Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006DC0136

    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Rådet samt Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén - Genomförande av partnerskapet för tillväxt och sysselsättning : göra Europa till ett kompetenscentrum för företagens sociala ansvar

    /* KOM/2006/0136 slutlig */

    52006DC0136




    [pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

    Bryssel den 22.3.2006

    KOM(2006) 136 slutlig

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET SAMT EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN

    GENOMFÖRANDE AV PARTNERSKAPET FÖR TILLVÄXT OCH SYSSELSÄTTNING: GÖRA EUROPA TILL ETT KOMPETENSCENTRUM FÖR FÖRETAGENS SOCIALA ANSVAR

    MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET SAMT EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN

    GENOMFÖRANDE AV PARTNERSKAPET FÖR TILLVÄXT OCH SYSSELSÄTTNING:GÖRA EUROPA TILL ETT KOMPETENSCENTRUM FÖR FÖRETAGENS SOCIALA ANSVAR

    1. INLEDNING

    Företagens sociala ansvar är ett begrepp som innebär att företagen på frivillig grund integrerar sociala och miljömässiga hänsyn i sin verksamhet och i sin samverkan med olika aktörer[1]. Det handlar om att företagen beslutar sig för att engagera sig frivilligt utöver de minimikrav och skyldigheter som fastställs i lagstiftning och kollektivavtal för att tillgodose samhälleliga behov. Genom att företag oberoende av storlek tar socialt ansvar kan de i samarbete med sina intressenter bidra till att ekonomiska, sociala och miljömässiga ambitioner förenas. Företagens sociala ansvar har därför kommit att bli ett allt viktigare tema både inom EU och i världen i övrigt och finns nu med i diskussionen om globalisering, konkurrenskraft och långsiktig stabilitet. I Europa visar satsningen på företagens sociala ansvar på behovet av att försvara gemensamma värden och öka känslan av solidaritet och sammanhållning.

    Sedan det kalla kriget upphörde har marknadsekonomin etablerats i större delen av världen. Detta har öppnat nya möjligheter för företag, men det ställer också krav på självreglering och mobilisering inom näringslivet för att värna om social stabilitet och välfärd i moderna demokratiska samhällen. Inom EU står också bättre reglering och främjande av ett bättre företagarklimat högt på dagordningen, vilket bekräftas i kommissionens årliga framstegsrapport om tillväxt och sysselsättning 2006[2]. Kommissionen har förbundit sig att främja den europeiska ekonomins konkurrenskraft i samband med nystarten för Lissabonsamarbetet för tillväxt och sysselsättning. Den uppmanar därför det europeiska näringslivet att tydliggöra sitt engagemang för hållbar utveckling, ekonomisk tillväxt och fler och bättre arbetstillfällen och att ta ett större socialt ansvar, bland annat genom att samarbeta med andra intressenter. Europa behöver nu mer än någonsin aktiva företagare, positiva attityder till företagande och förtroende för näringslivet. Europa behöver ett samhällsklimat där företagare röner uppskattning inte bara för att de gör stora vinster, utan också för att de på ett aktivt sätt bidrar till att lösa olika samhälleliga problem.

    Kommissionen vill därför ge frågan om företagens sociala ansvar ett större utrymme i den politiska diskussionen, ge sitt erkännande åt det som europeiska företag redan gör på detta område och uppmuntra dem att göra mer. Eftersom socialt ansvarstagande i grunden är ett frivilligt åtagande från företagens sida riskerar ett tillvägagångssätt som ökar företagens skyldigheter och administration att bli kontraproduktivt och oförenligt med principen om bättre reglering. Med insikt om att det är företagen som är de primära aktörerna på detta område har kommissionen dragit slutsatsen att den bäst kan uppnå sina mål genom ett nära samarbete med det europeiska näringslivet. Kommissionen uttalar därför sitt stöd för inrättandet av en europeisk allians för företagens sociala ansvar, ett koncept som bygger på erfarenheter från företag som aktivt satsat på socialt ansvarstagande. Det rör sig om en öppen allians med europeiska företag, och företag inbjuds oberoende av storlek att stödja den. Alliansen utgör en politisk ram för nya eller befintliga initiativ för socialt ansvar i större företag, små och medelstora företag samt bland deras intressenter. Den är inte något rättsligt instrument som måste undertecknas av företagen, kommissionen eller någon offentlig myndighet. Det är en politisk process för att få de europeiska företagen att ta ett större socialt ansvar.

    Stödet till den nya alliansen skall ses som en viktig delkomponent i ett bredare samarbete som kommissionen vill ha med alla intressenter som berörs av företagens sociala ansvar. Detta meddelande bygger på flera års allmänna diskussioner och samråd som kommissionen haft med alla intressenter, framför allt i samband med det europeiska flerpartsforumet för socialt ansvar, som lämnade sin slutrapport 2004. Kommissionen lägger alltjämt största vikt vid dialogen med och mellan alla intressenter och föreslår att flerpartsforumet skall sammankallas till möten med jämna mellanrum för att kontinuerligt göra en genomgång av hur det sociala ansvarstagandet utvecklas inom EU.

    2. FÖRETAGENS SOCIALA ANSVAR FRÄMJAR HÅLLBAR TILLVÄXT OCH FLER OCH BÄTTRE ARBETSTILLFÄLLEN

    Hållbar ekonomisk tillväxt och fler och bättre arbetstillfällen är den dubbla utmaning som EU nu måste ta sig an, när den globala konkurrensen ökar och befolkningen blir allt äldre, för att trygga vår europeiska samhällsmodell, grundad på lika möjligheter, hög livskvalitet, social integration och sund miljö. Kommissionen gick därför ut med en uppmaning om nystart för Lissabonagendan genom att inleda ett partnerskap för tillväxt och sysselsättning i februari 2005 och revidera sin strategi för hållbar utveckling i december 2005. Det är också anledningen till att man på det informella mötet mellan stats- och regeringscheferna på Hampton Court i oktober 2005 efterlyste innovativa svar på frågan hur Europa kan bemöta den globala konkurrensen och samtidigt värna om sina europeiska värden.

    Den reviderade Lissabonstrategin främjar tillväxt och sysselsättning på ett sätt som är helt förenligt med hållbar utveckling, vilket förblir ett övergripande och långsiktigt mål för Europeiska unionen. Företagen är – som drivkraft för ekonomisk tillväxt, skapande av nya arbetstillfällen och innovation – huvudaktörer när det gäller att uppfylla målen för Lissabonstrategin och för hållbar utveckling.

    Europa behöver företag som gör det som de är bäst på: levererar varor och tjänster som skapar ett mervärde för samhället och tar tillvara entreprenörsanda och kreativitet så att detta blir värde- och sysselsättningsskapande. Men Europa behöver inte bara företag som sådana, utan socialt ansvarsmedvetna företag som tar sin del av ansvaret för tillståndet i Europa. I sitt bidrag till rådets vårmöte i mars 2005 konstaterade kommissionen att företagens sociala ansvar ”kan bidra stort till hållbar utveckling samtidigt som det stärker EU:s innovativa potential och konkurrenskraft” [3]. I den socialpolitiska agendan[4] meddelade kommissionen att den i samarbete med medlemsstater och berörda parter skulle presentera nya initiativ för att främja utveckling och öppenhet i fråga om företagens sociala ansvarstagande. I den reviderade strategin för hållbar utveckling[5] uppmanade kommissionen ”företagsledare och andra viktiga intressenter i Europa att omedelbart inleda diskussioner med de politiska ledarna om vilken politik som bör föras på medellång och lång sikt i syfte att åstadkomma en hållbar utveckling och att lämna förslag som går utöver de gällande lagstadgade minimikraven”.

    I mars 2005 underströk Europeiska rådet att ”för att främja investeringar och skapa en attraktiv ram för företag och arbetstagare bör Europeiska unionen fullborda sin inre marknad och skaffa sig ett regelsystem som är förmånligare för företagen, vilka å sin sida bör utveckla sitt sociala ansvarstagande”. I de integrerade riktlinjerna för tillväxt och sysselsättning (2005-2008) rekommenderar rådet medlemsstaterna att uppmuntra företagen att utveckla sitt sociala ansvarstagande. Europaparlamentet har på ett värdefullt sätt bidragit till diskussionen om företagens sociala ansvar, särskilt genom sina resolutioner från 2002[6] och 2003[7].

    Mot bakgrund av detta har kommissionen gjort en genomgång av det arbete som utförts på EU-nivå i fråga om företagens sociala ansvar för att anpassa tillvägagångssättet till prioriteringar och arbetsmetoder för strategin för tillväxt och sysselsättning. Kommissionen tror att företagens potential kan och bör utnyttjas bättre för att främja en hållbar utveckling och strategin för tillväxt och sysselsättning. I enlighet med tankegångarna och de prioriterade områdena i den årliga framstegsrapporten för tillväxt och sysselsättning 2006 uppmanar kommissionen de europeiska företagen att ”lägga in en högre växel” och att ta ett större socialt ansvar. Kommissionen vill därigenom skapa mer gynnsamma betingelser för alla aktörer som berörs av företagens sociala ansvar och tillsammans med alla intressenter undersöka hur företagens sociala ansvarstagande kan bidra till samhällsutvecklingen i Europa.

    Det finns ingen patentlösning för hur företagen i praktiken skall ta sitt sociala ansvar och man kan inte förutsätta att företagen på egen hand uppnår de resultat som eftersträvas. Företagens sociala ansvarstagande är ingen ersättning för politiska åtgärder, men det kan bidra till att en rad politiska mål uppnås, t.ex. följande:

    - Mer integrerade arbetsmarknader och högre grad av social integrering, då företagen aktivt strävar efter att anställa fler personer som hör till missgynnade grupper.

    - Investeringar i kompetensutveckling, livslångt lärande och anställbarhet, vilket krävs för att behålla konkurrenskraften i den globala kunskapsekonomin och för att lösa problemen med den förvärvsarbetande befolkningens åldrande i Europa.

    - Förbättrad folkhälsa till följd av frivilliga initiativ från företagens sida på områden som saluföring och märkning av livsmedel och giftfria kemikalier.

    - Mer innovationer, särskilt innovationer för att lösa samhälleliga problem, genom en ökad samverkan mellan externa intressenter och skapande av arbetsklimat som är innovationsbefrämjande.

    - Mer rationellt utnyttjande av naturresurser och minskade föroreningar, särskilt genom investeringar i miljöinnovationer och frivillig anslutning till miljöledningssystem samt miljömärkning.

    - En positivare bild av företag och företagare i samhället, vilket kan bidra till att skapa positivare attityder till företagande.

    - Större respekt för mänskliga rättigheter, miljöskydd och grundläggande arbetsnormer, särskilt i utvecklingsländer.

    - Minskad fattigdom och framsteg när det gäller att uppnå millenieutvecklingsmålen.

    3. GÖRA EUROPA TILL ETT KOMPETENSCENTRUM FÖR FÖRETAGENS SOCIALA ANSVAR

    Det har gjorts stora framsteg sedan Europeiska rådet vid sitt möte i Lissabon i mars 2000 uppmanade företagen att ta socialt ansvar. En grönbok (2001)[8], ett meddelande (2002)[9], och inrättandet på EU-nivå av ett flerpartsforum om företagens sociala ansvar har varit viktiga steg på vägen i denna process.

    Flerpartsforumet för företagens sociala ansvar samlade med bistånd av kommissionen företrädare för näringsliv, fackliga organisationer och det civila samhället. Kommissionen välkomnar forumets arbete och dess slutrapport från juni 2004 och håller med aktörerna om att forumets rekommendationer, om de verkligen genomförs av de berörda aktörerna, skulle bidra till att förbättra företagens sociala ansvarstagande såväl inom EU som på global nivå. Forumet lyckades uppnå en viss konsensus, men det visade också att det finns stora meningsskiljaktigheter mellan företag och intressenter utanför näringslivet. En gemensam europeisk syn på vad företagens sociala ansvar innebär har vuxit fram på grundval av kommissionens definition av företagens sociala ansvar som ett begrepp som innebär att företagen på frivillig grund integrerar sociala och miljömässiga hänsyn i sin verksamhet och i sin samverkan med olika aktörer. Forumet bekräftade denna definition och undersökte samtidigt dess tillämpningsområde och gränser. Man uppnådde också enighet om att det behövs upplysnings- och kompetenshöjande insatser. Någon enighet uppnåddes dock inte om frågor som företagens rapporteringssskyldighet eller behovet av europeiska standarder för företagens sociala ansvarstagande.

    Medvetenheten och insikten om vad socialt ansvarstagande innebär har förbättrats bland företagen under de senaste åren och fler företag har infört metoder för detta, delvis tack vare flerpartsforumet och andra insatser som kommissionen gett sitt stöd till. Samtidigt har initiativ från företagens och andra intressenters sida drivit på utvecklingen såväl i Europa som i världen i övrigt. Social dialog, framför allt på sektorsnivå, har fyllt en viktig funktion för att främja socialt ansvarstagande i företagen, och de europeiska företagsråden har också spelat en konstruktiv roll när det gäller att utveckla bästa praxis på detta område.

    Men trots detta bör engagemanget, genomförandet och den strategiska integrationen av företagens sociala ansvar fortfarande förbättras. Arbetstagarna, deras företrädare och deras fackliga organisationer bör uppmuntras att ta aktivare del i utvecklandet och införandet av metoder för företagens sociala ansvarstagande. Externa intressenter, bl.a. icke-statliga organisationer, konsumenter och investerare, bör spela en större roll när det gäller att uppmuntra och belöna företag som tar initiativ på detta område. Myndigheter på alla nivåer bör bli bättre på att samordna sina olika politiska åtgärder till stöd för hållbar utveckling, ekonomisk tillväxt och skapande av nya arbetstillfällen.

    EU:s långsiktiga vision om välstånd, solidaritet och trygghet gäller också i ett vidare internationellt perspektiv. Kommissionen konstaterar att företagens sociala ansvarstagande inom EU sammanhänger med ett engagemang på internationell nivå och anser att europeiska företag bör uppträda ansvarsfullt var de än har sin verksamhet, i överensstämmelse med europeiska värden och internationellt överenskomna normer och standarder.

    Kommissionen har övervägt hur man bäst skall kunna ge nya impulser till att göra Europa till ett kompetenscentrum för företagens sociala ansvar. Man har beaktat såväl slutrapporten från flerpartsforumet som synpunkter från intressenter som inte kommer fram i rapporten. Utmaningen har varit att hitta ett nytt tillvägagångssätt som inspirerar fler företag att engagera sig i denna fråga, eftersom det är företagen som är de primära aktörerna på detta område.

    4. EN EUROPEISK ALLIANS FÖR FÖRETAGENS SOCIALA ANSVAR

    Kommissionen stöder därför inrättandet av den europeiska alliansen för företagens sociala ansvar, som beskrivs i en bilaga till detta meddelande. Alliansen utgör en politisk ram för nya eller befintliga initiativ i större företag, små och medelstora företag samt bland deras intressenter.

    Det rör sig om en öppen allians och europeiska företag uppmanas, oberoende av storlek, att stödja den på frivillig grund. Den är inte något rättsligt instrument och skall inte undertecknas av företagen, kommissionen eller någon offentlig myndighet. Det finns inga formella krav på att man måste uttala sitt stöd för alliansen, och Europeiska kommissionen kommer inte att ha någon förteckning över företag som stöder den. Kommissionen bidrar till alliansen genom att fortsätta att verka för att företagen skall ta ett större socialt ansvar i överensstämmelse med de punkter som räknas upp i kapitel 5 i detta meddelande. Detta innebär inte några nya ekonomiska åtaganden för kommissionen.

    Kommissionen hoppas att alliansen på ett avgörande sätt skall påverka de europeiska företagens attityder till socialt ansvarstagande och inspirera till ett positivt engagemang i sociala och miljörelaterade frågor. Den bör skapa nya partnerskap med intressenter och nya möjligheter för dem att satsa på att företagen tar sitt sociala ansvar, och den är därför ett verktyg för att mobilisera de europeiska företagens och deras intressenters resurser och kapacitet. Det kommer att stärka utvecklingen av företagens sociala ansvar såväl inom som utanför EU att de europeiska företagen kan ansluta sig till alliansen på frivillig grund och att kommissionen stöder den inom ramen för sin politik och sina instrument om så behövs. Alliansens resultat skall ses som ett frivilligt bidrag från företagens sida till att uppnå målen för den nystartade Lissabonstrategin och den reviderade strategin för hållbar utveckling. Men resultaten kommer också att bero på engagemanget hos intressenterna som uppmanas att utnyttja alla de möjligheter som alliansen erbjuder.

    För att öka öppenheten, synligheten och trovärdigheten i förverkligandet av företagens sociala ansvar uppmanar kommissionen företag som stöder alliansen att sprida information till alla intressenter, inklusive konsumenter, investerare och allmänheten. Särskilt större företag bör försöka redovisa sina strategier, initiativ och resultat eller bra lösningar i fråga om socialt ansvar på ett sätt som allmänheten lätt kan ta till sig. Kommissionen kommer också att fortsätta att ge intressenterna stöd att utveckla sin kapacitet att bedöma och utvärdera metoder för socialt ansvarstagande.

    Kommissionen inser att utan aktivt stöd och konstruktiv kritik från intressenter utanför näringslivet kommer genomförandet av företagens sociala ansvar inte att nå framgång. Kommissionens stöd till alliansen är inte en ersättning för en fortsatt dialog med alla intressenter. Kommissionen kommer att medverka till att denna dialog fortsätter, bl.a. genom att anordna regelbundna möten i flerpartsforumet för en genomgång av läget.

    5. ÅTGÄRDER SOM FÖRESLÅS FÖR ATT FRÄMJA ATT FLER FÖRETAG TAR SOCIALT ANSVAR

    Kommissionen kommer i sitt fortsatta agerande för företagens sociala ansvar att lyfta fram följande frågor:

    - Upplysning och utbyte av bra lösningar. Kommissionen kommer att fortsätta att bidra till att öka kunskapen om företagens sociala ansvar i takt med att detta ansvarstagande utvecklas, med särskild inriktning på små och medelstora företag och på medlemsstater där frågan om företagens sociala ansvar ännu inte aktualiserats samt i de anslutande länderna och kandidatländerna. Detta kommer att ske inom ramen för ett förstärkt partnerskap med företagen och alla relevanta aktörer, inklusive nationella och regionala myndigheter. Kommissionen kommer också att främja användning av frivilliga miljöinstrument som miljöledningssystem och miljömärkning. Andra initiativ för att öka medborgarnas insikter om sociala och miljörelaterade frågor och konsekvenserna av deras konsumtion och investeringar kommer också att stödjas.

    - Stöd till flerpartsinitiativ. Intressenternas medverkan ökar genomslagskraften för initiativen på detta område och kommissionen kommer därför att regelbundet anordna möten i flerpartsforumet för en genomgång av läget. För att öka medvetenheten om företagens sociala ansvar och stärka dess trovärdighet kommer kommissionen att fortsätta att stödja initiativ som tas av de olika intressenterna, bland annat av arbetsmarknadens parter och icke-statliga organisationer, särskilt på sektorsnivå. Den europeiska handlingsplattformen för kost och hälsa är ett bra exempel på ett sådant initiativ. Kommittéerna för social dialog på sektorsnivå spelar också en viktig roll.

    - Samarbete med medlemsstaterna. Det råder en bred samsyn i Europa om definitionen av företagens sociala ansvar, även om det tar sig uttryck på olika sätt beroende på nationella och kulturella sammanhang. Medlemsstaterna har också en rad instrument som kan användas för att stimulera företagen att ta socialt ansvar. Samarbete med medlemsstaterna och de anslutande länderna, framför allt genom en högnivågrupp bestående av experter på företagens sociala ansvar från medlemsstaterna, spelar därför en viktig roll för kommissionens insatser på detta område. I medlemsstaterna kan det vara lämpligt att förlägga åtgärder till stöd för företagens sociala ansvarstagande till regional nivå, särskilt om små och medelstora företag berörs.

    - Konsumentinformation och öppenhet. Konsumenterna spelar en viktig roll när det gäller att ge stimulans till ansvarsfull produktion och ansvarsmedvetet företagsagerande. De förväntas göra kritiska val och stödja ”goda” varor och ”goda” företag. För närvarande saknar konsumenterna tydlig information om varors och tjänsters sociala och miljörelaterade kvalitet, liksom information om leveranskedjan. Kommissionen kommer i samråd med alla relevanta intressenter att undersöka behovet av ytterligare frivilliga insatser för att uppnå målen om öppenhet och insyn och information till konsumenter, däribland också om frågor som rör folkhälsa.

    - Forskning. Det behövs mer tvärvetenskaplig forskning om företagens sociala ansvar, särskilt om sambanden på makro- och mesonivå mellan företagens sociala ansvar, konkurrenskraft och hållbar utveckling, om effekten av företagens sociala ansvar när det gäller att uppnå sociala och miljömässiga mål, och om frågor som innovation, företagsstyrning, förhållandet mellan arbetsmarknadens parter och leveranskedjan. Forskning om hur det sociala ansvarstagandet sker i små och medelstora företag är ett viktigt forskningsområde i sig, men det bör också återspeglas i andra forskningsområden som rör företagens sociala ansvar. Vidare bör processers, varors och tjänsters sociala konsekvenser för hela livscykeln också undersökas närmare. På grundval av de fyra forskningsprojekt om företagens sociala ansvar som finansierades inom det sjätte ramprogrammet för forskning kommer kommissionen att undersöka möjligheterna att stödja fortsatt forskning om företagens sociala ansvar som en del av det kommande sjunde ramprogrammet.

    - Utbildning. För att frågan om företagens sociala ansvar skall kunna bli en naturlig del av företagens verksamhet krävs det att framtida företagare, företagsledare och anställda har adekvata kunskaper om detta. Det är också en fråga om livslångt lärande. Kommissionen uppmanar handelshögskolor, universitet och andra läroinrättningar att lägga in ämnet i utbildningen som ett tvärvetenskapligt ämne, framför allt i kursplanerna för blivande företagsledare och forskarstuderande.

    - Små och medelstora företag. Det är viktigt att beakta den samlade inverkan av de små och medelstora företagens sociala ansvarstagande, om dess potential att bidra till tillväxt, sysselsättning och hållbar utveckling i Europa skall kunna utnyttjas till fullo. Kommissionen konstaterar att det behövs ett särskilt tillvägagångssätt för att främja att de små och medelstora företagen tar socialt ansvar. Ett sådant tillvägagångssätt kräver att man ger ett större erkännande till det som många små och medelstora företag redan uträttar. Det kräver också ett aktivt samarbete med viktigare bransch- och stödorganisationer för små och medelstora företag. Kommissionen kommer att främja utbytet av erfarenheter om hur man bäst kan främja företagens sociala ansvarstagande i små och medelstora företag i Europa.

    - Den internationella dimensionen av företagens sociala ansvar. Kommissionen kommer att fortsätta att verka för att företagen tar socialt ansvar på global nivå för att optimera företagens insatser när det gäller att uppnå FN:s millenieutvecklingsmål. ILO:s trepartsdeklaration om principer för multinationella företag och socialpolitik, OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s initiativ Global Compact samt andra referensinstrument och initiativ utgör internationella riktmärken för ett ansvarsfullt företagsuppförande. Kommissionen kommer att verka för ökad kunskap om dessa instrument och deras förverkligande i samarbete med regeringar och intressenter för att förbättra deras effektivitet.

    Kommissionen kommer också i fortsättningen att verka för att högre miljöstandarder införs på ett internationellt plan. Kommissionens strävar efter att framhäva betydelsen av hållbar utveckling i bilaterala handelsförhandlingar och att verka för att grundläggande arbetsnormer uppmärksammas i bilaterala avtal. Kommissionen kommer att agera för att bestämmelser införs till stöd för internationellt överenskomna instrument för företagens sociala ansvar och strävar efter att föra in frågor om företagens sociala ansvar i bilaterala diskussioner mellan parterna. Kommissionen är också positiv till att använda handelsincitament som ett medel för att öka respekten för grundläggande mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter, miljöskydd och styrningsprinciper, särskilt genom EU:s nya allmänna preferenssystem (” Generalised System of Preferences Plus”) som trädde i kraft den 1 januari 2006. Kommissionen kommer att stärka sitt samarbete med ILO för att främja anständigt arbete, bl.a. genom ett pilotprojekt om indikatorer för handel och anständigt arbete i utvecklingsländerna. Vidare kommer kommissionen att lägga fram ett meddelande om anständigt arbete under 2006.

    Kommissionen kommer att diskutera med partnerländerna och relevanta intressenter om hur man skall kunna främja företagens sociala ansvarstagande inom ramen för Cotonouöverenskommelsen och den nya Afrikastrategin[10], och man kommer att föreslå att denna fråga diskuteras på företagarforumet EU-Afrika hösten 2006.

    Kommissionen kommer också att bevaka andra relevanta internationella processer, bl.a. det arbete som utförs av FN:s särskilda sändebud för mänskliga rättigheter och transnationella företag och andra affärsföretag, det eventuella framtagandet av en vägledande ISO-standard för socialt ansvarstagande och sektorsvisa initiativ som Kimberleyprocessens certifikationssystem för den internationella handeln med rådiamanter.

    6. SLUTSATS: DET BEHÖVS ETT PARNERSKAP MELLAN ALLA INTRESSENTER

    Kommissionen är fast övertygad om att frågan om företagens sociala ansvar berör varje europé, eftersom det är en del av den europeiska sociala modellen. Ett ökat socialt ansvarstagande från företagens sida kan bidra till hållbar utveckling, eftersom det främjar Europas innovativa potential och konkurrenskraft, och därigenom också bidrar till förbättrad anställbarhet och skapande av nya arbetstillfällen. Fortsatt agerande för att företagen skall ta socialt ansvar är viktigt för det nya partnerskapet för tillväxt och sysselsättning och för att målen för hållbar utveckling skall uppnås. Kommissionen uppmanar alla berörda parter att medverka till att detta ambitiösa nya initiativ genomförs. Kommissionen önskar ett nära samarbete med medlemsstaterna, med näringslivet (genom alliansen som beskrivs i bilagan) och med alla intressenter för att göra Europa till ett kompetenscentrum för företagens sociala ansvar, då frågan om företagens sociala ansvar avspeglar EU:s egna grundläggande värderingar. Kommissionen kommer att göra en ny bedömning av utvecklingen av företagens sociala ansvarstagande om ett år, efter diskussionerna i flerpartsforumet.

    BILAGA

    Göra Europa till ett kompetenscentrum för företagens sociala ansvar:

    Den europeiska alliansen för företagens sociala ansvar

    Företagens sociala ansvar berör oss alla

    Företagens sociala ansvar har betydelse därför att det är ett uttryck för de grundläggande värdena i det samhälle som vi vill leva i. Det har betydelse för enskilda företag, stora som små, som genom innovativa varor och tjänster, högre kompetens och medverkan av intressenter kan förbättra sina ekonomiska, miljömässiga och sociala resultat på kort och på lång sikt. Det har betydelse för dem som arbetar i och åt företag, eftersom det kan bidra till att skapa ett mer belönande och inspirerande arbetsklimat. Det har betydelse för dem som köper företagens produkter, dvs. konsumenterna som lägger allt större vikt vid samhälleliga och ekologiska aspekter när de köper varor och tjänster. Det har betydelse för lokalsamhället på de orter där företagen är verksamma då man där vill omges av organisationer som delar ens värderingar och intressen. Det har betydelse för investerare som anser att ansvarsmedveten affärsverksamhet bör uppmuntras. Det har betydelse för människor i andra delar av världen som förväntar sig att europeiska företag skall agera i överensstämmelse med europeiska och internationella värden och principer. Och det har betydelse för våra barn och kommande generationer som vill leva i en värld som respekterar människor och natur.

    På väg mot en långsiktigt stabil marknadsekonomi

    Under de senaste 15 åren har ett starkt engagemang i socialt ansvar från näringslivets sida och offentliga myndigheters stöd till detta kommit att få allt större betydelse när det handlar om respekt för mänskliga rättigheter, rättsstatsprinciper och demokratins och marknadsekonomins stabilitet på lång sikt, oavsett om det rör sig om lokal, nationell, europeisk eller global nivå. För att marknadsekonomin skall bli en framgångsrik ekonomisk modell måste några grundläggande villkor vara uppfyllda. Det förutsätter å ena sidan effektiv och konsekvent lagstiftning och regelverk, å andra sidan självsanering och självkontroll jämsides med ett arbetsklimat som främjar innovation och entreprenörsanda, rättvisa och förtroende – allt detta är nödvändiga komponenter om man vill kunna förena en hög nivå av ekonomisk utveckling, miljöskydd, social sammanhållning och livskvalitet. Ledande företag i Europa är därför mer än någonsin tidigare inne i en process av sökande, lärande och nyskapande när det gäller styrning, ledning, dialog med intressenter och produktutveckling, vilket medför att socialt ansvar och produktansvar blir en naturlig del av deras löpande affärsverksamhet och konkurrenskraft. Småföretag har som drivkraft för tillväxt och sysselsättning i Europa samma kapacitet som storföretagen i fråga om socialt ansvarstagande, även om de ofta löser detta på ett mer informellt och intuitivt sätt. Mot bakgrund av globaliseringen och de strukturomvandlingar den medför gör företagen dessa förändringar i förhoppning om att övriga intressenter också skall engagera sig och ta sin del av de risker och möjligheter som ligger i ansvarstagande och innovation. Dialog med intressenterna hjälper företagen att förutse och hantera sociala och miljörelaterade frågor som kan påverka deras konkurrenskraft i framtiden.

    En europeisk allians för företagens sociala ansvar

    Europeiska kommissionen ger sitt stöd till de företrädare för näringslivet som håller på att lägga grunden till en europeisk allians för företagens sociala ansvar. Det är en öppen allians för alla företag som har samma ambition: att göra Europa till ett kompetenscentrum för företagens sociala ansvar till stöd för ett konkurrenskraftigt och hållbart företagande och en stabil marknadsekonomi. Kärnan i detta initiativ är partnerskap. Detta partnerskap grundar sig på en enighet om att prioriteringarna i den europeiska strategin för tillväxt och sysselsättning ger de svar som behövs för att bemöta de utmaningar som den ökade globala konkurrensen, den demografiska utvecklingen och en hållbar framtid medför.

    Det är nödvändigt att genomföra denna strategi för att trygga en hållbar tillväxt i Europa och den europeiska modellen. Alliansen bygger på insikten om att ett ökat socialt ansvarstagande från företagens sida kan bidra till hållbar utveckling, samtidigt som det främjar Europas innovationspotential och konkurrenskraft och därigenom också bidrar till förbättrad anställbarhet och skapande av nya arbetstillfällen. Alliansen försöker främja socialt ansvarstagande som en affärsmöjlighet som skapar ”win-win-situationer” både för företag och för samhälle och vidgår att socialt ansvarstagande är en frivillig affärsstrategi som avspeglar mångfalden i det europeiska näringslivet. Även om det är företagen som är de primära aktörerna på detta område spelar också myndigheter på lokal, nationell och europeisk nivå en viktig roll när det gäller att främja socialt ansvarstagande. Alliansen har tillkommit som ett resultat av diskussioner med näringsliv och intressenter. Den grundar sig framför allt på erfarenheter från det europeiska flerpartsforumet för företagens sociala ansvar, ett viktigt initiativ som Europeiska kommissionen bidragit till. Forumet gav möjlighet för europeiska företrädare för näringsliv, arbetsgivare, fackliga organisationer och organisationer i det civila samhället att delta i en innovativ process av lärande och dialog och att enas om rekommendationer för ett större och effektivare socialt ansvarstagande i företagen. Alliansen kommer också att dra nytta av den europeiska kampanjen för att främja socialt ansvarstagande bland små och medelstora företag och en rad andra initiativ av företag och arbetsgivare. Viktiga impulser för denna allians har också kommit från den europeiska färdplanen för företagens sociala ansvar – 2010, där ledande företag och företagsnätverk har angett sina visioner och prioriteringar för konkurrenskraftiga och stabila företag i ett europeiskt perspektiv.

    Alliansen utgör en grundval för deltagarna för att främja socialt ansvarstagande i framtiden. Verksamheten koncentreras till följande tre områden:

    - Öka medvetenheten och kunskaperna om företagens sociala ansvar och redovisa uppnådda resultat.

    - Medverka till att fler företag tar socialt ansvar och att det bildas öppna samarbetskoalitioner.

    - Verka för ett arbetsklimat som främjar socialt ansvarstagande.

    Öka medvetenheten och kunskaperna om företagens sociala ansvar

    Alliansen kommer att undersöka och stödja kreativa sätt att utbyta och sprida goda lösningar, initiativ och redskap så att de vinner genklang hos aktörer i företagen, politiska beslutsfattare, konsumenter, investerare och allmänhet på alla relevanta nivåer inom och utanför EU. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt strävan att främja socialt ansvarstagande i alla typer av företag på ett sätt som står i samklang med dagens och morgondagens realiteter och utmaningar.

    Alliansen framhåller på nytt att det utifrån befintliga initiativ finns ett behov av att ge fortsatt stöd till tvärvetenskaplig forskning om företagens sociala ansvar på europeisk nivå, särskilt dess effekter för konkurrenskraft och hållbar utveckling. Ett närmare samarbete med universitet och vetenskapliga experter samt fortlöpande dialog och samarbete med det civila samhället är viktiga inslag i detta.

    Om utbildningsinsatser sätts högt på dagordningen på detta område kommer det att få avgörande betydelse för den framtida konkurrenskraften och en hållbar utveckling i Europa. Alliansen kommer att verka för att företagens sociala ansvar och ämnen som anknyter till hållbar utveckling införs i traditionella utbildningsplaner, i kursplaner för blivande chefer och forskarstuderande och i andra relevanta utbildningar.

    MEDVERKA TILL ATT FLER FÖRETAG TAR SOCIALT ANSVAR OCH ATT DET BILDAS SAMARBETSKOALITIONER

    Med beaktande av spännvidden i företagens sociala ansvarstagande och mångfalden i det europeiska och internationella näringslivet har deltagarna i alliansen fastställt en rad prioriterade åtgärdsområden:

    - Främja innovation och företagande i fråga om hållbar teknologi, varor och tjänster som svarar mot samhälleliga behov.

    - Ge små och medelstora företag stöd till utveckling och tillväxt.

    - Bistå företag, särskilt företag i leveranskedjan, med att integrera sociala och miljörelaterade frågor i sin verksamhet.

    - Förbättra och utveckla kompetens som är anställningsbefrämjande.

    - Bättre hantering av mångfald och kravet på lika möjligheter med beaktande av de demografiska förändringar som sammanhänger med att befolkningen i Europa blir allt äldre.

    - Förbättrade arbetsvillkor, också i samarbete med leveranskedjan.

    - Främja innovationer på miljöområdet med särskilt fokus på att integrera ekoeffektivitet och energisparande i processen för framställning av varor och tjänster.

    - Främja en aktiv dialog med och medverkan av alla relevanta intressenter.

    - Verka för större öppenhet och bättre kommunikation så att företags och organisationers ícke-ekonomiska aktiviteter blir mer begripliga för alla intressenter och integreras bättre i deras ekonomiska aktiviteter.

    - Bedriva verksamhet på ett socialt och miljömässigt ansvarsfullt sätt utanför Europeiska unionens gränser på samma sätt som företagen gör inom EU.

    Kring dessa prioriterade områden bildas ”öppna samarbetskoalitioner” som samlar företag som är intresserade av att ta sig an dessa frågor till "laboratoriemöten" för att undersöka och utveckla gemensamma projekt i samarbete med relevanta experter och intressenter och med uppbackning från Europeiska kommissionen.

    Verka för ett arbetsklimat som främjar socialt ansvarstagande

    Genom den nya europeiska strategin för tillväxt och sysselsättning och genom kommissionens initiativ för bättre reglering har Europeiska kommissionen och EU:s medlemsstater förbundit sig att skapa och konsolidera ett företagarvänligt klimat, som ger företagare och företag bättre möjligheter till utveckling.

    Europeiska kommissionen kommer också att intensifiera sina insatser för att främja frivilliga och innovativa åtgärder i företagen genom att uppmuntra bra lösningar och spridningen av dem genom ett breddat samarbete med näringslivet, relevanta intressenter och nationella myndigheter. Den kommer också att konsekvent verka för att företagens sociala ansvar integreras i alla berörda politikområden. För att deltagarna i alliansen skall lyckas med sitt gemensamma uppdrag kommer de att dra fördel av liknande allianser på nationell nivå och stödja liknande initiativ i länder där det finns intresse för detta. Alliansen är positiv till att det anordnas möten med alla intressenter från och med 2006, där man gör en genomgång av vilka resultat som uppnåtts i förhållande till rekommendationerna från det europeiska flerpartsforumet för företagens sociala ansvar samt andra utvecklingstendenser och innovationer på detta område.

    Slutsatser och fortsatt arbete

    Engagemang, ömsesidigt förtroende och dialog är viktiga förutsättningar för att alliansen skall åstadkomma resultat. Alliansen blir det som dess deltagare lyckas uppnå vad gäller överenskomna initiativ och prioriterade områden. Deltagarna är eniga om att alliansen skall använda sig av befintliga företagsstrukturer för socialt ansvarstagande när det gäller samordning och kommunikation. Deltagarna i alliansen är eniga om att bedömningar av resultatet skall göras på högnivåmöten och att alliansens resultat också skall redovisas inom ramen för den europeiska strategin för tillväxt och sysselsättning.

    Det är dags att göra Europa till ett kompetenscentrum för företagens sociala ansvar. Alliansen har bildats för att göra detta möjligt.

    [1] KOM(2001) 366 slutlig.

    [2] KOM(2006) 30 slutlig.

    [3] KOM(2005) 24 slutlig.

    [4] KOM(2005) 33 slutlig.

    [5] KOM(2005) 658 slutlig.

    [6] P5_TA(2002)0278

    [7] P5_TA(2003)0200

    [8] KOM(2001) 366 slutlig.

    [9] KOM(2002) 347 slutlig.

    [10] KOM(2005) 489 slutlig.

    Top