EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008IP0305

40-årsdagen för tullunionen Europaparlamentets resolution av den 19 juni 2008 om 40-årsdagen för tullunionen

EUT C 286E, 27.11.2009, p. 20–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.11.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CE 286/20


Torsdag 19 juni 2008
40-årsdagen för tullunionen

P6_TA(2008)0305

Europaparlamentets resolution av den 19 juni 2008 om 40-årsdagen för tullunionen

2009/C 286 E/05

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av det nyliga antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 450/2008 av den 23 april 2008 om fastställande av en tullkodex för gemenskapen (Moderniserad tullkodex) (1),

med beaktande av Europaparlamentets och rådets beslut nr 70/2008/EG av den 15 januari 2008 om en papperslös miljö för tullen och handeln (2),

med beaktande av Europarlamentets och rådets beslut nr 624/2007/EG av den 23 maj 2007 om ett åtgärdsprogram för tullfrågor i gemenskapen (Tull 2013) (3),

med beaktande av kommissionens meddelande med titeln ”En strategi för vidareutveckling av tullunionen” (KOM(2008)0169),

med beaktande av sin resolution av den 5 juni 2008 om genomförande av handelspolitiken med hjälp av effektiva regler och förfaranden för import och export (4),

med beaktande av rapporten från Europaparlamentets undersökningskommitté om gemenskapens transiteringssystem (januari 1996–mars 1997),

med beaktande av avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Amerikas förenta stater om samarbete och ömsesidigt bistånd i tullfrågor (5) , vilket undertecknades den 28 maj 1997,

med beaktande av förslaget till rådets beslut om Europeiska gemenskapens medlemskap i Världstullorganisationen och om preliminärt utövande av de rättigheter och skyldigheter som följer av medlemskapet (KOM(2007)0252),

med beaktande av rådets slutsatser av den 14 maj 2008 om strategin för utvecklinlgen av tullunionen,

med beaktande av kommissionens rapport av den 19 maj 2008 om gemenskapens tullinsatser på området för varumärkesförfalskning och piratkopiering,

med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.

Tullunionen har sedan 1968 spelat en avgörande roll för bevarandet och utvecklingen av den inre marknaden och skapat välstånd genom att underlätta laglig och konkurrenskraftig handel med och inom unionen och samtidigt garanterat skyddet av medborgarna.

B.

En europeisk tullunion innebär att inga tullavgifter tas ut vi de inre gränserna mellan medlemsstaterna, att gemensamma tullavgifter tas ut på import från tredjeländer, att gemensamma ursprungsregler gäller för produkter från tredjeländer och att det finns en gemensam definition av tullvärdet.

C.

Utvecklingen av gemenskapslagstiftningen har syftat till att garantera att samma regler tillämpas för alla produkter som importeras till EU.

D.

EU:s tullmyndigheter fyller en dubbel funktion, dels att ta ut tullar och importavgifter, dels att värna om medborgarnas hälsa och säkerhet vid EU:s yttre gränser.

E.

Europaparlamentets första undersökningskommitté fokuserade på tullfrågor och kom i punkt 17.3.1 i sin ovannämnda rapport fram till följande: ”För att se till att de ekonomiska aktörerna och folk i allmänhet har det förtroende som är nödvändigt för att den inre marknadens handelsmiljö ska vara tillräckligt skyddad måste en gemensam ram för tullverken inom EU vara ett långsiktigt mål för Europeiska unionen”.

F.

Globaliseringen har medfört en enorm ökning av den internationella handeln och utveckling av nya produktions- och konsumtionsmönster, men nya globala hot som terrorism, klimatförändring och olaglig handel har också uppstått.

G.

Att minska kostnaderna för iakttagande av bestämmelser och administrativa kostnader har blivit en nyckelfråga för att säkra en effektiv administration inom EU.

Utvecklingen av tullunionen

1.

Europaparlamentet anser att mycket har uppnåtts under de fyrtio år tullunionen har funnits och att den också har gagnat EU:s näringsliv och medborgare.

2.

Europaparlamentet bekräftar att tullmyndigheterna, som huvudsakligen ansvarar för att kontrollera den internationella handeln i EU, härigenom bidrar till att garantera en öppen och rättvis handel och genomföra den inre marknadens yttre dimension, den gemensamma handelspolitiken och andra gemensamma politikområden i EU samt till att garantera säkerheten inom hela försörjningskedjan.

3.

Europaparlamentet bekräftar att de åtgärder som vidtagits av tullmyndigheterna syftar till att skydda EU:s och dess medlemsstaters ekonomiska intressen samt till att skydda EU mot illojala och olagliga handelsmetoder.

4.

Europaparlamentet bekräftar att åtgärderna också syftar till att garantera säkerheten för EU och dess medborgare och samtidigt skydda miljön och upprätthålla en rimlig balans mellan behovet av att utföra tullkontroller och att underlätta den lagliga handeln i syfte att förstärka den europeiska konkurrenskraften.

5.

Europaparlamentet vill i detta avseende lyckönska tulltjänstemännen för deras effektiva arbete i kampen mot förfalskningar, vilket har gjort det möjligt att beslagta 79 miljoner varumärkesförfalskade och pirattillverkade produkter i 43 000 registrerade fall under 2007. Med hänsyn till den exponentiella ökningen av mängden beslagtagna varumärkesförfalskade produkter anser parlamentet att det krävs konkreta tullåtgärder för att bekämpa varumärkesförfalskningar och pirattillverkning, exempelvis genom att öka antalet specialiserade tulltjänstemän som ägnar sig åt detta arbete inom kommissionen och i medlemsstaterna samt genom att undersöka fördelarna med att inrätta ett europeiskt observatorium för varumärkesförfalskningar.

6.

Europaparlamentet välkomnar därför kommissionens ovannämnda meddelande som ger en tydlig inriktning för tullens arbete under perioden 2013–2019.

7.

Europaparlamentet understryker att EU:s tullmyndigheter kontinuerligt måste föregripa framtida utmaningar och utveckla och använda nyaste kunskaper, teknik och metoder för att underlätta och kontrollera handeln på ett så effektivt sätt som möjligt.

8.

Europaparlamentet betonar vikten av att kandidatländerna följer EU:s tullstandarder, och välkomnar därför det tekniska bistånd som kommissionen och medlemsstaterna tillhandahåller kandidatländerna.

Närmare samarbete

9.

Europaparlamentet välkomnar de huvudsakliga slutsatserna från de olika seminarier som anordnats inom ramen för programmet Tull 2013, det vill säga förbättring av samarbetsnäten mellan tullen och marknadsövervakningsmyndigheterna, bättre riskförvaltning och utökade utbyten av erfarenheter, kunskaper och bästa praxis när det gäller samarbete och kontroller.

10.

Europaparlamentet anser att samarbete är väsentligt för att garantera effektiva tulltjänster i EU med hänsyn till de många hot de måste bekämpa.

11.

Europaparlamentet uppmanar därför medlemsstaterna att förstärka det administrativa samarbetet mellan deras tullmyndigheter och mellan tullmyndigheterna och andra statliga organ såsom veterinärmyndigheter och organ som ansvarar för produktsäkerhet, i syfte att se till att förvaltningen av EU:s yttre gränser blir ett gemensamt ansvar och att säkerheten för EU:s medborgare garanteras.

12.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att förbättra samarbetet med sina handelspartner via befintliga och nya program för tullsamarbete för att underlätta handeln för tillförlitliga näringsidkare och garantera försörjningskedjans säkerhet.

13.

Europaparlamentet betonar vikten av att garantera att alla ekonomiska parter är representerade i tullkodexkommittén.

14.

Europaparlamentet ställer sig positivt till undertecknandet av de olika avtal som Europeiska gemenskapen har ingått med sina huvudsakliga handelspartner över hela världen.

15.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att utöka det internationella samarbetet inom ramen för internationella organisationer (Världshandelsorganisationen och Världstullsorganisationen) och med tredjeländer på tullområdet. Parlamentet påpekar att syftet med detta är att säkra mer effektiva tullkontroller och främja EU:s standarder, samtidigt som man gör det möjligt för handeln att gagna EU och dess handelspartner. Härigenom skulle man framför allt möjliggöra gemensamma insatser och pilotprojekt för att stärka samarbetet på fältet mellan tulltjänstemän från EU och tredjeländer.

Säkerhetsfrågor

16.

Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att ytterligare stärka tullens roll i kampen mot de specifika hoten från förfalskade produkter, särskilt förfalskade läkemedel och leksaker.

17.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att även i fortsättningen motsätta sig den lag som nyligen antogs i Förenta staterna om att 100 procent av de containrar som införs sjövägen i utländska hamnar ska granskas. Parlamentet påpekar att det inte har bevisats att detta ensidiga beslut som fattats av Förenta staterna behövs och att det är effektivt ur ekonomisk och säkerhetsmässig synvinkel.

18.

Europaparlamentet anser att Europaparlamentets och rådets förordning (EG) 648/2005 av den 13 april 2005 om ändring av rådets förordning (EEG) nr 2913/92 om inrättandet av en tullkodex för gemenskapen (6) (den så kallade säkerhetsändringen) redan uppfyller de amerikanska myndigheternas förväntningar i fråga om säkerhetskontroller i Europa.

Förbättrad effektivitet och förbättrad försörjning av den inre marknaden

19.

Europaparlamentet välkomnar de två initiativ som gemenskapens tullmyndigheter planerar att utveckla under de kommande tio åren för att på bästa möjliga sätt arbeta till förmån för EU medborgarna, det vill säga e-tullinitiativet (förslaget till ett elektroniskt tullsystem), som redan har godkänts av parlamentet, och inrättandet av ett europeiskt nätverk för tullaboratorier i syfte att skapa en enhetlig tolkning av nya tekniska EU-standarder. Parlamentet stöder alla andra initiativ i denna riktning.

20.

Europaparlamentet bekräftar att denna modernisering kommer att göra det möjligt att utöka kampen mot farliga produkter och förbättra konsumentskyddet.

21.

Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att utveckla nya arbetsmetoder och ny teknik på ett synkroniserat och harmoniserat sätt och att säkra ett samordnat och gemensamt genomförande av tullagstiftningen. Parlamentet uppmanar kommissionen att noggrant kontrollera att tullagstiftningen genomförs på ett enhetligt sätt i medlemsstaterna och att rapportera till parlamentet.

22.

Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att ställa tillräckliga medel och investeringar (tekniska och mänskliga) till förfogande för tullmyndigheterna, så att de kan utföra sina uppdrag, införa nya papperslösa system och utbilda sin personal.

23.

Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att säkra samarbete på hög nivå mellan tullmyndigheterna och näringslivet för att förbättra efterlevnaden av bestämmelserna och minska byråkratin, framför allt genom att följa en strategi som i högre grad är inriktad på riskförvaltning och genom att skapa tjänster såsom gemensamma kontaktpunkter.

24.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att särskilt uppmärksamma problemen för små och medelstora företag, framför allt genom att till lägsta möjliga kostnad underlätta anpassningen av deras informationssystem till dem som används av tullmyndigheterna, och genom att förenkla bestämmelserna för vad som krävs för att kunna bli godkänd ekonomisk aktör.

*

* *

25.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och medlemsstaternas regeringar.


(1)  EUT L 145, 4.6.2008, s. 1.

(2)  EUT L 23, 26.1.2008, s. 21.

(3)  EUT L 154, 14.6.2007, s. 25.

(4)  Antagna texter, P6_TA(2008)0247.

(5)  EGT L 222, 12.8.1997, s. 17.

(6)  EUT L 117, 4.5.2005, s. 13.


Top