Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006TA1219(13)

    Rapport om årsredovisningen för Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen för budgetåret 2005 samt stiftelsens svar

    EUT C 312, 19.12.2006, p. 73–79 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    19.12.2006   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 312/73


    RAPPORT

    om årsredovisningen för Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen för budgetåret 2005 samt stiftelsens svar

    (2006/C 312/13)

    INNEHÅLLSFÖRTECKNING

    1–2

    INLEDNING

    3–6

    REVISIONSFÖRKLARING

    7–11

    IAKTTAGELSER

    Tabell 1–4

    Stiftelsens svar

    INLEDNING

    1.

    Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen (nedan kallad ”stiftelsen”) inrättades genom rådets förordning (EEG) nr 1360/90 av den 7 maj 1990 (1). Stiftelsens uppdrag är att stödja en reform av yrkesutbildningen i Europeiska unionens partnerländer. I detta syfte bistår den kommissionen i genomförandet av olika program (Phare, Tacis, Cards och Meda).

    2.

    I tabell 1 ges en sammanfattning av stiftelsens behörighet och verksamhet. De viktigaste uppgifterna i stiftelsens årsredovisning för budgetåret 2005 presenteras i tabellerna 2, 3 och 4.

    REVISIONSFÖRKLARING

    3.

    Denna revisionsförklaring riktas till Europaparlamentet och rådet i enlighet med artikel 185.2 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (2). Den har utarbetats efter en granskning av stiftelsens räkenskaper i enlighet med bestämmelserna i artikel 248 i fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen.

    4.

    Stiftelsens räkenskaper för det budgetår som slutade den 31 december 2005 (3) har upprättats av stiftelsens verkställande direktör i enlighet med artikel 11 i förordning (EEG) nr 1360/90 och överlämnats till revisionsrätten som skall avge en förklaring om deras tillförlitlighet och om de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet.

    5.

    Revisionsrätten utförde granskningen i enlighet med sina riktlinjer och normer för revision. Dessa baseras på internationellt erkänd god revisionssed och har anpassats till de särskilda förhållandena inom gemenskapen. Granskningen planerades och utfördes så att revisionsrätten skulle uppnå rimlig säkerhet om att räkenskaperna är tillförlitliga och de underliggande transaktionerna lagliga och korrekta.

    6.

    Granskningen har gett revisionsrätten tillräcklig grund för revisionsförklaringen nedan.

    Räkenskapernas tillförlitlighetStiftelsens räkenskaper för det budgetår som slutade den 31 december 2005 är i allt väsentligt tillförlitliga.De underliggande transaktionernas laglighet och korrekthetDe transaktioner som ligger till grund för stiftelsens årsredovisning är som helhet lagliga och korrekta.Iakttagelserna nedan påverkar inte revisionsrättens förklaring.

    IAKTTAGELSER

    7.

    Även om åtagandegraden för budgetårets anslag är hög (praktiskt taget 100 % när det gäller stiftelsens egen verksamhet) uppmärksammas stiftelsen på de omfattande överföringarna av åtaganden när det gäller driften (avdelning III), över 40 %. Samma sak gäller i princip för genomförandet av verksamheterna inom Meda och Tempus. Stiftelsen bör se till att planera sin verksamhet bättre.

    8.

    Liksom föregående år och i strid med sin budgetförordning har stiftelsen endast offentliggjort en sammanfattning av sin budget i Europeiska unionens officiella tidning. Kontoplanen är inte balanserad. Till exempel innehåller två punkter belopp som motsvarar ungefär 10 % av stiftelsens budget. Vidare är de flesta budgetrubriker som gäller driftskostnader (avdelning III) uppdelade på ett detaljerat sätt på budgetpunktnivå enligt en destinationsprincip. Uppdelningen är så detaljerad att många anslagsöverföringar mellan punkter måste göras. Dessutom leder bristen på samordning mellan ekonomienheten och driftsenheterna till att extra anslagsöverföringar mellan punkter måste göras.

    9.

    De slutliga räkenskaperna har kännetecknats av förseningar och svårigheter med att upprätta dem i enlighet med gällande bestämmelser.

    10.

    Stiftelsen har ännu inte helt infört sitt system för intern kontroll. Det finns ingen fullständig beskrivning av systemen för intern kontroll eller ens någon formell redogörelse för de förfaranden som används. Det saknas en analys av riskerna i verksamheten, och efterhandskontrollerna har ännu inte införts. Vidare har inte räkenskapsföraren godkänt systemen för redovisningsinformation och information om inventarier. Generellt sett är övervakningen och kontrollen av transaktionerna och av de finansiella rapporterna och budgetrapporterna bristfällig. Med tanke på de stora risker som är förenade med denna situation bör stiftelsen prioritera att lösa den.

    11.

    Brister när det gäller dokumentation har konstaterats i två förfaranden för urval av personal: sökande som får avslag utan någon motivering i ärendehandlingarna (4) och avsaknad av information om kriterier för att välja ut sökande under den första urvalsomgången.

    Denna rapport har antagits av revisionsrätten vid dess sammanträde i Luxemburg den 28 september 2006.

    För revisionsrätten

    Hubert WEBER

    Ordförand


    (1)  EGT L 131, 23.5.1990, s. 1.

    (2)  EGT L 248, 16.9.2002, s. 1.

    (3)  Räkenskaperna upprättades den 30 augusti 2006 och togs emot av revisionsrätten den 14 september 2006.

    (4)  Ingen dokumentation hittades i ärendehandlingarna om skälen till varför sökande inte kallades till intervju.


    Tabell 1

    Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen (Turin)

    Gemenskapens behörighetsområde enligt fördraget

    Stiftelsens behörighet

    enligt rådets förordning (EEG) nr 1360/90 av den 7 maj 1990

    Organisation

    Medel till stiftelsens förfogande

    (uppgifter för 2004)

    Produkter och tjänster

    Gemenskapen skall inom ramen för sin behörighet bedriva ekonomiskt, finansiellt och tekniskt samarbete med tredje land. Dessa åtgärder skall komplettera medlemsstaternas åtgärder och vara samstämmiga med gemenskapens utvecklingspolitik.

    (Artikel 181a)

    Syfte

    Bidra till utvecklingen av system för yrkesutbildning i länder i Central- och Östeuropa, i de oberoende stater i f.d. Sovjetunionen som omfattas av program för stöd till ekonomiska reformer och ekonomisk återuppbyggnad, i de territorier och tredjeländer i Medelhavsområdet som omfattas av finansiella och tekniska stödåtgärder för reformering av ekonomiska och sociala strukturer.

    Bidra till samordning av bistånd till stödberättigade länder.

    Uppgift

    Stiftelsen skall enligt de allmänna riktlinjer som har dragits upp på gemenskapsnivå arbeta inom yrkesutbildningsområdet, vilket skall omfatta grundutbildning och vidareutbildning liksom omskolning av ungdomar och vuxna genom följande arbetsuppgifter:

    Bistå vid definitionen av utbildningsbehov och prioriteringar genom tekniska stödåtgärder inom yrkesutbildningsområdet och genom samarbete med berörda utsedda organ inom de stödberättigade länderna.

    Fungera som förmedling för att förse gemenskapen, dess medlemsstater och berörda tredjeländer med information om pågående initiativ och framtida behov inom yrkesutbildningsområdet och tillhandahålla ett ramverk genom vilket erbjudanden om bistånd kan kanaliseras.

    1. Styrelse

    En företrädare för varje medlemsstat.

    Tre företrädare för kommissionen.

    Kommissionen är ordförande.

    2. Direktör

    Utses av styrelsen på förslag av kommissionen.

    3. Rådgivande grupp

    Utses av styrelsen.

    Två experter från varje medlemsstat.

    Två experter från varje stödberättigat land.

    Två experter från arbetsmarknadens parter på europeisk nivå.

    4. Extern revision

    Revisionsrätten.

    5. Internrevision

    Tjänsten för internrevision vid kommissionen.

    6. Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

    Europaparlamentet på rådets rekommendation.

    Slutlig budget 2005

    26,3 (18,5) miljoner euro uppdelade på 18,5 (17,6) miljoner euro finansierade genom ett bidrag från kommissionen och 7,45 (0,9) miljoner euro finansierade genom andra organ som inkomster avsatta för särskilda ändamål.

    Personalstyrka den31 december 2005

    104 (104) tjänster enligt tjänsteförteckningen varav 97 (99) tillsatta tjänster.

    22 (17) andra tjänster (extraanställda, lokalt anställda och kontraktsanställda) vilka utför de uppgifter som skall utföras av de tillfälligt anställda som håller på att rekryteras för att klara av den exceptionella arbetsbelastningen.

    Personalstyrka totalt: 119 (116) varav anställda med

    uppgifter inom verksamheten: 68 (67)

    administrativa uppgifter: 33 (32)

    blandade uppgifter: 18 (17).

    Verksamhet

    Stiftelsens stöd täcker ett stort antal tekniska områden, såsom grundläggande yrkesutbildning, livslångt lärande, vidareutbildning, personalutveckling på företag, sysselsättningspolitik, utbildning av arbetslösa, fattigdomsbekämpning, social integration och yrkesutbildning för att uppmuntra lokal utveckling.

    Stöd till kommissionen

    Under 2005 mottogs 127 nya ansökningar om stöd från kommissionen. De flesta kom från delegationerna (35 %), följt av EuropeAid (21 %), GD Utbildning och kultur (16 %), GD Utvidgning (9 %) och GD Yttre förbindelser (7 %). Häri ingick 18 analyser av situationen i länder som berörs av Europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet. Kommissionen har till 97 % varit tillfredsställd med yrkesutbildningsstiftelsens respons.

    De vanligaste förfrågningarna gällde programplanering, policyuppföljning och medverkan till förberedelse av europeiska grannskapsinstrument, identifiering av projekt och uppföljning av dem.

    Information och analys

    Studier av nationella sektorer, utbildningsstatistik, rådgivning till länder i strategiska frågor. Projekt till stöd för innovation och utveckling

    Yrkesutbildningsstiftelsen bidrar med experthjälp vid tillkomsten av utvecklingsprojekt för att testa innovativa metoder som skall möjliggöra för partnerländerna att reformera sina system för utbildning och yrkesutbildning.

    Tekniskt stöd till GD Utbildning och kultur för genomförandet av Tempus-programmet Överenskommelser om tekniskt stöd med Cards, Meda och Tacis för Tempus-programmet.

    Stödet lämnas under hela projektcykeln. Det innefattar urval, förvaltning och uppföljning av kontrakt, information och kommunikation, inbegripet allmänt förvaltningsstöd. IT-verktyg såsom ansökningar och rapportformulär on-line har att i hög grad förenklat den administrativa förvaltningen av de olika projektcyklerna.

    Källa: Uppgifter från stiftelsen.

    EUROPEISKA YRKESUTBILDNINGSSTIFTELSEN

    Källa: Uppgifter från stiftelsen. I tabellen sammanfattas de uppgifter som stiftelsen har lagt fram i sin årsredovisning.

    Tabell 2

    Budgetgenomförande för budgetåret 2005

    (1000euro)

    Inkomster

    Utgifter

    Inkomsternas ursprung

    Inkomster i den slutliga budgeten för budgetåret

    Faktiska inkomster

    Utgiftsfördelning

    Anslag i den slutliga budgeten

    Anslag som förts över från det föregående budgetåret

    Anslag för budgetåret och från det föregående budgetåret

    budgeten

    åtaganden

    betalda

    överförda

    förfallna

    disponiba

    betalda

    överförda

    förfallna

    disponiba

    åtaganden

    betalda

    överförda

    förfallna

    Bidrag från gemenskapen

    18 500

    18 500

    Avdelning I

    Personal

    11 942

    11 787

    11 310

    478

    154

    123

    110

    0

    13

    12 065

    11 910

    11 420

    478

    167

    Egna inkomster

    759

    0

    Avdelning II

    Administration

    1 568

    1 559

    1 232

    326

    10

    247

    227

    0

    20

    1 815

    1 806

    1 459

    326

    30

    Övriga inkomster

    0

    34

    Avdelning III

    Drift

    4 990

    4 744

    2 818

    1 925

    247

    1 168

    813

    0

    355

    6 158

    5 912

    3 631

    1 925

    602

    Italienska myndigheter – Inkomster avsatta för särskilda ändamål

    1 131

    479

    Avdelning IV

    Italienska ministeriet

    479

    357

    123

    356

    0

    651

    342

    309

    0

    1 130

    1 008

    465

    665

    0

    Meda–ETE – Inkomster avsatta för särskilda ändamål

    5 000

    2 500

    Avdelning V

    Konventioner Meda-ETE

    5 000

    2 604

    135

    4 865

    0

    0

    0

    0

    0

    5 000

    2 604

    135

    4 865

    0

    Tempus – Inkomster avsatta för särskilda ändamål

    1 323

    1 739

    Avdelning VI

    Konventioner Tempus

    2 363

    1 327

    677

    1 686

    0

    0

    0

    0

    0

    2 363

    1 327

    677

    1 686

    0

    Totalt

    26 713

    23 252

    Totalt

    26 342

    22 378

    16 295

    9 636

    411

    2 189

    1 492

    309

    388

    28 531

    24 567

    17 787

    9 945

    799


    Tabell 3

    Resultaträkning för budgetåret 2005 (1)

    (1000euro)

     

    2005

    Driftsintäkter

    Bidrag från gemenskapen

    18 484

    Övriga bidrag/intäkter

    7 842

    Totalt (a)

    26 326

    Driftskostnader

    Personal

    11 785

    Administration

    2 091

    Drift

    12 237

    Totalt (b)

    26 113

    Driftsresultat (c = a – b)

    213


    Tabell 4

    Balansräkning per den 31 december 2005 och 2004 (2)

    (1000euro)

     

    2005

    2004

    Tillgångar

    Anläggningstillgångar

    3 426

    3 630

    Lager

    37

    76

    Fordringar

    1 440

    1 697

    Likvida medel

    23 665

    23 170

    Totalt

    28 568

    28 573

    Skulder och eget kapital

    Ackumulerat överskott/underskott

    3 458

    3 458

    Ekonomiskt resultat för budgetåret

    213

     

    Långfristiga skulder

    205

    205

    Kortfristiga skulder

    24 692

    24 910

    Totalt

    28 568

    28 573


    (1)  Uppgifterna för budgetåret 2004 presenteras inte eftersom de inte är jämförbara med dem för budgetåret 2005 på grund av ändrade redovisningsmetoder.

    (2)  Uppgifterna för budgetåret 2004 har räknats om så att de är jämförbara med dem för budgetåret 2005.


    STIFTELSENS SVAR

    7.

    Den största delen av överföringarna (dvs. 83 procent) rör åtaganden i samband med verksamheter som slutfördes under 2005, men för vilka betalningsanmodan inte kommit in i tid. När det gäller verksamheterna inom Tempus och Meda påverkas andelen överföringar negativt eftersom överenskommelserna i fråga inte är årsvisa och inte sammanfaller med budgetåret.

    8.

    Med anledning av revisionsrättens anmärkningar har budgeten för 2006 offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning (EUT L 67 av den 8 mars 2006) i dess helhet, inklusive tjänsteförteckningen. I samband med arbetet med budgeten för 2007 har stiftelsen för avsikt att med hänsyn till bestämmelserna i förordningen se över budgetstrukturen och åtgärda några av de brister som konstaterats.

    9.

    Stiftelsen ska vidta åtgärder för att rätta till den situation som revisionsrätten beskriver.

    10.

    Stiftelsen är medveten om att räkenskapsföraren måste godkänna systemen för redovisningsinformation och information om inventarier. Under tiden kommer stiftelsens räkenskapsförare att arbeta med godkännandet av system utifrån den metod som används inom kommissionen.

    11.

    Alltsedan 2004 används inom stiftelsen ett mer utförligt format för uttagningskommitténs rapporter, vilket innebär att anteckningar som görs av enskilda medlemmar blir överflödiga. Stiftelsen ska undersöka om det går att ge mer information om urvalsfasen.


    Top