EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007DC0247

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om tillämpning av den övergripande strategin för migration på Europeiska unionens östra och sydöstra grannregioner

/* KOM/2007/0247 slutlig */

52007DC0247




[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 16.5.2007

KOM(2007) 247 slutlig

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN OCH REGIONKOMMITTÉN

om tillämpning av den övergripande strategin för migration på Europeiska unionens östra och sydöstra grannregioner

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

1. Inledning

2. Länder i de östra och sydöstra grannregionerna till Europeiska unionen

2.1. Turkiet och Västra Balkan

2.1.1. Nuvarande ram för dialog

2.1.2. Rekommendationer

2.2. Partnerländer inom den europeiska grannskapspolitiken i Östeuropa och Sydkaukasien

2.2.1. Nuvarande ram för dialog

2.2.2. Rekommendationer

2.3. Ryssland

2.3.1. Nuvarande ram för dialog

2.3.2. Rekommendationer

3. Övriga områden

3.1. Partnerländer i den europeiska grannskapspolitiken i östra Medelhavsområdet (Syrien, Libanon och Jordanien) och andra länder i Mellanöstern (Iran och Irak)

3.1.1. Nuvarande ram för dialog

3.1.2. Rekommendationer

3.2. Centralasien

3.2.1. Nuvarande ram för dialog

3.2.2. Rekommendationer

3.3. Ursprungsländer i Asien

3.3.1. Nuvarande ram för dialog

3.3.2. Rekommendationer

4. Förbättrad samordning

5. Sammanfattning

Bilaga I: Acronyms and glossary 17

Bilaga II: Examples of EU cooperation with and assistance to countries covered by the Communication 20

Bilaga III: Overview of the migratory situation and flows from and in the Eastern and South-Eastern regions neighbouring the EU and statistics 72

Tillämpning av den övergripande strategin för migration på Europeiska unionens östra och sydöstra grannregioner

1. INLEDNING

I december 2005 antog Europeiska rådet den övergripande strategin för migration, vilken inledningsvis inriktades på Afrika och Medelhavsregionen. Rådet uppmanade kommissionen i sina slutsatser från december 2006[1] att ”lägga fram förslag till utökad dialog och konkreta åtgärder” för att tillämpa den övergripande strategin på de regioner i öster och söder som gränsar till Europeiska unionen. I detta meddelande ges ett svar på denna uppmaning och man föreslår en strategi som bygger på migrationsvägskonceptet ( migratory route ) (i bilaga I finns en engelsk ordlista över alla begrepp och akronymer som används i texten).

Meddelandet inriktas främst på Europeiska unionens östra och sydöstra grannregioner, som enligt kommissionens uppfattning omfattar följande länder och områden:

Turkiet, västra Balkan (Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kroatien, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Montenegro och Serbien, inklusive Kosovo[2], partnerländer inom den europeiska grannskapspolitiken i östra Europa (Ukraina, Moldavien och Vitryssland[3]), Sydkaukasien (Armenien, Azerbajdzjan och Georgien) samt Ryssland.

När meddelandet skall omsättas i praktiken bör man i första hand beakta de rekommendationer som direkt rör dessa länder. För att tillämpa den övergripande strategin på Europeiska unionens östra och sydöstra grannregioner enligt konceptet med ”migrationsvägar” måste man dock även ta hänsyn till ursprungs- och transitländer längre bort. Därför måste även följande länder beaktas:

Partnerländer inom den europeiska grannskapspolitiken i Mellanöstern (Syrien, Jordanien och Libanon), Iran och Irak, Centralasien (Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan) samt ursprungsländer i Asien såsom Kina, Indien, Pakistan, Afghanistan, Bangladesh, Sri Lanka, Vietnam, Filippinerna och Indonesien.

För dessa länder och områden innehåller detta meddelande rekommendationer på medellång till lång sikt.

Gemenskapen har en institutionell ram med alla länder som omnämns, inom vilken en politisk och ekonomisk dialog och samarbetsförbindelser har inrättats, i allmänhet även på migrationsområdet. I meddelandet redovisas dessa ramar för varje grupp av länder. I vissa fall är dialogen och samarbetet på migrationsområdet och närliggande områden (t.ex. sysselsättning och utbildning) redan mycket väl utvecklade. En eventuell förstärkning av dialogen och samarbetet på migrationsområdet bör bygga på den dialog och det samarbete som redan finns och även till fullo inbegripa relaterade frågor och aktörer, särskilt på arbetskraftsmigrationsområdet. I bilaga II återfinns en vägledande lista över många pågående samarbetsprojekt på området migration, viseringar och gränskontroll som finansieras av EG i dessa länder, och det är viktigt att man fortsätter att betona och belysa detta samarbete.

För att tillämpa den övergripande strategin krävs det en omfattande analys av de lagliga och illegala förflyttningarna, den globala tillgången och efterfrågan på arbetskraft, arbetskraftsmigrationen samt hanteringen av ekonomisk migration och behovet av internationellt skydd. Migrationsvägar, trender och eventuella vägändringar måste också undersökas. I bilaga III presenteras vissa preliminära slutsatser angående regionen i detta hänseende och diverse statistik. Denna regions betydelse för EU står redan klar. Runt en tredjedel av alla tredjelandsmedborgare som bor i EU är medborgare i EU:s östra och sydöstra grannländer eller i Ryssland. Genom EU:s utvidgning österut 2004 och 2007 ändrades den rättsliga grunden för gränspendling och migration i många grannländer, även om de fördelar som ett EU-medlemskap för med sig i form av hög ekonomisk tillväxt och sysselsättningsmöjligheter gör de nya medlemsstaterna attraktivare för migration från grannarna i öst. Grannländerna upplever effekterna av både kompetensinflöde och kompetensflykt och nettofördelarna bidrar till att mildra de påfrestningar i form av hög arbetslöshet och låga inkomster som kan uppstå vid en politisk och ekonomisk förändring.

Latinamerika och Västindien har ännu inte diskuterats i samband med tillämpningen av den globala strategin för migration, även om migration är en del av den regelbundna politiska dialogen med denna region. Med tanke på att de migrationsrelaterade frågorna har fått ökad betydelse i förbindelserna med länderna i Latinamerika och Västindien kommer kommissionen dessutom att ta upp migrationsfrågan med sina partner under förberedelserna inför det nästa toppmötet mellan EU och Latinamerika/Västindien (i Lima i maj 2008). Detta kommer att göras på ett sätt som är förenligt med den övergripande strategin och som även gör det möjligt att genomföra de åtaganden som de båda sidorna gjorde under toppmötet i Wien i maj 2006.

2. Länder i Europeiska unionens östra och sydöstra grannregioner

Vid utarbetandet av den övergripande strategin med länder i Afrika har olika verktyg visat sig vara användbara för att samarbeta med partnerländerna, såsom migrationsprofiler och samarbetsplattformar om migration och utveckling (se bilaga 1). Dessa verktyg kan även vara relevanta för tillämpandet av den övergripande strategin på de östra och sydöstra regionerna. Det måste dock undersökas för varje land eller region om verktygen skulle kunna ge ett mervärde, särskilt med beaktande av befintliga ramar och förbindelser med de berörda länderna och regionerna. Dessutom skall detta meddelande läsa tillsammans med meddelandet om cirkulär migration och partnerskap för rörlighet mellan Europeiska unionen och tredjeländer som antas samtidigt som det här meddelandet.

2.1. Turkiet och Västra Balkan[4]

2.1.1. Nuvarande ram för dialog

Migrationsfrågorna med Turkiet – som har haft ett associeringsavtal med EU sedan 1963 – omfattas av 2006 års anslutningspartnerskap.

När det gäller Västra Balkan omfattas migrationsfrågor av stabiliserings- och associeringsavtalet, som är den avtalsmässiga ram för förbindelserna som har upprättats eller kommer att upprättas med varje land[5]. Dessutom behandlas migrationsfrågor, ofta utförligt, i de berörda europeiska partnerskapen eller anslutningspartnerskapen (för Kroatien och Turkiet). Genomförandet av partnerskapen övervakas främst genom de årliga framstegsrapporterna och möten med de berörda länderna. Migrationsfrågor diskuteras även inom ramen för det årliga mötet med länderna på Västra Balkan mellan ministrarna med ansvar för frihet, säkerhet och rättvisa.

När det gäller kandidatländerna Kroatien, Turkiet och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien diskuteras migrationsfrågor ingående vid underkommittéernas möten och kan tas upp i associeringskommittén och associeringsrådet. Under anslutningsförhandlingarna med Kroatien och Turkiet gjordes en översyn av migrationsfrågorna och dessa frågor övervakas nu bland annat i kapitlen om frihet, säkerhet och rättvisa och arbetskraftens fria rörlighet.

När det gäller de andra länderna i regionen diskuteras migrationsfrågorna inom ramen för de särskilda processerna för rådgivning och övervakning (rådgivande arbetsgruppen med Albanien, reformövervakningsprocessen för Bosnien och Hercegovina, den förstärkta ständiga dialogen för Montenegro och Serbien), även i tekniska gruppmöten. När det gäller Kosovo diskuteras dessa frågor inom ramen för stabiliserings- och associeringsprocessens vägledningssystem (STM).

Den sydösteuropeiska samarbetsprocessen (SEECP) har fått en allt mer betydande roll som forum för regionalt samarbete i hela den sydösteuropeiska regionen, och omfattar även samarbete i frågor som rör rättvisa, frihet och säkerhet. SEECP deltar i processen med att skapa ett nytt regionalt ramverk som kommer att efterträda stabilitetspaketen för sydöstra Europa.

Alla kandidatländer och länder som har erkända utsikter om att få EU-tillträde arbetar redan med att anta EU:s regelverk. För att se till att den här processen kan fortsätta utan förseningar och för att kunna hantera de strömmar som kommer under tiden längs de sydöstra migrationsvägarna på ett bättre sätt, föreslås följande åtgärder som allmänna prioriteringar:

2.1.2. Rekommendationer

- För att komplettera dialogen om migration i bilaterala och regionala fora och underlätta dialogen ytterligare mellan alla inblandande aktörer skulle nationella och subregionala plattformar för samarbete om migration kunna inrätta med stöd av erfarenheterna från det regionala initiativet för migration, asyl och flyktingar (MARRI)

- Dialogen med myndigheterna i kandidat- och partnerländerna skulle kunna omfatta diskussioner om hur migrationens inverkan på utvecklingen kan bidra till att stärka stabiliteten och främja sysselsättningen i regionen . Man skulle kunna utarbeta strategier för att förhindra kompetensflykt, t.ex. investeringar i utbildning och kapacitetsuppbyggande för att förbättra arbetsvillkoren och för att öka sysselsättningsmöjligheterna, och därigenom förhindra att utbildade arbetstagare migrerar. Man bör undersöka hur man kan minska kostnaderna för penningöverföringar och stärka deras inflytande på utvecklingen i länderna i regionen. Det bör anordnas studiebesök av experter för att främja kontakter och stimulera ett direkt samarbete mellan förvaltningar och för att undersöka den institutionella kapaciteten. Man skulle även kunna anordna worksshoppar om migrationens och utvecklingsdagordningens olika aspekter. Slutligen bör initiativ stödjas som syftar till att knyta högkvalificerade migranter som t.ex. forskare till sina ursprungsländer.

- Möjligheterna till cirkulär migration bör utökas samtidigt som man tar hänsyn till de temporära säsongsbetonade förflyttningarna över gränserna i regionen. Med undantag för Kroatien som redan åtnjuter viseringsfrihet med EU måste viseringsbestämmelserna i regionen ytterligare förbättras och harmoniseras för att göra det möjligt för arbetskraften att cirkulera. Möjligheten att erbjuda ett bredare utbud av utbytesprogram för forskare eller studenter bör också undersökas. Man bör även se till att migranter är ordentligt förberedda inför avresan genom att ge dem en realistisk uppfattning om levnads- och arbetsvillkoren i EU. I denna process skulle utbildning eller specialprogram och matchning av utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden kunna vara till hjälp. Migrationsportalerna som kommer att vara i drift i slutet av 2007 kommer att spela en viktig roll i detta. Efter en utvärdering av erfarenheterna som gjorts inom centrumen för migrationstjänster skulle dessa kunna användas som förebild. Genom att inrätta kontaktpunkter på varje arbetsmarknads- eller inrikesministerium skulle man lättare kunna utarbeta lämpliga politiska svar med en bra balans mellan behovet av arbetskraft och migrationens säkerhetsaspekter. När det gäller kortfristiga viseringar kommer genomförandet av de gemenskapsavtal för förenklade viseringsförfaranden som har inletts med vissa av länderna på Västra Balkan att bidra till en förbättring och förenkling av viseringsförfarandena för vissa kategorier av medborgare i dessa länder.

- Lagstiftningen om asyl och skydd för flyktingar bör stärkas eller kompletteras för att kunna erbjuda omfattande lagligt skydd av personer som kan behöva internationellt skydd. Montenegro och Serbien har ännu inte antagit grundläggande asyllagar och bör uppmanas att göra detta. Turkiet måste göra ändringar i sin asyllagstiftning och anpassa den till det berörda regelverket, så att detta kan genomföras på ett effektivt sätt och för att man skall kunna inrätta en administrativ kapacitet som överensstämmer med EU:s bästa praxis. I alla stater krävs det större ansträngningar för att säkerställa att lämpliga rättsliga bestämmelser genomförs i praktiken.

- Kampen mot olaglig migration och människohandel måste stärkas. Den europeiska gränsförvaltningsbyrån (Frontex) bör fortsätta att utveckla sina förbindelser med länderna i regionen i detta syfte. Tekniskt stöd till partnerländer, vilket skulle omfatta ytterligare utbildning av gränskontrolltjänstemän och immigrationstjänstemän samt framtagandet av pålitlig statistik om rapporterade fall bör tillhandahållas genom olika instrument, t.ex. instrumentet för stöd inför anslutningen (IPA), partnersamverkan eller Byrån för tekniskt bistånd och informationsutbyte (Taiex). Vissa åtgärder som rör gränskontroll och migrationshantering i EU:s kandidatländer och möjliga kandidatländer skulle också kunna stödjas inom ramen för IPA. EG:s återtagandeavtal med länderna på Västra Balkan måste genomföras och återtagandeavtalet med Turkiet måste undertecknas utan dröjsmål[6].

- EU måste främja ett närmare regionalt sektorsövergripande samarbete för att bekämpa den organiserade brottsligheten, särskilt genom ett förbättrat samarbete mellan Europeiska polisbyrån (Europol) och Sydösteuropeiska samarbetsinitiativet (SECI) i Bukarest. För detta ändamål skall ett samförståndsavtal mellan Europol och SECI ingås som särskilt inriktas på kampen mot människohandel, medan ett operationellt samarbetsavtal är ett långsiktigt mål.

2.2. Partnerländer inom den europeiska grannskapspolitiken i Östeuropa och Sydkaukasien

2.2.1. Nuvarande ram för dialog

Den europeiska grannskapspolitiken utgör ramen för förbindelserna med länderna i Östeuropa och Sydkaukasien. Även om migrationssamarbete, viseringsfrågor, asyl, gränsförvaltning och andra relaterade ekonomiska och sociala frågor omnämns indirekt i partnerskaps- och samarbetsavtalen, som utgör den rättsliga grunden för EG:s förhållande med dessa länder, tas dessa frågor upp i alla handlingsplaner inom den europeiska grannskapspolitiken som har upprättats med partnerländerna i öst. Vissa partnerländer har även ett eget nationellt handlingsprogram som rör dessa frågor När det gäller Ukraina finns det en särskild handlingsplan för området rättvisa, frihet och säkerhet – som motsvarar den del av handlingsplanerna som avtalats med Armenien, Azerbajdzjan, Georgien och Moldavien – och kommissionens samarbetar även med Ukraina utifrån en resultattavla med riktmärken som grundas på denna handlingsplan.

Migrationsfrågorna diskuteras redan ingående med Moldavien och Ukraina i de berörda underkommittéerna och tas även upp i de återkommande mötena mellan EU:s och Ukrainas ministrar med ansvar för frihet, säkerhet och rättvisa samt under mötena i samarbetskommittén och samarbetsrådet. Ett liknade förhållningssätt gäller för de tre sydkaukasiska länderna vars handlingsplaner antogs i november 2006. För varje land fortskrider dialogen och samarbetet med olika hastighet beroende på landets kapacitet, storlek (vilket är särskilt relevant i Ukrainas fall) och läge. Här är Vitryssland ett särfall[7], är det möjligt att genomföra ett tekniskt samarbete när det gäller gränsfrågor, eftersom det finns ett tekniskt samarbete när det gäller gränsfrågor, migration och organiserad brottslighet som grundas på arbetskontakter med vitryska tjänstemän och som förs inom ramen för en regional dialog och regionala program.

2.2.2. Rekommendationer

Förbindelserna med de enskilda länderna skiljer sig naturligtvis åt, men de kortsiktiga prioriteringarna bör omfatta följande:

- Det finns redan en ram för dialog på bilateral nivå med alla dessa länder (förutom Vitryssland), men en verklig dialog om dessa frågor måste inledas med Armenien, Azerbajdzjan och Georgien inom ramen för deras respektive handlingsplaner inom den europeiska grannskapspolitiken, och den befintliga dialogen med Moldavien och Ukraina håller på att fördjupas. Även om förbindelserna med Vitryssland är ansträngda bör kontakter på expertnivå tas för att diskutera migrationsfrågor. En sådan dialog är även viktig för att itu med problemet med främlingsfientlighet och dess inverkan på migration och integration.

- När migrationsfrågor och andra frågor som rör detta tas upp på regional nivå kan man använda sig av de erfarenheter som gjorts under Söderköping- och Budapestprocesserna. Stödet för en förbättring av partnerländernas kapacitet att behandla illegala migranter i enlighet med internationella standarder bör också stärkas. Detta kan t.ex. gälla förvar av illegala migranter och behoven hos offer för människohandel och andra utsatta personer samt internationella standarder för flyktingskydd där dessa länder har vissa skyldigheter (t.ex. som medlemmar i Europarådet), men fortfarande saknar effektiva lagar, processer och metoder som rör asyl och flyktingskydd. Arbetet tillsammans med berörda organisationer bör fortsätta, t.ex. för återanpassning av återvändande personer.

- I främjandet av en övergripande migrationsstrategi spelar Svartahavsområdet en särskilt viktigt roll när det gäller transitmigration och människohandel. Genom att använda samarbetsstrukturerna i Östersjöområdet som en inspirationskälla bör möjligheten att inrätta en regional samarbetsplattform undersökas, vilken kommer att föra samman berörda EU-medlemsstater, EU-organ, andra länder som gränsar till Svarta havet och regionala organisationer såsom SECI, Organisationen för ekonomiskt samarbete i Svartahavsområdet (BSEC), aktionsgruppen mot organiserad brottslighet i Östersjöområdet och Svartahavsforumet (Black Sea Forum) i en ansträngning för att ta itu med migrationsfrågor på ett bättre sätt. I detta sammanhang skulle man kunna främja informationsutbyte och koordinera patrullerings- och övervakningsverksamheten. EU:s bidrag skulle kunna omfatta allt från utbildning (partnersamverkan) av tjänstemän inom brottsbekämpningen till samarbete med Frontex och Europol och frågor som t.ex. socialt skydd och utbildning av tjänstemän i arbetsmarknadsfrågor till återanpassning av offer för människohandel.

- Såsom kommissionen förklarade i sitt meddelande från december 2006 är rörligheten för personer av yttersta vikt såväl för partnerna inom den europeiska grannskapspolitiken som för EU, för att man skall kunna uppnå resultat när det gäller denna utrikespolitiska prioritering. Kommissionen föreslog därför att man ”noga undersöker hur viseringsförfarandena kan förenklas för lagliga resor från grannländerna till EU och vice versa. Detta måste naturligtvis åtföljas av större ansträngningar för att ta itu med relaterade frågor”. Följaktligen måste man överväga partnerskap för rörlighet för dessa länder, vilket särskilt bör omfatta möjligheter till förenklade viseringsförfaranden , arbetstillstånd och information som rör behovet av säsongsarbetskraft inom EU. Man bör prioritera att undersöka möjligheten att inrätta ett sådant partnerskap med exempelvis Ukraina.

- Förenklade viseringsförfaranden bör dessutom även kunna användas i icke-arbetsrelaterade syften (t.ex. för affärer, utbildning och turism) och för tjänstemän som deltar i relevanta reformrelaterade möten, vilket redan är möjligt inom ramen för de gemensamma konsulära anvisningarna. Kommissionen rekommenderar starkt att förenklade viseringsförfaranden tillämpas, särskilt av de medlemsstater i vilka de viktigaste mötena äger rum (t.ex. de länder där EU-institutionerna har sitt säte och de som innehar det roterande ordförandeskapet). Kommissionen vill i synnerhet att detta sker med omedelbar verkan för personer som reser i ”EU-affärer” (vilket utgör en mycket liten del av viseringsansökningarna), och kommer att utfärda rekommendationsbrev till och fortsätta att samarbeta med den berörda EU-statens ambassad eller konsulat i denna fråga.

- Migranternas penningöverföringar är också viktiga för denna region. Armenien, Georgien, Moldavien och Ukraina är bland de mest överföringsberoende länderna i världen. Möjligheten att minska kostnaderna för dessa överföringar och att öka deras inverkan på ursprungslandets utveckling bör undersökas (men med hänsyn tagen till att överföringar är privata angelägenheter). På samma sätt måste olika sätt stödjas för att stimulera dessa länders socioekonomiska utveckling genom att förhindra ytterligare kompetensflykt, underlätta frivilligt återvändande av (mycket) kvalificerade personer och uppmuntra det stora antal personer som lever i utlandet att bidra till sina ursprungsländers utveckling. Initiativ som syftar till att knyta högkvalificerade migranter som t.ex. forskare till sina ursprungsländer bör uppmuntras.

- Man bör uppmärksamma undertecknandet av återtagandeavtal . Ett återtagandeavtal med Ukraina har redan paraferats och förhandlingar om ett avtal med Moldavien har avslutats med sikte på att det skall träda i kraft så snart som möjligt under 2007. I framtiden bör man också överväga att inleda förhandlingar med de övriga länderna. För de länder som har ett sådant avtal med EU bör fokus ligga på ländernas kapacitet att genomföra dessa avtal, samt att uppmuntra dem att ingå liknande avtal med sina egna grannar i öst och sydöst.

- Trots att dessa länder redan får ett omfattande stöd från gemenskapen bör kapacitetsuppbyggnaden för dessa länder stärkas, oavsett om detta avser förvaltningen av ländernas egna gränser (eller brottsbekämpning i allmänhet) eller genom att öka deras samarbete med varandra. (Ukraina står inför särskilda utmaningar på grund av landets läge och storlek och typen av gränskontroller; Vitryssland har visat intresse för ett samarbete när det gäller gränsskydd och organiserad brottslighet, medan det konkreta arbetet med att ta itu med människohandeln från Vitryssland skulle kunna förstärkas). EU:s gränsövervakningsuppdrag för Moldavien och Ukraina (EUBAM) är ett bra exempel på detta. Dessa initiativ måste överensstämma med de pågående ansträngningarna för att bekämpa korruption och organiserad brottslighet.

- Brister i de rättsliga och institutionella ramarna och den nationella kapaciteten att samla in uppgifter och övervaka migrationsströmmar måste belysas ytterligare. Man skulle kunna ge relevant tekniskt stöd, t.ex. rörande säkerheten hos resehandlingar, uppehållstillstånd och viseringsmärken samt de civila informationssystem som dessa bygger på. Man bör utnyttja den senaste biometriska tekniken för att förbättra dokumentsäkerheten. Dessutom bör program för tekniskt stöd även kunna omfatta inrättandet av särskilda centrum för arbetsmarknadsinformation, fortbildning och utbildning.

2.3. Ryssland

2.3.1. Nuvarande ram för dialog

Det gradvisa utarbetandet av vägkartan för EU:s och Rysslands gemensamma område för frihet, säkerhet och rättvisa som antogs i maj 2005 sker inom ramen för partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan EU och Ryssland. Genomförandet av detta gemensamma område kontrolleras vid de möten som hålls i EU:s och Rysslands ständiga partnerskapsråd två gånger om året. Dessutom pågår en informell dialog och möten på expertnivå. Det strategiska partnerskapet grundas på gemensamma värderingar som stärker förbindelserna mellan EU och Ryssland som förankras i partnerskaps- och samarbetsavtalet och i vägkartan. I dessa föreskriva uttryckligen att samarbetet bör stärkas genom att de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna i EU:s medlemsstater respekteras och att Ryssland, i egenskap av medlem i Europarådet, måste respektera bestämmelserna i europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

2.3.2. Rekommendationer

Efter Sovjetunionens upplösning har Ryssland blivit ett viktigt bestämningsland för flyktingar och ekonomiska migranter från angränsande länder. Samtidigt har landet ett stort antal internflyktingar. Nyligen har det även blivit ett viktigt transitland för migrationsströmmar främst från sydöstra Asien, Kina och Afghanistan till Västeuropa. Samarbetet med Ryssland när det gäller migrationspolitik och rörligheten för personer är därför en viktig angelägenhet som får allt större relevans.

- Den omfattande dialogen med Ryssland om alla migrationsrelaterade frågor som t.ex. rör asyl, kampen mot olaglig invandring och människohandel, arbetskraftsmigration och andra relevanta sociala aspekter av migrationen måste fördjupas. Framför allt skulle vara bra att utöka erfarenhetsutbytet mellan EU:s medlemsstater och Ryssland i fråga om hanteringen av arbetskraftsmigration.

- Genomförandet av de prioriteringar som anges i vägkartan för EU:s och Rysslands gemensamma område bör intensifieras, nämligen målen att utbyta information om migrationshanteringspolitik och bästa praxis, t.ex. bedömningen av statistik, och samarbeta med tredjeländer på ett lämpligt sätt. I detta sammanhang bör samarbetet mellan de berörda myndigheterna som ansvarar för avtal om återtagande och förenklade viseringsförfaranden uppmuntras, samtidigt som man noga övervakar genomförandeprocessen. Detta kommer att bidra till en effektivare kamp mot illegal invandring och underlätta kontakter mellan folken. I enlighet med vägkartan för det gemensamma området har en dialog inletts med det långsiktiga målet att undersöka villkoren för viseringsfria resor. Denna nyligen inrättade ram skulle kunna användas for att undersöka vilka möjligheter det finns för att stärka relationerna på andra migrationsrelaterade områden.

- De farhågor som finns angående genomförandet av Genèvekonventionen om flyktingars rättsliga ställning från 1951 i rysk lagstiftning måste bemötas genom att stärka asylsamarbetet med Ryssland. Dessutom måste man förbättra skyddet av internflyktingar i enlighet med internationella standarder, inte minst för att undvika att grannländernas asylsystem utsätts för påfrestningar.

- Utbytet av information om den rättsliga ramen för alla former av människohandel bör främjas, även inom ramen för aktionsgruppen mot organiserad brottslighet i Östersjöområdet. I synnerhet bör genomförandet av avtalet från 2003 mellan Europol och Ryssland om att bekämpa olika former av gränsöverskridande brottslig verksamhet fördjupas. Mer stöd bör även ges till det arbete som aktionsgruppen mot organiserad brottslighet i Östersjöområdets bedriver för att bekämpa människohandeln, som ett verktyg för att förbättra det regionala sektorsövergripande brottsbekämpningssamarbetet i Östersjöregionen och särskilt med Ryssland. Metoder for att stärka Europols och Frontex roller i Östersjöområdet bör också undersökas.

- Det är viktigt att det operationella samarbetet i enlighet med reglerna om kompetensområden mellan Frontex och den ryska gränsbevakningsmyndigheten fungerar effektivt, särskilt för att lyfta fram bästa praxis i gränsförvaltningsfrågor.

3. ÖVRIGA OMRÅDEN

3.1. Partnerländer inom den europeiska grannskapspolitiken i östra Medelhavsområdet (Syrien, Libanon och Jordanien) och andra länder i Mellanöstern (Iran och Irak)

3.1.1. Nuvarande ram för dialog

När det gäller Libanon och Jordanien diskuteras migration och frågor som rör detta i underkommittéerna om migrationsfrågor och sociala frågor inom ramen for de berörda associeringsavtalen och handlingsplanerna inom den europeiska grannskapspolitiken. Handlingsplanen för Libanon innehåller särskilda hänvisningar till samarbetet på migrationsområdet och inom gränsförvaltningen, särskilt med Frontex, möjligheten att på ett bättre sätt hantera arbetskraftsmigrationen samt förenklade viseringsförfaranden. Handlingsplanen för Jordanien innehåller ett avsnitt om migrationsfrågor, bl.a. om möjligheten att diskutera samarbete om transitmigration, asyl och viseringsfrågor. Gränsförvaltning är en annan prioritering i båda länders handlingsplaner. Det finns ingen formell bilateral dialog med Syrien enligt det nuvarande samarbetsavtalet. Partnerskapet mellan Europa och Medelhavsområdet, i vilket Libanon, Jordanien och Syrien deltar, omfattar också en regional dialog om migration mellan EU och partnerländerna. Det finns ingen ram för en dialog med Iran[8] och ingen officiell dialog om migration eller frågor som rör detta med Irak[9].

3.1.2. Rekommendationer

- Dialogen med Libanon och Jordanien om migrations-, viserings-, asyl- och gränsförvaltningsfrågor kommer att diskuteras aktivt inom ramen för respektive underkommittémöte, och i enlighet med de prioriteringar som fastställs i handlingsplanerna inom den europeiska grannskapspolitiken. När det gäller Syrien kommer en bilaterala dialog om migration att inledas så snart som associeringsavtalet har undertecknats.

- Med tanke på att flyktingfrågorna blir allt viktigare i dessa länder, särskilt mot bakgrund av konflikten i Irak och dess verkningar på grannländerna, och med beaktande av det faktum att de flesta flyktingarna hittills har tagits omhand av sina värdländer (Jordanien och Syrien är de största värdländerna med 750 000 respektive 1 miljon flyktingar) måste EU vara berett på att fortsätta att stödja och delta i relevanta regionala dialoger och samarbetsinitiativ. I sina förbindelser med Jordanien och Syrien bör EU och dess medlemsstater fortsätta att främja villkor som gör det möjligt för det internationella samfundet att erbjuda humanitärt bistånd och internationellt skydd, t.ex. stöd genom återanpassning och andra program.

- Iran bör uppmuntras till att spela en mer aktiv roll i samarbetet med sina grannländer (särskilt med Turkiet och Sydkaukasien, men även med Pakistan och Afghanistan) för att förebygga och genomföra rättsliga åtgärder för människosmuggling och människohandel . Man skulle kunna undersöka möjligheterna med pilotprojekt för konkret samarbete på teknisk nivå.

- Alla dessa länder bör uppmuntras till att ratificera och genomföra Genèvekonventionen och Förenta nationernas konvention mot gränsöverskridande organiserad brottslighet och dess tilläggsprotokoll .

3.2. Centralasien

3.2.1. Nuvarande ram för dialog

Migration och frågor som rör detta diskuteras i underkommittémötena om rättsliga och inrikes frågor med Kazakstan och Uzbekistan inom ramen för respektive partnerskaps- och samarbetsavtal. Migrationsfrågor diskuteras även i samarbetskommittén inom ramen för partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan EU och Kirgizistan. Det finns dock ännu ingen formell dialog om migration med Turkmenistan och Tadzjikistan. Utöver de möten som nämns ovan finns det en regional dialog om migration mellan EU och Centralasien. Med tiden kan EU komma att vilja se till att migrationsfrågor integreras i den politiska och ekonomiska dialogen med länderna i Centralasien.

3.2.2. Rekommendationer

- Man skulle kunna undersöka möjligheterna till ett samarbete när det gäller gränsförvaltning , i enlighet med projektet om gränsförvaltning i Centralasien (BOMCA) eller genom andra pågående projekt för hantering av arbetskraftsmigrationen .

- Man skulle också kunna överväga tekniskt stöd för att främja ett närmare samarbete mellan länderna i regionen och EU, Turkiet och partnerländer inom den europeiska grannskapspolitiken i öst i för att förebygga illegal invandring samt människosmuggling och människohandel.

- Partnerländer bör uppmuntras till att ratificera och genomföra Genèvekonventionen och Förenta nationernas konvention mot gränsöverskridande organiserad brottslighet och dess tilläggsprotokoll .

3.3. Ursprungsländer i Asien

3.3.1. Nuvarande ram för dialog

Kommissionens meddelande ”Europa och Asien: en strategisk ram för förbättrade partnerskap”[10] från 2001 utgör den politiska ramen för samarbetet med Asien. I meddelandet förespråkas att dialogen och samarbetet med Asien bör stärkas på flera områden, däribland i rättsliga och inrikes frågor, vilket omfattar viseringar, asyl, invandring och annan politik som rör den fria rörligheten för personer samt socialpolitik och globala utmaningar och möjligheter. Kommissionen anser att den politiska och ekonomiska dialogen måste utökas både på regional nivå, i forum som t.ex. Sydostasiatiska nationers förbund (Asean) och Asien-Europa-mötet (Asem), och bilateralt.

Kina och gemenskapen har regelbundna samråd på hög nivå, som inriktas på informationsutbyte och förtroendeskapande åtgärder, om frågor som rör kampen mot illegal invandring och människohandel. Det är inom ramen för dessa samråd som information om båda sidors lagstiftning diskuteras och sonderande samtal om återtagande äger rum, jämte diskussioner om lagliga sätt för att resa till och från Europa.

3.3.2. Rekommendationer

Utöver frågor som rör migration och utveckling får områden såsom viserings-, asyl- och invandringspolitik och politik som rör den fria rörligheten för personer ökad betydelse i våra förbindelser med Asien. Detta gäller särskilt mot bakgrund av ökande handelsförbindelser, även inom handeln med tjänster, demografiska förändringar (där en kraftig befolkningsökning i större delen av Asien ställs i kontrast mot befolkningsminskningen i Europa), ökade möjligheter för arbetskraftsmigration och för att matcha tillgång och efterfrågan på arbetsmarknaden på global nivå i vissa sektorer i ekonomin. Detta bekräftas av att invandringen från regionen ökar, att det utvecklas en dialog om dessa frågor, att migrationsfrågorna tas upp i det nya samarbetsavtalen med länderna i Sydostasien och att det utarbetas globala initiativ såsom Baliprocessen. Dessutom får vissa länder extra mycket uppmärksamhet eftersom EU prioriterar dem i återtagandepolitiken. Exempel på detta är länder som gemenskapen har ingått återtagandeavtal med (Hongkong, Macao och Sri Lanka), håller på att ingå avtal med (Pakistan) eller har för avsikt att förhandla om avtal med (Kina). EU har även inlett en bilateral och multilateral dialog med Asien om frågor som rör arbetskraftsmigration, såsom sysselsättning, socialpolitik och utbildning. För att ta itu med de grundläggande orsakerna till utvandring från tredjeländer i denna region måste följande göras:

- Pågående återtagande förhandlingar och initiativ som rör kampen mot människosmuggling och människohandel måste få mer stöd.

- På medellång sikt bör dialogen om alla migrationsfrågor bli ett standardinslag i den politiska och ekonomiska dialogen med länderna i denna region. Man bör till fullo utnyttja de möjligheter som ges i dialogen inom ramen för Asem och det virtuella sekretariat som håller på att byggas upp för att utbyta information och bästa praxis om migrationsfrågor.

- Man måste beakta den möjliga arbetskraftsmigrationen från Asien. En ökad och väladministrerad rörlighet för vissa kategorier av personer från länderna i denna region kan bli mycket viktiga för EU liksom för den socioekonomiska utvecklingen i länderna själva. Arbetskraftsmigration har blivit en viktig fråga på dagordning i den nyligen inrättade dialogen mellan EU och Indien, och det finns möjligheter att bredda dialogen med Kina, i båda sidornas intressen, så att man utöver illegal migration och turistströmmar även kan diskutera hur man kan underlätta rörligheten. Ett utbyte om arbetskraftsmigration har också inletts inom ramen för Asem och möjligheterna till en närmare dialog och tätare samarbete med Asean på detta område undersöks för närvarande. Kommissionen föreslår därför att man sonderar läget i utvalda länder i regionen via partnerskap för rörlighet.

4. FÖRBÄTTRAD SAMORDNING

Ett flertal initiativ har redan tagits för att främja migrationshanteringen i såväl närliggande som mer avlägsna länder och regioner. Med tanke på att värdet för den övergripande dialogen skulle öka om man kunde se till att samstämmigheten och komplementariteten mellan dessa initiativ säkerställs föreslår kommissionen att medlemsstaterna inledningsvis kompletterar listan över gemenskapsinitiativen i de länder och regioner som omfattas av detta meddelande (se bilaga I) med en lista över sina egna nationella initiativ, för att ge en mer heltäckande bild av den nuvarande situationen.

Dessutom skulle man kunna göra mer för att försöka förstå omfattningen av migrationsströmmarna från öst och sydöst och vad som kännetecknar dem. Den information som finns varken samlas in eller används systematiskt. Flera organisationer har värdefull information om de olika områdena som utgör den övergripande migrationsstrategin. Ett initiativ har lanserats för att inrätta ett nätverk för informationsutbyte mellan Frontex, Europol, Internationella organisationen för migration (IOM), Internationella centret för migrationsutveckling (ICMPD), Internationella arbetsorganisationen (ILO), flera FN-organ – särskilt FN:s utvecklingsprogram (UNDP), FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) och FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå (UNODC) – och andra internationella och regionala organisationer såsom Sydösteuropeiska samarbetsinitiativet (SECI).

Med tanke på omfattningen av människohandeln och människosmugglingen krävs det en mer samordnad strategi för att kunna driva fram politiska initiativ som tar itu med detta fenomen. Konkret skulle man kunna utöka inventeringen av befintliga initiativ (vilket redan gjorts av alliansen mot människohandel), förbättra dialogen med tredjeländer om att främja effektiva metoder mot människohandel, och ta upp särskilt viktiga frågor såsom skydd av offer för människohandel, särskilt kvinnor och barn. Dessutom bör EU överväga att aktivt delta i pågående globala initiativ såsom FN:s samarbetsgrupp om människohandel (ICAT). Det nyligen antagna programmet om förebyggande och bekämpande av brottslighet möjliggör ekonomiskt stöd till projekt på prioriterade områden såsom brottsförebyggande, skydd och stöd till offer samt åtal och straff för förövare.

Frontex bör ges en mer framträdande roll när det gäller att ta itu med illegala migrationsströmmar, samtidigt som man säkerställer samstämmighet och samordning mellan byråns verksamhet och EU:s allmänna utrikespolitik. Frontex geografiska prioriteringar under 2007 omfattar utvecklingen av samarbetet med Ryssland, Ukraina, Moldavien, Georgien, länder på Västra Balkan och i Asien, då särskilt Kina, Pakistan och Indien. Nu när strategin och arbetsprogrammet är på plats måste Frontex få de resurser som man behöver för att utföra sitt arbete på ett effektivt sätt, och medlemsstaterna måste se till att de har lämpliga resurser för att kunna delta i byråns gemensamma åtgärder och riskanalyser. Enheten för snabba ingripanden vid gränserna (RABIT) bör även kunna sätta in vid de östra och sydöstra gränserna. Frontex bör fortsätta att utveckla lämpliga underrättelsemetoder för att se till att riskanalyserna blir tillförlitliga och bör även uppmuntras till att delta i projekt, möten, konferenser och utbildning med tredjeländer.

Det krävs även en mer samordnad strategi för att uppnå förbättringar i hanteringen av arbetskraftsmigrationen . På detta område behövs det initiativ som omfattar alla berörda aktörer, främst handels-, arbetsmarknads- och utbildningsministerier, men även andra intressenter såsom arbetsmarknadens parter. Konkret bör man göra en utvärdering av och prognos över den globala tillgången och efterfrågan på arbetsmarknaden utifrån kompetensnivå och ta upp frågor som rör detta, såsom erkännande av kompetens och kvalifikationer, tillträde till arbetsmarknaden, integrering av migranter, främjande och underlättande av nya former av migration såsom temporär och cirkulär migration samt kapacitetsuppbyggande i form av arbetsförmedlingar i tredjeländer. Dessa initiativ är nära sammankopplade med främjandet av ett anständig arbete för alla inom migrationsområdet.

EU:s medlemsstater skulle kunna öka sitt antal sambandsmän för invandring i regionen och utveckla nätverk för dessa längs de vikigaste migrationsvägarna. Gemenskapen kan bidra till dessa ansträngningar genom fonden för de yttre gränserna.

Inrättandet av gemensamma centrum för viseringsansökningar – såsom det som har öppnat i Moldavien, i samarbete med Österrike, Ungern, Lettland och Slovenien och inom kort Estland och Danmark – skulle också kunna bidra till att medlemsstaterna får ett gemensamt serviceutbud. Dessutom skulle genomförandet av Informationssystemet för viseringar på regional nivå kunna vara en drivkraft för att förbättra medlemsstaternas representation och inrättandet av gemensamma centrum för viseringsansökningar i regionen.

EU och dess medlemsstater intensifierar sina ansträngningar för att stödja tredjeländer i att hantera migrationen på ett bättre sätt. Härvid spelar Taiex -instrumentet för kortfristiga expertuppdrag en viktig roll för att ställa nödvändiga experter till förfogande, även inom andra områden för rättvisa, frihet och säkerhet. Byråns mandat är dock för närvarande begränsat till kandidatländerna och de länder som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken. Man skulle emellertid kunna undersöka nya former för samarbetet i framtiden.

5. Slutsatser

De regionerna som gränsar till EU i öst och sydöst är viktiga när det gäller laglig och illegal migration både mellan länder i regionen och till EU. Dialogen och samarbetet om migrationsfrågor är redan mycket väl utbyggda med flera av länderna i regionen, särskilt i kampen mot illegal invandring. För att kunna tillämpa den övergripande strategin på dessa regioner måste samarbetet fortsätta att utvecklas, balanseras och utökas, med de medel som finns tillgängliga, särskilt genom att på ett bättre sätt diskutera rörlighet och migrationsfrågornas utvecklingsdimension, så att EU kan vinna trovärdighet hos sina partner och gå vidare till nästa steg i samarbetet med dem.

I ett första skede anser kommissionen att dialog och avtal om migrationsfrågor måste förbättras med partnerländerna i den europeiska grannskapspolitiken, inom de ramar som finns för att diskutera migration. För att kunna omsätta denna prioritering i praktiken bör de nuvarande viseringsförfarandena utvärderas och praktiska åtgärder för att underlätta mobiliteten för viktiga kategorier av migranter enligt nuvarande viseringsordningar undersökas före utgången av 2007. Med tanke på förändringarna i EU:s gränser efter utvidgningen krävs det nu att man fäster särskild uppmärksamhet på att främja det regionala samarbetet med och inom Svartahavsområdet, särskilt när det gäller gränskontroll och kampen mot illegal invandring. Samarbetet med Ryssland bör också fortsätta och intensifieras. Dessutom kommer dialogen och samarbetet med länder och regioner ännu längre österut fortsätta att utökas.

Ett viktigt mål i tillämpningen av den övergripande strategin i dessa regioner består i att upprätthålla en politisk samstämmighet och att se till att den kompletterar den dialog och de samarbetsinitiativ om migration och frågor som rör detta som redan pågår inom den övergripande ramen för EU:s politik för yttre förbindelser. Kommissionen kommer att i nära samarbete och samordning med medlemsstaterna och alla andra inblandade aktörer säkerställa denna samstämmighet och komplementaritet och en lämplig uppföljning, om möjligt med en tidtabell, för samordningen av den övergripande strategin i dessa regioner.

Bilaga I: Acronyms and glossary

1. ACRONYMS

ASEAN : Association of South-East Asian Nations

ASEM : Asia-Europe Meeting

BSBCIC : Black Sea Border Coordination and Information Centre

BSEC : Black Sea Economic Cooperation

BOMCA : Border Management in Central Asia

ENP : European Neighbourhood Policy

EUBAM : EU Border Assistance Mission

ICAT : UN Inter-Agency Cooperation Group on Human Trafficking

ICMPD : International Centre for Migration Policy Development

ILO : Immigration Liaison Officer

ILO : International Labour Organization

IOM : International Organisation for Migration

IPA : Instrument for Pre-Accession Assistance

MARRI : The Migration, Asylum, Refugees Regional Initiative

PCA : Partnership and Cooperation Agreement

RABIT : Rapid Border Intervention Team

SAA : Stabilisation and Association Agreement

SECI : South-East European Cooperative Initiative

SEECP : South-East Cooperation Process

STM : Stabilisation and Association Process Tracking Mechanism

TAIEX : Technical Assistance and Information Exchange Instrument

TF-OC : Task Force on Organised Crime in the Baltic Sea Region

UNDP : United Nations Development Programme

UNHCR : United Nations High Commissioner for Refugees

UNODC : United Nations Office on Drugs and Crime

UNTOC : UN Convention Against Transnational Organised Crime

2. G LOSSARY

Asia-Europe Meeting : ASEM is an informal dialogue process initiated in 1996. The EU Member States, the European Commission and thirteen Asian countries (Brunei, Burma/Myanmar, China, Cambodia, Indonesia, Japan, South Korea, Malaysia, Laos, the Philippines, Singapore, Thailand, and Vietnam) participate in the process. The ASEM 6 Summit held in September 2006 decided to admit India, Mongolia, Pakistan and the ASEAN Secretariat to the ASEM process, upon their completion of the necessary procedures.

Bali Process : brings participants together to work on practical measures to help combat people smuggling, trafficking in persons and related transnational crimes in the Asia-Pacific region and beyond. Initiated at the "Regional Ministerial Conference on People Smuggling, Trafficking in Persons and Related Transnational Crime" held in Bali in February 2002, the Bali Process follow-up is a collaborative effort participated in by over fifty countries and numerous international agencies.

Budapest Process : a consultative forum of more than fifty Governments from the wider European region and ten international organisations, which aims to promote good governance in the field of migration, a harmonised approach in dealing with irregular migration challenges and support for the transfer and common understanding of migration concepts and policies.

Cooperation platforms on migration and development : A concept proposed in the 2006 Communication on the Global Approach and endorsed by the December European Council. The idea is to bring together migration and development actors in a country or region to manage migration more effectively, in the interests of all, along specific migratory routes. Such platforms would bring together representatives of the country or countries concerned with Member States, the Commission and international organisations.

Global Approach to Migration : brings together migration, external relations and development policy to address migration in an integrated, comprehensive and balanced way in partnership with third countries. It comprises the whole migration agenda, including legal and illegal migration, combating trafficking in human beings and smuggling of migrants, strengthening protection for refugees, enhancing migrant rights and harnessing the positive links that exist between migration and development. It is underscored by the fundamental principles of partnership, solidarity and shared responsibility and uses the concept of 'migratory routes' to develop and implement policy.

MARRI : an initiative forming part of the South-East European Cooperation Process which aims to enhance regional cooperation. Participating states are Albania, Bosnia and Herzegovina, Croatia, the former Yugoslav Republic of Macedonia, Montenegro and Serbia. Its regional centre is located in Skopje.

Migration portals : web portals with information about legal migration opportunities and various other aspects of migration. The establishment of these web portals will be financially supported by the new budget line, 'Preparatory Action: Migration management – Solidarity in action'.

Migration profiles : a tool to bring together and analyse all the relevant information needed to develop policy in the field of migration and development and to monitor the impact of policies implemented.

Migration routes initiative : work along the main migratory routes through a particular region and towards the EU is identified and takes into account the need to work in close collaboration with the third countries along these routes.

Mobility partnerships : would provide the overall framework for managing various forms of legal movement between the EU and third countries. Such partnerships would be agreed with those third countries committed to fighting illegal immigration and that have effective mechanisms for readmission. Mobility partnerships are in the process of being developed – see the Communication on Circular migration and mobility partnerships between the European Union and third countries , adopted simultaneously.

Regional networks of ILOs : coordination mechanisms to bring together Immigration Liaison Officers so as to better coordinate and share information at the regional level.

Söderköping Process : supported by the EC, its strategic objective is to facilitate cross-border cooperation between a number of EU Member States, Candidate countries and the countries of Eastern Europe on asylum, migration and border management issues.

Annex II: Examples of EU cooperation with and assistance to countries covered by the Communication

This Annex aims to provide an overview of the cooperation which has been established until now in the field of migration and asylum by the EU and the European and Asiatic countries which are located along the migratory routes on the Eastern and South-Eastern flanks of the EU. The list is indicative and by no means exhaustive.

The Annex presents the projects which have been funded by the European Commission in these countries in the field of asylum, migration, border management and visa policy.

As regards the information included, it should be underlined that:

a) only those projects that were committed through programmes of the previous EU financial framework (2000-2006) are included in the list;

b) projects related to development of border infrastructures or addressing customs services or the police forces generically (not specifically the border police) are not included in the list; and

c) projects addressing the root causes of migration or trafficking in human beings are not listed.

The information presented should be used actively. Other donors can more easily see what the EC has been funding up to now, whereas we stimulate our implementing partners to take this information available on past projects into account when drafting proposals for future activities.

1. Countries in the Eastern and South-Eastern regions neighbouring the EU

1.1 The Western Balkans and Turkey

Regional

Project Name | Establishment of EU compatible legal, regulatory and institutional frameworks in the fields of asylum, migration and visa matters (CARDS/2003/077-352) |

Location | Western Balkans |

Implementation period | January 2004 – February 2006 |

Implementing Partner | Swedish Migration Board, together with ICMPD, IOM, UNHCR |

Budget/EC contribution | € 3.000.000 / € 3.000.000 |

Funding Programme | CARDS |

Responsible DG | ELARG |

Description | The objectives of the project were to contribute to a better strategic and technical understanding of EU standards and the best practices in the field of asylum, migration and visa; to support the development of a regional strategy, based upon benchmarks that translate a set of commonly accepted EU technical standards, practices and principles; to contribute in the development of detailed national strategies together with implementation action plans; to contribute to institution and capacity building. The project also promoted the creation of a regional network among the officials in the 5 countries of the region. |

Project Name | Support to and coordination of Integrated Border Management Strategies in the Western Balkans (CARDS/2004/081-242) |

Location | Western Balkans |

Implementation period | January 2005 – April 2007 |

Implementing Partner | France, Austria, OSCE, ICMPD |

Budget/EC contribution | € 1.999.984 |

Funding Programme | CARDS |

Responsible DG | ELARG |

Description | The project provided assistance to the countries for the development of their national Integrated Border Management strategies and Action Plans in order to ensure that these are coherent and effectively co-ordinated at the regional level. The project has contributed to this process by raising awareness and understanding of the concepts and relevant EU standards and best practice, as listed in the IBM Guidelines for Western Balkans. The assistance has supported a multidisciplinary approach, including support to border police, customs, veterinary and phyto-sanitary inspection services, as well as to other services involved in border management issues. |

Project Name | Fostering sustainable reintegration in Albania, the Kosovo province and former Yugoslav Republic of Macedonia, by reinforcing local NGO capacity service provision to returnees (2002/HLWG/003) |

Location | Albania, the Kosovo province and the FYR of Macedonia |

Implementation period | November 2003 – November 2005 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 700.759,69 / € 560.607,76 |

Funding Programme | B7-667 |

Responsible DG | JLS |

Description | This project focused on new mechanisms and the development of existing ones for return and reintegration through support to local NGOs (service provision and counselling capacities). The IOM offices in Western Europe defined a list of potential returnees and were able to develop a database. The project was then pursued in Albania, Kosovo and former Yugoslav Republic of Macedonia, by workshops for local NGOs. Reintegration services could then be provided: for instance a reintegration package was defined. Another component of the project was the development of different campaigns to raise public awareness of the targeted areas. |

Project Name | Network of immigration liaison officers (ILO) in the Western Balkans (Albania and surrounding region) (2002/HLWG/013) |

Location | Albania and surrounding region |

Implementation period | November 2002 –December 2003 |

Implementing Partner | Commissariaat General - Beleid Internationale Politiesamenverking, Belgium |

Budget/EC contribution | € 729.500 / € 429.750 |

Funding Programme | B7-667 |

Responsible DG | JLS |

Description | This project implemented by the Belgian authorities aimed at creating an Immigration Liaison Officers’ network (ILO) in the Western Balkans in order to structure and consolidate exchange of information and possible co-operation between the ILOs in the Western Balkans as well as with other important partners and local authorities. The added value of this project was the possible harmonisation of activities, the updated knowledge and the definition of policy guidelines in this field in the Western Balkans. |

Project Name | Promoting regular migration in the Western Balkans through establishment of regional migrant service centres providing information and migration related services” (2003/HLWG/051) |

Location | Western Balkans |

Implementation period | December 2004 – June 2006 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 815.119,64 / € 652.095,71 |

Funding Programme | B7-667 |

Responsible DG | JLS |

Description | The aim was to promote orderly labour migration flows and related awareness-raising through the creation of the first regional network of Migration Services Centres (MSCs) in the Western Balkans. The project contributed to establish and run 6 MSCs (Skopje, Prishtina, Belgrade, Zagreb, Sarajevo, and Tirana, the last one having been created before the project and representing a model for the others) and a website, through which not only would be migrants, but also people interested to return and reintegration, were provided counselling. |

Project Name | Training Action for the Balkans: Three intensive seminars on Asylum and International Protection for 120 civil servants (2005/103474) |

Location | Western Balkans |

Implementation period | December 2005 – December 2007 |

Implementing Partner | ERA- Académie de Droit Européen |

Budget/EC contribution | € 641.643 / € 512.617 |

Funding Programme | AENEAS 2004 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | Three seminars, one week each, will give a general overview of all the issues related to the migration and asylum, in particular: legal migration; dialogue on migratory flows; readmission and reintegration of the returnees; illegal migration. |

Project Name | Strong Institutions and a Unified Approach in the Asylum, Migration and Visa Management in the Western Balkans (2006/120-144) |

Location | Western Balkans |

Implementation period | January 2007 – October 2008 |

Implementing Partner | Migrationsverket |

Budget/EC contribution | € 625.000 / € 500.000 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | A better management of all aspects of migration flows in the region by regulating and facilitating legal migration and curbing illegal migration in the Western Balkan Countries. |

Project Name | Development of communication and information exchange systems on illegal migration in the Western Balkan region (2006/120-275) |

Location | Western Balkans |

Implementation period | January 2007 – June 2008 |

Implementing Partner | Ministry of the Interior of the Republic of Hungary - Office of EU Co-ordination and ICMPD |

Budget/EC contribution | € 625.000 / € 500.000 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | To assist the five SAp countries in the WB region in their efforts to developing a system for exchanging communication and information on illegal migration, and more particularly focussed on the preparation of the WB countries to the use of ICONET system and to the participation in the CIREFI group. |

Albania

Project Name | National Strategy on Migration (CARDS/2003/71910) |

Location | Albania |

Implementation period | September 2003 – July 2005 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 1.249.989 / € 1.000.000 |

Funding Programme | CARDS |

Responsible DG | EC DEL Tirana |

Description | The project addressed the need for reform in the field of migration management in Albania through the development of a national strategy on migration. |

Project Name | 'Establishment of EU compatible legal, regulatory and institutional frameworks? '(CARDS) |

Location | Albania |

Funding Programme | CARDS |

Responsible DG | EC DEL Tirana |

Description | CARDS 2002-3 promoted the establishment of EU compatible legal, regulatory and institutional frameworks in the fields of asylum, migration and visa matters. |

Project Name | Sustainable return, reintegration and development in Albania through consolidated preparatory actions for migration management (2001/HLWG/102) |

Location | Albania |

Implementation period | April 2002 – December 2003 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 835.885,00 / € 635.883 |

Funding Programme | HLWG – B7-667 |

Responsible DG | JLS |

Description | This project aimed to develop and strengthen regional capacities to manage irregular migration flows into, through and from Albania. This has been achieved by establishing the necessary mechanisms to facilitate the voluntary return and sustainable reintegration of 175 victims of trafficking and illegal migrants stranded in Albania in their countries of origin such as Turkey, Moldova and Ukraine. The project was instrumental for the establishment of a National Reception Centre (NRC). It served as a preparatory measure working towards the long-term development of a sustainable migration management system. |

Project Name | Upgrading the border control system of Albania along European standards (2001/HLWG/124) |

Location | Albania |

Implementation period | December 2001 – April 2003 |

Implementing Partner | ICMPD |

Budget/EC contribution | € 551.649,43 / € 441.320 |

Funding Programme | HLWG – B7-667 |

Responsible DG | JLS |

Description | This project aimed to develop a blueprint for a border guarding system and a master plan for its realisation. In order to achieve these goals, ICMPD worked closely with the Albanian authorities to establish an International Border Guarding Task Force. The project also elaborated jointly with the Albanian authorities an action plan which was the basis for later funding by the programme CARDS, thanks to the blueprint of the Albanian border system provided. |

Project Name | Developing of the asylum system in Albania (2001/HLWG/127 and 2004/81185) |

Location | Albania |

Implementation period | January 2002 – June 2006 |

Implementing Partner | UNHCR |

Budget/EC contribution | € 764.438, 87 / € 732.088 (B7-667) €2.000.000 / € 2.000.000 (2004/81185) |

Funding Programme | HLWG – B7-667 CARDS |

Responsible DG | JLS and EC DEL Tirana |

Description | The overall objective of these projects was to set up a functioning and effective mechanism for asylum and refugee protection in Albania. This projects work along the lines of a three-stage process: pre-procedure (access), procedure (refugee status determination) and post-procedure (durable solutions). In term of access to the asylum system, fair and efficient procedures for the border regime, consistent with International and European protection standards, are being developed and implemented. |

Project Name | Migrant Service Centres (CARDS) |

Location | Albania |

Implementing Partner | IOM |

Funding Programme | CARDS 2003 |

Responsible DG | EC DEL Tirana |

Description | Migrant Service Centers were established providing information and migration related service in particular to improve management of labour migration towards Italy. |

Project Name | “Combating irregular migration in Albania and the wider region; Targeted support to capacity building within the framework of readmission support to Albania” (2003/HLWG/055) |

Location | Albania |

Implementation period | December 2004 – June 2006 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 882.345,45; EU grant: € 705.876,36 |

Funding Programme | HLWG – B7-667 |

Responsible DG | JLS |

Description | Relevant Albanian authorities received information on the EU best practices related to management of apprehended illegal migrants, received training (including on foreign languages), were adviced regarding the standards to be respected for the establishement of a reception center for illegal migrants in Albania, for the handling of the latter and for their repatriation to their home countries. |

Project Name | Implementation of the readmission agreement (CARDS) |

Location | Albania |

Budget/EC contribution | € 2.000.000 |

Funding Programme | CARDS 2004 |

Responsible DG | ELARG |

Project Name | Building a Mechanism to effectively and sustainable implement readmission agreements between Albania, the EC and third countries (2005/103499) |

Location | Albania |

Implementation period | December 2005 – April 2008 |

Implementing Partner | Ministry of Interior, Public Administration and Decentralisation of the Hellenic Republic; IOM |

Budget/EC contribution | € 1.818.460 / € 1.454.768 |

Funding Programme | AENEAS 2004 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | The project supported Albania to identify and manage the return of third country returned illegal migrants and to help reintegration of returned Albanians. |

Project Name | W.A.R.M. (2005/103559) |

Location | Albania |

Implementation period | January 2006 – December 2008 |

Implementing Partner | Comune di Roma |

Budget/EC contribution | € 1.519.207 / € 1.215.196 |

Funding Programme | AENEAS 2004 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | Reintegration of Albanian returnees through their insertion on labour market and through micro-enterprises creation. |

Project Name | ALBAMAR (2005/103632) |

Location | Albania and Morocco |

Implementation period | December 2005 – December 2008 |

Implementing Partner | COOPI - Cooperazione Internazionale |

Budget/EC contribution | € 1.668.216 / € 1.334.572 |

Funding Programme | AENEAS 2004 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | Definition and implementation of an integrated support to Moroccan and Albanian migrants forcedly or voluntarily repatriated from Italy that are highly exposed to the risks of illegal migration and criminal activities |

Project Name | Former et créer un réseau institutionnel pour l’identification, l’accueil et l’intégration durable des personnes en retour |

Location | Albania |

Implementation period | January 2007 – December 2008 |

Implementing Partner | Associazione Centro Europa Per La Scuola Educazione E Societa-Ceses |

Budget/EC contribution | € 834.551 / € 652.443 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | Soutenir les institutions albanaises dans le processus de création d’un système efficace de gestion des flux des personnes en retour visé à la mise en œuvre de l’accord de réadmission avec la CE et à l'élimination des causes de l'émigration illégal. |

Bosnia and Herzegovina

Project Name | Support to Migration Management Capacities (2003/72875 and 2005/115633) |

Location | Bosnia and Herzegovina |

Implementation period | November 2003 – January 2008 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 870.000 / € 870.000 (2003/72875) € 1.200.000 / € 1.200.000(2005/115633) |

Funding Programme | CARDS 2003 and 2005 |

Responsible DG | DEL Bosnia and Herzegovina |

Description | These projects aim at ensuring that the Sector for Immigration and Asylum, established within the Ministry of Security have administrative and procedural capacity that will allow Bosnia and Herzegovina to effectively manage population movements, and develop a migration policy for Bosnia and Herzegovina that will be coordinated by the Ministry of Security and regularly reviewed; to ensure that management structures necessary for the effective implementation of migration policies and legislation, in line with the EU standards and practices are developed; to strengthen the legislative basis for the management of migration processes in Bosnia and Herzegovina by developing new legislation and by-laws and consolidating existing legislation and procedures in line with EU standards and practices and other international norms; to establish a Migration Information System that will allow the Ministry of Security to collect and analyze information about non-citizens that will be used to develop migration policy, visa requirements and improve legislation and procedures. |

Project Name | Support to Asylum Management Capacities (2003/072-091 and 2005/109048) |

Location | Bosnia and Herzegovina |

Implementation period | October 2003 – June 2007 |

Implementing Partner | UNHCR |

Budget/EC contribution | € 1.000.000 / € 1.000.000 (2003/072-091) € 800.000 / € 800.000 (2005/109048) |

Funding Programme | CARDS |

Responsible DG | EC DEL Sarajevo |

Description | These projects have the following key objective: to establish a clearly identified and independent authority, as a competent “asylum unit” within the competent ministry, with responsibility for examining requests for refugee status and taking decisions on refugee status in the first instance. |

Project Name | Strengthening the protection of asylum seekers (2005/103661) |

Location | Bosnia and Herzegovina |

Implementation period | January 2006 – December 2007 |

Implementing Partner | VASA PRAVA – Bosnia and Herzegovina |

Budget/EC contribution | € 856.932,56 / € 616.562,98 |

Funding Programme | AENEAS 2004 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | Ensuring a maximum protection and access to justice for asylum seekers, recognized refugees and other categories of persons under international protection in Bosnia and Herzegovina, and victims of human trafficking, ensuring the full access to their rights via the provision of free legal aid and information campaigns. |

Project Name | Support to EU support for the implementation of the Integrated Border Management Strategy for Bosnia and Hezegovina (2006/120289) |

Location | Bosnia and Herzegovina |

Implementation period | May 2006 – April 2008 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 1.018.016 / € 1.000.000 |

Funding Programme | CARDS |

Responsible DG | DEL Bosnia and Herzegovina |

Description | EU support to the Indirect Taxation Agency (ITA), State Border Service, Veterinary and phyto-sanitary and market inspectorates by providing training, study tours and workshops, revision of legislation, and setting up a joint analysis centre. |

Croatia

Project Name | Protection of Asylum seekers in the Republic of Croatia and Regio (2005/103578) |

Location | Croatia |

Implementation period | January 2006 – December 2008 |

Implementing Partner | Croatian Law Centre |

Budget/EC contribution | € 1.274.842,27 / € 1.000.000 |

Funding Programme | AENEAS 2004 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | Strengthening the protection in CRO and region (Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro) by developing asylum system consistent with international standards. |

The former Yugoslav Republic of Macedonia

Project Name | Enhancement of the asylum management system (2003/01/08) |

Location | The former Yugoslav Republic of Macedonia |

Implementation period | April 2006 – December 2006 |

Implementing Partner | Transtec (BE) |

Budget/EC contribution | € 160.000 / € 160.000 |

Funding Programme | CARDS 2003 |

Responsible DG | ELARG |

Description | The programme provides short-term technical assistance in the field of asylum regarding the definition of operational procedures on asylum and the design of an IT platform for the relevant line ministries. The aim of the project is to enhance the asylum management system in the country. |

Project Name | Construction of reception centre for asylum seekers (2002/01/14) |

Location | The former Yugoslav Republic of Macedonia |

Implementation period | February 2005 – December 2006 |

Implementing Partner | GD Granit AD Skopje (MK) |

Budget/EC contribution | € 1.850.000 / € 1.850.000 |

Funding Programme | CARDS 2002 |

Responsible DG or EC Delegation | ELARG |

Description | The project aims to construct a reception centre for asylum seekers. The centre will be located in the vicinity of Skopje and will have an administrative building for registration and administration of asylum seekers and several buildings for hosting asylum seekers. It will be able to host up to 150 persons, but the design includes possible future extension for up to 300 people. |

Project Name | Development of immigration and asylum strategy, legislation and action plan (2002/01/14; 2003/01/08) |

Location | The former Yugoslav Republic of Macedonia |

Implementation period | February 2004 – December 2005 |

Implementing Partner | Charles Kendall & Partners Ltd (UK); B&S Europe (BE) |

Budget/EC contribution | € 160.000 / € 160.000 – CARDS 2002; € 1.000.000 / € 1.000.000 – CARDS 2003 |

Funding Programme | CARDS 2002 - 2003 |

Responsible DG or EC Delegation | ELARG |

Description | The programme provided technical assistance and training to develop and implement the National Action Plan for Migration and Asylum. The TA team also provided amendments to primary and secondary legislation pertaining to the new Law on Asylum as well as assisted in the development of the new Law on the Movement and Residence of Foreigners. In the framework of the programme, a new project proposal has been launched that will look into the enhancement of the asylum management system in the country. |

Serbia[11]

Project Name | Building an Asylum structure in Serbia and Montenegro (2003/HLWG/046) |

Location | Serbia and Montenegro |

Implementation period | October 2004 – October 2006 |

Implementing Partner | UNHCR |

Budget/EC contribution | € 762.936,02 / € 530.890,77 |

Funding Programme | B7-667 - HLWG |

Responsible DG | JLS |

Description | This UNHCR project was designed to assist the authorities in setting up an asylum structure. This implies defining competencies and responsibilities on asylum within the current constitutional framework; Adopting an asylum law at the state level; Putting a functioning body in charge of asylum seekers and refugees; Setting up a fair RSD (Refugee Determination Status) process; Establishing reception centres. The project target is to set up the initial phases of a functioning protection mechanism; a first step, which targets the achievement of the adoption of Refugee legislation and the establishment of reception centres. In March 2005, the asylum law of the SGC at the state level was adopted, but remains incomplete, despite active lobbying during the formulation of the law. Negotiations on defining the best location for the reception centres in Serbia and in Montenegro are ongoing. The target is to have a centre in Serbia with a capacity of accommodating 200 people and of 110 people minimum in Montenegro. |

Project Name | Building an Asylum structure in Serbia and Montenegro (2005/103439) |

Location | Serbia and Montenegro |

Implementation period | January 2006 – December 2007 |

Implementing Partner | UNHCR |

Budget/EC contribution | € 872.507,41 / € 698.005,92 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | Continuation of assistance to Serbia and Montenegro to develop their asylum structures. |

Project Name | Employed, Empowered – Serbia (2006/120-073) |

Location | Serbia |

Implementation period | November 2006 – November 2008 |

Implementing Partner | Stichting Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe |

Budget/EC contribution | € 699.834 / € 559.867 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | The specific objective of the project is to support the durable reintegration of refugees, IDPs and returnees into society by researching solutions enabling them to build up sustainable livelihoods for themselves. |

Project Name | Support to the process of readmission through sustainable reintegration of returnees from Western Europe to Serbia and Montenegro (2006/120-168) |

Location | Serbia and Montenegro |

Implementation period | January 2006 – June 2008 |

Implementing Partner | Kentro Anaptyxis kai Ekpaidefsis Evropaiki Prooptiki |

Budget/EC contribution | € 1.750.404,66 / €1.339.059,56 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | Overall objective of the action is support to the process of readmission through sustainable reintegration of returnees from Western Europe to Serbia and Montenegro. |

Turkey

Project Name | Support to the Turkish Immigration authorities in the area of asylum (2001/HLWG/115) |

Location | Turkey |

Implementation period | June 2002- November 2004 |

Implementing Partner | Bundesamt für die Anerkennung ausländischer Flüchtlinge (BAFL), Germany. |

Budget/EC contribution | € 577.800, 50 / € 457.628,00 |

Funding Programme | B7-667 – HLWG |

Responsible DG | JLS |

Description | The aim of this project implemented by the German Bundesamt für die Anerkennung ausländischer Flüchtlinge (BAFL) was to promote partnership with Turkey on migration policy in order to contribute to a better control and prevention of migration flows and to help to combat illegal migration by establishing an effective asylum system. It helped to develop an efficient and balanced migration administration in all fields, in particular the development and establishment of an asylum system, corresponding to the EU acquis. This project has also contributed to a certain extent to the progress in the planning of the new national asylum system and implementation of the EU acquis. |

Project Name | Development of the asylum system in Turkey (2001/HLWG/126 and 2002/HLWG/031) |

Location | Turkey |

Implementation period | April 2002 – May 2005 |

Implementing Partner | UNHCR |

Budget/EC contribution | € 969.417.47; € 775.533.98 (2001/HLWG/126) € 900.420,73 / € 596.800,00 (2002/HLWG/031) |

Funding Programme | B7-667 – HLWG |

Responsible DG | JLS |

Description | The project initially focused on reinforcing the UNHCR branch to carry out the Refugee Status Determination (RSD) and building an information system. It also commissioned studies on the best practice of countries that could be a model for Turkey, organised training of officials and strengthened the temporary procedure. It enabled the reduction of the back-log in the management of asylum files and enhanced co-operation between EU MS officials and Turkish officials. The second project covered needs for infrastructure, training and information and aimed at to strengthening the asylum procedure, train government officials and disseminate best practices. It also looked for a deeper involvement of the civil society. |

Project Name | Refugee Support Program – Turkey (2006/120-126) |

Location | Turkey |

Implementation period | January 2007 – December 2009 |

Implementing Partner | Helsinki Yurttaslar Dernegi |

Budget/EC contribution | € 732.340,36 / € 585.854,11 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | The Refugee Support Program” of Helsinki Citizens’ Assembly aims to develop legislation and national practices as regards international protection and asylum in Turkey, ensuring observance of the principle of "non refoulement" and to improve Turkey's capacity to cope with asylum seekers and refugees. Within this broader objective, the specific objective of the action is to improve asylum seekers' and refugees' access to international protection by improving their reception and detention conditions in Turkey through the provision of comprehensive legal and psychological services; public legal education and refugee empowerment; capacity building for civil society organizations, professionals and government agencies; and lobbying for progressive change in law and policy reflecting refugee rights under EC and international law. |

Project Name | Pilot Refugee Application Centre (PRAC) and Screening Unit (SU) (2006/120281) |

Location | Turkey |

Implementation period | January 2007 – June 2009 |

Implementing Partner | Immigration and Naturalisation Service the Netherlands |

Budget/EC contribution | € 1.753.806 / € 997.915,61 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | Implementation of the National Action Plan on asylum and migration. Specific objective: The setting up of a Pilot Refugee Application Centre in Konya including a Screening Unit in Van. |

1.2 European Neighbourhood Policy partner countries in Eastern Europe and the Southern Caucasus

Regional Eastern Europe

Project Name | Dialogue and Technical capacity building in migration management: Central Asia, Russia, Afghanistan and Pakistan (2002/ HLWG/004) |

Location | Central Asia, Russia, Afghanistan and Pakistan |

Implementation period | March 2003 – September 2005 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 1.488.765,15 / € 1.210.654 |

Funding Programme | B7-667 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | The project aimed at fostering the dialogue between the Russian Federation and the Central Asiatic Republics, Afghanistan and Pakistan in the field of border and migration management. Meetings between officers of the involved countries, and a study tour, aimed at facilitating coordination, at sharing information and disseminating best practices were organised. Some focus was also placed on improving the management of some segments of the Russian-Kazakh border, where some equipment was delivered and a study tour was organised. The project also assisted the voluntary repatriation of some migrants. |

Project Name | Re-direction of the Budapest process activities to the CIS region (2003/HLWG/064 ) |

Location | Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Moldova, the Russian Federation, Tajikistan, Turkmenistan, Ukraine, Uzbekistan |

Implementation period | March 2004 – July 2005 |

Implementing Partner | ICMPD |

Budget/EC contribution | € 760.383,60 / € 587.183,96 |

Funding Programme | B7-667 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | This project's aim was to collect in a comprehensive and comparable manner information and analysis of irregular flows of migration within, from and through the CIS region. The project sought also to establish a network of senior officials dealing with irregular migration, in order to pave the way for a structured dialogue in the CIS region. The CIS countries are now brought into the framework of the Budapest process and are more aware of migration policies in the EU, by attending conferences with officials from other CIS countries, the EU Member States, the European Commission and international organisations. |

Project Name | Towards sustainable partnerships for the effective governance of labour migration in the Russian Federation, the Caucasus and Central Asia (2006/120-072) |

Location | Russian Federation, Armenia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan |

Implementation period | December 2006 – December 2009 |

Implementing Partner | ILO - International Labour Organization |

Budget/EC contribution | € 2.433.508 / € 1.945.105 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | The project focuses on key labour migration issues that are rising quickly on political agendas there and are essential components for stability and sustainable and equitable economic growth. There are five specific objectives: (1) To develop practical methods for assessing and forecasting labour market requirements with a view to improving migration governance; (2) to promote decent work and enhance the protection of migrant workers’ rights; (3) to develop a system of earned regularisation and introduce sound regularisation policies and procedures; (4) to contribute to the productive utilization of the region’s human resources by developing systems for the portability of qualifications and reducing bureaucratic obstacles to recruitment; and (5) to develop policies that enhance the positive impact of migration on development in origin countries. |

Project Name | The East-Central European Cross Border Co-operation Enhancement process (The Söderköping Process) (2003/HLWG/009 and 2005/103489) |

Location | Belarus , Moldova, Ukraine |

Implementation period | May 2004 – December 2008 |

Implementing Partner | Swedish Migration Board, UNHCR, IOM |

Budget/EC contribution | € 997.500 / € 762.488,00 (2003/HLWG/009) € 1.634.873,16 / € 1.307.898,40 (2005/103489) |

Funding Programme | B7-667 – HLWG and AENEAS 2004 |

Responsible DG | JLS and EuropeAid |

Description | This process provides training and a forum for comparing national experiences and disseminating best practices and for peer pressure mainly, but not exclusively, on asylum management, between WNIS countries, some EU MSs (with the Swedish Migration Board in a leading role), the UNHCR and the IOM. A Secretariat is now based in Kyiv. |

Project Name | The protection of refugees asylum seekers and forced migrants (2005/103619) |

Location | Belarus , Moldova, Ukraine, Russia |

Implementation period | December 2005 – December 2008 |

Implementing Partner | European Council on Refugees and Exiles - ECRE |

Budget/EC contribution | € 705.331 / € 529.705 |

Funding Programme | AENEAS 2004 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | Improve the implementation in Belarus, Moldova, Ukraine and Russia of national and international refugee and human rights instruments – leading to increased security and protection for refugees. |

Project Name | Elimination of human trafficking from Moldova and Ukraine through labour market based measures (2006/120-079) |

Location | Moldova and Ukraine |

Implementation period | November 2006 – October 2008 |

Implementing Partner | ILO and ICMPD |

Budget/EC contribution | € 935.615,97 / € 748.492,78 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | The project offers a long-term perspective against trafficking in human beings in Moldova and Ukraine by addressing gaps in the current implementation of National Action Plans against Human Trafficking (NAP). Designed to strengthen national capacity in implementing NAP, this proposal aims in particular to involve labour market actors in prevention, reintegration and prosecution activities. The purpose is not only to support the prosecution and assistance to victims but also in particular to increase transparency, fairness and efficiency in the labour market as concerns job placements. |

Project Name | Combating Trafficking in Human Beings in Ukraine and Moldova (2006/120-250) |

Location | Moldova and Ukraine |

Implementation period | January 2007 – December 2008 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 2.160.346,02 / € 1.728.276,82 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | IOM will run 6 shelters for victims, promote information campaigns with focus on schools, carry out training for law enforcement agencies, including judges, and facilitate their cooperation with NGOs. |

Belarus

Project Name | Combating Trafficking in Human Beings in the Republic of Belarus (2002/29979) |

Location | Belarus |

Implementation period | September 2002 – November 2005 |

Implementing Partner | UNDP |

Budget/EC contribution | € 900.000 / € 900.000 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EC DEL Kiev |

Description | The project contributed to the fight against trafficking in human beings in Belarus. |

Project Name | Enhancing Border Management in Belarus - BOMBEL 1 (2005/100-530) & BOMBEL 2 (2006/104-281) |

Location | Belarus |

Implementation period | March 2005 – December 2006 September 2006 – December 2007 |

Implementing Partner | UNDP |

Budget/EC contribution | € 4.721.000 / € 4.500.000 (BOMBEL 1) € 9.066.000 / € 8.800.000 (BOMBEL 2) |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EC DEL Kiev |

Description | Through the projects the EC funds a number of study visits and trainings and seminars which are organised with the involvement of EU MSs experts. Two European standard accommodation centres for irregular migrants (in Brest and in Pinsk) and a separate one for asylum seekers in the city of Pinsk have been / will be established, a dog training centre has been upgraded and equipped with modern technology, and various border control and surveillance equipment has been supplied. Furthermore the BOMBEL projects aim at modernising the equipment used by border troops in compliance with the EU standards, through the provision of computer-aided equipment and technology, motor-cars and lorries; engineering, technical, communication, radiation-measuring and other pieces of equipment; communication instrument, with the aim in particular of increasing the mobility of border troops along the green border and their capacity of surveillance on trains and at the border posts. |

Project Name | Strengthening Migration Management in Belarus - MIGRABEL (2006/104300) |

Location | Belarus |

Implementation period | June 2006 – May 2008 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 775.000 / € 700.000 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EC DEL Kiev |

Description | Through this project the EC is contributing to establishing a travel document issuing and control system which will meet latest international standards and comply with biometric requirements. Moreover, a national database will be developed and will be able to store and process biometric data. Beneficiaries are the Ministry of Internal Affairs, the Ministry of Foreign Affairs and the State Border Guard Committee. |

Project Name | Strengthening Protection Capacity in Belarus (2006/120221) |

Location | Belarus |

Implementation period | December 2006 – December 2008 |

Implementing Partner | UNHCR |

Budget/EC contribution | € 719.628,50 / € 575.702,80 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | The overall objective of the action is to facilitate the development of the asylum system in Belarus. The specific objective is to develop an effective referral system in order to ensure the respect of the principle of non-refoulement. |

Additionally, under CBC 2006 Budget, Belarus is supposed to receive an additional €14 million assistance aimed at improving border controls through provision of equipment for border surveillance and the establishment of fibre optic cable networks to central authorities and between selected border crossing points. This latter component will facilitate smooth border and customs clearance thus reducing waiting hours at border crossing points and at the same time ensuring and improving security controls through modern data networks and/or control equipment. Furthermore technical assistance will also be offered, possibly through a twinning.

Moldova

Project Name | Combating trafficking in women (2002/30263) |

Location | Moldova |

Implementation period | September 2002 – June 2004 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 600.000 / € 600.000 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EC DEL Kiev |

Description | This project aimed at providing law enforcement agencies with technical support and training as well as promoting cross-border cooperation, raising awareness among potential victims about the risks of being trafficked, assisting the actual victims by facilitating repatriation, offering medical and psychological cares and hospitality in a shelter. |

Project Name | Capacity building and technical cooperation for Moldovan border officials (TACIS/2003/077575) |

Location | Moldova |

Implementation period | December 2003 – November 2005 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 1.100.000 / € 900.000 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EC DEL Kiev |

Description | This project aimed at providing training, technical assistance, and supply of equipment to border guards and other border officials in Moldova, with a particular view to enhance capacity of the Ungheni Border Guard Training Centre by providing physical facilities and equipment as well as by assisting in curricula development. |

Project Name | IOM Rehabilitation Centre for Victims of Trafficking (Chisinau, Moldova): Recovery, Rehabilitation and Reintegration through Comprehensive Care (TACIS/2004/72590) |

Location | Moldova |

Implementation period | December 2004 – February 2006 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 308.000 / €308.000 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EC DEL Kiev |

Description | The project set up a Rehabilitation Centre for Victims of Trafficking (Chisinau, Moldova), focussed on the recovery, rehabilitation and reintegration of the victims through comprehensive Care. |

Project Name | Enhancing border control management in the republic of Moldova (TACIS/2004/027521) |

Location | Moldova |

Implementation period | December 2004 – December 2005 |

Implementing Partner | UNDP |

Budget/EC contribution | € 1.850.000 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EC DEL Kiev |

Description | The project aimed at strengthening border control capacities at selected Moldovan border crossing points through the supply of equipment and training. |

Project Name | Strengthening Migration Management in Moldova - MIGRAMOL (2006/104300) |

Location | Moldova |

Implementation period | June 2006 – May 2008 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 775.000 / € 700.000 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EC DEL Kiev |

Description | The aim of this project is to improve migration management capacity with a particular focus on the treatment of irregular migrants. The core activity under the project is to ensure international standards in the accommodation of irregular migrants with the refurbishment of an accommodation facility, to develop a health care system (including the creation of a health post), in order to provide medical assistance to irregular migrants held, to train staff and develop norms and guidelines for the management of an accommodation facility in accordance with the best international standards and most particularly with the standards set by the Council of Europe, the European Court of Human Rights and the Committee for Prevention of the Torture. |

Project Name | Improvement of Border Controls at the Moldovan-Ukrainian State Border - BOMMOLUK 1 (2006/125442) |

Location | Moldova and Ukraine |

Implementation period | September 2006 – December 2007 |

Implementing Partner | UNDP |

Budget/EC contribution | € 3.250.000 / € 3.000.000 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EC DEL Kiev |

Description | The objective of this project is to build up appropriate and institutional capacity in Moldova and Ukraine to ensure effective border and customs controls and border surveillance with particular attention to the Moldovan-Ukrainian state border. |

Project Name | EU Border Assistance Mission to Ukraine and Moldova - EUBAM (RRM and TACIS) |

Location | Ukraine and Moldova |

Implementation period | November 2005 – December 2008 |

Implementing Partner | UNDP |

Budget/EC contribution | RRM: € 4.000.000 TACIS: € 24.200.000 (not all yet contracted) |

Funding Programme | RRM and TACIS |

Responsible DG | EC DEL Kiev |

Description | The objective of this project is to contribute to the enhancement of the overall border and customs management capacities of Moldova and Ukraine border officials and to contribute to a peaceful solution to the Transniestria conflict. The deployment of the EUBAM mission along the Moldovan-Ukrainian border as well as along the Moldovan internal/administrative boundary was initiated with particular attention to the Transnistrian border sector, which the Moldovan authorities can not effectively manage. 17 EU Member States provide significant financial contribution to EUBAM's activities through the secondment of border police and customs personnel whose salaries are being paid by the EU Member States' administration. |

Project Name | Beyond Poverty Alleviation: Developing a Legal, Regulatory and Institutional Framework for Leveraging Migrant Remittances for Entrepreneurial Growth in Moldova (2006/120234) |

Location | Moldova |

Implementation period | January 2007 – December 2008 |

Implementing Partner | IOM – International Organisation for Migration |

Budget/EC contribution | € 997.700 / € 794.665,38 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | This project aims at maximising the positive effects of migration on development, by promoting the cheaper transfer and providing advice for the most rentable use of migrants remittances in view of pro-development projects. |

Additionally, under CBC 2006 Budget Moldova is supposed to receive an additional €12 million assistance aimed at improving border controls through provision of equipment for border surveillance and the establishment of fibre optic cable networks to central authorities and between selected border crossing points. This latter component will facilitate smooth border and customs clearance thus reducing waiting hours at border crossing points and at the same time ensuring and improving security controls through modern data networks and/or control equipment. Furthermore technical assistance will also be offered, possibly through a twinning.

A TACIS RAP 2005 allocation of €6.6 million will enable to complete the demarcation of the Ukrainian- Moldovan border (the project will concentrate on the Southern border in front of the Black sea and on the Transnestrian sector, as the remaining parts were already ensured by the Ukrainian and Moldovan State Funds) and to set joint border posts.

Ukraine

Project Name | Fight against trafficking in human beings-Ukraine (2003/69572) |

Location | Ukraine |

Implementation period | December 2003- June 2006 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 1.892.000 / € 1.892.000 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EC DEL Kiev |

Description | The project covered three areas in this regard: 1) prevention of trafficking through dissemination of information and increase of public awareness; 2) prosecution and criminalisation of trafficking and building up capacity of Ukrainian law enforcement and judicial authorities; 3) protection and reintegration of victims through assisting victims with legal, medical and psychological help, shelter and micro-grants as an income generating basis. |

Project Name | Reinforcing the State Border Guard Service of Ukraine's Human Resources Management System (TACIS/2005/115-592) |

Location | Ukraine |

Implementation period | December 2005 – December 2007 |

Implementing Partner | International Organization for Migration |

Budget/EC contribution | € 4.341.000 / € 4.000.000 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | DEL Ukraine |

Description | Support to the State Border Guard Service's strategy towards an EU-type border police / law enforcement agency aimed at reforming the human resources management system (legislation, staff recruitment, staff training, career development).By the involvement of Hungarian and Polish border guards, it aims at improving human resources management, starting from recruitment, the development of training strategies, plans and curricula in line with EU standards and requirements, and being completed with a career development programme for border guard personnel. The programme will support the transition of a military-type structured entity towards a European-type law enforcement entity. |

Project Name | “Establishment of migration management in Zakarpattya in Ukraine” (2003/HLWG/039) and “Enhancing Capacities in the Area of Protection and Treatment of Refugees and Asylum Seekers in Zakarpattya /Western Ukraine” (2006/120-173) |

Location | Ukraine |

Implementation period | June 2004 – June 2008 |

Implementing Partner | Osterreichische Caritaszentrale |

Budget/EC contribution | € 1.627.823,77 / € 1.302.259,02 (2003/HLWG/039) € 874.928,04/ € 699.942,43 (2006/120-173) |

Funding Programme | HLWG B7-667 AENEAS 2005 |

Responsible DG | JLS and EuropeAid |

Description | The projects have a humanitarian component, improving the living conditions of apprehended migrants in Zakarpattya. In addition, the activities contribute to the improvement of counselling, protection and registration of refugees while being detained and during all phases of their asylum procedure as well as to the improvement of cooperation and exchange of migration authorities and NGOs specialised in the field. |

Project Name | Monitor and promote the respect of human rights and fundamental freedoms of refugees and migrants |

Location | Ukraine |

Implementing Partner | Chernihiv Public Committee for Human Rights Protection |

Budget/EC contribution | € 78.000 |

Responsible DG/Del | EIDHR (European Initiative for Democracy and Human Rights) |

Description | This project is implemented with the aim to monitor and promote the respect of human rights and fundamental freedoms of refugees and migrants with focus on the regions of Chernihiv, Kharkiv, Sumy, Zakarpattya and Lviv. |

Project Name | Assistance to the Legal and Administrative Reforms in Ukraine in the Sphere of Migration and Refugees’ Protection According to the Norms and Standards of the European Union (2004/87047 ) |

Location | Ukraine |

Implementation period | July 2006 – March 2007 |

Implementing Partner | Ludwig Boltzmann Institute |

Budget/EC contribution | € 500.000 / € 500.000 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EC DEL Kiev |

Description | The project's objective is to increase the competence of the staff of Ukrainian institutions in asylum and asylum related matters and the inter-institutional cooperation of the institutions involved by establishing internal working relations. |

Project Name | Strengthening Asylum and Protection Capacity in Ukraine by Enhancing the Capacity of Governmental and Civil Society Stakeholders in a Participatory Approach and Cross-sector Co-operation (2006/120-176) |

Location | Ukraine |

Implementation period | January 2007 – December 2008 |

Implementing Partner | Dansk Flygtningehjaelp |

Budget/EC contribution | € 534397,23 / € 427517,78 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | To ensure that the Ukrainian asylum and refugee system is able to function in a transparent manner and in accordance with principles based on human rights and rule of law and in a participatory approach with civil society capacities. |

Project Name | Strengthening capacities and cooperation in the identification of forged and falsified documents in Ukraine (2006/120-195) |

Location | Ukraine |

Implementation period | January 2007 – December 2008 |

Implementing Partner | ICMPD |

Budget/EC contribution | € 783.161,25 / € 626.400,6 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | To contribute to an increased effectiveness in the fight against illegal migration by the Ukrainian authorities. |

Project Name | Capacity building of Migration management: Ukraine Phase I and Phase II (2004/096-462 and 2006/124-449) |

Location | Ukraine |

Implementation period | March 2005 – December 2007 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 4.204.672 / €3.781.505 (2004/096-462) € 3.074.474 / € 2.767.000 (2006/124-449) |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | DEL Ukraine |

Description | The activities aim at enhancing the capacity of the Government of Ukraine (GoU) to manage the migration flows and control the illegal movement of migrants to and through the territory of Ukraine. The projects seeks to do so by carrying out various interlinked actions, i.e. an assessment of migration situation, the development of best practices, based upon international standards and conventions, the refurbishment of accommodation centres for detained migrants and the piloting of a voluntary return programme, and to support the GoU’s efforts to comply with and ensure European best practices and humanitarian standards set by the Council of Europe, the European Court of Human Rights, and the CPT as well as the harmonisation with the EU acquis communautaire. |

Several projects were funded by TACIS (from RAP 2000 until NAP 2005) in view of providing the border guards of Ukraine with better equipment to control the green border and the land border crossing points (walky-talkies, radios for long distance communication including data transmission, 4 wheels cars, night-visors, metal detectors, passport readers, computers, software for data registration etc.) along the entire Northern and Eastern border with Belarus and Russia , and the South-West border with Moldova for an overall amount of approximately €20 million.

Under the TACIS NAP 2006, an allocation of €5 million (within a larger project addressing also Customs Service) is available to promote further improvement of the quality of Border Guards capacity of surveillance and alignment to the EU/Schengen standards. Both through this allocation and an additional €4 million which is available under the CBC programme (2006 budget) it will be possible to procure additional border equipment.

Regional Southern Caucasus

Project Name | An integrated approach to promoting legal migration through national capacity building (2005/103475) |

Location | South Caucasus |

Implementation period | January 2006 – December 2007 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 971.747 / € 777.397 |

Funding Programme | AENEAS 2004 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | The project contributed to the creation in the three countries of Migration Resource Centers, where information about potential and actual migrants are collected for the benefit of employers and students, and potential migrants can find information about the rules of legal migration and the risks of illegal migration. MRCs were established in 2006 in Yerevan (Armenia), Baku and Nakhchivan (Azerbaijan), Tbilisi, Kutaisi and Gurjaani (Georgia). |

Project Name | Towards sustainable partnerships for the effective governance of labour migration in the Russian Federation, the Caucasus and Central Asia (2006/120-072) |

Location | Russian Federation, Armenia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan |

Implementation period | December 2006 – November 2009 |

Implementing Partner | ILO - International Labour Organization |

Budget/EC contribution | € 2.433.508 / €1.945.105 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | This project aims at promoting a better management of legal economic migration and at increasing the level of protection of migrants' rights through seminars, trainings and legal advice in several NIS. In particular in the Russian federation it aims at developing practical methods for assessing and forecasting labour market requirements with a view to improving migration governance, as well as a system of earned regularisation and introduce sound regularisation policies and procedures. |

Project Name | NGO and Governmental Cooperation Across the South Caucasus to Develop a Joint Response to Trafficking in Women and Children (2006/118051) |

Location | Armenia, Azerbaijan and Georgia |

Implementing Partner | Eesti Naisuurimus Ja Teabekeskus Mtu (Estonian Women’s Studies and Resource Center) |

Budget/EC contribution | €600.000 / € 480.000 |

Funding Programme | EIDHR (European Initiative for Democracy and Human Rights) |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | The project’s goal is to raise the qualification of law enforcement staff, social services and journalists. It will establish links between these actors and establish regional referral mechanisms. The project will carry out a public awareness campaign about trafficking. It will carry out regional research and regular monitoring of the situation. |

Project Name | Development of a comprehensive anti-trafficking response in Armenia, Azerbaijan and Georgia (2006/104772) |

Location | Armenia, Azerbaijan and Georgia |

Implementation period | January 2007 – December 2008 |

Implementing Partner | ILO with ICMPD, OSCE |

Budget/EC contribution | € 1.874.989,76 / € 1.500.000 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | This regional project aims at contributing to the progressive reduction of trafficking in human beings in the SC countries through capacity building and empowerment of actual and potential victims. It includes revision of National strategies and support to their implementation, awareness raising, strengthening capacity of national authorities and improve identification, protection and reintegration of victims. |

Armenia

Project Name | Support to Migration Policy Development and Relevant Capacity Building in Armenia (2006/120-233) |

Location | Armenia |

Implementation period | December 2006 – November 2009 |

Implementing Partner | The British Council |

Budget/EC contribution | € 845.607 / € 676.485,6 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | 1. Raising people’s awareness on issues, costs, risks, rights and responsibilities associated with migration; contribute to the development of public demand for an improved legal framework 2. Create a structure responsible for providing advice and reintegration assistance to Armenian nationals returning from abroad. Material help will be envisaged, if at all possible, in order to further minimise the risk of repeated emigration. 3. Assisting state agencies in the process of drafting legislation and regulating migration. |

Azerbaijan

Project Name | Establishment of Integrated Border Management Model at the Southern Border of Azerbaijan (TACIS/2006/109-609) |

Location | Azerbaijan |

Implementation period | June 2006 – June 2008 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 2.185.799 / € 1.987.090 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | The project will facilitate an enhanced cooperation among law enforcement agencies in the fight against border-related crimes, support the establishment and the activities of a Border Guards Training School, and contribute to procure border equipment and to improve border infrastructure. The project aims to pilot an Integrated Border Management Model at the Southern Border of Azerbaijan, in an area comprising 30 km of border intersection with Iran, including the international Border Crossing Point at Bilasuvar. The latter is the fastest land connection between Baku and Iran, and with the Nakhichevan exclave of Azerbaijan, and is the longest border Azerbaijan shares with any other country. |

Georgia

Project Name | Toward Durable Re-integration Mechanisms in Georgia (2006/120-074) |

Location | Georgia |

Implementation period | January 2007 – October 2008 |

Implementing Partner | Dansk Flygtningehjaelp |

Budget/EC contribution | € 639.352,80 / € 511.354,37 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | The Georgian Ministry of Refugees and Accommodation (MRA) capacitated to implement its mandatory function of supporting re-integration of returning migrants, rejected asylum seekers and other displaced groups MRA capacitated to take a co-ordinating function on issues related to re-integration of returning migrants and rejected asylum seekers vis-à-vis the relevant Georgian state actors and European Governments engaged in bilateral support to re-integration. |

Project Name | Prevention of trafficking in human beings, monitoring and support to the implementation of the National Action Plan on counter trafficking (2006/122530) |

Location | Georgia |

Implementation period | September 2006 – December 2007 |

Implementing Partner | Peoples Harmonious Development Society Association |

Budget/EC contribution | € 77.580 / € 50.000 |

Funding Programme | EIDHR (European Initiative for Democracy and Human Rights) |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | This micro-grant is supporting the fight against trafficking in human beings in Georgia through prevention and development of institutional mechanisms for prosecution of trafficking and protection of trafficking victims as well as through the monitoring and support to the implementation of the Plan of Action against Trafficking. |

Project Name | Contribute to the transformation of the Georgian Border Guards into a civilian agency under the Ministry of Interior. (2006/) |

Location | Georgia |

Implementation period | January 2006 – July 2007 |

Implementing Partner | Finnish Border Guards |

Budget/EC contribution | € 1.000.000 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EC Delegation Tblisi |

Description | The project aims to establish and equip a Border Police faculty in the Georgian Police Academy. An additional €1 million available under TACIS NAP 2004 and should be used to continue with assistance to the Georgian Border Guard Faculty for one more year, contract to be signed before July 2007. |

1.3 Russian Federation

Project Name | “House for Asylum seekers and Refugees in Saint Petersburg” (2003/HLWG/076) and “Complex action for improvement of refugees reception system in St. Petersburg – Russia”(2006/120-135) |

Location | Russian Federation |

Implementation period | March 2005 – October 2008 |

Implementing Partner | St. Petersburg Centre for International Cooperation of the Red Cross |

Budget/EC contribution | € 897.500 / € 698.740,00 (2003/HLWG/076) € 664.856,20 / €502.764,26 (2006/120-135) |

Funding Programme | HLWG B7-667 and AENEAS 2005 |

Responsible DG | JLS and EuropeAid |

Description | The project aims to increase the capacities of St Petersburg in the reception, registration, documentation and integration of refugees and asylum seekers and the protection of their rights by means of supplying them with legal, psychological, medical and social assistance and temporary settlement in a special building. |

Project Name | Migration Rights: Network of Legal Assistance to Refugees and Forced Migrants in Russian Regions (2003/HLWG/082 and 2006/120-166) |

Location | Russian Federation |

Implementation period | January 2005 – December 2009 |

Implementing Partner | Memorial Human Rights Centre |

Budget/EC contribution | € 762.675,50 / € 1.042.672,82 (2003/HLWG/082) € 1.756.092,84 / 1.404.874,27 (2006/120-166) |

Funding Programme | HLWG and AENEAS |

Responsible DG | JLS and EuropeAid |

Description | The projects foresee at providing legal counselling and representing forced migrants in the courts, the development of the asylum system in the Russian Federation, establishing a system of effective international protection for forced migrants in Russia and promoting respect for international standards and rights for refugees, stateless persons, IDPs and forced and labour migrants. |

Project Name | Assistance to the Government of the Russian Federation in Establishing a Legal and Administrative Framework for the Development and Implementation of Readmission Agreements (2006/120-282) |

Location | Russian Federation |

Implementation period | February 2007 – January 2009 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 1.756.092,84 / € 1.404.874,27 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | With this project, the EC provides assistance to the Russian Federal Migration Service in its preparation towards the implementation of the readmission agreement with the EC. The project aims more specifically to upgrade the treatment of readmitted illegal migrants that are nationals of third countries, through promoting the creation of a model centre in Pskov and disseminating information on best practices in this field (including on assisted voluntary returns). |

Project Name | Prevention of Human Trafficking (2005/115237) |

Location | Russian Federation |

Implementation period | March 2006 – August 2008 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 4.444.444 / € 4.000.000 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EC DEL Moscow |

Description | The main objective of the project is to combat trafficking in human beings in the Russian Federation as a country of origin, transit and destination – by: (i) improving the legislative framework and the State policies regarding human trafficking, including the national capacity to assess and measure this phenomenon in Russia; (ii) strengthening the capacity of the relevant law enforcement agencies to combat human trafficking; raising awareness amongst the risk group, general public and relevant Russian authorities, NGOs and diplomatic missions of foreign states; and (iii) building the capacity of the national authorities and local NGO networks to protect and reintegrate victims of trafficking. |

2. Other regions

2.1 Eastern Mediterranean ENP partner countries (Syria, Lebanon and Jordan) and Middle Eastern countries (Iran and Iraq)

Regional

Project Name | International migration from Middle East and North Africa (2005/103579) |

Location | Middle East and North Africa |

Implementation period | January 2006 – December 2008 |

Implementing Partner | World Bank |

Budget/EC contribution | € 916.963 / € 733.570 |

Funding Programme | AENEAS 2004 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | Identify and support the implementation of projects, policies, regional arrangements, and institutional reforms that will maximise the benefits of international migration flows and reduce their costs. |

Project Name | Management of asylum and migration in North Africa and improving protection of for asylum-seekers and refugees in Jordan, Lebanon and Syria, with focus on Iraqis’ (2006/126-820) |

Location | Middle East and North Africa |

Implementation period | January 2007 – December 2008 |

Implementing Partner | UNHCR |

Budget/EC contribution | € 5.000.000 / € 4.000.000 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | €1 m of the total budget is reserved to strengthen the protection mechanisms in Jordan, Syria and Lebanon, with particular focus on Iraqi refugees and asylum-seekers. |

Project Name | Enhancing civil society participation in human rights management of migration (2005/103558) |

Location | Middle East and North Africa |

Implementation period | December 2005 – March 2008 |

Implementing Partner | Euro-Mediterranean Human Rights Network -EMHRN |

Budget/EC contribution | € 669.499 / € 535.598 |

Funding Programme | AENEAS 2004 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | This project supports the work of NGOs dealing with migrants and asylum seekers in all the Maghreb and Mashrek countries, including Jordan, Lebanon and Syria. |

Lebanon

Project Name | Legal protection to migrant workers and asylum seekers in Lebanon (2001/50530) |

Location | Lebanon |

Implementation period | April 2003 – March 2007 |

Implementing Partner | Caritas |

Budget/EC contribution | € 761.300 / € 761.300 |

Funding Programme | MEDA |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | The overall objective of this project is the protection of the human and legal rights of migrant workers and asylum-seekers in Lebanon. By the end of its implementation period: 1. The existing legal protections for migrants’ rights will be enforced in the courts of Lebanon and migrants will have access to the legal and social counselling necessary to take advantage of these protections; 2. Migrants and asylum-seekers will be more capable of protecting themselves from abuse, exploitation and detention by understanding and using the legal process and their social networks; 3. The Lebanese public will be informed of the legal and human rights of the migrants working and living among them and of the nature and extent of the abuse and exploitation they experience; 4. The official administrative instructions and general practices regulating the status and treatment of migrant workers, especially female household workers, will provide greater protection for their human and legal rights. |

2.2 Central Asia

Regional

Project Name | Border Management in Central Asia (BOMCA) |

Location | Kazakhstan, Kyrgystan, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan |

Implementation period | From 2003 - ongoing |

Implementing Partner | UNDP |

Budget/EC contribution | € 13.600.000 (additional €12 million reserved) |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EC Delegation Almaty |

Description | The overall objectives of the programme are 1) to enhance security in Central Asia; 2) to reduce the flow of illicit traffic through the countries of the region; 3) to contribute to an increased flow of persons and legal goods across Central Asian borders. The specific objective of BOMCA is to strengthen the five countries' capacities in managing their borders in accordance with European best practices. The programme addresses all the issues related to border management, including improvement of relevant legislation, training, study tours, funding of infrastructures, supplying of equipment for upgrading of security at border crossing points, on certain parts of the green border of the countries and in selected airports. It supports as well training centres, facilitated networking and regional coordination. |

Project Name | Central Asian Labour Migration Programme (2006/131406) |

Location | Central Asia |

Implementation period | November 2006 – October 2008 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 1.900.000 / € 1.700.000 |

Funding Programme | TACIS |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | The project supports in Kazakhstan the improvement of labour migration data and statistics, the development of a national labour migration strategy, capacity building for migration authorities, protection of migrants’ rights via NGOs, while in sending countries like Tajikistan, Kirghizstan and Uzbekistan it is aimed at better regulating and inspecting employment agencies, increasing information for would be migrants, enhancing capacities of national authorities to protect nationals working abroad. At regional level the project promotes raising awareness among decision makers and promotes coordination and dialogue. |

Tajikistan

Project Name | Enhancing Development Impact of Remittances and Promoting legal migration in Rural Communities. (2006/120-262) |

Location | Tajikistan |

Implementation period | January 2007 – December 2008 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 669.655 / 535.724 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | To enhance the development impact of labour migration and remittances in migrant sending areas through remittance-linked education and investment initiatives as well as promoting legal migration through information dissemination and training of community based entities on reality of labour migration. |

2.3 Asian countries of origin

As regards Asiatic countries, a big distinction is to be made between 1) actions providing material help to internally displaced people (IDPs) of countries in crisis situations or to its nationals having massively fled in a neighbouring country, which were carried out mainly through the "Aid to Uprooted People" budget line, and 2) actions more specifically addressing other aspects of migrations and in particular migrations towards the EU.

As concerns the "Aid to Uprooted People" budget line, there have been several large scale interventions concentrated in a few countries. Among them Afghanistan was a priority. €145.4 million was allocated between 2001 and 2006. Interventions aimed at facilitating return and reintegration of internally displaced Afghans or Afghans willing to repatriate in particular from Iran and Pakistan by facilitating land and houses recovery, access to information and employment, removal of various legal and material obstacles. The programme also supported the functioning of the Afghanistan Comprehensive Solutions Unit (ACSU), whose task is to steer the overall collection of information on Afghans abroad and promotion and coordination of their return and reintegration back home, while coordinating among all the State agencies and the actors involved into this process.

Furthermore, the "Aid to Uprooted people" budget line mobilised between 2001 and 2004 up to €3.8 million to support Bhutanese refugees in Nepal . In the same period, €26 million were allocated to help Burmese refugees in Burma, Bangladesh and Thailand. Additional €18 million were allocated under the budgets 2005 and 2006 of that budget line.

In Indonesia €15.7 million were mobilised by the "Aid to Uprooted people" budget line, with focus on Sulawesi and Timor populations.

The "Aid to Uprooted people" budget line mobilised €8.5 million between 2001 and 2004 for projects implemented by UNHCR in the Philippines aimed at assisting internally displaced people, with special focus on Mindanao. At the same time, in Sri Lanka the "Aid to Uprooted people" budget line provided up to €15.5 million between 2001 and 2004 for projects implemented by UNHCR aimed at assisting internally displaced people.

Furthermore many more interventions of a purely humanitarian nature were promoted by ECHO.

Project Name | Regional Dialogue and Program on facilitating managed and legal migration between Asia and the EU (2005/103523) |

Location | Asia |

Implementation period | December 2005 – December 2007 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 1.060.728 / € 848.583 |

Funding Programme | AENEAS 2004 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | Develop legal migration and enhance regional dialogue and cooperation in facilitating managed migration from Asia to the EU. |

Project Name | Asian Programme of the Governance of Labour Migration (2005/103503) |

Location | Countries of the Mekong region, China, Korea, Japan and South Asia |

Implementation period | January 2006 – December 2008 |

Implementing Partner | ILO and UNIFEM |

Budget/EC contribution | € 2.447.840 / € 1.955.335 |

Funding Programme | AENEAS 2004 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | The project aims to promote active dialogue and cooperation for enhanced gender and rights-based management of labour migration among countries in the Asian region, and thereby minimize exploitative and abusive treatment of migrant workers. The project contributes to the adoption of appropriate policies and the enactment of enabling laws, the training of labour administrators, improving information systems for decision-making, and promoting bilateral agreements and regular consultations among the countries in the region. |

Bangladesh

Project Name | Anti-Trafficking of Human Beings within the Police Reform Programme (Asia/2006/124252) |

Location | Bangladesh |

Implementation period | January 2007 – October 2009 |

Implementing Partner | UNDP |

Budget/EC contribution | €13.700.000 / € 2.000.000 |

Funding Programme | ALA |

Responsible DG | DEL Dhaka |

Description | Within the framework of a much larger (13.7m€) reform programme for the Bangladeshi police funded by DFID and UNPD, the EC funds one component which will focus on introducing a victim oriented approach, and should provide details on how the Ministry of Home Affairs and the police will improve the capacity of the police to investigate THB, on the one hand by ensuring that witnesses are treated in such a way that they feel safe and comfortable enough by supporting the investigations and on the other hand to have the capacity to investigate cases without being fully dependent on victim-witnesses. The project also strives to increase access to justice to victims of human trafficking, create understanding among police officers how to deal with trafficking cases, and how and when to work together closely with other Ministries, the NGO community, and international organisations to ensure best possible referral of the victims. |

China

Project Name | Capacity Building For Migration Management in China (2006/120-244) |

Location | Philippines |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 2499548,85 / € 1999639,08 |

Funding Programme | AENEAS 2005 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | IOM is supported to contribute to the reduction of illegal migration from, into and through the PRC, including to the EU; to support the enhancement of the national capacity for migration management in the PRC; to contribute to building a sustainable and viable network of partnerships and cooperation in the area of migration between the administration of the PRC and EU MS and to increase mutual understanding and knowledge of respective approaches to migration and migration management between the PRC and the EU. |

Project Name | MIGRAMACAO (2005/103671) |

Location | Macao |

Implementation period | January 2006 – December 2007 |

Implementing Partner | Cabinet of Secretary for Security of the Macao Special Administrative Region |

Budget/EC contribution | € 626.131 / € 500.904,80 |

Funding Programme | AENEAS 2004 |

Responsible DG | EuropeAid |

Description | The aim of the MIGRAMACAU action is to ensure entities of Macao more effective management in all aspects of migration flows, including the prevention and combating of illegal migration and trafficking of human beings through the cooperation with regional countries and the coordination with the EC. |

Philippines

Project Name | Philippines Border Management Project (2005/113-343) |

Location | Philippines |

Implementation period | January 2006 – January 2009 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 5.145.000 / € 4.900.000 |

Funding Programme | ALA |

Responsible DG | DEL Manila |

Description | This project contributes to the efforts of the Government of the Philippines towards a more professional migration and border management in line with international norms and protocols. |

Project Name | “The Opportunity Card” (2003/HLWG/031) |

Location | Philippines |

Implementation period | June 2004 – December 2005 |

Implementing Partner | Opportunity International |

Budget/EC contribution | € 701.417,11 / € 530.055,00 |

Funding Programme | HLWG – B7-667 |

Responsible DG | JLS |

Description | The project led by Opportunity International UK (an international network of microfinance organisations) aims to provide a remittance product for overseas Filipino workers to remit monies back to the Philippines. The product provides a secure and economically competitive means for remittances to be made and uses the HSBC (bank) Money transfer product which takes the form of a cash card to be held by the recipients of the remittance. The initial target is of 15,000 new cards. The aim was thus to increase the amount of remittances as a tool to alleviate poverty by making them more accessible, cost and time-effective and safe. |

Sri Lanka

Project Name | Possible Establishment of an Information Exchange System Field-Based Country of Origin Information System With Regard to Sri Lanka (2001/HLWG/122) |

Location | Sri Lanka |

Implementation period | January 2002 – April 2005 |

Implementing Partner | ICMPD |

Budget/EC contribution | € 1.079.663,55; EU grant: € 863.731,00 |

Funding Programme | HLWG – B7-667 |

Responsible DG | JLS |

Description | The purpose of this project was to provide country of origin information to interested Governments when dealing with pre-departure return planning of Sri Lankan nationals and therefore facilitating a more successful integration of Sri Lankan national returnees. |

Project Name | Capacity Building in Migration Management and Sustainable Return and Reintegration in Sri Lanka (2001/HLWG/130, 2002/HLWG/002, 2003/HLWG/060, 2005/103522) |

Location | Sri Lanka |

Implementation period | December 2001 – November 2007 |

Implementing Partner | IOM |

Budget/EC contribution | € 1.353.141 / € 1.082.513 (2001/HLWG/130) € 600.000 / € 507.713,70 (2002/HLWG/002) € 1.115.397,90 / € 892.318,32 (2003/HLWG/060) € 2.341.830 / € 1.873.464 (2005/103522) |

Funding Programme | HLWG and AENEAS |

Responsible DG | JLS and EuropeAid |

Description | The EC’s support to Sri Lanka focuses at strengthening the capacity of Sri Lanka to manage migration, enhance regular migration, support assisted voluntary return and reintegration and foster economic relations and exchange of experience between Sri Lankan migrants and their home country. In addition, the four projects strived to build the capacity of the Sri Lankan government to reduce irregular migration into and through Sri Lanka, and a wide range of training activities were conducted, both within Sri Lanka as is the EU. |

Annex III: Overview of the migratory situation and flows from and in the Eastern and South-Eastern regions neighbouring the EU and statistics

The latest available data indicates that around 5.5 million migrants from countries in the Eastern and South-Eastern regions are residing legally in the EU, which represents nearly 30% of all resident third-country nationals. The most important countries of origin are Turkey, Serbia, Montenegro, Albania and Ukraine.

In terms of illegal immigration , and in comparison to migration from Africa, migration from the Eastern and South-Eastern regions is different in nature: the flows are more constant (there is no specific seasonal cycle), more diffuse (given the multiplicity of possible entry points and the fact that an important share of illegal immigration is due to persons who enter the EU legally but overstay their visa) and more under the control of networks connected with organised crime and involved in multiform criminal businesses.

As regards numbers, a rough analysis suggests that migration flows to the EU originating in neighbouring countries reached its peak at the end of the 1990s and that this is now stabilising if not slightly declining; this is a trend that is likely to continue due to economic growth and increased political stability. At the same time there is evidence that migrants from Asia are seeking new routes into the EU via Africa, the Mediterranean and the Atlantic. It is predicted that flows from Asia will increase.

While illegal immigration negatively impacts on the EU, countries of origin are also significantly affected by migration. Whilst in some cases, attracting migrant labour is an important concern for the EU given the sharp decline in population, for countries of origin difficult economic situations can generate high levels of emigration among people of working age, people who may then however remit important earnings to their country of origin.

Assessing the scale and nature of migratory flows from, through or to the countries in the Eastern and South-Eastern regions neighbouring the EU is a difficult task which must take into account the changes in the EU's external borders: following enlargement of the Union to include Bulgaria and Romania, the EU now has more extended external borders with Serbia, the former Yugoslav Republic of Macedonia, Ukraine and Turkey; a new external border with Moldova; and an additional external sea border at the Black Sea which brings the countries of the Southern Caucasus closer. Land borders are also due to change as soon as the newer Member States join the Schengen area. As the borders of the EU shift, migratory routes also shift, displacing existing routes or adding new ones. New routes also appear when certain routes are closed off following increased action by enforcement agencies charged with tackling illegal immigration and organised crime. In addition, in recent years migratory flows have increasingly diversified and new migratory flows are emerging alongside traditional and relatively long-standing ones. In this context, migration is more difficult to manage and Member States increasingly turn to the EU to seek solutions via cross-border dialogue and cooperation with and within the partner regions.

Regarding asylum, according to UNHCR, seven of the ten main countries of origin of asylum-seekers in the EU in 2004 were countries in the Eastern and South-Eastern regions neighbouring the EU, namely in the Western Balkans, the Middle East and Asia. This is compared to three countries in sub-Saharan Africa. Capacity to ensure proper asylum processing in many countries of these regions is weak. Even when refugees staying in the region enjoy legal security, the poor social and economic climate is a barrier to integration.

TABLE 1: Nationals of Eastern and South-Eastern countries neighbouring the EU and of Asiatic countries registered by EU-25

As Legally residing (2004) | As Apprehended illegal migrants (2005) | As receivers of a visa (2005) | As asylum seekers (2005) |

From South Caucasus | 93,504 | 6,903 | 78,774 | 12,896 |

From Eastern Europe | 536,658 | 41,211 | 2,039,952 | 9,322 |

From Western Balkans | 2,502,906 | 83,173 | 838,174 | 25,890 |

From Turkey | 2,456,186 | 9,749 | 532,177 | 10,746 |

From Russian Federation | 485,053 | 13,844 | 2,833,392 | 18,143 |

TOTAL | 6,074,307 | 154,880 | 6,322,469 | 76,997 |

From Asiatic countries[12] | 2,002,589 | 58,518 | 1,447,382 | 62,975 |

TOTAL all groups above | 8,079,154 | 213,398 | 7,769,851 | 139,972 |

TABLE 2: Number of illegal migrants apprehended by law enforcement agencies of Eastern and South-Eastern countries neighbouring the EU

Year 2004 | Year 2005 |

In South Caucasus | 3,123 | 3,029 |

In Eastern Europe | 10,104 | 13,748 |

In Western Balkans | 6,919 | 8,234 |

In Turkey | 61,228 | 57,428 |

TOTAL | 81,374 | 82,439 |

Notes: Figures are Commission estimates based on the apprehension reports by ICMPD and other national sources Apprehended own nationals are in some cases included.

Data from Turkey includes apprehensions within the country. Source: ICMPD: 2005 Yearbook. Vienna 2006.

South Caucasus: no data was available for Armenia.

Western Balkans: For Albania for 2004 no data was available.

Western NIS: For Belarus only the number of apprehended illegal migrants by MOI was available. For Moldova only the number of deported persons was available.

TABLE 3: Number of asylum seekers registered in Eastern and South Eastern countries neighbouring the EU- Year 2004

Total asylum seekers |

South Caucasus | 1,431 |

Eastern Europe | 2,189 |

Western Balkans | 586 |

Turkey | 3,908 |

TOTAL | 8,114 |

Source: UNHCR Statistical yearbook 2004

TABLE 4: Stock of third country nationals from Eastern countries legally residing in the EU27

Nationals of Eastern and South-Eastern countries neighbouring the EU, including Russian Federation

Turkey | 2456186 |

Serbia-Montenegro | 839247 |

Albania | 778748 |

Russian Federation | 485053 |

Ukraine | 451283 |

Bosnia and Herzegovina | 352449 |

Croatia | 338307 |

Former Yugoslav Republic of Macedonia | 194155 |

Moldova | 82011 |

Armenia | 59381 |

Georgia | 31166 |

Azerbaijan | 2957 |

Belarus | 3364 |

TOTAL | 6074307 |

Nationals of Asiatic countries of transit and origin

China | 405546 |

India | 326592 |

Iraq | 186505 |

Pakistan | 170734 |

Sri Lanka | 149329 |

Islamic Republic of Iran | 131932 |

Vietnam | 126862 |

Indonesia | 124088 |

Bangladesh | 113464 |

Afghanistan | 92119 |

Lebanon | 74227 |

Syria | 54704 |

Jordan | 17290 |

Uzbekistan | 10313 |

Kirgizstan | 9759 |

Kazakhstan | 6257 |

Turkmenistan | 1755 |

Tajikistan | 1113 |

TOTAL nationals from Asiatic countries | 2002589 |

[pic]

TABLE 5: Visa data

Group 1 |

Russia | 2833392 |

Ukraine | 1348162 |

Belarus | 629849 |

Serbia and Montenegro | 541244 |

Turkey | 532177 |

Albania | 136569 |

Bosnia and Herezegovina | 128750 |

Moldova | 61941 |

Georgia | 40322 |

Armenia | 21911 |

Croatia | 17545 |

Azerbaijan | 16541 |

Former Yugoslav Republic of Macedonia | 14066 |

Total group 1 | 6322469 |

Group 2 |

China | 592644 |

India | 292861 |

Iran | 104898 |

Kazakhstan | 104166 |

Lebanon | 74299 |

Indonesia | 67931 |

Pakistan | 40243 |

Syria | 37708 |

Vietnam | 35372 |

Jordan | 31449 |

Sri Lanka | 16984 |

Uzbekistan | 12232 |

Bangladesh | 11808 |

Kyrgizstan | 8930 |

Iraq | 6563 |

Turkmenistan | 4033 |

Afghanistan | 3526 |

Tajikistan | 1735 |

TOTAL group 2 | 1447382 |

TOTAL group 1 + group 2 | 7769851 |

TOTAL visas issued worldwide | 11709251 |

Percentage of visas issued in countries group 1 | 54% |

Percentage of visas issued in countries group 2 | 12,30% |

NB. Transit A visas not included. Data is for the year 2005.

Source: Visa data collection managed by Council secretariat and Commission

TABLE 6: Apprehended illegal aliens in EU25, 2004-2005 |

Group 1 | Nationals of Eastern and South-Eastern countries neighbouring the EU including Russian Federation |

Country | 2004 | 2005 |

Albania | 36965 | 52388 |

Ukraine | 29156 | 26791 |

Russia | 17276 | 13844 |

Serbia Montenegro | 6988 | 13058 |

Moldova | 10710 | 11444 |

Turkey | 9775 | 9749 |

Georgia | 5627 | 4009 |

Former Yugoslav Republic of Macedonia | 3532 | 3518 |

Belarus | 2911 | 2976 |

Bosnia | 2663 | 2483 |

Armenia | 2142 | 1938 |

Croatia | 1110 | 1151 |

Azerbaijan | 1417 | 956 |

Total group 1 | 134,597 | 154,880 |

Group 2 | Nationals of Asiatic countries of origin and transit |

Country | 2004 | 2005 |

Iraq | 6861 | 14242 |

China | 10715 | 10894 |

India | 9168 | 9905 |

Pakistan | 5151 | 6724 |

Iran | 2858 | 4640 |

Bangladesh | 3223 | 3551 |

Vietnam | 2325 | 2338 |

Syria | 1526 | 1728 |

Afghanistan | 724 | 909 |

Lebanon | 736 | 803 |

Sri Lanka | 1101 | 745 |

Uzbekistan | 517 | 642 |

Kazakhstan | 616 | 587 |

Kirgyzstan | 301 | 350 |

Jordan | 161 | 212 |

Indonesia | 147 | 114 |

Tajikistan | 109 | 100 |

Turkmenistan | 73 | 34 |

Total group 2 | 46312 | 58518 |

TOTAL groups 1 & 2 | 180,909 | 213,398 |

Total apprehended illegals in all countries in EU25 | 390123 | 423378 |

% from 2 above groups on global total | 46.37% | 50,40% |

Source: Eurostat

NB – Order in the list follows 2005 ranking.

Missing data: Ireland, Luxembourg, UK

TABLE 7: Asylum applications and positive decisions in EU25, 2004-2005 |

Asylum applications and positive decisions in EU25, 2004-2005 |

Source: Eurostat |

Group 1 |

2004 | 2005 |

Country | Applications | Positive decisions | Ratio % between applications and positive decisions | Applications | Positive decisions | Ratio % between applications and positive decisions |

Serbia Montenegro | 17432 | 1866 | 10,70 | 19475 | 1978 | 10,16 |

Russia | 26373 | 7446 | 28,23 | 18143 | 8386 | 46,22 |

Turkey | 13547 | 1611 | 11,89 | 10746 | 1453 | 13,52 |

Georgia | 7452 | 189 | 2,54 | 6330 | 153 | 2,42 |

Moldova | 5229 | 90 | 1,72 | 4506 | 75 | 1,66 |

Armenia | 3682 | 193 | 5,24 | 3793 | 427 | 1,26 |

Bosnia | 3955 | 1134 | 28,67 | 3183 | 875 | 27,49 |

Ukraine | 4569 | 138 | 3,02 | 3077 | 118 | 3,83 |

Azerbaijan | 3630 | 362 | 9,97 | 2773 | 714 | 25,75 |

Belarus | 1931 | 165 | 8,54 | 1739 | 216 | 12,42 |

FYR of Macedonia | 2000 | 38 | 1,90 | 1578 | 68 | 4,31 |

Albania | 1882 | 214 | 11,37 | 1378 | 120 | 8,71 |

Croatia | 456 | 17 | 3,73 | 276 | 26 | 9,42 |

Total group 1 | 92138 | 13463 | 14,61 | 76997 | 14609 | 18,97 |

2004 | 2005 |

Country | Applications | Positive decisions | Ratio % between applications and positive decisions | Applications | Positive decisions | Ratio % between applications and positive decisions |

Iraq | 7910 | 2705 | 34,20 | 10805 | 4260 | 39,43 |

China | 11445 | 305 | 2,66 | 7765 | 345 | 4,44 |

Iran | 8760 | 1560 | 17,81 | 7485 | 1920 | 25,65 |

Pakistan | 8940 | 360 | 4,03 | 6810 | 440 | 6,46 |

Afghanistan | 7135 | 2610 | 36,58 | 6765 | 2420 | 35,77 |

India | 9710 | 35 | 0,36 | 5795 | 45 | 0,78 |

Bangladesh | 5535 | 340 | 6,14 | 4220 | 225 | 5,33 |

Sri Lanka | 3600 | 480 | 13,33 | 3890 | 275 | 7,07 |

Syria | 2910 | 440 | 15,12 | 3695 | 730 | 19,76 |

Vietnam | 3340 | 285 | 8,53 | 2400 | 180 | 7,50 |

Lebanon | 1200 | 45 | 3,75 | 1320 | 130 | 9,85 |

Uzbekistan | 590 | 100 | 16,95 | 725 | 180 | 24,83 |

Kazakhstan | 590 | 85 | 14,41 | 435 | 85 | 19,54 |

Kirgyzstan | 510 | 45 | 8,82 | 390 | 90 | 23,08 |

Jordan | 230 | 15 | 6,52 | 255 | 25 | 9,80 |

Tajikistan | 130 | 25 | 19,23 | 95 | 10 | 10,53 |

Indonesia | 75 | 5 | 6,67 | 70 | 0 | 0,00 |

Turkmenistan | 115 | 30 | 26,09 | 55 | 15 | 27,27 |

Total Group 2 | 72725 | 9470 | 13,02 | 62975 | 11375 | 18,06 |

2004 | 2005 |

Applications | Positive decisions | % Positive decisions | Applications | Positive decisions | % Positive decisions |

TOTAL all groups | 164863 | 22933 | 13,91 | 139972 | 25984 | 18,56 |

Total asylum applications/decisions from all countries in EU25 | 282480 | 62986 | 237840 | 73068 |

Percentage from 2 above groups on global total | 58,36% | 36,40% | 58,85% | 35,56% |

N.B. Order on the list follows order of importance of applications in 2005 |

The ratio between applications and positive decisions is not a recognition rate |

Remarks: |

Data rounded up to the nearest 5. |

2004 - no applications data disaggregated by citizenship available for IT |

2004 - no decisions data available for IT |

2004, 2005 - no decisions data available for LU |

[1] Grundat på kommissionens meddelande ”Den övergripande strategin för migration efter ett år: På väg mot en samlad europeisk migrationspolitik” från november 2006, KOM(2006) 735.

[2] Enligt definitionen i FN:s säkerhetsråds resolution nr 1244.

[3] När det gäller Vitryssland bör dialogen äga rum i enlighet med de restriktioner för kontakter med myndigheter som gäller för förbindelserna mellan EU och Vitryssland och inom en regional ram.

[4] Turkiet fick officiellt status som kandidatland i december 1999. Anslutningsförhandlingarna inleddes den 3 oktober 2005. Kroatien är också ett kandidatland som förhandlar om EU-medlemsskap. F.d. jugoslaviska republiken Makedonien fick status som kandidatland i december 2005 med har ännu inte inlett anslutningsförhandlingar.

[5] Stabiliserings- och associeringsavtalen med Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien har trätt i kraft, stabiliserings- och associeringsavtalet med Albanien har undertecknats men ännu inte ratificerats, stabiliserings- och associeringsavtalet med Montenegro har paraferats, förhandlingarna om ett stabiliserings- och associeringsavtal med Bosnien och Hercegovina har avslutats, och förhandlingarna om ett stabiliserings- och associeringsavtal med Serbien har för närvarande lagts på is.

[6] EG.s återtagandeavtal med Albanien har varit i kraft sedan maj 2006 och återtagandeavtalen med Bosnien och Hercegovina, Serbien, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien och Montenegro har paraferats och förväntas träda i kraft i slutet av 2007.

[7] EU har inget partnerskaps- och samarbetsprogram med Vitryssland, och i enlighet med rådets slutsatser styrs EU:s förhållande till Vitryssland av en tvåvägspolitik med begränsade kontakterna på ministernivå och EG-stöd som inriktas på demokratisering och stöd till befolkningens behov.

[8] Förhandlingar om ett handels- och samarbetsavtal med Iran inleddes 2002. På grund av den iranska kärnvapenkrisen har ingen förhandlingsrunda kunnat äga rum efter juli 2005. När det går att ta upp dessa förhandlingar igen skulle det kunna vara av gemensamt intresse för EU och Iran att ta med särskilda bestämmelser för dialog och samarbete om migrationsfrågor.

[9] Kommissionen inledde i november 2006 förhandlingar om ett handels- och samarbetsavtal med Irak. Dialogen med Irak om migration, viseringar och asyl kommer att bero väldigt mycket på säkerhetssituationen i Irak, samt i hur stor utsträckning den irakiska förvaltningen har ökat sina egna kapaciteter.

[10] KOM(2001) 469, 4.9.2001

[11] Projects which started before the separation of Serbia and Montenegro and which now cover both countries can be found under Serbia.

[12] 'Asiatic countries' includes here: Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Turkmenistan, Kyrgyzstan, China, India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Indonesia, Vietnam, Iran, Iraq and Afghanistan, Lebanon, Syria and Jordan.

Top