Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006IR0334

    Yttrande från Regionkommittén om Ungdomars medverkan och information till ungdomar – Uppföljning av vitboken Nya insatser för Europas ungdom

    EUT C 156, 7.7.2007, p. 8–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    7.7.2007   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 156/8


    Yttrande från Regionkommittén om ”Ungdomars medverkan och information till ungdomar” – Uppföljning av vitboken ”Nya insatser för Europas ungdom”

    (2007/C 156/02)

    REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    Regionkommittén anser att man, särskilt i den aktuella debatten om Europas framtid, måste öka ungdomars delaktighet och informationen till ungdomar i deras egen miljö.

    Regionkommittén betonar att det krävs en övergripande syn på ungdomars problem inom samtliga råd, eftersom ungdomar måste inbegripas i alla frågor som är av intresse för unionen.

    ReK påpekar att ungdomarna utgör ett viktigt element när det gäller att uppnå målen i den nya Lissabonstrategin, och anser att man måste erbjuda dem bättre utbildning, yrkesutbildning, rörlighet och tillträde till arbetsmarknaden.

    ReK underskattar dock inte de stora utmaningar som ungdomar i dag ställs inför, t.ex. arbetslöshet, sen integrering på arbetsmarknaden, osäkra arbetsvillkor och problem att skaffa egen bostad med därmed sammanhängande svårigheter att planera ett självständigt liv.

    Regionkommittén förespråkar projekt som syftar till att stimulera de ungas deltagande i det regionala och lokala styret och i förvaltningen, samt förbindelserna mellan de lokala myndigheterna och skolan, i syfte att främja medborgarandan och välinformerat utnyttjande av rösträtten.

    Kommittén uppmanar kommissionen att stödja initiativ för att sprida den europeiska ungdomspolitiken och innehållet i den europeiska ungdomspakten på lokal nivå. I samband med detta bör nätverk mellan lokala myndigheter användas, och unga handläggare bör ges en aktiv roll.

    REGIONKOMMITTÉN HAR AVGETT DETTA YTTRANDE

    med beaktande av

    Meddelande från kommissionen till rådet om europeiska politiska åtgärder beträffande ungdomars medverkan och information till ungdomar – Uppföljning av vitboken ”Nya insatser för Europas ungdom”: Genomförande av de gemensamma mål som gäller ungdomars medverkan och information till ungdomar samt tillhörande arbetsdokument från Europeiska kommissionen med en utförlig analys av medlemsstaternas nationella rapporter om ungdomars medverkan och information till ungdomar (KOM(2006) 417 slutlig – SEK(2006) 1006),

    presidiets beslut av den 13 juli 2006 att ge utskottet för kultur, utbildning och forskning i uppdrag att utarbeta ett yttrande i ärendet,

    Europeiska kommissionens vitbok ”Nya insatser för Europas ungdom”, KOM(2001) 681 slutlig,

    Resolution från rådet och företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, av den 27 juni 2002 om ramar för det europeiska samarbetet på ungdomsområdet,

    Rådets resolution av den 25 november 2003 om gemensamma mål för delaktighet och information för ungdomar,

    Europeiska ungdomspakten,

    Resolution från rådet och företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, om genomförande av de gemensamma målen för information till ungdomar,

    rådets slutsatser av den 24 maj 2005 om nya indikatorer på utbildningsområdet,

    Resolution från rådet och företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, om utvärdering av åtgärder som vidtagits inom ramen för det europeiska samarbetet på ungdomsområdet och genomförande av det gemensamma målet att öka ungdomars delaktighet i den representativa demokratins strukturer,

    kommissionens meddelande om perioden av eftertanke och Plan D (KOM (2005) 494 slutlig och KOM(2006) 212 slutlig) och Vitbok om EU:s kommunikationspolitik – Debattera EU med medborgarna (KOM(2006) 35 slutlig),

    Regionkommitténs yttrande om kommissionens meddelande ”Kommissionens bidrag under och efter perioden av eftertanke: Plan D som i demokrati, dialog och debatt” och ”Vitbok om EU:s kommunikationspolitik”,

    Regionkommitténs yttrande om ”Meddelande från kommissionen till rådet om Europeiska unionens ungdomspolitik: Ta tillvara ungdomarnas intressen i Europa – genomförande av Europeiska ungdomspakten och främjande av ett aktivt medborgarskap”,

    kommissionens meddelande – Uppföljning av vitboken ”Nya insatser för Europas ungdom”: Genomförande av de gemensamma mål som gäller ungdomars medverkan och information till ungdomar (KOM(2006) 417 slutlig),

    Resolution från rådet och företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, om genomförande av de gemensamma mål som gäller ungdomars deltagande och information till ungdomar för att främja ungdomars aktiva samhällsengagemang,

    föreliggande utkast till yttrande om kommissionens meddelande – Uppföljning av vitboken ”Nya insatser för Europas ungdom”: Genomförande av de gemensamma mål som gäller ungdomars medverkan och information till ungdomar,

    det utkast till yttrande som antogs av utskottet för kultur, utbildning och forskning den 30 november 2006 (CdR 334/2006 rév. 1) (Föredragande: Roberto Pella, fullmäktigeledamot i Biella tillika vice borgmästare i Valdengo (IT–PPE)).

    Yttrandet antogs vid Regionkommitténs 69:e plenarsession den 23 mars 2007.

    1.   Inledning

    1.1

    Regionkommittén välkomnar det nya meddelandet från kommissionen som utvärderar medlemsstaternas uppföljning av de gemensamma målen för ungdomars medverkan och information till ungdomar.

    1.2

    Kommittén anser att medlemsstaterna sedan vitboken offentliggjordes 2001 och fram till i dag har gjort stora framsteg på väg mot ett ökat fokus på ungdomar. Mycket återstår dock att göra, både med hjälp av den öppna samordningsmetoden på ungdomsområdet och via ytterligare insatser inom ramen för annan politik på området.

    1.3

    Kommittén noterar den nyligen utarbetade resolutionen från rådet och företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, där nya åtgärder till stöd för tillämpningen och genomförandet av de gemensamma mål som gäller ungdomars medverkan och information till ungdomar fastställdes.

    1.4

    Regionkommittén är överens med rådet om att de fyra tematiska prioriteringar som föreslås i vitboken (medverkan, information, volontärarbete samt bättre kunskaper om och förståelse för ungdomar) och de relevanta gemensamma målen alltjämt är mycket aktuella, och anser att de bör utgöra hörnstenarna i medlemsstaternas och institutionernas insatser på detta specifika område och inom alla andra politikområden som rör ungdomar.

    1.5

    Regionkommittén betonar att det krävs en övergripande syn på ungdomars problem inom samtliga råd, eftersom ungdomar måste inbegripas i alla frågor som är av intresse för unionen.

    1.6

    ReK vill dock påpeka att rådet kunde ha framhållit de lokala och regionala myndigheternas betydelse, särskilt i den del som innehåller åtgärder för hur genomförandet av de gemensamma målen kan stödjas, med tanke på att lokala och regionala myndigheter spelar en viktig roll när det gäller utbildning och utveckling av ett medborgaransvar hos ungdomar.

    1.7

    ReK anser att man, särskilt i den aktuella debatten om Europas framtid, måste öka ungdomars delaktighet och informationen till ungdomar i deras egen miljö, för att stärka deras känsla av att tillhöra unionen, för att se till att de verkligen kan komma i åtnjutande av de rättigheter som skall införas genom EU:s stadga om grundläggande rättigheter och för att bidra till nylanseringen av EU-projektet och på så vis göra verklighet av begreppet aktivt samhällsengagemang. Regionkommittén understryker att man när det gäller ungdomars ”delaktighet” och ”information” till ungdomar särskilt bör uppmärksamma de ungdomar som bor på unionens öar.

    1.8

    ReK underskattar dock inte de stora utmaningar som ungdomar i dag ställs inför, t.ex. arbetslöshet, sen integrering på arbetsmarknaden, osäkra arbetsvillkor och problem att skaffa egen bostad med därmed sammanhängande svårigheter att planera ett självständigt liv, brist på lämpliga medel för att skaffa rätt kompetens, fattigdom, avhopp från skolan och social utestängning.

    1.9

    Kommittén anser emellertid att målen om medverkan och information skulle nås mycket snabbare om medlemsstaterna och EU-institutionerna skulle sätta in alla ansträngningar för att erbjuda ungdomar bättre framtidsutsikter genom att se till att de verkligen kan komma i åtnjutande av rättigheterna i EU:s stadga om grundläggande rättigheter (till exempel rätten till arbete, rätten att gifta sig och skaffa familj, rätten att kunna förena familjeliv och arbetsliv).

    1.10

    I sammanhanget påpekar ReK att ungdomarna utgör ett viktigt element när det gäller att uppnå målen i den nya Lissabonstrategin, och anser att man måste erbjuda dem bättre utbildning, yrkesutbildning, rörlighet, tillträde till arbetsmarknaden, social integration och tjänster för unga familjer:

    a)

    Bättre utbildning: Detta är nödvändigt för att vi skall kunna ta vara på Europas absolut viktigaste resurs: våra ungdomar. Skolan bör ge stort utrymme åt teknikstudier, i syfte att främja FoU-verksamheten inom EU. Det är också viktigt att våra ungdomar ges en fullgod utbildning i humanistiska ämnen. Skolan bör ägna särskild uppmärksamhet åt undervisning i Europas kultur och historia.

    b)

    Rörlighet: Unga européer måste ha verkliga möjligheter att ta sig runt i Europa, för att arbeta eller studera. Denna möjlighet ger i allmänhet ungdomar chansen att berika sig på det kulturella planet och tillägna sig den europeiska tanken.

    c)

    Tillträde till arbetsmarknaden: Ungdomar är en av de grupper i samhället med högst arbetslöshet. Nya åtgärder måste vidtas för att underlätta ungdomars tillträde till arbetsmarknaden, vilket är en förutsättning för att de skall integreras i samhället.

    d)

    Social integration: Ungdomsgrupper med särskilda behov samt ungdomar som inte integrerats i samhället måste uppmärksammas. I detta hänseende bör invandrarungdomar särskilt omnämnas.

    e)

    Tjänster för unga familjer: Unga familjer har särskilda problem som måste beaktas av gemenskapens organ. Det handlar framför allt om möjligheterna att kombinera arbete och familjeliv, vilket underlättar kvinnors integration på arbetsmarknaden.

    1.11

    ReK menar därför att de lokala lokala och regionala myndigheternas ungdomspolitik kan anta en europeisk dimension med hjälp av den nationella politiken och lämpliga resurser tillsammans med specifika gemenskapsprogram, som ökar informationen till ungdomar och ger unga EU-medborgare möjlighet att ta större del i samhällslivet och i den lokala, regionala, nationella och europeiska politiken.

    1.12

    Regionkommittén påminner om att unionens grundval är principerna om frihet och demokrati och att man därför, utan ytterligare dröjsmål och med respekt för subsidiaritetsprincipen, bör vidta konkreta åtgärder för att alla EU-medborgare, inklusive de unga, skall kunna medverka.

    2.   Om ungdomars medverkan

    Deltagande i samhällslivet

    2.1

    Regionkommittén noterar att rådet främst uppfattar målet om ”ungdomars medverkan i samhällslivet” som ett sätt att få dem att delta i olika strukturer för medinflytande.

    2.2

    ReK påpekar att man kan delta i samhällslivet på hemorten utan att tillhöra någon organisation. Kommittén anser därför att detta mål bör ses i ett bredare perspektiv, där man uppmuntrar initiativ som bland annat syftar till att engagera ungdomar som beslutar sig för att delta i det lokala samhällslivet på egen hand.

    2.3

    Regionkommittén håller helt med om att man särskilt bör inrikta sig på de mest missgynnade ungdomarna och anser att man bör vara extra uppmärksam på denna kategori i varje lokalt sammanhang. ReK anser att Polens och Litauens initiativ som riktar sig till ungdomar på landsbygden är lovvärda.

    2.4

    Regionkommittén anmodar kommissionen och medlemsstaterna att fastställa och avsätta budgetmedel för åtgärder som avser att främja medverkan i det europeiska samhällslivet för ungdomar i unionens yttersta randområden, eftersom dessa områden genom att de ligger långt från den europeiska kontinenten kännetecknas av särskilda svårigheter när det gäller att integrera ungdomar i samhällslivet.

    2.5

    Kommittén välkomnar likaså alla initiativ som lanseras av offentliga myndigheter till stöd för strukturer som främjar medinflytande med hjälp av finansiella bidrag eller genom att ställa upp med material, teknisk assistans, mänskliga resurser, lokaler och hjälp med att inrätta webbplatser.

    Medverkan i systemet för deltagardemokrati

    2.6

    Regionkommittén anser detta mål vara särskilt viktigt för få till stånd ett verkligt aktivt medborgarskap. Ungdomar skall ges plats i lokala, regionala och nationella organ, och även i ministerier och politiska partier genom att pojkar och flickor garanteras lika möjligheter.

    2.7

    Regionkommittén anser det vara mycket viktigt att verkligen ta till vara de möjligheter som den nya tekniken innebär om EU skall komma närmare ungdomarna. Kommittén menar också att gemenskapens institutioner måste stimulera nya former av åtgärder, som olika samhällsinstanser, framför allt regionala och lokala förvaltningar, kan föreslå. I detta hänseende efterlyser kommittén ett utbyte av information om bästa praxis. Kommittén förslår också att kommissionen tar initiativ till ett årligt återkommande ungdomsforum, där ungdomar och offentliga instanser kan utbyta åsikter och lansera nya åtgärder.

    2.8

    ReK ser positivt på alla de initiativ som lanserats i medlemsstaterna för att främja dialogen med ungdomar: lokala, nationella och regionala råd, ungdomsparlament, särskilda ungdomskommittéer, ungdomsombudsman och kontaktpersoner samt ministermöten. Kommittén skulle gärna se en utveckling av dessa initiativ.

    2.9

    ReK kan meddela att det inom italienska kommunförbundet har inrättats ett ungdomsråd som bland många uppgifter ämnar kontrollera hur många ungdomar som arbetar för de lokala förvaltningarna, främja deltagande och dra nytta av det.

    2.10

    ReK hoppas att medlemsstaterna och de lokala och regionala myndigheterna skall genomföra lämpliga program som inom den formella undervisningen lär ut hur man medverkar i den demokratiska processen inom institutionerna och att de satsar på samverkan mellan den formella och den icke-formella utbildningen.

    2.11

    Regionkommittén menar att förbindelser mellan skola och lokala organ kan tjäna som ett medel för att främja studenternas medverkan i det lokala samhällslivet och uppmanar anställda inom de lokala myndigheterna – särskilt unga medarbetare – att göra sig till ambassadörer genom att arrangera offentliga debatter om ämnen av lokalt intresse, som också är öppna för ungdomar som har lämnat skolan.

    2.12

    Om ungdomar får tillträde till de lokala myndigheterna kommer de att få full förståelse för det ansvar som den lokala förvaltningen innebär, och det kommer också att bidra till att skapa ansvarstagande medborgare och stimulera till ett välinformerat utnyttjande av rösträtten, en rätt som alltför många ungdomar hittills inte utnyttjat.

    2.13

    ReK uppskattar Finlands initiativ att utsträcka rösträtten i kommunalvalen till ungdomar som fyllt 16 år och Tysklands initiativ rörande ungdomars projekt för stadsförnyelse. Vi lovordar också rådets uppmaning att överväga en debatt om en minimiålder för rösträtt.

    2.14

    Regionkommittén välkomnar beslutet från Stockholms stad att tillsätta en ung, kvinnlig vice ordförande i kommunstyrelsen.

    2.15

    Regionkommittén anser att Europarådets ”Revised European Charter on the Participation of Young People in Local and Regional Life” är ett mycket värdefullt dokument, och hoppas att det sprids bland de lokala och regionala myndigheterna i EU och att det kommer att ske ett ökat samarbete på detta område mellan Regionkommittén och Europarådets kommunalkongress.

    Deltagande i Europeiska unionens utveckling

    2.16

    Regionkommittén ställer sig bakom kommissionens förslag, som bekräftats av rådet, om hur detta mål skall uppnås.

    2.17

    Kommittén noterar med tillfredsställelse att kommissionen har beaktat ReK:s tidigare kommentarer om verkningsfulla åtgärder för dialog och samråd med ungdomar (1), och stöder helt idén om en förbättrad dialog på den europeiska dagordningen. Kommittén vill emellertid på nytt hävda att särskilt de lokala och regionala myndigheterna måste göras delaktiga i detta sammanhang.

    2.18

    ReK uppskattar det nya programmet ”Aktiv ungdom” och andra program på utbildningsområdet med inriktning på ungdom. De har gjort det möjligt för många ungdomar att skaffa sig konkreta erfarenheter av Europa, och kommittén hoppas att tillgängligheten skall fortsätta att öka och att programmen skall spridas allt mer, med särskild uppmärksamhet riktad på de mest missgynnade ungdomarna. Kommittén rekommenderar att kommissionen och medlemsstaterna decentraliserar en större del av förvaltningen av detta program, med hänsyn till subsidiaritetsprincipen och den regionala förvaltningen av detta program. ReK beklagar att programmet Unga företagare har upphört. Programmet erbjöd stöd till ungdomar för etablering av nya företag och förvärvande av viktiga erfarenheter.

    2.19

    Regionkommittén föreslår de lokala och regionala myndigheterna i Europa att tillhandahålla ett forum för de ungdomar från deras respektive kommuner och regioner som arbetar inom institutionerna eller de europeiska byråerna eller som har deltagit i gemenskapsprogram, och att engagera dem som ambassadörer i debatter om Europa. Därigenom skulle man stärka det dubbla deltagandet och visa att man värderar arbete, utbildning och yrkeserfarenhet från andra länder.

    2.20

    Kommittén uppmanar kommissionen att stödja initiativ för att sprida den europeiska ungdomspolitiken och innehållet i den europeiska ungdomspakten på lokal nivå. I samband med detta bör nätverk mellan lokala myndigheter användas, och unga handläggare bör ges en aktiv roll.

    3.   Om informationen till ungdomar

    Ungdomars tillträde till informationstjänster

    3.1

    Regionkommittén påminner om att rätten till information ligger till grund för EU:s verksamhet för information till ungdomar. Kommittén anser därför att medlemsstaterna, och i förekommande fall de lokala och regionala myndigheterna, som en del av utbildningsprocessen har en skyldighet att genomföra en politik som garanterar ungdomar möjligheten att utnyttja sina rättigheter och fäster särskild vikt vid att främja överskådlighet och tillgång till information.

    3.2

    Kommittén ser mycket positivt på att kommissionen har tagit hänsyn till ReK:s kommentarer om vikten av den lokala och regionala dimensionen i ungdomspolitiken, och konstaterar att det är av central betydelse att mobilisera de lokala myndigheterna om man vill främja lokalt deltagande bland ungdomar. ReK vill i detta avseende åter peka på vikten av den lokala och regionala dimensionen eftersom den lokala nivån är den direkta politiska kontaktyta där det aktiva medborgarskapet kan förverkligas.

    3.3

    Regionkommittén noterar med tillfredsställelse att man i nästan samtliga medlemsstater har inrättat webbplatser med information till ungdom, men önskar att en effektiv informationsstrategi som omfattar frågor och teman som är av intresse för unga inrättas inom många olika områden.

    3.4

    Kommittén instämmer i rådets ståndpunkt att Europeiska ungdomsportalen är ett mycket värdefullt instrument som bör utvecklas och spridas, och att de instrument som finns på lokal nivå bör samordnas bättre med dem på nationell och europeisk nivå, för att informationsflödet skall gå snabbare och lättare.

    3.5

    Kommittén anser att de nätverk för ungdomssammanslutningar som finns på lokal nivå bör involveras i samrådsprocessen och arbetet med de ungas medverkan för att undvika risken för att endast de stora nationella nätverken engageras. Regionkommittén anmodar kommissionen att hitta nya kanaler för samråd med och deltagande bland ungdomar som inte är medlemmar i någon organisation. För att uppnå detta vore det lämpligt att direkt engagera kommunerna som inom sitt territorium kan utveckla modeller för de ungas deltagande i samrådsförfarandena.

    Information av hög kvalitet

    3.6

    Regionkommittén noterar kommissionens uppgift att endast ett fåtal medlemsstater uppmärksammar utbildning och vidareutbildning av personer som arbetar med information för ungdomar. Kommittén skulle gärna se att större uppmärksamhet ägnas åt detta mål, med särskilda utbildningsprogram för området.

    3.7

    ReK anser att kommissionen i högre grad borde betona sambandet mellan information och rådgivning i syfte att hjälpa ungdomar att lära sig finna, välja och bedöma information, och därmed bli medvetna användare. Medlemsstaterna uppmanas att använda alla befintliga informationskanaler för att sprida information om ungdom (Internet, mobiltelefoner, video, biografer).

    Ungdomarnas medverkan i informationsverksamhet

    3.8

    Kommittén noterar med tillfredsställelse den nya inriktningen på lokala ungdomsråd, där ungdomar systematiskt engageras i lokala beslutsfattande organ med stöd från regionala och lokala myndigheter. ReK uppmanar kommissionen att uppmuntra utarbetandet av precisa kriterier för målet för ungdomarnas deltagande, för att stödja lokalt deltagande och aktivt medborgarskap.

    3.9

    Kommittén vill åter påpeka vikten av att engagera unga i genomförandet av informationsstrategierna, utarbetandet av informationsmaterial, informationsspridning och rådgivning.

    3.10

    ReK anser att enskilda ungdomars eller ungdomsorganisationers bidrag i detta sammanhang är en värdefull resurs som bör utnyttjas på bästa möjliga sätt, och uppmanar kommissionen att uppmuntra medlemsstaterna att ta fram nya former för deltagandet.

    4.   Den öppna samordningsmetoden

    4.1

    Regionkommittén är väl medveten om att ungdomsfrågorna faller under medlemsstaternas ansvarsområde, och skulle därför gärna se ett gemensamt engagemang från kommissionens och medlemsstaternas sida i samarbete med regionala och lokala myndigheter.

    4.2

    Kommittén anser för övrigt att kommissionen kan lägga större tonvikt vid framgångar i medlemsstaterna, och framför allt vid goda metoder.

    5.   Regionkommitténs slutsatser

    Deltagande

    5.1

    Kommittén önskar att medlemsstaterna säkerställer lika möjligheter för alla medborgare av båda könen, särskilt för ungdomar, samt för unga män och unga kvinnor.

    5.2

    Kommittén skulle gärna se att man vid tilldelningen av resurser på ett rättvist sätt stöder både projekt som gynnar ungdomsorganisationer och projekt som vänder sig till enskilda ungdomar, med särskilt beaktande av unga från de mest missgynnade befolkningsskikten.

    5.3

    Kommittén skulle också vilja att medlemsstaterna uppmuntrade ungdomar att engagera sig i lokala, regionala och nationella organ, i ministerier och i politiska partier, och att de ungas mening efterfrågas genom ungdomsråd och andra deltagandestrukturer.

    5.4

    Regionkommittén förespråkar projekt i medlemsstaterna som syftar till att stimulera de ungas deltagande i det regionala och lokala styret och i förvaltningen, samt förbindelserna mellan de lokala myndigheterna och skolan, i syfte att främja medborgarandan och välinformerat utnyttjande av rösträtten.

    5.5

    Regionkommittén anser att de lokala, regionala och nationella myndigheterna på ett effektivt sätt skall engagera ungdomar i debatter om Europas framtid för att öka deras deltagande i EU:s utveckling. I samband med detta bör en aktiv roll tilldelas dem som arbetar inom institutionerna eller EU-kontoren eller som deltar i gemenskapens program.

    Information

    5.6

    Kommittén anser att medlemsstaterna bör garantera rätten till information med lämpliga strategier, med hänsyn till de ungas behov och med särskild uppmärksamhet på de mest missgynnade. Samtidigt bör lämpliga program för utbildning och vidareutbildning genomföras för personal som sysslar med utbildning av unga.

    5.7

    ReK bekräftar att skapandet av ett medborgarnas Europa och ungdomarnas sociala integration är ett av kommitténs huvudprioriteringar, och ReK avser att bidra genom att åta sig att organisera strukturerade och systematiska dialoger samt möten mellan företrädare för lokala och regionala ungdomssammanslutningar och ungdomsråd. Kommittén undersöker också möjligheterna att inrätta en egen arbetsgrupp som skulle övervaka och främja ett effektivt engagemang bland lokala och regionala myndigheter samt god lokal och regional praxis, bland annat med stöd av relevanta nationella sammanslutningar. Kommitténs ambition är att i så stor utsträckning som möjligt underlätta för medlemsstaterna i deras arbete med att genomföra rekommendationerna rörande ungdomars engagemang och information.

    5.8

    Regionkommittén åtar sig att verka för bredare informationsspridning om de europeiska frågorna som grundval för debatt på lokal och regional nivå och om europeiska arrangemang för ungdomar, i syfte att öka deltagandet bland en så bred publik som möjligt.

    5.9

    För att stimulera ungdomarnas aktiva medverkan i utvecklingen av EU uppmanar kommittén kommissionen att lägga upp en informationskampanj för att sprida information om alla gemenskapsprogram med inriktning på ungdomar.

    Den öppna samordningsmetoden

    5.10

    Regionkommittén uppskattar rådets vilja att anpassa och förbättra handlingslinjerna och att integrera de åtgärder som lyftes fram i den resolution som nyligen utarbetades. Kommittén anser att även de observationer och förslag som förs fram i detta yttrande bör beaktas.

    5.11

    Kommittén anser att medlemsstaterna i fortsättningen bör informera kommissionen om sin ungdomspolitik inom ramen för den rapportering som skett hittills. Det skulle främja deras bidrag till den öppna samordningsmetoden och göra det lättare att ta fram och sprida goda metoder.

    5.12

    ReK instämmer i att man senast i mars 2007 bör fastställa de handlingslinjer som medlemsstaterna avser att koncentrera sig på i fråga om deltagande och information för att kunna utarbeta motsvarande handlingsplaner och framför allt sprida goda metoder bland fler aktörer.

    5.13

    Kommittén uppmanar kommissionen att ta fram den bästa metoden för effektiv analys av framstegen i medlemsstaterna genom verksamma statistiska metoder och kvalitativ forskning.

    5.14

    Regionkommittén anser att en arbetsgrupp bör inrättas i syfte att utarbeta instrument för utvärdering av genomförandet av åtgärder som syftar till att uppnå gemensamma mål. Företrädare för lokala och regionala myndigheter bör genom Regionkommitténs försorg ingå i denna grupp.

    5.15

    Kommittén påpekar åter att de gemensamma målen på ungdomsområdet lättare uppnås om ungdomar får möjlighet till bättre livsvillkor. Kommittén önskar att kommissionen inom ramen för den europeiska ungdomspakten utarbetar en handlingsplan för att ge ledning och stöd åt de enskilda medlemsstaternas initiativ. Finansiering för detta bör också tas fram, eventuellt knuten till innovativa åtgärder och utbyte av goda metoder.

    5.16

    Regionkommittén uppmanar medlemsstaterna att anslå tillräckliga medel till lokala och regionala myndigheter för förverkligandet av de gemensamma målsättningarna.

    5.17

    Kommittén önskar slutligen att frågan om osäkerheten på arbetsmarknaden för ungdomar bör tas upp av medlemsstaterna så att ungdomspolitikens mål kan uppnås. Detta bör även ske inom ramen för diskussionerna om kommissionens nya grönbok om arbetsmarknadslagstiftning.

    Rom den 23 mars 2007

    Regionkommitténs

    ordförande

    Michel DELEBARRE


    (1)  CdR 253/2005 fin.


    Top