Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009PC0014

    Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut av den […] om inrättande av ett gemenskapsprogram till stöd för särskild verksamhet på området för finansiella tjänster, finansiell rapportering och revision {SEK(2009) 54}

    /* KOM/2009/0014 slutlig - COD 2009/0001 */

    52009PC0014

    Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut av den […] om inrättande av ett gemenskapsprogram till stöd för särskild verksamhet på området för finansiella tjänster, finansiell rapportering och revision {SEK(2009) 54} /* KOM/2009/0014 slutlig - COD 2009/0001 */


    [pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

    Bryssel den 23.1.2009

    KOM(2009) 14 slutlig

    2009/0001 (COD)

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

    av den […]

    om inrättande av ett gemenskapsprogram till stöd för särskild verksamhet på området för finansiella tjänster, finansiell rapportering och revision

    {SEK(2009) 54}

    (framlagt av kommissionen)

    MOTIVERING

    1. BAKGRUND

    I den finansiella tjänstesektorn och på området för finansiell rapportering och lagstadgad revision förväntas gemenskapen bidra med finansiellt stöd till verksamheten i vissa organ, både europeiska och internationella, för att säkerställa en effektiv gemenskapspolitik inom dessa områden. Detta beslut syftar därför till att inrätta ett nytt gemenskapsprogram som kommer att möjliggöra direkta bidrag till finansieringen av dessa organ inom ramen för gemenskapens budget. Dessa bidrag kommer att garantera en stabil, diversifierad och väl anpassad finansiering så att dessa organ på ett oberoende och effektivt sätt ska kunna fullgöra sina uppdrag.

    Kommissionen har gett sitt erkännande åt den nyckelroll som tillsynskommittéerna, IASCF, EFRAG och PIOB spelar för konkurrensen på den inre marknaden och för den inre marknadens funktion. Kommissionen har samtidigt kommit fram till att det korrekta genomförandet av vissa centrala inslag i gemenskapspolitiken riskerar att äventyras till följd av otillräcklig finansiering av dessa organ. En sådan situation kan i nuläget uppstå antingen i) på grund av otillräckliga finansiella resurser för att genomföra vissa projekt (tillsynskommittéerna, EFRAG) eller ii) på grund av beroendet av icke-diversifierad och frivillig finansiering från berörda parter (IASCF, EFRAG, PIOB). I det sistnämnda fallet ger således de befintliga finansieringslösningarna upphov till fortlöpande farhågor rörande dessa organs oberoende. I en omfattande förhandsanalys bedömde kommissionen fem möjliga policyalternativ: 1) att inte ändra policyn, 2) att öka de tillförda medlen inom de befintliga finansieringsmodellerna, 3) att upprätta nationella finansieringssystem, 4) samfinansiering genom gemenskapsbudgeten, och 5) inrättande av särskilda EU-kontor (för förbindelserna med tillsynskommittéerna och EFRAG). Kommissionens bedömning baserades på vetenskaplig analys, uppgifter och statistik som de respektive organen själva tillhandahållit samt på förslag och bedömningar från andra europeiska institut. Kommissionen granskade dessutom de relevanta gällande lagregler som medför skyldigheter för, eller överför uppgifter till, dessa organ. Grundat på denna bedömning blev slutsatsen att det bästa vägvalet är att samfinansiera tillsynskommittéerna, IASCF, EFRAG och PIOB antingen i form av åtgärdsbidrag (tillsynskommittéer) eller i form av ett driftsbidrag (IASCF, EFRAG och PIOB). Detta synsätt avser att säkerställa att 1) tillsynskommittéerna och EFRAG ges tillräckliga finansiella resurser för att kunna genomföra vissa strategiska projekt som avsevärt överstiger de nuvarande finansieringslösningarna, och att 2) IASCF, EFRAG och PIOB inte endast är hänvisade till icke-diversifierad frivillig finansiering från berörda parter för att på så sätt inte riskera att oberoendet i deras normgivningsverksamhet ifrågasätts.

    Mot bakgrund av den rådande finanskrisen har det föreslagna gemenskapsprogrammets målsättningar givits ökad tyngd. EU:s medlemsstater anser likaså att en ökad tillsynskonvergens och ett förstärkt samarbete på det finansiella tjänsteområdet och med avseende på finansiell rapportering och revision bör ges hög prioritet[1]. Kommissionens meddelande "Från finansiell kris till återhämtning : En europeiska handlingsram av den 26 november 2006 anges att EU måste omdefiniera reglerings- och tillsynsmodellen för EU:s finansiella sektor, särskilt för de stora gränsöverskridande finansiella instituten[2]. I detta sammanhang förbereds flera initiativ på EU-nivå som syftar till att väsentligt förbättra de befintliga tillsynsstrukturerna (t. ex. de planerade förbättringarna av kommissionens beslut om inrättande av tillsynskommittéerna[3] eller införandet av tillsynskollegier enligt förslaget om ändring av kapitalkravsdirektivet[4]). Dessa initiativ genomförs samtidigt med och utan att det påverkar tillämpningen av det framtidsinriktade betänkande om den framtida europeiska tillsynsstrukturen som den högnivågrupp som inrättades av kommissionen den 21 oktober 2008 med Jacques de Larosière[5] som ordförande håller på att utarbeta. I kommissionens meddelande av den 29 november 2008 anges att krisen även har påvisat behovet av samordnade åtgärder på såväl europeisk som internationell nivå [6] .Slutsatserna från det möte i G20-gruppen som hölls i Washington den 15 november 2008[7] är mycket viktiga, och där betonas framför allt behovet av att stärka den internationella samordningen bland finansiella tillsynsmyndigheter liksom de internationella standarderna för att förbättra styrningen av det internationella finansiella systemet. Den rådande politiska situationen innebär att förändringar är möjliga både på europeisk och internationell nivå. Det föreslagna gemenskapsprogrammet skulle kunna bidra till detta och stärka EU:s bidrag till genomförandet av den handlingsplan som stakas ut i förklaringen som antogs vid G20-toppmötet.

    1.1. Tillsynskommittéer

    Tillsynskommittéerna är oberoende organ som inrättats av kommissionen mellan åren 2001 och 2004[8] och består av de behöriga nationella tillsynsmyndigheterna på värdepappers-, bank- och försäkringsområdet i varje medlemsstat. Deras mandat är trefaldigt. För det första fungerar de som oberoende organ för utredningar, debatt och vägledning för kommissionen på ovan nämna områden. För det andra bidrar de till att gemenskapslagstiftningen genomförs på ett konsekvent sätt och i rätt tid i medlemsstaterna. För det tredje bidrar de till att medlemsstaternas tillsynspraxis över hela Europeiska gemenskapen blir alltmer samstämmig. Övervakningen av finansinstitut är inte i sig är EU:s kompetensområde och tillsynskommittéerna agerar således självständigt när de utför den andra och tredje aspekten av sitt mandat. Aktuella utvärderingar av hur dessa kommittéer fungerar som gjorts av EU-institutionerna och olika samrådsgrupper[9] samt krisen som sedan 2007[10] drabbat finansmarknaderna har visat på det omedelbara behovet av framsteg på dessa områden.

    Gemenskapen bör bidra finansiellt till tillsynskommittéernas särskilda åtgärder med tanke på att kommittéerna i) ansvarar för nyckelfunktioner i den europeiska tillsynsstrukturen, ii) genomför projekt som kan utgöra viktiga komponenter i genomförandet av EU-lagstiftningen och iii) i egenskap av nätverk av nationella tillsynsmyndigheter, som företräder alla finansiella tjänstesektorer, bygger upp en europeisk finansiell tillsynskultur.

    De tre tillsynskommittéerna[11] utgör inte juridiska personer på den europeiska nivån. För att kunna ha kontakt med tredje man och förenkla kommittéernas verksamhet och förvaltning har emellertid medlemmarna i varje tillsynskommitté upprättat stödstrukturer som är juridiska personer i varje medlemsstat där dessa kommittéer finns, t. ex. i Frankrike, Förenade kungariket och Tyskland[12]. Gemenskapen kommer att stödja dessa stödstrukturer med finansiella medel i form av åtgärdsbidrag. Dessa åtgärdsbidrag kommer att användas uteslutande av stödstrukturerna för att finansiera vissa projekt som särskilt rör fortbildning av de nationella tillsynsmyndigheternas anställda och ledningen av IT-projekt. Dessa åtgärdsbidrag ska på intet sätt i sig inverka på omfattningen av kommittéernas mandat. Dessutom kommer det anges i själva bidragsvillkoren att alla skulder som uppkommer till följd av gemenskapsfinansieringen av tillsynskommittéerna kommer att bäras av bidragsmottagaren, dvs. de juridiska personer som utgör stödstrukturerna. Kommittéernas juridiska stödstrukturer kommer även anmodas att se till att det i deras stadgar tydligt anges att dessa stödstrukturers arbetsuppgifter är begränsade till administrativa stödfunktioner, inberäknat fortbildning av de nationella tillsynsmyndigheternas anställda och projektledare för IT-projekt.

    1.2. Finansiell rapportering

    En gemensam uppsättning internationella redovisningsstandarder av hög kvalitet medverkar till att gemenskapens inre marknad fungerar effektivt genom att säkerställa att investerare, låntagare och andra intressenter har tillgång till punktlig, tillförlitlig och relevant information om företagens finansiella ställning.

    Krisen på de finansiella marknaderna som startade 2007 har gjort att frågan om redovisningsstandarder, liksom frågan om tillsynen över finansinstituten, fått en central plats på EU:s politiska dagordning[13]. Det krävs insyn och överblickbarhet samt globalt samarbete för att säkerställa att gränsöverskridande kapitalflöden och verksamheter kan övervakas konsekvent i ett internationellt perspektiv. Samtidigt måste likvärdiga konkurrensvillkor garanteras för företag runt om i världen när de underställs finansiella rapporteringsskyldigheter.

    I kraft av förordning (EG) nr 1606/2002 ( IAS-förordningen ) är företag vars värdepapper är upptagna till handel på en reglerad marknad i EU skyldiga att tillämpa de internationella finansiella rapporteringsstandarderna International Financial Reporting Standards (IFRS) .

    IFRS ges ut av International Accounting Standards Board (IASB) och tolkningar till dem av International Financial Reporting Interpretations Committee (IFRIC) , två organ inom the International Accounting Standards Committee Foundation (IASCF) [14].

    Införlivandet av IFRS i gemenskapslagstiftningen innebär att dessa standarder spelar en avgörande roll för hur den inre marknaden och EU:s ekonomi fungerar. Gemenskapen har därför ett direkt intresse av att säkerställa att processen för att utveckla och godkänna dessa standarder utmynnar i standarder som är förenliga med allmänintresset (exempelvis finansiell stabilitet), gemenskapslagstiftningen och det europeiska näringslivets praktiska funktion.

    Det är i synnerhet väsentligt att arbetet med att utveckla standarder sker utan otillbörligt inflytande från parter som har ett egenintresse i resultatet av normgivningsarbetetet. Det centrala problemet i det här sammanhanget är att normgivaren inte ska vara beroende av frivillig finansiering från berörda parter (som exempelvis revisorer eller börsnoterade bolag). Införandet av lämpliga finansieringsformer för IASCF är viktigt för att bryta ett sådant beroende. Detta bör i sin tur bidra till att garantera normgivningsverksamhetens oberoende och begränsa farhågor för möjliga intressekonflikter. Med tanke på att målsättningen är att IFRS ska kunna införlivas med gemenskapslagstiftningen, är ett finansiellt bidrag till IASF:s budget från gemenskapsbudgeten, som står i proportion till gemenskapens tyngd i världsekonomin och på världens kapitalmarknader, nödvändigt för att medverka till att det ovan nämnda målet uppnås. Farhågor beträffande IASCF:s finansieringsformer har sedan länge regelbundet rests, bland annat av Ekofin-rådet i de slutsatser som antogs i juli 2006[15] och juli 2007[16], liksom av Europaparlamentet[17].

    Reformen av finansieringsordningen för IASCF är ett nödvändigt men inte tillräckligt villkor för att stärka IASCF:s oberoende, och IASCF:s finansiering behöver därför bedömas inom den bredare ramen av den föreslagna reformeringen av IASCF:s styrelseformer. Inom ramen för den pågående översynen av IASCF:s stadgar som görs vart femte år, är kommissionen också pådrivande när det gäller ett antal reformer av styrelseformerna som syftar till öka IASCB:s redovisningsskyldighet och stärka dess oberoende liksom IASC:s kontrollföraranden. Dessa reformer bör vara genomförda innan gemenskapens samfinansiering har införts.

    European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) bildades i mars 2001 av de organisationer som företräder emittenter, investerare samt redovisnings- och revisionsspecialister som är delaktiga i utarbetandet av ekonomiska rapporter[18]. I linje med IAS-förordningen avger EFRAG yttranden till Europeiska kommissionen om huruvida en redovisningsstandard som utfärdats av IASB eller en tolkning som utfärdats av IFRIC och inväntar kommissionens godkännande är förenlig med gemenskapslagstiftningen, särskilt med IAS-förordningens krav på begriplighet, relevans, ändamålsenlighet, tillförlitlighet och jämförbarhet, liksom att främja det allmänna bästa och redovisningsprincipen om att förmedla en rättvisande bild som anges i rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG. EFRAG:s roll formaliserades i en överenskommelse om en arbetsordning som slöts med kommissionens avdelningar i mars 2006.

    EFRAG har vidare alltmer använts som en plattform för europeiska intressenter (såväl offentliga som privata) för att ge tekniska underlag i nästa led till IASB om utkast till redovisningsstandarder.

    Den sistnämnda aspekten av EFRAG:s arbete begränsas dock av brist på resurser, vilket betyder att EU:s näringsliv och ekonomi inte är tillräckligt företrädda på internationell nivå under diskussionerna med IASB/IFRIC. Samtidigt lider EFRAG av det aktuella beroendet av icke-diversifierad, frivillig finansiering från berörda parter (såsom revisorer), vilket reser farhågor beträffande oberoendet i arbetet med att se över standarderna och i fråga om möjliga intressekonflikter. I slutsatserna av den 8 juli 2008 välkomnade Ekofin-rådet ansträngningarna att förstärka EFRAG:s roll för att säkerställa att europeiska farhågor på ett korrekt sätt beaktas i arbetet med att utarbeta internationella redovisningsstandarder[19]. Europaparlamentet intog en liknande ståndpunkt i en på eget initiativ framlagd rapport som antogs i april 2008. Europaparlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor upprepade vidare i sitt yttrande av den 10 september 2008 att " tillräckliga medel måste anslås för […]inrättandet av internationella redovisningsstandarder, särskilt International Accounting Standards Committee Foundation (IASCF), däribland International Accounting Standards Board (IASB) och dess europeiska röst genom EFRAG, den rådgivande gruppen på europeisk nivå "[20]. Ett flertal privata intressenter tog också upp dessa farhågor inom ramen för det utvidgningsprojekt som EFRAG lanserade i juli 2008[21].

    EFRAG genomgår för närvarande en reformering av sina styrelseformer i syfte att öka dess redovisningsskyldighet, säkerställa ökad öppenhet och insyn samt offentlig tillsyn över organisationen. Dessa reformer bör bli verklighet under första halvåret 2009 och säkerställa att EFRAG:s styrningsstruktur lever upp till de förväntningar som sammanhänger med dess roll i fråga om att värna allmänintresset.

    Med tanke på EFRAG:s nyckelroll när det gäller att stödja gemenskapens lagstiftning och politik och företräda europeiska intressen i normgivningsarbetet på internationell nivå är det nödvändigt för gemenskapen att bidra till EFRAG:s finansiering för att garantera en trovärdig och oberoende rådgivning samt för att göra det möjligt att i rätt tid lämna effektiva bidrag till IASB:s normgivningsarbete.

    1.3. Revision

    Gemenskapslagstiftningen kräver att ett företags finansiella rapporter revideras av lagstadgade revisorer som ska kunna ge ett oberoende omdöme om ett företags finansiella ställning såsom det återspeglas i de finansiella rapporterna.

    En harmoniserad metod för lagstadgad revision grundad på standarder av hög kvalitet som överenskommits på internationell nivå höjer den övergripande kvaliteten på revisionerna, både inom gemenskapen och globalt, stärker det allmänna förtroendet för revisionsfunktionen och säkerställer därigenom att kapitalmarknaden i gemenskapen och dess inre marknad fungerar effektivt.

    Enligt direktiv 2006/43/EG kan internationella revisionsstandarder (ISA) antas för tillämpning i Europeiska unionen under förutsättning att en rad villkor är uppfyllda, särskilt att standarderna har tagits fram enligt ett korrekt vederbörligt förfarande, med offentlig tillsyn och med iakttagande av öppenhet och insyn. Internationella revisionsstandarder utarbetas och godkänns av International Auditing and Assurance Standards Boards (IAASB), som är en kommitté som inrättats av International Federation of Accountants (IFAC).

    Tillsynsorganet Public Interest Oversight Board (PIOB) upprättades den 28 februari 2005 av övervakningsgruppen Monitoring Group, som är en internationell organisation som ansvarar för att övervaka reformen av IFAC:s styrelseformer[22]. PIOB:s roll är att övervaka processen som leder fram till att ISA-standarder antas och andra verksamheter av allmänt intresse som genomförs av internationella revisionsfederationen International Federation of Accountants (IFAC). PIOB utgör nyckelorganet för att säkerställa att revisionsstandarderna utarbetas och antas genom ett korrekt vederbörligt förfarande med offentlig tillsyn och med iakttagande av öppenhet och insyn enligt kraven i artikel 26 i direktiv 2006/43/EG. Det faktum att två av tio ledamöter i PIOB utnämndes av kommissionen i mars 2008 för en treårsperiod är ett bevis på EU:s intresse av att PIOB ska fungera väl.

    Den möjlighet att införliva de internationella revisionsstandarderna ISA med gemenskapslagstiftningen som anges i direktiv 2006/43/EG innebär att gemenskapen har ett direkt intresse av att säkerställa att den process inom vars ram dessa standarder utvecklas resulterar i standarder som är förenliga med allmänintresset (t. ex. finansiell stabilitet), gemenskapens regelverk och det europeiska näringslivets praktiska funktion.

    Av avgörande betydelse är särskilt tillsynsprocessens oberoende utan något som helst otillbörligt inflytande. Kärnproblemet i detta hänseende är att se till att PIOB för sin finansiering inte ska vara beroende av icke-diversifierad, frivillig finansiering från berörda parter med ett direkt egenintresse i revisionsstandarder. Farhågor för detta har bland annat uttryckts av offentliga institut som stöder PIOB.

    Införandet av lämpliga finansieringsformer för PIOB är viktigt för att bryta ett sådant beroende. Detta bör i sin tur bidra till att garantera tillsynsverksamhetens oberoende och begränsa farhågor för möjliga intressekonflikter. Det är därför nödvändigt att gemenskapen i skälig omfattning bidrar till PIOB:s finansiering om detta mål ska kunna uppnås.

    1.4. Andra möjliga stödmottagare

    Krisen på finansmarknaderna som har utvecklats sedan 2007 kan komma att få konsekvenser på områdena för tillsyn över finansinstitut och finansmarknader liksom på området för finansiell rapportering och lagstadgad revision. Krisen kan komma att leda till att nya organ inrättas på gemenskaps- och internationell nivå på ett eller flera av dessa områden med ett uppdrag som täcker likartade gemenskapsmål som för de ovannämnda stödmottagarna i det föreslagna gemenskapsprogrammet. Det skulle dessutom kunna inträffa att någon av stödmottagarna i detta gemenskapsprogram ersätts av ett nytt efterföljande organ under perioden från antagandet av beslutet fram till det att det föreslagna gemenskapsprogrammet löpt ut. Det är därför av allra största vikt att beslutet innehåller en bestämmelse som ger flexibilitet för att kunna anpassa programmet till förändringar i den institutionella ramen och samtidigt respektera programmets övergripande målsättning. I beslutet föreskrivs därför att kommissionen genom ett enskilt beslut som fattas i överensstämmelse med rådets beslut 1999/468 av den 28 juni 1999 om förfarandena för utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter kan inkludera en ny stödmottagare eller ersätta en tidigare stödmottagare i bilagan. Det är endast möjligt att under finansieringsperioden lägga till nya stödmottagare eller byta ut tidigare stödmottagare i någon av följande situationer:

    1. Om en av stödmottagarna i programmet ersätts av en direkt efterträdare. Kommissionen ska besluta om huruvida den efterföljande stödmottagaren uppfyller berättigandekriterierna och därför är behörig att ta över företrädarens rätt att erhålla finansiering inom detta gemenskapsprogram. Bilagan bör ändras i enlighet med detta. Ett sådant val bör göras i enlighet med det föreskrivande förfarande som avses i artikel 5 i beslut 1999/468/EG[23].

    2. Om den finansiella ramen såsom den definieras i artikel 9.1 inte är helt förbrukad. Kommissionen får då föreslå åtgärdsbidrag till en tillkommande mottagare, under förutsättning att stödmottagaren i fråga uppfyller de kriterier för berättigande som föreskrivs i detta beslut. Kommissionen ska besluta om huruvida den föreslagna stödmottagaren och dennes respektive åtgärder uppfyller de kriterier som föreskrivs i detta beslut. Bilagan bör ändras i enlighet med detta. En sådan ändring bör göras i enlighet med det föreskrivande förfarande som avses i artikel 5 i beslut 1999/468/EG[24].

    Alla eventuella nya stödmottagare ska uppfylla ett av följande kriterier:

    - De bör vara juridiska personer och ha ett uppdrag liknande det för de tillsynskommittéer som avses i avsnitt 1.1 ovan (dvs. ha inrättats enligt gemenskapslagstiftningen och bedriva verksamhet till stöd för genomförandet av motsvarande gemenskapspolitik i syfte att uppnå tillsynskonvergens och samarbete på området för finansiella tjänster).

    - De bör ha ett uppdrag liknande uppdraget för de organ som är verksamma på området för finansiell rapportering och revision som avses i avsnitt 1.2 och 1.3 ovan (dvs. medverka direkt i arbetet med utveckla, tillämpa och följa upp standarder eller i övervakningen av normgivningsprocessen till stöd för genomförandet av motsvarande gemenskapspolitik på området för finansiell rapportering och revision).

    2. RÄTTSLIGA ASPEKTER

    2.1. Rättslig grund

    Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 95.

    2.2. Subsidiaritetsprincipen

    Gemenskapsprogrammet ger möjlighet att samfinansiera verksamheten i vissa organ som arbetar för att uppnå mål av allmänt intresse för gemenskapen i gemenskapsövergripande frågor på området för finansiella tjänster genom att utarbeta standarder, godkänna standarder eller övervaka normgivningsprocessen på området för finansiell rapportering och revision. Förslaget överensstämmer med subsidiaritetsprincipen eftersom målen med förslaget inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och de därför, på grund av rekommendationens omfattning och verkningar bättre kan uppnås på gemenskapsnivå.

    2.3. Proportionalitetsprincipen

    Förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen i artikel 5 i EG-fördraget. Detta beslut går inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå de uppsatta målen, vilket bedömts i en förhandsutvärdering. Gemenskapsfinansiering föreslås för ett väl definierat och begränsat antal av de viktigaste organen på området för finansiella tjänster. Inom den nuvarande institutionella ramen kommer de nya finansieringslösningarna att säkerställa en stabil, diversifierad, sund och tillfredsställande finansiering för att göra det möjligt för de relevanta organen att utföra sitt gemenskapsrelaterade uppdrag eller uppdrag i gemenskapens allmänna intresse på ett oberoende och effektivt sätt. Finansiellt stöd kommer att beviljas i enlighet med villkoren i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002[25] av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget och kommissionen förordning (EG, Euratom) nr 2342/2002[26] av den 23 december 2002 om genomförandebestämmelser för vissa bestämmelser i budgetförordningen (EG, Euratom) nr 1605/2002.

    3. BUDGETKONSEKVENSER

    Det sammanlagda belopp som beräknas komma att belasta gemenskapens budget för perioden 2010–2013 uppgår till 36,2 miljoner euro. Programmet sträcker sig över fyra år och är därmed anpassat efter den tidsperiod som budgetplanen 2007–2013 omfattar.

    2009/0001 (COD)

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

    av den […]

    om inrättande av ett gemenskapsprogram till stöd för särskild verksamhet på området för finansiella tjänster, finansiell rapportering och revision

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 95 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag[27],

    med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande[28],

    i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget[29], och

    av följande skäl:

    (1) Den finansiella tjänstesektorn utgör en central del av den inre marknaden, som är avgörande för att den europeiska ekonomin ska fungera väl och för dess globala konkurrenskraft. En sund och dynamisk finansiell sektor kräver en solid reglerings- och tillsynsram som kan hantera de finansiella marknadernas ökande integrering i gemenskapen.

    (2) I en global ekonomi finns det även ett behov av att skapa likartade standarder i olika rättsordningar eller att utveckla internationella standarder. Det är därför viktigt att gemenskapen har en roll i den internationella normgivningsprocessen för de finansiella marknaderna. Det är väsentligt att gemenskapens intressen är väl företrädda i den internationella normgivningsprocessen i syfte att säkerställa att dess intressen beaktas och att globala standarder håller god kvalitet och är förenliga med gemenskapslagstiftningen.

    (3) Den finansiella krisen har fört frågan om tillsyn över finansinstitut, särskilt gränsöverskridande tillsyn, och finansiell rapportering högt upp på gemenskapens politiska dagordning. Denna situation kan resultera i nya förslag till åtgärder för tillnärmning av de bestämmelser i lagar och andra författningar i medlemsstaterna som syftar till att upprätta den inre marknaden eller få den att fungera bättre.

    (4) Det är därför lämpligt att utarbeta ett gemenskapsprogram som ska göra det möjligt att samfinansiera verksamheterna vid European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG), International Accounting Standards Committee Foundation (IASCF) och Public Interest Oversight Board (PIOB) som, i enlighet med artikel 162 i kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2342/2002 av den 23 december 2002 om genomförandebestämmelser för rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002[30] arbetar för att uppnå mål av allmänt europeiskt intresse genom att utarbeta eller godkänna standarder eller övervaka normgivningsprocessen på området för finansiell rapportering och revision.

    (5) Det är även lämpligt att ge åtgärdsbidrag till tre juridiska stödstrukturer, som uteslutande har till syfte att tillhandahålla administrativt stöd till europeiska värdepapperstillsynskommittén (CESR), inrättad genom kommissionens beslut 2001/527/EG[31], kommittén för europeiska banktillsynsmyndigheter (CEBS), inrättad genom kommissionens beslut 2004/5/EG[32], och kommittén för europeiska myndigheter med tillsyn över försäkringar och tjänstepensioner (CEIOPS), inrättad genom kommissionens beslut 2004/6/EG[33], för att genomföra projekt som bland annat avser fortbildning av anställda vid de nationella tillsynsmyndigheterna och projektledare för IT-projekt.

    (6) Organ som är verksamma på tillsyns-, redovisnings- och revisionsområdet är i hög grad beroende av finansiering, men trots de viktiga roller de har i gemenskapen åtnjuter ingen av de föreslagna stödmottagarna i gemenskapsprogrammet för närvarande något som helst ekonomiskt stöd från gemenskapens budget, vilket kan inverka på deras förmåga att fullfölja sina respektive uppdrag som är av avgörande betydelse för den inre marknadens funktion.

    (7) En samfinansiering av gemenskapen innebär att dessa organisationer garanteras en stabil, diversifierad och väl anpassad finansiering så att de på ett oberoende och effektivt sätt ska kunna fullgöra sina uppdrag.

    (8) IASCF och EFRAG genomgår för närvarande, utöver ändringen i finansieringsmönster, en reformering av sina styrelseformer som syftar till att säkerställa att deras strukturer och förfaranden garanterar deras förmåga att fullfölja sitt uppdrag i det allmänna intresset på ett oberoende och effektivt sätt. Dessa reformer bör vara genomförda innan gemenskapens samfinansiering införs.

    (9) Krisen på de finansiella marknaderna kan komma att leda till att nya organ inrättas på gemenskapsnivå eller på internationell nivå med ett mandat som täcker gemenskapsmål liknande dem som förmånstagarna till det föreslagna gemenskapsprogrammet har.

    (10) Det bör vara möjligt att inkludera nya organ i programmet, under förutsättning att de uppfyller detta besluts strikta kriterier för berättigande.

    (11) Eftersom urvalet av nya stödmottagare är en åtgärd med allmän räckvidd enligt artikel 2 i rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som ska tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter[34], bör detta urval göras enligt det föreskrivande förfarandet i artikel 5 i det beslutet.

    (12) Rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget[35] samt kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2342/2002[36] av den 23 december 2002 om genomförandebestämmelser för rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget, vilka slår vakt om gemenskapens finansiella intressen, måste tillämpas med beaktande av principerna om enkelhet och konsekvens i valet av budgetinstrument, samt med begränsning av de fall där kommissionen behåller direkt ansvar för genomförande och administration och den nödvändiga nivån på proportionalitet mellan resurserna och den administrativa bördan i samband med användningen av dessa.

    (13) Förslaget ger möjlighet att samfinansiera verksamheten i vissa organ som arbetar för att uppnå mål av allmänt intresse för gemenskapen i gemenskapsövergripande frågor på området för finansiella tjänster genom att utarbeta standarder, godkänna standarder eller övervaka normgivningsprocessen på området för finansiell rapportering och revision. Förslaget överensstämmer med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget eftersom målen med förslaget inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och de därför, på grund av rekommendationens omfattning och verkningar, bättre kan uppnås på gemenskapsnivå.

    (14) Förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen i artikel 5 i EG-fördraget. Detta beslut går inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå de uppsatta målen, vilket noggrant bedömts i en förhandsutvärdering. Gemenskapsfinansiering föreslås för ett väl definierat och begränsat antal av de viktigaste organen på området för finansiella tjänster. Inom den nuvarande institutionella ramen kommer de nya finansieringslösningarna att säkerställa en stabil, diversifierad, sund och tillfredsställande finansiering för att göra det möjligt för de relevanta organen att utföra sitt gemenskapsrelaterade uppdrag eller uppdrag i gemenskapens allmänna intresse på ett oberoende och effektivt sätt. Finansiellt stöd kommer att beviljas i enlighet med villkoren i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002[37] av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget och kommissionen förordning (EG, Euratom) nr 2342/2002[38] av den 23 december 2002 om genomförandebestämmelser för vissa bestämmelser i budgetförordningen (EG, Euratom) nr 1605/2002.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Inrättande av programmet

    Ett gemenskapsprogram, nedan kallat programmet , inrättas härmed för perioden från och med den 1 januari 2010 till och med den 31 december 2013 för att stödja verksamheten i organ som bidrar till att uppnå målen för gemenskapspolitiken i samband med tillsynskonvergens och samarbete på det finansiella tjänsteområdet och med avseende på finansiell rapportering och revision.

    Artikel 2

    Mål

    1. Programmets allmänna syfte är att stödja vissa organs verksamhet eller åtgärder inom områdena för finansiella tjänster, finansiell rapportering och revision.

    2. Programmet täcker följande verksamheter:

    a) Verksamhet till stöd för genomförandet av gemenskapspolitik som syftar till att uppnå tillsynskonvergens genom fortbildning av personal och styrning av IT-projekt inom området för finansiella tjänster,

    b) Verksamhet för att utarbeta eller bidra till utarbetandet av standarder, tillämpa, bedöma eller övervaka standarder eller utöva tillsyn över normgivningsprocesser till stöd för genomförandet av gemenskapens politik på området för finansiell rapportering och revision.

    Artikel 3

    Tillträde till programmet

    Ett organ ska uppfylla följande kriterier för att vara berättigat till gemenskapsfinansiering:

    a) Det bör vara en juridisk person som bedriver verksamhet utan vinstsyfte med målet att främja allmänintresset och som arbetar för mål av allmänt europeiskt intresse enligt artikel 162 i förordning (EG, Euraton) nr 2342/2002.

    b) Det får inte vid tidpunkten för beviljandet av bidraget befinna sig i någon av de situationer som anges i artiklarna 93.1 och 94 och 96.2 a i budgetförordningen.

    Artikel 4

    Programmets stödmottagare

    De stödmottagare som anges i bilagan ska beviljas bidrag från programmet.

    Artikel 5

    Beviljande av bidrag

    1. Kommissionen ska tillhandahålla finansiering inom ramen för programmet i form av bidrag och endast efter det att ett lämpligt arbetsprogram och en total preliminär budget överlämnats.

    2. Gemenskapsfinansiering till de stödmottagare som anges i avsnitt A i bilagan ska endast beviljas i form av driftsbidrag, som ska användas för att finansiera deras driftskostnader och driftsutlägg inklusive den löpande driften av deras sekretariat och ersättningen till deras anställda. Dessa driftsbidrag ska, om de förnyas, inte automatiskt trappas ned successivt.

    3. Gemenskapsfinansiering till de stödmottagare som anges i avsnitt B i bilagan ska endast tilldelas i form av åtgärdsbidrag. Åtgärdsbidrag ska bara beviljas för verksamhet som anges i artikel 6 och ska omfattas av följande villkor:

    a) De ska inte omfatta verksamhet som ingår i mandaten för europeiska värdepapperskommittén (CESR), kommittén för europeiska banktillsynsmyndigheter (CEBS) och kommittén för europeiska myndigheter med tillsyn över försäkringar och tjänstepensioner (CEIOPS).

    b) Stödmottagarnas administrativa stödfunktion enligt beskrivningen i avsnitt B i bilagan ska tydligt anges i deras respektive stadgar. Den administrativa stödfunktionen ska vara det enda verksamhetsändamålet för de stödmottagare som avses i avsnitt B i bilagan och ska inkludera utförandet av de arbetsuppgifter som föreskrivs i artikel 6 till förmån för europeiska värdepapperskommittén (CESR), kommittén för europeiska banktillsynsmyndigheter (CEBS) och kommittén för europeiska myndigheter med tillsyn över försäkringar och tjänstepensioner (CEIOPS).

    4. Kommissionen ska besluta om bidragsbeloppen och om den maximala finansieringsprocenten. Dessa kommissionsbeslut ska offentliggöras.

    Artikel 6

    Stödmottagares verksamhet som är berättigande för åtgärdsbidrag

    Utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 3 och 5 ska följande verksamhet anses vara berättigande för åtgärdsbidrag:

    a) Anordnande av konferenser, seminarier, fortbildningsaktiviteter och expertmöten.

    b) Utarbetande och utgivning av publikationer, förberedande och genomförande av övrig informationsverksamhet.

    c) Forskningsverksamhet och förberedande av undersökningar.

    d) Andra stödåtgärder av betydelse för gemenskapslagstiftningen eller gemenskapspolitiken på redovisnings- och revisionsområdet.

    e) IT-projekt avseende bland annat utbytet av information mellan nationella tillsynsmyndigheter.

    f) Fortbildningsprogram och program för tillfällig utstationering av personal från nationella tillsynsmyndigheter.

    Artikel 7

    Val av nya stödmottagare

    1. Kommissionen får i enlighet med de förfaranden som avses i artikel 13.2 välja nya stödmottagare för programmet och ändra bilagan i enlighet med detta.

    2. För att vara behörig som ny stödmottagare ska ett organ uppfylla de kriterier som anges i artikel 3, och utöver dessa, ett av följande kriterier:

    a) Vara en direkt efterträdare till en av de stödmottagare som identifierats i bilagan.

    b) Bedriva verksamhet till stöd för genomförandet av gemenskapspolitik i syfte att uppnå tillsynskonvergens och samarbete på området för finansiella tjänster.

    c) Vara direkt delaktig i arbetet med att utveckla eller bidra till utvecklingen av standarder, tillämpa, följa upp eller övervaka normgivningsprocesser till stöd för genomförandet av gemenskapspolitik på området för finansiell rapportering och revision.

    3. Ett organ som valts ut av kommissionen som ny stödmottagare får,

    a) om det uppfyller de kriterier för bidragsberättigad verksamhet som anges i artikel 6 och kriteriet i punkt 2 a i denna artikel, tilldelas det bidrag dess företrädare mottog och som identifierats i bilagan, eller

    b) om det uppfyller de kriterier för bidragsberättigad verksamhet som anges i artikel 6 och kriterierna i punkt 2 a i denna artikel, tilldelas ett åtgärdsbidrag. I det senare fallet får inte beloppet för den maximalt tillgängliga finansieringen inom ramen för åtgärdsbidraget årligen överskrida de outnyttjade anslagen inom ramen för de bidrag som beviljats för särskilda åtgärder eller administrationsbidrag enligt artikel 9.

    Artikel 8

    Insyn

    Varje stödmottagare som erhållit finansiering inom ramen för programmet ska på en framträdande plats, som exempelvis en webbplats på Internet eller i en årsrapport, ange att den erhållit finansiering från EU:s budget.

    Artikel 9

    Finansiella bestämmelser

    1. Det finansiella referensbeloppet för genomförandet av detta beslut ska vara 36,2 miljoner euro för perioden 2010–2013.

    2. De anslag som tilldelas i enlighet med detta beslut ska varje år fastställas av budgetmyndigheten inom budgetramen.

    Artikel 10

    Genomförande

    Kommissionen ska anta de åtgärder som är nödvändiga för att genomföra detta beslut i enlighet med de förfaranden som anges i budgetförordningen och förordning (EG, Euratom) nr 2342/2002[39].

    Artikel 11

    Övervakning

    1. För åtgärder som finansieras via programmet ska kommissionen se till att stödmottagaren årligen lämnar in tekniska och finansiella rapporter om hur arbetet framskrider och att en slutrapport lämnas in efter det att åtgärden avslutats. Kommissionen ska besluta om rapporternas form och innehåll.

    2. Utan att det påverkar den revision som revisionsrätten utför tillsammans med det behöriga nationella revisionsorganet eller avdelningen i enlighet med artikel 248 i fördraget eller den kontroll som utförs i enlighet med artikel 279.1 första stycket, led b i samma fördrag, får kommissionens tjänstemän och andra anställda genomföra kontroller på plats, inklusive stickprovskontroller, av åtgärder som finansieras enligt programmet och i enlighet med rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96[40]. Vid behov ska utredningar utföras av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999[41].

    3. Kommissionen ska svara för att kontrakt och avtal som ingås i samband med genomförandet av detta program särskilt innehåller bestämmelser om övervakning och finansiell kontroll som ska utföras av kommissionen (eller med kommissionens bemyndigande), om nödvändigt genom kontroller på platsen, och om revision som utförs av revisionsrätten.

    4. Kommissionens personal och extern personal med fullmakt från kommissionen ska ges lämplig tillgång till mottagarens kontorslokaler och till alla upplysningar, även i elektronisk form, som behövs för att utföra sådan revision.

    5. Revisionsrätten och Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF) har samma rättigheter som kommissionen, bland annat när det gäller tillträde till lokaler och tillgång till handlingar.

    6. Mottagarna av driftsbidrag eller åtgärdsbidrag ska ge kommissionen tillgång till alla verifikationer, inbegripet de granskade räkenskaperna, beträffande utgifter som uppkommit under det år bidraget betalats, under fem år efter den sista utbetalningen. Mottagaren av bidrag ska i förekommande fall se till att handlingar som styrker utgifter och som finns hos samarbetsparter eller medlemmar ställs till kommissionens förfogande.

    7. På grundval av de rapporter och stickprovskontroller som nämns i punkterna 1 och 2 ska kommissionen se till att storleken på eller villkoren för tilldelning av det ursprungligen godkända finansiella stödet samt tidsplanen för utbetalningarna vid behov anpassas.

    8. Kommissionen ska se till att alla övriga nödvändiga åtgärder vidtas för att kontrollera att åtgärder som finansieras genomförs korrekt och i enlighet med bestämmelserna i detta beslut och i budgetförordningen.

    Artikel 12

    Skydd av gemenskapens ekonomiska intressen

    1. Kommissionen ska, när verksamhet som finansieras inom ramen för detta program genomförs, se till att gemenskapens ekonomiska intressen skyddas genom förebyggande åtgärder mot bedrägeri, korruption och annan olaglig verksamhet, genom att göra effektiva kontroller och genom att återkräva felaktigt utbetalda belopp samt genom att tillämpa effektiva, proportionerliga och avskräckande sanktioner (för det fall att oegentligheter upptäcks), i enlighet med rådets förordning (EG, Euratom) nr 2988/95[42], rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96 samt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999[43].

    2. När det gäller den gemenskapsverksamhet som finansieras genom detta program ska som "oegentligheter" i artikel 1.2 i förordning (EG, Euratom) nr 2988/95[44] betraktas varje överträdelse av en bestämmelse i gemenskapslagstiftningen till följd av en ekonomisk aktörs handling eller försummelse som inverkar eller skulle kunna inverka menligt på gemenskapens budget eller på budgetar som förvaltas av gemenskapen, antingen genom att inkomster från egna medel som upptas direkt av gemenskapen eller på dess vägnar uppkommer minskas eller går förlorade eller genom en omotiverad utgiftspost.

    3. Kommissionen ska se till att finansiellt stöd som har beviljats för en åtgärd minskas, hålls inne eller återkrävs om det visar sig att oegentligheter har förekommit, exempelvis att bestämmelser i detta beslut, det enskilda beslutet eller avtalet eller överenskommelsen om finansiellt stöd inte har följts, eller om det visar sig att åtgärden ändrats på ett sätt som står i strid med projektets karaktär eller genomförandevillkor, utan att kommissionens godkännande har begärts.

    4. Om tidsfristerna inte har iakttagits eller om åtgärdens genomförande utvecklas så att endast en del av det tilldelade finansiella stödet är berättigat, ska stödmottagaren inkomma med ett yttrande till kommissionen inom en viss tid. Om stödmottagaren inte ger något tillfredsställande svar, får kommissionen inställa utbetalningen av det återstående ekonomiska stödet och begära återbetalning av belopp som redan har betalats ut.

    5. Kommissionen ska se till att alla felaktigt utbetalda belopp återbetalas till kommissionen. Ränta ska läggas till belopp som inte återbetalas i tid, enligt villkoren i budgetförordningen.

    Artikel 13

    Kommittéförfarande

    1. Kommissionen ska biträdas av en föreskrivande kommitté.

    2. När hänvisning sker till denna punkt ska det föreskrivande förfarandet i artikel 5 i beslut 1999/468/EG tillämpas, varvid bestämmelserna i artiklarna 7 och 8 i det beslutet ska iakttas.

    Den tid som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG ska fastställas till tre månader.

    Artikel 14

    Utvärdering

    1. Kommissionen ska senast den 31 december 2014 överlämna en rapport, som bland annat ska grundas på de årsrapporter till Europaparlamentet och rådet om genomförandet av programmets målsättningar som avses i artikel 11.1.

    Den rapporten ska minst utvärdera programmets relevans och logiska följdriktighet, effektiviteten i genomförandet av programmet och de olika åtgärdernas totala och enskilda effektivitet när det gäller att uppnå de målsättningar som anges i artikel 2.

    Rapporten ska också överlämnas till Ekonomiska och sociala kommittén för kännedom.

    2. Europaparlamentet och rådet ska i enlighet med fördraget besluta om programmets fortsättning för tiden efter den 1 januari 2014.

    Artikel 15

    Ikraftträdande

    Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

    Utfärdat i Bryssel

    På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

    Ordförande Ordförande

    BILAGA

    De stödmottagare som avses i beslutet ska vara de följande.

    Avsnitt A

    Stödmottagare inom området för finansiell rapportering:

    - European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG);

    - International Accounting Standards Committee Foundation (IASCF).

    Stödmottagare inom revisionsområdet:

    - Public Interest Oversight Board (PIOB).

    Avdelning B

    Följande organ, vars ändamål är att ge administrativt stöd till europeiska värdepapperstillsynskommittén (CERS), kommittén för europeiska banktillsynsmyndigheter (CEBS) och kommittén för europeiska myndigheter med tillsyn över försäkringar och tjänstepensioner (CEIOPS):

    - För kommittén för europeiska banktillsynsmyndigheter (CEBS), CEBS Secretariat Limited, ett bolag bildat i Förenade kungariket som ett s. k. UK limited company by guarantee without share capital med säte i London och registrerat med nummer 5161108 hos Companies House.

    - För europeiska värdepapperstillsynskommittén (CESR), en fransk ideell organisation ( Association Loi 1901) med säte i Paris och registrerat med nummer 441545308 hos préfecture de Police.

    - För kommittén för europeiska myndigheter med tillsyn över försäkringar och tjänstepensioner (CEIOPS) en tysk ideell organisation ( eingetragener Verein (e.V.), med säte i Frankfurt och registrerat med nummer VR 12777 hos Amstgericht Frankfurt am Main.

    FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

    1. FÖRSLAGETS BETECKNING:

    Gemenskapsprogram till stöd för särskild verksamhet på området för finansiella tjänster, finansiell rapportering och revision

    2. POLITIKOMRÅDE(N):

    POLITIKOMRÅDE/VERKSAMHET SOM BERÖRS:

    Politikområde: 12 Inre marknaden och tjänster

    Verksamhet: Företagsmiljö, redovisning och revision

    Verksamhet: Finansiella marknader

    3. BERÖRDA BUDGETRUBRIKER

    3.1. Budgetrubriker (driftsposter och tillhörande poster för tekniskt och administrativt stöd (före detta B/A-poster) – nummer och benämning:

    Rubrik 1A Konkurrenskraft för tillväxt och sysselsättning

    12.0401 – ny drifsbudgetrubrik kommer att begäras

    3.2. Tid under vilken åtgärden kommer att pågå och påverka budgeten:

    Varaktighet: 4 år (2010 – 2013)

    Indikativ tid under vilken åtgärden kommer att inverka på budgeten inklusive betalningar: 5 år (2010-2014).

    3.3. Budgettekniska uppgifter

    Budgetrubrik | Typ av utgifter | Nya | Bidrag från Eftaländer | Bidrag från ansökande länder | Rubrik i budgetramen |

    12.0401 | Icke-oblig. utg. | Diff[45] | JA | NEJ | NEJ | Nr 1A |

    4. SAMMANFATTNING AV RESURSBEHOVEN

    4.1. Finansiella resurser

    4.1.1. Åtagandebemyndiganden och betalningsbemyndiganden

    Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

    Typ av utgifter | Avsnitt nr | Budgetår 2010 | Budgetår 2011 | Budgetår 2012 | Budgetår 2013 | Budgetår 2014 | Summa |

    Driftsutgifter ERF[46] |

    Åtagandebemyndiganden | 8.1. | a | 5.300 | 10.300 | 10.300 | 10.300 | 36.200 |

    Betalningsbemyndiganden | b | 2.650 | 7.800 | 10.300 | 10.300 | 5.150 | 36.200 |

    Administrativa utgifter som ingår i referensbeloppet[47] |

    Tekniskt och administrativt stöd (icke-diff. anslag) | 8.2.4. | C |

    TOTALT REFERENSBELOPP |

    Åtagandebemyndiganden | a+c | 5.300 | 10.300 | 10.300 | 10.300 | 36.200 |

    Betalningsbemyndiganden | b+c | 2.650 | 7.800 | 10.300 | 10.300 | 5.150 | 36.200 |

    Administrativa utgifter som inte ingår i referensbeloppet[48] |

    Personalutgifter och därtill hörande utgifter (IDA) | 8.2.5. | D | 1.406 | 1.406 | 1.406 | 1.406 | 1.406 | 7.030 |

    Andra administrativa utgifter än personalutgifter och därtill hörande utgifter som inte ingår i referensbeloppet (icke-diff. anslag) | 8.2.6. | E | 0.020 | 0.020 | 0.020 | 0.020 | 0.020 | 0.100 |

    TOTALA ÅTAGANDEBEMYNDIGANDEN inklusive personalutgifter | a+c+d+e | 6.726 | 11.726 | 11.726 | 11.726 | 1.426 | 43.330 |

    TOTALA BETALNINGS-BEMYNDIGANDEN inklusive personalutgifter | b+c+d+e | 4.076 | 9.226 | 11.726 | 11.726 | 6.576 | 43.330 |

    Uppgifter om samfinansiering

    Förslaget inbegriper samfinansiering av stödmottagarna med användning av egna medel eller medel som erhållits från tredej parter( t. ex. medlemsorganisationer, intressenter)[49].

    I nedanstående tabell ges en uppskattning av nivån på samfinansieringen.

    Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

    Samfinansierande part | Budgetår 2010 | Budgetår 2011 | Budgetår 2012 | Budgetår 2013 | Budgetår 2014 | Summa |

    IASCF med egna medel och medel som erhållits från tredje man (Stödmottagarens genomsnittliga samfinansiering 76 %) | f) | --- | 16.000 | 16.000 | 16.000 | 0 | 48.000 |

    EFRAG med egna medel och medel som erhållits från tredje man (Stödmottagarens genomsnittliga samfinansiering 50%) | f) | 3.000 | 3.000 | 3.000 | 3.000 | 0 | 12.000 |

    PIOB med egna medel och medel som erhållits från tredje man (Stödmottagarens genomsnittliga samfinansiering 70%) | f) | 0.700 | 0.700 | 0.700 | 0.700 | 0 | 2.800 |

    CESR, CEBS och CEOIPS (3LC) med egna medel och medel som erhållits från tredje man (Stödmottagarens genomsnittliga samfinansiering 52%) | f) | 2.153 | 2.153 | 2.153 | 2.153 | 0 | 8.612 |

    Totala åtagandebemyndiganden inklusive samfinansiering | a+c+d+e+f | 12.579 | 33.579 | 33.579 | 33.579 | 1.426 | 114.742 |

    4.1.2. Förenlighet med den ekonomiska planeringen

    X Förslaget kräver omfördelningar under den berörda rubriken i budgetramen.

    4.1.3. Påverkan på inkomsterna

    X Förslaget påverkar inte inkomsterna.

    4.2. Personalresurser (t.ex. tjänstemän, tillfälligt anställda och extern personal) uttryckt i heltidsekvivalenter – för ytterligare uppgifter se punkt 8.2.1

    Årsbehov | Budgetår 2010 | Budgetår 2011 | Budgetår 2012 | Budgetår 2013 | Budgetår 2014 |

    Personal totalt (antal) | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 |

    5. BESKRIVNING OCH MÅL

    5.1. Behov som ska tillgodoses på kort eller lång sikt

    Operativt mål 1: säkerställa en stabil, diversifierad, sund och tillfredsställande finansiering för att göra det möjligt för de relevanta organen att utföra sitt uppdrag i det allmänna intresset på ett oberoende och effektivt sätt på området för finansiell rapportering och revision (International Accounting Standard Committee Foundation (IASCF), European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) och Public Interest Oversight Body (PIOB)) inom en rimlig tidsperiod med hänsyn till det europeiska och internationella sammanhangets brådskande natur. Operativt mål 2: Säkerställa att tillsynskommittéerna (3L3C) är har tillräcklig finansiering under en rimlig tidsperiod med hänsyn till det europeiska och internationella sammanhangets brådskande natur.

    5.2. Mervärdet av en åtgärd på gemenskapsnivå – förslagets förenlighet med övriga finansiella instrument – eventuella synergieffekter

    - Gemenskapens medverkan kommer att stärka Europeiska unionens ställning, särskilt inom ramen för de aktuella diskussionerna om styrningen av dessa EU-organ och internationella organ (IASCF, EFRAG, and PIOB)

    - gemenskapsfinansiering kommer att visa EU:s beredvillighet att, mot bakgrund av den rådande finanskrisen, lägga ökad vikt vid frågorna om tillsyn över finansinstitut och redovisningsstandarder (IASCF, EFRAG och tillsynskommittéerna),

    - Den särskilda gemenskapsfinansieringen kommer att ge alla berörda parter en signal om att gemenskapen intresserar sig för dessa frågor och kommer att uppmuntra andra offentliga organ och institutioner i EU att tillföra dessa organisationer ökade finansiella medel och ge dem ökad uppmärksamhet.

    - Gemenskapens ingripande kommer dessutom att ge stödmottagarorganisationerna ett ökat erkännande (särskilt EFRAG och PIOB) och samtidigt tillhandahålla stabil finansiering för organ som inte har tillräckliga egna medel (särskilt tillsynskommittéerna och EFRAG).

    - Den föreslagna gemenskapsfinansieringen kommer att vara ett centralt inslag i de kortsiktiga åtgärderna för att fullt ut genomföra den inre marknaden på de finansiella marknaderna.

    5.3. Förslagets mål och förväntade resultat samt indikatorer för dessa inom ramen för den verksamhetsbaserade förvaltningen

    Mål : Undvika IASCF:s, EFRAG:s och PIOB:s beroende av frivillig finansiering från berörda parter och på så sätt garantera deras oberoende i sitt arbete. Förväntat resultat : Att få slut på de ständiga farhågorna för möjliga intressekonflikter bristande oberoende i samband med verksamheten kring standarder (utarbetande av standarder som gäller International Financial Reporting Standards (IFRS) för IASCF, IFRS granskning inom ramen för godkännandeförfarandet för EFRAG och övervakningen av utarbetandet av International Standards for Auditing (ISA) för PIOB med tanke på att dessa standarder utgör en del eller potentiell del av gemenskapens regelverk.

    Mål : Att tillsammans med andra offentliga myndigheter i USA och andra länder/regioner främja antagandet av IFRS och IAS över hela världen. Förväntat resultat : Samordnat internationellt erkännande av standarderna IFRS och IAS, vilket är ett långsiktigt mål för EU.

    Mål : Att säkerställa en rimligare fördelning av bördorna inom EU för finansieringen av IASCF och EFRAG, eftersom bara vissa intressenter i EU i nuläget bidrag med finansiering till dessa institut, medan andra medlemsstater och intressenter inte gör det. Förväntat resultat : Gemenskapens finansiella bidrag kommer att skapa en likvärdig nivå för de nationella bidragen inom EU till de centrala normgivningsorganen inom EU och internationellt (IASCF och EFRAG).

    Mål : Att säkerställa att tillsynskommittéerna och EFRAG har tillräckliga tekniska och finansiella resurser. Förväntat resultat : Gemenskapens bidrag kommer att garantera dessa båda organs befintliga verksamhet samt samfinansiera en uppsättning nya kvalitetsåtgärder som är väsentliga i EU:s övergripande finansiella policy. Man kommer även att uppnå en ökad insyn i hur dessa institut styrs.

    Mål : Att snarast möjligt uppnå ovanstående mål med tanke på den rådande finanskrisen. Förväntat resultat : Gemenskapssamfinansiering kan kunna erbjudas de potentiella stödmottagarna mycket snabbt om beslutet antas genom ett medbeslutandeförfarande under 2009.

    - Åtgärder/indikatorer : Effektivitet och kvalitet kommer att mätas genom att analysera de aktiviteter, underlag och dokument som genomförts eller utfärdats och deras praktiska konsekvenser för Europeiska unionens finansmarknadspolitik.

    5.4. Metod för genomförande (preliminär)

    X Centraliserad förvaltning

    X Direkt av kommissionen

    6. ÖVERVAKNING OCH UTVÄRDERING

    6.1. Övervakningssystem

    Kommissionen kommer att noga övervaka genomförandet av programmen och kommer att utvärdera effekterna av den föreslagna finansieringen. Kommissionen kommer i detta syfta att

    - övervaka och analysera stödmottagarnas årliga planering och verksamhetsrapporter,

    - utvärdera kvaliteten i de konkreta resultaten av de allmänna aktiviteterna /specifika åtgärderna som samfinansieras av gemenskapen. Exakta återkopplingsmekanismer kommer att införas för att säkerställa att gemenskapsmedlen används i överensstämmelse med de ursprungliga målen och i enlighet med principerna för sund finansförvaltning.

    - begära en särskild årsrapport som ska inlämnas till kommissionen, i enlighet med de enskilda målen för varje program och i linje med riktlinjerna för budgetförordningarna, och

    - Europeiska kommissionen kommer slutligen i egenskap av medlem av de övervaknings- eller styrgrupper som inrättats (eller kommer att inrättas) av stödmottagarna att säkerställa att dessa grupper drivs effektivt och i EU:s allmänna intresse, samt

    - hålla en löpande dialog med övriga finansiärer och nyckelintressenter.

    6.2. Utvärdering

    6.2.1. Förhandsutvärdering

    En detaljerad förhandsutvärdering har genomförts innan det preliminära förslaget utformades. Den bestod av en allmän utvärderingsrapport och fyra detaljerade bilagor, av vilka var och en ägnades en av de föreslagna mottagarna av gemenskapsfinansiering (tillsynskommittéerna, IASCF, EFRAG och PIOB).

    6.2.2. Åtgärder som vidtagits efter delutvärderingar eller slutliga utvärderingar (lärdomar som dragits av liknande åtgärder)

    Eftersom det föreslagna initiativet är helt nytt för DG MARKT finns det inga interims- eller efterhandsutvärderingar på detta stadium.

    6.2.3. Villkor och tidsintervall för framtida utvärderingar

    En interimsutvärdering kommer att göras två år efter det att programmen införts. En efterhandsutvärdering kommer att göras när de planerade åtgärderna har slutförts.

    7. BESTÄMMELSER OM BEDRÄGERIBEKÄMPNING

    - Gängse analys av stödmottagarnas räkenskaper, årsrapporter och revisionsintyg.

    - Besök i stödmottagarnas lokaler om detta anses nödvändigt för att kontrollera budgetsystem och budgetkontroller.

    - Alla regelbundna kontroller av stödmottagare som anges i budgetförordningen.

    8. NÄRMARE UPPGIFTER OM RESURSBEHOV

    8.1. Kostnader för förslaget fördelade på mål

    Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

    Mål-, åtgärds- och resultatbeteckning Typ av resultat | Typ av resultat | Genomsnittliga kostnader | Budgetår 2010 | Budgetår 2011 | Budgetår 2012 | Budgetår 2013 | Totalt |

    Budgetår 2010 | Budgetår 2011 | Budgetår 2012 | Budgetår 2013 | Budgetår 2014 |

    Fast eller tillfälligt anställda[51] (XX 01 01) | A*/AD | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |

    B*, C*/AST | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 |

    Personal som finansieras[52] via artikel XX 01 02 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |

    Övrig personal[53] som finansieras via artikel XX 01 04/05 | --- | --- | --- | --- | --- |

    Totalt | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 |

    8.2.2. Beskrivning av de arbetsuppgifter som åtgärden för med sig

    Operativ ledning av verksamheten och driftsbidrag

    Finansiell styrning, övervakning och revision av bidragsavtalen

    Samtliga 12 anställda kommer att till viss del medverka i utarbetandet av åtgärderna.

    8.2.3. Beskrivning av hur behovet av personal som omfattas av tjänsteföreskrifterna kommer att tillgodoses

    X Tjänster som skall fördelas om med hjälp av befintliga resurser inom förvaltningsavdelningen (intern omfördelning): 10

    X Tjänster som skall begäras i samband med nästa årliga politiska strategi/preliminära budgetförslag: 2

    10 anställda kommer att omplaceras internt, men en AD och en AST tjänsteman ska anmodas att garantera en korrekt styrning av dessa nya bidragsavtal. Dessa båda befattningar kommer att vara väsentliga för den ändamålsenliga övervakningen (finansiell övervakning, revision, tekniska arbetsuppgifter) uppföljningen av vissa stora bidragstilldelningar, en helt ny uppgift för DG MARKT.

    8.2.4. Övriga administrativa utgifter som ingår i referensbeloppet (XX 1 4/05 – Utgifter för administration)

    Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

    Budgetrubrik (nummer och benämning) | Budgetår 2010 | Budgetår 2011 | Budgetår 2012 | Budgetår 2013 | Budgetår 2014 | Totalt |

    Övrigt tekniskt och administrativt stöd - |

    -internt |

    -externt |

    Totalt tekniskt och administrativt stöd |

    8.2.5. Personalkostnader och utgifter i samband därmed som inte ingår i referensbeloppet

    Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

    Typ av personal | Budgetår 2010 | Budgetår 2011 | Budgetår 2012 | Budgetår 2013 | Budgetår 2014 |

    Fast anställda och tillfälligt anställda (XX 01 01) | 1.342 | 1.342 | 1.342 | 1.342 | 1.342 |

    Personal som finansieras genom artikel XX 01 02 (extraanställda, nationella experter, kontraktsanställda etc.) | 0.064 | 0.064 | 0.064 | 0.064 | 0.064 |

    Totala kostnader för personal och därtill hörande kostnader (som INTE ingår i referensbeloppet) | 1.406 | 1.406 | 1.406 | 1.406 | 1.406 |

    Beräkning – Tjänstemän och tillfälligt anställda |

    9 tjänstemän i operativa enheterna 1 tjänstemän i den finansiella enheten 1 tjänsteman i IAC (DG MARKT:s internredovisningskapacitet) |

    Beräkning – Personal som finansieras genom artikel XX 01 02 |

    1 kontraktsanställd i den finansiella enheten |

    Budgetår 2010 | Budgetår 2011 | Budgetår 2012 | Budgetår 2013 | Budgetår 2014 | Totalt |

    XX 01 02 11 01 – Tjänsteresor | 0.020 | 0.020 | 0.020 | 0.020 | 0.020 | 0.100 |

    XX 01 02 11 02 – Konferenser och möten |

    XX 01 02 11 03 – Kommittémöten[55] |

    XX 01 02 11 02 – Studier och samråd |

    XX 01 02 11 05 - Informationssystem |

    2 Andra administrativa utgifter, totalbelopp (XX 01 02 11) | 0.020 | 0.020 | 0.020 | 0.020 | 0.020 | 0.100 |

    3 Övriga utgifter av administrativ karaktär (specificera genom att ange budgetrubrik) |

    Totala administrativa utgifter, utom personalkostnader och därtill hörande kostnader (som INTE ingår i referensbeloppet) | 0.020 | 0.020 | 0.020 | 0.020 | 0.020 | 0.100 |

    Kostnaden för eventuella sammanträden har inte medtagits i denna finansieringsöversikt eftersom den kommer att vara en del av DG MARKT:s "totala budgetanslag".

    Beräkning – Övriga administrativa utgifter som inte ingår i referensbeloppet |

    --- |

    [pic][pic][pic]

    [1] Se förklaringen om en samordnad europeiska handlingsplan för länderna i euroområdet (14239/08), toppmötet mellan länderna i euroområdet den 14 oktober 2008 och slutsatserna från Europeiska rådets oktobermöte (14368/08) den 15-16 oktober 2008, punkt 1 och framåt.

    [2] Kommissionens meddelande "Från finansiell kris till återhämtning : En europeiska handlingsram" (KOM(2008) 706 slutlig), Bryssel den 29 oktober 2008, s. 4.

    [3] För ytterligare information hänvisas till följande webbplats: http://ec.europa.eu/internal_market/finances/committees/index_en.htm

    [4] För ytterligare information hänvisas till följande webbplats: http://ec.europa.eu/internal_market/bank/regcapital/index_en.htm#capitalrequire

    [5] Se kommissionens pressmeddelande av den 11 november 2008 (IP/08/1679), som finns på följande webbplats: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1679&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en.

    [6] Se kommissionens meddelande "Från finansiell kris till återhämtning : En europeiska handlingsram" (KOM(2008) 706 slutlig), Bryssel den 29 oktober 2008.

    [7] Förklaring från toppmötet om finansiella marknader och världsekonomin i Washington den 15 november 2008.

    [8] Följande tre kommittéer, bestående av nationella tillsynsmyndigheter från alla medlemsstater, inrättades 2001 respektive 2004: Europeiska värdepapperstillsynskommittén (CESR), Kommittén för europeiska banktillsynsmyndigheter (CEBS) och Kommittén för europeiska myndigheter med tillsyn över försäkringar och tjänstepensioner (CEIOPS).

    [9] Se exempelvis kommissionens meddelande om översynen av Lamfalussyprocessen – En mer enhetlig tillsyn (KOM(2007) 727 slutlig, FSC:s rapport om tillsynsfrågor på lång sikt ( Ter Haar Report, FSC 4162/08), Europaparlamentets resolution om politiken på området för finansiella tjänster (2007) 0338 och rapporten från den interinstitutionella övervakningsgruppen (IIMG), finns på följande webbplats: http://ec.europa.eu/internal_market/finances/committees/index_en.htm#interinstitutional

    [10] Se exempelvis slutsaterna från Europeiska rådets vårmöte i Bryssel den 13-14 mars 2008 (ordförandeskapets slutsatser 7652/1/08), punkt 30 och framåt, som finns på föjande webbplats: http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/ec/99410.pdf

    [11] Kommissionens beslut 2001/527/EG, 2004/5/EG och 2004/6/EG om inrättande av Europeiska värdepapperstillsynskommittén (CESR), Kommittén för europeiska banktillsynsmyndigheter (CEBS) och Kommittén för europeiska myndigheter med tillsyn över försäkringar och tjänstepensioner (CEIOPS).

    [12] "Association Loi 1901" i Frankrike för CESR, "eingeschriebener Verein (e.V.)" i Tyskland för CEOIPS och "Limited company by guarantee and without share capital” i Förenade kungariket för CEBS

    [13] Se exempelvis slutsaterna från Europeiska rådets vårmöte i Bryssel den 13-14 mars 2008 (ordförandeskapets slutsatser 7652/1/08), punkt 30 ch framåt, som finns på föjande webbplats: http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/ec/99410.pdf

    [14] IASCF är ett europeiskt standardiseringsorgan i den mening som avses i artikel 162 a i förordningen om genomförandebestämmelser för EU:s budgetförordning, eftersom det är ett organ som fastställer redovisningsstandarder som är tillämpliga i hela EU i enlighet med bestämmelserna i förordning (EG) nr 1606/2002.

    [15] Det tvåtusensjuhundrafyrtioförsta mötet i Europeiska unionens råd (Ekofin-rådet) i Bryssel den 11 juli 2006. Pressmeddelande finns på följande webbplats: http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/ecofin/90465.pdf

    [16] Det tvåtusenåttahundratrettonde mötet i Europeiska unionens råd (Ekofin-rådet) i Bryssel den 10 juli 2007. Pressmeddelande finns på följande webbplats: http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/ecofin/95233.pdf

    [17] Se punkt 16 i Europaparlamentets resolution om International Financial Reporting Standards (IFRS) och styrningen av International Accounting Standards Board (IASB) som antogs den 24 april 2008, http://tinyurl.com/6ddah5.

    [18] Eftersom EFRAG är en europeisk organiation som företräder ett nätverk av ideella organ som är verksamma i medlemsstaterna, är det ett organ som arbetar för det europeiska allmännintresset i den mening som avses i artikel 162 b i förordningen om genomförandebestämmelser för EU:s budgetförordning (förordning nr 2342/2002).

    [19] http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/ecofin/101742.pdf

    [20] http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+COMPARL+PE-407.786+02+DOC+PDF+V0//EN&language=EN

    [21] Mer information finns på: http://www.efrag.org/projects/detail.asp?id=134

    [22] Övervakningsgruppen Monitoring group består av företrädare för börsövervakningsorganet International Organisation of Securities Commissions, Baselkommittén om banktillsyn Basel Committee on Banking Supervision, Världsbanken och Financial Stability Forum. Se t. ex. PIOB:s första offentliga rapport, 2005, s. 5.

    [23] EGT L 184, 17.7.1999, s. 23. Beslutet ändrat genom beslut 2006/512/EG (EGT L 200, 22.7.2006, s. 11).

    [24] EGT L 184,17.7.1999, s. 23. Beslutet ändrat genom beslut 2006/512/EG (EUT L 200, 22.7.2006, s. 11).

    [25] EGT L 248, 16.9.2002, s. 1.

    [26] EGT L 357, 31.12.2002, s. 1.

    [27] EUT C […], […], s. […].

    [28] EUT C […], […], s. […].

    [29] EUT C […], […], s. […].

    [30] EGT L 357, 31.12.2002, s. 1.

    [31] EGT L 191,13.7.2001, s. 43-44.

    [32] EGT L 3, 7.1.2004, s. 28-29.

    [33] EUT L 3, 7.1.2004, s. 30-31.

    [34] EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

    [35] EGT L 248, 16.9.2002, s. 1.

    [36] EGT L 357, 31.12.2002, s. 1.

    [37] EGT L 248, 16.9.2002, s. 1.

    [38] EGT L 357, 31.12.2002, s. 1.

    [39] EGT L 357, 31.12.2002, s. 1.

    [40] EGT L 292, 15.11.1996, s. 2.

    [41] EGT L 136, 31.5.1999, s. 1.

    [42] EGT L 312, 23.12.1995, s. 1.

    [43] EGT L 292, 15.11.1996, s. 2.

    [44] EGT L 312, 23.12.1995, s. 1.

    [45] Differentierade anslag.

    [46] Utgifter som inte omfattas av kapitel xx 01 i avdelning xx.

    [47] Utgifter som omfattas av artikel xx 01 04 i avdelning xx.

    [48] Utgifter som omfattas av kapitel xx 01 utom artiklarna xx 01 04 eller xx 01 05.

    [49] Dessa organ finansieras för närvarande på följande sätt: IASCF is financed mainly by means of voluntary contributions from private sector stakeholders; EFRAG is currently financed by a number of European associations (such as BUSINESSEUROPE, Fédération des Experts Comptables Européennes, Comité Européen des Assurances, European Banking Federation, etc) and by private or public National Funding Mechanisms established in certain Member States; PIOB is mainly funded by IFAC which represents the accountancy profession; the Committees of Supervisors (CESR, CEBS and CEIOPS) are financed by their members, consisting of national supervisors competent in the field of securities, banking and insurance in each Member State. For a more detailed overview of the member organisations and stakeholders, please refer to the ex-ante evaluation point 1 (pp.1-4).

    [50] Omnämnandet av de tre tillsynskommittéerna är endast för att underlätta hänvisningarna. De tre tillsynskommittéerna utgör inte juridiska personer på den europeiska nivån. För att kunna ha kontakt med tredje man och förenkla kommittéernas verksamhet och förvaltning har emellertid medlemmarna i varje tillsynskommitté upprättat stödstrukturer som är juridiska personer i varje medlemsstat där dessa kommittéer finns, t. ex. i Frankrike, Förenade kungariket och Tyskland. I praktiken kommer därför gemenskapen att bidra med finansiering till dessa stödstrukturer såsom anges i artikel 5 i beslutet.

    [51] Kostnaderna för dessa ingår INTE i referensbeloppet.

    [52] Kostnaderna för dessa ingår INTE i referensbeloppet.

    [53] Kostnaderna för dessa ingår i referensbeloppet.

    [54] Hänvisning ska göras till finansieringsöversikten för rättsakten för det berörda genomförandeorganet.

    [55] Ange typen av kommitté och till vilken grupp kommittén hör.

    Top