.

    31.

    Regionkommittén konstaterar med tillfredsställelse att de georgiska myndigheterna gjort den regionala utvecklingen till en av sina politiska prioriteringar, i syfte att stärka Georgiens ekonomi. Kommittén uppskattar Georgiens insatser och framsteg på detta område. Samtidigt framhåller vi att det fortfarande finns oerhört mycket kvar att göra, särskilt när det gäller att utforma en metod som fungerar nedifrån-och-upp.

    32.

    Regionkommittén uppmanar de georgiska myndigheterna att fortsätta med programmet ”Ett Georgien utan fattigdom”, som lanserades redan före kriget 2008, och att utveckla ett sjukförsäkringssystem för de allra fattigaste. Fattigdomen i Georgien är fortfarande ett allvarligt problem och EU bör bidra till att man hittar lösningar på detta problem.

    33.

    Regionkommittén uppmanar de georgiska myndigheterna att med EU:s hjälp inleda en aktiv och beslutsam kamp mot arbetslösheten, som fortfarande är ett allvarligt problem, framför allt på landsbygden. Kommittén anser också att man bör skapa institut med uppgift att undersöka och bekämpa arbetslösheten. Man måste också lösa problemet med den bristande överensstämmelsen mellan befolkningens färdigheter och utbildning och de verkliga behoven på arbetsmarknaden.

    34.

    Regionkommittén framhåller behovet av fortsatta reformer i och utveckling av det georgiska jordbruket. Kommittén uppmanar de georgiska myndigheterna att komma överens om den slutgiltiga utformningen av strategin för jordbrukets utveckling i Georgien, att godkänna denna och att också öka de statliga investeringarna och dessutom uppmuntra privata investeringar i jordbrukssektorn. Detta är nödvändigt, framför allt eftersom de flesta människor i Georgien som befinner sig under fattigdomströskeln bor just på landsbygden.

    35.

    Regionkommittén uppskattar Georgiens insatser för att höja kvaliteten på sina statistiska undersökningar, framför allt att landet antagit en ny lag om statistik. Enligt denna ska det inrättas en statistikbyrå. Kommittén anser att EU-institutionerna och medlemsstaterna bör stödja arbetet med att genomföra denna lagstiftning.

    36.

    Regionkommittén uppmanar EU-institutionerna och EU:s medlemsstater att stödja Georgien i arbetet med att förbereda, genomföra och sammanställa resultaten av sina statistiska undersökningar. Utan detaljerade faktauppgifter om de enskilda regionerna kan man inte bedriva en effektiv regionalpolitik eller regional utveckling.

    37.

    Regionkommittén anser att EU bör stödja arbetet med att utforma en plan för markanvändning i Georgien.

    38.

    Regionkommittén noterar att frågan om miljöskydd har en mycket stor betydelse i Georgien. Naturresurserna – vattnet, skogarna, kusterna, bergen, luften m.m. – är enormt viktiga för landets ekonomi. Kommittén anser att Georgien bör fortsätta sitt arbete med miljöskyddsstrategi och miljölagstiftning. Kommittén anser att Georgien, med aktivt stöd från EU, bör utarbeta en politik för miljöskydd och hållbar utveckling i Georgien.

    39.

    Regionkommittén noterar behovet av stöd till innovation inom georgisk vetenskap och ekonomi. Kommittén uppmanar EU-institutionerna att uppmärksamma denna fråga.

    40.

    Regionkommittén uppmanar de georgiska myndigheterna att bedriva en konsekvent politik för att utveckla den lokala ekonomin och de små och medelstora företagen på regional nivå. Investeringar i lokal infrastruktur och lån till låg ränta kan vara till hjälp.

    Regionalt samarbete

    41.

    Regionkommittén noterar att det krävs regionalt och gränsöverskridande samarbete för att lösa gemensamma problem, t.ex. inom vattenförvaltning, bekämpning av organiserad brottslighet, transporter, utländska investeringar, energi, miljöskydd och klimatförändringar.

    42.

    Regionkommittén uppmanar de lokala myndigheterna i Georgien att försöka stimulera samarbetet mellan de georgiska regionerna och att delta i internationella samarbetsnätverk. Kommittén anser att de centrala myndigheterna i samband med detta bör lösa frågan om landets territoriella indelning, regiondefinitionen och de regionala myndigheternas befogenheter.

    43.

    Regionkommittén välkomnar genomförandet av den integrerade gränsförvaltningen i Sydkaukasien och den nya styrelsen för det regionala centrumet för miljön i Kaukasus. Kommittén anser att man bör fortsätta med det sydkaukasiska narkotikabekämpningsprogrammet. Alla dessa initiativ utgör tillsammans ett mycket viktigt instrument för att främja regionalt samarbete och stabilitet i Sydkaukasien.

    44.

    Regionkommittén föreslår att man utarbetar en verkligt ”territoriell” dimension i det östliga partnerskapet och uppmanar i samband med detta EU:s medlemsstater och partnerländer, däribland Georgien, att underteckna en multilateral överenskommelse som gör att europeiska grupperingar för territoriellt samarbete (EGTS) kan verka inom det östliga partnerskapet, bl.a. i Georgien. Dessa grupperingar kan bidra till att förstärka samarbetet och till att utveckla de gränsöverskridande förbindelserna samt underlätta utbyte av erfarenheter och människor mellan de lokala och regionala myndigheterna i Georgien och medlemsstaterna.

    45.

    I enlighet med Europeiska kommissionens rekommendationer kommer Regionkommittén konsekvent att verka för att finna former för regelbunden dialog och närmare samarbete mellan regionala och lokala myndigheter i medlemsstaterna och de stater som ingår i det östliga partnerskapet, i första hand genom att organisera en årlig konferens med EU och de lokala och regionala myndigheterna i det östliga partnerskapet

    46.

    Regionkommittén instämmer i kommissionens uppmaning att öka det multilaterala samarbetet som ett komplement till den nordliga dimensionen och Svartahavssynergin. Regionkommittén anser att man bör koppla samman de multilaterala initiativen inom ramen för den europeiska grannskaps- och partnerskapspolitiken, t.ex. Svartahavssynergin och det östliga partnerskapet, för att utveckla de bilaterala förbindelserna mellan EU och Georgien.

    Den särskilda situationen i regioner med nationella minoriteter

    47.

    Regionkommittén konstaterar med tillfredsställelse att de georgiska myndigheterna antagit en nationell integrationsstrategi, som har till uppgift att bland annat förbättra infrastrukturen i regioner med nationella minoriteter. Trots dessa ansträngningar noterar kommittén att integrationen av nationella minoriteter och deras rättigheter i Georgien fortfarande ger anledning till oro.

    48.

    Regionkommittén välkomnar de georgiska myndigheternas insatser för att förbättra minoriteternas kunskaper i landets officiella språk och att läroböcker som ingår i den officiella läroplanen i Georgien nu översatts till minoritetsspråk. Detta är ett viktigt steg i riktning mot en standardiserad utbildning i hela landet. Georgien bör absolut fortsätta med och fördjupa åtgärderna på detta område, eftersom de bristfälliga kunskaperna i georgiska bland landets minoriteter fortfarande är en stor utmaning.

    49.

    Regionkommittén anser att EU-institutionerna bör ägna särskild uppmärksamhet åt fall av diskriminering på grund av etnisk eller religiös tillhörighet i Georgien och att de på alla möjliga sätt (med bl.a. tekniskt stöd, expertstöd och ekonomiskt stöd) bör verka för rättsliga och institutionella lösningar i Georgien som leder till respekt för minoriteternas rättigheter och ökar deras integrering i samhället och som medborgare.

    50.

    Regionkommittén anser att EU-institutionerna och andra internationella institutioner som ägnar sig åt georgiska frågor bör främja informationsarbetet för att öka den rättsliga, politiska och medborgerliga medvetenheten bland de nationella och religiösa minoriteterna i Georgien.

    51.

    Regionkommittén uppmanar de centrala myndigheterna i Georgien att utarbeta lämpliga mekanismer för att förhindra att invånare som tillhör en minoritet utestängs från det sociala, politiska och offentliga livet i landet.

    52.

    Regionkommittén uppmanar de georgiska myndigheterna att utarbeta en politisk strategi för att kunna identifiera minoriteternas verkliga problem och snabbt och effektivt lösa dem i aktivt samarbete med alla berörda aktörer: framför allt företrädare för centrala myndigheter, kommunala myndigheter och minoriteter samt organisationer inom det civila samhället, den privata sektorn, lokalsamhällen och internationella organisationer.

    53.

    Regionkommittén framhåller den avgörande betydelsen av att det finns ett gemensamt ansvar och en samordning av myndigheternas, kommunernas och de icke-statliga organisationernas åtgärder för de etniska och religiösa minoriteterna i Georgien.

    Den särskilda situationen i de konfliktdrabbade regionerna

    54.

    Regionkommittén ställer sig positiv till EU:s engagemang för att få ett slut på och undanröja effekterna av kriget mellan Ryssland och Georgien i augusti 2008 och till att EU inrättat Europeiska unionens övervakningsuppdrag i Georgien (EUMM) och efterkrigsstödet till Georgien.

    55.

    Regionkommittén uppskattar och framhåller betydelsen av att EU tillsammans med FN och OSSE aktivt deltar i de s.k. Genèvesamtalen, som inleddes 2008 som ett forum för dialog och konfliktlösning.

    56.

    Regionkommittén välkomnar det fortsatta samarbetet mellan Nato och Georgien kring demokratiska, institutionella och försvarsrelaterade reformer, vars mål är att förbereda Georgien inför ett eventuellt medlemskap i alliansen och att uppnå ytterligare stabilitet i regionen.

    57.

    Regionkommittén framhåller att EU fortfarande stöder Georgiens territoriella integritet och dess gränsers okränkbarhet samt beslutsamt stöder fredlig konfliktlösning.

    58.

    Regionkommittén anser att både EUMMoch EU:s särskilda representant i Sydkaukasien bör fortsätta sin noggranna övervakning av händelseutvecklingen i de konfliktdrabbade regionerna.

    59.

    Regionkommittén uppmanar Ryssland att respektera villkoren i de överenskommelser om ett slut på konflikten som detta land undertecknade i augusti 2008 och dra tillbaka sina styrkor till de ställningar de hade före konflikten samt sluta vägra EUMMtillträde till Abchaziens och Sydossetiens territorium.

    60.

    Regionkommittén konstaterar med tillfredsställelse att de georgiska myndigheterna antagit och börjat genomföra en nationell strategi för internflyktingar för åren 2009–2012. Denna omfattar alla internflyktingar (Internally Displaced People – IDP).

    61.

    Regionkommittén uppskattar det positiva steg som Georgiens regering tog när den i januari 2010 antog en nationell strategi för de ockuperade territorierna – ”engagemang genom samarbete” – och planerna att ändra i lagstiftningen i de ockuperade områdena, som Europarådet framfört allvarliga invändningar mot.

    62.

    Regionkommittén förespråkar beslutsamt ett fortsatt stöd till de regioner som drabbades av den senaste konflikten. Regionkommittén anser att nya medel framför allt bör användas för hjälp till flyktingar och internflyktingar, för återuppbyggnad av hus och infrastruktur, för stöd till dialog på lokal nivå och för förtroendeskapande åtgärder.

    Avslutande kommentarer

    63.

    Regionkommittén understryker att det gått knappt sex år sedan ”rosenrevolutionen”, som var startskottet för en period av förändringar och reformer i Georgien. Under dessa år har Georgien drabbats av krig och följderna av den ekonomiska världskrisen. Trots denna korta tid och de svårigheter som landet stött på har Georgien lyckats göra stora framsteg på vägen mot demokrati, marknadsekonomi och utveckling.

    64.

    Regionkommittén framhåller den enorma betydelse som EU:s stöd har för det lokala självstyret och den regionala utvecklingen i Georgien, som ligger i en politiskt instabil region med frekventa maktskiften och där det sedan Sovjetunionens sammanbrott pågått minst ett dussintal väpnade konflikter eller pyrande konflikter. Georgien ligger i ett område med ovanligt stora etniska, språkliga, religiösa och historiska skillnader men hittills utan demokratiska traditioner av europeiskt slag. Investeringarna för att utveckla och stärka de lokala myndigheterna och självstyret och investeringarna i den regionala utvecklingen i Georgien är därför av grundläggande betydelse både för att förbättra livskvaliteten för landets medborgare och för landets demokratisering. Stödet bidrar också till att främja europeiska värderingar och till att bygga upp de georgiska medborgarnas förtroende för EU.

    65.

    Regionkommittén påminner om att den politiska och ekonomiska utvecklingen i Georgien, som befinner sig i EU:s omedelbara närhet och i en strategisk region med tanke på transportlederna för energi och närheten till politiskt instabila regioner, är av central betydelse för EU. Att stödja Georgien i dess strävanden att närma sig EU bör vara en av EU:s prioriteringar.

    Bryssel den 6 oktober 2010

    Regionkommitténs ordförande

    Mercedes BRESSO


    Top