Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008IP0308

    Krisen i fiskesektorn Europaparlamentets resolution av den 19 juni 2008 om krisen i fiskerisektorn till följd av de stigande bränslepriserna

    EUT C 286E, 27.11.2009, p. 32–35 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    27.11.2009   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    CE 286/32


    Torsdag 19 juni 2008
    Krisen i fiskesektorn

    P6_TA(2008)0308

    Europaparlamentets resolution av den 19 juni 2008 om krisen i fiskerisektorn till följd av de stigande bränslepriserna

    2009/C 286 E/08

    Europaparlamentet utfärdar denna resolution

    med beaktande av rådets förordning (EG) nr 1198/2006 av den 27 juli 2006 om Europeiska fiskerifonden (1) ,

    med beaktande av kommissionens meddelande till rådet och Europaparlamentet om förbättring av fiskerinäringens ekonomiska läge (KOM(2006)0103),

    med beaktande av den konferens om ny teknik inom fiskeriområdet som organiserades av kommissionen i Bryssel den 10–11 maj 2006,

    med beaktande av sina resolutioner av den 28 september 2006 om förbättring av fiskerinäringens ekonomiska läge (2) och av den 12 december 2007 om den gemensamma organisationen av marknaden för fiskeri- och vattenbruksprodukter (3) ,

    med beaktande av artikel 108.5 i arbetsordningen och av följande skäl:

    A.

    Den nuvarande krisen i gemenskapens fiskerinäring beror på de ständigt ökande bränslepriserna, som under de senaste fem åren har ökat med mer än 300 procent, och sedan januari 2008 med mer än 40 procent.

    B.

    Priserna på fiskeriprodukter är ungefär desamma som för 20 år sedan, och för vissa fiskarter har priserna till och med sjunkit radikalt, i vissa fall med hela 25 procent sedan årets början på grund av stora importvolymer från olagligt fiske.

    C.

    Till skillnad från i andra sektorer i ekonomin påverkar bränslepriset inom fiskerisektorn inte försäljningspriset i det första ledet eftersom fiskarna för närvarande inte kan bestämma priserna.

    D.

    Höjningen av bränslepriserna har en direkt negativ inverkan på besättningarnas inkomster eftersom lönerna är relaterade till inkomsterna från första försäljningen av fångsterna.

    E.

    Fiskarna i EU-länderna har i år haft lägre inkomster samtidigt som deras kostnader har ökat.

    F.

    Trots gällande omstruktureringsplaner och successiva anpassningar av handeln har den allt djupare krisen gjort många företag olönsamma medan andra fiskeföretag befinner sig i högrisksituationer, vilket orsakat protestaktioner i många medlemsstater.

    G.

    Det måste ske betydande investeringar, både på europeisk och nationell nivå, i ny teknik för att öka fiskefartygens energieffektivitet och för att minska deras beroende av fossila bränslen.

    H.

    Vissa medlemsstater har infört program som syftar till att minska flottornas bränsleförbrukning och sådana innovationer bör stödjas.

    I.

    EU har inom ramen för energi- och klimatpaketet åtagit sig att kraftigt minska växthusgasutsläppen. Fiskerisektorn kan bidra till att EU kan leva upp till detta åtagande.

    J.

    De problem som fiskerisektorn står inför kan bara lösas om man på både nationell och europeisk nivå vidtar kraftiga åtgärder på kort, medellång och lång sikt.

    1.

    Europaparlamentet uttrycker solidaritet med fiskarna i EU-länderna och uppmanar kommissionen och rådet att överväga åtgärder för att hitta en lösning på den nuvarande krisen i fiskerisektorn.

    2.

    Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att påskynda förfarandena för att möjliggöra utbetalning av stöd enligt kommissionens förordning (EG) nr 875/2007 av den 24 juli 2007 om tillämpning av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget på stöd av mindre betydelse inom fiskerisektorn (4) .

    3.

    Europaparlamentet upprepar i detta hänseende sin begäran till kommissionen att omarbeta ovannämnda förordning så att stödet utökas till 100 000 euro per fartyg i stället för per företag, varvid stödnivån kommer närmare den som gäller för övriga näringslivssektorer.

    4.

    Europaparlamentet påminner medlemsstaterna om gemenskapens nya riktlinjer om granskning av statligt stöd till sektorn för fiske och vattenbruk (5) enligt vilka det är tillåtet med skattelättnader och lägre arbetskostnader för gemenskapsfartyg som fiskar utanför gemenskapens vatten. Parlamentet anser att dessa åtgärder bör tillämpas på de fartyg som begär det.

    5.

    Europaparlamentet påminner om att en av de orsaker som fiskeflottan oftast framhåller, tillsammans med det ökande oljepriset, som orsak till prisfallet på dess produkter är den väldiga importen av billiga fiskeriprodukter som har sitt ursprung i olagligt fiske. Därför insisterar Europaparlamentet på att

    a)

    rådet agerar ansvarsfullt genom att anta det föreslagna direktivet mot olagligt, orapporterat och oreglerat fiske så att kontrollerna av den import som kommer från sådant fiske utökas och förbättras,

    b)

    kontrollerna av fiskeriprodukter från tredjeländer intensifieras och förbättras så att man kan garantera att samma standarder tillämpas för både importerade produkter och gemenskapsprodukter,

    c)

    informationen om fiskeriprodukternas ursprung förbättras och utökas, men framför allt att användningen av en obligatorisk informationsetikett garanteras och alltid kontrolleras samt att man på lämpligt sätt tar itu med bedrägerier i samband med märkta produkter.

    6.

    Europaparlamentet upprepar sin uppmaning till kommissionen att så snart som möjligt lägga fram sitt förslag till omarbetning av den gemensamma marknaden för fiske och vattenbruk och då ta hänsyn till Europaparlamentets förslag, i syfte att ge fiskarna större ansvar vid prissättningen och därmed garantera inkomsterna i sektorn, att säkra marknadsstabiliteten, att förbättra marknadsföringen av fiskeriprodukter och att öka det mervärde som genereras.

    7.

    Europaparlamentet begär att omstruktureringsplanerna för fiskeflottan sätts i kraft i alla medlemsstater, och att man tillhandahåller de medel som behövs för en frivillig omstrukturering av flottorna. Mot bakgrund av detta

    a)

    uppmanar Europaparlamentet kommissionen att fastställa prioritetskriterier för de delar av fiskeflottan som har drabbats hårdast av krisen,

    b)

    anser Europaparlamentet att det är nödvändigt att de nationella operativa programmen inom Europeiska fiskerifonden ses över, så att man kan ge mer riktat stöd,

    c)

    uppmanar Europaparlamentet till stöd för ett engångsutbyte av fiskeutrustning som kan resultera i mindre bränslekrävande fiskemetoder,

    d)

    uppmuntrar Europaparlamentet till inköp av utrustning för att förbättra bränsleeffektiviteten.

    8.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram förslag om ett sjuårigt kompensationssystem för koldioxidminskning inom fiskerisektorn med utgångspunkt i det aktuella priset på 25 euro per ton koldioxid.

    9.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att inom ramen för det sjunde ramprogrammet för forskning och utveckling stödja inrättandet av en särskild fiskeriinriktad fond för forskning och utveckling. Fonden bör bidra till finansieringen av projekt som syftar till att undersöka alternativa energikällor och förbättra energieffektiviteten inom fiskerisektorn.

    10.

    Europaparlamentet anser att en omvandling och diversifiering av fiskeredskapen kan bidra till att minska fiskerisektorns energiberoende.

    11.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att genomföra ett omfattande samråd med fiskerisektorn och andra berörda parter, så att man kan bilda sig en uppfattning om hur ett sådant mål bäst kan uppnås. Parlamentet konstaterar samtidigt att situationen och därmed lösningarna inte nödvändigtvis kommer att vara desamma i alla fiskerisektorer eller i alla regioner.

    12.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att utarbeta specifika förslag för att avhjälpa situationen i de områden som är mest beroende av fiskerinäringen.

    13.

    Europaparlamentet efterlyser en trepartsdialog på europeisk nivå mellan alla aktörer (myndigheter, fackföreningar och fiskare) så att man kan hantera sektorns strukturproblem, som inte bara hänger samman med de höga oljepriserna. Prioritet bör i detta fall ges åt fiskarnas arbetsvillkor.

    14.

    Europaparlamentet uppmanar rådet (fiske) att vid sitt nästa sammanträde i juni 2008 prioritera denna fråga och vidta de åtgärder som krävs för att lösa krisen.

    15.

    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och de europeiska organisationer som företräder fiskerisektorn.


    (1)  EUT L 223, 15.8.2006, s. 1.

    (2)  EUT C 306 E, 15.12.2006, s. 417.

    (3)  Antagna texter, P6_TA(2007)0606.

    (4)  EUT L 193, 25.7.2007, s. 6.

    (5)  EUT C 84, 3.4.2008, s. 10.


    Top