Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004XC0914(01)

    Offentliggörande av en ansökan om registrering i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EEG) nr 2081/92 om skydd för geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar

    EUT C 229, 14.9.2004, p. 2–4 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    14.9.2004   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 229/2


    Offentliggörande av en ansökan om registrering i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EEG) nr 2081/92 om skydd för geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar

    (2004/C 229/02)

    Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt till invändningar som fastställs genom artiklarna 7 och 12d i ovan nämnda förordning. Alla invändningar mot ansökan skall göras genom den behöriga myndigheten i medlemsstaten, i ett WTO-land eller i ett tredjeland som godkänts i enlighet med artikel 12.3 inom sex månader efter detta offentliggörande, som sker av de motiv som anges nedan, särskilt punkt 4.6, genom vilka ansökan bedöms kunna godtas enligt förordning (EEG) nr 2081/92.

    RÅDETS FÖRORDNING (EEG) nr 2081/92

    ”TUSCIA”

    EG-nr: IT/00210/8.10.2001

    SUB ( X ) SGB ( )

    Denna sammanfattning har tagits fram i informationssyfte. För komplett information, särskilt till producenterna av produkter av den skyddade ursprungsbeteckningen eller den skyddade geografiska beteckningen i fråga, är det bäst att använda den fullständiga versionen i produktspecifikationen som kan erhållas antingen hos nationella myndigheter eller hos Europeiska kommissionen (1)

    1.   Behörig myndighet i medlemsstaten:

    Namn

    :

    Ministero delle Politiche Agricole e Forestali

    Adress

    :

    Via XX Settembre, 20 – I-00187 Rom

    Tfn

    :

    (39-06) 481 99 68

    Fax

    :

    (39-06) 42 01 31 26

    E-post

    :

    qualita@politicheagricole.it

    2.   Grupp:

    2.1

    :

    Namn

    :

    Consorzio per la tutela e la valorizzazione della produzione olivicola della provincia di Viterbo

    2.2

    :

    Adress

    :

    Via Matteotti, 73 – I-01100 Viterbo

    2.3

    :

    Sammansättning

    :

    producent/bearbetningsföretag (X) andra ( )

    3.   Produkttyp:

    Klass 1.5 – Oljor och fetter – Extra jungfruolja

    4.   Produktspecifikation:

    (Sammanfattning av kraven i artikel 4.2)

    4.1

    Namn: ”Tuscia”

    4.2

    Beskrivning: Extra jungfruolja med följande egenskaper:

    Färg: smaragdgrön med inslag av guldgult.

    Doft: fruktig som påminner om doften av en sund, färsk frukt som plockats när den är som mognast.

    Smak: medelfruktig, med en viss bitterstark eftersmak.

    Total syrahalt, uttryckt som oljesyra per vikt: högst 0,5 gr per 100 gr olja.

    Peroxidvärde: < 12 Meq O2/kg.

    4.3

    Geografiskt område: De oliver som används för framställningen av den extra jungfruoljan ”Tuscia” odlas och bearbetas i följande kommuner i provinsen Viterbo i regionen Latium: Acquapendente, Bagnoregio, Barbarano Romano, Bassano in teverina, Bassano Romano, Blera, Bolsena, Bomarzo, Calcata, Canepina, Capodimonte, Capranica, Caprarola, Carbognano, Castel S. Elia, Castiglione in Teverina, Celleno, Civita Castellana, Civitella d'Agliano, Corchiano, Fabrica di Roma, Faleria, Gallese, Gradoli, Graffignano, Grotte di Castro, Latera, Lubriano, Marta, Montalto di Castro (delvis), Montefiascone, Monteromano, Nepi, Oriolo Romano, Orte, Piansano, Proceno, Ronciglione, S. Lorenzo Nuovo, Soriano nel Cimino, Sutri, Tarquinia, Tuscania (delvis), Valentano, Vallerano, Vasanello, Vejano, Vetralla, Vignanello, Villa S. Giovanni in Tuscia, Viterbo och Vitorchiano. En beskrivning av de områden som endast till en del ingår i produktionsområdet återfinns i produktspecifikationen.

    4.4

    Bevis på ursprung: Oliver har odlats i det aktuella området sedan det sjätte århundradet f. Kr., då odlingarna började breda ut sig som en följd av handelsutbytet mellan etruskerna å ena sidan och fenicierna och grekerna i Magna Graecia å andra sidan. Man har påträffat olivkärnor i några arkeologiska utgrävningar i södra Etrurien, i provinsen Viterbo.

    Området Tuscia, som idag motsvarar provinsen Viterbo, ingick ursprungligen i området Etrurien, som av dess invånare, de s.k. etruskerna eller etrurierna, på latin kallades Hetruria eller Aetruria. Från och med det andra århundradet e. Kr. började romarna även använda namnet Tusci eller Tuscia om området. Med tiden blev Tuscia den officiella beteckningen på Etrurien, vilket framgår av den administrativa reform av det antika Italien som genomfördes av kejsar Diocletianus (284–305). Invånarna i Tuscia ägnade sig bl.a. åt olivodling och framställning av olivolja, vilket framgår av målningar som återfunnits i etruskiska gravar. Så småningom började även romarna att ägna mycken tid åt olivodling. På sina gårdar (villae), som låg utspridda över hela Tuscia, odlade de oliver och bearbetade dem i närliggande kvarnar. Ett typiskt exempel härpå kan man beskåda i Civita di Bagnoregio. I vissa lokala produktionscentra (som t.ex. Fabrica di Roma och Civita Castellana) tillverkades även under flera sekel de keramikkrus som användes för transporten och lagringen av oljan.

    4.5

    Framställningsmetod: Den extra jungfruoljan ”Tuscia” framställs av oliver av sorterna Frantoio, Caninese och Leccino som, tillsammans eller var för sig, skall utgöra minst 90 % av träden i varje enskild olivlund. Det får förekomma högst 10 % av andra sorter i olivlundarna.

    I det aktuella området är olivodlingen en av de mest utbredda grödorna, med specialiserade odlingar med 150–300 träd per hektar. Intensiva odlingar med mer än 300 träd per hektar förekommer likaså och blandade odlingar med upp till 100 träd per hektar.

    I de specialiserade odlingarna har träden oftast en buskig krona, en krona i Y-form, konisk krona med rak genomgående stam och omvänd konisk krona. De blandade odlingarna har framför allt träd med konisk krona med flerdelad stam och obeskuren krona. Beskärning sker i allmänhet varje år, medan beskärning i föryngringssyfte sker med längre intervaller.

    En målinriktad och integrerad skadedjursbekämpning genomförs på grundval av de riktlinjer som utfärdats av lokala organ. Det är förbjudet att använda ogräsbekämpningsmedel och medel som torkar ut marken.

    Skörden av oliverna sker direkt från träden och skall äga rum i det utvecklingsstadium då fruktskalet börjar mogna på ytan, och i vilket fall som helst inte senare än den 20 december för tidiga sorter (Leccino, Frantoio, Maurino, Pendolino) och senast den 15 januari för sena sorter (Caninese, Moraiolo).

    Det är förbjudet att använda medel som gör att oliverna faller till marken av sig själva. Olivproduktionen är på högst 9 000 kg per hektar på de specialiserade odlingarna, medan produktionen per träd i de blandade odlingarna ligger på högst 90 kg. Oliverna skall transporteras till kvarnen samma dag som de skördas och skall bearbetas inom ett dygn efter leveransen. Oliverna skall transporteras i lämpliga behållare.

    Följande metod skall användas vid utvinning av oljan:

    Tvätt med rumstempererat vatten av dricksvattenkvalitet, sortering och avlägsnande av bladen.

    Krossning med lämpliga pressar.

    Pressning vid en temperatur på högst 3 °C och under högst 60 minuter.

    Fysisk extrahering med hjälp av mekanisk utrustning som pressning, kontinuerlig centrifugering, filtrering följd av pressning, filtrering följd av centrifugering.

    Centrifugering av oljepresskakan: oljan och den extraherade presskakan måste omedelbart skiljas från kvarvarande vattenrester med hjälp av centrifuger av rostfritt stål. Då oljan lämnar pressen får dess temperatur inte överstiga 28 °C. Oljeutvinningen får vara högst 20 %.

    Det är förbjudet att centrifugera olivpastan två gånger utan avbrott, en metod som kallas ”ripasso” (andra pressning).

    Produktionen, bearbetningen och buteljeringen sker traditionsenligt inom det avgränsade området. Orsaken till att även buteljeringen sker i det avgränsade geografiska området är att detta krävs för att oljan ”Tuscia” skall behålla sin kvalitet och särskilda egenskaper. Dessutom garanterar detta även att producenterna kan närvara när kontrollorganet gör sina kontroller. Den skyddade ursprungsbeteckningen är av avgörande betydelse för producenterna i området, och i linje med förordningens mål och inriktning ger den en möjlighet till ökade inkomster. Även buteljeringen äger traditionsenligt rum i det avgränsade geografiska området. För att produkten skall kunna spåras måste de producenter som vill saluföra denna extra jungfruolja med skyddad ursprungsbeteckning registrera sina olivlundar, bearbetnings- och buteljeringsanläggningar i de register som förs och uppdateras av kontrollorganet.

    4.6

    Samband med området: Området Tuscia har mycket speciella särdrag när det gäller geomorfologi och landskap. De stora vulkansjöarna Bolsena, Vico och Bracciano och de mindre sjöarna Mezzano, Monterosi och Martignano omges av bergssystemen Volsini, Cimini och Sabatini. Trots de olika höjdförhållandena har dessa områden av vulkaniskt ursprung samma särdrag. Till följd av de gynnsamma klimatförhållandena har det uppstått ett rikt djur- och växtliv. Tack vare markens mycket goda egenskaper och det gynnsamma mikroklimatet, som i första hand beror på områdets geomorfologiska förhållanden (kullar och sjöar), är området särskilt lämpligt för olivodling, vilket ger den extra jungfruoljan Tuscia dess karaktäristiska och unika egenskaper.

    Olivoljan spelar en mycket viktig roll i det lokala köket och har ett mycket starkt band med produktionsområdet.

    Klimatet är tempererat med en nederbördsmängd på omkring 900 mm om året, framför allt under vår och höst, med undantag av området Colli Cimini som kännetecknas av betydande temperaturväxlingar och större nederbördsmängder.

    4.7

    Kontrollorgan:

    Namn

    :

    Camera di Commercio, Industria, Artigianato ed Agricoltura di Viterbo

    Adress

    :

    Via F.lli Rosselli, 4 – I-01100 Viterbo

    4.8

    Märkning: Den extra jungfruoljan skall saluföras i behållare av glas eller rostfritt stål på högst fem liter.

    I märkningen skall, utöver de uppgifter som krävs enligt märkningsreglerna, den skyddade ursprungs beteckningen ”Tuscia” anges med tydlig och outplånlig text.

    I märkningen skall dessutom den särskilda logotyp som tagits fram för den aktuella skyddade ursprungsbeteckningen finnas med. Logotypen har utformats efter etruskiska ornament i terrakotta (antefix) som påträffats vid utgrävningarna av den etruskiska staden Acquarossa (Viterbo).

    Dessa ornament har en skarp, mörk bakgrund som lyses upp av påskriften Tuscia i mörkrött. Produktspecifikationen innehåller en noggrann beskrivning av logotypen med en specificering av vilka färger som används.

    4.9

    Nationella krav:


    (1)  Europeiska kommissionen – Generaldirektoratet för Jordbruk – Kvalitetspolitik för jordbruksprodukter – B-1049 Bryssel


    Top