EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC0506(03)

Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

EUT C 104, 6.5.2009, p. 21–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

6.5.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 104/21


Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

2009/C 104/09

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs genom artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1). Invändningar mot ansökan måste komma in till kommissionen i sex månader räknat från dagen för detta offentliggörande.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

RÅDETS FÖRORDNING (EG) NR 510/2006

”WIŚNIA NADWIŚLANKA”

EG NR: PL-PDO-0005-0586-04.01.2007

SGB ( ) SUB ( X )

1.   Beteckning

”Wiśnia nadwiślanka”

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Polen

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet

3.1.   Produkttyp [samma som i bilaga II]

Kategori:

Kategori 1.6 – Frukt, grönsaker och spannmål, bearbetade eller obearbetade

3.2.   Beskrivning av den produkt för vilken beteckningen i (1) är tillämplig

Endast bär av det rotskottsbildande surkörsbäret ”Sokówka odroślowa”, får saluföras under benämningen ”Wiśnia nadwiślanka”.

Den skyddade ursprungsbeteckningen omfattar bären av surkörsbärssorten ”Wiśnia nadwiślanka”, avsedda för förädlingsindustrin och, på grund av bärens utomordentliga smak, för omedelbar förtäring. Surkörsbäret ”Wiśnia nadwiślanka” är en av de arter av rotskottsbildande surkörsbär som förekommer i Polen, och är vanligt i regionen Pas nadwiślański vid floden Wisła (därav namnet). Körsbärssorten saknar latinsk vetenskaplig benämning. Denna surkörsbärssort härstammar från stäppkörsbäret (Prunus fruticosa). Stäppkörsbäret förökar sig vegetativt genom rotskott, och kallas också för dvärgkörsbär (Prunus fruticosa Pall.) Det hör till familjen rosväxter (Rosaceae) – Rosaceae Juss., underfamiljen Prunoideae, släktet prunusar – Prunus L., undersläktet körsbär – Cerasus Mill.

Förökningssättet, bärens storlek, deras intensiva färg och det faktum att det i odlingsområdet fortfarande finns ett litet antal naturliga enklaver med Prunus fruticosa Pall. tyder på att surkörsbäret ”Wiśnia nadwiślanka” förmodligen härstammar från Prunus fruticosa Pall.

Surkörsbäret ”Wiśnia nadwiślanka” har något mindre bär än de odlade sorter som härstammar från Prunus avium L., och Prunus cerasus L. och deras hybrider.

Uttrycket ”sokówka” (saftkörsbär) betyder att bären på grund av fruktköttets intensiva färg främst används som råvara till saft. Kärnan är mörk och till färgen lik fruktköttet. Uttrycket ”odroślowa” (rotskottsbildande) innebör att körsbär av denna sort bildar rotskott fem år efter planteringen. Dessa rotskott används för förökning.

Surkörsbären ”Wiśnia nadwiślanka” är intensivt mörkröda till vinröda med enhetlig färgning över hela skalet. De är runda och något tillplattade. Förhållandet mellan kärnans vikt och fruktköttet beror på trädens ålder och ligger mellan 6,4 % och 11,3 %. Bären är mellan 12 och 20 mm i diameter och väger mellan 1,6 och 3,3 g, också beroende på trädens ålder. Gröngödseltillsats och gynnsamma väderleksförhållanden kan leda till att bären blir större, upp till 25 mm i diameter och med en vikt på upp till 4 g. Fruktköttet är enhetligt mörkrött. Den intensiva färgen bevaras även efter bearbetning. Bären är aromatiska med typisk smak och lukt för surkörsbär. Smaken är intensiv och lätt syrlig.

Oberoende av användningen måste surkörsbären ”Wiśnia nadwiślanka” vara friska, utan spår av röta eller främmande partiklar, utan skadeinsekter eller deras spår, och får inte uppvisa onaturlig fuktighet på utsidan eller främmande lukt eller smak.

Surkörsbären ”Wiśnia nadwiślanka” som är avsedda för bearbetning ska plockas när fruktskalet nått sin fulla färgning. Bären plockas utan stjälk. Bären får vara av olika storlek och uppvisa sol- eller hagelskador, förutsatt att ”Wiśnia nadwiślankas” särskilda egenskaper bevaras.

Surkörsbären ”Wiśnia nadwiślanka” som är avsedda för omedelbar förtäring ska handplockas. De ska vara oskadda och se friska ut.

3.3.   Råvaror (endast för bearbetade produkter)

3.4.   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung)

3.5.   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området

Alla steg i produktionen måste äga rum inom det avgränsade geografiska området. Sady muszą znajdować się na obszarze geograficznym określonym w pkt 4 na glebach wapiennych lub wapienno-glinianych. Fruktgårdarna måste ligga i det avgränsade geografiska område som anges i punkt 4, på kalkhaltig mark eller kalklera. Plantavståndet måste minst vara 4 x 2 meter, dvs. varje planta har 8 m2 till sitt förfogande. Gödsling sker i enlighet med standardreglerna för gödning av fruktträd.

Surkörsbären ”Wiśnia nadwiślanka” som är avsedda för omedelbar förtäring ska handplockas. Vid skörden, som äger rum i juli, plockas körsbären med stjälk. Senare kan de även plockas utan stjälk.

Körsbären ”Wiśnia nadwiślanka” behöver inte kylas om de bearbetas inom 24 timmar efter skörden. Om de lagras under längre tid krävs kylning.

3.6.   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning etc.

”Wiśnia nadwiślanka” förpackas omgående på skördeplatsen. Denna bestämmelse har införts för att säkra produktens kvalitet och möjliggöra övervakning och kontroll av bärens ursprung. Körsbär avsedda för omedelbar konsumtion förpackas i förpackningar på mellan 0,5 och 5 kg.

”Wiśnia nadwiślanka” som är avsedda för bearbetning förpackas i enskilda förpackningar, i korgar med en nettovikt på högst 13 kg, eller i lådor eller paletter med sluten botten och den vikt som föreskrivs för lådpaletter.

3.7.   Särskilda regler för märkning

Ej tillämpligt.

4.   Kort beskrivning av det geografiska området

”Wiśnia nadwiślanka” odlas i följande område:

I vojvodskapet Masowien, distriktet Lipsko, kommunerna Lipsko, Sienno, Solec n/Wisłą.

I vojvodskapet Świętokrzyskij, distriktet Opatów, kommunerna Ożarów och Tarłów.

I vojvodskapet Lublin, distriktet Kraśnik, kommunen Annopol.

–   Samband med det geografiska området

5.1.   Specifika uppgifter om det geografiska området

Området där ”Wiśnia nadwiślanka” produceras ligger vid floden Wisła och präglas av likartade klimatförhållanden och kalkhaltiga jordar eller kalklera. Matjordsskiktet är normalt sett bara 0,5 m djupt och ligger på massiva kalkberggrund. Klimatet i området präglas av floden Wisła, Polens största flod, som ger ett speciellt mikroklimat. I odlingsområdet kan lätt nattfrost uppstå även under blomningen, vilket medför ojämn produktion från år till år. Den värme som floden avger dämpar emellertid effekterna av dessa väderleksförhållanden. Därigenom är surkörsbärsskörden ändå relativt tillförlitlig i det geografiska odlingsområdet.

Området har neutrala till alkaliska jordar, och surkörsbäret ”Wiśnia nadwiślanka” tål även pH-värden över 7 mycket väl, till skillnad från andra sorter som måste ha ett pH-värde mellan 6,7 och 7,1. Markens höga pH-värde beror på kalkhalten (över 1 000 mg/l).

En viktig faktor i det geografiska området är också de lokala producenternas kunskap och kunnande. De har lärt sig att odla denna särskilda sort surkörsbär och anpassat sina metoder till områdets särskilda klimat- och markegenskaper. Detta speglar sig i det plantavstånd som tillämpas, och metoderna att ta rotskott från minst fem år gamla plantor för förökning. Om rotskotten inte avlägsnas uppstår snåriga buskar, vilket leder till sämre växthälsa, mindre frukter och minskad avkastning. Trots att ”Wiśnia nadwiślanka” är mycket motståndskraftig mot sjukdomar är det viktigt att vidta lämpliga skyddsåtgärder mot växtsjukdomar och skadedjur. I synnerhet måste man bekämpa körsbärsflugan (Rhagoetis cerasi), som under varma vårar kan angripa denna tidigblommande körsbärsart under årstider då detta inte är känt för andra körsbärssorter.

5.2.   Specifika uppgifter om det geografiska området

Typiska egenskaper för ”Wiśnia nadwiślanka”:

Tydligt mindre fruktstorlek jämfört med andra odlade sorter.

Mycket intensiv saftfärg.

Mycket hög halt av antocyaner: över 115 mg/100 g (fastställt med hjälp av HPLC).

Hög halt av löst torrsubstans: 16-23oBx.

Hög halt av jäsbart socker: över 13 %.

Hög halt av organiska syror, minst 1,4 % omräknat som äppelsyra, vid ett pH-värde på 8,1.

Halten antocyaner i ”Wiśnia nadwiślanka” är minst 20 5 högre än i sorten Łutówka, den populäraste surkörsbärssorten i Polen, som räknas som mest lämpad för bearbetning. Skillnaden kan vara upp till 100 %. Detta är beroende av väderleksförhållanden och växtplats.

En egenhet hos ”Wiśnia nadwiślanka” är också att det vid stjälkfästet sipprar ut en liten mängd saft efter det att stjälken avlägsnats (särskilt under de första skördeveckorna), som bildar en geléartad massa och blockerar all ytterligare utsippring och därmed ökar bärens hållbarhet i jämförelse med andra sorter.

5.3.   Orsakssamband mellan det geografiska området och produktens kvalitet eller egenskaper (för SUB) eller en viss kvalitet, ett visst anseende eller en viss annan egenskap som kan hänföras till produkten (för SGB).

Dessa rotskottsbildande surkörsbär odlades för första gången i området kring orten Słupia Nadbrzeżna. Så småningom spred sig odlingen över hela flodområdet, där jordmånen och klimatsituationen var likartad. På grund av sin förekomst i ett begränsat område kring floden Wisła har sorten, som härstammar från de lokala rotskottsbildande surkörsbären, fått namnet ”Wiśnia nadwiślanka”.

På alkalisk jordmån med hög kalkhalt är träden kortlivade (10-25 år), och frukten blir mindre, aromatiskare och med intensivare färg. På lerjord med djupare kalkberg finner man träd på över 50 år med större bär och mindre stark arom. Kalkgrunden är viktig för saftens kraftiga kondensation, som visar sig i den relativt höga extrakthalten och färgintensiteten, och leder till att frukterna får en ytterst delikat smak och är mycket eftertraktade i bearbetningsindustrin. Dessa egenskaper kan inte uppnås på sura och kalkfattiga marker.

Dessa rotskottsbildande surkörsbär växer i regel väl om de planteras i andra områden, men har stora problem med fruktbildningen. Detta beror på den tidiga blomningen som lätt medför frostskador och minskade skördar. Andra mikroklimatiska förhållanden än i det geografiskt avgränsade produktionsområdet kan leda till större bär, men med högre vattenhalt och mindre fruktextrakt.

Kombinationen av markegenskaper och flodklimatet påverkar inte bara tillväxt och blomning, utan leder också till kraftig fruktbildning och hög avkastning av bär av högsta kvalitet, med de särskilda egenskaper som anges i punkt 5.2. Kvaliteten är nära kopplad till fruktgårdarnas läge och markklimat. Under de rådande förhållandena växer alla andra surkörsbärssorter dåligt, och ger dålig avkastning.

Utöver de särskilda växtförhållandena präglar även de lokala producenternas stora kunnande den slutliga kvaliteten på ”Wiśnia nadwiślanka”, så som redan beskrivits i punkt 5.1.

Hänvisning till offentliggörandet av specifikationen

(Artikel 5.7 i förordning (EG) nr 510/2006)

http://www.bip.minrol.gov.pl/strona/DesktopDefault.aspx?TabOrgId=1620&LangId=0


(1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.


Top