Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009AR0344

    Yttrande från Regionkommittén om ”Utvidgningsstrategi och huvudfrågor 2009–2010 – kandidatländer”

    EUT C 232, 27.8.2010, p. 36–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    27.8.2010   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 232/36


    Yttrande från Regionkommittén om ”Utvidgningsstrategi och huvudfrågor 2009–2010 – kandidatländer”

    (2010/C 232/06)

    I.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

    REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    Allmänna rekommendationer

    1.   Regionkommittén erinrar om att syftet med EU är att främja freden, våra värderingar och välfärden för unionsinvånarna. Av denna anledning står unionen öppen för varje europeiskt land som uppfyller Köpenhamnskriterierna.

    2.   Kommittén understryker att utvidgningsprocessen är av stor betydelse för att garantera fred och stabilitet på den europeiska kontinenten. Den ger även invånarna i kandidatländerna tillfälle att dra fördel av den välfärd som blir följden av det gemensamma ekonomiska samarbetsområdet.

    3.   ReK betonar att Europeiska unionen måste bekräfta att den har ett kraftfullt åtagande som innebär att alla europeiska länder som uppfyller anslutningskriterierna och stabiliserings- och associeringsprocessens villkor har möjlighet att bli EU-medlemmar.

    4.   Kommittén framhåller att huruvida en anslutning blir framgångsrik eller inte beror på hur kandidatlandet förbereder sig inför sitt inträde i unionen och uppfyller Köpenhamnskriterierna.

    5.   Regionkommittén understryker att den till fullo stöder de åtgärder och reformer som kandidatländerna genomför i syfte att uppfylla anslutningskriterierna.

    6.   ReK vill fästa uppmärksamheten på att respekt för principen om goda grannförbindelser och för det regionala samarbetet är av vital betydelse för anslutningsprocessen. Kommittén uppmanar kandidatländerna att på ett sätt som accepteras av båda sidor försöka finna en lösning på olösta frågor med grannländerna, inom ramen för de europeiska prioriteringarna, principerna och värdena.

    7.   Vi vill understryka att det är viktigt att de lokala och regionala myndigheterna och deras sammanslutningar på ett tidigt stadium deltar aktivt i anslutningsprocessen, med tanke på att det rör sig om en strukturell och djupt demokratisk process som inte kan genomföras enbart på central nivå, utan kräver aktiv medverkan av alla styresnivåer och att subsidiaritets- och närhetsprinciperna respekteras till fullo.

    KROATIEN

    Landets framsteg i anslutningsprocessen

    8.   Kommittén ger sitt erkännande till Kroatien för landets fortsatta framsteg när det gäller att uppfylla kriterierna för anslutning till EU och de skyldigheter som ett medlemskap medför.

    9.   Kommittén är tillfreds med den bilaterala överenskommelse som slutits för att lösa gränskonflikten med Slovenien och som gjorde att man kunde nå en lösning som godtas av båda sidor i denna fråga.

    10.   ReK uppmanar Kroatien att intensifiera försöken att uppfylla alla nödvändiga kriterier och riktmärken – inbegripet ett fullödigt samarbete med Internationella krigsförbrytartribunalen – på de områden där det fortfarande finns olösta frågor och att påskynda reformerna på vissa nyckelområden, vilket är en absolut förutsättning för att anslutningsförhandlingarna ska kunna slutföras under 2010.

    11.   Vi anser att landet har gjort framsteg i bekämpandet av korruptionen. Kommittén understryker dock att korruptionen fortfarande är utbredd på många områden och rekommenderar att Kroatien gör ytterligare insatser och att man på alla nivåer förbättrar förvaltningskapaciteten hos de aktörer som bekämpar korruptionen samt skapar en bättre kultur för det politiska ansvarstagandet.

    12.   ReK värdesätter de rättsliga garantier och den allmänna respekt som finns för frihet och mångfald i medierna, men vill ändå framhäva de hot och politiska påtryckningar som journalister får utstå om de undersöker frågor om korruption och organiserad brottslighet.

    13.   Kommittén är oroad över att lagen mot diskriminering inte tillämpas i tillräcklig grad. De budgetnedskärningar som nyligen gjorts får inte användas som skäl för att inte tillämpa lagen fullt ut. Kommittén understryker att diskriminering av minoriteter utgör ett särskilt problem, eftersom skyddet mot diskriminering och påföljande straffåtgärder i praktiken inte är i linje med EU:s normer.

    Att stärka de lokala och regionala myndigheternas kapacitet

    14.   ReK välkomnar att de första direkta valen på lokal och regional nivå, som ägde rum i maj 2009, genomfördes på ett välfungerande sätt samt att valdeltagandet ökade och att kvinnorna fick ökad politisk representation.

    15.   Kommittén välkomnar antagandet av den nationella strategin för utbildning av chefer och tjänstemän inom det lokala och regionala självstyret 2009–2013. Strategin är av stor betydelse för att förbättra det lokala självstyrets kapacitet att tillhandahålla decentraliserade tjänster till medborgarna. Trots det betonar vi att det finns omfattande brister i förvaltningsförfarandena och vi anser att den rättsliga grunden för att bygga upp en modern och professionell offentlig förvaltning fortfarande är ofullständig.

    16.   ReK understryker att decentraliseringsstrategin inte har antagits på grund av att det saknas politiskt engagemang och vi beklagar att det inte finns någon generell samordning mellan den politiska och den tekniska nivån eller mellan den centrala förvaltningen och det lokala självstyret. ReK uppmanar de nationella myndigheterna att inrätta förfaranden som tillåter dem att på ett tillfredsställande sätt representeras i lagstiftningsprocessen och rekommenderar att man vidtar åtgärder för att förbättra den ekonomiska situationen för de lokala och regionala myndigheterna.

    17.   Kommittén uppmuntrar dessutom till fler konkreta steg för att tillhandahålla utbildning och för att förbättra de yrkesmässiga färdigheterna och kunskaperna hos de kroatiska myndigheterna på nationell, regional och lokal nivå. Kommittén föreslår att samarbetet med EU:s medlemsstater utvecklas i detta avseende så att Kroatien snabbare utnyttjar deras erfarenheter och uppfyller villkoren för EU-anslutning.

    18.   Kommittén ger sitt erkännande åt de framsteg som har skett för att förenkla registreringen av företag i relevanta register, men understryker att företagsklimatet påverkas negativt av den stora mängden skatter och avgifter på nationell och lokal nivå samt av korruptionen och den bristfälliga offentliga förvaltningen.

    19.   ReK anser att de lokala och regionala myndigheterna och deras sammanslutningar måste delta i förfarandet för att tillämpa EU:s regelverk. Kommittén understryker att de lokala och regionala myndigheterna måste vara väl förberedda så att de kan fullgöra de skyldigheter och utnyttja de möjligheter som följer av det framtida medlemskapet.

    FÖRE DETTA JUGOSLAVISKA REPUBLIKEN MAKEDONIEN

    Landets framsteg i anslutningsprocessen

    20.   ReK noterar kommissionens rekommendation och rådets (allmänna frågor) slutsatser från december 2009 och uppmanar regeringen i den före detta jugoslaviska republiken att garantera goda grannförbindelser och i synnerhet att öka sina ansträngningar för att genom förhandlingar och under FN:s överinseende finna en ömsesidigt accepterad lösning på namnfrågan.

    21.   ReK erinrar om vikten av goda grannförbindelser och uppmanar regeringen i f.d. jugoslaviska republiken Makedonien att samarbeta med alla parter för att vidareutveckla det regionala samarbetet.

    22.   Kommittén välkomnar EU:s beslut om att medborgare i f.d. jugoslaviska republiken Makedonien kan resa utan visum i Schengenområdet från och med den 19 december 2009.

    23.   Kommittén uppmanar myndigheterna i f.d. jugoslaviska republiken Makedonien att fortsätta sina insatser inom ramen för reformprocessen, särskilt vad gäller reformeringen av den offentliga förvaltningen och rättsväsendet, kvinnors rättigheter och förbindelserna mellan olika etniska grupper, i enlighet med Ohridavtalet från 2001, i vilket det ingår att rättigheterna för alla människor oavsett etnisk bakgrund garanteras och att deras deltagande i det offentliga livet och den offentliga förvaltningen ska öka.

    24.   ReK välkomnar de tillfredsställande framsteg som har gjorts för att stärka och genomföra ramen för bekämpande av korruptionen, men trots detta är korruptionen fortfarande utbredd och den förblir ett allvarligt problem. ReK uppmanar landet att göra de ytterligare insatser som behövs, i synnerhet vad gäller genomförandet av den rättsliga ramen.

    Att stärka de lokala myndigheternas kapacitet

    25.   Kommittén välkomnar att det inrättats en ny kommitté för lokalt självstyre.

    26.   Vi uppskattar att man använder sig av gränsöverskridande samarbete för att främja dialogen med lokala och regionala myndigheter i grannländerna.

    27.   Vi välkomnar också slutsatserna från observatörerna från OSSE:s enhet för demokratiska institutioner och från Europarådet om att presidentvalet och lokalvalen 2009 uppfyllde de flesta kraven hos OSSE och internationella normer för demokratiska val. Kommittén uppmanar regeringen att fortsätta tillämpa ovannämnda rekommendationer från OSSE:s enhet för demokratiska institutioner och framhåller att man i grunden bör utreda de överträdelser som konstaterats.

    28.   Kommittén uppmuntrar till fortsatt decentralisering och ytterligare överföring av ansvarsområden till kommunerna, enligt grundprinciperna i Ohridavtalet, men påpekar att det krävs ännu fler insatser, i synnerhet vad gäller kommunernas ekonomiska ram. Kommittén uppmuntrar även kommunförbundets (ZELS) omfattande insatser, som i hög grad bidrar till att främja decentraliseringsprocessen.

    29.   Kommittén välkomnar lagen om kommunalt samarbete som trädde i kraft i juni 2009 och förväntar sig att den ska tillämpas i praktiken, liksom att liknande lagar som är under utarbetande ska träda i kraft.

    30.   ReK understryker att indrivningen av kommunalskatter har blivit bättre och att man gjort insatser för att stärka kommunernas förmåga att förvalta förmögenhetsskatt, sina ekonomiska resurser och skulder samt hantera revision.

    31.   Kommittén framhäver att vissa kommuner, i synnerhet de med liten befolkning, fortfarande har låg förvaltningskapacitet inom ekonomisk förvaltning, skatteförvaltning och revision och beklagar att insynen i och ansvarigheten hos organen för lokalt självstyre fortfarande är otillräckliga.

    32.   Kommittén anser att det krävs bättre samarbete mellan centralnivån och den lokala nivån och att det finns ett behov av ökade insatser från ministeriet för lokalt självstyre i syfte att underlätta decentraliseringsprocessen.

    33.   Kommittén kräver ökade insatser för att bekämpa människohandeln genom ett fortsatt genomförande av den nationella handlingsplanen för kampen mot människohandel och illegal invandring och genom bättre samordning på lokal nivå.

    34.   ReK välkomnar att personalen i kommunerna successivt utbildas i att genomföra de delar av regelverket som överförs på lokal nivå och i att förvalta EU-stöd. Vi uppmanar till fortsatta insatser på detta område.

    35.   ReK understryker att förvaltningskapaciteten för att utarbeta och införa miljölagstiftning är långtifrån tillräcklig, både på central och lokal nivå, och kommittén betonar att det är viktigt att hantera situationen på ett effektivt sätt, med beaktande även av eventuella miljömässiga konsekvenser för grannländerna.

    TURKIET

    Landets framsteg i anslutningsprocessen

    36.   ReK välkomnar den breda offentliga dialogen om en rad traditionellt känsliga frågor, t.ex. rättsväsendets roll, kurdernas rättigheter, aleviternas rättigheter, militärens roll och Turkiets relationer till grannländerna. Vi uppskattar den turkiska regeringens konstruktiva inställning och dess roll i inledandet av dialogen.

    37.   Kommittén understryker att framstegen vad gäller konkreta reformer var begränsad under 2009 och uppmuntrar regeringen att omvandla sina politiska initiativ till konkreta förändringar av lagstiftningen och sedan tillämpa den.

    38.   ReK beklagar att trots att lagstiftning antagits i enlighet med de politiska Köpenhamnskriterierna så är tillämpningen av denna lagstiftning fortfarande bristfällig, i synnerhet vad gäller kvinnors rättigheter, icke-diskriminering, religionsfrihet, yttrandefrihet, nolltolerans mot tortyr och bekämpande av korruption.

    39.   Situationen på områdena yttrandefrihet och pressfrihet är oroande, särskilt efter de exempellösa böter som en medieföretagsgrupp tvingats betala.

    40.   Kommittén beklagar att det endast gjorts begränsade framsteg när det gäller religionsfriheten och uppmanar regeringen att inrätta en rättslig ram som överensstämmer med den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och Europadomstolens rättspraxis om mänskliga rättigheter och som tillåter att alla icke-muslimska religiösa samfund och det alevitiska samfundet kan fungera utan ogrundade inskränkningar.

    41.   Kommittén beklagar att den turkiska regeringen fortsätter att ha förbehåll när det gäller minoriteternas rättigheter, såsom dessa fastställs i internationell rätt. ReK uppmanar följaktligen den turkiska regeringen att anpassa sin politik till de internationella normerna på detta område och de politiska partierna att stödja regeringens insatser. ReK uppmuntrar vidare Turkiet att vidta åtgärder som är i linje med rekommendationerna från Europarådets parlamentariska församling vad gäller den grekiska minoriteten på öarna Imbros (Gökçeada) och Tenedos (Bozcaada), i syfte att bevara de två öarnas tvärkulturella karaktär som en förebild för samarbetet mellan Grekland och Turkiet.

    42.   Kommittén beklagar djupt att de åtaganden som fastställts i tilläggsprotokollet till associeringsavtalet mellan EU och Turkiet fortfarande inte uppfyllts och uppmanar Turkiet att tillämpa det till fullo och utan differentiering.

    43.   Kommittén uppmanar samtliga berörda parter att aktivt stödja de pågående förhandlingarna och att på ett konkret sätt medverka till en övergripande lösning av Cypernfrågan, som vilar på en tvådelad federation bestående av två befolkningsgrupper, men med en internationell juridisk person och ett medborgarskap, i enlighet med besluten från FN:s säkerhetsråd och EU:s grundläggande principer. Vi uppmanar vidare samtliga berörda parter att underlätta att det skapas ett lämpligt klimat för förhandlingar om att dra tillbaka de turkiska styrkorna från EU-medlemsstaten Cypern. Kommittén efterlyser också en lösning på bosättningsfrågan och betonar att de rättmätiga invånarna ska tillåtas att återvända till de avspärrade delarna av Famagusta.

    44.   ReK understryker Turkiets betydelse som transitland för den illegala invandringen. Kommittén betonar att det finns utsikter till att återuppta förhandlingarna om ett avtal om återtagande med EU och uppmanar Turkiet att under tiden fram till dess till fullo tillämpa de befintliga bilaterala avtalen om återtagande med medlemsstaterna. Kommittén uppmanar också den turkiska regeringen att utöka sitt samarbete med EU för hanteringen av invandringen, inbegripet genom Frontex, som bevakar EU:s yttre gränser.

    45.   När det gäller övriga regionala frågor välkomnar ReK Turkiets förbättrade relationer med sina grannar, och särskilt avtalet med Armenien. Kommittén understryker vikten av att man snabbt ratificerar protokollen om att upprätta diplomatiska förbindelser och vidareutvecklar de bilaterala relationerna med Armenien. ReK utgår från att Turkiet kommer att fortsätta främja den goda grannsämjan och finna fredliga lösningar på tvister.

    Att stärka de lokala myndigheternas kapacitet

    46.   ReK välkomnar att lokalvalen i mars 2009 i stort sett var fria och rättvisa.

    47.   Kommittén är dock missnöjd med de långsamma framstegen vad gäller att överföra ansvarsområden till lokala myndigheter, i synnerhet för att inrätta fungerande kommunfullmäktige, vilket är grundvalen för att stärka allmänhetens deltagande i beslutsfattandet inom det lokala självstyret.

    48.   Kommittén efterlyser ökad insyn och ansvarighet, i synnerhet för den interna och externa finansiella kontrollen av de lokala myndigheterna, och understryker vikten av decentralisering och stärkande av de lokala myndigheternas förmåga att utföra de uppgifter de ålagts.

    49.   Kommittén välkomnar att full sysselsättning fastställts som en av huvudpunkterna för förhandlingarna och att man antagit ett nationellt program för antagande av EU:s regelverk, men trots det vill vi betona att det endast gjorts begränsade framsteg vad gäller att effektivt genomföra de politiska och författningsrelaterade reformerna.

    50.   Kommittén fäster uppmärksamheten på revisionsrättens särskilda rapport (nr 16/2009) om hanteringen av det föranslutningsstöd som kommissionen beviljat Turkiet och uppmanar kommissionen att tillämpa revisionsrättens rekommendationer om att sätta upp mål och genomföra program på grundval av anslutningskriterierna.

    51.   Kommittén välkomnar inrättandet av utvecklingsorgan och att de berörda regionala och lokala aktörerna deltar i utarbetandet av budgeten för varje organ. ReK understryker dock att urvalskriterierna är osäkra och att det inte finns tillräcklig insyn i förfarandet.

    52.   ReK understryker slutligen att anpassning till regelverket på området för regionalpolitik och samordning av strukturinstrumenten fortfarande endast skett i begränsad omfattning.

    53.   Regionkommittén uttrycker sitt hopp och sin övertygelse om att Turkiets statliga och andra institutioner på lämpligt sätt analyserar de brister och iakttagelser som nämns och vidtar lämpliga rättsliga och administrativa åtgärder för att åtgärda dem.

    Bryssel den 14 april 2010

    Regionkommitténs första vice ordförande

    Ramón Luis VALCÁRCEL SISO


    Top