Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006AR0407

    Yttrande från Regionkommittén om Regioner för ekonomisk förändring

    EUT C 197, 24.8.2007, p. 57–62 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    24.8.2007   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 197/57


    Yttrande från Regionkommittén om ”Regioner för ekonomisk förändring”

    (2007/C 197/10)

    REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

    ReK framhåller att trots att initiativet ”Regioner för ekonomisk förändring” sedan det offentliggjordes den 8 november 2006 fått en ny inriktning – nämligen att kommissionen har övergivit sin uppifrån-och-ner-princip till förmån för principen nerifrån-och-upp som används av de lokala och regionala myndigheterna – har kommissionen inte officiellt uttalat sig om det. I detta yttrande beaktas emellertid dessa ändrade förhållanden.

    Regionkommittén framhåller att kommittén har möjlighet att delta aktivt i övervakningen av de operativa programmen inom ramen för Interreg IV och Urbact II genom att spela en rådgivande roll inom de respektive övervakningskommittéerna.

    Kommittén efterlyser samverkansvinster mellan övervakningsplattformen för Lissabonstrategin och initiativet ”Regioner för ekonomisk förändring” samtidigt som deras specifika egenskaper bevaras. Övervakningsplattformen för Lissabonstrategin innebär en möjlighet till kunskapsöverföring med syftet att bidra till att stärka sammanhållningspolitiken och lyfta fram Lissabonstrategin.

    ReK betonar särskilt att kommunikation och informationsspridning på EU-nivå utgör själva grunden för ett lyckat genomförande av initiativet ”Regioner för ekonomisk förändring”. Här har Regionkommittén en viktig roll att spela tillsammans med Europeiska kommissionen.

    Kommittén skulle vilja att initiativet strukturerades på ett sätt som underlättar kartläggningen av välfungerade metoder i regionerna och inrättandet av enkla mekanismer för att sprida dem till andra regioner i unionen. I likhet med vissa tidigare gemenskapsinitiativ måste initiativet ”Regioner för ekonomisk förändring” fungera som hävstång och katalysator för goda idéer.

    I.   Politiska rekommendationer

    Kommissionens meddelande ”Regioner för ekonomisk förändring”

    KOM(2006) 675 slutlig

    Allmänt

    1.

    Det är positivt att kommissionen avser att genom initiativet ”Regioner för ekonomisk förändring” göra insatserna för regional och lokal utveckling mer effektiva, och att i hög grad dra nytta av framgångsrika lokala insatser och främja spridning, utbyte och anpassning av sådana insatser till andra områden och sammanhang genom nätverksarbete som skall få förnyade impulser i egenskap av gemenskapspolitiska instrument för att modernisera ekonomin och öka konkurrenskraften.

    2.

    Regionkommittén konstaterar att detta initiativ sammanfaller med kommitténs institutionella uppdrag och anser därför att dess möjligheter till insatser och medverkan skall utnyttjas. Vidare begär kommittén att dess roll som enhetlig företrädare för EU:s regionala och lokala system skall uppvärderas.

    3.

    Regionkommittén vill framhålla att den har upprättat en övervakningsplattform för Lissabonstrategin, bestående av lokala och regionala myndigheter som åtagit sig att bedöma och lyfta fram genomförandet av strategin på lokal och regional nivå.

    4.

    Kommittén noterar att detta är det enda program som uttryckligen är avsett att främja tematiskt samarbete mellan lokala och regionala aktörer, utan geografiska villkor: Aktörerna behöver inte tillhöra samma gränsområde eller samma gränsöverskridande område. Programmet har potential att bli det mest flexibla europeiska integrationsinstrumentet för de lokala och regionala myndigheterna. Instrumentet måste dessutom bidra till att stärka en alltmer resultatinriktad, integrerad och ambitiös regionalpolitik.

    5.

    Kommittén stöder kommissionens avsikt att genom ”Regioner för ekonomisk förändring” åstadkomma spridning och verkligt utbyte av erfarenheter och välfungerande metoder på området utveckling och sammanhållning mellan europeiska regionala och lokala myndigheter i samband med Lissabonstrategin. För detta ändamål är det viktigt att de myndigheter som sköter de regionala operativa programmen verkligen blir direkt delaktiga i de nätverk som initiativet främjar.

    6.

    Kommittén konstaterar att kommissionens initiativ ”Regioner för ekonomisk förändring” respekterar subsidiaritetsprincipen och utgör en läro- och interaktionsprocess i vilken man kan tillvarata de regionala och lokala organens bästa resultat i fråga om insatser för att uppnå Lissabon- och Göteborgsmålen genom territoriellt samarbete. Kommittén anser dock att förstärkningen av politiken på denna nivå är oupplösligt förenad med framgångarna inom den europeiska regionalpolitiken.

    7.

    Kommittén föreslår därför att kommissionen inom ramen för en gemensam konferens med Regionkommittén varje år diskuterar framstegen och de olika temana inom initiativet.

    Regionernas och städernas roll

    8.

    Kommittén vill peka på att initiativet ”Regioner för ekonomisk förändring” bör ses som ett komplement till de former för mellanregionalt samarbete som redan finns, allra helst som detta stärkts inom ramen för det nya regionalpolitiska målet ”europeiskt territoriellt samarbete”. I samband med detta måste man se till att man även i framtiden fortsätter att stödja samarbetet mellan regioner, städer och andra lokala myndigheter i Europa på en tillräcklig nivå inom ramen för Interreg III C.

    9.

    ReK menar att det är nödvändigt att formerna för samarbete mellan regioner och städer klargörs eftersom båda dessa institutionella nivåer omnämns och tas i beaktande i de tillgängliga kommissionsdokumenten, men att man sedan främst hänvisar till regionernas nätverk. Det bör framhållas att både regionerna och städerna kommer i fråga både för programmet Interreg IV C och för Urbact 2007-2013, förutsatt att regionerna i första hand får fungera som drivkraft i det förstnämnda programmet och städerna i det sistnämnda. ReK anser också att det vore särskilt värdefullt och konstruktivt att skapa incitament för att involvera handlingskraftiga organ och institutioner som kan fungera som partner i regionerna och städerna.

    10.

    Kommittén uppmanar kommissionen att ge prov på större öppenhet än tidigare. Arbetsprogrammet för de nätverk som redan inrättats bör spridas på Internet, liksom redogörelser för de olika möten som hållits. Även resultat, bästa praxis och uppgifter om hur man kan komma i kontakt med nätverkets ledande samarbetsparter bör publiceras, så att intressenter kan få tillgång till och eventuellt dra nytta av resultaten. Det vore också värdefullt om kommissionen ser till att det utarbetas en webbplats där samtliga berörda parter kan söka efter samarbetspartners och annan information.

    Påskyndat alternativ

    11.

    Kommittén noterar att kommissionen efter mötena och diskussionerna i COTER-utskottet den 31 januari och 16 mars 2007 och antagandet av utkastet till yttrandet under det sistnämnda mötet har uppdaterat och förtydligat sin ståndpunkt vad avser initiativet ”Regioner för ekonomisk förändring”. Kommittén framhåller särskilt att det är tydligt att en nerifrån-och-upp-princip kommer att användas vid urvalet av de insatser som sker enligt det påskyndade alternativet, trots att detta ännu inte formellt framgår av något officiellt kommissionsdokument. Dessa insatser kommer dessutom att genomföras i enlighet med de operativa programmen Interreg IV C och Urbact II och deras respektive tillämpningsföreskrifter. På detta sätt borde man på ett effektivt sätt säkerställa en tillgång till initiativet på lika villkor för alla regioner och städer i Europa och dessutom uppnå den önskade öppenheten för initiativet som helhet.

    12.

    Kommittén rekommenderar också att meddelanden om intresseanmälningar även publiceras på kommissionens och Regionkommitténs webbsidor och att en skrivelse skickas till regionernas representationskontor i Bryssel och ansvariga enheter för regionala frågor vid medlemsstaternas ständiga representationer i Bryssel, i syfte att sprida information och se till att den snabbt når ut till EU:s regioner och kommuner. De nätverk av informationsenheter (Info Relays) som kommissionen har i nästan alla EU-regioner bör också utnyttjas, liksom de nätverk av informationsbyråer som inrättats för behoven inom gemenskapens stödramar i medlemsstaterna.

    13.

    Dessutom föreslår Regionkommittén att det fastställs former för kommitténs aktiva medverkan (samråd på begäran eller förslag från kommissionen?) i utformningen av de operativa programmen eller – alternativt – att det inrättas en kommunikationskanal för att överföra kommitténs synpunkter till de tekniska strukturerna för planering.

    Vidareutveckling av nätverken i initiativet

    14.

    Regionkommittén förstår att kommissionen påpekar att de befintliga nätverken behöver bli mer allmänna och mindre begränsade, och att den tematiska aspekten skall ha företräde framför den geografiska (se punkt 3). Kommittén anser dock att dessa två aspekter kompletterar varandra på ett sätt som bör värdesättas. Om man erkänner nödvändigheten av att slå vakt om och återspegla mångfalden, bör man i fastställandet av teman ta hänsyn till den territoriella aspekten. Dessutom är samverkan mellan de olika nätverken en viktig målsättning, en samverkan som återspeglar det faktum att den tematiska och den territoriella aspekten kompletterar varandra. I detta sammanhang vill vi ge de svaga och marginaliserade områdena den uppmärksamhet de förtjänar.

    15.

    ReK vill understryka behovet av att lämna utrymme för initiativ på fältet. Som företrädare för de lokala och regionala myndigheterna välkomnar ReK:s ledamöter initiativet och avser att verka för att dess möjligheter tas tillvara på nationell nivå. ReK har också för avsikt att verka för att initiativet skall stödja och lyfta fram nätverk mellan regioner och städer som verkligen vill arbeta tillsammans i syfte att främja de bästa nya idéerna i fråga om ekonomisk, social och miljömässig utveckling.

    16.

    Kommittén vill fästa uppmärksamheten på problemet med nätverkens hållbarhet, både när det gäller att låta utbyten dem emellan pågå under tillräcklig lång tid (varvid man kan stöta på resursproblem) och när det gäller att underlätta medverkan och interaktion mellan institutionerna (de berörda institutionella aktörernas verkliga medverkan) och mellan de territoriella enheterna (möjlighet till medverkan för olika europeiska regionala och lokala organ och motsvarande territoriella aktörer som verkligen kan dra nytta av de gemensamma erfarenheterna).

    Urval av de viktigaste temana

    17.

    ReK uppmanar kommissionen att garantera medverkan av olika typer av regionala och lokala organ, så att de olika utvecklingsinsatsernas mångfald, originalitet och värde återspeglas. Det arbete som utförs inom ramen för ”Regioner för ekonomisk förändring” och de påskyndade insatserna bör ske med hänsyn till dessa olika erfarenheter och interaktionen mellan den regionala och den lokala dimensionen när det gäller de teman som valts. Regionkommittén erbjuder sig att spela en effektiv företrädarroll när det gäller att integrera de båda dimensionerna, såväl under utformningen av initiativets allmänna tematiska riktlinjer och genomförandemetoder som under utformningen och genomförandet av de program som det finns en direkt koppling till (”Interreg IV C” och ”Urbact 2007-2013”).

    18.

    ReK hyser farhågor för att det enhetliga urvalet av huvudtemana kan vara alltför snävt, även om de är tillräckligt omfattande och tydligt kan innefattas i den förnyade Lissabonagendan (1). Ett exempel är industrins roll för den regionala utvecklingen, ett tema som förefaller saknas i de nuvarande förslagen. Därför bör man utforma en process genom vilken dessa teman kan integreras eller ses över, med garantier för största möjliga insyn i beslutsprocessen samt samstämmighet och samarbete med regionerna och de lokala och regionala myndigheterna. Regionerna och de lokala och regionala myndigheterna bör få förbli fullständigt självständiga i förvaltningen av sina egna nätverk, även om dessa fokuserar på teman som valts av kommissionen. Kommittén undrar även om vissa av Europeiska regionala utvecklingsfondens teman och prioriteringar är konsekventa. I detta sammanhang bör man framför allt specificera huruvida de teman som är direkt knutna till Europeiska socialfonden kommer i fråga (2).

    Initiativets finansiella ram

    19.

    Regionkommittén inser att en allmän och nödvändig förutsättning för effektivt utnyttjande av sammanhållningspolitikens finansiella resurser är att de nationella och regionala myndigheterna involveras, men också att kommissionen får en mer direkt roll och att man i detta sammanhang och på frivillig grund skapar nya former för interaktion, utbyte och samarbete mellan regionala och lokala organ och kommissionen.

    20.

    Kommittén menar även det vore lämpligt med en mer exakt definition av initiativets finansiella ram, och anser i synnerhet att medlen bör ha olika källor: eventuella outnyttjade medel från programmen 2000-2006, medel från de två nya operativa programmen (vars medel till viss del ännu inte fastställts i de respektive preliminära budgetarna) och från de viktigaste regionala programmen samt direkt tillgängliga medel för tekniskt stöd från kommissionen. De medel som avsätts från Interreg IV C och Urbact 2007-2013 kan i detta sammanhang bara fungera som en impuls för genomförandet i huvudprogrammen. Den största finansieringsbördan bör ligga på huvudprogrammen. Det är särskilt viktigt att fastställa behoven av nationell samfinansiering med hänsyn till de begränsningar som finns med anledning av kraven på stabila offentliga finanser i medlemsstaterna.

    Former för genomförande av och medverkan i initiativet

    21.

    Regionkommittén anser att initiativet bör organiseras så att man underlättar identifiering av bästa praxis på regional nivå och inrättar enkla mekanismer i syfte att sprida denna praxis till andra regioner i unionen. Initiativet ”Regioner för ekonomisk förändring” bör alltså fungera som hävstång och katalysator för goda idéer och goda initiativ på samma sätt som vissa andra gemenskapsinitiativ har gjort i det förflutna.

    22.

    Kommittén vill framhålla vikten av demonstration och spridning när det gäller att garantera initiativets giltighet. ”Regioner för ekonomisk förändring” bör få sitt berättigande på grund av sin dynamik, framför allt genom att man visar att initiativet verkligen kan integrera de bästa projekten i den huvudsakliga planeringen av sammanhållningspolitiken (main streaming), så att finansieringen kan garanteras.

    23.

    Regionkommittén är positiv till den information rörande initiativets kommunikationspolitik som GD Regionalpolitik gav vid COTER-utskottets sammanträde den 31 januari 2006, nämligen att en ledamot av Regionkommittén skulle ingå i bedömningskommittén för de årliga innovationspriser som delas ut inom ramen för ”Regioner för ekonomisk förändring”.

    24.

    Kommittén framhåller att kommunikation och spridning är avgörande för att initiativet skall kunna spridas. De konferenser som årligen skall hållas bör ägnas åt presentation av bästa praxis och eventuellt införlivande av denna praxis i de europeiska regionerna och städerna. Regionkommittén är beredd att samarbeta med kommissionen på denna punkt, framför allt när det gäller den så kallade övervakningsplattformen för Lissabonstrategin. Det är lämpligt att sprida omfattande information om initiativet redan under den förberedande fas som nu pågår. Vissa referensdokument – till exempel det arbetsdokument som innehåller de föreslagna temana (3) – är för närvarande endast tillgängliga på engelska, varför ReK föreslår att de skall spridas även på de andra gemenskapsspråken.

    25.

    Kommittén välkomnar att kommissionen anordnat tre kongresser inom ramen för initiativet ”Regioner för ekonomisk förändring” och rekommenderar fler kommunikations- och kontaktinitiativ än de som redan angetts (mötesplatser, konferenser, verkliga eller virtuella diskussionsforum etc.), och rekommenderar framför allt att kommunikations-, främjande- och spridningsåtgärderna införlivas i en flerårig samordnad kommunikationsplan som gör det möjligt att fastställa samordningsramen för de insatser som skall göras av informationsenheterna vid kommissionens tjänstegrenar och de övriga berörda aktörerna. Bland dessa aktörer bör en särskild roll tillfalla Regionkommittén, som gärna åtar sig den informationsinsats som kan krävas på detta område.

    26.

    Kommittén föreslår att ytterligare medel görs tillgängliga för de myndigheter som förvaltar mål 3-programmen, så att initiativet kan möjliggöra en uppvärdering av de regionala nätverkens insatser för att genomföra Lissabonstrategin, särskilt till gagn för medborgarna inom ramen för kommissionens ”Plan D” (4).

    27.

    Kommittén stöder kommissionens förslag inom ramen för detta initiativ om att genomföra tematiska konferenser och inom ramen för ett påskyndat alternativ förankra särskilt lyckade idéer för strukturpolitiken i strukturfondernas huvudprogram.

    28.

    Kommittén undrar hur lång tid det behövs för att inleda initiativet. Det bör noteras att genomförandet kommer att ha inletts ordentligt först under andra hälften av 2007. Kommissionen har dock förklarat att den tänker inleda några påskyndade åtgärder med eventuella tillgängliga medel från program som håller på att genomföras (nuvarande Interreg III C och Urbact), så att man kan tidigarelägga den tidpunkt då de nya programmen börjar genomföras. Därmed vore det lämpligt att fullständigt se över och klargöra tidsfristerna.

    29.

    Kommittén föreslår att en ReK-ledamot skall ingå i övervakningskommittéerna för programmen Interreg IV C och Urbact 2007-2013, med en rådgivande roll, så att man kan garantera att en korrekt inriktning för interaktion och samarbete upprätthålls inom ”Regioner för ekonomisk förändring” och att Regionkommittén får erkännande som exklusiv representant för de lokala och regionala myndigheterna.

    30.

    ReK föreslår att gemenskapsinstitutionerna upprätthåller en regelbunden dialog med medborgarorganisationer och det civila samhället, och att deltagardemokratin på detta sätt förstärks.

    31.

    ReK uppmanar kommissionen att tillhandahålla mer information om formerna för förvaltning av initiativet. Det är viktigt att specificera under vilka former de berörda generaldirektoraten vid kommissionen kommer att samarbeta med regionerna och städerna, och hur förbindelserna mellan kommissionen och Regionkommittén kommer att se ut.

    32.

    Regionkommittén anser att man inom övervakningskommittén bör besluta om nyskapande åtgärder i det nätverk där regionen ingår inom ramen för det operativa programmet.

    33.

    Kommittén framhåller att syftet med initiativet är att berika den huvudsakliga planeringen med de bästa idéerna från nätverken. Därför skulle vi vilja få klargjort enligt vilken process urvalet, redovisningen och kontrollen av bästa praxis kommer att ske. Regionkommittén föreslår att regionerna, städerna och de lokala och regionala myndigheterna städerna förutom möjligheten till frivilligt deltagande skall få möjlighet att, genom ett enkelt och smidigt förfarande och inom ramen för de teman som fastställts för initiativet, komma med förslag och information till kommissionen om erfarenheter av särskilt intresse och eventuellt värde för inrättandet eller utvidgandet av nätverk.

    34.

    ReK uppmanar kommissionen att bringa klarhet över organisationen och finansieringen av initiativets tekniska stöd, som har stor betydelse för att man verkligen skall kunna dra nytta av bästa praxis. Metodologiskt stöd krävs framför allt för att på ett sakkunnigt sätt kunna bedöma verkliga innovationer och ta fram dem som är möjliga att överföra och utveckla. Kommittén föreslår därför att kommissionen tar på sig denna roll i samarbete med externa utvärderingsinstanser beroende på vilken åtgärd som berörs, efter beslut inom övervakningskommittén.

    35.

    Kommittén ifrågasätter om initiativets titel är lämplig och fullständig. Vi undrar om benämningen ”Regioner för ekonomisk förändring” är den bästa tänkbara, eller om det finns en risk för sammanblandning med andra initiativ (till exempel ”Kunskapsregioner” eller Lissabongruppen). Ur kommunikationssynpunkt vore det önskvärt att kalla initiativet för ”Regioner och städer för ekonomisk förändring”. Kommittén inser emellertid att man föredragit den vida termen ”Regioner” eftersom den inbegriper alla lokala och regionala styresnivåer.

    Övervakningsplattformen för Lissabonstrategin

    36.

    Regionkommittén påpekar att den har inrättat en övervakningsplattform för Lissabonstrategin, som kommittén anser vara ett instrument för de lokala och regionala organen med målsättningen att föra fram deras bidrag till Lissabonstrategin och att öka delaktigheten i denna strategi på lokal nivå. En interaktiv plattform är i drift sedan 2006. För närvarande deltar 100 regioner och städer. Plattformens viktigaste målsättning är att hjälpa regionerna att i högre grad anamma de nuvarande moderniseringstendenserna i Europa och att överge uteslutande nationella perspektiv. Plattformens instrument är övervakning (bedömning av behov), jämförande analys (öppenhet på en europeisk nivå), utbyte i arbetsgrupper och interaktion (utbyte on-line).

    37.

    Det är vår förhoppning att kommissionens arbete skall präglas av största möjliga förenkling och att risken för komplikation skall undvikas, och vi rekommenderar att dessa insatser fortsätter att samverka med och komplettera regionalpolitiken. Detta innebär att man måste hitta beröringspunkter mellan initiativet ”Regioner för ekonomisk förändring” och övervakningsplattformen för Lissabonstrategin.

    38.

    Kommittén föreslår i synnerhet att växelverkan mellan initiativet och övervakningsplattformen för Lissabonstrategin skall underlättas genom mer lämpliga och effektiva arbetsformer, med tanke på plattformens funktion som ett diskussionsforum och en mötesplats där de europeiska regionerna och städerna kan utbyta erfarenheter. Syftet är att underlätta urvalet av mellanregionala nätverk med ”Regioner för ekonomisk förändring”, särskilt för det påskyndade förfarandet, och att bidra till denna process med idéer och förslag. Samtidigt bör plattformen upprätthålla och förbättra sin övervakningsfunktion i fråga om styresformerna för och den politiska inriktningen på Lissabonstrategins planering och genomförande. I detta sammanhang är Regionkommittén beredd att åstadkomma de institutionella och operativa samverkanseffekter som behövs med kommissionen och programmen Interreg IV C och Urbact 2007-2013.

    Regionkommitténs företrädande, ledsagande och stödjande roll

    39.

    Regionkommittén föreslår sammanfattningsvis, mot bakgrund av ovanstående och den stora betydelse som ”Regioner för ekonomisk förändring” har, att kommittén i överensstämmelse med sina institutionella målsättningar skall ha en företrädande, ledsagande och stödjande roll i genomförandet av initiativet, en roll som kan vara avgörande. Framför allt vill kommittén framhålla de särskilda instrument för att kunna axla denna roll som vi har föreslagit i föreliggande yttrande:

    a)

    Kommittén bör delta i utformningen av de nya operativprogram Interreg IV C och Urbact 2007-2013, med hjälp av lämpliga metoder och under lämpliga former av rådgivning eller medverkan.

    b)

    Kommittén bör spela en verklig roll för införlivandet av den regionala och lokala dimensionen i de fastställda temana i samband med utformningen av allmänna tematiska riktlinjer, former för genomförande och program som det finns en direkt koppling till (”Interreg IV C” och ”Urbact 2007-2013”). För detta ändamål bör man upprätthålla ett kontinuerligt informationsflöde mellan kommittén och de myndigheter som förvaltar programmen, eventuellt genom att kommittén håller regelbundna hearingar med myndigheterna och att de regelbundet lägger fram rapporter för kommittén.

    c)

    Företrädare för kommissionen och Regionkommittén bör garanteras medverkan i varandras evenemang, så att de båda organen kan dela och utbyta information om erfarenheter rörande ”Regioner för ekonomisk förändring”.

    d)

    Kommittén bör delta i genomförandet av programmen Interreg IV C och Urbact 2007-2013, med en rådgivande funktion, genom att en ReK-ledamot som utsetts av kommittén själv får delta i var och en av programmens övervakningskommittéer.

    e)

    Kommittén bör bidra till att, bland annat genom en preliminär studie, främja användandet av Europeiska grupperingar för gränsöverskridande samarbete (EGGS), ett nytt rättsligt instrument för att vägleda och underlätta det territoriella samarbetet.

    f)

    Kommittén har för avsikt att delta aktivt i demonstrations- och spridningsverksamheten, inom ramen för en samordnad kommunikationsplan och under former som fastställs vid utformningen av denna plan.

    g)

    Kommittén bör utforma en insats som kan samverka med och komplettera initiativet ”Regioner för ekonomisk förändring” och ReK:s övervakningsplattform för Lissabonstrategin.

    40.

    Kommittén föreslår att man inom ramen för en gemensam konferens diskuterar och bedömer framstegen och temana inom initiativet.

    Bryssel den 7 juni 2007.

    Regionkommitténs

    Ordförande

    Michel DELEBARRE

    II.   Handläggning

    Titel

    Kommissionens meddelande ”Regioner för ekonomisk förändring”

    Referenser

    KOM(2006) 675 slutlig

    Rättslig grund

    Icke-obligatorisk remiss, artikel 265 första stycket

    Hänvisning till arbetsordningen

     

    Rådets remiss/Kommissionens begäran om yttrande

    8.11.2006

    Ordförandens/presidiets beslut

    9.1.2007

    Ansvarigt utskott

    Utskottet för territoriell sammanhållningspolitik (COTER)

    Föredragande

    Alvaro Ancisi, kommunfullmäktigeledamot i Ravenna (IT-PPE)

    Underlag

    16.01.2007

    Behandling i utskottet

    16.3.2007

    Antagande i utskottet

    16.3.2007

    Resultat av omröstning i utskottet

    Enhälligt

    Antagande vid plenarsession

    6-7.6.2007

    Tidigare yttrande från kommittén

     


    (1)  Jfr kommissionens arbetsdokument SEK(2006) 1432, 8.11.2006.

    (2)  Se Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1080/2006 av den 5 juli 2006 om Europeiska regionala utvecklingsfonden och om upphävande av förordning (EG) nr 1783/1999, artiklarna 4-6.

    (3)  Se föregående fotnot.

    (4)  Det som avses är kommissionens Debate Europe, Demokrati – Dialog – Debatt, EU:s framtid, som lanserades 2005.


    Top