Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005PC0088

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om gemenskapsstatistik över utländska dotterbolags struktur och verksamhet

    /* KOM/2005/0088 slutlig - COD 2005/0016 */

    52005PC0088

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om gemenskapsstatistik över utländska dotterbolags struktur och verksamhet /* KOM/2005/0088 slutlig - COD 2005/0016 */


    Bryssel den 15.3.2005

    KOM(2005) 88 slutlig

    2005/0016 (COD)

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

    om gemenskapsstatistik över utländska dotterbolags struktur och verksamhet

    (framlagt av kommissionen)

    MOTIVERING

    1. Bakgrund

    Den ekonomiska globaliseringen påverkar företagen, vilket gör att statistik behövs för att hjälpa beslutsfattare på EU-nivå och i medlemsstaterna att fatta adekvata politiska beslut och för att ge företagen stöd när de skall bedöma den pågående utvecklingen. Statistiken behövs också som underlag för en rad olika politikområden, t.ex. för den inre marknaden och genomförandet av GATS[1].

    Uppgifter om struktur och verksamhet hos utländska dotterbolag har samlats in frivilligt i medlemsstaterna, vilket har visat att det är genomförbart att samla in dessa uppgifter. Statistik över utländska dotterbolag i det land som sammanställer uppgifterna (inward FATS) har samlats in inom ramen för företagsstrukturstatistiken genom att företagsstatistiken har fördelats efter nationaliteten på de företag som utövar den utländska kontrollen. Denna statistik har också samlats in inom ramen för betalningsbalansstatistiken genom att data har genererats för den underuppsättning där utländska direktinvesteringar har nått en nivå som motsvarar utländsk kontroll. Uppgifter till statistiken över dotterbolag i utlandet (outward FATS) samlas in frivilligt inom ramen för betalningsbalansstatistiken. De bygger också på utvidgningar av de variabler som samlas in avseende utländska direktinvesteringar för utländska dotterbolag som kontrolleras av direktinvesteraren.

    Trots att alla medlemsstater i EU-15 lämnar uppgifter om utländska dotterbolag i den egna ekonomin inom ramen för någon statistik har det inte varit möjligt att ta fram aggregat för EU-15, eftersom uppgifterna inte har haft samma täckning, och variabler och metoder inte varit desamma. Eftersom alla användare är beroende av aggregat för EU, var det nödvändigt att harmonisera insamlingen av uppgifter om utländska dotterbolag i det land som sammanställer uppgifterna så att det skapas en gemensam ram för produktionen av enhetlig handelsstatistik över utländska dotterbolag. När det gäller statistiken över dotterbolag i utlandet är det bara nio medlemsstater som samlar in uppgifter på frivillig basis.

    I förslaget till förordning specificeras vilka uppgifter som skall lämnas, medan medlemsstaterna själva får bestämma hur man på bästa sätt skall ta fram dessa uppgifter.

    Förslaget om handelsstatistik över utländska dotterbolag är resultatet av ett omfattande samråd och många möten med medlemsstaterna, varav en stor majoritet stöder förslaget.

    2. Förordningens innehåll

    Förordningen innehåller två gemensamma moduler, den ena för statistik över utländska dotterbolag i det land som sammanställer uppgifterna (inward FATS) (bilaga I) och den andra för statistik över dotterbolag i utlandet (outward FATS) (bilaga II).

    Den gemensamma modulen för statistiken över utländska dotterbolag i det land som sammanställer uppgifterna (bilaga I) baserar sig i huvudsak på uppgifter som samlas in inom ramen för rådets förordning (EG, Euratom) nr 58/97 om statistik rörande företagsstrukturer. Insamlingen av dessa variabler gör det möjligt att mäta omfattningen och intensiteten av globaliseringen på den inre marknaden och ger information om kapitalrörelser, direktinvesteringar och teknik. Den direkta anknytningen till företagsstrukturstatistiken gör det möjligt att jämföra utlandskontrollerade företag med nationellt kontrollerade företag, vilket i sin tur gör det enkelt att analysera skillnader i produktivitet, prestanda och lönsamhet samt effekterna på ekonomin i form av tillväxt, sysselsättning och forskning och utveckling.

    Fördelningen efter verksamhet enligt NACE[2] ger information om hur det utländska inflytandet fördelar sig inom det rapporterande landets ekonomi och vissa branschers internationella konkurrenskraft. Fördelningen efter kontrollerande land visar i vilka länder de företag som kontrollerar dotterbolag i EU:s medlemsstater i första hand har sin hemvist och i vilka medlemsstater dotterbolagen företrädesvis är belägna.

    I den gemensamma modulen för statistiken över dotterbolag i utlandet (bilaga II) ingår också en fördelning efter de länder där dotterbolagen är belägna och efter deras verksamhet. Den detaljeringsgrad som föreslås för variablerna är densamma som den som använts för utländska direktinvesteringar i förslaget till förordning om betalningsbalansstatistik. Medlemsstaterna hade invändningar mot en tidigare version som lades fram för Kommittén för det statistiska programmet i september 2003, vilket ledde till att alla variabler för statistiken över dotterbolag med verksamhet i utlandet enligt bilaga II kommer att bli föremål för pilotstudier.

    Vad beträffar statistiken över utländska dotterbolag i det land som sammanställer uppgifterna planeras pilotstudier för att bedöma om det är genomförbart att samla in uppgifter med ytterligare detaljeringsgrad, eftersom de uppgifter som användarna skall lämna går utöver tillämpningsområdet för förslaget till förordning. När det gäller statistiken över dotterbolag i utlandet omfattas nu hela bilaga II av pilotstudierna, eftersom medlemsstaterna hade invändningar mot en tidigare version som lades fram för Kommittén för det statistiska programmet i september 2003.

    Förordningen har diskuterats ingående med medlemsstaternas och kandidatländernas representanter i den gemensamma arbetsgruppen för FATS (FATS Joint Working Group) . Arbetsgruppen består av båda grupperna av uppgiftslämnare, dvs. de nationella statistikorgan som samlar in FATS-data inom ramen för företagsstrukturstatistiken och centralbankerna som lämnar uppgifter inom ramen för arbetet med betalningsbalansen. Förslaget har även diskuterats med medlemsstaterna och kandidatländerna i Kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik[3] och i Business Statistics Directors Group [4] och fått allmänt stöd. Båda modulerna har utarbetats efter omfattande samråd med medlemsstaterna, som stöder både innehållet och förteckningarna.

    2005/0016 (COD)

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

    om gemenskapsstatistik över utländska dotterbolags struktur och verksamhet (Text av betydelse för EES)

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 285.1 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag[5],

    efter att ha hört Europeiska centralbanken i enlighet med artikel 105.4 i fördraget[6],

    i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget[7], och

    av följande skäl:

    (1) För att en adekvat bedömning skall kunna göras av utlandsägda företags effekter på ekonomin inom EU är det av största vikt att regelbunden och högkvalitativ gemenskapsstatistik finns att tillgå över struktur och verksamhet hos utländska dotterbolag i hela ekonomin. Detta skulle också underlätta övervakningen av den inre marknadens funktion och ekonomiernas successiva integration mot bakgrund av globaliseringen. I detta sammanhang spelar multinationella företag en ledande roll, men små och medelstora företag kan också beröras av utländsk kontroll.

    (2) Genomförandet och översynen av Allmänna tjänstehandelsavtalet (GATS-avtalet) och avtalet om handelsrelaterade aspekter av immaterialrätter (TRIPs-avtalet) samt de pågående och framtida förhandlingarna om ytterligare avtal gör att statistiken i fråga behöver ställas till förfogande som underlag för förhandlingarna.

    (3) När den ekonomiska politiken, konkurrenspolitiken, näringspolitiken, forskningspolitiken, politiken för teknisk utveckling samt sysselsättningspolitiken skall utarbetas mot bakgrund av liberaliseringsprocessen behövs statistik över utländska dotterbolag för att mäta vilka direkta och indirekta effekter utländsk kontroll har på sysselsättning, löner och produktivitet i enskilda länder och sektorer.

    (4) De uppgifter som lämnas enligt gällande gemenskapslagstiftning eller som föreligger i medlemsstaterna är otillräckliga, inadekvata eller inte tillräckligt jämförbara för att kunna utgöra en tillförlitlig grund för kommissionens arbete.

    (5) I Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr …/…[8] fastställs en gemensam ram för systematisk produktion av gemenskapsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direkta investeringar. Eftersom betalningsbalansstatistiken bara till en del täcker de uppgifter som ingår i GATS-avtalet, är det av största vikt att detaljerad statistik över utländska dotterbolag produceras regelbundet.

    (6) I rådets förordning (EG, Euratom) nr 58/97 av den 20 december 1996 om statistik rörande företagsstrukturer[9] och rådets förordning (EEG) nr 696/93 av den 15 mars 1993 om statistiska enheter för observation och analys av produktionssystemet inom gemenskapen[10] fastställs en gemensam ram för insamling, sammanställning, leverans och utvärdering av gemenskapsstatistik över struktur och verksamhet hos företagen inom gemenskapen.

    (7) Jämförbar, heltäckande och tillförlitlig företagsstatistik över utländska dotterbolag krävs för den sammanställning av nationalräkenskaperna som föreskrivs enligt rådets förordning (EG) nr 2223/96 av den 25 juni 1996 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i gemenskapen[11].

    (8) I FN:s Manual on Statistics of International Trade in Services, IMF:s Balance of Payments Manual (femte upplagan), och OECD:s Benchmark Definition on foreign direct investment och Manual on Economic Globalisation Indicators beskrivs de generella reglerna för sammanställning av internationellt jämförbar statistik över utländska dotterbolag.

    (9) Produktionen av specifik gemenskapsstatistik omfattas av bestämmelserna i förordning (EG) nr 322/97[12].

    (10) Eftersom målet för den planerade åtgärden, nämligen att skapa gemensamma statistiska standarder för produktionen av jämförbar statistik över utländska dotterbolag, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och det därför, på grund av åtgärdens omfattning eller verkningar, bättre kan uppnås på gemenskapsnivå, kan gemenskapen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

    (11) De åtgärder som behövs för genomförandet av denna förordning bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter[13].

    (12) Kommittén för det statistiska programmet och Kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik har hörts.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Syfte

    I denna förordning fastställs en gemensam ram för systematisk produktion av gemenskapsstatistik över utländska dotterbolags struktur och verksamhet.

    Artikel 2

    Definitioner

    I denna förordning används följande definitioner:

    utländskt dotterbolag: ett företag med hemvist i det land som sammanställer uppgifterna och över vilket en utländsk institutionell enhet utövar kontroll, eller ett utländskt företag över vilket en institutionell enhet med hemvist i det land som sammanställer uppgifterna utövar kontroll.

    kontroll: möjligheten att bestämma den allmänna inriktningen för företaget genom att utse behörig ledning, om så erfordras. Företag A anses vara kontrollerat av den institutionella enheten B om B – direkt eller indirekt – kontrollerar mer än hälften av aktieägarnas sammanlagda röstvärde eller mer än hälften av aktierna.

    utländsk kontroll: den kontrollerande institutionella enheten har sin hemvist i ett annat land än det land där den institutionella enhet som den utövar kontroll över har sin hemvist.

    filialer: lokala enheter som inte är en egen juridisk person och som är beroende av utlandsägda företag. De behandlas som kvasibolag.

    statistik över utländska dotterbolag: statistik som beskriver utländska dotterbolags generella verksamhet.

    statistik över utländska dotterbolag i det land som sammanställer uppgifterna: statistik som beskriver verksamheten hos utländska dotterbolag med hemvist i det land som sammanställer uppgifterna (inward) .

    statistik över dotterbolag i utlandet: statistik som beskriver verksamheten hos dotterbolag i utlandet som kontrolleras från det land som sammanställer uppgifterna (outward) .

    ett dotterbolags yttersta kontrollerande institutionella enhet: den institutionella enhet i det yttersta ledet i ett utländskt dotterbolags kontrollkedja som inte kontrolleras av en annan institutionell enhet.

    företag, lokal enhet och institutionell enhet: den innebörd som anges i förordning (EEG) nr 696/93 av den 15 mars 1993 om statistiska enheter för observation och analys av produktionssystemet inom gemenskapen[14].

    Artikel 3

    Leverans av uppgifter

    Medlemsstaterna skall till kommissionen, via Eurostat, leverera uppgifter om utländska dotterbolag för de variabler, den ekonomiska verksamhet och enligt den geografiska fördelning som anges i bilagorna I, II och III.

    Artikel 4

    Uppgiftskällor

    1. Medlemsstaterna får, förutsatt att de uppfyller de villkor beträffande kvalitet som avses i artikel 6, samla in de uppgifter som krävs enligt denna förordning med hjälp av de källor som de anser är relevanta.

    2. Fysiska och juridiska personer som ombeds att lämna uppgifter skall svara inom de tidsfrister och i överensstämmelse med de definitioner som fastställts av de nationella institutioner som ansvarar för uppgiftsinsamlingen i medlemsstaterna enligt denna förordning.

    3. Om de efterfrågade uppgifterna inte kan samlas in till en rimlig kostnad, får bästa möjliga skattningar levereras.

    Artikel 5

    Pilotstudier

    1. Kommissionen skall lägga upp ett program för pilotstudier som de nationella myndigheter som avses i artikel 2 i rådets förordning (EG) nr 322/97 på frivillig basis skall genomföra i syfte att undersöka om det är genomförbart samt vilka kostnader som uppstår för att dels samla in uppgifter om fler variabler och med en ytterligare fördelning för statistik över utländska dotterbolag i det land som sammanställer uppgifterna, dels samla in statistik över dotterbolag i utlandet.

    2. Kommissionens program för pilotstudier skall stämma överens med bilagorna I och II.

    3. På grundval av slutsatserna från pilotstudierna skall kommissionen anta de nödvändiga tillämpningsåtgärderna enligt förfarandet i artikel 10.2.

    4. Pilotstudierna skall vara genomförda senast tre år efter det att denna förordning har trätt i kraft.

    Artikel 6

    Kvalitetsstandarder och rapporter

    1. Medlemsstaterna skall vidta alla nödvändiga åtgärder för att se till att kvaliteten på de uppgifter som levereras överensstämmer med gemensamma kvalitetsstandarder.

    2. Medlemsstaterna skall, via Eurostat, lägga fram en rapport för kommissionen om kvaliteten på de uppgifter som levererats (nedan kallade kvalitetsrapporter).

    3. Kommissionen skall fastställa de gemensamma kvalitetsstandarderna och kvalitetsrapporternas innehåll enligt det förfarande som anges i artikel 10.2.

    4. Kommissionen skall utvärdera kvaliteten på de uppgifter som levererats på grundval av medlemsstaternas kvalitetsrapporter samt fastställa hur ofta dessa rapporter skall läggas fram.

    Artikel 7

    Manual med rekommendationer

    Kommissionen skall i nära samarbete med medlemsstaterna publicera en manual med rekommendationer och kompletterande riktlinjer om den gemenskapsstatistik som produceras i enlighet med denna förordning.

    Artikel 8

    Tidsplan och undantag

    1. Medlemsstaterna skall sammanställa uppgifterna enligt den tidsplan för genomförandet som anges i bilaga I.

    2. Under en övergångsperiod på högst fyra år räknat från det första referensåret får kommissionen medge undantag för medlemsstater om större anpassningar behöver göras i deras nationella statistiksystem.

    Artikel 9

    Tillämpningsåtgärder

    Åtgärder för tillämpningen av denna förordning skall antas enligt förfarandet i artikel 10.2. De skall i synnerhet omfatta följande:

    Åtgärder för anpassning till den ekonomiska och tekniska utvecklingen när det gäller insamlingen och den statistiska bearbetningen av uppgifter samt behandlingen och rapporteringen av resultat.

    Åtgärder för att vid behov anpassa definitionerna till den ekonomiska och metodologiska utvecklingen.

    Åtgärder för att anpassa den detaljeringsgrad som anges i bilagorna I, II och III.

    Åtgärder för att fastställa adekvata gemensamma kvalitetsstandarder och innehållet i kvalitetsrapporterna.

    Åtgärder för att fastställa ändamålsenligt format och förfarande för medlemsstaternas översändande av resultat.

    Åtgärder för genomförandet av resultaten av pilotstudierna.

    Artikel 10

    Kommitté

    1. Kommissionen skall biträdas av Kommittén för det statistiska programmet, inrättad genom beslut 89/382/EEG, Euratom[15].

    2. När det hänvisas till denna punkt skall artiklarna 5 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, varvid bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet skall iakttas.

    Den tid som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG skall fastställas till tre månader.

    3. Kommittén skall själv anta sin arbetsordning.

    4. Europeiska centralbanken och de nationella centralbankerna får delta som observatörer vid kommitténs sammanträden.

    Artikel 11

    Samarbete med Kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik

    Vid genomförandet av denna förordning skall kommissionen inhämta ett yttrande från Kommittén för valuta-, finans-, och betalningsbalansstatistik, inrättad genom rådets beslut 91/115/EEG[16], i alla frågor som omfattas av kommitténs behörighetsområde, och i synnerhet om alla åtgärder för anpassning till den ekonomiska och tekniska utvecklingen när det gäller insamlingen och den statistiska bearbetningen av uppgifter samt behandlingen och översändandet av resultat.

    Artikel 12

    Rapport om tillämpningen

    Kommissionen skall inom fem år efter ikraftträdandet av denna förordning överlämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av förordningen. Rapporten skall i synnerhet innehålla

    en bedömning av kvaliteten på den statistik som producerats,

    en utvärdering av vilka fördelar den producerade statistiken medför för gemenskapen, medlemsstaterna, leverantörerna och användarna av statistiken i förhållande till kostnaderna,

    en bedömning av hur långt man kommit i pilotstudierna och hur de genomförts,

    en kartläggning av områden som kan förbättras och ändringar som anses nödvändiga med hänsyn till de resultat som uppnåtts och därmed sammanhängande kostnader.

    Artikel 13

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning .

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den

    På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

    Ordförande Ordförande

    BILAGA I

    GEMENSAM MODUL FÖR STATISTIK ÖVER UTLÄNDSKA DOTTERBOLAG I DET LAND SOM SAMMANSTÄLLER UPPGIFTERNA

    Avsnitt 1

    Statistisk enhet

    Statistiska enheter är de företag och alla filialer som står under utländsk kontroll enligt definitionerna i artikel 2.

    Avsnitt 2

    Variabler

    Följande uppgifter enligt definitionerna i bilagan till kommissionens förordning (EG) nr 2700/98 av den 17 december 1998 om definitioner av uppgifter för statistik över företagsstrukturer[17] skall sammanställas:

    Kod | Rubrik |

    11 11 0 | Antal företag |

    12 11 0 | Omsättning |

    12 12 0 | Produktionsvärde |

    12 15 0 | Förädlingsvärde till faktorkostnad |

    13 11 0 | Totala kostnader för inköp av varor och tjänster |

    13 12 0 | Totala kostnader för inköp av varor och tjänster för försäljning utan vidareförädling |

    13 31 0 | Arbetskraftskostnader |

    15 11 0 | Bruttoinvesteringar i materiella anläggningstillgångar |

    16 11 0 | Antal sysselsatta |

    22 11 0 | Totala kostnader för intern FoU (*) |

    22 12 0 | Totalt antal anställda inom FoU (*) |

    Om det saknas uppgifter om antalet sysselsatta skall uppgifter i stället sammanställas för antal anställda (kod 16 13 0).

    Variablerna avseende totala kostnader för intern FoU (kod 22 11 0) och totalt antal anställda inom FoU (kod 22 12 0) behöver bara sammanställas för verksamhet inom avdelningarna C, D, E och F enligt NACE.

    För NACE avdelning J skall bara variablerna antal företag, omsättning (**) och antal sysselsatta (alternativt antal anställda) sammanställas.

    Avsnitt 3

    Detaljeringsgrad

    Uppgifterna skall lämnas i enlighet med begreppet ”yttersta kontrollerande institutionell enhet” med en geografisk fördelning på nivå 2-IN kombinerat med en fördelning efter verksamhet på nivå 3 i enlighet med bilaga III och med en geografisk fördelning på nivå 3 kombinerat med verksamhet totalt.

    Avsnitt 4

    Första referensåret och periodicitet

    1. Det första referensåret som årsstatistik skall sammanställas för är det kalenderår då denna förordning träder i kraft.

    2. Medlemsstaterna skall lämna uppgifter för varje därpå följande kalenderår.

    Avsnitt 5

    Översändande av resultat

    Resultaten skall översändas senast 20 månader efter referensårets slut.

    Avsnitt 6

    Rapporter och pilotstudier

    1. Medlemsstaterna skall lägga fram en rapport för kommissionen om definition, struktur och tillgänglighet när det gäller de statistiska uppgifter som skall sammanställas för denna gemensamma modul.

    2. Kommissionen kommer för detaljeringsgraden enligt denna bilaga att i enlighet med artikel 5 i den här förordningen ta initiativ till pilotstudier som skall genomföras av nationella myndigheter i den mening som avses i artikel 2 i rådets förordning (EG) nr 322/97.

    3. Pilotstudierna skall genomföras för att bedöma om det är genomförbart att samla in uppgifterna, varvid fördelarna med att ha tillgång till uppgifterna skall ställas i relation till kostnaderna för att samla in dem och belastningen på företagen.

    4. Pilotstudier kommer att genomföras för följande variabler:

    Kod | Rubrik |

    Export av varor och tjänster |

    Import av varor och tjänster |

    Export av varor och tjänster i koncernen |

    Import av varor och tjänster i koncernen |

    5. Pilotstudier kommer också att genomföras för att undersöka om det är genomförbart att sammanställa uppgifter för verksamhet i avdelningarna M, N och O i NACE och variablerna avseende totala kostnader för intern FoU (kod 22 11 0) och totalt antal anställda inom FoU (kod 22 12 0) för verksamhet i avdelningarna G, H, I, J, K, M, N och O. Pilotstudier kommer också att genomföras för att bedöma hur relevant och genomförbart det är samt vilka kostnader som uppstår för att fördela de uppgifter som anges i avsnitt 2 i storleksklasser mätt som antal sysselsatta.

    BILAGA II

    GEMENSAM MODUL FÖR STATISTIK ÖVER DOTTERBOLAG I UTLANDET

    Avsnitt 1

    Statistisk enhet

    Statistiska enheter är de företag och alla filialer i utlandet som kontrolleras av en institutionell enhet med hemvist i det land som sammanställer uppgifterna, enligt definitionerna i artikel 2.

    Avsnitt 2

    Pilotstudier

    Kommissionen kommer för detaljeringsgraden enligt denna bilaga att i enlighet med artikel 5 i den här förordningen ta initiativ till pilotstudier som skall genomföras av nationella myndigheter i den mening som avses i artikel 2 i rådets förordning (EG) nr 322/97.

    Pilotstudierna skall genomföras för att bedöma om det är relevant och genomförbart att samla in uppgifterna, varvid fördelarna med att ha tillgång till uppgifterna skall ställas i relation till kostnaderna för att samla in dem och belastningen på företagen.

    Avsnitt 3

    Variabler

    Insamlingen av följande uppgifter enligt definitionerna i bilagan till kommissionens förordning (EG) nr 2700/98 av den 17 december 1998 om definitioner av uppgifter för statistik över företagsstrukturer[18] kommer att undersökas i pilotstudier:

    Kod | Rubrik |

    12 11 0 | Omsättning |

    16 130 | Antal anställda |

    11 11 0 | Antal företag |

    13 31 0 | Arbetskraftskostnader |

    Export av varor och tjänster |

    Import av varor och tjänster |

    Export av varor och tjänster i koncernen |

    Import av varor och tjänster i koncernen |

    12 15 0 | Förädlingsvärde till faktorkostnad |

    15 11 0 | Bruttoinvesteringar i materiella anläggningstillgångar |

    Avsnitt 4

    Detaljeringsgrad

    Uppgifterna skall lämnas fördelat efter det land där det utländska dotterbolaget är beläget och efter typ av verksamhet i enlighet med bilaga 3. Detaljeringsgraden när det gäller land och typ av verksamhet skall kombineras enligt följande:

    - Nivå 1 för den geografiska fördelningen kombinerat med nivå 2 för fördelningen efter verksamhet.

    - Nivå 2-OUT för den geografiska fördelningen kombinerat med nivå 1 för fördelningen efter verksamhet.

    - Nivå 3 för den geografiska fördelningen endast kombinerat med uppgifter om verksamhet totalt.

    BILAGA III

    NIVÅER FÖR GEOGRAFISK FÖRDELNING OCH FÖRDELNING EFTER VERKSAMHET

    NIVÅER FÖR GEOGRAFISK FÖRDELNING | Nivå 1 | Nivå 2-OUT (Nivå 1 + 34 länder) |

    D5 | Extra-EU-25 | D5 | Extra-EU-25 |

    IS | Island |

    LI | Liechtenstein |

    NO | Norge |

    CH | Schweiz | CH | Schweiz |

    BG | Bulgarien |

    HR | Kroatien |

    RO | Rumänien |

    RU | Ryssland | RU | Ryssland |

    TR | Turkiet |

    EG | Egypten |

    MA | Marocko |

    NG | Nigeria |

    ZA | Sydafrika |

    CA | Kanada | CA | Kanada |

    US | Förenta staterna | US | Förenta staterna |

    MX | Mexiko |

    AR | Argentina |

    BR | Brasilien | BR | Brasilien |

    CL | Chile |

    UY | Uruguay |

    VE | Venezuela |

    IL | Israel |

    CN | Kina | CN | Kina |

    HK | Hongkong | HK | Hongkong |

    IN | Indien | IN | Indien |

    ID | Indonesien |

    JP | Japan | JP | Japan |

    KR | Sydkorea |

    MY | Malaysia |

    PH | Filippinerna |

    SG | Singapore |

    TW | Taiwan |

    TH | Thailand |

    AU | Australien |

    NZ | Nya Zeeland |

    D6 | Kandidatländerna |

    W5 | Extra-EU-25, ej fördelat | W5 | Extra-EU-25, ej fördelat |

    C4 | Utländska finansiella centrer (skattefria zoner) | C4 | Utländska finansiella centrer (skattefria zoner) |

    Nivå 2-IN

    A1 | Världen totalt (alla enheter, inkl. det land som sammanställer uppgifterna) |

    Z9 | Resten av världen (exkl. det land som sammanställer uppgifterna) |

    A2 | Kontrolleras från det land som sammanställer uppgifterna |

    D3 | EU-25 (Intra-EU-25), exkl. det land som sammanställer uppgifterna |

    BE | Belgien |

    CZ | Tjeckien |

    DK | Danmark |

    DE | Tyskland |

    EE | Estland |

    GR | Grekland |

    ES | Spanien |

    FR | Frankrike |

    IE | Irland |

    IT | Italien |

    CY | Cypern |

    LV | Lettland |

    LT | Litauen |

    LU | Luxemburg |

    HU | Ungern |

    MT | Malta |

    NL | Nederländerna |

    AT | Österrike |

    PL | Polen |

    PT | Portugal |

    SI | Slovenien |

    SK | Slovakien |

    FI | Finland |

    SE | Sverige |

    UK | Förenade kungariket |

    D5 | Extra-EU-25 |

    AU | Australien |

    BG | Bulgarien |

    CA | Kanada |

    CH | Schweiz |

    CN | Kina |

    HK | Hongkong |

    IL | Israel |

    IS | Island |

    JP | Japan |

    LI | Liechtenstein |

    NO | Norge |

    NZ | Nya Zeeland |

    RO | Rumänien |

    RU | Ryssland |

    TR | Turkiet |

    US | Förenta staterna |

    C4 | Utländska finansiella centrer (skattefria zoner) |

    W5 | Extra-25, ej fördelat |

    Nivå 3

    AD | Andorra | EE | Estland* | KZ | Kazakstan | QA | Qatar |

    AE | Förenade Arabemiraten | EG | Egypten | LA | Laos | RO | Rumänien |

    AF | Afghanistan | ER | Eritrea | LB | Libanon | RU | Ryssland |

    AG | Antigua och Barbuda | ES | Spanien* | LC | Saint Lucia | RW | Rwanda |

    AI | Anguilla | ET | Etiopien | LI | Liechtenstein | SA | Saudiarabien |

    AL | Albanien | FI | Finland* | LK | Sri Lanka | SB | Solomonöarna |

    AM | Armenien | FJ | Fiji | LR | Liberia | SC | Seychellerna |

    AN | Nederländska Antillerna | FK | Falklandsöarna | LS | Lesotho | SD | Sudan |

    AO | Angola | FM | Mikronesien | LT | Litauen* | SE | Sverige |

    AQ | Antarktis | FO | Färöarna | LU | Luxemburg* | SG | Singapore |

    AR | Argentina | FR | Frankrike* | LV | Lettland* | SH | S:t Helena |

    AS | Amerikanska Samoa | GA | Gabon | LY | Libyen | SI | Slovenien* |

    AT | Österrike* | GB | Förenade kungariket* | MA | Marocko | SK | Slovakien* |

    AU | Australien | GD | Grenada | MD | Moldavien | SL | Sierra Leone |

    AW | Aruba | GE | Georgien | MG | Madagaskar | SM | San Marino |

    AZ | Azerbajdzjan | GG | Guernsey (ej officiell landskod enligt ISO 3166-1, undantagsvis reserverade kodelement) | MH | Marshallöarna | SN | Senegal |

    BA | Bosnien och Hercegovina | GH | Ghana | MK[19] | f.d. jugoslaviska republiken Makedonien | SO | Somalia |

    BB | Barbados | GI | Gibraltar | ML | Mali | SR | Surinam |

    BD | Bangladesh | GL | Grönland | MM | Myanmar | ST | São Tomé och Príncipe |

    BE | Belgien* | GM | Gambia | MN | Mongoliet | SV | El Salvador |

    BF | Burkina Faso | GN | Guinea | MO | Macau | SY | Syrien |

    BG | Bulgarien | GQ | Ekvatorialguinea | MP | Norra Marianaöarna | SZ | Swaziland |

    BH | Bahrain | GR | Grekland* | MQ | Martinique | TC | Turks- och Caicosöarna |

    BI | Burundi | GS | Sydgeorgien och Södra Sandwichöarna | MR | Mauritanien | TD | Tchad |

    BJ | Benin | GT | Guatemala | MS | Montserrat | TG | Togo |

    BM | Bermuda | GU | Guam | MT | Malta* | TH | Thailand |

    BN | Brunei | GW | Guinea-Bissau | MU | Mauritius | TJ | Tadzjikistan |

    BO | Bolivia | GY | Guyana | MV | Maldiverna | TK | Tokelau |

    BR | Brasilien | HK | Hongkong | MW | Malawi | TM | Turkmenistan |

    BS | Bahamas | HM | Heardön och McDonaldöarna | MX | Mexiko | TN | Tunisien |

    BT | Bhutan | HN | Honduras | MY | Malaysia | TO | Tonga |

    BV | Bouvetön | HR | Kroatien | MZ | Mocambique | TP | Östtimor |

    BW | Botswana | HT | Haiti | NA | Namibia | TR | Turkiet |

    BY | Vitryssland | HU | Ungern* | NC | Nya Kaledonien | TT | Trinidad och Tobago |

    BZ | Belize | ID | Indonesien | NE | Niger | TV | Tuvalu |

    CA | Kanada | IE | Irland* | NF | Norfolkön | TW | Taiwan |

    CC | Kokosöarna (eller Keelingöarna) | IL | Israel | NG | Nigeria | TZ | Tanzania |

    CD | Demokratiska republiken Kongo | IM | Isle of Man (ej officiell landskod enligt ISO 3166-1, undantagsvis reserverade kodelement) | NI | Nicaragua | UA | Ukraina |

    CF | Centralafrikanska republiken | IN | Indien | NL | Nederländerna* | UG | Uganda |

    CG | Kongo | IO | Brittiska territoriet i Indiska oceanen | NO | Norge | UM | Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västindien |

    CH | Schweiz | IQ | Irak | NP | Nepal | US | Förenta staterna |

    CI | Elfenbenskusten | IR | Iran | NR | Nauru | UY | Uruguay |

    CK | Cooköarna | IS | Island | NU | Niue | UZ | Uzbekistan |

    CL | Chile | IT | Italien* | NZ | Nya Zeeland | VA | Heliga stolen (Vatikanstaten) |

    CM | Kamerun | JE | Jersey (ej officiell landskod enligt ISO 3166-1, undantagsvis reserverade kodelement) | OM | Oman | VC | Saint Vincent och Grenadinerna |

    CN | Kina | JM | Jamaica | PA | Panama | VE | Venezuela |

    CO | Colombia | JO | Jordanien | PE | Peru | VG | Brittiska Jungfruöarna |

    CR | Costa Rica | JP | Japan | PF | Franska Polynesien | VI | Amerikanska Jungfruöarna |

    CU | Kuba | KE | Kenya | PG | Papua Nya Guinea | VN | Vietnam |

    CV | Kap Verde | KG | Kirgizistan | PH | Filippinerna | VU | Vanuatu |

    CX | Julön | KH | Kambodja | PK | Pakistan | WF | Wallis- och Futunaöarna |

    CY | Cypern* | KI | Kiribati | PL | Polen* | WS | Samoa |

    CZ | Tjeckien* | KM | Komorerna | PN | Pitcairn | YE | Jemen |

    DE | Tyskland* | KN | Saint Christopher och Nevis | PR | Puerto Rico | YT | Mayotte |

    DJ | Djibouti | KP | Nordkorea | PS | Det ockuperade palestinska territoriet | CS | Serbien och Montenegro |

    DK | Danmark* | KR | Sydkorea | PT | Portugal* | ZA | Sydafrika |

    DM | Dominica | KW | Kuwait | PW | Palau | ZM | Zambia |

    DO | Dominikanska republiken | KY | Caymanöarna | PY | Paraguay | ZW | Zimbabwe |

    DZ | Algeriet |

    EC | Ecuador |

    A2 | Kontrolleras från det land som sammanställer uppgifterna | W5 | Extra-EU-25, ej fördelat | * = Endast för statistik över utländska dotterbolag i det land som sammanställer uppgifterna |

    NIVÅER FÖR FÖRDELNING EFTER VERKSAMHET

    Nivå 1 | Nivå 2 |

    ICFA | NACE Rev. 1.1[20] |

    VERKSAMHET TOTALT | VERKSAMHET TOTALT | Avdelning C till O (utom L) |

    UTVINNING AV MINERAL | UTVINNING AV MINERAL | Avdelning C |

    Omfattar: |

    Utvinning av råpetroleum och naturgas | Huvudgrupp 11 |

    TILLVERKNING | TILLVERKNING | Avdelning D |

    Livsmedelsframställning | Underavdelning DA |

    Textil- och beklädnadsvarutillverkning | Underavdelning DB |

    Trävarutillverkning, förlagsverksamhet och grafisk produktion | Underavdelning DD och DE |

    Textil- och trävaruverksamhet, totalt |

    Tillverkning av raffinerade petroleumprodukter och övrig bearbetning | Huvudgrupp 23 |

    Tillverkning av kemikalier och kemiska produkter | Huvudgrupp 24 |

    Tillverkning av gummi- och plastvaror | Huvudgrupp 25 |

    Petr., kemik., gummi, plastvaror | Petroleum, kemikalier och kemiska produkter, gummi- och plastvaror, totalt |

    Metallprodukter | Underavdelning DJ |

    Maskiner | Huvudgrupp 29 |

    Metallprodukter och maskiner, totalt |

    Kontorsmaskiner och datorer | Huvudgrupp 30 |

    Teleprodukter | Huvudgrupp 32 |

    Kontorsmaskiner, datorer, teleprod. | Kontorsmaskiner, datorer, teleprodukter, totalt |

    Motorfordon | Huvudgrupp 34 |

    Andra transportmedel | Huvudgrupp 35 |

    Motorfordon, andra transportmedel | Motorfordon och andra transportmedel, totalt |

    Övrig tillverkning |

    EL, GAS, VÄRME, VATTEN VATTENFÖRSÖRJNING & WATER | EL-, GAS-, VÄRME- OCH VATTENFÖRSÖRJNING | Avdelning E |

    BYGGVERKSAMHET | BYGGVERKSAMHET | Avdelning F |

    TJÄNSTER, TOTALT | TJÄNSTER, TOTALT |

    HANDEL OCH REPARATIONER | HANDEL OCH REPARATIONER | Avdelning G |

    Handel med och service av motorfordon; detaljhandel med drivmedel | Huvudgrupp 50 |

    Parti- och agenturhandel utom med motorfordon | Huvudgrupp 51 |

    Detaljhandel utom med motorfordon, reparation av hushållsartiklar och personliga artiklar | Huvudgrupp 52 |

    HOTELL, RESTAURANGER | HOTELL- OCH RESTAURANGVERKSAMHET | Avdelning H |

    TRANSP., MAGASIN, KOMM. | TRANSPORT, MAGASINERING OCH KOMMUNIKATION | Avdelning I |

    Transport och varulagring | Huvudgrupp 60, 61, 62, 63 |

    Landtransport; transport i rörsystem | Huvudgrupp 60 |

    Sjötransport | Huvudgrupp 61 |

    Lufttransport | Huvudgrupp 62 |

    Stödtjänster till transport; resebyråverksamhet | Huvudgrupp 63 |

    Post och telekommunikationer | Huvudgrupp 64 |

    Postbefordran | Grupp 641 |

    Telekommunikation | Grupp 642 |

    FINANSIELL VERKSAMHET | FINANSIELL VERKSAMHET | Avdelning J |

    Finansförmedling utom försäkring och pensionsfondsverksamhet | Huvudgrupp 65 |

    Försäkring och pensionsfondsverksamhet utom obligatorisk socialförsäkring | Huvudgrupp 66 |

    Stödtjänster till finansiell verksamhet | Huvudgrupp 67 |

    FASTIGHETSVERKSAMHET | Avdelning K, huvudgrupp 70 |

    UTHYRN. AV FORD OCH MASK. UTAN BEMANN., HUSHÅLLSART., VAROR FÖR PERS. BRUK | Avdelning K, huvudgrupp 71 |

    DATABEHANDLING M.M. | DATABEHANDLINGSVERKSAMHET M.M. | Avdelning K, huvudgrupp 72 |

    FOU | FORSKNING OCH UTVECKLING | Avdelning K, huvudgrupp 73 |

    ANDRA FÖRETAGSTJÄNSTER | ANDRA FÖRETAGSTJÄNSTER | Avdelning K, huvudgrupp 74 |

    Juridisk och ekonomisk konsultverksamhet, holdingverksamhet | Grupp 741 |

    Juridisk verksamhet | Undergrupp 7411 |

    Redovisning och bokföring, revision, skatterådgivning | Undergrupp 7412 |

    Marknads- och opinionsundersökning | Undergrupp 7413 |

    Konsultverksamhet avseende företags organisation, information m.m. | Undergrupp 7414 |

    Holdingverksamhet | Undergrupp 7415 |

    Arkitekt- och teknisk konsultverksamhet o.d. | Grupp 742 |

    Reklamverksamhet | Grupp 744 |

    Övriga företagstjänster | Grupp 743, 745, 746, 747, 748 |

    UTBILDNING | Avdelning M |

    HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, SOCIALA TJÄNSTER; VETERINÄRVERKSAMHET | Avdelning N |

    AVLOPPSRENING OCH AVFALLSHANTERING | Avdelning O, huvudgrupp 90 |

    INTRESSEBEVAKNING; RELIGIÖS VERKSAMHET | Avdelning O, huvudgrupp 91 |

    REKR., KULTUR, SPORT | REKREATIONS-, KULTUR- OCH SPORTVERKSAMHET | Avdelning O, huvudgrupp 92 |

    Film- och videoverksamhet, radio- och TV-programverksamhet, övrig underhållsverksamhet | Grupp 921, 922, 923 |

    Nyhetsservice | Grupp 924 |

    Biblioteks-, arkiv- och museiverksamhet m.m. | Grupp 925 |

    Sportverksamhet; annan rekreationsverksamhet | Grupp 926, 927 |

    ANNAN SERVICEVERKSAMHET | Avdelning O, huvudgrupp 93 |

    Ej fördelat |

    Nivå 3 (NACE Rev. 1.1) |

    Rubrik | Begärd grad av noggrannhet |

    Verksamhet totalt | Avdelning C till K |

    Utvinning av mineral | Avdelning C |

    Tillverkning | Avdelning D Alla underavdelningar DA till DN Alla huvudgrupper 15 till 37 |

    Aggregat: |

    Högteknologi (HIT) Medelhög tekniknivå (MHT) Medellåg tekniknivå (MLT) Lågteknologi (LOT) | 24.4, 30, 32, 33, 35.3 24 utom 24.4, 29, 31, 34, 35.2, 35.4, 35.5 23, 25-28, 35.1 15-22, 36, 37 |

    El-, gas-, värme- och vattenförsörjning | Avdelning E Alla huvudgrupper (40 och 41) |

    Byggverksamhet | Avdelning F (huvudgrupp 45) Alla grupper (45.1 till 45.5) |

    Partihandel och detaljhandel; reparation av motorfordon, hushållsartiklar och personliga artiklar | Avdelning G Alla huvudgrupper (50 till 52) Grupperna 50.1+50.2+50.3, 50.4, 50.5, 51.1 till 51.7 Grupperna 52.1 till 52.7 |

    Hotell- och restaurangverksamhet | Avdelning H (huvudgrupp 55) Grupperna 55.1 till 55.5 |

    Transport, magasinering och kommunikation | Avdelning I Alla huvudgrupper Grupperna 60.1, 60.2, 60.3, 63.1+63.2, 63.3, 64.1, 64.2 |

    Finansiell verksamhet | Avdelning J Alla huvudgrupper |

    Fastighets- och uthyrningsverksamhet, företagstjänster | Avdelning K Huvudgrupp 70 Huvudgrupp 71, grupperna 71.1+71.2, 71.3 och 71.4 Huvudgrupp 72, grupperna 72.1 till 72.6 Huvudgrupp 73 Huvudgrupp 74, aggregaten 74.1 till 74.4 och 74.5 till 74.8 |

    LEGISLATIVE FINANCIAL STATEMENT

    Policy area(s): Statistics, Internal Market, Trade, Competition Activit(y/ies): Structural Business Statistics, Balance of Payments Statistics |

    TITLE OF ACTION: PROPOSAL FOR A REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL (EC) NO ../.. ON COMMUNITY STATISTICS AND ACTIVITY OF FOREIGN AFFILIATES |

    1. BUDGET LINE(S) + HEADING(S)

    29 02 01 Statistical Information Policy

    2. OVERALL FIGURES

    2.1. Total allocation for action (Part B): € 2.150 million for the period 2005-2007

    2.2. Period of application:

    Yearly data collection and compilation starting from the year after entry into force of the regulation.

    2.3. Overall multiannual estimate of expenditure:

    (a) Schedule of commitment appropriations/payment appropriations (financial intervention) (see point 6.1.1)

    € million ( to three decimal places)

    2005 | 2006 | 2007 | Total |

    Commitments | 0.450 | 0.850 | 0.850 | 2.150 |

    Payments |

    (b) Technical and administrative assistance and support expenditure is 0.

    Subtotal a+b | 2005 | 2006 | 2007 | Total |

    Commitments | 0.450 | 0.850 | 0.850 | 2.150 |

    Payments |

    (c) Overall financial impact of human resources and other administrative expenditure (see points 7.2 and 7.3)

    TOTAL a+b+c | 2005 | 2006 | 2007 | Total |

    Commitments | 0.450 | 0.850 | 0.850 | 2.150 |

    Payments |

    2.4. Compatibility with financial programming and financial perspective

    Proposal is compatible with existing financial programming.

    2.5. Financial impact on revenue: [21]

    Proposal has no financial implications (involves technical aspects regarding implementation of a measure)

    3. BUDGET CHARACTERISTICS

    Type of expenditure | New | EFTA contribution | Contributions form applicant countries | Heading in financial perspective |

    Non-comp | Diff/ Non-diff | NO | YES | YES | No 3 Internal Policies |

    4. LEGAL BASIS

    - Council Regulation (EC) No. 322/97 on Community Statistics.

    - Decision No. 2367/2002/EC of the European Parliament and of the Council of the 16 December 2002 on the Community Statistical Programme 2003 to 2007.

    5. DESCRIPTION AND GROUNDS

    5.1. Need for Community intervention [22]

    5.1.1. Objectives pursued

    This Council Regulation aims to make available harmonised statistical information on foreign-controlled affiliates in the reporting country (inward FATS). The feasibility of collecting harmonised statistical information on foreign affiliates controlled by the reporting country (outward FATS) will be tested in pilot studies. The information is needed for drawing up, monitoring and evaluating Community policies, in particular concerning the internal market as well as economic, trade, employment, research and development, competition and enterprise policies. Furthermore, international treaties such as that instituting the General Agreements on Trade in Services (GATS) require harmonised statistics in this area.

    5.1.2. Measures taken in connection with ex ante evaluation

    The feasibility of collecting the data, taking into account the benefits of the availability of the data in relation to the costs of collection and the burden of businesses was tested for the inward FATS part since reference year 1996 in yearly pilot studies on a voluntary basis.

    The legal basis for the pilot studies was Annex 1 Section 10 of Council Regulation No 58/97 of 20 December 1996 concerning structural business statistics, also known as the SBS Regulation.[23] Up to now, 12 Member States participated and are participating in the project, providing data for several reference years (up to 2001). The scope of the pilot studies was extended over the years while introducing additional variables and increasing the level of country detail.

    The pilot studies for inward FATS have proven that a breakdown of structural business statistics by ultimate controlling institutional unit of a foreign affiliate is possible. It has been shown convincingly that the data can be collected, that the statistics can be produced in a cost-effective way, and that the results are of great interest to users inside and outside the European Commission. It has been shown that it is possible accurately to compare the impact on foreign controlled affiliates not only with their nationally controlled counterparts, but also with the FATS of other countries.

    Several publications presenting the results of the data collection so far have been produced. A publication and several Statistics in Focus on foreign-controlled enterprises have been published so far. Data are also available in Eurostat’s reference database, New Cronos, Theme 4, SBS Domain, FATS Collection.

    The main limitation is the lack of coverage of all Member States. To evaluate the implementation of the GATS and the functioning of the Internal Market it is essential to have data for all EU Member States.

    The benefits of the availability of the data have been measured against the costs of collection and the burden on businesses for the pilot studies. The burden on businesses was difficult to quantify, because there are not data existing in the Member States quantifying it. But it can be appreciated that it is not very heavy, because existing data are generally used for processing the FATS data sets and the data collection is based on already existing data collections. Therefore, the additional costs of FATS to business outside normal national statistics activity is restricted to occasional contact for clarification of ownership and control, or to a few additional questions on that theme in ongoing surveys.

    The costs to the Member States of data collection and processing are also not very high, because existing registers are used and most of the data used to calculate FATS are available as part of the regular surveys. The only additional data collection necessary is for the allocation of control. Therefore, the costs to the Member States are restricted mainly to administrative and computer services expenses.

    The implementation of new statistics always involves set-up costs as well as costs for the research and development of the data process in the implementation phase. If FATS can be produced automatically as part of an inquiry results process, for example, the costs will be restricted to register and inquiry analysis time. For the pilot studies the Commission contributed financial support to help cover the costs of the Member States.

    The benefits of FATS are also difficult to quantify in figures. However, in the past few years the Member States and Eurostat have registered a growth in the number of requests for FATS-type statistics on both the services and manufacturing sectors from international organisations such as the OECD and UNCTAD as well as from economists, banks, foreign embassies, academics and other statistical offices.

    5.1.3. Measures taken following ex post evaluation

    According to article 12 of the proposed regulation it is envisaged that a report on the implementation of this regulation will be submitted within five years of the entry into force of the regulation, to the European Parliament and the Council. In particular, the report shall also assess the benefits accruing to the Community, the Member States, the providers and users of statistical information of the statistics produced in relation to the costs.

    5.2. Action envisaged and budget intervention arrangements

    The proposed Regulation describes the legal framework within which Member States’ National Statistical Offices or Central Banks will provide the FATS data. Both this regulation and future implementing regulations will be output measures, defining the statistical variables to be provided, but leaving Member States full flexibility in how to obtain the variables. In practice, many Member States will use existing data sources to obtain the results required.

    The contribution from the Commission budget with respect to the work by the national statistical institutes or other national authorities responsible for Commission statistics represents only part of the total of the statistical work undertaken by the national authorities. In principle production and transmission of regular statistics, which form an integral part of the statistical programme, will be based on the subsidiarity principle, and the operational and administrative costs are borne by the national authorities. The regular data collection is based on existing administrative sources, but for pilot studies co-financing would be necessary to test the feasibility of the collection of the data requested by our main users but difficult to collect.

    The Commission contribution will take the form of grants awarded on the basis of grant applications submitted by Member States in advance, which will include estimated cost statements. The pilot studies will be funded via the existing Community Statistical Programme 2003 to 2007. There will be no Community funding on the basis of the proposed Regulation after the year 2007. This funding only concerns co-financing of pilot studies. The population who should get budgetary help are the national authorities. According to Article 2 of Council Regulation (CE) No 322/97 on Community Statistics[24] national authorities shall mean national statistical institutes and other bodies responsible in each Member State for producing Community statistics. They should directly be given to the data processing institutes, namely statistical institutes and central banks.

    Work by Eurostat to develop and document the Community methodology and to process, analyse and disseminate data will be covered in full. Additional costs are expected to be marginal.

    Data will be provided annually. Eurostat will maintain a database for the data, and will publish FATS annually.

    5.3. Methods of implementation

    Management of the grants procedure and all data handling will be carried out by permanent Commission staff, with no externalisation.

    6. FINANCIAL IMPACT

    6.1. Total financial impact on Part B - (over the entire programming period)

    (The method of calculating the total amounts set out in the table below must be explained by the breakdown in Table 6.2. )

    6.1.1. Financial intervention

    Commitments (in € million to three decimal places)

    Breakdown | 2005 | 2006 | 2007 | Total |

    Grants to national authorities for pilot studies | 0.450 | 0.850 | 0.850 | 2.150 |

    TOTAL | 0.450 | 0.850 | 0.850 | 2.150 |

    7. IMPACT ON STAFF AND ADMINISTRATIVE EXPENDITURE

    7.1. Impact on human resources

    Types of post | Staff to be assigned to management of the action using existing resources | Total | Description of tasks deriving from the action |

    Number of permanent posts | Number of temporary posts |

    Officials or temporary staff | A B C | 2 3 | 1 | 2 4 | A-grades for implementation of the Regulation and methodological work, B-grades for data treatment and the maintenance of the informatics system. |

    Other human resources |

    Total | 5 | 6 |

    7.2. Overall financial impact of human resources

    Type of human resources | Amount (€) | Method of calculation * |

    Officials Temporary staff | 648.000 | 6x108.000 |

    Other human resources (specify budget line) |

    Total | 648.000 |

    Existing human resources will be reallocated for the management and the needs of the programme, no other resources are necessary.

    7.3. Other administrative expenditure deriving from the action

    No or only marginal increase in other administrative expenditure is foreseen. Expenditure on working groups and missions etc. are expected to continue at the current level.

    8. FOLLOW-UP AND EVALUATION

    8.1. Follow-up arrangements

    The implementation of this Regulation will be treated in a comitology procedure. As specified in article 9 of this Regulation, Commission Regulations will be developed in relation to

    - the adjustment to economic and technical developments in the collection and statistical processing of data, as well as the processing and transmission of results,

    - the adjustment of the definitions, if necessary, according to economic and methodological developments,

    - for adaptation of the level of detail listed in Annexes I, II and III of the proposed Regulation,

    - for the definition of the proper common quality standards and the contents of the quality reports,

    - to setting out the appropriate format and procedure for the transmission of results by Member States

    - and to the implementation of the results of the pilot studies.

    8.2. Arrangements and schedule for the planned evaluation

    Each Member State will take all measures necessary to ensure the quality of the data transmitted according to common quality standards. Member States will supply the Commission with a report on the quality of the data transmitted. The common quality standards as well as the content of the quality reports will be specified by the Commission by comitology. The Commission shall assess the quality of the data transmitted on the basis of the quality reports transmitted by Member States, and shall define the periodicity of such exercise.

    The Commission will, within five years of the entry into force of this Regulation, submit a report to the European Parliament and the Council on the implementation of this Regulation. In particular, this report will assess the quality of the statistics produced, assess the benefits accruing to the Community, the Member States, the providers and users of statistical information of the statistics produced in relation to the costs, assess the progress of the pilot studies and their implementation and identify areas for potential improvement and amendments considered necessary in light of the results obtained and the costs involved.

    9. ANTI-FRAUD MEASURES

    A revised system of internal management and control was put in place following the Commission’s Reform initiative on financial management. This system included a reinforced internal audit capacity.

    Annual monitoring of progress with implementation of the Commission’s Internal Control Standards is designed to give assurance on the existence and functioning of procedures for prevention and detection of fraud and irregularities.

    New rules and procedures have been adopted for the principal budgetary process: calls for tenders, grants, commitments, contracts and payments. The manual of procedures are made available to all those intervening in financial acts with a view to clarify responsibilities, simplify workflows and indicate key control points. Training on their use is provided. The manuals are subject to regular review and updating.

    IMPACT ASSESSMENT FORMTHE IMPACT OF THE PROPOSAL ON BUSINESS WITH SPECIAL REFERENCE TO SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES( SMEs)

    Title of proposal

    Proposal for a regulation of the European Parliament and the Council on Community Statistics on the Structure and Activity of Foreign Affiliates.

    DOCUMENT REFERENCE NUMBER

    THE PROPOSAL

    1. Taking account of the principle of subsidiarity, why is Community legislation necessary in this area and what are its main aims?

    Community legislation on statistics on the structure and activity of foreign affiliates is needed to set common statistical standards for data, with a high degree of comparability between data colleted in different Member States. Such comparability is requested by all users, not only at Community level, but also within Member States.

    The aim of the proposed regulation is to establish common rules for the production of Community statistics on the structure and activity of foreign affiliates. The regulation defines a set of relevant statistical data, together with the most important definitions needed to ensure the comparability of the statistics. This is essential, for the calculation of EU aggregates, which are in great demand by users.

    The impact on business

    2. Who will be affected by the proposal?

    - which sectors of business

    NACE section C to K

    - which sizes of business (what is the concentration of small and medium-sized firms)

    As foreign control is exerted in general in big enterprises, the impact on small and medium-sized firms will be relatively small.

    - are there particular geographical areas of the Community where these businesses are found

    No.

    3. What will business have to do to comply with the proposal?

    In general, data for inward FATS can be collected from existing administrative sources, e.g. Structural Business Statistics, or statistical business registers in the Member States. Therefore the additional burden for businesses should be small.

    For outward FATS, resident owners should supply information on the activity of their affiliates located in extra-EU countries. Additional variables should be supplied with respect to FDI surveys, although FATS only consider controlled affiliates while FDI considers affiliates with more than 10% of equity capital.

    4. What economic effects is the proposal likely to have?

    - on employment

    None.

    - on investment and the creation of new businesses

    The statistics which will become available via this Regulation will assist enterprises in finding attractive destinations for setting-up foreign affiliates. This Regulation may therefore help businesses in investment decisions.

    - on the competitiveness of businesses

    The statistics which will become available via this Regulation will assist enterprises who wish to benchmark their operations against the industry average. This Regulation may therefore help to promote the competitiveness of businesses.

    5. Does the proposal contain measures to take account of the specific situation of small and medium-sized firms (reduced or different requirements etc)?

    Pilot studies have shown that foreign-controlled affiliates are rather big enterprises. Thus, small and medium-sized firms are less concerned by the data collection.

    CONSULTATION

    6. List the organisations which have been consulted about the proposal and outline their main views.

    The National Statistical Offices, the National Central Banks and other competent national authorities responsible for data collections have been consulted on many occasions during the preparation of this text. A draft of a legal act was first presented to a FATS Task Force in September 2002 and was then presented and discussed at the meetings of the FATS Joint Working Group in January 2003, where both groups of data providers, National Statistical Institutes and Central Banks, were present. Based on the discussions in this working group meeting, a revised version was drafted and sent for written consultation to the FATS contacts in March 2003. The draft proposal was amended on the basis of written consultation and a revised version was presented to the BSDG and the CMFB in June 2003. There was general support in both groups for the regulation. The draft Regulation was discussed at the meeting of the SPC on 17 September 2003. Several delegations supported the proposal. The main areas of concern for some delegations were especially outward FATS, exchange of individual data and the level of detail requested. A series of consultations with Member States were conducted; specifically, discussions in the SBS Steering Group in November 2003 and in the CMFB in January 2004 and three written consultations of the members of the FATS Joint Working Group in November 2003, January and March 2004 and one written consultation. These resulted in revisions of the act, and finally the agreed text of the present proposal. In particular, the article on exchange of individual data has been deleted, outward FATS are now planned as pilot studies and the level of detail of inward FATS has been reduced. The draft Regulation was presented to the SPC for opinion in May 2004. The members of the SPC generally supported the proposal.

    [1] Allmänna tjänstehandelsavtalet.

    [2] Statistisk näringsgrensindelning i Europeiska gemenskapen.

    [3] CMFBP.

    [4] BSDG.

    [5] EUT C [...], [...], s. [...].

    [6] EUT C [...], [...], s. [...].

    [7] EUT C [...], [...], s. [...].

    [8] EUT L , , s. .

    [9] EGT L 14, 17.1.1997, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1670/2003 (EUT L 244, 29.9.2003, s. 74).

    [10] EGT L 76, 30.3.1993, s. 1.

    [11] EGT L 310, 30.11.1996, s. 1.

    [12] EGT L 52, 22.2.1997, s. 1.

    [13] EGT L 184, 17.7.1999, s. 23. Förordningen ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1882/2003 (EUT L 284, 31.10.2003, s. 1).

    [14] EGT L 76, 30.3.1993, s. 1.

    [15] EGT L 181, 28.6.1989, s. 47.

    [16] EGT L 59, 6.3.1991, s. 19. Beslutet ändrat genom beslut 96/174/EG (EGT L 51, 1.3.1996, s. 48).

    [17] EGT L 344, 18.12.1998. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1670/2003 (EUT L 244, 29.9.2003, s. 74).

    (*) Variablerna 22 11 0 och 22 12 0 skall inrapporteras vartannat år. Om den totala omsättningen eller det totala antalet sysselsatta i en huvudgrupp inom avdelningarna C-E enligt NACE Rev. 1.1 i en medlemsstat utgör mindre än 1 % av totalvärdet för gemenskapen, behöver uppgifter för variablerna 22 11 0 och 22 12 0 inte samlas in för sammanställningen av statistiken enligt den här förordningen. Om gemenskapens politik kräver det, kan kommissionen i enlighet med förfarandet i artikel 10.2 i förordningen begära en särskild insamling av dessa uppgifter.

    (**) För NACE Rev. 1.1 huvudgrupp 65 kommer omsättning att ersättas med produktionsvärde.

    [18] EGT L 344, 18.12.1998.

    [19] ”Koden föregriper inte den definitiva beteckningen av detta land, vilken kommer att bestämmas under de förhandlingar som för närvarande pågår i Förenta nationerna.”

    [20] Rådets förordning (EEG) nr 3037 av den 9 oktober 1990 om statistisk näringsgrensindelning i Europeiska gemenskapen, och kommissionens förordning (EG) nr 29/2002 av den 19 december 2001 om ändring av förordning (EEG) nr 3037/90 om statistisk näringsgrensindelning i Europeiska gemenskapen.

    [21] For further information, see separate explanatory note.

    [22] For further information, see separate explanatory note.

    [23] Council Regulation (EC, EURATOM) No. 58/97 of 20 December 1996 concerning structural business statistics (OJ No. L 14, 17.1.97)

    [24] OJ L 52, 22.02.1997.

    Top