Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007SC0504

    Arbetsdokument från kommissionens avdelningar - Det europeiska rymdprogrammet - Preliminära element {KOM(2007) 212 slutlig} {SEK(2007) 505} {SEK(2007) 506}

    /* SEK/2007/0504 */

    52007SC0504

    Arbetsdokument från Kommissionens avdelningar - Det europeiska rymdprogrammet - Preliminära element {KOM(2007) 212 slutlig} {SEK(2007) 505} {SEK(2007) 506} /* SEK/2007/0504 */


    [pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

    Bryssel den 26.4.2007

    SEK(2007) 504

    ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR

    Det europeiska rymdprogrammet – preliminära element {KOM(2007) 212 slutlig}{SEK(2007) 505}{SEK(2007) 506}

    INNEHÅLLSFÖRTECKNING

    1. Inledning: Bakgrunden till det europeiska rymdprogrammet 3

    2. Utkast till mål 4

    3. Insatser på europeisk och nationell nivå till stöd för utkastet till mål för det europeiska rymdprogrammet 8

    3.1. Satellitnavigation 8

    3.2. Jordobservation 9

    3.3. Satellitkommunikation 10

    3.4. Naturvetenskap och teknik 11

    3.4.1. Rymdvetenskap 11

    3.4.2. Geovetenskap 12

    3.4.3. Teknik 12

    3.5. Den internationella rymdorganisationen och utforskningen av solsystemet 13

    3.6. Tillgång till rymden 14

    4. Preliminär budget för större europeiska rymdprogram 15

    Inledning: Bakgrunden till det europeiska rymdprogrammet

    Det europeiska rymdprogrammet utgör en gemensam, öppen och flexibel grund för den europeiska rymdverksamheten och utnyttjar de tillgängliga resurserna på effektivast möjliga sätt på alla nivåer. Programmet ska överensstämma med målen och riktlinjerna i den europeiska rymdpolitiken och fastställa mål för vart och ett av rymdområdena till stöd för politikens genomförande. Programmet kommer att göra det möjligt för de viktigaste berörda aktörerna att övervaka de framsteg som görs och att ge stöd åt ansträngningar för att uppnå ökad öppenhet, minskat dubbelarbete och ökad komplementaritet bland alla rymdrelaterade program. Programmet kommer därmed att bidra till att man på sikt kan få till stånd en samordnad, gemensam europeisk rymdsatsning som svarar mot de europeiska och nationella användarnas behov och krav.

    Följande europeiska aktörerna deltar i programmet:

    - Europeiska rymdorganisationen (ESA): De viktigaste instrumenten för att uppnå resultat kommer att vara rymdorganisationens obligatoriska och frivilliga program inom ESA:s långsiktiga strategi, som tar hänsyn till annan verksamhet och kapacitet på mellanstatligt, europeiskt och nationellt plan, för att skapa synergier och utveckla integrerade tillvägagångssätt mellan dem.

    - Europeiska unionen (EU): De viktigaste instrumenten för att uppnå resultat kommer att vara det sjunde ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling och programmen för transeuropeiska nät samt resurser som inte kommer från FoU-källor.

    - Medlemsstaterna: Nationella rymdprogram som inleds och genomförs i medlemsstaterna i linje med nationella bestämmelser och finansieringsinstrument och som svarar mot nationella behov men samtidigt ger stöd åt bredare mål som satts upp inom den europeiska rymdpolitiken. Bilaterala och multilaterala insatser bidrar också till detta.

    - Andra mellanstatliga organisationer som är verksamma på europeisk nivå, särskilt organ som driver och tar tillvara europeiska rymdtillgångar, t.ex. den europeiska organisationen för meteorologisk satellitinformation (EUMETSAT).

    Hänsyn bör tas till den verksamhet som utförs inom den europeiska industrin och av aktörer och tjänsteleverantörer och man bör säkra samarbete om teknisk FoU samt planering och genomförande av uppdrag. Offentlig-privata partnerskap för tillämpningar och tillhandahållande av tjänster måste utvecklas ytterligare.

    Det europeiska rymdprogrammets grundläggande element när det gäller tillämpningarna och grunderna motsvarar en icke-bindande samling insatser som pågår för närvarande eller som planeras på kort eller medellång sikt. De motsvarar de bidrag som de berörda parterna gett och syftar till att öka insynen i Europas aktuella rymdverksamhet. När det gäller tillämpningar läggs särskilt vikt vid gemensamma europeiska program som GMES och Galileo.

    De insatser som beslutats före utarbetandet av den europeiska rymdpolitiken grupperas efter målen i den europeiska rymdpolitiken – något som kommer att bli mer enhetligt allt eftersom programmet uppdateras. Ytterligare mer detaljerade program, t.ex. utarbetandet av särskilda nyttolaster, instrument eller experiment, nämns inte i det här dokumentet men de bidrar aktivt till den samlade europeiska rymdinsatsen.

    Programmets innehåll och metoden för dess tillämpning kommer att ses över och uppdateras regelbundet i nära samarbete med användarna och alla berörda parter så att det avspeglar eller anpassas till rymdprogrammets samlade mål. Ytterligare verksamhet kommer att tas med efter hand för att bygga en samordnad och gemensam strategisk ram som visar hur alla rymdverksamheter i Europa kompletterar varandra. Efter ytterligare diskussioner inom högnivågruppen för rymdpolitik om omfattningen och utformningen av det framtida rymdprogrammet kommer det gemensamma ESA/EG-sekretariatet att förbereda en första revision av dokumentet under 2007 och 2008. Vid översynen kommer man att ta hänsyn till de förberedelser som ESA:s ministerråd har gjort och utvecklingen av EU:s program och nationella planer. Ett reviderat europeiskt rymdprogram kommer att läggas fram vid rymdrådets femte möte, så att det kan godkännas formellt av rådet (konkurrensfrågor) och av ESA:s ministerråd.

    Medlemsstaterna uppmanas därför att underrätta det gemensamma ESA/EG-sekretariatet om planerade nya program samt om uppdateringar av befintliga program. Uppgifterna bör visa hur sådana program passar ihop med de gällande målen och riktlinjerna för det europeiska rymdprogrammet.

    Uppgifter om den preliminära budgeten för perioden 2007–2013 ges för de viktigaste insatserna på europeisk nivå. Liknande detaljerade uppgifter om de nationella budgetarna för varje rymdområde ska samlas in under det europeiska rymdprogrammets revisionsfas. Det nuvarande dokumentet ger en indikation om de nationella programmens samlade betydelse inom den europeiska rymdsatsningen genom att deras andel i procent anges, med 2006 som referensår. Att en insats tas upp inom ramen för det europeiska rymdprogrammet innebär inte någon överföring av medel eller ansvar mellan de berörda parterna.

    Utkast till mål

    Till stöd för de övergripande målen som beskrivs i den europeiska rymdpolitikens uppdragsbeskrivning, anges i det europeiska rymdprogrammet mål efter rymdområde mot bakgrund av bestämmelserna i dokumentet om den europeiska rymdpolitiken, ESA:s långsiktiga plan 2007–2016 och det sjunde ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling. Genomförandet bör bygga på de pågående insatserna på kort och medellång sikt som beskrivs i kapitel 3.

    Övergripande mål för rymdpolitiken | Utkast till mål |

    TILLÄMPNINGAR För att ta hänsyn till förändringarna av användarnas behov ska integrerade rymdsystem utvecklas och integrerade rymd- och markbaserade system ska främjas så att man kan tillhandahålla verkningsfulla och kostnadseffektiva tjänster. |

    SATELLITNAVIGATION |

    Att främja innovation, konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt. Att uppfylla Europas säkerhetsbehov. Att trygga obegränsad tillgång till nya, kritiska tekniker, system och kapaciteter. | Att trygga ett europeisk oberoende när det gäller toppmodern satellitnavigationsteknik och utveckla de tjänster som satellitnavigationssystemen erbjuder och att öka kvaliteten, kvantiteten och typerna av data som erbjuds samt att bidra till den europeiska industrins konkurrenskraft genom att fortsätta utvecklingen av GNSS-infrastruktur, förbereda framtida GNSS-infrastrukturer och inleda den tekniska demonstrationen av andra generationens PNT-system (system för positionsbestämning, navigation och tidsbestämning), främja användningen av PNT-system i integrerade tillämpningar, genomföra internationella partnerskap om GNSS. |

    JORDOBSERVATION |

    Att främja innovation, konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt. Att uppfylla Europas säkerhetsbehov. Att trygga obegränsad tillgång till nya, kritiska tekniker, system och kapaciteter. Att tjäna Europas allmänintressen av hållbar utveckling på området miljö och klimatförändring. | Att utveckla en komplett europeisk jordobservationsinfrastruktur och därtill hörande operativa tjänster för miljö och säkerhet, med hänsyn till dubbla användningsområden genom att fortsätta utvecklingen av GMES-rymdkomponenter på basis av nationella tillgångar och tillgångar som utvecklats av ESA, stärka dialogen med användarna och främja utvecklingen och valideringen av nya tjänster och tillämpningar, undersöka datapolicy och metoder för uppgiftsutlämning och uppgiftshantering (rymd- och markbaserad) med fokus i första hand på en uppsättning påskyndade GMES-tjänster före 2008, stärka dialogen inom relevanta internationella organ, ange GMES:s roll inom det globala systemet för jordobservation (GEOSS), säkra den europeiska kapacitetens kontinuitet när det gäller operationell meteorologi. |

    SATELLITKOMMUNIKATION |

    Att främja innovation, konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt och vara marknadsledande i den kommersiella rymdsektorn. Att uppfylla Europas säkerhetsbehov. Att trygga obegränsad tillgång till nya, kritiska tekniker, system och kapaciteter. | Att bidra till den europeiska rymdindustrins konkurrenskraft och till utvecklingen av informationssamhället i Europa genom att utveckla avancerad satellitkommunikationsteknik i samarbete med industrin och aktörerna så att nya demonstrationsuppdrag kan utföras, med beaktande av kraven om dubbla användningsområden, öka integrationen med markbaserade system till stöd för europeisk och världsomfattande kommunikationsinfrastrukturer och kopplingar till andra tillämpningsområden, utveckla tjänster till slutanvändarna via satellitkommunikation som ska öka kvaliteten, kvantiteten och typerna av data och utveckla multimediesatellitsystem (sammanslagning av mobil, bredband och radio- och tv-sändning). |

    SÄKERHET OCH FÖRSVAR Framtida utveckling på nationell och europeisk nivå. |

    Att uppfylla Europas säkerhets- och försvarsbehov. Att trygga obegränsad tillgång till nya, kritiska tekniker, system och kapaciteter. | Framtida utveckling på nationell och europeisk nivå. |

    GRUNDERNA |

    NATURVETENSKAP OCH TEKNIK |

    Att främja innovation, konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt. Att öka rymdforskningens bidrag till det kunskapsbaserade samhället. Att uppfylla Europas säkerhetsbehov. Att trygga obegränsad tillgång till nya, kritiska tekniker, system och kapaciteter. Att tjäna Europas allmänintressen av hållbar utveckling på området miljö och klimatförändring. | RYMDVETENSKAP |

    Att mot bakgrund av Lissabonstrategin och ESA:s verksamhet för att främja konkurrenskraft och upptäckter utveckla en global vetenskaplig ledarroll och utvidga kunskapsbasen genom att fokusera på särskilda prioriterade frågor: förutsättningarna för liv och planeternas uppkomst, solsystemet, universums uppkomst, utveckling och naturlagar, främja synergier mellan rymdvetenskaplig verksamhet och andra vetenskapliga områden samt tekniska vinningar inom andra tillämpningar, öka det internationella samarbetet. |

    GEOVETENSKAP |

    Att utöka den geovetenskapliga verksamheten till stöd för bedömningen av de globala förändringarna och miljöpolitiken genom att utveckla nya uppdrag till stöd för de viktigaste frågorna: hav/hydrosfär, luft/atmosfär, is/kryosfär, jordyta/biosfär, fasta jorden/geosfär, garantera effektivt utnyttjande av vetenskapliga data i kombination med jordobservationstillämpningar inom GMES, öka det internationella samarbetet. |

    TEKNIK |

    Att bidra till innovation och konkurrenskraft genom att maximera synergierna mellan civil och militär teknik samt mellan rymdteknik och annan teknik, kartlägga kritisk teknik och utföra tillhörande tekniska demonstrationsuppdrag, harmonisera den tekniska utvecklingen. |

    DEN INTERNATIONELLA RYMDSTATIONEN (ISS) OCH UTFORSKNINGEN AV SOLSYSTEMET |

    Att öka rymdforskningens bidrag till det kunskapsbaserade samhället. Att trygga obegränsad tillgång till nya, kritiska tekniker, system och kapaciteter. | Att skörda de vetenskapliga och tekniska frukterna av de investeringar som gjorts i ISS-projektet och förbereda framtida utforskning för att kunna spela en viktig roll inom den internationella utforskningen, genom att garantera största möjliga vetenskapliga vinst av investeringar särskilt inom biovetenskap och fysik och optimera användningen av ISS, stärka verksamheten inom biovetenskap och fysik till stöd för icke-rymdtillämpningar och utforskningsrelaterad verksamhet, förbereda och demonstrera de viktigaste kapaciteterna (kapacitetshöjande teknik och infrastruktur) för nästa steg i utforskningen, bl.a. utforskningen av Mars med robotar och eventuell verksamhet kopplad till utforskning av månen. Samarbeta med internationella partner om mänsklig rymdfart i enlighet med scenarion som ska utarbetas av medlemsstaterna. |

    TILLTRÄDE TILL RYMDEN |

    Att trygga obegränsad tillgång till nya, kritiska tekniker, system och kapaciteter. Att främja innovation, konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt. | Att upprätthålla oberoende tillgång till rymden genom att se till att Europas rymdhamn (Guyana Space Center) fortsätter att vara operativ, konsolidera Europas uppskjutningsfarkoster: Ariane 5, Vega, Soyuz vid Guyana Space Center, förbereda och säkra teknisk och industriell kapacitet för att utveckla nästa generations uppskjutningsfarkoster, utforska eventuella långsiktiga alternativ för samarbete med strategiska partner. |

    INSATSER PÅ EUROPEISK OCH NATIONELL NIVÅ TILL STÖD FÖR UTKASTET TILL MÅL FÖR DET EUROPEISKA RYMDPROGRAMMET

    The following tables provide an overview by space domain about activities that are currently on-going and envisaged for the short to medium term by the actors taking part in the European Space Programme and that are disposed to support the draft programmatic objectives outlined in chapter 2.

    Satellitnavigation

    Programmatic Objectives | Activities |

    Proceeding with the full-fledged development of the GNSS infrastructure | I. European-level : Galileo IOV and EGNOS/GNSS support programme (funded by EC and ESA and technically managed by ESA) Galileo FOC deployment and Galileo EGNOS operations managed by the Galileo Supervisory Authority (GSA) and the Galileo Operating Company (GOC) under a concession contract. Giove-A (2005), Giove-B (2007), IOV 1-2-3-4, FOC |

    Preparation of future GNSS infrastructures: Launch of technology demonstration of 2nd generation PNT System | I. European level : FP7 Programme (GSA) GNSS Evolution Programme (under preparation by ESA) |

    II. National level : National PNT-related technology development |

    Promoting the use of PNT systems within integrated applications | I. European-level : GSA: FP7 SESAR (air traffic management) Proposed ESA Integrated Applications Programme |

    II. National level : Diverse National applications development activities [e.g. GATE (Galileo test environment for hardware, applications and services) (D), Galileo Test Range project (I), Navigation Project (F)] National PNT-related technology developments [e.g. Argos 3/Sarsat 3 (F), GATE (D), HIGAPS, INDOOR, GALTEC, SEAGATE (D)] |

    Ensuring implementation of international partnerships on GNSS | I. European level : EC activities with technical support from GSA: cooperation with the United States (Galileo/GPS-Agreement of July 2004), Russia (GLONASS, negotiations ongoing) and other countries relating to interoperability and compatibility of Galileo with existing and coming GNSS Systems. ESA activities relating to Galileo and EGNOS |

    Jordobservation

    Programmatic Objectives | Activities |

    Proceed with GMES space component development based on national and ESA developed assets | I. European level : GMES Space Component Programme (ESA) Planned : GMES Sentinel 1a (2011) and 2a (2012), Sentinel-3a (2012), Sentinel-1b and 2b (2013), Sentinel-3b (2014) FP7-Space Theme: Contribution to the GMES Space Component (EC) Coordination of national or bilateral/multilateral EO mission developments |

    II. National level : National technology development programmes/Preliminary activities and precursor missions, e.g. PASO studies (F), SAFARI (D), METIMAGE (D) Development of national or bilateral/multilateral EO missions Under operation: TerraSAR-X (2006/D), DMC/Disaster monitoring constellation (UK2002/2005), Spot-4/5, Jason-1 (2001/F) Planned: Rapid-Eye (2007/D), TanDEM (2009/D), TerraSAR-X 2nd gen. (2012), Venus (2009/F), SARAL (2009/F) En MAP (2010/D), Bissat (2010/I) Future Spanish EO satellite, Future Norwegian Sea monitoring satellite; Pleiades (2008/F), Cosmo-SkymMed (2007/08/09/I) Cosmo-Skymed 2nd gen. (2012/2013/I), Pleiades (2009/2010/F-B), SVEA: Swedish national surveillance mission, HYPSEO (I), Microsat (I), Nanoform (I) |

    Reinforce dialogue with user communities and foster the development + validation of new services and applications, also by exploring mechanisms for data provision and management (space and in-situ), focusing in the first place on a set of GMES fast-track services in the field of: Emergency Management Land Monitoring Maritime Services Atmospheric services (in preparation) | I. European level : FP7-Space Theme (e.g. grant agreement or other mechanisms for space and non-space data provision). Additional activities foreseen in other FP7 themes (e.g. ICT, environment), in JRC direct actions, and in other EU sectoral policies (e.g. agriculture, fisheries, development, …) (EC) GMES Service element transfer activities (ESA) EUSC activities in support of EU Security Policies |

    II. National level : Availability of national or regional data Other service and product development activities: [e.g. SIASGE (Italian-Argentinian cooperation on emergency EO satellites/Cosmo-Skymed); Disaster Management Pilot project (I); MOSAIC (Microsatellites Applications in collaboration(UK); Stereo programme (B); Project on development of application products and Cosmo-SkyMed Ground segment (I); SatHav (maritime applications) and SatNat (land applications) (N); National Earth observation Users’ Platform (NL); Ether, Mercator, Postel, Aviso, Icare (F); EO centres of excellence (UK) DeCover, DeSecure, DeMarine, Enviland(D)] |

    Reinforce dialogue within appropriate international bodies in view of embedding GMES into the GEOSS infrastructure | I. European level : a) EC: FP7-Environment Theme (additional activities foreseen in other FP7 themes (e.g. ICT, Space) and in JRC direct action) b) ESA: Availability of Earth observation data (e.g. Webportal, Data Clearinghouse) c) EUMETSAT: Continuation of Satellite Application Facilities, Geonetcast |

    II. National level : National contributions |

    Ensure continuity of European capacities in operational meteorology: developing and operating state-of the-art meteorology missions developing and operating innovative meteorological services and applications | I. European level : Development of meteorological satellites, also contributing to GMES (ESA/EUMETSAT) Under operation: Meteosat 5/6/7/8/9 (1991/93/97/02/05), Metop-A (2006) Planned:MSG-3 (2009), METOP-B (2010), MSG-4 (2012), MTG (2015) METOP-C (2015); Post-Eumetsat Polar System (EPS) satellite generation studies Development of associated services and applications (EUMETSAT) EUMETSAT Satellite Application Facilities (SAFs) within the Applications ground segment: Ocean + Sea Ice, Ozone Monitoring, Climate Monitoring, Numerical Weather prediction, Land surface analysis. High precision weather forecast for 4D-aircraft trajectory prediction (SESAR). |

    II. National level activities, e.g. Jason-2 (2008/F), METIMAGE (D). |

    Satellitkommunikation

    Programmatic Objectives | Activities |

    Development of advanced satellite communication technologies in cooperation with industry and operators leading to new demonstration missions, also by taking into account dual-use requirements | I. European level : EC: In FP7 and TEN-T, general (i.e. non-proprietary space) technologies development in research programmes in TREN, ENTR, RTD and INFSO. ESA: Preparatory mission, system and general configuration studies, technology for satellite based telecom and multimedia, development of payloads and ground segments, in-orbit validation, Alphabus/Alphasat, Small GEO platform (Artes-11 programme) ; Preliminary System and architecture studies (Proposed contribution to European Integrated Secured Communication network) Hylas, Alphasat (2010), Small GEO satellite |

    II. National level : National telecom-related technology R+D activities: payload development (e.g. Programme Stentor (F);COMED NG/Santana/LCT (D); National in-kind contributions (Alphasat), telecom-related technology activities (I), parallel platform development programme (D) Spainsat/Xtar (E), Athena-Fidus (2010/F/I) |

    Increasing integration with terrestrial systems in support of European and global communication infrastructures with other application domains | I. European level : EC: FP7: ICT Challenge, Pervasive and trusted network and service infrastructures ESA: Telecom application demonstration (e.g. Artes). Possible future Data-Transmission System (DTS) including a data relay component in support of Earth observation missions (proposed DTS architecture and technology study within TRP/GSTP) |

    II. National activities : Integration of space/terrestrial infrastructures (e.g. ‘Village communicant’/F), Institutional Communication for security and emergency (I) |

    Develop end-user services increasing quality, quantity and variety of data by developing a multimedia satellite system (merging mobile, broadband and broadcast) | I. European level : EC: FP7, TEN-T, Space Theme: Space-based end-user application developments (e.g. GMES, Galileo), Telemedicine; SESAR Joint Undertaking (air traffic management); ICT Pervasive and trusted network and service infrastructures ESA: Proposed contribution to SESAR as well as telemedicine applications |

    II. National activities : TANGO: Telecom advanced networks for GMES operations (F); Activities in support of the integration of telecom and navigation services (e.g. D), Tele-Education/Tele-Medicine project (I) |

    Provision of a harmon-ised regulatory environ-ment on a pan-European scale (e.g. concerning spectrum availability, service licensing). | I. European level : EC: Revised eCommunications and TV without frontiers regulation directives.Harmonised spectrum and standardisation activities (EC with ESA support). |

    II. National activities: Harmonised spectrum and standardisation activities. |

    Naturvetenskap och teknik

    Rymdvetenskap

    Programmatic Objectives | Activities |

    Focusing on specific priority issues: Life and planetary formation Solar System Fundamental laws of the Universe Origins and evolution of the Universe | I. European-level : ESA Scientific Programme: Cosmic Vision 2025 EC: FP7 activities for the optimal preparation of scientific payloads and for the effective scientific exploitation of their data. Under operation: HST (1990/US), SOHO (1995), Newton (1999/US), Cluster2 (2000), Integral (2002), Mars Express (2003), SMART-1 (2003), Rosetta(2004), Double Star (2003/04/China), Venus Express (2005), AKARI/Astro-F (2006/Japan), Solar B (2006/Japan) Planned: Chandrayaan1 (2007/India), Herschel-Planck (2008), Lisa PF (2009), Lisa, Gaia(2011), Bepi- Colombo (2013), MIRI/ JWST (2013/US) , Solar Orbiter (2015) |

    II. National activities : National in-kind contributions to ESA missions by ESA Member States and European Cooperating States National science programmes: Development of instruments/platforms relying notably on national technical centres for R+T for orbital systems (e.g. Platform for mini-satellites Myriade and Proteus(F)), Balloon operation centre (F), Long-duration stratospheric balloons: SnowCake/ Boomerang (I) Under operation: Corot (2006/F) Planned: Picard (2008/F), T2L2 (2008/F), Pharao/ACES (F, CH), Microscope(2009/F), Taranis (F), Smese (F), Agile (I), New hard x-ray mission (2010/I), eRosita (2011+/D) |

    Supporting synergies of space science activities with other science activities and towards applications | Diverse national data exploitation activities (e.g. CNES, DLR, ASI Science Data Center) [Scientific data treatment, archiving, processing capabilities, including data valorisation for ESA and national missions] Link between Space Science and Exploration activities (e.g. Exomars) |

    Increasing international cooperation activities | Activities performed by ESA, its Member States and Cooperating states |

    Geovetenskap

    Programmatic Objectives | Activities |

    Developing new missions in support of core topics: Ocean/Hydrosphere Air/Atmosphere Ice/Cryosphere LandSurface/ Biosphere Solid Earth/ Geosphere | I. European level : Earth Observation Envelope programme/Earth Explorer missions (ESA) FP7 Space work programme/actions area strengthening of the foundations of space sciences and technology (EC) Under operation: ERS-2 (1995), ENVISAT (2002) Planned: GOCE (2007), SMOS (2007), ADM-Aeolus (2008), Cryosat-2 (2009), SWARM (2010), EarthCare (2012) |

    II. National level : Development of instruments/platforms relying notably on national technical centres and of full-fledged national missions. National in-kind contributions to ESA missions by ESA Member States and European Cooperating States Under operation: Champ (2001/D), Jason-1 (2001/F), Odin (2001/S), GRACE (2002/D), Parasol (2004/F), Demeter (2004/F), Calipso (2006/F), Spot 4/5 (F), Rosa (I) Planned: Jason-2 (2008/F), MeghaTropiques (2009/F), Venus (2009/F), SARAL (2009/F) |

    Ensuring effective exploitation of science data in conjunction with EO applications within GMES | ESA and national data treatment capabilities (e.g. CADTS Centre Archivage et Traitement Données SMOS/ F, NL-SCIA-DC Sciamachy Data Center, Matera Space Geodesy Center (I)) National data valorisation activities/R+D for pilot applications/product development (e.g. Ether, Mercator, Aviso, Icare, Postel/F); German Remote Sensing Center DFD/D) |

    Increasing international cooperation activities | Activities performed by ESA, its Member States and Cooperating States |

    Teknik

    Programmatic objectives | Activities |

    Maximising synergies between civil and defence, space and non-space technology developments Identifying critical technologies and perform associated technology demonstration missions | I. European level : Basic Technology Research programme/TRP (ESA) General Support Technology Programme/GSTP (ESA) European Component Initiative Technology Transfer Programme/TTP (ESA) ESA proposed NEWPro (technologies focusing on non-dependence, spin-in, security) Proposed in orbit demonstration for technologies and techniques (ESA) FP7 Space Work Programme/actions area strengthening of the foundations of space sciences and technology (EC) Planned: Proba-2, Proba-3, Expert. Proposed: Further Proba elements for technology demonstrators and precursors |

    II. National level : National transversal technology R+D programmes Planned: Prisma (S), Simbol-X (F), Tandem-X (D), TET108/210 (D), Future national micro-satellite missions |

    Harmonising technology developments | Technology harmonisation (ESA and EC) European Space technology Platform, European Space Technology Master Plan |

    Den internationella rymdorganisationen och utforskningen av solsystemet

    Programmatic objectives | Activities |

    Ensuring maximum scientific return on investment and optimum utilisation of the ISS Strengthening life and physical sciences activities in support of non-space applications and exploration-related activities | I. European level : ISS Exploitation Programme (ESA) Planned: Node-2 (2007), ATV-1 (2007), Columbus (2007), ERA (2009) ATV-2(2009), ATV-3(2011), ATV-4(2012), ATV-5(2013) ISS utilisation programme/ELIPS (ESA) II. National level : Nationally funded experiments within the ELIPS programme National contributions to the ISS: [e.g. Declic facility/F; Multiuser facilities for Columbus/D; Pharao ACES (F, CH)] National activities promoting the commercial use of ISS. National infrastructure/activities: e.g. Cardiolab (D/F), Neurolab (D); Cardiomed (F); DCMC (I), OSMA (I), MOMA/Biotech applications (I), GPM and CAB (I) User Support Operational Centre USOC’s: e.g. CADMOS (F), MUSC (D), Immulab (D), BEC-Lab (D) |

    Preparing and demonstrating core capabilities (enabling technologies and infrastructures) for next step in exploration, notably for robotic Mars exploration and possible activities linked to moon exploration and cooperation with international partners on human space transportation according to scenario to be decided by Member States | I. European level : Proposed Aurora Core Programme (MSR, MSR precursor mission, Lunar exploration/Moon Orbit infrastructure) Preliminary studies Crew Space Transportation System) (ESA) FP7 Space work programme/actions area strengthening the foundations of space science and technology (EC) Planned:ExoMars mission (2013) |

    II. National technology development in support of exploration : e.g.: MSL-Mars Surface laboratory (F) Network of geophysical stations on Mars (2011/F) Moon exploration (I, D) Inflatable structures-FLECS (I) |

    Tillgång till rymden

    Programmatic Objectives | Activities |

    Maintaining Europe’s space port (Guiana Space Centre) under operation-al conditions/launch infrastructure | I. European level: CSG Kourou (ESA) Ariane 5 Infrastructure (ESA) VEGA (ESA) Soyuz at CSG (ESA), partly supported by Soyuz in Kourou/FP7 (EC) |

    [II. National launch infrastucture] CNES-CSG Kourou (F) Esrange rocket range (S) Andoya rocket range (N), Other national rockets ranges: e.g. Broglio Space Center (I), Broglio launch base Trapani (I), Mobile rocket base (MORABA/D), Propulsion Test Center Lampoldshausen (D), Malindi (I) |

    Consolidating the European family of launchers: Ariane 5, Vega, Soyuz at CSG | I. European level: Ariane (ACEP, ARTA, EVOLUTION, PLUS, EGAS, …) (ESA) VEGA(VERTA) (ESA) Soyuz at CSG (ESA), partly supported by Soyuz in Kourou/FP7 (EC) |

    II. National technical support to Ariane, Vega. CNES/F as prime contractor for Soyuz at CSG. Exploration of potential upgrades for Ariane and Vega/Evolution of the family of Launchers e.g. Ariane (F) and VEGA surveillance (I) |

    Preparing technological and industrial capabilities for the development of next generation launchers | I. European level: FLPP 1, FLPP 2 (ESA) Re-entry technology: Expert (ESA) FP7 programme on the Strengthening of space foundations (EC) |

    II. National R+T for future launchers R+T launchers and phases 0/A (F) Launcher development activities: [Tekin 2010, Tehora 3, Astra, Phoenix 1, TETRA, Tanks and structures (D); Future launchers/LYRA (I) Re-entry technology: [SHEFEX(D); Pre-X(F), Compere(D/F)] |

    Exploring possible long-term options for cooperation with strategic partners | Agreement between ESA and the Russian Federal Space Agency on long-term cooperation and partnership in the field of development, implementation and use of launchers First Implementing Arrangement between ESA and the Russian Federal Space Agency on cooperation in research and technology development for future launchers France-Russia long-term cooperation/OURAL EU-Russia Dialogue on Space Cooperation (EC, ESA) |

    PRELIMINÄR BUDGET FÖR STÖRRE EUROPEISKA RYMDPROGRAM

    ORIGIN | NAME OF PROGRAMMATIC ACTIVITY | TIMEFRAME | BUDGET/EXPENDITURE (in bn€) |

    European-level activities |

    ESA | Indicative figures (current e.c.) provided for ESA represent overall expenditure as indicated in ESA’s Long Term Plan 2007-2016. They do not represent binding commitments for ESA Member States and include proposed future activities not yet approved. |

    Navigation and Telecommunication | 2007-2013 | 3.4 |

    Earth Observation | 2007-2013 | 4.5 |

    Integrated Applications | 2007-2013 | 0.5 |

    Basic Activities | 2007-2013 | 1.4 |

    Science Programme and Science Support (Prodex) | 2007-2013 | 3.4 |

    Technology | 2007-2013 | 0.8 |

    Human Space Flight, Microgravity and Exploration | 2007-2013 | 4.2 |

    Launchers | 2007-2013 | 5.0 |

    EC | FP7 Space WP | 2007-2013 | 1.4 (of which 85% for GMES) |

    FP7 Transport WP | 2007-2013 | 0.45 (incl. SESAR) |

    FP7 Environment, ICT | 2007-2013 | Not determined (annual commitments) |

    Galileo budget line | 2007 onward | 1,0 (under review) |

    Activities other than Research or Galileo (e.g. AGRI, FISH, DEV, REGIO, …) | 2007 onward | Not determined (annual commitments) |

    EUMETSAT | MSG | 1992-2018 | 2,1 incl. ESA contribution of 400 M€ |

    EPS | 1994-2019 | 2,4 (estimates), incl. ESA contribution of 550 M€ |

    Post-EPS | 2012-2034 | 2,4 (estimates) |

    MTG | 2015-2034 | 2,5 (estimates), incl. ESA contribution |

    National-level activities |

    Taking 2006 as a reference year, national programmes, including civil and defence-dedicated activities account for approximately 40 % of the overall European space effort[1]. |

    [1] In line with figures provided by EUROCONSULT.

    Top