Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005AE0848

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om tillträde till marknaden för hamntjänster”(KOM(2004) 654 slutlig – 2004/0240 COD)

    EUT C 294, 25.11.2005, p. 25–32 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    25.11.2005   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 294/25


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om tillträde till marknaden för hamntjänster”

    (KOM(2004) 654 slutlig – 2004/0240 COD)

    (2005/C 294/06)

    Den 2 december 2004 beslutade rådet att i enlighet med artikel 80.2 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ovannämda yttrande.

    Facksektionen för transporter, energi, infrastruktur och informationssamhället, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 19 maj 2005. Föredragande var Daniel Retureau.

    Vid sin 419:e plenarsession den 13–14 juli 2005 (sammanträdet den 13 juli) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 91 röster för, 49 röster emot och 17 nedlagda röster:

    1.   Inledning

    1.1

    Efter grönboken om hamnar och sjötransportens infrastruktur från 1997 – och samtidigt som man höll på att utarbeta vitboken om den gemensamma transportpolitiken – framhöll kommissionen i ett första förslag till direktiv om ”Tillträde till marknaden för hamntjänster” från 2001 att huvudfrågorna i det så kallade hamnpaketet var följande:

    Att integrera sjötransporterna i det transeuropeiska transportnätet.

    Att reglera tillträdet till marknaden för hamntjänster.

    Att finansiera kusthamnar och hamninfrastruktur offentligt.

    1.2

    Hamnpaketets målsättningar behandlades utförligt i inledningen till det första förslaget till direktiv (1) om den andra huvudfrågan, det vill säga tillträde till marknaden för hamntjänster, som slutligen avslogs av Europaparlamentet vid den tredje behandlingen.

    1.3

    Kommissionen utnyttjar dock sin ställning som enda institution med initiativrätt, och tar nu åter upp frågan i sitt nya direktivförslag (2) om tillträde till marknaden för hamntjänster. Kommissionen anser att det är dess rätt och skyldighet att i enlighet med EG-fördraget lagstifta på detta område.

    1.4

    Kommissionen framhåller i inledningen att den grundtanke, de principer och de mål man önskade uppnå med meddelandet från 2001 kvarstår. Vissa ändringsförslag har dock beaktats eftersom de ansågs förbättra det ursprungliga förslaget.

    1.5

    Innan man vidtar en granskning av det nya direktivförslagets ändringar och deras räckvidd, är det viktigt att erinra om några av de viktigaste orsakerna till att det ursprungliga förslaget gick om intet:

    Behovet av ett direktiv på detta område ifrågasattes.

    Kritik framfördes mot att man inte tog hänsyn till hamnsektorns sociala dimension. Detta hade påpekats redan i samband med att grönboken lades fram, bland annat i kommitténs yttrande (3), samt i anslutning till direktivförslaget från 2001.

    Frågorna om säkerhet och miljöskydd samt begreppet allmänna tjänster (artikel 86 i EG-fördraget) beaktades inte i tillräcklig utsträckning.

    Även lotstjänster borde undantas från tillämpningsområdet (Europaparlamentets föredragande hade föreslagit att man även skulle undanta hantering, men fick inte stöd av majoriteten inom Europaparlamentets utskott).

    Egenhanteringen, såväl principen som dess omfattning, och lasthanteringen, där man krävde minst två leverantörer per hamn, gav upphov till mycket kritik och till och med en europeisk hamnarbetarstrejk.

    Tillståndens varaktighet blev föremål för utdragna diskussioner, liksom det faktum att tidigare tillhandahållare av tjänster skulle kompenseras av de nya: Det ansågs viktigt att inte bromsa investeringarna ens under slutet av tillståndsperioden, och att skydda tjänsteleverantörernas ekonomiska intressen.

    Öppningen för ett så stort antal leverantörer som möjligt – som kritiserades med hänsyn till kraven på ekonomisk effektivitet och vinst på investeringarna – i förhållande till marknadens storlek och andra överväganden såsom respekten för hamnarnas utvecklingsstrategier och deras specialisering.

    2.   Kommissionens nya förslag till direktiv

    2.1

    Det aktuella förslaget innehåller en mycket utförlig motivering och ett stort antal skäl. Kommissionen bekräftar att den nya texten baseras på både kommissionens ursprungliga förslag från 2001 och det ändrade förslaget från 2002, samt på rådets gemensamma ståndpunkt och förlikningstexterna efter parlamentets andra behandling.

    2.2

    Följande argument talar för ett europeiskt initiativ:

    Fördragets fyra grundläggande friheter.

    Rådets framställningar.

    De ökande behoven på transportområdet (Vitboken från 2001) och behovet av att överföra en stor del av transporterna till sjöfarten.

    Behovet av att fullborda inre marknaden och skapa villkor för konkurrens – såväl inom som mellan hamnarna – som är öppen för insyn och som grundar sig på harmoniserade regler.

    Kraven på att skapa nya arbetstillfällen och respektera arbetstagarnas sociala rättigheter.

    2.3

    Den grundtanke, de principer och ett stort antal av de mål kommissionen önskade uppnå med sitt meddelande från 2001 kvarstår dock.

    2.4

    Förändringarna rör således inte

    tillämpningsområdet,

    kriterierna för beviljande av tillstånd,

    lotstjänsterna, eftersom de alltid betraktas som en kommersiell tjänst,

    insynen i hamnledningens eller hamnsystemens räkenskaper (som till skillnad från övriga punkter inte ifrågasattes och som redan är föremål för ett direktiv om ekonomisk insyn och riktlinjer för statligt stöd).

    2.5

    De viktigaste inslagen i kommissionens nya förslag är följande:

    Egenhantering av gods och passagerare genom landbaserad personal och i vissa fall genom personal ombord.

    Tillstånd för tjänsteleverantörer och egenhanterare blir obligatoriskt. Tjänsteleverantörerna i hamnarna skall erhålla nya tillstånd inom ”en rimlig tidsperiod” för att uppfylla direktivets regler; för att ta hänsyn till de nuvarande tjänsteleverantörernas berättigade förväntningar har man samtidigt fastställt tidsramen till maximalt 12 månader efter sista datum för införlivande av direktivet.

    Den allmänna principen är att så många leverantörer som möjligt skall få tillträde till hamntjänster i vid bemärkelse; endast i undantagsfall skall antalet tjänsteleverantörer begränsas (artikel 9).

    Tillståndens varaktighet varierar i förhållande till tjänsteleverantörens investeringar och bestämmelserna avseende avskrivning av fasta och lösa tillgångar.

    Frågan om konkurrens mellan hamnar behandlas i direktivet (i artikel 16) om insyn och i (artikel 17) om allmänna riktlinjer för statligt stöd.

    3.   Inledande anmärkningar

    3.1

    Ett visst antal kusthamnar tillhör och/eller förvaltas av offentliga myndigheter (kommuner och andra territoriella myndigheter, offentliga organ osv.). Förvaltningen är följaktligen helt eller delvis föremål för bestämmelserna avseende offentliga räkenskaper och tillämpar kostnadsbokföring. De olika kusthamnarnas praxis och räkenskaper bör underställas de nationella konkurrensmyndigheterna och i förekommande fall regionala eller nationella motsvarigheter till revisionsrätten, och rapporterna från dessa kontrollorgan bör tillställas kommissionens generaldirektorat för konkurrens.

    3.2

    Under de senaste åren har en utveckling mot privatisering av kusthamnar blivit tydlig i de flesta nya medlemsländer och i de gamla medlemsländerna. Många hamnar har bildat aktiebolag.

    3.3

    Europas viktigaste hamnar är de som ligger utmed Nordsjön och Engelska kanalen. Godsvolymerna och antalet containrar varierar kraftigt beroende på det geografiska läget för Europas olika kusthamnar. Inom tillämpningsområdet för direktivförslaget ligger volymerna på från 1,5 miljoner till tiotals eller till och med hundratals miljoner ton, och antalet containrar uppgår till flera miljoner per år (i t.ex. Rotterdam och Antwerpen). Kommittén anser att en enhetlig regeltillämpning för kusthamnar som sinsemellan skiljer sig mycket åt med avseende på storlek, verksamhet samt ägande- och förvaltningsförhållanden, riskerar att inte motsvara verkligheten och de faktiska behoven för de berörda hamnarna. Verklig konkurrens mellan hamnarna finns sedan länge. Hänsyn bör tas till subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna.

    3.4

    Ett stort antal hamnar står själva för viss infrastruktur och vissa grundläggande sjöfartstjänster, och de anser inte att deras befogenheter skall inskränkas till att förvalta och underhålla vatten- och landområdet i hamnarna samt kajerna. Utbudet av somliga tjänster ligger i vissa fall i linje med kraven på tjänster i allmänhetens intresse eller med en strävan efter global ekonomisk jämvikt för hamnmyndigheten, eller rent av efter en vinst som kan delas ut till aktieägarna i privata hamnar. Förbudet mot ”korssubventioner” skulle försvaga kapaciteten till hamninvesteringar.

    3.5

    EESK beklagar att de viktiga framsteg som gjorts sedan grönboken och det första hamnpaketet inte beaktas, och anmodar kommissionen att revidera sitt förslag efter en objektiv konsekvensanalys som tar hänsyn till de aktuella förhållandena i europeiska hamnar samt deras obestridliga internationella konkurrenskraft. Kommittén noterar att kommissionen i samband med den hearing som EESK anordnade den 31 januari 2005 meddelade att en sådan studie skulle offentliggöras i slutet av juni 2005. Eftersom det saknas en kommitté för den sociala dialogen anser EESK att arbetsmarknadsparterna bör höras. Genomgripande ändringar av förslaget bör göras i enlighet med normala förfaranden för bättre lagstiftning (medverkan och samråd, konsekvensbedömningar osv.). Det andra förslaget följde i själva verket strax efter det första, utan tillräckliga förberedelser.

    3.6

    Hamnar är komplexa logistiska plattformar som via inlandssjöfart, spårvägar, vägar, pipelines och kustfart är kopplade till landområden av varierande geografisk och ekonomisk omfattning på en regional, nationell eller till och med internationell nivå. De bör utveckla strategier som är knutna till utvecklingen av den geografiska sektor där de främjar ekonomin och till de arbetsmarknadsregioner som berörs samt till nya och fortlöpande ekonomiska behov inom dessa regioner. Enligt kommitténs uppfattning är det absolut nödvändigt att främja intermodaliteten inom sjöfarten, framför allt med avseende på cabotageverksamheten, men i föreliggande form bidrar inte direktivförslaget till detta.

    3.7

    Handelshamnarnas roll, antingen det rör sig om specialiserade eller allmänna, offentliga eller privata hamnar, begränsar sig inte till att tillhandahålla det materiella underlaget (tillfartsleder, hamnbassänger, kajer och landområden) för en multimodal plattform. För att plattformen skall fungera måste de uppväga de privata aktörernas eventuella tillkortakommanden, och deras roll när det gäller organisation, områdesförvaltning och planering av infrastrukturutveckling bör även löna sig ekonomiskt.

    3.8

    Deras utvecklingsplaner och specialisering bör respekteras. Förutom kapacitetsbegränsningar och materiella begränsningar av tillträdet bör antalet leverantörer kunna begränsas för att säkerställa tjänsteleverantörernas ekonomiska effektivitet och lönsamhet, driftssäkerheten, hamnorganisationen, miljömässiga och sociala normer samt antalet arbetstillfällen. Detta är främst en fråga om subsidiaritet. Dessutom kan en överdriven konkurrens resultera i en kompetens- och resurssplittring som skulle inverka negativt på hamnanvändarna.

    3.9

    EESK konstaterar att hamnmyndigheterna i och med kommissionens nya förslag ges större flexibilitet att mot bakgrund av hamnens beskaffenhet och lokala förutsättningar bestämma gränsen för antalet operatörer per tjänstekategori.

    3.10

    Tillstånd och licenser som beviljas av behörig myndighet till tjänsteleverantören eller handelsavtal mellan behörig myndighet och tjänsteleverantören måste omfatta en period som står i relation till omfattningen och arten av de investeringar som tjänsteleverantören gör för att kunna uppfylla bestämmelserna i tillstånd, licenser och kontrakt samt ge utrymme för en normal avskrivningsperiod och normal avkastning på investerat kapital (till exempel 10 år för obetydliga investeringar, 15 år för betydande investeringar i rörliga tillgångar och utbildning och 45 år för betydande investeringar i fasta och rörliga tillgångar).

    3.11

    De hamnoperatörer som har arrendeavtal inom hamnområdena och tillstånd att bedriva omlastningsverksamhet har rättigheter och verksamhetsvillkor som inte kan ändras efter att direktivet trätt i kraft. Hamnmyndigheterna skulle nämligen annars kunna upphäva kontrakt varigenom de nationella myndigheternas ansvar skulle komma att aktualiseras.

    3.12

    Kommittén noterar att förändringarna när det gäller hantering och lotsning inte motsvarar de förväntningar som tidigare uttryckts av EESK, flera stater och Europaparlamentet (4).

    3.13

    Antalet arbetstillfällen är inte kopplat till antalet leverantörer utan till den faktiska trafiken i hamnen eller till tjänsteutbudets bredd. Ett ökat antal leverantörer innebär inte ett ökat antal arbetstillfällen, utan det krävs en ökning av trafiken och uppkomsten av icke-traditionella tjänster för att skapa nya arbetstillfällen.

    3.14

    De bestämmelser vad gäller lasthantering och egenhantering som är planerade för höghastighetsvattenvägar och cabotage på inre marknaden ifrågasätter i grunden kollektivavtalen i de flesta länder, vilka ibland skulle kunna anses stå i strid mot gemenskapens konkurrenslagstiftning inom ramen för direktivförslaget, medan de samtidigt är giltiga inom nationell och internationell social- och arbetsrätt. EG- domstolen tillstår att respekten för kollektivavtal kan inskränka konkurrensrättens tillämpning. På internationell nivå har många medlemsstater ratificerat ILO:s sjöfartskonventioner om hamnverksamhet (5), arbetsvillkor och besättningens säkerhet. Kommittén konstaterar att kommissionens åtgärder inte tar hänsyn till dessa bestämmelser som grundar sig på trepartsförhandlingar.

    3.15

    Kommittén är mån om både stark konkurrens på tjänstemarknaden och lasthanteringens kvalitet, säkerhet och kontinuitet. Men om man tillåter egenhantering av stuveritjänsterna uppstår snedvridna konkurrensvillkor mellan de befintliga stuveriföretagen i hamnarna och egenhanterarna. Stuveriföretagen har etablerat sig i hamnarna genom privatisering eller efter urvalsförfarande och investerat i maskinell utrustning och infrastruktur. Egenhanterarna kan däremot gå in på marknaden för hamntjänster utan urvalsförfarande eller investeringskrav, och de kan kostnadsfritt utnyttja de anläggningar som andra byggt upp och till skillnad från stuveriföretagen bedriva verksamhet helt utan tidsbegränsningar. Hamnarna utgör områden med förhöjd olycksrisk, och stor respekt för och kontroll av att arbetsskyddskrav efterlevs är därför en förutsättning. Om egenhanteringen blir tillåten får man räkna med ett ökat antal olycksfall. Trots löfte om att ge direktivförslaget en social dimension skulle dessa bestämmelser i praktiken innebära att man tillbakavisar förväntningarna hos de hamnarbetare som är rädda för att förlora sina arbeten – säkra, kvalificerade arbetstillfällen med framförhandlad lön – och att dessa skall ersättas med osäkra arbetstillfällen och individuella kontrakt utan sociala och lönemässiga garantier i ett klimat av påtvingad konkurrens mellan lasthanterare. Egenhanteringen skulle också kunna medföra en ökning av ombordpersonalens uppgifter och av olycksrisken, eftersom bemanningen ofta är minimal. Det skulle också innebära ökat ansvar och ytterligare krav på kaptenerna.

    3.16

    Kommittén betraktar inte lotstjänster som en rent kommersiell tjänst. Lotstjänsterna kräver komplexa tekniska kunskaper, lokalkännedom som i vissa fall utvecklats under en längre tid och kapacitet att beroende på de produkter som transporteras garantera transporternas säkerhet med avseende på befolkning och miljö. Dessa tjänster i allmänhetens intresse är alltså inte i huvudsak av kommersiell natur, även om uppdragen ofta går till privata företag under hamnmyndighetens kontroll, och borde därför uteslutas från tillämpningsområdet. Detta hindrar inte hamnarna från att – vilket redan är fallet – utfärda lotstjänsttillstånd till kaptener vars erfarenhet och lokalkännedom gör det möjligt för dem att utan assistans styra sina fartyg in till kaj. Med tanke på säkerheten för andra fartyg, anläggningar, personer som arbetar i hamnen och befolkningen i omgivande områden bör man ta hänsyn till att många fartyg transporterar farliga ämnen.

    3.17

    Kommittén noterar att i hamnarna utövas vissa av statens suveräna befogenheter, som direktivet inte omfattar. Vissa uppgifter (insatser i kampen mot terrorismen, den organiserade brottsligheten och den olagliga invandringen, som ofta medför utgifter och investeringar som hamnen får stå för) kan delegeras till hamnmyndigheten.

    3.18

    När det gäller de nya tillståndsbestämmelserna rör det sig om självklara och logiska åtgärder, även om fastställandet av specifikationerna bör ta hänsyn till lokala omständigheter och särdrag. Tillämpningen av principerna om öppenhet och åtskilda konton i kusthamnar är odiskutabel. Kommittén godtar därför kravet att de nya tillståndsbestämmelserna skall respekteras i enlighet med det nya direktivet om insyn.

    3.19

    Direktivet måste innehålla konkreta krav på dem som tillhandahåller hamntjänster om vad som måste göras för att tillståndet skall förnyas efter 8, 12 eller 30 år.

    3.20

    Till syvende och sist förefaller det som om förslagets grundläggande målsättning är att sänka kostnaderna för hamntjänsterna. Kommittén anser dock att respekten för säkerhets- och miljönormerna och de sociala rättigheterna är viktiga förutsättningar för att hamnarna skall fungera effektivt och för att man skall kunna säkerställa ekonomiskt effektiva, säkra och pålitliga transporter.

    3.21

    Eftersom situationerna skiftar kraftigt när det gäller de lokala och nationella bestämmelserna och förfarandena samt förvaltarnas och de offentliga myndigheternas skyldigheter, bör de särskilda förhållanden som råder i olika hamnar beaktas fullt ut i de bestämmelser som skall genomföras. I varje hamn har man genomfört anpassningsåtgärder under många år och arbetat under de gynnsammaste villkor som gällt i respektive territoriell miljö. Strävan att göra verksamhetsvillkoren enhetliga kan få negativa konsekvenser för arbetet i hamnarna och deras effektivitet.

    3.22

    EESK föredrar subsidiaritet i den förordade lagstiftningen och lokal samstämmighet mellan olika politiska utvecklingsåtgärder inom hamnområdet framför de enhetliga bestämmelser som förordas i direktivförslaget. Det finns stora skillnader mellan hamnarna när det gäller storlek och typ. En överdriven konkurrens mellan tjänsteleverantörerna i en viss hamn skulle kunna leda till överinvesteringar och slöseri, liksom till social tillbakagång.

    3.23

    Kommittén anser att nationella antitrust- och revisionsorgan enligt subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna skulle kunna ges behörighet att ingripa om hamnmyndigheten – utan att det fanns ekonomiska skäl eller behov av allmänna tjänster – kontrollerade samtliga hamntjänster, eller om den inte respekterade principerna om öppenhet eller redovisningsreglerna. Gemenskapens ingripanden när det gäller konkurrenssnedvridning och statligt stöd bör i högre grad vara koncentrerade till undantagen, till exempel om de nationella konkurrensmyndigheterna eller de regionala eller nationella motsvarigheterna till revisionsrätten inte på ett tillfredsställande sätt sköter kontrollen av gällande gemenskapsrätt.

    3.24

    När det gäller det statliga stödet har frågan om att ta ut avgifter för vissa kostnader för tillfartsleder och anläggningar i form av lokal eller nationell skatt uppstått i och med kommissionens nuvarande rättspraxis för statligt stöd (muddring, rännor och hamnbassänger).

    3.25

    Det allmänna kan dock endast förväntas bidra till att finansiera tjänster i allmänhetens intresse och inte till att sänka kostnaderna för (nationella och internationella) företrädesvis betydande hamnanvändare. Fastställandet av allmänhetens intresse skall styras av demokratiska beslut och inte av marknaden.

    4.   Slutsatser

    4.1

    Ett betydligt mindre detaljerat ramdirektiv som lämnar tillräckligt utrymme för subsidiariteten vore att föredra framför det föreliggande förslaget till direktiv. I stället för att utförligt gå in på frågan om i vilken utsträckning lagstiftningen om öppenhet och upphandling är tillämplig på hamntjänster, hade det räckt med ett kort omnämnande av dessa regler. Ett gemensamt ramverk får under inga omständigheter undergräva den uppgift som hamnens ledningsgrupp har anförtrotts när det gäller att bevaka allmänhetens intressen i frågor som faller inom dess behörighetsområde.

    4.1.1

    Ett ramdirektiv får absolut inte inverka menligt på de rättigheter och skyldigheter som följer av medlemsstaternas lagstiftning på områden som sociala frågor, arbetsvillkor, folkhälsa, miljö, allmän ordning och säkerhet, tjänster i allmänhetens intresse och inte heller på de kollektivavtal som ingåtts i enlighet med tillämplig nationell lagstiftning. Ramdirektivet bör också beakta medlemsstaternas internationella åtaganden såsom ILO:s sjöfartskonventioner.

    4.1.2

    Kommittén kan slutligen bara beklaga att det i förslaget till direktiv saknas en konsekvensbedömning, trots att kommissionen i vitboken om styrelseformerna i EU framhåller att en sådan skall finnas för att få en bättre lagstiftning till stånd. Alla lagstiftningsförslag som kräver medbeslutande skall innefatta en konsekvensbedömning samt information om de samråd som genomförts med bland annat arbetsmarknadens parter.

    Bryssel den 13 juli 2005

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

    ordförande

    Anne-Marie SIGMUND


    (1)  KOM(2001) 35 slutlig.

    (2)  KOM(2004) 654 slutlig, 13.10.2004.

    (3)  EESK:s yttrande om ”Kommissionens grönbok om hamnar och sjötransportens infrastruktur”, EGT C 407, 28.12.1998, s. 92.

    (4)  EESK:s yttrande om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om tillträde till marknaden för hamntjänster”, EGT C 48, 21.2.2002, s. 122.

    (5)  I synnerhet konvention 137, som ratificerats av ett stort antal av EU:s kuststater. I konventionen föreskrivs ett gemensamt register för registrering av hamnarbetarna i en hamn och prioritering av dem när det gäller tillgången till arbete i hamnen.


    BILAGA

    till Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande

    Följande ändringsförslag fick mer än en fjärdedel av rösterna men avvisades under debatten.

    Punkt 1.5

    Ändra enligt följande:

    ”Innan man vidtar en granskning av det nya direktivförslagets ändringar och deras räckvidd, är det viktigt att erinra om några av de viktigaste orsakerna till att stötestenarna för Europeiska ekonomiska och sociala kommittén i det ursprungliga förslaget gick om intet:”

    Motivering

    Av tydlighetsskäl bör det anges vem som noterade problemen i det ursprungliga förslaget. Detta är svårt att utläsa av de föregående punkterna, som handlar om rådet och parlamentet.

    Resultat av voteringen om ändringsförslaget

    För: 42

    Emot: 63

    Nedlagda: 3

    Punkt 3.1

    Ändra enligt följande:

    ”Ett visst antal kusthamnar tillhör och/eller förvaltas av offentliga myndigheter (kommuner och andra territoriella myndigheter, offentliga organ osv.). Förvaltningen är följaktligen helt eller delvis föremål för bestämmelserna avseende offentliga räkenskaper och tillämpar kostnadsbokföring. Utan att det påverkar Europeiska kommissionens egna befogenheter bör D de olika kusthamnarnas praxis och räkenskaper bör underställas de nationella konkurrensmyndigheterna och i förekommande fall regionala eller nationella motsvarigheter till revisionsrätten, och rapporterna från dessa kontrollorgan bör tillställas kommissionens generaldirektorat för konkurrens.”

    Motivering

    Det föreslagna förfarandet får inte åsidosätta de befogenheter kommissionen redan har.

    Resultat av voteringen om ändringsförslaget

    För: 54

    Emot: 71

    Nedlagda: 5

    Punkt 3.1

    För in hela punkten mellan 3.17 och 3.18 och numrera om efterföljande punkter.

    Motivering

    Som inledande kommentar är punkten alltför teknisk. Den bör snarare placeras bland de punkter som behandlar ekonomiska frågor.

    Resultat av voteringen om ändringsförslaget

    För: 50

    Emot: 74

    Nedlagda: 10

    Punkt 3.4

    Stryk sista meningen:

    ”Ett stort antal hamnar står själva för viss infrastruktur och vissa grundläggande sjöfartstjänster, och de anser inte att deras befogenheter skall inskränkas till att förvalta och underhålla vatten- och landområdet i hamnarna samt kajerna. Utbudet av somliga tjänster ligger i vissa fall i linje med kraven på tjänster i allmänhetens intresse eller med en strävan efter global ekonomisk jämvikt för hamnmyndigheten, eller rent av efter en vinst som kan delas ut till aktieägarna i privata hamnar. Förbudet mot ’korssubventioner’ skulle försvaga kapaciteten till hamninvesteringar.”

    Motivering

    Om konkurrensen mellan olika hamnar skall vara rättvis kan korssubventioner inte accepteras. De förhindrar insyn genom att dölja vilka självkostnader som man minst måste räkna med.

    Resultat av voteringen om ändringsförslaget

    För: 61

    Emot: 80

    Nedlagda: 6

    Punkt 3.6

    Stryk den sista meningen:

    ”Hamnar är komplexa logistiska plattformar som via landtrafikleder är kopplade till landområden av olika stor geografisk och ekonomisk omfattning på en regional, nationell eller till och med internationell skala. De bör utveckla strategier i överensstämmelse med utvecklingen av den geografiska sektor där de främjar ekonomin och med de arbetsmarknadsregioner som berörs samt nya och fortlöpande ekonomiska behov inom dessa regioner. Enligt kommitténs uppfattning är det absolut nödvändigt att främja intermodaliteten inom sjöfarten, framför allt med avseende på cabotageverksamheten, men i föreliggande form bidrar inte direktivförslaget till detta.

    Motivering

    De flesta av dessa landområden kan inte nås via havet. Att uttrycka en preferens, för att inte tala om att säga att det är en absolut nödvändighet, är därför oförståndigt. Samma resonemang skulle då med större rätt kunna gälla för inlandssjöfarten. Främjandet av kustsjöfarten behandlas dessutom redan bland annat i programmet för motorvägar till havs.

    Resultat av voteringen om ändringsförslaget

    För: 59

    Emot: 83

    Nedlagda: 9

    Punkt 3.17

    Stryk punkten.

    Kommittén noterar att i hamnarna utövas vissa av statens suveräna befogenheter, som direktivet inte omfattar. Vissa uppgifter (insatser i kampen mot terrorismen, den organiserade brottsligheten och den olagliga invandringen, som ofta medför utgifter och investeringar som hamnen får stå för) kan delegeras till hamnmyndigheten.

    Motivering

    Denna fråga behandlas redan utförligt i kommissionens förslag. Här låter man dock också påskina att hamnen, om staten delegerar uppgifter till hamnen utan att ersätta kostnaderna, inte skulle behöva ta ut dessa kostnader av kunderna. Detta skulle leda till illojal konkurrens med andra hamnar.

    Resultat av voteringen om ändringsförslaget

    För: 55

    Emot: 84

    Nedlagda: 13

    Punkt 3.23 och 3.24

    Stryk båda punkterna.

    ”3.23

    När det gäller det statliga stödet har frågan om att ta ut avgifter för vissa kostnader för tillfartsleder och anläggningar i form av lokal eller nationell skatt uppstått i och med kommissionens nuvarande rättspraxis för statligt stöd (muddring, rännor och hamnbassänger).

    3.24

    Det allmänna kan dock endast förväntas bidra till att finansiera tjänster i allmänhetens intresse och inte till att sänka kostnaderna för (nationella och internationella) företrädesvis betydande hamnanvändare. Fastställandet av allmänhetens intresse skall styras av demokratiska beslut och inte av marknaden.”

    Motivering

    Hamnmyndigheten bör påföra användarna eller de egna intressenterna de kostnader som den påtagit sig för hamnens räkning. Med sin nuvarande ordalydelse låter punkterna påskina att allmänhetens intresse skulle kunna vara en ursäkt för att inte göra detta.

    Resultat av voteringen om ändringsförslaget

    För: 55

    Emot: 82

    Nedlagda: 17

    Ny punkt 3.25

    Lägg till en ny punkt:

    För att man redan i det första planeringsstadiet skall kunna avgöra om framtida hamninvesteringar är förenliga med europeisk rätt uppmanar EESK kommissionen att, oberoende av sitt förslag, ofördröjligen lägga fram alla de förslag till gemensamma riktlinjer som rör statlig finansiering av hamnar och vilket slags finansiering av hamnar som är förenlig med den inre marknaden. Detta behandlades redan vid hearingen den 31 januari 2005.”

    Motivering

    Se början av själva texten.

    Resultat av voteringen om ändringsförslaget

    För: 59

    Emot: 85

    Nedlagda: 14

    Punkt 4.1

    Ändra enligt följande:

    Även om kommittén också stöder en avreglering av de transportrelaterade hamntjänsterna, liksom andra transporttjänster, vore e Ett betydligt mindre detaljerat ramdirektiv som lämnar tillräckligt utrymme för subsidiariteten vore att föredra framför det föreliggande förslaget till direktiv. I stället för att utförligt gå in på frågan om i vilken utsträckning lagstiftningen om öppenhet och upphandling är tillämplig på hamntjänster, hade det räckt med ett kort omnämnande av dessa regler. Ett gemensamt ramverk får under inga omständigheter undergräva den uppgift som hamnens ledningsgrupp har anförtrotts när det gäller att bevaka allmänhetens intressen i frågor som faller inom dess behörighetsområde, men allmänhetens intresse får å andra sidan inte påverka den rättvisa konkurrensen och öppenheten.”

    Motivering

    I studiegruppen rådde det inga delade meningar om detta, och detta förslag visar på ett bra sätt mot vilken bakgrund man bör läsa våra synpunkter och slutsatser. Allmänhetens intresse får inte användas som ursäkt för att man inte skall behöva tillämpa dessa två grundläggande EU-principer.

    Resultat av voteringen om ändringsförslaget

    För: 61

    Emot: 86

    Nedlagda: 12


    Top