EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006DC0724

Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet om en allmän strategi för att göra det möjligt för de partnerländer som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken att delta i gemenskapens organ och gemenskapens program

/* KOM/2006/0724 slutlig */

52006DC0724

Meddelande från Kommissionen till Rådet och Europaparlamentet om en allmän strategi för att göra det möjligt för de partnerländer som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken att delta i gemenskapens organ och gemenskapens program /* KOM/2006/0724 slutlig */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 4.12.2006

KOM(2006) 724 slutlig

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET

om en allmän strategi för att göra det möjligt för de partnerländer som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken att delta i gemenskapens organ och gemenskapens program

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET

om en allmän strategi för att göra det möjligt för de partnerländer som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken att delta i gemenskapens organ och gemenskapens program

Inledning

En viktig faktor i den europeiska grannskapspolitiken är att de partnerländer som omfattas av den (nedan kallade ”EGP-partnerland” eller ”EGP-partnerländer”) skall kunna delta i genomförandet av gemenskapspolitiken på vissa områden och i vissa gemenskapsprogram eller etablera ett närmare samarbete nom ramen för dessa områden om program. Det kan ske på två sätt:

- Genom EGP-partnerländernas deltagande eller observatörsstatus i eller samarbete med specifika organ eller andra myndigheter som deltar i förvaltningen av gemenskapspolitiken (t.ex. Europeiska sjösäkerhetsbyrån, Europeiska miljöbyrån, Europeiska centrumet för övervakning av rasism och främlingsfientlighet, Tillsynsmyndigheten för Galileo, etc.).

- Genom EGP-partnerländernas deltagande i genomförandet av gemenskapens politik (t.ex. forskning och utveckling, konsumentskydd, informationssamhället, konkurrenskraft och innovation, etc.). Det kommer att vara nödvändigt att för varje enskilt program besluta om finansieringen av EGP-partnerländernas deltagande skall komma från länderna själva (såsom är fallet när det gäller medlemmarna i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) eller från EU:s budget (antingen från de medel som anslagits för det relevanta programmet, där sådana förutses i respektive rättsliga grund, eller genom öronmärkta anslag inom ramen för det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet).

Kommissionen har inlett en omfattande undersökning av befintliga organ och program i syfte att bedöma om det är möjligt att göra framsteg på dessa områden. På denna grundval föreslås i detta meddelande två olika strategier, den ena för deltagande i det arbete som utförs av gemenskapens organ, den andra för deltagande i gemenskapens program.

När det gäller den första strategin kommer det att vara nödvändigt att förhandla om individuella avtal mellan respektive EGP-partnerland och respektive organ. När det gäller den andra strategin förutses i detta meddelande, i syfte att undvika den betungande processen med talrika samarbetsråds- eller associeringsrådsbeslut för fastställande av närmare tekniska villkor för respektive lands deltagande i enskilda program, i stället en tvåstegsstrategi grundad på tidigare erfarenheter med kandidatländer. Som ett första steg kommer kommissionen att be om ett mandat för att förhandla om ett allmänt protokoll till varje partnerskaps- och samarbetsavtal eller associeringsavtal och börja med de EGP-partnerländer som redan har ingått avtal om handlingsplaner för den europeiska grannskapspolitiken. När protokollen har ratificerats kommer de att utgöra en stabil rättslig grund för en betydligt enklare process med programinriktade samförståndsavtal med EGP-partnerländerna i vilka det fastställs närmare villkor för deltagande i program som är av intresse för båda parter. Det kommer fortfarande att vara möjligt att anpassa förfarandet till det snskilda fallet, men denna möjlighet är reserverad för prioriterade fall.

Kommissionen har för avsikt att lägga fram rekommendationer till specifika mandat för tilläggsprotokoll till partnerskaps- och samarbetsavtalen eller associeringsavtalen under våren 2007.

Bakgrund

I strategidokumentet om den europeiska grannskapspolitiken av den 12 maj 2004[1] anges att det politiska målet är att göra det möjligt för de 16 EGP-partnerländerna (Algeriet, Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Egypten, Georgien, Israel, Jordanien, Libanon, Libyen, Moldavien, Marocko, den palestinska myndigheten, Syrien, Tunisien och Ukraina) att delta i relevanta gemenskapsprogram. Det anges vidare att kommissionen ”håller på att undersöka i vilka EU-program och EU-byråer det skulle kunna ligga i den utvidgade unionens och dess grannländers intresse att grannländerna deltar”. Man förklarar att ”inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken förutses också möjligheten att gradvis öppna vissa gemenskapsprogram för grannländerna på grundval av ömsesidiga intressen och tillgängliga medel” och uppger att ”flera partnerländer har visat intresse för att delta, eventuellt som observatörer, i vissa gemenskapsforum för samarbete eller regelgivning”. Den 14 juni 2004 antog rådet denna strategi.

De handlingsplaner för den europeiska grannskapspolitiken som hittills antagits och är i kraft med tio EGP-partnerländer (Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Israel, Jordanien, Moldavien, Marocko, den palestinska myndigheten, Tunisien och Ukraina) eller som står i begrepp att antas (Egypten, Libanon) innehåller standardformuleringar om att den europeiska grannskapspolitiken ger möjligheter till nya partnerskap, inbegripet till ett gradvis öppnande av, eller förstärkt samarbete när det gäller relevanta gemenskapsprogram. En av dessa handlingsplaner har också en specifik formulering som förpliktar Europeiska gemenskapen att göra en övergripande undersökning av alla gemenskapsprogram och gemenskapsorgan i syfte att öppna dem för EGP-partnerlandets deltagande.

Det konkreta valet av specifika program och organ som enskilda EGP-partnerländer kan delta i beror på vilka gemensamma intressen som skulle kunna finnas mellan Europeiska gemenskapen, EGP-partnerländerna och respektive organ liksom på resultatet av de förhandlingar som förts beträffande enskilda program, organ och länder.

Detta meddelande ger kortfattade upplysningar om de organ och program som potentiella EGP-partnerländer kan delta i och har som mål att fastställa en allmän strategi för uppnående av det ovannämnda politiska målet.

Motivering

EGP-partnerländernas deltagande i gemenskapens organ och program öppnar betydande möjligheter till ytterligare förstärkning av den europeiska grannskapspolitiken.

Vissa organ kan själva vara intresserade av EGP-partnerländernas expertkunskap, medan Europeiska unionens mål att genom den europeiska grannskapspolitiken uppmuntra och stödja rättsliga och administrativa reformer och institutionsuppbyggnad i grannländerna för andra utgör det överordnade intresset för gemenskapen. Uppfyllande av kraven för deltagande i gemenskapsorganens verksamhet – såsom tillnärmning till gemenskapens regelverk eller inrättandet av relevanta nationella institutioner med tillräcklig kapacitet – torde i många fall fungera som en katalysator för och bana vägen för reformer och modernisering inom relevanta sektorer. Det är ofta också ett effektivt medel för att främja konvergens mellan EGP-partnerländernas och EU:s normer, standarder, bästa tillvägagångssätt och rättsliga krav. Positiva betingelser ingår därför automatiskt i strategin. Partnerländernas deltagande är förenligt med den europeiska grannskapspolitikens mål att sprida EU:s interna politik utanför unionen och på så sätt bidra till att främja välstånd, stabilitet och säkerhet i grannländerna.

Några gemenskapsprogram vars rättsliga grund medgett det har redan i vissa fall öppnats för att göra det möjligt för kandidatländer och potentiella kandidatländer liksom för EES-länder och Schweiz att delta. Tidigare erfarenhet med icke-medlemsländer har visat att deltagande i gemenskapens program kan få mycket positiva effekter. På politisk nivå och på lagstiftningsnivå har ett sådant deltagande lett till att strategier har kunnat utvecklas och antas på en rad politikområden av betydelse för reformer och övergång. Det har uppmuntrat partnerländerna att anta nya former för samråd med och deltagande av den privata sektorn. Det har gjort det möjligt för beslutsfattare i tredjeländer att få ökat tillträde till specialiserade nätverk och ställt dem inför de praktiska aspekterna av EU:s beslutsfattande. I vissa fall har det lett till att nya institutioner inrättats, i andra till att den administrativa förmågan och det juridiska ansvaret hos befintliga institutioner har förstärkts. Det har varit av avgörande betydelse när det gäller att dela med sig av bästa tillvägagångssätt och har slutligen också gjort Europeiska unionen mera synlig i tredjeländer.

Rättsliga förutsättningar

Förordningarna om upprättande av organ (deras stadgar) inbegriper ofta möjlighet för tredjeländer att delta.

Gemenskapsprogrammens rättsliga grund ger ofta möjlighet för tredjeländer att delta (dvs. de innehåller en ”öppnandeklausul”).

Folkrättsligt bindande avtal som fastställer allmänna villkor för EGP-partnerländernas deltagande, måste dessutom upprättas.

Deltagande i arbetet i Europeiska gemenskapens organ

Europeiska gemenskapen och Europeiska unionen har hittills upprättat 21 organ som inte har genomförandebefogenheter inom respektive behörighetsområden med stöd av olika rättsliga grunder inom ramen för den första pelaren. Ytterligare tre står i begrepp att upprättas. Dessa organ finansieras ofta över gemenskapens budget. Några av dem är självfinansierande. Ytterligare tre sådana organ grundar sig på bestämmelser inom ramen för den andra pelaren och står under kontroll av rådet. De har en budget som uteslutande finansieras genom nationella bidrag från EU:s medlemsstater. Ytterligare tre sådana organ har upprättats med stöd av bestämmelser inom ramen för den tredje pelaren. Det finns alltså totalt 30 olika organ och andra myndigheter (se bilaga A).

En europeisk tillsynsmyndighet kan definieras som en oberoende juridisk enhet som inrättas av lagstiftaren i syfte att hjälpa till med regleringen av en särskild sektor på europeisk nivå och genomförandet av en viss gemenskapspolitik. Tillsynsmyndigheten hjälper genom utförandet av sina uppgifter till med att förbättra det sätt på vilket regler tillämpas över hela EU.

I många fall innehåller förordningarna om organens upprättande en standardbestämmelse med följande lydelse: ”Myndighetens verksamhet skall stå öppen för medverkan från sådana tredjeländer som med Europeiska gemenskapen ingått avtal om att anta och tillämpa gemenskapsrätten på det område som grundrättsakten omfattar. I dessa avtal skall det utarbetas arrangemang där det anges bl.a. arten på och formerna för dessa länders medverkan i myndighetens verksamhet, inbegripet bestämmelser om medverkan i vissa interna organ, om ekonomiska bidrag och om anställning av personal”[2]. Detta innebär dock alltid deltagande utan rösträtt i det beslutsfattande organet. Deltagande i ett organs verksamhet leder dessutom inte automatiskt till medlemskap i det organet.

Eftersom varje nytt organ som upprättas av den europeiska lagstiftaren grundas på respektive sekundärlagstiftning, med fastställande av specifika bestämmelser för varje organ, varierar villkoren för tredjeländers deltagande beroende på inom vilken sektor organet är verksamt (se bilaga B).

Fastställande av en strategi för EGP-partnerländernas deltagande

Det kommer att vara nödvändigt att förhandla om konkreta arrangemang för enskilda EGP-partnerländers deltagande i specifika organ och att fastställa och bedöma såväl gemenskapens som det enskilda partnerlandets intressen. Partnerländernas deltagande i de olika organens verksamhet, där detta är möjligt, kommer att behöva genomföras gradvis och selektivt med beaktande av de ömsesidiga fördelarna med detta samt förutsättningarna för att delta i organens verksamhet. Absorptionsförmågan hos ett organ måste anses som en förutsättning. Kommissionen kommer att intensifiera sina kontakter med alla EGP-partnerländer i syfte att fastställa dessa länders möjligheter till ett selektivt deltagande i gemenskapsorganens verksamhet på grundval av den prioritet som frågan ges av varje partnerland och landets långsiktiga åtagande när det gäller att stödja deltagandet. EGP-partnerländerna kommer inom ramen för den regelbundna dialogen i olika organ som upprättats genom partnerskaps- och samarbetsavtalen eller associeringsavtalen (dvs. samarbets- och associeringsråd, -kommittéer och -underkommittéer) att uppmanas att fastställa och redogöra för sina konkreta intressen och sin förmåga att delta i gemenskapsorganens arbete.

Parallellt med utarbetandet av formella avtal för att möjliggöra EGP-partnerländernas deltagande i gemenskapsorganens verksamhet kan det också bli nödvändigt att undersöka och främja andra sätt för att gradvis intensifiera organens tekniska samarbete med grannländerna och förbereda dessa för ett eventuellt deltagande. För detta kommer det att krävas att respektive organs styrelse deltar.

Utan hinder av vad som följer av mera konkreta samråd bedömer kommissionen att följande verksamhet vid gemenskapsorganen är av störst relevans för EGP-partnerländerna:

- För deltagande i arbetet vid Europeiska byrån för nät- och informationssäkerhet (ENISA) måste länderna anta och tillämpa gemenskapsrätten på nät- och informationssäkerhetsområdet; deltagandet skall dock stå öppet för alla berörda partner. Europeiska EGP-partner som är signatärstater till Chicagokonventionen[3] och som går med på att anta och tillämpa gemenskapsrätten på respektive område kan delta i arbetet vid Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (EASA). Särskild status som observatör i EASA kan beviljas de tredjeländer som har ingått sektorsavtal med Europeiska gemenskapen. Några av dessa tredjeländer har redan ett visst mått av samarbete i egenskap av medlemmar i JAA (de gemensamma luftfartsmyndigheterna), eftersom EASA är medlem av JAA sedan 2003. Europeiska EGP-partner som inte är medlemmar i JAA och icke-europeiska länder kan samarbeta med EASA inom ramen för samarbetsförfaranden som ingås som administrativa arrangemang mellan ländernas civila luftfartsmyndigheter och EASA i syfte att möjliggöra effektivare kontrollförfaranden och underlätta certifieringen av flygprodukter. Slutligen kan EGP-partnerländer som har en betydande produktion av flygprodukter ingå avtal med Europeiska gemenskapen om ömsesidigt erkännande av varandras certifieringsresultat och därmed åtnjuta en hög nivå av rättsligt och administrativt samarbete med EASA. Förutsatt att EGP-partnerländerna har ingått avtal med gemenskapen om att anta och tillämpa gemenskapsrätten kan bestämmelser fastställas om deras deltagande i arbetet vid Europeiska sjösäkerhetsbyrån och Europeiska järnvägsbyrån. Likaledes måste de EGP-partnerländer som vill delta i verksamheten vid Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet anta och tillämpa den del av EU-rätten som rör livsmedels- och fodersäkerhet[4]. Europeiska miljöbyrån (EMB) – ett gemenskapsorgan som nu med Schweiz anslutning har 32 medlemmar – undersöker för närvarande om det är möjligt för vissa EGP-länder att få delta i en del av miljöbyråns verksamhet. Redan nu prioriteras samarbetet med EGP-partnerländerna i samband med regionala samarbetsprocesser (t.ex. inom ramen för den av FN:s ekonomiska kommission för Europa (UNECE) ledda processen Miljö för Europa (Environment for Europe), miljörelaterad verksamhet inom ramen för Europa-Medelhavsprocessen eller Svartahavskommissionen).

- Det är för närvarande inte möjligt för EGP-partnerländerna att delta i verksamheten vid vissa gemenskapsorgan, eftersom denna är begränsad till att stödja EG:s medlemsstater i tillämpningen av gemenskapens interna politik på en del områden, t.ex. Europeiska centrumet för utveckling av yrkesutbildning (Cedefop), Byrån för harmonisering inom den inre marknaden (BHIM) eller Gemenskapens växtsortsmyndighet (GVM).

Vissa organs huvudmål är just samarbete med tredjeländer, inbegripet EGP-partnerländer, vilket t.ex. är fallet med Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen. Eftersom EGP-partnerländerna fungerar som motpart till sådana EG-organ, kan de inte delta som observatörer eller liknande i dem.

Vissa andra organ planerar för närvarande endast ett selektivt samarbete med tredjeländer som externa partner i specifika typer av verksamhet. Hur ett sådant samarbete närmare bestämt skall se ut beslutas av styrelsen för relevanta organ. EGP-partnerländernas tillfälliga deltagande i olika typer av verksamhet vid Europeiska fonden för förbättring av arbets- och levnadsvillkor (EFLA), i t.ex. expertkommittéer, seminarier och undersökningar, synes vara både önskvärt och möjligt att genomföra. Deltagande i Europeiska arbetsmiljöbyråns (EAB) informationsverksamhet och nationella informationsnät kan också tänkas. När sådana organ som Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC), som nu har ett informellt samarbete med EGP-partnerländerna i vissa frågor, såsom fågelinfluensan, har kommit förbi startskedet kommer de att vara i stånd att låta EGP-partnerländerna delta i mycket större utsträckning. På grundval av förordningen om inrättande av gemenskapens kontrollorgan för fiske kan samarbete genomföras med tredjeländer när det gäller kontroll och inspektion av fiske.

Situationen och möjligheterna för EGP-partnerländernas[5] deltagande varierar således från organ till organ.

I flera fall kommer det att vara nödvändigt att gå gradvis till väga och börja med upprättandet av samarbetsprogram för att göra EGP-partnerländerna bekanta med organens arbete. Deras mål kommer att vara att göra de nödvändiga förberedelserna för antagande av gemenskapens regelverk och förbättra den administrativa förmågan i de fall där detta är en förutsättning för deltagande. Endast då, mot bakgrund av den erfarenhet som vunnits under samarbetsprogrammen, torde det vara läge att överväga om ett avtal bör ingås om deltagande i respektive organs verksamhet.

Även om EGP-partnerländerna ännu inte kan bli medlemmar i Europeiska polisbyrån (Europol), Europeiska enheten för rättsligt samarbete (Eurojust) och Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser (Frontex) erbjuder dessa organ intressanta möjligheter för samarbete. Samarbetsavtal har ingåtts med flera tredjeländer, däribland Ryska federationen, medan andra, t.ex. Förenta staterna och Kroatien, har avtal om operativt samarbete. När partnerländerna väljs tas hänsyn både till Europeiska unionens utrikespolitiska prioriteringar och till de prioriteringar som är baserade på operativa behov.

Deltagande i Europeiska gemenskapens program

Kommissionen förvaltar en rad sektorspecifika gemenskapsprogram (t.ex. Aeneas, Tempus, Erasmus Mundus) som är speciellt utformade för att stödja tredjeländer, i synnerhet EGP-partnerländer. Dessa externa program omfattas inte av detta meddelande.

I detta meddelande avses endast interna gemenskapsprogram som upprättats för EU-medlemsstaternas räkning och för att stödja Europeiska gemenskapens interna politik. Det rör sig om en integrerad uppsättning åtgärder som antagits av Europeiska gemenskapen i syfte att främja samarbetet mellan EG:s medlemsstater på olika områden, och under flera år, i syfte att uppnå de mål som gemenskapen uppställt. I princip utformas de endast med tanke på medlemsstaterna på grundval av ett specifikt anslag i EU:s allmänna budget. Förordningarna om upprättandet av sådana program tillåter dock i många fall att tredjeland deltar, förutsatt att vissa villkor är uppfyllda. Vissa interna program har dessutom, beroende på sitt innehåll, en extern dimension.

EU-institutionerna är för närvarande på väg att upprätta nya gemenskapsprogram som kommer att finansieras inom ramen för budgetplanen 2007–2013. En del av dessa program tas upp i kommissionens meddelande av den 22 maj 2006[6], som i korthet redogör för ett paket med förslag till rättsakter vilka lagts fram för beslut. Meddelandet innehåller dock inte förslag till rättsakter om vilka det uppnåtts politisk enighet först efter den 17 maj 2006. En fullständigare bild växer så småningom fram, eftersom lagstiftningsprocessen för flera av dessa nya program fortfarande pågår. Det är därför endast möjligt att upprätta en preliminär förteckning över de olika rättsliga grunderna (bilaga C), som fortfarande kan komma att ändras.

I många fall kommer dessa nya gemenskapsprogram att ersätta nuvarande program som löper ut i slutet av 2006. Detta meddelande är därför inriktat endast på program som är verksamma efter utgången av detta år.

Många av dessa rättsliga grunder fastställer att ett program kan ”vara öppet för tredjeländers deltagande, när avtal och förfaranden ger utrymme för detta”. Några av dessa ”öppnandeklausuler” anger särskilt att tredjeländer skall kunna delta (i synnerhet länder som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken) ”i enlighet med de villkor som fastställs i respektive bilaterala eller multilaterala avtal om de allmänna principerna för deras deltagande i gemenskapens program”.

I de nuvarande partnerskaps- och samarbetsavtalen eller associeringsavtalen med EGP-partnerländerna finns det inte några bestämmelser om gemenskapens program. Det förefaller därför nödvändigt att ingå protokoll till dessa avtal i enlighet med, i synnerhet, artikel 300 i fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen och med hänvisning till de interna rättsliga grunderna för de berörda gemenskapsprogrammen. Sådana protokoll bör innehålla ramavtal i vilka det fastställs allmänna villkor för EGP-partnerländernas deltagande. De bör också ligga till grund för samförståndsavtal i vilka det redogörs för specifika tekniska, ekonomiska och administrativa arrangemang för enskilda EGP-partnerländers deltagande i specifika program.

Fastställande av en konsekvent politik för EGP-partnerländernas deltagande

EGP-partnerländerna och gemenskapen har inte samma intresse för och nytta av ett deltagande i de olika gemenskapsprogrammen. En kortfattad överblick av politikområdena visar på följande:

- Ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation är med sin på entreprenörskap och innovation inriktade komponent ett bevis för att det skett en markant förändring när det gäller stödet till entreprenörskap i Europeiska gemenskapen. EGP-partnerländerna kommer att kunna delta, förutsatt att det ingås bilaterala avtal.

- När förvaltningen av det nya kompletterande underprogrammet till programmet Intelligent energi – Europa har befästs kan deltagande även i detta fall bli föremål för specifika avtal.

- Detsamma gäller för den tredje komponenten i ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation, nämligen stödprogrammet för informations- och kommunikationsteknik.

- Europeiska EGP-partnerländer som har ratificerat Europarådets konvention om gränsöverskridande television kan på olika sätt delta i Media 2007-programmet. En allmän förutsättning för deltagande i det programmet är att deras relevanta lagstiftning på medieområdet och det audiovisuella området är förenlig med gemenskapens regelverk, inbegripet dess externa dimension (t.ex. att de har ratificerat Unescos konvention om kulturell mångfald). För alla former av deltagande krävs ett avtal om kompletterande anslag och specifika arrangemang liksom ett avtal om ekonomiskt bidrag från det deltagande landet.

- I Marco Polo-programmet om transport fastställs att grannländerna skall kunna delta på grundval av kompletterande anslag i enlighet med förfaranden som skall avtalas med respektive land.

- EGP-partnerländerna bör så långt möjligt ges möjlighet att delta i SESAR-programmet, som är den tekniska komponenten av det gemensamma europeiska luftrummet. När tredjeländer har undertecknat ett övergripande lufttransportavtal – EGP-partnerländerna Azerbajdzjan, Georgien, Libanon, Moldavien, Marocko och Ukraina har undertecknat eller står i begrepp att underteckna ett sådant avtal – kan de bli medlemmar i det gemensamma företaget SESAR.

- I folkhälsoprogrammet 2007–2013 fastställs att tredjeland, i synnerhet EGP-partnerländerna, skall kunna delta.

- Detsamma gäller konsumentpolitikprogrammet 2007–2013. Hur EGP-partnerlandets deltagande närmare bestämt skall se ut kommer att fastställas beroende på framstegen när det gäller tillnärmningen till gemenskapens regelverk på det berörda området.

- I kommissionens förslag beträffande programmen Tull 2013 och Fiscalis 2013 fastställs att de EGP-partnerländer som har uppnått en tillräckligt hög grad av anpassning av sin relevanta lagstiftning och sina administrativa metoder till gemenskapens regelverk och administrativa metoder skall kunna delta, förutsatt att det har ingåtts ett ramavtal.

- I Perikles, gemenskapens handlingsprogram för utbyte, stöd och utbildning med avseende på skydd av euron mot förfalskning, fastställs att programmet skall vara öppet för icke-medlemsländer, förutsatt att medel finns tillgängliga i gemenskapens budget, på villkor och i enlighet med arrangemang som skall avtalas med de länderna.

- I programmet om interoperabelt tillhandahållande av alleuropeiska e-förvaltningstjänster för offentliga förvaltningar, företag och medborgare (IDABC) fastställs, i enlighet med artikel 14.2 i beslut 2004/387/EG om antagande av programmet, möjligheter till internationellt samarbete med tredjeland, inbegripet EGP-partnerländer, om inte annat följer av någon annan klausul i det beslutet. Kostnader för deltagandet skall inte täckas av programmet.

Vid sidan av dessa strikt interna program som på vissa villkor är öppna för EGP-partnerländernas deltagande finns det några gemenskapsprogram som är utformade på ett sådant sätt att medger en viss form av deltagande från EGP-partnerländernas sida. De öppnar möjligheter för enskilda personer och organ i EGP-partnerländerna att delta och kräver inte att allmänna villkor måste vara fastställda i ramavtal som antagits inom ramen för protokoll till associerings- eller partnerskapsavtalen eller samarbetsavtalen:

- I det sjunde ramprogrammet för forskning fastställs redan möjligheter till finansiering av EGP-partnerländernas organisationer.

- I programmet för livslångt lärande fastställs möjligheten till finansiering för partner från tredjeländer som deltar i partnerskap, projekt och nätverksaktioner med upp till 1 % av programmets budget.

- Kulturprogrammet för främjande av kulturellt samarbete mellan skapande konstnärer, kulturarbetare och kulturella institutioner står, på grundval av kompletterande anslag och specifika förfaranden, öppet för samarbete med (men inte deltagande av) tredjeland som har ingått associerings- eller samarbetsavtal med Europeiska gemenskapen (såsom EGP-partnerländerna) vilka innehåller bestämmelser på kulturområdet.

- I programmet ”Aktiv ungdom” för perioden 2007–2013 fastställs bestämmelser om samarbete med tredjeland som har undertecknat avtal med Europeiska gemenskapen på ungdomsområdet (så kallade ”partnerländer”). Samarbetsvillkoren medger således att deltagare från EGP-partnerländerna medverkar i de flesta av de åtgärder som stöds av programmet.

- Herkules II-programmet medger utgifter för skydd av gemenskapens ekonomiska intressen i samband med EGP-partnerländernas deltagande.

- Associering av tredjeländer, t.ex. EGP-partnerländer, i projekt som genomförs inom ramen för olika program på området rättvisa, frihet och säkerhet och som finansieras via ramprogrammet för grundläggande rättigheter och rättvisa är möjlig, om dessa länders deltagande tjänar uppnåendet av programmens mål. Genom ramprogrammet för säkerhet och skydd av friheter är det också möjligt för tredjeländer att delta i enskilda projekt.

- Slutligen kan en del åtgärder som genomförs utanför Europeiska gemenskapens territorium inom ramen för gränsöverskridande, transnationellt eller interregionalt samarbete finansieras över Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf).

Det finns också några gemenskapsprogram som inte förefaller lämpa sig för EGP-partnerländernas deltagande, såsom programmet ”Ett Europa för medborgarna” som främjar ett aktivt europeiskt medborgarskap. Andra program såsom eContentplus, Safer Internet Plus, eller Solidaritet och hantering av migrationsströmmar är inte alls öppna för deltagande av eller samarbete med EGP-partnerländerna. Detta är också fallet med gemenskapens program för sysselsättning och social solidaritet (Progress), vars syfte är att stödja genomförandet av Europeiska unionens mål på sysselsättningsområdet och det sociala området i enlighet med vad som fastställs i den sociala agendan.

Metoder

Metoderna för att möjliggöra EGP-partnerländernas deltagande varierar mellan olika gemenskapsorgan och gemenskapsprogram.

EGP-partnerländernas deltagande i organ kräver att bilaterala avtal upprättas i varje enskilt fall, för varje EGP-partner och varje organ, individuellt och separat. Avtal av detta slag rör t.ex. uppfyllandet av rättsliga eller administrativa krav för deltagande (t.ex. fullständig anpassning till relevanta delar av EG-s regelverk), liksom krav vad gäller privilegier och immuniteter för organens tjänstemän under deras uppdrag i EGP-partnerländer, arbetstillstånd och socialförsäkringsbestämmelser samt andra frågor som rör status för medborgare i EGP-partnerländer vilka utses för att arbeta i olika organ, fördelning av suveräna rättigheter i respektive organ, organens rätt att tillämpa gemenskapsrätten i sina förbindelser med EGP-partnerländerna samt bestämmelser om finansiell kontroll.

När det gäller gemenskapsprogrammen föreslår kommissionen att den metod som redan fastställts för kandidatländer och blivande kandidatländer[7] (den så kallade ”ramstrategi” som använts sedan 2002) i tillämpliga delar även skall följas när det gäller EGP-partnerländerna. Metoden omfattar två huvudfaser:

I den rättsliga grunden för de relevanta programmen krävs vanligtvis vissa villkor för tredjelands deltagande vilka skall fastställas genom avtal mellan gemenskapen och respektive land. För närvarande finns det gällande partnerskaps- och samarbetsavtal eller associeringsavtal med alla EGP-partnerländer utom tre (partnerskaps- och samarbetsavtalet med Vitryssland är för närvarande ”lagt på is”; associeringsavtalet med Syrien har ännu inte undertecknats, och det har ännu inte förhandlats om något associeringsavtal med Libyen). Avtalen innehåller dock inte några bestämmelser i detta avseende. Ett tilläggsprotokoll om ett ramavtal[8] som anger de allmänna principerna för deltagande bör därför upprättas med vart och ett av EGP-partnerländerna i syfte att möjliggöra deltagande i de program i vars rättsliga grund det finns en bestämmelse om ”öppnande” för EGP-ländernas deltagande (se bilaga C).

Det förefaller lämpligt att inleda förhandlingar om sådana protokoll med de EGP-partnerländer med vilka det redan finns handlingsplaner för den europeiska grannskapspolitiken. Eftersom associeringsavtalet med Algeriet trädde i kraft i september 2005 kan ett protokoll även ingås med det landet, så att samråd om ett samförståndsavtal kan inledas när en handlingsplan har överenskommits med Algeriet.

I protokollen bör det också anges att närmare villkor för deltagande skall fastställas i specifika samförståndsavtal för varje program med beaktande av båda sidors faktiska intresse av ett deltagande. I protokollen skall det bl.a. fastställas regler för deltagande, i synnerhet vad gäller den administrativa förmåga och det ekonomiska bidrag som krävs, mekanismerna för deltagande i förvaltningen av programmet, samt bestämmelser om finansiell kontroll.

Fördelen med ”ramstrategin” är att den kräver ratificering av endast ett protokoll per EGP-partner och att den upprättar ett ramavtal som banar vägen för ingåendet av programspecifika samförståndsavtal. Genom denna metod är det möjligt för kommissionen, som agerar på gemenskapens vägnar, att fastställa eller senare ändra de tekniska och administrativa villkoren för varje EGP-partnerlands deltagande i specifika program utan en betungande ratificeringsprocess i vilken samarbets- och associeringsråden blir involverade i de tekniska detaljerna. Denna allmänna strategi får dock inte hindra att de berörda organen i prioriterade fall där det finns ett klart fastställt intresse fattar individuella beslut i syfte att göra det möjligt för ett visst EGP-partnerland att delta i ett specifikt program, i synnerhet om det inte finns något sådant protokoll.

Samförståndsavtal som förhandlas fram mellan kommissionen och EGP-partnerlandet bör ha samma standardformat som det som redan fastställts för samförståndsavtal vilka ingåtts med kandidatländer och potentiella kandidatländer. När det gäller de program som förvaltas av verkställande organ på gemenskapens vägnar (vissa delar av ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation, Marco Polo-programmet och programmen för intelligent energi, folkhälsa och medier samt det sjunde ramprogrammet för forskning) måste de verkställande organen till fullo involveras i förhandlingarna.

Ekonomiska bidrag och bistånd från gemenskapen

EGP-partnerländer som är intresserade av att delta i verksamheten i gemenskapens organ och i gemenskapens program kommer att uppmanas att bidra ekonomiskt till detta. Eftersom deras ekonomiska bidrag måste beräknas på grundval av varje enskilt organs eller programs särdrag är det omöjligt att fastställa bidragen i förväg. Kriterierna för beräkning av deltagaravgifterna varierar från ett organ till ett annat och från ett program till ett annat. I vissa fall beräknas de enligt formler som är BNP-grundade, i andra är de beroende av organens uppgifter och programmens mål. Beräkningarna kan också påverkas av enskilda EGP-partnerländers särdrag. Erfarenheten med kandidatländerna tjänar i allmänhet som vägledning för fastställandet av de bidrag som EGP-partnerländerna kan förväntas ge.

Såsom anges ovan är det endast i sällsynta fall som gemenskapsprogram upprättade för interna syften har en budget som kan användas för att stödja samarbete med tredjeländer.

I likhet med vad som gäller för gemenskapsprogrammen omfattas gemenskapsorganens budgetar i regel av de interna budgetrubrikerna. Finansieringen av icke-medlemsstaters deltagande i organ måste därför i sin helhet täckas antingen genom ett helt kostnadstäckande bidrag till gemenskapens budget eller genom samarbetsprogram som finansieras med gemenskapsbistånd från det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet eller av andra givare.

Ett mera generellt bistånd för att stödja deltagande i organ och program, såsom är fallet när det gäller kandidatländer och blivande kandidatländer, planeras för närvarande inte för EGP-partnerländerna, eftersom den europeiska grannskapspolitiken skiljer sig från Europeiska unionens utvidgningspolitik. Syftet med den europeiska grannskapspolitiken är emellertid att stödja moderniserings- och reformprocesserna, i synnerhet moderniseringen av institutioner och kapacitetsuppbyggnaden i EGP-partnerländerna.

I enskilda fall kan därför sådant stöd ingå som en del av den regelbundna nationella programplaneringen av gemenskapens bistånd från det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet inom ramen för landstrategidokument och nationella vägledande program. Ett sådant bistånd, som kan begränsas till en överenskommen, på förhand fastställd, tidsperiod, bör ha som syfte att göra det lättare för ett land som omfattas av det europeiska grannskaps- och partnerskapsinstrumentet att delta i specifika program eller organ eller hjälpa det att förbereda sig för deltagande genom att stödja uppbyggnaden av landets administrativa förmåga eller anpassning till gemenskapens lagstiftning, politik och bästa tillvägagångssätt. Bistånd kan även användas för att uppmuntra mottagarländerna att dra full nytta av de möjligheter som står till förfogande genom programmen.

Rapportering

Kommissionen kommer att avlägga regelbundna rapporter till rådet och Europaparlamentet om de framsteg som gjorts när det gäller genomförandet av den europeiska grannskapspolitiken och främjandet och genomförandet av individuella handlingsplaner för den europeiska grannskapspolitiken. Rapporterna kommer även att innehålla upplysningar om deltagande i olika organ och program. Kommissionen lägger samtidigt med detta meddelande fram den första framstegsrapporten.

Nästa steg

Flera EGP-partnerländer har redan angivit att de är intresserade av att delta i verksamheten i vissa organ och program. De hänvisar vidare till vissa punkter i handlingsplanerna för den europeiska grannskapspolitiken som förpliktar båda sidor att undersöka möjligheterna för ett deltagande.

I och med de framsteg som gjorts i fråga om antagandet av de rättsliga grunderna för de olika gemenskapsprogram som kommer att träda i kraft i samband med budgetplanen för 2007–2013 är följande förutsättningar nu på plats:

1. När det gäller gemenskapens organ och program: ett allmänt åtagande inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken om att öppna dem för EGP-partnerländernas deltagande.

2. När det gäller organ och program: ett visat intresse från vissa EGP-partnerländers sida för att få delta i den verksamhet som genomförs i organen och inom ramen för programmen.

3. När det gäller program: beslut om inrättande av gemenskapsprogram inom ramen för budgetplanen för 2007–2013 och en möjlighet att öppna programmen för EGP-partnerländernas deltagande.

4. När det gäller inledandet av förhandlingar om konkreta villkor för deltagande: ingåendet av handlingsplaner för den europeiska grannskapspolitiken med snart tolv av de sexton ENP-länderna och ikraftträdandet av associeringsavtalet med Algeriet.

På denna grundval förefaller det nu lämpligt att inleda samråd om följande:

(1) Att enas om att selektivt och gradvis utveckla möjligheter för enskilda EGP-partnerländer att delta i det arbete och den verksamhet som utförs i vissa gemenskapsorgan på grundval av fastställda ömsesidiga intressen och under förutsättning att de nödvändiga förutsättningarna är uppfyllda.

(2) Att enas om en rad protokoll till de relevanta partnerskaps- och samarbetsavtalen eller associeringsavtalen om upprättande av ramavtal med de tretton EGP-partnerländer som berörs om deras deltagande i gemenskapens program.

(3) Att inleda tekniskt samråd i syfte att upprätta detaljerade samförståndsavtal på grundval av dessa ramavtal och med fastställande av de tekniska detaljerna för deltagandet i individuella program.

Kommissionens regelbundna kontakter med respektive EGP-partnerland, i synnerhet inom ramen för samarbets- och associeringskommittéer och specifika underkommittéer som upprättas i enlighet med avtalen, ger möjlighet till inledande av målinriktade tekniska samråd i syfte att fastställa att det finns ett konkret ömsesidigt intresse av ett deltagande och därefter fastställa dess räckvidd och villkor. Det kan också ske genom sektorsavtal inom relevanta områden.

Slutsatser

Kommissionen uppmanar rådet att stödja den strategi som beskrivs i detta meddelande och att utarbeta slutsatser om genomförandet av denna aspekt av den europeiska grannskapspolitiken.

Kommissionen avser att på denna grundval lägga fram rekommendationer om att bemyndiga inledandet av förhandlingar med EGP-partnerländerna för upprättande av de nämnda protokollen.

Annex A

List of EC and EU agencies (non-executive, regulatory)

Community agencies (1st pillar) | Seats | Founding acts |

1 | CEDEFOP* (European Centre for the Development of Vocational Training) * Centre européen pour le Développement de la Formation Professionnelle | Thessalonica/GR | Regulation (EEC) No 337/75 of the Council of 10 February 1975 establishing a European Centre for the Development of Vocational Training, OJ L 39, 13.2.1975, p. 1 |

2 | EUROFOUND (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions) | Dublin/IE | Regulation (EEC) No 1365/75 of the Council of 26 May 1975 on the creation of a European Foundation for the improvement of living and working conditions, OJ L 139, 30.5.1975, p. 1 |

3 | EEA (European Environment Agency) | Copenhagen/DK | Council Regulation (EEC) No 1210/90 of 7 May 1990 on the establishment of the European Environment Agency and the European Environment Information and Observation Network, OJ L 120, 11.5.1990, p. 1 |

4 | ETF (European Training Foundation) | Turin/IT | Council Regulation (EEC) No 1360/90 of 7 May 1990 establishing a European Training Foundation, OJ L 13, 23.5.1990, p. 1 |

5 | EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) | Lisbon/PT | Council Regulation (EEC) No 302/93 of 8 February 1993 on the establishment of a European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, OJ L 36, 8.2.1993, p. 1 Note: In July 2006, a political agreement was reached between the European Parliament and the Council on a recast of the EMCDDA regulation. This recast is expected to enter into force still in 2006 and will replace Council Regulation (EEC) No 302/93. |

6 | EMEA (European Agency for the Evaluation of Medicinal Products) | London/GB | Council Regulation (EEC) No 2309/93 of 22 July 1993 laying down Community procedures for the authorisation and supervision of medicinal products for human and veterinary use and establishing a European Agency for the Evaluation of Medicinal Products, OJ L 214, 24.8.1993, p. 1 |

7 | OHIM (Office for Harmonisation in the Internal Market) | Alicante/ES | Council Regulation (EC) No 40/94 of 20 December 1993 on the Community trade mark (See Art. 2), OJ L 11, 14.1.1994, p. 1 |

8 | OSHA (European Agency for Safety and Health at Work) | Bilbao/ES | Council Regulation (EC) No 2062/94 of 18 July 1994 establishing a European Agency for Safety and Health at Work, OJ L 216, 20.8.1994, p. 1 |

9 | CPVO (Community Plant Variety Office) | Angers/FR | Council Regulation (EC) No 2100/94 of 27 July 1994 on Community plant variety rights (see Art. 4), OJ L 227, 1.9.1994, p. 1 |

10 | CdT* (Translation Centre for the bodies of the EU) * Centre de traduction des organes de l’UE | Luxembourg/LU | Council Regulation (EC) No 2965/94 of 28 November 1994 setting up a Translation Centre for bodies of the European Union, OJ L 314, 7.12.1994, p. 1 |

11 | EUMC (European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia) | Vienna/AT | Council Regulation (EC) No 1035/97 of 2 June 1997 establishing a European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia, OJ L 151, 10.6.1997, p. 1. Due to be replaced by a European Agency for Fundamental Rights (see infra, proposed EC agencies, No 3) |

12 | EAR (European Agency for Reconstruction) | Thessalonica/GR | Council Regulation (EC) No 2454/1999 of 15 November 1999 amending Regulation (EC) No 1628/96 relating to aid for Bosnia and Herzegovina, Croatia, the Federal Republic of Yugoslavia and the former Yugoslav Republic of Macedonia, in particular by the setting up of a European Agency for Reconstruction, OJ L 299, 20.11.1999, p. 1 |

13 | EFSA (European Food Safety Authority) | Parma/IT | Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety, OJ L 31, 1.2.2002, p. 1 |

14 | EMSA (European Maritime Safety Agency) | Lisbon/PT | Regulation (EC) No 1406/2002 of the European Parliament and of the Council of 27 June 2002 establishing a European Maritime Safety Agency, OJ L 208, 5.8.2002, p. 1 |

15 | EASA (European Aviation Safety Agency) | Cologne/DE | Regulation (EC) No 1592/2002 of the European Parliament and of the Council of 15 July 2002 on common rules in the field of civil aviation and establishing a European Aviation Safety Agency, OJ L 240, 7.9.2002, p. 1 |

16 | ENISA (European Network and Information Security Agency) | Heraklion/GR | Regulation (EC) No 460/2004 of the European Parliament and of the Council of 10 March 2004 establishing the European Network and Information Security Agency, OJ L 77, 13.3.2004, p. 1 |

17 | ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) | Stockholm/SE | Regulation (EC) No 851/2004 of the European Parliament and of the Council of 21 April 2004 establishing a European Centre for disease prevention and control, OJ L 142, 30.4.2004, p. 1 |

18 | ERA (European Railway Agency) | Lille-Valenciennes/FR | Regulation (EC) No 881/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 establishing a European railway agency (Agency Regulation), OJ L 164, 30.4.2004, p. 1 |

19 | European GNSS Supervisory Authority (GALILEO) | Not decided | Council Regulation (EC) No 1321/2004 of 12 July 2004 on the establishment of structures for the management of the European satellite radio-navigation programmes (see Art. 1), OJ L 246, 20.7.2004, p. 1 |

20 | FRONTEX* (European Agency for the Management of Operational Cooperation at the External Borders of the Member States of the EU) * Frontières Extérieures | Warsaw/PL | Council Regulation (EC) No 2007/2004 of 26 October 2004 establishing a European Agency for the Management of Operational Cooperation at the External Borders of the Member States of the European Union, OJ L 349, 25.1.2004, p. 1 |

21 | CFCA (Community Fisheries Control Agency) | Vigo/ES | Council Regulation (EC) No 768/2005 of 26 April 2005 establishing a Community Fisheries Control Agency and amending Regulation (EEC) No 2847/93 establishing a control system applicable to the common fisheries policy, OJ L 128, 21.5.2005, p. 1 |

Community agencies proposed/under inter-institutional negotiation (1st pillar) | Seats | Commission proposals |

1 | ECA (European Chemicals Agency) | Helsinki/FI | COM(2003) 644, 29.10.2003: Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council concerning the Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (REACH), establishing a European Chemicals Agency and amending Directive 1999/45/EC and Regulation (EC) on Persistent Organic Pollutants, not published in OJ |

2 | European Gender Institute | Not decided | COM(2005) 81, 8.3.2004: Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council establishing a European Institute for Gender Equality, not published in OJ |

3 | EFRA (European Union Agency for Fundamental Rights) | Vienna/AT | COM(2005) 280, 30.6.2005: Proposal for a Council Regulation establishing a European Union Agency for Fundamental Rights, not published in OJ |

EU agencies (2nd and 3rd pillars) | Seats | Founding acts |

1 | ISS (European Institute for Security Studies) | Paris/FR | Council Joint Action of 20 July 2001 on the establishment of a European Union Institute for Security Studies, OJ L 200, 25.7.2001, p. 1 |

2 | EUSC (European Union Satellite Centre) | Torrejón de Ardoz/ES | Council Joint Action of 20 July 2001 on the establishment of a European Union Satellite Centre, OJ L 200, 25.7.2001, p. 5 |

3 | EDA (European Defence Agency) | Brussels/BE | Council Joint Action 2004/551/CFSP of 12 July 2004 on the establishment of the European Defence Agency, OJ L 245, 17.7.2004, p. 17 |

4 | EUROPOL (European Police Office) | The Hague/NL | Council Act of 26 July 1995 drawing up the Convention on the establishment of a European Police Office (Europol Convention), OJ C 316, 27.11.1995, p. 1. |

5 | EUROJUST (The European Union’s Judicial Cooperation Unit) | The Hague/NL | Council Decision 2002/187/JHA of 28 February 2002 setting up Eurojust with a view to reinforcing the fight against serious crime, OJ L 63, 6.3.2002, p. 1 |

6 | CEPOL* (European Police College) * Collège européen de police | Bramshill//UK | Council Decision 2005/681/JHA of 20 September 2005 establishing the European Police College (CEPOL) and repealing Decision 2000/820/JHA, OJ L 256, 1.10.2005, p. 63 |

Annex B

List of Agencies – “openness” to ENP partners

Agency | Seat | Potentially open to ENP partners | Relevant legal provisions |

CEDEFOP (European Centre for the Development of Vocational Training) | Thessalonica | No | Regulation (EEC) No 2337/75 of 10 February 1975 |

EUROFOUND (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions) | Dublin | Yes | Regulation (EEC) No 1365/75 of 26 May 1975, Article 3(2): The Foundation shall cooperate as closely as possible with specialised institutes, foundations and bodies in the Member States or at international level. |

EEA (European Environment Agency) | Copenhagen | Yes | Regulation (EEC) No 1210/90 of 7 May 1990 Preamble: Whereas it is desirable to provide for the Agency to be open to other countries which share the concern of the Community and the Member States for the objectives of the Agency under agreements to be concluded between them and the Community; Article 2: For the purposes of achieving its objective, the tasks of the Agency shall be: (v) to promote the incorporation of European environmental information into international environment monitoring programmes such as those established by the United Nations and its specialised agencies; (vi) to ensure the broad dissemination of reliable environmental information. Article 19: The Agency is open to countries which are not members of the European Communities but which share the concerns of the Communities and the Member States for the objectives of the Agency under agreements concluded between them and the Community following the procedure in Article 228 of the Treaty. Article 20: No later than two years after the entry into force of this Regulation, the Council shall decide on further tasks for the Agency in particular in the following areas: ... promoting environmentally friendly technologies and processes and their use and transfer within the Community and in third countries. |

ETF (European Training Foundation) | Turin | No | Regulation (EEC) No 1360/90 of 7 May 1990, Article 16 - Participation of third countries: 1. The Foundation shall be open to the participation of countries which are not members of the European Community and which share the commitment of the Community and the Member States to the provision of aid in the training field to the eligible countries defined in Article 1. Note: As ENP partner countries are beneficiaries of the ETF, this provision does not apply to them. |

EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) | Lisbon | Yes | Regulation (EEC) No 302/93 of 8 February 1993, Article 13 - Non-Community countries: 1. The Centre shall be open to the participation of those non-Community countries which share the Community's interests and those of its Member States in the Centre's objectives and work, on the basis of agreements entered into between them and the Community on the basis of Article 235 of the Treaty. 2. The management board may take a decision on the involvement of experts proposed by non-Community countries in the ad hoc working parties provided for in Article 2(2), subject to an undertaking from the interested parties to observe the rules referred to in Article 6. Note: In July 2006, a political agreement was reached between the European Parliament and the Council on a recast of the EMCDDA regulation. This recast is expected to enter into force still in 2006 and will replace Regulation (EEC) No 302/93. The relevant article will then read: Article 21 - Participation of third countries - The Centre shall be open to the participation of any third country that shares the interest of the Community and of its Member States in the Centre's objectives and work, on the basis of agreements entered into between such third countries and the Community on the basis of Article 300 of the Treaty. |

EMEA (European Agency for the Evaluation of Medicinal Products) | London | No | Regulation (EEC) No 2309/93 of 22 July 1993 |

OHIM (Office for Harmonisation in the Internal Market) | Alicante | No | Regulation (EC) No 40/94 of 20 December 1993 Regulation (EC) No 6/2002 of 12 December 2001 |

EU-OSHA (European Agency for Safety and Health at Work) | Bilbao | Yes | Regulation (EC) No 2062/94 of 18 July 1994, Article 9 - Observers: The Administrative Board may, after consulting the Commission, invite representatives of non-member countries, of Community institutions and bodies and of international organisations as observers. |

CPVO (Community Plant Variety Office) | Angers | No | Regulation (EC) No 2100/94 of 27 July 1994 |

CDT (Translation Centre for the bodies of the EU) | Luxembourg | No | Regulation (EC) No 2965/94 of 28 November 1994 |

EUMC (European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia) | Vienna | Yes | Regulation (EC) No 1035/97 of 2 June 1997 Article 4 - European Racism and Xenophobia Information Network (Raxen): 3. The Centre may also enter into contractual relations, on an ad hoc basis and for specific tasks, with bodies that are not part of Raxen. Article 7 - Cooperation with national and international organisations: 1. To help it carry out its tasks, the Centre shall cooperate with organisations in the Member States or international, governmental or non-governmental organisations competent in the field of racist and xenophobic phenomena. 3.Should agreements with other international organisations or with third countries prove necessary for the Centre to carry out its tasks efficiently, the Community shall, following the same procedure as mentioned above, enter into such agreements, on behalf of the Centre. |

EAR (European Agency for Reconstruction) | Thessalonica | No | Regulation (EC) No 2454/1999 of 15 November 1999 |

EFSA (European Food Safety Authority) | Parma | Yes | Regulation (EC) No 178/2002 of 28 January 2002 Article 49 - Participation of third countries: The Authority shall be open to the participation of countries, which have concluded agreements with the European Community by virtue of which they have adopted and apply Community legislation in the field covered by this Regulation. Arrangements shall be made under the relevant provisions of those agreements, specifying in particular the nature, extent and manner in which these countries will participate in the Authority's work, including provisions related to participation in the networks operated by the Authority, inclusion in the list of competent organisations to which certain tasks may be entrusted by the Authority, financial contributions and staff. Article 50 - Rapid alert system: 6. Participation in the rapid alert system may be opened up to applicant countries, third countries or international organisations, on the basis of agreements between the Community and those countries or international organisations, in accordance with the procedures defined in those agreements. The latter shall be based on reciprocity and shall include confidentiality measures equivalent to those applicable in the Community. |

EMSA (European Maritime Safety Agency) | Lisbon | Yes | Regulation (EC) No 1406/2002 of 27 June 2002, Article 17 - Participation of third countries: 1. The Agency shall be open to the participation of third countries, which have entered into agreements with the European Community, whereby they have adopted and are applying Community law in the field of maritime safety and prevention of pollution by ships. 2. Under the relevant provisions of these agreements, arrangements will be developed which shall, inter alia, specify the nature and the extent of the detailed rules for the participation of these countries in the work of the Agency, including provisions on financial contributions and staff. |

EASA (European Aviation Safety Agency) | Cologne | Yes | Regulation (EC) No 1592/2002 of 15 July 2002, Article 18(2) - International relations: The Agency may cooperate with the aeronautical authorities of third countries and the international organisations competent in matters covered by this Regulation in the framework of working arrangements concluded with those bodies, in accordance with relevant provisions of the Treaty. The Regulation differentiates between “participation” and “cooperation”: Participation in EASA: Article 55 is relevant only for Ukraine and potentially, Moldova, Georgia, Armenia, and Azerbaijan (JAA membership required) Cooperation with EASA: Articles 9 and 18 relevant for all ENP partners save for the Palestinian Authority which is not a Contracting Party to the Chicago Convention. |

ENISA (European Network and Information Security Agency) | Heraklion | Yes | Regulation (EC) No 460/2004 of 10 March 2004, Article 24 - Participation of third countries: 1. The Agency shall be open to the participation of countries, which have concluded agreements with the European Community by virtue of which they have adopted and applied Community legislation in the field covered by this Regulation. 2. Arrangements shall be made under the relevant provisions of those arrangements, specifying in particular the nature, extent and manner in which these countries will participate in the Agency's work, including provisions related to participation in initiatives undertaken by the Agency, financial contributions and staff. |

ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) | Stockholm | Yes | Regulation (EC) No 851/2004 of 21 April 2004, Article 30 - Participation of third countries: 1. The Centre shall be open to the participation of countries, which have concluded agreements with the Community by virtue of which they have adopted and apply legislation of equivalent effect to Community legislation in the field covered by this Regulation. 2. Arrangements shall be made under the relevant provisions of those agreements, specifying in particular the nature, extent and manner in which those countries are to participate in the Centre's work, including provisions relating to participation in the networks operated by the Centre, inclusion in the list of competent organisations to which certain tasks may be entrusted by the Centre, financial contributions and staff. |

ERA (European Railway Agency) | Lille-Valenciennes | Yes (European partners) | Regulation (EC) No 881/2004 of 29 April 2004, Article 36 - Participation by third countries: 1. The Agency shall be open to participation by European countries which have concluded agreements with the Community, whereby the countries concerned have adopted and are applying Community legislation in the field covered by this Regulation. 2. In accordance with the relevant provisions of the above-mentioned agreements, arrangements shall be made which shall specify the detailed rules for participation by these countries in the work of the Agency, in particular the nature and extent of such participation. These arrangements shall include, inter alia, provisions on financial contributions and staff. They may provide for representation, without vote, on the Administrative Board. |

FRONTEX (European Agency for the Management of Operational Cooperation at the External Borders of the Member States of the EU) | Warsaw | Yes | Regulation (EC) No 2007/2004 of 26 October 2004, Article 14 - Facilitation of operational cooperation with third countries and cooperation with competent authorities of third countries: In matters covered by its activities and to the extent required for the fulfilment of its tasks, the Agency shall facilitate the operational cooperation between Member States and third countries, in the framework of the European Union external relations policy. The Agency may cooperate with the authorities of third countries competent in matters covered by this Regulation in the framework of working arrangements concluded with these authorities, in accordance with the relevant provisions of the Treaty. |

GALILEO-European GNSS Supervisory Authority | to be determined | Yes | Regulation (EC) No 1321/2004 of 12 July 2004, Article 21 - Participation of third countries: 1. The Authority shall be open to the participation of third countries, which have entered into agreements with the European Community to this effect. 2. Under the relevant provisions of these agreements, arrangements shall be developed specifying, in particular, the nature, extent and manner in which these countries will participate in the work of the Authority, including provisions relating to participation in the initiatives undertaken by the Authority, financial contributions and staff. 3. The participation of any third country in the Authority shall be submitted for approval to the Council. |

CFCA (Community Fisheries Control Agency) | Vigo | Yes (cooperation as described in Article 4) | Council Regulation (EC) No 768/2005 of 26 April 2005 Article 4 with provisions on tasks relating to the international obligations of the Community relating to control and inspections allows the Agency, at the request of the Commission, to assist the Community and Member States in their relations with third countries and regional international fisheries organisations of which the Community is a member. The Agency may, at the request of the Commission, cooperate with the competent authorities of third countries in matters relating to control and inspection in the framework of agreements concluded between the Community and such countries. The Agency may, with its field of competence, carry out on behalf of Member States tasks under international fisheries agreements to which the Community is party. |

EU 2st and 3rd pillar agencies |

ISS (European Institute for Security Studies) | Paris | Yes | Council Joint Action of 20 July 2001, Article 17 - Visiting researchers: Visiting researchers may for limited time periods be seconded to the Institute by Member States and Third States, after agreement by the Director, to participate in the activities of the Institute in accordance with Article 2. |

EUSC (European Union Satellite Centre) | Torrejón de Ardoz | Yes (limited eligibility) | Council Joint Action of 20 July 2001, Article 21 - Association of third States: Non-EU European NATO members and other States which are candidates for accession to the EU shall be entitled to be involved in the Centre's activities in accordance with the Provisions set out in the Annex. |

EDA (European Defence Agency) | Brussels | Yes | Council Joint Action 2004/551/CSFP of 12 July 2004, Article 23 - Participation of third parties: 1. Third parties may contribute to a particular ad hoc project or programme, established in accordance with Articles 20 or 21, and to the budget associated with it. The Steering Board shall, acting by qualified majority, approve as necessary ad hoc arrangements between the Agency and third parties for each particular project or programme. 2. For projects established under Article 20, the contributing Member States meeting with the Steering Board shall approve any necessary modalities with the relevant third parties relating to their contribution. 3. For projects established under Article 21, the contributing Member States shall decide any necessary modalities with the relevant third parties relating to their contribution. 4. Where the Community contributes to an ad hoc project or programme, the Commission shall participate in the decisions referred to in paragraphs 2 and 3. |

EUROPOL (European Police Office) | The Hague | Yes | Council Act of 26 July 1995 drawing up the Convention on the establishment of a European Police Office (Europol Convention); Council Act of 3 November 1998 laying down rules governing Europol's external relations with third States and third bodies |

EUROJUST (The European Union’s Judicial Cooperation Unit) | The Hague | Yes | Council Decision of 28 February 2002 Setting up Eurojust |

CEPOL (European Police College) | Bramshill | Yes | Council Decision of 22 December 2000 establishing a European Police College, and Council Decision 2005/681/JHA of 20 September 2005- Article 8 paragraph 2 & 3: CEPOL may co-operate with national training institutes of non-MS of the EU, [...] The Governing Board may authorise the Director of CEPOL to negotiate co-operation agreements with [...] the above-mentioned bodies. Such co-operation agreements may be concluded only with the authorisation of the Governing Board. And [...] those with bodies of non-MS can only be concluded after the approval of the Council has been obtained. |

Community agencies proposed or under inter-institutional negotiation |

ECA (European Chemicals Agency) | Helsinki | Commission proposal COM(2003) 644 |

European Gender Institute | to be determined |

EFRA (European Union Agency for Fundamental Rights) | Vienna | Commission proposal COM(2005) 280 |

Annex C

List on the potential for ENP partners to participate in Community programmes

Policy area | Title | Provisions for opening up to ENP countries | Possibilities for participation of/cooperation with ENP partners |

Financial control | HERCULE II | Yes | Proposal for a Decision of the European Parliament and the Council for the amendment and extension of Decision 804/2004/EC on the Hercule programme The Hercule programme finances actions aimed at improving the protection of the Community’s financial interests. It finances training, seminars, dissemination of best practices, associations involved in protection of the EC’s financial interests, etc. The programme provides that, in order to promote activities combating fraud and any other illegal activities detrimental to the Community’s interests outside the territory of the European Union, including the fight against cigarette smuggling and counterfeiting, expenditure relating to the participation of certain other third countries and the countries covered by the European Neighbourhood Policy is also considered eligible. |

Pericles | Yes | Proposal for a Council Decision amending and extending Decision 2001/923/EC establishing an exchange, assistance and training programme for the protection of the Euro against counterfeiting (the “Pericles” programme) Pericles, the Community programme for exchange, assistance and training in the protection of the Euro against counterfeiting, is designed to support and supplement the measures undertaken by the Member States and in existing programmes to protect the Euro against counterfeiting. Such measures include information exchange (seminars, workshops, meetings and conferences), placements and exchanges of staff, as well as technical, scientific and operational back-up. The proposal for extension covers the period 2007-2013. Projects under the programme may emanate from the Member States’ competent authorities or from the Commission. In addition, the programme foresees that it shall, if necessary, be open to non-member countries in so far as appropriations are available in the Community budget, under conditions and in accordance with arrangements to be agreed with those countries. |

Trade-related, market and regulatory reform, innovation | Customs 2013, Fiscalis 2013 | Yes | Commission proposals on the Community programmes Customs 2013 and Fiscalis 2013 - COM(2006) 201 and 202 The objectives of these two programmes include: Customs 2013: to improve cooperation between the customs authorities of the Community and third countries, in particular the partner countries of the European Neighbourhood Policy Fiscalis 2013: to improve cooperation with the tax authorities of third countries, in particular the partner countries of the European Neighbourhood Policy. Respective Articles 3(3): The programme may also be open to the participation of certain partner countries of the European Neighbourhood Policy if these countries have reached a sufficient level of approximation of the relevant legislation and administrative methods to those of the Community and in accordance with provisions to be determined with those countries following the establishment of framework agreements concerning their participation in Community programmes. |

Competitiveness and Innovation Framework Programme | Yes | Proposal establishing a Competitiveness and Innovation Framework Programme - COM(2005) 121 The Framework Programme shall have the following objectives: (a) to foster the competitiveness of enterprises and in particular SMEs; (b) to promote innovation including eco-innovation. The objectives of the Framework Programme shall be pursued through the implementation of the following specific programmes established in Title II, hereinafter “the specific programmes”: (a) the Entrepreneurship and Innovation programme; (b) … Article 4: The Framework Programme shall be open to the participation of: (d) other third countries, when agreements so allow. |

Employment | Community Programme for Employment and Social Solidarity - PROGRESS | No | Decision No …/2006/EC of the European Parliament and of the Council of 24 October 2006 establishing a Community Programme for Employment and Social Solidarity - Progress Article 16: only open to EFTA/EEA countries, candidate countries and western Balkan countries included in the stabilisation and association process |

Consumer protection | Programme of Community Action in the field of Consumer Policy | Yes | Proposal establishing a Programme of Community Action in the field of Consumer Policy 2007-2013 - COM(2006) 235 The objective of the programme is to complement and support policies of the Member States in this field. Article 10: The programme shall be open to the participation of third countries, in particular countries covered by the European Neighbourhood Policy, in accordance with conditions laid down in the respective bilateral or multilateral agreements establishing the general principles for their participation in Community programmes. |

Agriculture and fisheries | European Agricultural Fund for Rural Development | No | Proposal on support for rural development by the European Agricultural Fund for Rural Development - COM(2005) 490 |

Common Agricultural Policy | No | Proposal on the financing of the Common Agricultural Policy - COM(2005)489 |

European Fisheries Fund | No | Proposal on the European Fisheries Fund - COM(2005 )497 |

Common Fisheries Policy, Law of the Sea | No | Proposal establishing Community financial measures for the implementation of the Common Fisheries Policy and in the area of the Law of the Sea |

Justice, freedom and security | Fundamental Rights and Justice | Yes (only as associate in individual projects) | Communication and legislative proposals establishing for the period 2007-2013 a Framework Programme on Fundamental Rights and Justice - COM(2005) 122 The programme comprises five specific programmes covering the following fields: Fight against violence (Daphne) Drugs prevention and information Fundamental rights and citizenship Criminal justice Civil justice Projects may associate candidate countries not participating in this programme where this would contribute to their preparation for accession, or other third countries not participating in this programme where this serves the objectives of the projects. |

Solidarity and the Management of Migration Flows | No | Communication and legislative proposals establishing a Framework Programme for Solidarity and the Management of Migration Flows for the period 2007-2013 - COM(2005) 123 |

Security and Safeguarding Liberties | Yes (only as partner in individual projects) | Communication and legislative proposals establishing a Framework Programme on Security and Safeguarding Liberties for the period 2007-2013 - COM(2005) 124 The programme addresses two challenges: Prevention, preparedness and consequence management of terrorism Prevention of and fight against crime As regards trans-national projects, third countries and international organisations may participate as partners but are not permitted to submit projects. |

Transport | Marco Polo | Yes | Proposal establishing a second “Marco Polo” programme for granting Community financial assistance to improve the environmental performance of freight transport systems (“Marco Polo II”) - COM(2004) 478 The Marco Polo programme supports actions in the freight transport, logistics and other relevant markets. These actions should contribute to maintaining the distribution of freight between the various modes of transport at 1998 levels by helping to shift the expected aggregate increase in international road freight traffic to short sea shipping, rail and inland waterways or to a combination of modes of transport in which road journeys are as short as possible. Among the funding criteria the proposals mention “European dimension – undertakings”: An action must be submitted by at least two independent undertakings established on the territories of two different Member States, or on the territories of one Member State and a close third country. |

TEN financing (transport) | No | Proposal determining the general rules for the granting of Community financial aid in the field of Trans-European Transport and Energy Networks and amending Council Regulation (EC) No 2236/95 - COM(2005) 475 The focus of this proposal is on funding internal EC infrastructure. It will therefore not be open to third countries. However, the High Level Group dealing with TEN issues is preparing a report on extending major Trans-European Transport Axes to the ENP partner countries and neighbouring regions. |

GALILEO programme | Yes | Proposal on the implementation of the deployment and commercial operating phases of the European Programme on Satellite Radio Navigation - COM(2005) 477 The Galileo Joint Undertaking is open to the participation of ENP partners and other third countries (for instance, Matimop of Israel is a member of the Galileo Joint Undertaking). |

SESAR programme and Joint Undertaking | Yes | Proposal for a Council Regulation establishing the SESAR Joint Undertaking - COM(2005) 602 SESAR aims at developing a new generation air traffic management system. The Joint Undertaking will have two founding members: the European Community, represented by the Commission, and Eurocontrol. Participation will also be open to any other private or public entity, including third countries. A third country can become a member if that country has, at least, signed a horizontal agreement in the field of air transport. To date, Azerbaijan, Georgia, Lebanon, Moldova, Morocco, and Ukraine have either already signed or are in the process of signing such agreements. |

Energy | TEN financing (energy) | No | Proposal determining the general rules for the granting of Community financial aid in the field of Trans-European Transport and Energy Networks and amending Council Regulation (EC) No 2236/95 - COM(2005) 475 Due to its focus on internal EC energy networks, no third party participation is envisaged. However, the Commission proposal includes the notion that studies may be supported on the basis of a project as a whole, including its elements outside the territory of the EC. |

Intelligent Energy-Europe programme | Yes | Proposal establishing a Competitiveness and Innovation Framework Programme - COM(2005) 121 The Framework Programme shall have the following objectives: (d) to promote energy efficiency and new and renewable energy sources in all sectors including transport. The objectives of the Framework Programme shall be pursued through the implementation of the following specific programmes established in Title II, hereinafter “the specific programmes”: (c) the Intelligent Energy-Europe programme Article 4: The Framework Programme shall be open to the participation of: (d) other third countries, when agreements so allow. |

Information society | ICT Policy Support programme | Yes | Proposal establishing a Competitiveness and Innovation Framework Programme - COM(2005) 121 The Framework Programme shall have the following objectives: (c) to accelerate the development of a competitive, innovative and inclusive information society. The objectives of the Framework Programme shall be pursued through the implementation of the following specific programmes established in Title II, hereinafter “the specific programmes”: (b) the ICT Policy Support programme. Article 4: The Framework Programme shall be open to the participation of: (d) other third countries, when agreements so allow. |

Interoperable Delivery of European eGovernment services to Administrations, Businesses and Citizens (IDABC programme) | Yes (co-operation) | Decision 2004/387/EC of the European Parliament and of the Council of 21 April 2004 on interoperable delivery of pan-European eGovernment services to public administrations, businesses and citizens (IDABC) The objective of the IDABC programme is to identify, support and promote the development and establishment of pan-European eGovernment services and the underlying interoperable telematic networks supporting the Member States and the Community in the implementation, within their respective areas of competence, of Community policies and activities, achieving substantial benefits for public administrations, businesses and citizens. Article 14(2) Cooperation with other third countries, in implementing projects of common interest and horizontal measures, shall be encouraged, notably with public administrations in Mediterranean countries, the Balkans and eastern European countries. Particular attention shall also be given to international cooperation in support of development and economic cooperation. Related costs shall not be covered by the IDABC programme. A bilateral agreement, such as a memorandum of understanding, would be necessary to ensure participation of ENP partner countries in the IDABC programme. Following this agreement, the ENP partners can participate in projects of common interest and make use of horizontal measures. |

LIFE + | No | Proposal concerning the Financial Instrument for the Environment (LIFE+) - COM(2004) 621 The objective is to provide a more streamlined and simplified instrument for environment protection. LIFE+ aims to contribute to the development, implementation, monitoring, evaluation and communication of Community environment policy and legislation as a contribution to promoting sustainable development in the EU. Third country participation is possible for EFTA, candidate as well as Suth-East European pre-candidate countries, only. |

Crisis response | Rapid Response | Yes | Proposal establishing a Rapid Response and Preparedness Instrument for major emergencies - COM(2005) 113 The proposal aims to provide a new legal basis for granting Community assistance to civil protection actions in the contexts of preparedness and rapid response. It will supplement the efforts of Member States to protect people, the environment and property by contributing to the effectiveness of systems for responding to major emergencies and the public health effects arising from such emergencies. In principle, as regards funding, the proposed instrument applies to activities within the EU (leaving external crisis response activities of the Community Civil Protection Mechanism to be covered by the Stability Instrument). Article 8: States which are not Member States of the European Union may participate in this Instrument where agreements and procedures so allow. |

European Union Solidarity Fund | No | Proposal establishing the European Union Solidarity Fund - COM(2005) 108 The proposal is based on the current EU Solidarity Fund Regulation for providing post-disaster assistance in the aftermath of major crises. The proposal enlarges its scope to cover not only such events resulting from natural disasters but also to include industrial/technological disasters, public health threats and acts of terrorism. Article 1: The scope of participants is limited to Member States and countries negotiating their accession to the EU. |

People-to-people issues | Public Health | Yes | Proposal establishing a Programme of Community Action in the field of Health 2007-2013 - COM(2006) 234 The programme shall complement, support and add value to the policies of the Member States and shall contribute to protecting and promoting human health and safety and improving public health. The Commission proposes that the programme be open to third countries, in particular countries in the European neighbourhood in accordance with conditions laid down in the respective bilateral or multilateral agreements establishing the general principles for their participation in Community programmes. |

Lifelong Learning | No | Decision No …/2006/EC of the European Parliament and of the Council of 15 November 2006 establishing an action programme in the field of lifelong learning This programme aims to foster interchange, cooperation and mobility between education and training systems within the Community so that they become a world quality reference. Article 7(2): Key activity 1 of the Jean Monnet Programme referred to in Article 3(3)(a) shall also be open to higher education institutions in any other third country. Article 8: Under the Lifelong Learning Programme, and in accordance with Article 9, the Commission may cooperate with third countries and with the competent international organisations, in particular the Council of Europe, the Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) and the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO). Article 14(2): Up to 1% of the allocations under the Lifelong Learning Programme may be used to support the participation in partnership, project and network actions under the Lifelong Learning Programme of partners from third countries which do not participate in the Lifelong Learning Programme under the provisions of Article 7. |

Culture | No (only cooperation) | Proposal establishing the Culture 2007 programme (2007-2013) - COM(2004) 469 The programme aims to enhance the cultural area common to Europeans through the development of cultural cooperation between creative artists, cultural players and cultural institutions of the countries taking part in the programme, through inter alia trans-national mobility, circulation of works and cultural and artistic products and inter-cultural dialogue. Article 5(2): The programme shall also be open to cooperation with other third countries which have concluded Association and Cooperation Agreements with the European Community which include cultural clauses, on the basis of supplementary appropriations and specific procedures to be laid down. Special actions: Support may also be given in this context to cooperation with third countries and international organisations, as set out in Articles 5(2) and 6 of the Decision. |

European Audiovisual Sector (MEDIA 2007) | Yes (subject to conditions) | Proposal concerning the implementation of a programme of support for the European audiovisual sector (MEDIA 2007) - COM(2004) 470 The global objectives of the programme are to preserve and enhance European cultural diversity and its cinematographic and audiovisual heritage and promote inter-cultural dialogue, increase the circulation of European audiovisual works inside and outside the European Union and strengthen the competitiveness of the European audiovisual sector. Article 8(2): The programme is also open to the participation of States which are parties to the Council of Europe Convention on Trans-frontier Television …, assuming that supplementary appropriations are received in compliance with the conditions to be agreed upon between the parties concerned. Article 8(3): Opening up of the programme to European third countries covered by paragraphs 1 and 2 may be subject to prior examination of the compatibility of their national legislation with Community legislation, including Article 6(1)(5) of Directive 89/552/EEC, as amended by Directive 97/36/EC. This provision does not apply to actions under Article 3. Article 8(4): The programme is also open to cooperation with other third countries which have concluded Association and Cooperation Agreements with the European Union incorporating clauses on the audiovisual sector and on the basis of supplementary appropriations and specific arrangements to be agreed upon (comment: at present none of the Partnership and Cooperation Agreements between the EU and the European ENP countries). Further comment: for southern Mediterranean ENP partners, participation in the (external) Euro-Med Audiovisual programme is better tailored to their needs. |

Youth in Action | No (only cooperation) | Decision No…/2006/EC of the European Parliament and of the Council of 15 November 2006 establishing the “Youth in Action programme” for the period 2007-2013 The general objectives of the programme are to promote young people’s active citizenship, to develop solidarity and promote tolerance among young people, to foster mutual understanding between young people in different countries, to contribute to developing the quality of support systems for youth activities and the capabilities of civil society organisations as well as to promote European cooperation in the youth field. Article 5(2): The actions in points 2[9] and 3[10] of the Annex shall be open to cooperation with third countries that have signed agreements with the Community relevant to the youth field, hereinafter referred to as “partner countries”. This cooperation shall be based, where relevant, on additional appropriations from partner countries to be made available in accordance with procedures to be agreed with these countries.[11] |

Europe for Citizens | No | Proposal creating the Citizens for Europe Programme for the period 2007-2013 - COM(2005) 116 Article 5: open only to EFTA/EEA countries; candidate countries benefiting from a pre-accession strategy, in accordance with the general principles and the general terms and conditions laid down in the framework agreements concluded with these countries for their participation in Community Programmes, and the countries of the Western Balkans, in accordance with the arrangements to be established with these countries under the framework agreements on the general principles for their participation in Community programmes. |

Research and development | Research | - | Communication from the Commission on Science and technology, the key to Europe’s future – Guidelines for future European Union policy to support research - COM(2004 )353 Only Communication setting out guidelines; no legislative proposal. |

Knowledge for Growth | - | Communication on building the European Research Area (ERA) of knowledge for growth - COM(2005) 118 Only Communication; no legislative proposal. |

Seventh Framework Programme for Research | Yes | Proposals concerning the Seventh Framework Programme of the European Community for research, technological development and demonstration activities (2007-2013) and of the European Atomic Energy Community (Euratom) for nuclear research and training activities (2007–2011) - COM(2005) 119 The Framework Programme provides for third country participation. |

Regional policy | European Regional Development Fund | Yes | Regulation (EC) No 1080/2006 of the European Parliament and of the Council of 5 July 2006 on the European Regional Development Fund and repealing Regulation (EC) No 1783/1999 Article 21(3): In the context of cross-border, trans-national and interregional cooperation, the ERDF may finance expenditure incurred in implementing operations or parts of operations on the territory of countries outside the European Community up to a limit of 10% of the amount of its contribution to the operational programme concerned, where they are for the benefit of the regions of the Community. |

[1] Meddelande KOM(2004) 373 slutlig.

[2] Denna standardklausul återges också i artikel 24 i kommissionens förslag till ett interinstitutionellt avtal om rambestämmelser för EU:s tillsynsmyndigheter, meddelande av den 25 februari 2005, KOM(2005) 59 slutlig.

[3] Konvention angående internationell civil luftfart (Chicagokonventionen) av den 7 december 1944.

[4] 375 direktiv om livsmedels- och fodersäkerhet, 95 direktiv om djurhälsa, 84 direktiv om växtskydd och cirka 400 förordningar samt många beslut och rekommendationer.

[5] Uttrycket ”partnerländer”, så som det används i detta meddelande, inbegriper även den palestinska myndigheten.

[6] SEK(2006) 665.

[7] Se t.ex. meddelandet från kommissionen till rådet och Europaparlamentet av den 3 december 2003 ”Att förbereda deltagande av länderna på västra Balkan i gemenskapens program och organ”, KOM(2003) 748 slutlig.

[8] Exempel på sådana ramavtal och protokoll till stabiliserings- och associeringsavtalen med några av länderna på västra Balkan återfinns i EUT L 192, 22.7.2005.

[9] Action 2 is European Voluntary Service.

[10] Point 3, entitled “Youth of the world”, covers cooperation with the neighbouring countries of the enlarged Europe (ENP countries) and other third countries.

[11] Comment: A special scheme has been introduced for the Mediterranean countries – the Euro-Med Youth programme: projects submitted by EU organisations are funded by the programme budget (including ENP costs), whereas projects submitted by organisations from ENP countries are funded from external support instruments.

Top